2021-03-23 41 views
今日過開嚟佐敦,香朋友介紹話呢就有間幾特別嘅咖啡室要做麻麻哋就過咗嚟試吓,之前淨係食過佢嗰間Cafe係有主食但係呢間係比較似俾大家可以休息吓食下午茶嘅地方。嗰個裝修依然係幾有趣,有少少懷舊嘅風格。聽聞仲係打卡位,不過今日就冇打卡啊因為得我自己一個。試咗佢個招牌嘅豆腐咖啡,食落去有,雪糕,同埋一啲碎咗嘅豆腐花係底,真係幾特別,同埋亦都唔係好甜,所以啱晒我,跟住我仲叫咗一個杯果,係蕃茄該味,加埋松露cream cheese,味道都唔錯,仲有另外一個係藍莓就係配洋蔥嘅cream cheese,可以下次試😀

2021-03-23 20 views
油麻地新開的cafe mama day studio 真係一個悠閒天地,最岩約三五好友去飲咖啡聚下聊聊天坐一日。呢度有3層,地下係點餐點咖啡的部份,三樓本來有貓貓睇,但因為疫情關係暫時關閉,只有二樓開放但也是足夠我們享樂。呢度的確係打卡勝地,周圍都有特色有趣的擺設,環境特別又舒適,來到真係忍吾到狂影相。偏文青的地方,做文青做的事情,當然係點杯咖啡食件bagel 啦。同友人二人分別點了杯海鹽焦糖咖啡同豆腐豆腐咖啡,一件homemade bagel 🥯 兩份享受,我地就上到二樓露天的地方品咖啡chill 下。咖啡同bagel 跟平時吃的差不多,我喜歡這個豆腐豆腐咖啡,很特別有豆腐在里面,這里聊天吃杯咖啡真的很爽,我覺得來呢度係食個環境,真係堅正,下次真係可以約多三五知己來談天說地,一定很開心。
2021-03-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2021-03-22 105 views
在佐敦新開的mamaday玩味十足.充滿別致的裝修..cafe 還擁有三層高的..樓梯與用餐的位置都擺放了許多文青的乾花🌹&又cool又型格的飾品.拍照一流📸..不過.餐廳是自助型式的.點餐後要上樓自己找座位.拿著食物走樓梯的有點不便的..而且有點不通風的既沒有冷氣亦沒有開窗.出汗不停的⛄️💦🥵▪️豆腐豆腐咖啡☕️$48冰冰涼涼的豆腐咖啡..咖啡味道偏重的咖啡上放著雪球般的豆腐雪糕🍦.充滿淡淡豆腐味.雪糕融入咖啡裡面又變了另一個層次的口味.為咖啡增添了牛奶味道☕️口感真的挺豐富的..😏▪️藍莓乾貝果🥯+cream cheese$56最近熱潮健康貝果🥯包.去coffee shop的時候也不忘地叫貝果🥯來吃..🙈這間自家製的貝果🥯有蕃茄🍅&藍莓🫐兩款口味選擇.基於藍莓🫐能眼的關係..所以便叫了藍莓貝果🥯🤣貝果🥯內含有一點點的藍莓乾🫐而且口感依舊是比較煙韌的😏..並必須配搭黑松露cream cheese 🫕 一起吃.淡淡地黑松露味.令平平無奇的貝果變得更具風味..是不錯的輕食🤤▪️是是鬼鬼但但$58縮短來就便是「是鬼但」的.剛好與我個人性格有點相似🙄.便叫了來渴..飲品主要成分是美式咖啡來的..但經過改
豆腐豆腐咖啡☕️&香蕉芝士蛋糕🍰「期間限定」&

豆腐豆腐咖啡☕️

▪️豆腐豆腐咖啡☕️$48

▪️藍莓乾貝果🥯+cream cheese$56
是是鬼鬼但但

▪️是是鬼鬼但但$58
縮短來就便是「是鬼但」的.剛好與我個人性格有點相似🙄.便叫了來渴..飲品主要成分是美式咖啡來的..但經過改良後演變成柚子味🍊的咖啡..面是濃濃的咖啡味.底是甜酸的柚子..兩者中和後咖啡變得更清爽的味道..怕胖的女士們不防可以嘗試一下🙈健康又不會太甜..😏
香蕉芝士蛋糕🍰「期間限定」

▪️香蕉芝士蛋糕🍰「期間限定」$55
入口軟軟綿綿的香蕉🍌芝士蛋糕🍰.內裡充滿著一股淡淡的芝士濃香.入口即化的..而且在蛋糕中還加配了許多的新鮮香蕉🍌粒.讓蛋糕在口中既甜而不膩的.層次變得更精彩..🙈
豆腐豆腐咖啡☕️&香蕉芝士蛋糕🍰「期間限定」&
豆腐豆腐咖啡☕️
是是鬼鬼但但
香蕉芝士蛋糕🍰「期間限定」
2021-03-21 27 views
Mamaday已經成為我係香港最鍾意既cafe之一,今次兒地又係佐敦開左新分店主打飲品同甜品及bagel.身為fans既我當然要支持下.豆腐豆腐咖啡咖啡底內充滿啖啖豆腐蓉,豆腐香滑入口充滿豆香.除豆腐蓉外咖啡面上亦有一球同樣充滿豆香及細滑既豆腐電糕.配上充滿焙煎nutty香既咖啡出奇地搭配,帶微甜既豆腐蓉及豆腐雪粒融入咖啡中,中和咖啡內既微焦苦轉化成甘香,甜而不膩.73.5%朱古力朱古力味濃郁香醇,配上牛奶互相融和但又唔會搶各自既香味.入口幼滑,先有朱古力甘榛果味後有奶香.布朗尼布朗尼表面充滿烘烤後既坑紋,香脆無比,看似粗獷既外表但內裏卻濕潤及充滿鬆軟口感卻帶有嚼勁.除此之外,布朗尼內亦滿佈nutty既果仁粒.味道充滿濃既可可味及果仁榛果香.

豆腐豆腐咖啡

73.5%朱古力

• 豆腐豆腐咖啡
  • 布朗尼
2021-03-21 23 views
在廟街兜兜轉轉,偶然在角落看到這間咖啡店,被外牆吸引,便跟男朋友進店試試。店內空間很大,但座位不算太多,露台的位置一早坐滿,只能選了室內角落位置坐下。由於到店已是下午茶時間,所以選擇了黑咖啡,牛奶拿鐵及兩款蛋糕。黑咖啡略苦,男生較適合。Latte奶味較重。☕️蛋糕方面,點了布朗尼及抹茶蛋糕。布朗尼偏軟,朱古力味重,甜度適中,不會太漏。抹茶蛋糕中間一層酸酸的,中和了抹茶及芝士味道,蛋糕整體配合很好,不會太甜。🍰如果喜歡貓的朋友,可以到店看看貓。店中有兩隻貓,一隻較溫馴,一隻較調皮。調皮的貓較多時間在客人間走來走去,像巡舖一樣🙂店舖沒有限制客人的用餐時間,很適合與朋友相聚。

黑咖啡略苦,男生較適合。Latte奶味較重。☕️

店舖沒有限制客人的用餐時間,很適合與朋友相聚。

2021-03-21
2021-03-15 28 views
擇日不如撞日,襯未到晚飯時間就去埋mamaday studio,呢度只有咖啡,蛋糕,唔似銅鑼灣分店有熟食,同樣玩味十足,由門口開始已經好多打卡位,真係要準備定📸,首先係地下點完餐,拿著餐點可以上去1樓享用,店員提醒樓梯位置都放置了枱同椅,隨便搵位坐啦😆 💫莫卡(熱飲)連個紙杯都唔馬虎,又可以打卡,朋友話甜度偏甜左少少 💫73.5%朱古力(熱飲)呢個朱古力味道濃郁,入口順滑,甜度岩岩好,仲帶有少少朱古力既苦味 💫朱古力慕絲蛋糕呢個蛋糕好味,分左3層,上面係一層濃味既朱古力慕絲,中間層係滑身忌廉芝士,底層係脆脆既orea 餅底,好夾

💫莫卡(熱飲)
連個紙杯都唔馬虎,又可以打卡,朋友話甜度偏甜左少少

💫73.5%朱古力(熱飲)

💫朱古力慕絲蛋糕
2021-03-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 73.5%朱古力
2021-03-15 620 views
路過油麻地,想食埋lunch先走。想食個簡單快lunch,就黎呢間油麻地既Mamaday Studio。之前黎過一次,呢度只有輕食如簡單Bagels,蛋糕,好多款唔同咖啡,茶同特飲。裝修同其他Mamaday一樣有玩味,呢度係以鬼屋為主題,門口非常突出,係地下收銀買完攞完野食就自己上樓位食。全程都真係好鬼屋feel,如果我一個人夜媽媽黎可能都會驚驚地。呢度好似有三層,二樓環境都唔錯,有一個露台。三樓今日去唔開,得二樓,不過都好靜好夠位坐。今日黎得唔係時候,冇哂蛋糕,貝果圈都係得返一種,有兩隻味,分別係蕃茄乾同藍莓,所以索性兩隻貝果圈味道都試哂。蕃茄乾貝果圈 $38貝果圈即時制作,所以要等12分鐘。超新鮮,果然係熱辣辣出爐。貝果圈質感係外脆內超煙韌,好有咬口,齋食一定會乾,所以要揸忌廉。忌廉好滑,我全部食晒。藍莓貝果圈 $38藍莓貝果圈,有淡淡既甜果味,幾特別,我自己鍾意藍莓多啲,不過番茄味都唔錯。兩隻忌廉唔同,一白一粉橙色,不過味道差唔多。德國蜜桃花茶 Standard $44野飲叫左杯德國蜜桃花茶,喺用蜜桃乾冲,無茶味,基本上唔甜,有微淡蜜桃果香。呢度果然係打卡勝地,見到有食客特登著得

蕃茄乾貝果圈

蕃茄乾貝果圈 $38

藍莓貝果圈

藍莓貝果圈 $38

德國蜜桃花茶

德國蜜桃花茶 Standard $44

呢度果然係打卡勝地,見到有食客特登著得靚靚化哂裝喺條樓梯度影相,臨走時見到有遊人當呢度好似景點咁影相,真係似旅遊景點多過cafe。有時間黎呢度hea下都幾得意,好似去左個小旅行。
2021-03-15
$120 (Lunch)
2021-03-15 30 views
呢度都幾chill,有2層樓,地下冇地方坐只係落order,之後上面兩層都有好多decoration ,壁畫,而且樓梯轉角位都有唔同既座位,位置都係足夠既,不過坐樓梯位會焗少少,但都好靚。2樓有主子,但當日冇開放,我淨係隔住個閘影主子咋1. 松露蕃茄貝果($56)點可以唔食bagel!! bagel係blendithk 出品,店員會幫手reheat,個醬就自己搽,松露味好香,食落唔會漏。翻熱左既bagel 拎上手有少少油份,可接受,外面少少脆口,入面比較軟身😗2. 布朗尼 ($42)竟然冇哂所有既甜品...得返brownie🙉 brownie 份量多,幾大舊,食落乾身d,用佢既木叉有d難叉,會拮到散哂,最後我搵手直接拎黎食,入面都幾多nuts! 3. mocha(~$4x)佢用左好靚既杯,仲有個靚花係mocha上面,打卡好正,飲落去都okay架,唔會太甜太苦,不過我少d飲咖啡hahah值得一提呢度要自己拎野上去再搵位,小心倒瀉野🤭

1. 松露蕃茄貝果($56)

2. 布朗尼 ($42)

3. mocha(~$4x)

值得一提呢度要自己拎野上去再搵位,小心倒瀉野🤭
今日去到佐敦搵地方飲咖啡,經朋友介紹來到一間玩味十足的☆Mamaday☆,有水準的咖啡一定要飲,我選擇了hand drip coffee, 真係好好飲,咖啡師建議我選擇了Colombia 咖啡豆,水洗後再雪在零下三度的雪櫃,讓咖啡味道回到番咖啡豆內,咖啡味不易流失,用了較高的93度水去沖,開頭熱熱地飲時帶點提子的味道,後面有似蜜糖酒的回甘,咖啡降到常溫時,似橙香的味道,而是甜味越來越突出,飲落好順喉又甘醇,來到真是要飲手沖咖啡一場來到當然不少得飲flat white , 咖啡師將奶泡打得夠薄身,第一口奶味與咖啡交融後帶出甜感都好重,house blend 咖啡豆可以選擇nutty 或fruity 的,今次試了印尼+巴西的混合咖啡豆,杯咖啡真有nutty 的味道 ,飲落都不錯,拉的圖案都好美餐廳環境真是玩味十足,打卡位超多,分了三層的用餐區,店中的蛋糕都是自家製,想食就趁早,好快會售罄。

2020-12-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-03-11 31 views
同朋友出足一日街去到下午茶時段就搵咗間café坐下一入去覺得環境玩味十足放咗好多懷舊公仔,佈置又色彩繽紛買完嘢食就自己上樓搵位途中有好多顔色射燈,好適合打卡Menu名貫徹返佢哋一貫嘅作風都係改啲好得意嘅名會令人睇晒佢啲Menu上面所有item期間限定 (士多啤梨拿破侖) $55本身朋友最鐘意食mousse cake好可惜佢賣哂所以就揀咗呢個靚靚的酥皮係偏向煙銀,唔係好脆嗰隻Custard係比較挺身,奶味都重可能係雪櫃太凍所致凍海鹽焦糖咖啡 $48海鹽焦糖味都算重$48黎講,都算幾大杯肥威 $38黎到我最鍾意嘅Flat White咖啡豆算係偏酸嗰隻奶味唔算好勁我會鐘意上面嗰杯多啲整體舖頭喺佈置上真係花盡心思天台可能因為疫情無開1樓嘅小露台都有綠洲嘅感覺涼涼地幾舒服

同朋友出足一日街
去到下午茶時段就搵咗間café坐下
一入去覺得環境玩味十足
放咗好多懷舊公仔,佈置又色彩繽紛
買完嘢食就自己上樓搵位
途中有好多顔色射燈,好適合打卡
Menu名貫徹返佢哋一貫嘅作風
都係改啲好得意嘅名
會令人睇晒佢啲Menu上面所有item

期間限定 (士多啤梨拿破侖) $55
本身朋友最鐘意食mousse cake
好可惜佢賣哂所以就揀咗呢個靚靚的
酥皮係偏向煙銀,唔係好脆嗰隻
Custard係比較挺身,奶味都重
可能係雪櫃太凍所致

2021-03-09
Type of Meal
Tea
2021-03-10 872 views
Mamaday 就食過幾次啦,呢間Mamaday Studio 行cafe 路線,提供飲品、蛋糕、Bagel,主要俾你休閒坐下傾吓計Hea下!呢日等朋友食晚飯,仲有兩三個鐘頭,決定喺附近搵個地方坐下Hea一陣。由個門面開始我就已經好鍾意☺️超級有特色😍每一字一句、每張相、每個擺設都落過心思,有啲仲諷刺人生,十分之鬼馬!😆喺地下買完嘢食飲品之後等一陣就好快整好,然後自己行樓梯拎上去,上面都有幾張枱,而且露台位都幾Chill,好正!🔸豆腐豆腐咖啡☕️普通咖啡就飲得多,豆腐味嘅咖啡你又試過未?呢杯咖啡係凍飲,除咗咖啡係主角之外,就如其名,一開始都覺得好搞笑個名點解有兩個豆腐,原來杯底下面真係有好滑既豆腐,上面仲有一球豆腐雪糕,所以有兩個豆腐😂豆腐味雪糕十分之濃郁,質地好Creamy!雖然係咁都冇掩蓋濃郁嘅咖啡味,而且飲落好有層次感,絕對值得一試!杯咖啡都好大杯!🔸是日Homemade Special 焦糖海鹽芝士蛋糕🍰本身想試吓個貝殼蛋糕,點知今日冇😢唔緊要啦原來呢個焦糖海鹽芝士蛋糕都幾好食😋食落鹹鹹地配上面頭一粒粒嘅焦糖,芝士蛋糕質地比較實淨,芝士味濃郁,不過食落又唔會好溜,底下面仲有啲Ore

🔸豆腐豆腐咖啡☕️

🔸是日Homemade Special 焦糖海鹽芝士蛋糕🍰
本身想試吓個貝殼蛋糕,點知今日冇😢唔緊要啦原來呢個焦糖海鹽芝士蛋糕都幾好食😋食落鹹鹹地配上面頭一粒粒嘅焦糖,芝士蛋糕質地比較實淨,芝士味濃郁,不過食落又唔會好溜,底下面仲有啲Oreo碎,唔錯!

呢度仲有自家嘅咖啡豆

大家要預留相機或者電話嘅Memory 黎喪影相📸🤣啱晒同朋友嚟傾偈吹吓水,想搵個地方食件cake飲杯嘢,呢度係一個好選擇😍

• 豆腐豆腐咖啡
2021-03-09 28 views
之前食過mamaday,感覺唔錯,知道佐敦開左studio,約埋朋友一齊來食個tea。行近門口,就被兩支柱的藍色字吸引,好似對聯,哈哈。入到店,先落order,點左一杯73.5%熱朱古力、是是鬼鬼但但和洋蔥藍莓貝果。點完上去搵位坐,感覺有點鬼👻屋氣氛,但唔恐怖的,有條樓梯五顏六色似彩虹🌈橋。到了一樓雅座,選坐露台,有些盆栽,感覺好寫意,個心會慢了下來。食物到,73.5%朱古力的香濃度的確不錯,甜和香濃度都調配理想,熱度也剛好。至於是是鬼鬼但但係tonicwater(湯力水)加了柚子,菠蘿🍍的飲品,感覺清新.有新意的調製,一d都唔是但呢。貝果熱烘烘的,搽上洋蔥芝士忌廉醬香滑,本身貝果有點韌韌地,提升了口感層次。整體而言,好喜歡餐廳的設計特色,富有活力,食物唔係是是鬼鬼但但。

行近門口,就被兩支柱的藍色字吸引,好似對聯,哈哈。

有新意的調製,一d都唔是但呢。

2021-03-09 29 views
我本身以為係一間好細嘅cafe點知上面仲有樓層 佈置得好有心思同好型 有埋燈光我叫咗americano 唔酸 幾nutty💕個芝士蛋糕唔會好甜 有淡淡嘅芝士香味 我好肯定唔食甜嘢嘅人都可以食到!!🤪😜我人生第一次試bagel 佢有埋黑松露芝士 黑松露勁香 芝士完全唔會流!!!😍總括而言 好正 希望下次去可以試到Oreo 蛋糕😍😍😍
我本身以為係一間好細嘅cafe
點知上面仲有樓層 佈置得好有心思同好型 有埋燈光

我叫咗americano 唔酸 幾nutty💕

總括而言 好正 希望下次去可以試到Oreo 蛋糕😍😍😍
日本芝士蛋糕
bagel
日本芝士蛋糕
bagel
#跟住我食唔中伏.#打卡必到 #啡友 #必去之前已經來過 @mamaday.studio相信去過嘅朋友都會有同感:環境佈置好得意,勁影相….其實佢係一間 #cafe #性價比高 到喊😂一杯野飲講緊都係$4X 咁上下但你可以坐一日+喪影相影到爆memory card🤭#真心 #每個角落都是打卡位.#foodie 都係講番野食 🙈廢事俾fans unfollow[豆腐豆腐咖啡] #推介 ❤️我今次真係勇氣try #叻 😂平時我99%都係飲 #cappuccino#其實有啲悶 但我好怕試伏 🙊不過呢杯豆腐咖啡真係 #堅好飲佢個底有真豆腐,中間係咖啡,頂有一球豆腐雪糕✨飲落去真係 #好治癒 💞滑滑香豆腐勁夾甘香咖啡味雪糕唔係死甜,微調咖啡香👍🏻👍🏻.凍[73.5%朱古力]店員推介🍫 #朱古力迷 岩哂🤭#寶寶都勁飲 #佢呢排日日都食朱古力再加埋個 Brownies,真係朱到唔朱🐖 不過我覺得 #Brownie 甜咗少少
#跟住我食唔中伏
#打卡必到 #啡友 #必去
之前已經來過 @mamaday.studio
相信去過嘅朋友都會有同感:環境佈置好得意,勁影相…
其實佢係一間 #cafe #性價比高 到喊😂
一杯野飲講緊都係$4X 咁上下
但你可以坐一日+喪影相影到爆memory card🤭
#真心 #每個角落都是打卡位
[豆腐豆腐咖啡] #推介 ❤️
#其實有啲悶 但我好怕試伏 🙊
不過呢杯豆腐咖啡真係 #堅好飲
佢個底有真豆腐,中間係咖啡,頂有一球豆腐雪糕✨
飲落去真係 #好治癒 💞滑滑香豆腐勁夾甘香咖啡味
雪糕唔係死甜,微調咖啡香👍🏻👍🏻
凍[73.5%朱古力]
店員推介🍫 #朱古力迷 岩哂🤭
#寶寶都勁飲 #佢呢排日日都食朱古力
2021-03-07 31 views
👹Mamaday Studio 🎞 走在佐敦街頭,看到這座色彩繽紛、充滿玩味的建築物🏰與其他大廈形成鮮明對比🙈 門口對聯寫著「得過且過嘛嘛地,是但馬虎求求其」,煞是有趣😂基本上每個角落都是打咭位📸揉合了電影、卡通、舊時代香港各種元素,我最愛那條彩色塗鴉樓梯🌈那色彩和燈光,根本像是置身酒吧😎🥯松露蕃茄貝果$56貝果新鮮即製,要等10-15分鐘😛蕃茄乾🍅融入在貝果中,貝果本體充滿嚼勁,塗上松露忌廉芝士🧀味道不錯👍🏻🥤是是鬼鬼但但$58因為名字有趣而亂點的飲品,果然沒讓我失望😂成份有菠蘿🍍柚子🍊tonic水、伯爵茶🍵和SOE☕️入口是柑橘味🍊,回甘卻是咖啡味☕️有點衝突感,卻讓人想再細嚐「這究竟是什麼有趣味道」🙈佐敦店只售賣甜品、飲品、貝果等輕食,適合不太餓、想找間美美cafe hea一下的朋友😆
👹Mamaday Studio 🎞

門口對聯寫著「得過且過嘛嘛地,是但馬虎求求其」,煞是有趣😂

🥯松露蕃茄貝果$56
貝果新鮮即製,要等10-15分鐘😛

🥤是是鬼鬼但但$58
因為名字有趣而亂點的飲品,果然沒讓我失望😂
成份有菠蘿🍍柚子🍊tonic水、伯爵茶🍵和SOE☕️

2021-03-03