2018-07-17 1751 views
我同呀哥既生日係同一日,所以生日飯永遠係一次過慶祝,今年生日飯我地選擇左呢間萬發,好可惜大家食完之後,一致認為唔會再有下次⋯⋯今餐五大一小,每人點一菜式,總共點左六菜一湯*薑蔥桶蠔*薑蔥魚卜*炸豬大腸*黃金蝦*風沙雞*蒜蓉白菜仔*老黃瓜鴨腿湯(例水)*汽水4罐*埋單剛好一仟元成餐飯最好食既餸係薑蔥桶蠔同埋薑蔥魚卜,其他都強差人意,炸豬大腸就炸到乾淨淨,黃金蝦直頭無味,風沙雞【鞋烚烚】,白菜仔就普普通通,同家人出街食咁多次,第一次剩低太多餸,真心唔明有乜咁好食?定係出名既唔係呢間萬發,係我地去錯地方?
今餐五大一小,每人點一菜式,總共點左六菜一湯

*薑蔥桶蠔
*薑蔥魚卜
*炸豬大腸
*黃金蝦
*風沙雞
*蒜蓉白菜仔
*老黃瓜鴨腿湯(例水)
*汽水4罐

2018-07-08
薑蔥蠔
薑蔥魚卜煲
2018-07-15 840 views
薯仔牛肉粒:薯仔炸得十分香脆,又不會太乾,外面是甜甜的焦糖,非常惹味。牛肉粒非常嫩,但又不會有常在外面吃到被梳打粉醃過的不自然質感,十分香口惹味,讓人不知不覺地吃完一整碟,又不會有膩口感覺,實乃必食推介!如果有胃口的話,不妨多配碗白飯。炸子雞:炸得十分酥香脆口,雞肉沒有雪味,而且頗為肥美,絕不戲場!乍聽店名,以為會是十分地道、龍蛇混雜的大排檔,沒想到店內的座位蠻寬躺,在星期五的繁忙時段,兩個人還可以坐四人枱,更不用搭枱,十分難得。

2018-06-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-07-09 1061 views
相信好多人都食過萬發,佢有三間分店,我都一一去過!其實間間都差不多,不過福華街呢間應該係最大既一間!今日係與一班朋友慶祝本人牛一,我地一行13人,餐廳安排我地去另一邊廂,新裝修,感覺好像還未 ready, 有油漆味道再加上廁所一筒筒泥甘!不過亦因為坐另一邊廂,感覺又有點 privacy!由於人數眾多,落單姐姐提議我們要加大碟餸既份量,價錢雙倍!原本我反對,情願揀多幾款,但姐姐話如果吾加大,有D菜不能平分,所以就叫佢揸主意!意想不到既係,全部11碟餸,十分鐘內上哂枱,連位都不夠,好明顯係煮好再返熱!啫啫通菜真係吾係間間都做到,我愛重口味,覺得這個很淡口!魷魚鬚都很脆口萬發薯仔牛柳粒一向出名,薯仔很入味,連我不愛吃薯仔都停不了口!勝瓜都算多蒜!除了薯仔牛柳粒,呢個鱔都必定要推介,非常入味!呢碟豆腐好誇張,成座山甘,脆口但略淡,埋單時發現,佢地將豆腐x 3份,我當然反對,老闆話事實比左3倍,我話我地一直只講雙倍,最後老闆不情願下,都減返比我地!

啫啫通菜真係吾係間間都做到,我愛重口味,覺得這個很淡口!
魷魚鬚都很脆口
勝瓜都算多蒜!
除了薯仔牛柳粒,呢個鱔都必定要推介,非常入味!
Other Info. : 由於餸菜十分鐘內到齊,所以不到一小時就吃完,感覺有點掃興!
2018-07-04
$200 (Dinner)
2018-06-06 1254 views
普通蝦都要28蚊両,一碟蒜蓉開邊蒸蝦多謝672,另外個蟹伊面細細碟都4百幾,伊面底話要加50喎(睇番張單問番先知),下次食海鮮前要問清楚價錢,其他小菜味道還可以
2018-05-14 1153 views
逢年過節都會去酒樓食飯,來來去去果D餐,實在有些厭。今次確定去朋友介紹呢間試⬇️。由於是母親節,訂檯分兩個時段6點與8點,我哋揀左6點,去到已經坐滿曬人了。叫左餸後10分鐘陸續上菜,值得一讚。一圍人唔使個半鐘已經食飽飽,漏左個魚香茄子煲冇上,取消左,應該係漏單。節假日,人多,坐得比較逼,餐廳人手明顯唔夠,想要兩隻碗仔,隻手舉左10分鐘冇人理。今次叫左西檸雞(夠脆,夠味,唔會成口油)西湖牛肉羹(足料,夠滑,推薦,10人份量啱啱好)薯仔牛肉粒(牛肉嫩冇渣表面有蜜糖,薯仔好好食,大家爭住食)骨髓(最最好食,骨髓辣辣哋,一啖一條仔)椒鹽骨(肉嫩,略嫌大塊)菠蘿咕嚕肉(大碟,肉質啱啱好,唔多肥膏,冇骨)薑蔥魚鏢(好抵食,好大煲,比得上其他餐廳一倍咁多,火候唔夠,咬唔到)牛仔骨(夠味,但有兩塊厚身嘅未煮熟)乳鴿(係唯一未食完嘅餸,乳鴿好大隻,但有好多大大條嘅毛未處理乾淨,幾乎每塊斬件都有,睇落冇咩胃口食)總體來講是值得再去嘅,下次可以試下其他菜式,唔係節日去,相信廚師可以發揮得更好。

今次叫左西檸雞(夠脆,夠味,唔會成口油)

西湖牛肉羹(足料,夠滑,推薦,10人份量啱啱好)

薯仔牛肉粒(牛肉嫩冇渣表面有蜜糖,薯仔好好食,大家爭住食)

骨髓(最最好食,骨髓辣辣哋,一啖一條仔)

椒鹽骨(肉嫩,略嫌大塊)

菠蘿咕嚕肉(大碟,肉質啱啱好,唔多肥膏,冇骨)

牛仔骨(夠味,但有兩塊厚身嘅未煮熟)

• 西湖牛肉羹、骨髓
2018-04-08 1737 views
天氣忽然轉冷,撞岩約左fd 食飯,就一品雞煲啦 🤤上左巴士出旺角,點知個fd 忽然轉軚想食小菜,仲要食深水埗既萬發海鮮菜館😑,咁就唯有硬生生轉彎過深水埗啦。根據OP 資料,地鐵站B1出口步行6分鐘,但我前後足足用左13分鐘先行到,莫非我--隻腳真係咁短?!😰😰廢話少講,入到去搵個卡位坐低,位置都幾闊落,係個冷氣勁左d.打開餐牌,有超多選擇,睇相好似都相當吾錯,開埋OP, 見到勁推薯仔牛柳粒,咁梗係要試啦。因為仲未齊人,我地就先叫薯仔牛柳粒,蒜蓉通菜同椒鹽九肚魚。等齊腳再點其他。時間夾得岩岩好,上菜時已齊人,每碟都比想像中大碟,仲熱辣辣薯仔牛柳粒,真係難怪OP 咁多人讚。牛柳粒size 吾算細粒,但好腍好易咬,味道仲甜甜地。另外薯仔都好腍好入味。蒜蓉通菜,大大碟,而家係食通菜既時候,所以菜好嫩口,唯一缺點係味道偏咸。椒鹽九肚魚,都係大大碟好香口,一上枱即刻夾黎食,仲吾小心辣到嘴tim...最後由於3碟餸都大大碟,加上食左好多薯仔,就食吾到其他餸lu...下次一定要再黎試風沙雞
天氣忽然轉冷,撞岩約左fd 食飯,就一品雞煲啦 🤤

時間夾得岩岩好,上菜時已齊人,每碟都比想像中大碟,仲熱辣辣

薯仔牛柳粒,真係難怪OP 咁多人讚。

下次一定要再黎試風沙雞
2018-04-02 1229 views
深水埗有好幾間萬發不知道是否同一個老板這間位置很方便 就在黃金的斜對面我們四人總共叫了四道小菜和人頭飯金牌風沙雞 半份聽說是招牌菜之一第一次聽風沙雞很好吃 上面很多炸蒜雞有點像炸子雞很快被搶吃一空薯仔牛柳粒另一道招牌菜非常好吃 有丁點兒辣味薯仔很脆口椒鹽鮮魷出面很多都是細細條這間很大條這個菜忘了名字石窩菜都是招牌菜熱騰騰 有些類似魚香的東西 又有些菇片之類的味道不錯喔
深水埗有好幾間萬發不知道是否同一個老板

熱騰騰 有些類似魚香的東西 又有些菇片之類的
味道不錯喔
2018-03-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-03-31 1050 views
今日同同學一早放學,同學介紹有一間好出名嘅大排檔。話嗰度嘅嘢食大大碟,所以我哋就有七個人一齊去食果然所有嘅嘢食都係超大碟,我哋叫咗五碟餸加三碗白飯魚香茄子煲,係非常之適合撈飯食。因為佢好多汁同埋肉碎。佢一擺上黎已經好香,同埋茄子非常林,所以唔會話好硬椒鹽鮮魷,佢仲會附上汁。佢係即炸,所以好脆口。唔會話一擺上來就好軟身京都骨,呢個就同出邊嘅京都骨差唔多。佢冇話特別好食但係又唔係特別難食。只係得好大件,所以好難咬呢個乳鴿都係一般般,又唔係話太好食又唔係話太難食。過得去,不過如果問我會唔會再點多次,就應該唔會。會想叫下其他因為呢個錄左片,唔記得左影相。所以就Cap 番出嚟, 呢個真係強烈推介。因為佢會攞蜜糖炸薯仔所以佢係會燙口開始。佢反而係薯仔先係重點而牛柳粒都好食嘅。佢薯仔係我哋同學不停咁喺度搶來食
果然所有嘅嘢食都係超大碟
,我哋叫咗五碟餸加三碗白飯
魚香茄子煲
魚香茄子煲,係非常之適合撈飯食。
椒鹽鮮魷魚
京都骨
乳鴿

2018-03-29
$66.6 (Dinner)
魚香茄子煲
椒鹽鮮魷魚
2018-03-23 824 views
每月生日飯嚟嚟去去都係嗰幾間,適逄今個月唐細佬生日佢提議去萬發,因為佢平時同欖球隊員嚟食開,我地當然唔會反對啦!由於我遲收工,佢地已經㨂好菜式,我一坐低佢地就落單,上菜速度好快。。。而且我地全部轉中size,招牌加大。。。竟然食剩打包!切埋蛋糕吹吓水,咁就一晚喇!
2018-03-19
唔知咩雞
南乳蒸豬頸肉
  • 暑仔牛仔粒
2017-12-27 2041 views
因為六點就入座,所以唔使等位就食得。薯仔黑椒牛柳粒:薯仔粒外脆內軟,外層甜甜哋,幾好食。牛柳粒數量都幾多,不錯。幾乎枱枱都叫,必試 !椒鹽鮮魷:正常質素,不過不失。略嫌無乜椒鹽味,好彩有碟醋補返吓。兩個人叫咗兩碟小菜加一碗白飯,每碟份量都好多,應該三個人食都夠。
因為六點就入座,所以唔使等位就食得。
2017-12-26
  • 薯仔黑椒牛柳粒
2017-11-28 1768 views
成日都會無啦啦想食生餣螄蚶,見到有即係叫,味道雖然入味,但比較細粒,而且好多都仲有泥沙响入面,有幾隻仲黑的小炒王係此行目的,鑊氣夠,唔油膩,味道好,少少辣仲有菜脯萬發一品煲,原來入面係海參,花膠,豬皮,鴨掌,冬菇等。有幾件未浸透就攞咗去煮,仍唔係真係靚嘅海味,但價位同大體上,炆得入味好吃,比較起來鴨掌比較出色朋友另外推介石鍋飯,粒粒分明,炒得香口,調味亦出色,熱辣辣食入口一份溫暖,鍋邊仲有脆脆飯焦

小炒王係此行目的,鑊氣夠,唔油膩,味道好,少少辣仲有菜脯

2017-11-26 1227 views
深水埗的小菜館有很多,間中都會相約三五知己食小菜啤啤去。第1次去呢度食小菜,事關朋友極力推薦呢度既黑椒牛仔粒。佢最特別之處係用來炒牛仔粒既薯仔是十分脆口,他果然沒有介紹錯!與其他同樣有名的小菜館相比,的確係較惹味!除了牛仔粒,不可不提的是豉汁蒸鱔及大大煲羊腩煲!價錢上,羊腩煲並不便宜3百多元,但很足料,冬菇支竹馬蹄很入味羊腩很多,我們4個人吃不完。還有我最愛的豉汁蒸鱔沒想到這里的鱔是如此爽口,份量合理!原來他們在餐廳有自己的魚缸,即叫即捉即煮,很鮮味!我們還點了飛天通菜及豉椒炒蜆水準正常。對於經常在深水埗吃小菜館的我來說,暫時是最好吃的
深水埗的小菜館有很多,間中都會相約三五知己食小菜啤啤去。
第1次去呢度食小菜,事關朋友極力推薦呢度既黑椒牛仔粒。
除了牛仔粒,不可不提的是豉汁蒸鱔及大大煲羊腩煲!
羊腩煲

羊腩很多,我們4個人吃不完。
豉汁蒸鱔

還有我最愛的豉汁蒸鱔
我們還點了飛天通菜及豉椒炒蜆
水準正常。
對於經常在深水埗吃小菜館的我來說,暫時是最好吃的
羊腩煲
豉汁蒸鱔
2017-11-25 1243 views
這間餐廳有幾間分店的,之前食過九江街那邊的,今次想座舒服點,於是訂了黃竹街呢邊。近排興羊腩煲一開始就訂定個先,阿姐推介的是日例湯就……無味道。之於椒鹽鮮魷,鮮魷嫩滑味道唔錯。翠塘豆腐,這道要花多少少功夫的很多店舖已經沒有做過款菜式,有的做的隨便交貨,而這店家也做的,對比其他店舖來講已經是做的好,廚師花多點點時間心機,真係食得出的。多款配料味道清淡,當成枱餸菜都肥膩的時侯,這道菜式可以清清味蕾。碟雞也夠份量,煮得剛好唔會過熟,皮滑肉嫩。食得肉多也會點些蔬菜食吓,簡單的炒通菜,。因為有長輩,所以懶點,就點了咕嚕肉(貪佢無骨),容易入口。個羊腩煲的價位幾高吓,不過份量十足,炆煮得夠腍入味,配料也很豐富,還跟配一碟菜香味濃的筒篙菜,真係值得的。如果得4個人食晚飯真係叫一煲就飽晒,可能吃不完!。今晚焦點係最後出場的招牌菜薯仔牛柳粒,聞名了一段時間,今次有機會親嚐了!真係牛柳淋軟入味,薯仔煮得軟硬適中,調味也能突出牛柳薯仔這個配搭。今晚晚飯整體也感覺良好。

之於椒鹽鮮魷,鮮魷嫩滑味道唔錯。

翠塘豆腐

碟雞也夠份量,煮得剛好唔會過熟,皮滑肉嫩。
食得肉多也會點些蔬菜食吓,簡單的炒通菜,。

因為有長輩,所以懶點,就點了咕嚕肉(貪佢無骨),容易入口。

薯仔牛柳粒

今晚晚飯整體也感覺良好。

2017-11-04
翠塘豆腐
2017-10-18 1211 views
講開深水埗大排檔 有邊一個識得萬發小妹我食咗兩次萬發 對上果次都已經係兩年前嘅事還記得兩年前 初食萬發 覺得超級好食印象最深刻就係黑椒薯仔牛柳粒為咗再一嚐美食我決定今日同屋企人再萬發可惜再黎到嘅時候 發現價錢貴左近一倍而嘢食質素 每況愈下薯仔牛柳粒味道無變 但因為價錢貴左嘅關係 性價比低至於其他餸菜方面炒蜆同蠔油吊桶 味道普通同一般跟外面普通嘅大排檔冇大分別 亦冇驚喜個人認為愛文生 真係好食好多如果大家有其他推介 歡迎同我講呀
講開深水埗大排檔 有邊一個識得萬發

跟外面普通嘅大排檔冇大分別 亦冇驚喜
個人認為愛文生 真係好食好多

如果大家有其他推介 歡迎同我講呀
2017-09-17 1138 views
自己好少會黎呢類菜館,今次一行四人一齊食個晚飯黎呢度食個晚飯。我地嗌左四個菜。有薯仔牛柳粒,金沙魷,金銀蛋時菜同埋馬拉盞炒飯。d菜一上,我地都嚇親,因為我地冇諗過甘大碟,甘足料。不得不說,個薯仔牛柳粒真系好好味,佢個薯仔好冧好有蜜糖味,個牛柳粒都好冧,真係一定要食的招牌菜。而個金沙鮮魷就好香口,好香蛋黃味,非常唔錯。但個金銀蛋時菜就比較普通,唔算有特別的驚喜,唔算特別好味,就只是普通的。馬拉盞炒飯也較普通,不夠香口。整體而言,算是很抵吃,因為真的超大碟,一定要嗌招牌菜!

整體而言,算是很抵吃,因為真的超大碟,一定要嗌招牌菜!