2024-10-27 199 views
睇返自己原來舊年都有收藏過呢間餐廳,咁啱舊同事就係約埋一齊食呢間,反正之前都想試,就黎試吓我哋叫左海鮮套餐($258/位,五六日要+$20),本身我仲以為係任食,點知係套餐😑個餐只包$78的湯底,但只有兩款,一款係蕃茄薯仔湯底,一種係皮蛋芫茜湯底,㨂其他就要補差價,我哋要左兩個湯底,一個皮蛋芫茜,一個卜卜蜆,但啲蜆少到呢….而且個湯底真的不怎麼樣其實個套餐唔算多野食,魚生屬於薄切,正常嘢丸類都係正常嘢,好過佳寶咁豬肉同牛肉只係普通貨色海鮮算係成個套餐的主打,不過不失啦,都算鮮味,但每樣野就係每人一件的份量仲有一兜菜食完個餐係唔夠食,再叫左碟牛頸脊,可惜都係普通貨色總刮嚟講,唔睇價錢的話不過不失啦但價錢就屬於中上,而且冇一樣食物令人印象深刻,除咗個價錢😔以呢個價位嚟講,毫無吸引力,同價位出面實在有太多選擇,未食過嘅朋友可以慳返唔洗嚟

其實個套餐唔算多野食,魚生屬於薄切,正常嘢
丸類都係正常嘢,好過佳寶咁
豬肉同牛肉只係普通貨色
仲有一兜菜

食完個餐係唔夠食,再叫左碟牛頸脊,可惜都係普通貨色

總刮嚟講,唔睇價錢的話不過不失啦
但價錢就屬於中上,而且冇一樣食物令人印象深刻,除咗個價錢😔

芫茜皮蛋窩
三文魚刺身
套餐雜丸
套餐豬肉
套餐牛肉
套餐海鮮
2024-10-25
$450 (Dinner)
套餐牛肉
套餐海鮮
2024-10-01 613 views
經過大圍附近剛好遇上晚飯時間,透過OpenRice book位。單點七五折優惠。整體食物中上,職員服務態度良好,上菜時間算快。6人點了2個鍋底,分別是椰子雞及卜卜蜆,均不錯。喜歡吃牛的,三拼抵食。個人喜歡即炸響鈴,點醬食很不錯。
牛三拼
海鮮拼盤
即炸響鈴
牛三拼
海鮮拼盤
有朋至遠方來就帶佢哋去大圍小店食地道打邊爐🍲🍲預先搵老闆訂定條魚,超新鮮👍🏾💯又爽口,師傅仲將條魚切到好薄身✨💯咁拾一拾就食得,正👇🏾👇🏾🐟🐟🐟再叫埋象拔蚌刺身🥢🥢超鮮甜好好食,真係一定要叫😋😋😋再叫埋聖子皇🍽️🍽️超級大隻,正成隻前手擘咁長咁款😍😍😍 新鮮到不得了💯💯💯💯牛魔王真係win win,想食嗰幾款牛係呢個牛魔王度,一碟就滿足哂所有人👍🏾👍🏾👍🏾最後更係要俾大家睇下咩叫成枱都係😎😎😎總結係海鮮新鮮,牛肉好有牛味 💯💯💯
有朋至遠方來就帶佢哋去大圍小店食地道打邊爐🍲🍲

再叫埋象拔蚌刺身🥢🥢超鮮甜好好食,真係一定要叫😋😋😋

最後更係要俾大家睇下咩叫成枱都係😎😎😎

總結係海鮮新鮮,牛肉好有牛味 💯💯💯

2024-08-26
  • 牛魔皇三併
  • 象拔蚌刺身
2024-09-04 873 views
公司食飯訂左文記火鍋, 唔限時又容納到公司咁多人,推介呀👍🏼食左啲咩呢?睇相啦😂1. 豬骨湯底真係好足料,豬骨要用飲筒吸出嚟😆但要小心燙🙊真係會燙到嘴架2.鱔片唔係個個都食,所以叫一碟試試,新鮮👏🏻薄切💯3.牛胸油 油脂好靚 好爽口💯4.魚蛋超彈牙5. 牛才是重點😆啲花靚到呢😍鮮牛果然很好的👍🏼6.一大班人更係叫一大桶啤酒慢慢飲🍻🍻麒麟啤 🍻🍻🍻🍻啤啤佢啦🍻🍻🍻🍻
食左啲咩呢?睇相啦😂

• 牛胸油
  • 筒骨鍋
  • 手切牛肉
  • 麒麟生啤
一行4人去食海鮮餐🦀🦐🦪滿足的一餐地方寬敞分上下兩層 今次我地安排坐左一樓海鮮盤一上檯表示非常有誠意😍 今時今日自己買都未必可以做到哩個性價比👍🏼 仲有其它跟餐火鍋配料 果D就唔記得左影相😆 大家一致認同新鮮又好味,又蝦又蟹💯 因為我地比較大食😋 😂之後再散叫左D火鍋配料 仲有仲有原來個魚頭湯同海鮮真係完美地夾嫁😳🍲💯父親大人表示:要試下啲牛肉同豬肉,新鮮手切牛肉果然係好食🤤,黑毛豬都係好好食大圍果然仲有小店可以做出果份港式地道風味
一行4人去食海鮮餐🦀🦐🦪滿足的一餐
地方寬敞分上下兩層 今次我地安排坐左一樓

大圍果然仲有小店可以做出果份港式地道風味
2024-08-28
  • 手切牛頸脊
  • 魚頭湯
  • 邂逅海鮮餐
話說成日見到FB賣行廣告,都睇左有一段時間,今日係附近就諗住去試下又有位wo,試左佢$258海鮮套餐小試牛刀,點知湯底無味,個幾款海鮮全部都唔新鮮,我第一次食蜆都可以唔新鮮無味。。蟹,蠔,青口都係有少少變味個種,跟住D牛同埋豬肉片都無劣食中既劣食,唯一可取係個幾條菜,連三文魚刺身都有怪味,坦白講$258仲要加$1都唔特別平,咁都可以攞得出手黎招呼客人,佩服!係有誠意出D套餐黎吸引客人都麻煩比返D質素,暫時人生打邊爐體驗最差既一次,奉勸各位三思!
2024-08-29
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
之前看見社交媒體網站他的廣告一直想嘗試, 心中已經諗住唔會太大驚喜但係希望都唔會有失望 ,正常都 ok 了。。本人甚少寫食評但係真係好想講畀沙田大圍區嘅朋友知道實情每位$258海鮮套餐簡單講 所有海鮮都係唔新鮮嘅, 其他丸餃類肉類菜類還可以特別想講的是一段小插曲, 同家中父母去試食已經問店方”老人家飲唔到冰凍飲品請問有沒有滾水” 對方老闆答我 ”我哋冇滾水只有支裝水, 即係想客人叫飲品” 其實我心諗一間食店點會冇滾水呢,咁你啲湯底係點煲出嚟呢 。。我都明白食店係想在飲品裏賺錢但係我覺得應該有彈性處理, 之前在他的社交媒體網站已經有人留言這一點,都說水茶都不能供應強迫客人付費飲品, 我的家人點了一罐汽水收費20元還要加一另外,店方真的好有個性,客人已經到了還在不斷播大聲音樂,另外有開電視, 其實有冇諗過客人食飯係想傾計或者睇下電視唔係喺度聽佢想聽嘅音樂, 之後佢見多一台客就關細聲一點,但係持續地播音樂最搞笑當時東張西望播緊深圳消費嘅節目 ,老闆過嚟收碟嘅時候冇啦啦自己講一句“在港消費好好多” 我們四人你眼望我眼 ,心照吧店舖好細其實都幾逼, 如果想坐得寬敞寧靜可以傾下計, 我諗大家就不要

店舖好細其實都幾逼, 如果想坐得寬敞寧靜可以傾下計, 我諗大家就不要選擇這間店了

本人總結不會有下次
相中嘅海鮮其實就同之前留言嘅朋友所講嘅一樣

各位自行判斷吧
2024-07-18 1032 views
第一次幫襯文記,每碟餸嘅份量不少,價錢屬中上。店內有海鮮套餐,但覺得不太吸引。如可讓客人彈性選擇order半份,相信會更加吸引二人同行的食客。▪️香茜皮蛋鍋,馬來沙嗲鍋▪️個人比較喜歡濃味嘅沙嗲鍋,文記嘅湯底偏淡。至於香茜皮蛋,芫荽和皮蛋的份量算多,不過味道一樣較清淡。▪️蚌花蚌▪️新鮮爽口,唔錯!▪️️本地手切頂級牛邊抓▪️推薦👍🏻 平時打邊爐通常都係食牛頸脊,今次試咗牛邊抓,會有一啲筋膜位,冇諗過呢度嘅牛肉都唔錯,牛味突出。▪️真打烏冬▪️即係稻庭烏冬,都係來貨嘢,正常。▪️油麥菜▪️份量算多▪️新鮮黑柏葉▪️個人覺得幾爽口,但同行友人覺得比較韌。▪️即炸響鈴▪️由於係即炸嘅關係,等咗一陣先上菜。腐皮好薄,即炸後有入口即溶的感覺。附上嘅芝麻醬唔係好夾,未知店舖可考慮其他選擇呢?😳▪️手打墨魚丸▪️好大粒嘅,不過冇咩墨魚味。經濟不景,大家都睇住荷包食飯,兩個人打個邊爐就過千蚊(無食特別貴嘅海鮮),性價比的確唔夠北上消費。

▪️香茜皮蛋鍋,馬來沙嗲鍋▪️
香茜皮蛋鍋,馬來沙嗲鍋

▪️蚌花蚌▪️
新鮮爽口,唔錯!
蚌花蚌

▪️️本地手切頂級牛邊抓▪️
本地手切頂級牛邊抓

▪️真打烏冬▪️
即係稻庭烏冬,都係來貨嘢,正常。
真打烏冬

▪️油麥菜▪️
份量算多
油麥菜

▪️新鮮黑柏葉▪️
個人覺得幾爽口,但同行友人覺得比較韌。
新鮮黑柏葉

▪️即炸響鈴▪️
即炸響鈴

▪️手打墨魚丸▪️
好大粒嘅,不過冇咩墨魚味。
手打墨魚丸

2024-07-10 725 views
有泰國朋友🇹🇭黎探我哋,當然要帶佢哋去食港式火鍋啦⋯⋯🍲🍲呢度好就好在唔限時同遠道而黎既朋友岩哂,因為可以傾耐啲😆老闆又好客,幫我哋特別訂咗呢款蝦🦐🦐仲預留左象拔蚌🥢🥢超新鮮又好食😋😋刀工切得岩岩好,有口感😬😬當然要叫埋最勁既牛😆一盤有哂咁多款牛肉🥩抵食又可以試多幾款唔同牛😆脆鯇腩肥美又大件,食落仲脆卜卜咁🐟聖子皇👍🏼👍🏼👍🏼一人一隻岩岩好👍🏼鮮味又有口感😬生蠔🦪肥大又肥美😆黑柏葉唔係道有得食再加脆口野 鬼馬花枝丸泰國人係幾鐘意食麻辣湯底,所以叫左個鴛鴦鍋,等佢哋試埋沙爹湯底(香港人最鐘意食既湯底)😆😆😆等泰國🇹🇭朋友食到捧住個肚走😆😆😆期待下次見面🫶🏼佢哋叫我再帶佢哋黎食😆俾👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼咁
有泰國朋友🇹🇭黎探我哋,當然要帶佢哋去食港式火鍋啦⋯⋯🍲🍲
呢度好就好在唔限時同遠道而黎既朋友岩哂,因為可以傾耐啲😆
老闆又好客,幫我哋特別訂咗呢款蝦🦐🦐
仲預留左象拔蚌🥢🥢超新鮮又好食😋😋
刀工切得岩岩好,有口感😬😬
脆鯇腩肥美又大件,食落仲脆卜卜咁🐟
聖子皇👍🏼👍🏼👍🏼一人一隻岩岩好👍🏼鮮味又有口感😬
佢哋叫我再帶佢哋黎食😆
俾👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼咁
2024-06-30
2024-07-05 476 views
又黎大魚大肉的一餐😋😋😋火鍋最正,最適合一大班人唔洗限時限刻…….👍👍👍👍牛胸油必食 👍象拔蚌🌟🤤🤤🤤🤤個個都話好食😋😋😋😋鮮甜美味😋😋😋牛魔王好大盤😂😂😂😂新鮮牛肉果然唔同豬潤夠爽口😆😆😆😆豬肉係用黑毛豬💯💯💯💯即炸響鈴超好食😍😍😍😍😍😍加埋其他配料就prefect 😆 丸類,竹笙,菜完美的一餐💯💯💯

牛胸油必食
👍
象拔蚌🌟🤤🤤🤤🤤個個都話好食😋😋😋😋鮮甜美味😋😋😋

牛魔王好大盤😂😂😂😂新鮮牛肉果然唔同

豬潤夠爽口😆😆😆😆

豬肉係用黑毛豬💯💯💯💯

即炸響鈴超好食😍😍😍😍😍😍

加埋其他配料就prefect 😆 丸類,竹笙,菜

完美的一餐💯💯💯

滿心歡喜,屋企人生日食飯見到社交媒體賣行廣告🥺去到上到樓上地方好細九個人諗住叫每個人叫一個一人套餐258果個叫左椰子雞同胡椒豬肚硯湯底椰子雞嚟到係白色嘅椰子湯 小小驚訝同傳統嗰啲唔同,不過都不過不失胡椒豬肚湯底 得一浸辣嘅胡椒味之外,乜味都冇重頭戲海鮮無一樣海鮮係新鮮嘅❌海蝦係死既 但蝦肉無梅所以都過得去蟶子仔 全部都係死同有沙 基本上冇食過熟青口急凍貨完全冇打算擺入口嘅意欲生蠔 勁腥啲肉 腍啤啤蟹 擺明就死蟹嚟㗎啦 不過都算有肉唔係水蟹當佢合格鮑魚全部死嘅 un到咬唔開💀最恐怖係啲蜆送上嚟全部打開晒口 好似原本已經烚過咁聞落冇臭味,食落一啲味都冇🙁扇貝個樣正常,但係我都冇食套餐跟咗啲丸同埋餃子屋企人話餃子雲吞幾好食蔬菜係娃娃菜響鈴係好食嘅刺身三文魚 個樣睇落唔係太新鮮 食落冇乜味超級薄切 同廣告相完全唔同額外加咗碟牛胸油 賣相唔錯,食落都OK埋單成為3103元🤣如飛必要冇下次
滿心歡喜,屋企人生日食飯見到社交媒體賣行廣告🥺
去到上到樓上地方好細
九個人諗住叫每個人叫一個一人套餐258果個
叫左椰子雞同胡椒豬肚硯湯底
胡椒豬肚湯底 得一浸辣嘅胡椒味之外,乜味都冇
重頭戲海鮮
生蠔 勁腥啲肉 腍啤啤
蟹 擺明就死蟹嚟㗎啦 不過都算有肉唔係水蟹當佢合格
鮑魚全部死嘅 un到咬唔開💀
最恐怖係啲蜆送上嚟全部打開晒口 好似原本已經烚過咁
聞落冇臭味,食落一啲味都冇🙁
扇貝個樣正常,但係我都冇食
套餐跟咗啲丸同埋餃子屋企人話餃子雲吞幾好食
蔬菜係娃娃菜
響鈴係好食嘅
刺身三文魚 個樣睇落
唔係太新鮮 食落冇乜味
超級薄切 同廣告相完全唔同

額外加咗碟牛胸油 賣相唔錯,食落都OK

埋單成為3103元
🤣如飛必要冇下次
2024-02-24 622 views
約左勁耐既飯局提前book定枱(安排下層真係好)幫襯小店好處係有服務又有人情味個麻油雞湯底又香麻油味,飲啖湯超甜美😋仲有雞件食埋🐓啲牛真係鮮牛並唔係雪藏野啲豬係黑毛豬食落好爽口👍蠔🦪大大隻又好食🤤啲雞子真係真雞子並唔係火雞子即炸魚皮超脆卜卜又香口即炸響鈴又真係超好食(難怪咁多人推介)其他食物都正常邊爐配料總結:一班人去又唔限時真係好野食單點大份價錢正常整體環境係比較窄既(咁香港寸金尺土都好正常呀)
約左勁耐既飯局
提前book定枱(安排下層真係好)

幫襯小店好處係有服務又有人情味
個麻油雞湯底又香麻油味,飲啖湯超甜美😋
仲有雞件食埋🐓
啲牛真係鮮牛並唔係雪藏野
啲豬係黑毛豬食落好爽口👍
蠔🦪大大隻又好食🤤
啲雞子真係真雞子並唔係火雞子
即炸魚皮超脆卜卜又香口
即炸響鈴又真係超好食(難怪咁多人推介)
其他食物都正常邊爐配料

總結:
一班人去又唔限時真係好
野食單點大份價錢正常
整體環境係比較窄既
(咁香港寸金尺土都好正常呀)

2024-02-21
$380 (Dinner)
2024-02-24 420 views
一家人提早元宵節做節就揀求其揀左間火鍋店打邊爐🍲一黎叫番火鍋必食湯底沙嗲湯底🍲再配無咁熱氣既芫荽皮蛋湯底😌跟住就買點火鍋料喇,咩都想食一人叫一啲啦🍺估唔到火鍋店都有sake叫,但最後都係火鍋配鬼佬涼茶(啤酒)🍻perfect match 一上枱估唔到啲份量都好大碟,叫左磅三文魚刺身,好肥美👍仲叫埋象拔蚌刺身😋好正呀,手打丸好彈,脆鯇腩好好食呀,人多就可以試呢間既牛魔皇(有3款唔同牛既部分)好部鮮好有牛味👍仲叫左單點鮑魚試試佢,都好大隻呀👍食到成家飽哂就各自回家👍
一家人提早元宵節做節就揀求其揀左間火鍋店打邊爐🍲
一黎叫番火鍋必食湯底沙嗲湯底🍲再配無咁熱氣既芫荽皮蛋湯底😌
跟住就買點火鍋料喇,咩都想食一人叫一啲啦🍺
食到成家飽哂就各自回家👍

2024-02-23
$400 (Dinner)
2024-02-24 336 views
收工一班人最好就係打邊爐🍲一早問定呢間火鍋店收幾點🕛原來收成12點😍同埋有位同事想食龍蝦🦞,咁順便問埋老闆有冇,點知老闆話龍蝦🦞係要另外提前預訂🈯️(好彩提前問一問😂)咁就訂枱同時訂埋龍蝦🦞一班人落到去就被安排下層門口位置👍🏼方便出外呼吸🚬😂班友係係咁叫😂叫到成枱都係😆不得不讚老闆推介龍蝦🦞2食(刺身+打邊爐食法)龍蝦🦞刺身超鮮甜😍好好味打邊爐食法就食到龍蝦🦞好彈牙爽口😋響鈴真係超好食🤤即叫即制,熱辣辣又鬆脆其他野食都好正常又好味湯底真係要配清淡湯底先食到龍蝦🦞既鮮甜😋個麻辣湯底用黎淥其他野食都好入味👍🏼又麻又辣附圖🙏🏼🙏🏼
收工一班人最好就係打邊爐🍲
一早問定呢間火鍋店收幾點🕛原來收成12點😍

一班人落到去就被安排下層門口位置👍🏼方便出外呼吸🚬😂
班友係係咁叫😂叫到成枱都係😆
不得不讚老闆推介龍蝦🦞2食(刺身+打邊爐食法)
龍蝦🦞刺身超鮮甜😍好好味
打邊爐食法就食到龍蝦🦞好彈牙爽口😋
響鈴真係超好食🤤即叫即制,熱辣辣又鬆脆
其他野食都好正常又好味
湯底真係要配清淡湯底先食到龍蝦🦞既鮮甜😋
個麻辣湯底用黎淥其他野食都好入味👍🏼又麻又辣

附圖🙏🏼🙏🏼
2024-02-22
$450 (Dinner)
2024-02-19 418 views
年初去到,啲位窄到不得了,我地一行人被安排坐樓上,樓上樓底好矮三部冷氣吹到頭都痛埋閂晒啲又唔可以,唯有全程就俾啲風係咁吹住。食物都偏貴食物但都算新鮮,叫咗一個麻辣湯底完全感覺唔到佢辣只有好多辣椒油。周圍環境都比較污糟。服務我都唔夠膽講我驚俾人尋仇。