2022-06-11 104 views
今日放工搵咗個朋友食飯,見到佢公司附近有間食西餐嘅,見到威靈頓牛柳餐,睇落唔錯所以試吓。蘑菇湯:食得到有蘑菇蓉,而且餐湯鹹鹹地我個人覺得非常好飲。威靈頓牛柳:期待已久嘅主角,賣相相當唔錯,酥皮脆口,當侍應將牛柳擺上枱時,有一陣酥皮芳香。牛柳約5成熟,鮮嫩多汁,口感唔錯。煙三文魚凱撒沙律:有飛一般呢度嘅芝士碎粉,配上煙三文魚味道唔錯,沙律都幾新鮮。最後甜品方面,有自家製意大利芝士餅及紐約芝士餅,芝士味濃,用料比例適中。

蘑菇湯:食得到有蘑菇蓉,而且餐湯鹹鹹地我個人覺得非常好飲。

2022-06-11 108 views
見做緊promote 68蚊換左芝士蛋糕,new york果隻,食落 嘩一聲,超級難食。首先,餅底好淋,明顯係整落好耐 隔夜 唔新鮮個糕直頭係差勁,糕身好鞋,無芝士香,完全唔creamy,,仲有食落有雞蛋味,好似食水蛋咁,又溝唔勻,糕身見到2截色,一截似cheese,一截似雞蛋,想像唔到咁差。呢個芝士蛋糕只係街邊最草根果隻面包鋪既水平,可能仲差。如果唔係大特價唔會幫襯。早知咁差,莫講68,減到58蚊我都唔會花時間過來買同攞。平野多數無好野,大家引以為戒。

首先,餅底好淋,明顯係整落好耐 隔夜 唔新鮮

早知咁差,莫講68,減到58蚊我都唔會花時間過來買同攞。

平野多數無好野,大家引以為戒。
Dining Offer
Voucher
之前疫情嚴峻, 禁咗晚市咁耐就煮飯煮咁耐😭最近稍為放寬終於可以出去食餐好嘅,紓解吓鬱悶嘅情緒。前幾日晚上去咗一間位於大角咀主打意大利菜和食生蠔嘅餐廳用膳,聽聞這間餐廳係由兩個曾任多間酒店嘅主廚創辦,想必出品有一定水準。餐廳有來自不同國家嘅生蠔🦪供應,價錢也很大眾化。最近更推出特價生蠔,若叫半打或以上就可以$10/隻享用到美國Pacific rock, 認真抵食。𧐢身雖然唔係好大隻,但𧐢肉尚算飽滿,味道鮮甜,海水味較重。以咁嘅價錢食到咁嘅質素生蠔認真超值!黑松露忌廉湯、法式龍蝦湯兩種湯都好濃郁,各有千秋。黑松露忌廉湯菇味非常出,而且啖啖菇蓉,比讚👍。龍蝦湯非常鮮甜美味,每一口湯都感受到濃烈嘅龍蝦味。黑松露野菌意大利粉配料有黑松露、鮑魚菇、小蘑菇、蕃茄仔和沙律菜。意粉軟硬度適中,醬汁creamy而且香滑,野菌沾上醬汁份外軟滑可口。醬汁之多可以掛滿每條意大利粉。意粉剛煮好就上枱,熱騰騰食份外滋味。威靈頓牛柳輪到主角威靈頓牛柳出場,一放在桌上已經感受到一股熱氣和聞到好香嘅焗酥皮味,賣相都幾搶眼。焗出嚟脹卜卜金黃色嘅酥皮包着大大嚿嘅牛柳好有睇頭。切開牛柳5成熟呈粉紅色好似好生咁,但食落又唔覺得咁

黑松露忌廉湯、法式龍蝦湯

黑松露野菌意大利粉

威靈頓牛柳
輪到主角威靈頓牛柳出場,一放在桌上已經感受到一股熱氣和聞到好香嘅焗酥皮味,賣相都幾搶眼。焗出嚟脹卜卜金黃色嘅酥皮包着大大嚿嘅牛柳好有睇頭。切開牛柳5成熟呈粉紅色好似好生咁,但食落又唔覺得咁生,肉質軟淋,兼且肉汁豐富,廚師的烤焗技術控制得宜可見一班。

自製意大利餅,紐約芝士餅,即磨咖啡
最後食埋個甜品,嘆杯香濃咖啡,實在非常滿足。

多謝廚師嘅用心烹調使我們有頓咁美味,又咁豐富嘅晚餐😍

2022-06-07
Dinner
2022-05-29 141 views
難得早收工,朋友帶我去大角咀行行,涼下商場冷氣。又俾我地見到這間餐廳有威靈頓牛,就去浪漫下。原來Pacific Rock做緊折上折。叫半打,每隻生蠔為$10隻。生蠔雖然唔大隻,不過新鮮龍蝦湯龍蝦味濃, 味道濃郁忌廉蘑菇湯口感幼滑,奶油味香,好多蘑菇蓉威靈頓牛酥皮金黃酥脆,牛油味香。牛柳切開中間為完美的粉紅色。配上醬汁, 又有另一番風味黑松露野菌意粉每條意粉都掛有濃濃黑松露的醬汁tiramisu/芝士蛋糕tiramisu 用上傳統意大利食譜。有酒味,挺身 ,不會太甜,芝士味濃
難得早收工,朋友帶我去大角咀行行,涼下商場冷氣。

又俾我地見到這間餐廳有威靈頓牛,就去浪漫下。

生蠔雖然唔大隻,不過新鮮

龍蝦湯
龍蝦味濃, 味道濃郁

忌廉蘑菇湯
口感幼滑,奶油味香,好多蘑菇蓉

威靈頓牛
酥皮金黃酥脆,牛油味香。牛柳切開中間為完
美的粉紅色。配上醬汁, 又有另一番風味

黑松露野菌意粉
每條意粉都掛有濃濃黑松露的醬汁

tiramisu/芝士蛋糕
2022-05-25 497 views
朋友食過這間餐廳很多次,今次專登帶我來,因為推介朋友至愛卡邦尼意粉小店內裡寬敞,欣賞服務員態度,每次換碟都用熱水幫我地洗一下餐牌很多選擇,有最抵食套餐店名寫明Oyster Bar, 當然要試食蠔啦$10 一隻美國蠔十分抵食,夠新鮮甜美朋友必食推介卡邦尼意粉服務員先用火槍燒溶芝士,把炒好的意粉放入生雞蛋,再放上大大芝士內攪勻,令每一條意粉都吸收濃濃芝士味道,十分惹味,令人食不停口法國鵝肝拼牛柳餐三文魚/ 雞蛋他他龍蝦湯 鵝肝拼牛柳香煎大塊鵝肝,焦香味道5成熟牛柳,熟成度剛剛好,帶出香濃牛肉汁,厚身牛柳亦不覺得油膩,值得推介配角薯條亦夠驚喜,香脆可口自家製芝士蛋糕/ Tiramisu這間餐廳性價比高,尤其是主菜(鵝肝牛柳,卡邦尼意粉)夠出色,一定會再回頭

小店內裡寬敞,欣賞服務員態度,每次換碟都用熱水幫我地洗一下

餐牌很多選擇,有最抵食套餐

店名寫明Oyster Bar, 當然要試食蠔啦

$10 一隻美國蠔十分抵食,夠新鮮甜美

朋友必食推介卡邦尼意粉

法國鵝肝拼牛柳餐

三文魚/ 雞蛋他他

龍蝦湯

鵝肝拼牛柳

香煎大塊鵝肝,焦香味道

配角薯條亦夠驚喜,香脆可口

自家製芝士蛋糕/ Tiramisu

2022-05-24
$320 (Dinner)
  • 卡邦尼意粉
  • 鵝肝拼牛柳
2022-05-23 109 views
早幾天去朋友家探訪後,她帶我到附近的餐廳,這裡坐位寛闊,環境都很清靜。今次朋友介紹威靈頓牛柳套餐~兩人份量前菜~煙三文魚凱撒沙律,新鮮爽口的羅馬生菜,醒醒胃口。龍蝦湯~龍蝦味濃郁,鮮甜。鮮忌廉蘑菇湯~湯內有少少蘑菇蓉,非常香滑,好味。威靈頓牛柳~牛柳用酥皮包住烤焗,酥皮焗至金黃色,非常香脆,而牛柳焗至5成熟,肉質嫩,而且能保持肉汁,配上燒汁,味道新鮮好味,牛柳的份量足夠2-3人用。套餐還配有餐飲,非常完美。

今次朋友介紹威靈頓牛柳套餐~兩人份量
前菜~煙三文魚凱撒沙律,新鮮爽口的羅馬生菜,醒醒胃口。

龍蝦湯~龍蝦味濃郁,鮮甜。
鮮忌廉蘑菇湯~湯內有少少蘑菇蓉,非常香滑,好味。

Dinner
2022-05-12 122 views
今日特登相約朋友來吃這間餐廳吃威靈頓牛柳,威靈頓牛柳是英國特色菜式,因為做法費功夫,只有少數西餐廳有提供這個菜式。之前與朋友經過這間餐廳見到有套餐,便約好要嘗一嘗。今日來到餐廳,才發現沒有了威靈頓牛柳套餐,看過了餐牌後,我們單點了威靈頓牛柳,見牛柳份量幾大份,另外點了沙律、湯、一客意粉及甜品。法式龍蝦湯 $68龍蝦湯味道濃郁!前菜- 凱撒沙律 $88經典凱撒沙律,有芝士、沙律菜、煙肉碎、麵包糠。威靈頓牛柳 $688/2-3人份上枱時已經被賣相吸引了,酥皮外層還加上了芝士,焗到酥脆金黃色,切開時還冒着煙,而中間的牛樓還保持着粉嫩的狀態。我們選擇了七成熟,廚師火候控制得很好,牛肉有肉汁,另外酥皮與牛柳中間還有煙肉,味道濃郁之餘亦不會太搶味道。份量其實都夠3人用,每人分到2塊有多,這道菜式特別適合節日慶祝,可以開心share! 黑松露野菌意大利粉 $168另一個主菜是黑松露意粉,意粉都沾滿了黑松露醬,黑松靈香氣撲鼻而來,意粉硬度適中。自家製芝士蛋糕 $48 / Tiramisu $52最後有兩道甜品,侍應介紹是自家製甜品,不會太甜。值得一題,這間餐廳的侍應服務都很親切,值得讚賞!

法式龍蝦湯 $68

龍蝦湯味道濃郁!

前菜- 凱撒沙律 $88

經典凱撒沙律,有芝士、沙律菜、煙肉碎、麵包糠。

威靈頓牛柳 $688/2-3人份

黑松露野菌意大利粉 $168

自家製芝士蛋糕 $48 / Tiramisu $52

最後有兩道甜品侍應介紹是自家製甜品,不會太甜。

值得一題,這間餐廳的侍應服務都很親切,值得讚賞!
  • 威靈頓牛柳
2022-04-24 150 views
無意中發現原來哩間餐廳係由半山羅便臣道搬過黎,決定一於去試下水準💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️中午12:00 左右到達餐廳,仲有好多枱未坐滿,雖然餐廳唔算大,但都坐得幾闊落,唔會太迫,我地2個人叫左2個set lunch 加左6隻蠔,另外再叫左多一份法式田螺🤫🤫第一個set叫左卡邦尼意粉,個意粉睇得出係用心制作,忌廉味同芝士味都幾夾到,同埋煙肉有輕輕炒過,唔會太濕同太乾既情況出現🤩第二個set 係焗茄汁豬扒飯,我嫌個汁酸左少少,但個豬扒份量夠,好大塊,個肉都唔會太淋😋跟餐左order 左2碗湯,分別係磨菇湯同龍蝦湯,都唔錯,都幾香😍😍下次再試下其他先。待續😎

下次再試下其他先。待續😎
2022-04-15 113 views
之前一直都有購買佐敦店及大角咀店的Marco的芝士餅,因為覺得製作認真、用料好,無論芝士同餅底都好食,性價比高,所以一直都有購買用來自用及送禮,均都獲得好評;但直至今日再在大角咀Marco分店換購時,已發現餅面好似已焗燶及凹陷,食後有酸味及苦,無芝士香味,於是即刻落舖更換。但換左一個新餅後,外型仍是一樣,向店員詢問,回覆個餅無問題,因為是昨晚所做,需要解凍才可食用,但按指示食用後,已覺得質素已變,不建議再購買。
2022-04-15
TakeAway
😋🦪抵食生蠔。不能叫熱食的Bar & Grill🔥😱🍴 Marco's Oyster Bar & Grill📍 大角咀福利街8號港灣豪庭廣場地下G74號舖最近經常要去大角咀工作,當然會”順便”搜羅下大角咀附近的美食😋😋 咁岩見到喺OpenRice 訂座Marco's Oyster Bar & Grill會有五折優惠,仲要是我最鍾意食嘅生蠔🦪,梗係要試啦❗️由於當天入座時間已經比較夜,所以餐廳都已經冇乜人,安排咗我哋坐卡位,坐得都好舒服😀🔆 Oyster 四款 (全是No.2)🦪 Irish (Irish) $28ea海水味較淡,爽甜👍🏻🦪 Arousa (Spanish) $58ea好Creamy好爽口👍🏻🦪 Fine De Claire (France) $38ea是日最愛❤️ 雖然唔算好大隻,但先鹹後甜有層次,肉質爽脆,推介❗️😍👍🏻🦪 Gillardeau (France) $48eaGillardeau一向是生蠔界中的Rolls-Royce,但今晚哩款有少少🤏失望,雖有好重的海水味,但入口不夠爽脆,也無平時的鮮甜味🤔🤔🔆 牛肝菌忌廉湯好香牛肝菌味,入口順滑,幾creamy,都好夠熱🔥
😋🦪抵食生蠔。不能叫熱食的Bar & Grill🔥😱

🍴 Marco's Oyster Bar & Grill
📍 大角咀福利街8號港灣豪庭廣場地下G74號舖

Oyster 四款

🔆 Oyster 四款 (全是No.2)

🦪 Irish (Irish) $28ea
海水味較淡,爽甜👍🏻

🦪 Arousa (Spanish) $58ea
好Creamy好爽口👍🏻

是日最愛❤️
雖然唔算好大隻,但先鹹後甜有層次,肉質爽脆,推介❗️😍👍🏻

🦪 Gillardeau (France) $48ea

牛肝菌忌廉湯

🔆 牛肝菌忌廉湯

好香牛肝菌味,入口順滑,幾creamy,都好夠熱🔥👍🏻

純正意大利卡邦尼意粉 (選用意大利煙肉和36個月醃製芝士)

🔆 純正意大利卡邦尼意粉 (選用意大利煙肉和36個月醃製芝士)

餐廳會即場把已熟的意粉、配料放在燒熱左、36個月醃製芝士磚上伴勻,令每一條意粉都能沾上芝士,離遠都聞芝士味好香。望住製作過程,也是賞心悅目😅

但味道就無特別驚喜,入口芝士味唔算香濃,唔夠Cheesy,而意大利煙肉的味道亦未能滲透到意粉麵條,唔算好食🥲🥲👎🏻

頂級雪花牛黑安格斯肉眼扒

🔆 頂級雪花牛黑安格斯肉眼扒
生熟度: Medium 🥩

生熟度控制得好,但🐮牛味不夠濃。
肉質雖腍但口感有點鬆散,也食唔到頂級雪花牛入口溶化的口感👎🏻

薯條🍟香脆,但沙律菜🥗好黃,不夠新鮮🤢👎🏻

Tiramisu

🔆 Tiramisu
入口軟綿濕潤,但無酒味同酒香,一般🤭

🐷🐷整體評價:
整體🦪的質素是合格的,價值也相宜,抵食💰

但熱食方面,整體卻不太合格:

餐廳雖有供應不同的熱食,希望走bar & grill的路線,但就我所試,意粉🍝、肉眼🥩及甜品🍮也稍稍差強人意,這方面還是要多下苦功。除以個別菜色作Sales gimmick🔥,最起碼食材要新鮮🥗🥗🥗

我想大部分人,也會寧願去一間食蠔🦪貴少少🤏,但其他食物都新鮮、好味的餐廳用餐吧❓😅😅😅

2021-12-09
Oyster 四款
牛肝菌忌廉湯
2022-01-16 102 views
Weekend係大角嘴附近,有啲想食西式嘢,就去咗港灣豪庭嘅Marcos Weekend lunchtime無咩人,可能因為價錢比附近嘅食肆貴咗少少🤏🏻 試過之後都覺得性價比黎講係低過附近嘅舖嘅🙃好食嘅係個黑椒牛柳飯,雖然個黑椒汁係一少少茶餐廳feel,不過個牛柳好林,好食! !比較要挑剔嘅係個龍蝦湯,個feel有少少似開粉咁,唔知係佢真係開粉定濃到有粉狀嘅渣🙈另一個蘑菇忌廉湯比較好飲🙈🙈🙈

2021-12-30 101 views
上次晌佐敦食過,知道佢哋原本大角咀都有分店,早幾日又咁岩經過附近,就嚟食個lunch。先食半打生蠔開開胃,美國pacific rock 海水味較淡、肉質肥美、味道清甜。然後就到餐湯,哩度嘅蘑菇湯真係好好飲!用咗意大利蘑菇所以個味好香濃,好creamy,又有好多菇粒。午餐主菜分別叫咗豬鞍同埋炆牛尾,牛尾炆得好淋好入味,輕輕一咬已經骨肉分離,帶點番茄嘅酸甜味,好好食!豬鞍肉厚,啖啖肉。最後甜品係Tiramisu 同芝士餅,我覺得兩款都好食呀!Tiramisu 咖啡香同埋好滑!芝士餅嘅芝士味好香濃,質地綿密,配咖啡一流。

2021-12-29 142 views
因為約咗朋友食午餐,朋友專登就我嚟大角咀食,我就攪盡腦汁揀咗哩間蠔吧!之前唔知原來轉多一個彎就有哩間餐廳,每次行到港灣豪庭正門就轉左入去,我今日之後同哂啲同事講叫佢哋轉多一個彎啦!🤓🤓😎😎一坐低見到特價$10生蠔,唔洗考慮即刻叫得🤣🤣因為我同朋友都係好蠔嘅人😝😝啲蠔肥美鮮甜,真係唔叫就笨🤩🤩我哋兩個一路食一路開心笑出嚟😍😍☺️☺️我叫左廚師精選,原來今日係香煎比目魚,啱晒鍾意海鮮嘅我🥳🥳朋友叫左薄餅,我哋揀咗辣肉腸🤤🤤跟餐嘅餐湯同餐包真係真係冇得輸,個湯飲得出有heart架,係足料唔係求其架!個餐包仲要外脆內軟好軟熟,係好香楓蜜味嘅麥包,我哋食完生蠔飲完湯都好興奮,食物質素好滿意👍🏾👍🏾👍🏾終於到主菜時間,我個比目魚肉質實淨唔會梅好香魚味好食呀!不過朋友唔喜歡魚味,佢話唔啱佢口味😂😂朋友個薄餅好香脆,不過一口痱滋嘅我都係乖乖地食返自己個魚算喇🙈🙈甜品嚟到已經好飽好飽,面層焦糖好脆,燉蛋我自己喜歡滑嘟嘟嘅質地,哩個有少少實在,我哋咁飽情況下會覺得更加飽😂😂🤔🤔

餐湯餐包
廚師精選-  香煎比目魚
辣肉腸薄餅
餐茶
2021-12-26 90 views
Oyster quality alright,  orders 12 oysters take away on Christmas, four seasons x6 +6 others ..... But the quality of the restaurant is generally poor.   The nice waitress who introduced me to the oyster, the ordering experience is ok.  However, another waitress/boss's attitude is poor, as I went to pick up the order. The bad manner in asking me for the order receipt (placed $200 deposit for the order), attitude is quite poor. Then I was urged to pay $43X dollars without telling me a 10%  surplus charge was added.  As when I place the order I was told the total was $55X =>, later on, they revise the price to $63X without telling me the change and the amendment. Upon questioning, the poor attitude waitress explanation was that they open the oyster and gave us lemon so they need 10% surplus charge was urging me to pay. (when I place the order the nice waitress said it is included)  sad A poor experience, in summary, I do not advise going to this restaurant.

A feeling of being scammed. Doubt if the extra $5X dollar is justified for the poor attitude and manner causing,  a poor reputation for the restaurant. I am a customer and not your college or employees, should not have treated others the same even when you are not a nice person to start with.
2021-12-25
  • oyster
2021-12-16 84 views
剛剛落大角咀做完野,入去港灣豪庭商場食埋夜晚就返屋企,見到零零舍舍有間專食西餐,諗住今晚食好少少,所以就入去試下環境方面:裝修幾靚,有卡位,位同位之間唔會好迫,三、四人一枱都舒服,夠衞生夠乾淨👍服務方面:侍應哥哥推介唔會好hard sell,好有耐性,介紹推介菜色都好詳細食物方面:我兩個人分別點咗:生蠔- 每侍應哥哥推介依期食法國同日本入既貨好,每樣都叫左三隻試下。上到枱第一眼睇到都覺得夠肥美,食落口既時候,兩隻都好有海水味好新鮮,我自己比較鐘意法國蠔,因為肉質比較飽滿同好有口感前菜- 都係叫左兩隻凱撒法律,分別係煙三文魚同雞胸。煙三文魚切成條狀,食既時候好方便撈埋法律菜。值得一提係雞腿,肉質唔老,以雞胸黎講比較嫩添,芥末醬同其他地方唔同,嗆鼻得黎唔濃,唔會令個沙律菜好濃味,食落開胃,配搭幾特別,可翻食湯- 忌廉龍蝦湯飲落味道濃旭,出面有啲西餐就用粉沖,呢度明顯成隻龍蝦落再用打磨器攪拌機之類既再打成濃湯,好有西餐濃湯既質感主菜- 呢排想食牛,叫左份美國牛柳配薯條,我幾滿意塊牛柳,肉質嫩身唔會煎過龍,亦都保留到肉汁同牛味,薯條亦都炸到外脆內軟。甜品- 十靚廿蚊就可以叫到一件紐約芝士餅,西

環境方面:

服務方面:

食物方面:
我兩個人分別點咗:

前菜

主菜

甜品
- 十靚廿蚊就可以叫到一件紐約芝士餅,西餐廳黎講呢個價錢好抵食,芝士餅食落又唔膩口,又唔會叉到散哂,埋尾食落啱啱好

總結:如果出開大角咀會再幫襯

2021-12-16
$250 (Dinner)