2016-04-18 1246 views
好耐冇黎,舖面好似和之前不同了,感覺舒服了很多👍🏻例牌點了最愛同最多人選擇既口水雞,d湯依舊好飲冇味精,唔會飲完湯會口喝。只係d飯硬左d,我較喜愛o林身嘅飯回味中😋
好耐冇黎,舖面好似和之前不同了,感覺舒服了很多👍🏻

只係d飯硬左d,我較喜愛o林身嘅飯

回味中😋
  • 海南雞飯
2016-04-12 629 views
海南雞係咩系海南發明呢?我想這但問題應該無咩人可以俾到答案我,不過都無所謂,無論佢係咩雞,只要係雞小弟都好鐘意呢。今次就去左食孖寶去骨海南雞,海南雞仲要去骨,梗係正啦。 雞很滑,但雞味不足,好彩有黑鼓油同蔥油補番啲味,但雞真的好滑好好食,都值得推介。 例湯 不過不失,咁就梗係屋企靚湯好飲啲啦。
海南雞係咩系海南發明呢?

今次就去左食孖寶去骨海南雞,海南雞仲要去骨,梗係正啦。
例湯 不過不失,咁就梗係屋企靚湯好飲啲啦。
2016-03-25
2015-11-12 614 views
 今日下午回天水圍看醫生,未看病前先吃個午飯。一直沒有去過這裡,就試試看吧。雖然有午餐的餐牌,但我在不知就裡的情況下叫了個海南雞飯套餐,包括湯,一客海南雞飯,一碟油菜及凍飲,$62,有點貴。店內環境擠迫,服務態度真的很一般,雖不至沒有禮貌,但常好像趕著要收走碗碟,原因不明。叫餐後食物光速上桌。先上的是紅蘿蔔雞腳湯,雖不好雞腳也不是正宗海南雞飯做法,但最少湯料算充足,熱度足夠,味道濃郁,似乎沒下味精,但有沒有下雞粉就不確定了。不久後油菜和雞飯也一起上桌。醬汁雖對辦,但份量太少,薑蔥油偏乾,但看它的形態好像是求其倒下去的。油菜味道對辦也夠熱。雞肉如預期般是冰鮮那是一定的了,但還算是爽口嫰滑。墊底的銀芽零調味,草青味加上雞味感覺有點奇怪。雞飯的質感偏乾,但還好不致於無味。結論只是一般,試過就算了。

今日下午回天水圍看醫生,未看病前先吃個午飯。

一直沒有去過這裡,就試試看吧。

叫餐後食物光速上桌。

不久後油菜和雞飯也一起上桌。

油菜味道對辦也夠熱。

結論只是一般,試過就算了。

2015-11-12
$62 (Lunch)
2015-06-01 640 views
話說呢間海南雞新開張果陣…我都有黎幫襯過…當時既評價係一去無回頭…事隔多年…今次再試…算係改善左…套餐跟南瓜粟米湯…唔覺有味噌…例牌醬料…3種選擇…招牌去骨海南雞…雞皮黃甘甘…望落去幾靚…雞算滑…啖啖肉…當然係冰鮮…但飯比較有點乾硬…唔夠香…加送油菜…一小碟…有蠔油…但超甜…除左海南雞…另一招牌菜式就係呢碟>>咸香煎肉餅…係新鮮炸出黎…豬肉唔會好肥…味道好夠…可以唔需要醬汁…所以感覺比較乾…呢度選擇唔多…得三兩味野食…但出奇地人流都算多…50蚊有湯有雞有菜…都算係咁…好過去食燒味飯啦…
套餐跟南瓜粟米湯…唔覺有味噌…
例牌醬料…3種選擇…
加送油菜…一小碟…有蠔油…但超甜…

$50 (Dinner)
2015-05-23 547 views
行行下,落著大雨!急急腳走入呢間去食返個lunch一坐低,店員姐姐熱情地推介二百幾蚊的二人餐。望了一望個餐牌內容,覺得唔吸引。決定叫返個雞飯算好快就上碟,先飲啖湯,好油同咸!飲一啖就停左咀了試食個飯先,唔香,雞好老.....但勝左大碟,價錢40幾,都算okay啦
行行下,落著大雨!急急腳走入呢間去食返個lunch
好快就上碟,先飲啖湯,好油同咸!飲一啖就停左咀了
2015-04-27 790 views
今日同女友黎試吓一雞兩味,海南雞同口水雞,啲雞真係好滑好嫩。。。口水汁好野味好刺激,有驚喜,38蚊叫左個例牌分蹄,都唔錯,南瓜雞腳湯,好好味,應該真係無加味精值得一試,
2015-04-25 580 views
本人係一位雞蟲,今日帶同女友黎到又新街,就二話不說入左孖寶去骨海南雞,未睇餐牌就已經比個斬雞師傅啲刀功吸引住,神乎其技,好快就成隻雞無晒骨=.=,之後叫左個海南雞套餐加魚香肉餅,同口水雞飯,有雞有飯有菜有湯有魚香肉餅,好多野食囉。。。啲湯真係值得一讚,飲得出應該係無加味精,啲飯幾香,幾特別。。啲雞好滑,好滑,好滑,有驚喜,口水雞好刺激好野味,very good..........魚香肉餅真係好魚香好脆,我女友讚不絕口
  • 口水雞
  • 魚香肉餅
  • 海南雞
2015-04-06 625 views
掂! 老黃瓜紅蘿蔔雞腳湯鮮味無比,去骨海南雞嫩滑美味。有三種醬料無選擇,我喜歡辣醬。薑蓉也不錯。唯一挑剔的是鋪面較小,坐得比較狹窄,油菜只有唐生菜,沒有別的選擇。

去骨海南雞飯(大)
去骨海南雞飯(大)
2015-03-01 482 views
今晚得我同媽咪撐檯腳,平時好少主意的媽咪竟然話想食海南雞,難得有要求,做女當然要滿足一下!即刻openrice一下,搵到兩三間,最後選擇了孖寶!因媽咪先要返兼職,我就先到店舖搵位,可能時間尚早未算很多人,孖寶格局屬於平民路線,廚窗掛住很多雞呢!店內約有6張4人檯,所以如少過4人大多數要搭檯或被搭檯呢~坐底後看看除了海南雞還有什麼主食,看起來都是套餐為主,雖則選擇不算多,只有海南雞,口水雞,魚香肉餅,咖哩雞/豬扒,梅菜肉餅等,不過夠專就可以更專注質素呢!未點菜時店員已遞上雞湯,看來是人人都有!未有細心研究下就先見到圖1中的二人餐 HK$138,二話不說就已經叫了!有半隻海南雞,魚香煎肉餅,油菜,2碗湯,2碗油飯。除了湯,很快就上了飯及醬料,有豉油,酸甜醬及薑蔥蓉~一看2碗飯就覺得,大獲了...好似太多呀!! 再看多次牆上的客飯, $38-42左右, 再看看其他食客...就知道今餐一定"有餘"...夠曬應節! 每碗湯都有雞腳, 還落了紅蘿蔔幾清甜! 至於油飯, 都幾香但顏色不算很均勻, 軟硬度有少少參差, 不知是否將不同次數煮的混合~再上半隻海南雞...無骨的! 雞味不算很重, 但都幾滑又
再上半隻海南雞...無骨的! 雞味不算很重, 但都幾滑又不肥, 這價錢來說很不錯喇!
菜是生菜, 正正常常啦, 不過媽咪話蠔油幾好味=,=
反而這魚香煎肉餅有驚喜, 煎得香而不油, 有少少咸魚香, 薄薄地送飯一流!
聽日不用煩LUNCH要食什麼了! BTW, 外賣盒加1蚊! 下次會冷靜些叫客飯就夠了!
2015-02-28
$70 (Dinner)
2014-03-26 765 views
啱啱搬去元朗,今晚試吓呢間,本人好鍾意食海南雞飯,呢度嘅海南雞飯只係37蚊一個,仲要包湯,算係幾抵食,海南雞係無骨嘅,不過份量有啲少,雞肉幾嫩,海南雞黎講算係合格,而且雞皮唔會好厚,而飯係油飯,有啲乾,差咗啲,而個湯就幾好飲,飲得出幾足料
2014-03-26
TakeAway
$37 (Dinner)
2013-10-19 539 views
 去了元朗行到晚上. 大家其實都飽飽地.. 但人地話好出名. 入左去試. 四個人叫左兩份雞飯. 去骨海南雞油飯. 去骨口水雞油飯首先講講佢個價錢. 其實合理. 出面食都差不多, 叫便宜.佢個例湯好好飲. 冇味精. 佢有三個醬跟.... 幾好. 去骨海南雞油飯.雞不是太滑. 但不痴牙. 不un  雞肉都好平均. 有雞胸+脾.油飯不夠香. 夾起太散. 不似金寶有口感及粘度. 但過得去. 口水雞. 味道可以. 夠辣.  個汁好ok , 整体上. 它都合格. 但沒有想再吃第二次.  其實是好食. 但不是最滿意. 環境.... 太細間. 位子太迫.  == 美中不足. 上菜好快. 湯夠熱. 但雞是涷的. 飯也只是暖.
 去了元朗行到晚上. 大家其實都飽飽地..
但人地話好出名. 入左去試. 四個人叫左兩份雞飯.
去骨海南雞油飯.
去骨口水雞油飯

首先講講佢個價錢. 其實合理. 出面食都差不多, 叫便宜.
佢個例湯好好飲. 冇味精.
佢有三個醬跟.... 幾好.

去骨海南雞油飯.

口水雞. 味道可以. 夠辣.  個汁好ok

環境.... 太細間. 位子太迫.  == 美中不足.
上菜好快. 湯夠熱. 但雞是涷的. 飯也只是暖

2013-10-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
有BLOGGER介紹元朗的孖寶去骨海南雞,作為元朗居民的水太太和水爺當然又要試試啦﹗南瓜粟米湯,好味,不是味精湯,有料到﹗海南雞飯亦是混有香料的,又香又美味。而海南雞很滑,即使是雞胸部位亦很滑﹗價錢當然是街坊價啦,$36有湯有飯,好抵呀﹗可以成為飯堂的好地方~~

南瓜粟米湯,好味,不是味精湯,有料到﹗
價錢當然是街坊價啦,$36有湯有飯,好抵呀﹗

可以成為飯堂的好地方~~

$36 (Dinner)
2013-07-10 354 views
其實已開業一段時間, 初開時很多人在門外等位, 報紙亦有介紹, 今晚約七時到達, 門外等候的都是外賣, 而內裏亦只是坐滿了六成客人.點了餐後送上一碗例湯, 是南瓜粟米湯, 味道不錯, 起碼不會是味精湯.醬汁方面, 除了左邊辣醬比較好味外..其餘兩款沒有什麼特別, 綠色的還有點啖味.口水雞味道不算辣, 這裏始終不是四川店所以辣度和香味始終不太正宗, 雞肉很多雪味沒有, 還可以.瀨粉湯底是清湯可以說是沒有味的, 所以待應主動加了南瓜湯, 變成了南瓜湯底, 瀨粉份量多得驚人.雞肉方面肉質尚算嫩滑, 但醬汁實在未能配合.油菜指定是生菜其實問心一句會不會再來呢???不會了.....海南雞的醬汁其實很重要, 可以說是靈魂所在, 雖然這裏的份量偏多, 但味道不好份量再多都是沒有意思. 這樣只會變成平凡的海南雞~
例湯, 海南雞醬
口水雞飯
海南雞瀨粉
雞肉方面肉質尚算嫩滑, 但醬汁實在未能配合.
油菜
油菜指定是生菜

2013-07-07
$55 (Dinner)
2013-05-18 225 views
話說有一天我媽媽回家同我說:阿女,我今天去左大埔小巴站對出間新店食海南雞.的雞一般的.無味的.的店員我末吃完的食物就收我碟.服務都一般..我最鍾意求証傳聞.昨天立即去試一試..下午3點才到店內,客人什少,店員相當有禮貌,裏面的座位任我坐.其實間店不大.坐10多人就會滿..下午茶時間去.有28元一碗海南雞飯.怎料店員同我講28元一碗.好細碗..你都係吃42元大海南雞飯.有一大碟...之後有位男仕入到店內,店員卻主動提議對方吃28元一碗海南雞飯..肯定看到我身型肥胖,好大食..所以提議我吃大的份量.凍檸茶:茶的顏色深色,是用濃厚凍的紅茶沖.尚算好飲.而檸檬亦足夠也出味.消暑佳品.湯是南瓜湯.味道濃郁.相當鮮甜.而且落足料.我相信沒有味精的因為喝完也沒有口喝的感覺.海南雞飯:三色醬.黑醬油較甜,和中間的薑蓉最惹味.反而辣汁一點辣味也沒有.雞的份量十分慷慨.我估計有10件左右,全部啖啖肉的.肉質相當嫩滑,味道的確是零味道.只是靠醬汁帶出味道.至於飯乾身.粒粒分明,入口亦惹味.香味十足.相當好食..不過埋單只是46元.我吃完飽到上心口.也值得笑臉.我媽媽的評語也有一項體會到.而我去的時間是無客的

不過埋單只是46元.我吃完飽到上心口.也值得笑臉.我媽媽的評語也有一項體會到.而我去的時間是無客的.服務也可能因呢點而好..

說起來我活到今天才在2日前的閒談知道九龍城有間老店.對她意義重大.當然現時價錢比她去的時候升價了十倍.今年我心情沉重,我都無理會母親節真係十分慚愧,我決定要用一年時間計劃下年怎慶祝?亦希望下年5月順利帶她去間店..若平時去,對她驚喜可能大大減低...

$46 (Lunch)
2013-05-14 179 views
這一天, 心血來潮入去元朗買恆香老店既老婆餅,經過這一間見到有我最愛既海南雞飯。二話不說即入店來點了個海南雞飯。店內主打係口水雞同海南雞, 試一試先! 當然未去到我在深圳既RITZ CARLTON內既海南雞飯般水準,但係這個是我在香港食既海南雞飯中最好味的。海南雞夠味,不會乾乾的,油份剛好。重點在於雞不會冰冷的,雞油也分佈均勻。每次在香港食既海南雞一係冰冷到連雞油也凝固了,令到雞,皮,油是分隔的,整體口感及味道也分散了,不好食。而這家做到的,是剛剛好, 我喜歡。另外, 有味飯做的到位,不是太油,也不是乾,飯軟硬適中,海南雞飯不可以過軟,要有口感,所以用米很重要。要用泰國香米才可以做到海南雞飯飯身的口感! 下次我可能是為了這個海南雞飯而入元朗,而相反順便去買老婆餅。