久仰大名的網紅花膠雞煲湯火鍋店, 今天終於可以嘗試到了位於旺角鬧市中的位置和朋友約會也非常方便, 這裏的裝修走港式懷舊風格, 有新鮮的海鮮攤檔, 也許是許多朋友的兒時回憶二人點了這裏最有名氣的濃厚花膠雞煲湯(小)($268)和手切安格斯牛肉($188)花膠雞煲湯(小) 內有半隻雞, 和至少五六件花膠作為湯的底料, 香濃的雞湯味芳香撲鼻, 啖啖都是精華所在的啊, 我和朋友各自也不禁喝了三碗雞湯一口滑溜的雞肉配上一口雞湯簡直是絕配, 網紅店的魅力果然是名不虛傳的呢手切安格斯牛肉($188)切得挺薄, 有牛味之餘更是入口溶化, 油花味香, 啱晒打邊爐我們表明是第一次來光顧, 店員們都有禮貌地細心地講解食用方法, 整體來說都很不錯呢
久仰大名的網紅花膠雞煲火鍋店, 今天終於可以嘗試到了

花膠雞湯底(小)

安格斯肥牛
2020-02-11
$300 (Dinner)
花膠雞湯底(小)
安格斯肥牛
2020-02-06 193 views
想飲花膠雞湯打邊爐。之前一定諗起呢間野。個雞湯都可以接受。但其實食材真係十句差。價錢不嬲係貴。但之前係有質素。手切肥牛,牛柏葉,餓腸,珊瑚蚌全部過百蚊碟。全部野衰過D放題唔會再有下次。咁係咁多野。加個湯底。咁樣埋單8xx。食到我嬲。可以唔洗再去。拜拜拜拜拜差差差差差唯一好。係D員工仲好有禮貌環境:以前大排檔既感覺冇哂,裝修好舊食物:安全係失望。勁唔新鮮。真係唔知放左幾耐。咁既價錢。咁差既質素。邊個會食總括:拜拜。汁得
想飲花膠雞湯打邊爐。之前一定諗起呢間野。
個雞湯都可以接受。但其實食材真係十句差。
價錢不嬲係貴。但之前係有質素。
手切肥牛,牛柏葉,餓腸,珊瑚蚌
全部過百蚊碟。全部野衰過D放題
唔會再有下次。咁係咁多野。加個湯底。
咁樣埋單8xx。食到我嬲。
可以唔洗再去。拜拜拜拜拜
差差差差差
唯一好。係D員工仲好有禮貌
環境:以前大排檔既感覺冇哂,裝修好舊
總括:拜拜。汁得
2020-01-22 156 views
鮮入圍煮食過兩次,門面裝修好似大排檔,最喜歡模仿街市海鮮檔幾裝修,好有特色👍🏻之前食過出名既花膠雞煲,但今次媽媽想試其他湯底,就點了"蕃茄薯仔湯" $78看似平平無其既湯底,但竟然好飲到我地二人差不多飲清湯底因為媽媽喜歡吃豬,今次點了西班牙黑毛豬, 豬肉味夠香濃新鮮生劏龍躉魚片$158新鮮厚肉,魚片夠嫩滑豬腳筋, 我媽媽最喜歡,爽口,食不停口當然必叫新鮮鮑魚$88隻,很大隻,上枱時隻鮑魚仲不停郁,超級新鮮新鮮鵝腸(小肥膏)$88好多打邊爐有新鮮鵝腸但沒有得選擇肥或瘦膏,但呢間係有得揀,可以選擇我喜歡食既小肥膏,好貼心媽咪食完好滿足,話下次帶朋友黎食😋

看似平平無其既湯底,但竟然好飲到我地二人差不多飲清湯底
蕃茄薯仔湯底

因為媽媽喜歡吃豬,今次點了西班牙黑毛豬, 豬肉味夠香濃

西班牙黑毛豬

新鮮生劏龍躉魚片$158
新鮮厚肉,魚片夠嫩滑

豬腳筋, 我媽媽最喜歡,爽口,食不停口

當然必叫新鮮鮑魚$88隻,很大隻
,上枱時隻鮑魚仲不停郁,超級新鮮

新鮮鵝腸(小肥膏)$88

媽咪食完好滿足,話下次帶朋友黎食😋
2020-01-09
$450 (Dinner)
蕃茄薯仔湯底
西班牙黑毛豬
2020-01-16 132 views
天氣涼特別想打邊爐想起這一間位於旺角的 — 鮮入圍煮便約了男朋友一起來暖暖胃暖暖身濃厚雞煲花膠湯兩個人選擇了小份煲滾湯底後 店員會先把半隻雞剪成雞件一件一件雞件方便吃用先一人喝一碗湯 濃稠湯汁清甜 花膠吃下去爽口半隻雞雞件份量也不少 兩個人剛剛好皇帝菜新鮮蔬菜味道香濃 與雞湯準十分夾 更顯鮮甜金針菇簡單好味 打邊爐必點之一花膠鮮蝦滑圓圓一團也可以分成多粒入口彈牙 濃濃蝦味 不錯不錯紅薯粉滾一會就十分軟綿彈牙 打邊爐最適合

天氣涼特別想打邊爐

圓圓一團也可以分成多粒
入口彈牙 濃濃蝦味 不錯不錯

滾一會就十分軟綿彈牙 打邊爐最適合
2020-01-09 189 views
餐廳環境一般,服務尚司,招牌 雞湯尚司,可供 選擇 食物種類 非常少小,牛肉分三種價錢為而當天晚上試了168先作為火鍋牛肉完全不合格,切得非常薄完全沒有口感,朋友以為是 牛肉刺身 ,不過我們再比多次機會佢,今次点了268,今次只是厚返小小,作為火鍋店牛肉這樣質素全無成意比較失望,他們首創海鮮自助市場,價格非常昂貴,完全冇 意欲去選擇 ,可能他只希望做內地客生意,完全 忽略照顧香港顧客,所以試過一次便可,再不會有回頭。
2020-01-06
$340 (Dinner)
  • 花膠雞湯底
2020-01-06 130 views
雜誌推介呢間打邊爐,始終約到朋友去試。餐廳環境好有街市+排記Feel,海鮮係用街市啲水缸養住,環就自己土揀,呢個服務非常好。叫左個花膠雞湯,好足料好甜,啲野食未到就飲哂啲湯,牛肉值得雪試,有別於出面啲牛肉,呢到係手切牛,但價錢唔平。三五知己上去試一次就最好不過👍🏼
雜誌推介呢間打邊爐,始終約到朋友去試。
三五知己上去試一次就最好不過👍🏼
2019-12-19 142 views
天氣忽然轉冷,凍冰冰又是打邊爐的好日子,於是走左去旺角的鮮入圍煮店鋪裝修走街市大排檔路線,膠紙鋪在圓臺上,還有木砧板,海鮮魚缸,很有街市feel.由於我們比較早到,人不算多。鍋底當然要叫侍應哥哥推介的馳名的花膠雞鍋。花膠鷄湯(小)侍應哥哥把半只鷄剪開,方便進食,細心提點喝完湯再加清湯先開始火煱湯很濃,內里起碼有5塊花膠,喝起來感覺沒什麽味精,很鮮甜,我們二人足足每人喝了四大碗,滿足了平時少湯水的我,鷄吃起來不太老,嫩滑,真心不錯。手切安格斯牛肉上枱已見粉嫩紅色,脂肪分佈均勻,雪花吸睛,滾水焯大約6秒就可以,吃起來有香香牛味年糕夾心魚丸見很特別,未吃過,魚丸味濃,包著軟軟的年糕,口感非常特別。在凍冰冰的夜晚,喝著暖胃鷄湯,更可以打便爐,感覺很幸福,辛苦工作,盡情吃喝,人生一樂也
由於我們比較早到,人不算多。
鍋底當然要叫侍應哥哥推介的馳名的花膠雞鍋。
花膠鷄湯(小)
手切安格斯牛肉
年糕夾心魚丸
見很特別,未吃過,魚丸味濃,包著軟軟的年糕,口感非常特別。
2019-12-02
$330 (Dinner)
2019-12-16 107 views
跟朋友和家人都來過好幾次,每一次都同樣可以心滿意足的離開,所以又忍不住要再點一點讚。今回選的湯底是花膠雞湯!湯滾得十分濃郁,剛開始飲的時候花膠還未煮淋,但後來卻越吃越入味!我們一行2人吃半隻雞原來也很飽,雞肉很嫩滑很好吃。來到漁市場當然要吃海鮮!蟶子皇厚肉、沒沙、吸了湯汁連調味料也不用就已經好好吃!大大隻的花甲因為沒有脆魚片而點的龍躉魚片,因為魚片很厚實,口感有過之而無不及!蟹子墨斗墨魚滑彈牙又鮮味!就連豆苗都同樣鮮綠

我們一行2人吃半隻雞原來也很飽,雞肉很嫩滑很好吃。

來到漁市場當然要吃海鮮!

蟶子皇厚肉、沒沙、吸了湯汁連調味料也不用就已經好好吃!

大大隻的花甲

蟹子墨斗墨魚滑

彈牙又鮮味!

就連豆苗都同樣鮮綠

2019-12-03
Type of Meal
Dinner
2019-12-16 94 views
點了兩鍋濃厚原隻雞煲花膠湯待湯底滾起後 先喝一碗雞湯果然是招牌湯底 濃濃的雞湯十分好喝裡面嫩滑的雞肉和花膠的味道也令人十分懷念不得不提店員細心地幫忙用剪刀把原隻雞剪成小塊 吃得方便喝完湯後請店員加湯開始吃火鍋點了午餐肉、豆苗、蜂巢冰豆腐、嚮鈴、竹笙、羊肉、豬肉、魷魚羊肉有點爽脆,非常好吃😋😋😋蝦餃皇很大 裡面的蝦十分彈牙👍🏻👍🏻👍🏻整餐都滿足 但有一點是不滿意是我向店員取了一杯暖水 喝了大半杯才看到杯內有一隻飛蟲🦟屍體 令人反胃🤢
點了兩鍋濃厚原隻雞煲花膠湯
待湯底滾起後 先喝一碗雞湯
果然是招牌湯底 濃濃的雞湯十分好喝

裡面嫩滑的雞肉和花膠的味道也令人十分懷念
不得不提店員細心地幫忙用剪刀把原隻雞剪成小塊 吃得方便

喝完湯後請店員加湯開始吃火鍋

點了午餐肉、豆苗、蜂巢冰豆腐、嚮鈴、竹笙、羊肉、豬肉、魷魚
羊肉有點爽脆,非常好吃😋😋😋
蝦餃皇很大 裡面的蝦十分彈牙👍🏻👍🏻👍🏻

整餐都滿足 但有一點是不滿意
2019-12-11 98 views
已經嚟過幾次,呢度嘅花膠雞湯真係令我念念不忘!好濃郁好多花膠😍😍顧住食花膠嘅時候太專心,食曬先醒起未影相😂😂識食嘅一定係食曬啲花膠,飲夠湯,先再加湯打邊爐。邊爐料點少得肥牛,但可能今次我哋揀嗰係最平version,覺得份量少咗同太薄。雖然係有啲貴,但聖子王真係令人好滿足,肥美😋呢個爆汁牛丸第一次食已愛上😍彈牙!多汁!濃郁嘅牛味!一定要試!食飽飽嘆返支土耳其蘋果味汽水,完滿!

雖然係有啲貴,但聖子王真係令人好滿足,肥美😋

食飽飽嘆返支土耳其蘋果味汽水,完滿!

2019-12-04 99 views
天氣開始轉冷, 又係一眾火鍋迷出動既時間!得悉鮮入圍煮圪立左係火鍋界多年, 係一間好出色既小店。今日一嘗, 果真如是!餐廳環境裝修不是走甚麼甚麼高貴路線, 而是走港式情懷!令人想起香港的70/80年代。食物方面由於只在我和女友兩人,所以我們沒有叫太多, 但參考了OPENRICE其他人的食評我們直接點了店鋪最有名的<<濃厚原隻雞煲花膠湯>>佢有分大($388)和小($268), 咁我地只有2個人, 所以叫了小的。而這個鍋除了味道真係濃, 有煮家湯既味道之外, 佢真係原隻雞係你面前剪開雞肉俾你睇。絕對唔係呃秤!另外,我們又點了<<手切安格斯牛肉>>$188 - 非常鮮!!<<炸響鈴>>$48 - 應該是自家製, 炸的恰到好處<<唐生菜>> $32 - 鮮甜!!<<手打烏冬>> $28 - 質素好好, 麵條分明!!整體而言, 餐廳給我的印象是環境和湯底! 食材方面也非常新鮮!!另外, 餐廳還有即叫即捉的海鮮, 這次我就沒有叫到了, 但
今日一嘗, 果真如是!
餐廳環境
裝修不是走甚麼甚麼高貴路線, 而是走港式情懷!
令人想起香港的70/80年代。

食物方面
我們直接點了店鋪最有名的<<濃厚原隻雞煲花膠湯>>
絕對唔係呃秤!
另外,我們又點了
<<手切安格斯牛肉>>$188 - 非常鮮!!
<<炸響鈴>>$48 - 應該是自家製, 炸的恰到好處
<<唐生菜>> $32 - 鮮甜!!
<<手打烏冬>> $28 - 質素好好, 麵條分明!!

另外, 餐廳還有即叫即捉的海鮮, 這次我就沒有叫到了, 但下次一定會試一試!!
會回頭!
2019-11-30 102 views
陪honey行旺角女人街後,去了附近登打士廣場樓上的鮮入圍煮火鍋店吃火鍋,原因係之前吃過還記得這火鍋店幾年都拎過食評大獎。牆壁設計有不同的塗鴉和海報,像在街市旁叫餸食飯一樣的情景依然一樣,雖然地方似大排檔,但枱與枱之間有一定的距離感覺舒適。我們點了花雕醉雞湯底,火鍋一端上枱,立刻聞到陣陣花雕酒味,湯料加有補身藥材,香氣撲鼻,雞件肉質嫩滑新鮮。手切安格斯牛肉,有高級日式料理的感覺,牛肉薄切,入口即溶,有強烈的牛肉鮮甜味!就算不用點醬汁也好夠味!韭菜餃,size 雖然比較細粒但皮薄餡靚。脆肉鯇魚腩,很爽口鮮美。總括而言,整體食物質素都很新鮮,拎奬實至名歸,會再次幫襯!

韭菜餃,size 雖然比較細粒但皮薄餡靚

脆肉鯇魚腩,很爽口鮮美

總括而言,整體食物質素都很新鮮,拎奬實至名歸,會再次幫襯!

• 手切安格斯牛肉
  • 花雕醉雞火鍋湯底  韭菜水餃  脆肉脘魚腩
2019-11-28 231 views
今日岀旺角,未到六點好餓,之前已經想試下鮮入圍煮,見時間都早,避開晚市時間,一定有位,便walk in 入座。時間尚早,冇乜人,可以靜靜地同朋友傾下計。餐廳設計似大排檔,海鮮豬肉即叫即切,好懷舊feel。湯底很清甜,皮蛋煙韌甘香,芫茜味好正。呢個唔係好多地方有得食,我們點了一試。看似普通,但質感和我們平時吃的很不同,肉質較癡牙。呢排少食豬肉,所以我們在點了一個西班牙豬腩肉。豬肉半肥瘦,食落甘香但亦不覺得肥膩。這個蝦滑是手打的,食落新鮮彈牙,而且份量亦合理。服務員還細心地提我們把蝦滑落入鍋中。牛丸牛味非常濃郁,還非常爽脆彈牙,超正。桂花蚌新鮮爽脆,很大件,口感超正。記住不要淥過龍,否則就會失去了桂花蚌本身嘅質感。皇帝菜翠綠,鮮嫩清甜。紅薯粉放入鍋中滾一會就吃得,熟的時候呈半透明,質地煙韌,吸收了湯的精華,十分美味。
今日岀旺角,未到六點好餓,
之前已經想試下鮮入圍煮,見時間都早,
避開晚市時間,一定有位,便walk in 入座。

時間尚早,冇乜人,
可以靜靜地同朋友傾下計。
餐廳設計似大排檔,海鮮豬肉即叫即切,
好懷舊feel。

湯底很清甜,皮蛋煙韌甘香,芫茜味好正。
香茜皮蛋湯

呢個唔係好多地方有得食,我們點了一試。
看似普通,但質感和我們平時吃的很不同,肉質較癡牙。

鮮豬肉眼根

西班牙豬腩肉

這個蝦滑是手打的,食落新鮮彈牙,
而且份量亦合理。
服務員還細心地提我們把蝦滑落入鍋中。
蟹籽鮮蝦滑

牛丸牛味非常濃郁,還非常爽脆彈牙,超正。

牛骨汁濃湯牛丸

桂花蚌新鮮爽脆,很大件,口感超正。

記住不要淥過龍,否則就會失去了桂花蚌本身嘅質感。
桂花蚌

皇帝菜翠綠,鮮嫩清甜。

紅薯粉
$300 (Dinner)
香茜皮蛋湯
鮮豬肉眼根
西班牙豬腩肉
蟹籽鮮蝦滑
牛骨汁濃湯牛丸
桂花蚌
2019-11-21 101 views
踏入秋天天氣開始凍,相約朋友去吃火鍋暖暖個肚先。這間店名字很特別叫「鮮入圍煮」正是給新鮮的材料給食客品嚐。這裡裝修很懷舊,好有兒時大排檔感覺。懷舊支裝汽水~~可樂同忌廉吃火鍋點少得汽水呀!胡椒濃湯鮮豬骨鍋,香噴噴胡椒味豬骨大件湯底濃郁。湯材料非常豐富有豬骨、粟米、勤菜等。店員好好會主動加湯,我們都喝了幾碗湯呀。手切安格斯牛肉,色澤鮮明肉脂均勻。薄薄一片肉質幼滑入口即化,牛肉味濃。韮菜餃 (半打)新鮮餡料而餃皮好煙韌。炸響鈴,新鮮即炸滾兩秒好鬆脆。

這裡裝修很懷舊,好有兒時大排檔感覺。
懷舊支裝汽水~~可樂同忌廉
火鍋點少得汽水呀!

店員好好會主動加湯,我們都喝了幾碗湯呀。

手切安格斯牛肉,色澤鮮明肉脂均勻。

薄薄一片肉質幼滑入口即化,牛肉味濃。

韮菜餃 (半打)新鮮餡料而餃皮好煙韌。
炸響鈴,新鮮即炸滾兩秒好鬆脆。
  • 手切安格斯牛肉
第二次黎「鮮入圍煮」打邊爐, 水準keep得好好, 難怪多年以來入選並成為openrice《優秀開飯熱店大賞》嘅火鍋店! 黎得「鮮入圍煮」, 必點⭐️推薦❗️招牌濃厚原隻雞煲花膠湯。😏 雞煲花膠湯有(大)$388,有(細)$268 , 不過只有我地兩個人食,所以點(細)就夠啱啱好啦! 雖然是(細),但絕對足料! 煲內除了有半隻🐔雞之外, 仲有好多件大大塊嘅花膠, 上枱後,店員仲會好貼心地幫我地剪開隻雞,方便食用, 雞肉肉質都算嫩滑鮮味, 花膠滑嘟嘟,滋潤又養顏!😌 小編建議加其他火鍋配料之前,先飲返幾碗膠原感重、原汁原味嘅花膠雞湯先,小妹激讚!👍🏻 飲完過湯之後,可以開始打邊爐啦!🤗 ⭐️推薦❗️白鱔片($108) 一份有十片, 都算符合性價比, 晶瑩剔透,都幾新鮮, 食落魚油脂香,口感軟嫩,又不失嚼勁😋。 原粒帶子水餃($48/4粒) 好大粒呀!而且隻隻都皮薄餡多, 除左豬肉外,每隻都食得到粒帶子仔,不錯吃! ⭐️推薦❗️韮菜餃(半打)($32) 好抵食喎! 從薄薄嘅外皮已經透露左包係裏面嘅嫩綠色韮菜,菜多少肉,比例剛好,鹹香味美
第二次黎「鮮入圍煮」打邊爐,
水準keep得好好,
黎得「鮮入圍煮」,
必點⭐️推薦❗️招牌濃厚原隻雞煲花膠湯。😏
雞煲花膠湯有(大)$388,有(細)$268 ,
不過只有我地兩個人食,所以點(細)就夠啱啱好啦!
雖然是(細),但絕對足料!
煲內除了有半隻🐔雞之外,
仲有好多件大大塊嘅花膠,
上枱後,店員仲會好貼心地幫我地剪開隻雞,方便食用,
雞肉肉質都算嫩滑鮮味,
花膠滑嘟嘟,滋潤又養顏!😌
招牌濃厚原隻雞煲花膠湯
飲完過湯之後,可以開始打邊爐啦!🤗

⭐️推薦❗️白鱔片($108)
一份有十片,
都算符合性價比,
晶瑩剔透,都幾新鮮,
食落魚油脂香,口感軟嫩,又不失嚼勁😋。
白鱔片
原粒帶子水餃($48/4粒)
好大粒呀!而且隻隻都皮薄餡多,
除左豬肉外,每隻都食得到粒帶子仔,不錯吃!
原粒帶子水餃
⭐️推薦❗️韮菜餃(半打)($32)
好抵食喎!
從薄薄嘅外皮已經透露左包係裏面嘅嫩綠色韮菜,菜多少肉,比例剛好,鹹香味美。
韮菜餃
唐生菜($32)
份量唔多,但勝在新鮮爽脆。
唐生菜
Type of Meal