2020-06-23 457 views
晏晝先決定要食呢間,竟然即日book到夜晚7點。去到冇咩人,本來話限時兩個鐘,過咗鐘都冇人干涉我哋 坐低畫完點心紙就出去水缸點咗芒蜆,新鮮到撈起嗰陣仲噴緊水。芒蜆食落肉唔算厚,但幾鮮甜芫茜皮蛋湯底,皮蛋好足料,味道就係坊間嗰啲差唔多 桶蠔好大隻,食落creamy,咬一啖啲蠔味蠔汁充滿成個口腔,好正鵝腸有兩款,我哋嗌咗少肥膏都仲有少少連住,咁先唔會乾食落夠甘香爽脆! 桂花蚌夠新鮮,好爽好鮮甜,近年嚟未食過咁好食,必試!手切安格斯牛肉,量唔多,用好多冰墊底。起雙飛,油花均勻,但好快膩,其實都食唔到幾多 西班牙豬腩片雖然有肥肉,但食落唔肥膩而且爽爽地,推介!鴨血唔會有陣令人不快嘅鴨味,又唔會一夾就散,不過不失帶子水餃,帶子用咗貝柱,如題,無咩驚喜但用料實在,味道唔錯墨汁墨魚滑,裡面好多墨魚粒,爽口彈牙,推介!油麥菜、生菜,新鮮薯粉係爽滑但唔煙韌嗰種,吸曬湯嘅精華,我哋食完一轉要再加單,推介! 最後一定要飲個湯,對比返開頭咩都未落嗰陣鮮甜勁多,好精彩,飲埋都唔覺好味精 雖然呢度食物種類唔算多,又唔係標榜自家出品嘅特色材料,但用料新鮮,性價比高,未試過嚟呢度坐得咁舒適咁闊落,而且全單7折,嗌埋
芒蜆
芫茜皮蛋湯底,皮蛋好足料,味道就係坊間嗰啲差唔多

桶蠔

桂花蚌夠新鮮,好爽好鮮甜,近年嚟未食過咁好食,必試!
桂花蚌

手切安格斯牛肉

西班牙豬腩片雖然有肥肉,但食落唔肥膩而且爽爽地,推介!
西班牙豬腩片

鴨血唔會有陣令人不快嘅鴨味,又唔會一夾就散,不過不失

帶子水餃,帶子用咗貝柱,如題,無咩驚喜但用料實在,味道唔錯

墨汁墨魚滑,裡面好多墨魚粒,爽口彈牙,推介!

油麥菜、生菜,新鮮

雖然呢度食物種類唔算多,又唔係標榜自家出品嘅特色材料,但用料新鮮,性價比高,未試過嚟呢度坐得咁舒適咁闊落,而且全單7折,嗌埋海鮮每人唔駛$250,抵食喎
芒蜆
桶蠔
桂花蚌
  • 刀蜆
2020-06-12 298 views
主打原隻雞煲花膠鍋的「鮮入圍煮」出名多Gimmick,舊式街市的海鮮檔、扮九龍皇帝塗鴉的石屎牆身、舊年代的海報,仿似置身於懷舊大排檔。店員會幫手切雞,雞湯煮滾後,大家二話不説即刻試試個湯頭,入口有濃稠質感而不太油膩,雖然無想象中的鮮美滋味,不過食到黏口膠質感,有唔少花膠仔,感覺有滿滿的骨膠原,特別養顏。手切安格斯牛肉擺盤精美,一塊塊曡放碎冰上,色澤紅潤新鮮,油花分佈平均,短短淥幾下即刻食得,肉質爽滑,肉味濃郁。西班牙豬腩片,賣相靚仔,肉質柔軟有彈性,豬味香濃。皇帝菜沾滿花膠湯更顯鮮甜,帶起湯的鮮味,爽口新鮮。冰豆腐大大件,好似海綿咁吸盡湯底精華,食落軟綿綿又多汁。

西班牙豬腩片,賣相靚仔,肉質柔軟有彈性,豬味香濃。

皇帝菜沾滿花膠湯更顯鮮甜,帶起湯的鮮味,爽口新鮮。

冰豆腐大大件,好似海綿咁吸盡湯底精華,食落軟綿綿又多汁。
2020-06-08 341 views
今日到以大排檔為主題嘅鮮入圍煮食晚餐,街市紅燈罩同折凳都好懷舊~首先當然要叫雞煲花膠湯,一睇色澤同聞一聞都已經覺得好期待!飲落口就知道係真材實料,飲完一兩碗都唔會覺得口渴。湯夠濃,雞都幾滑,最重要係花膠都有五六塊,冇腥味,必食!飲完花膠湯就可以免費加豬骨湯繼續打邊爐,西班牙豬腩片脂肪同肉分佈平均,夠豬味牛丸唔好睇佢其貌不揚,其實佢係牛骨汁濃湯牛丸,一咬落去爆汁,果然係非一般嘅牛丸味!原粒帶子水餃一隻水餃入面有兩粒帶子,帶子嫩滑甜美,水餃皮夠薄樽裝汽水都只係$10,打邊爐飲番一支正~

樽裝汽水都只係$10,打邊爐飲番一支正~
2020-06-07 301 views
由於疫症嘅關係 好耐冇打邊爐見最近有緩和嘅跡象 就去咗鮮入圍煮打邊爐餐廳防疫工作做得唔錯一坐低就即刻有消毒搓手液同埋保護套比客人入住口罩湯底嘅選擇好多因為只有我同朋友二人所以我哋就揀咗最基本嘅蕃茄薯仔湯食材方面我哋叫咗手切安格斯牛肉喺OpenRice見到有好多留言話牛肉好薄本身都有啲擔心但想到黎其實都幾厚而且肥膏分布平均都好重牛肉味之後仲要去咗西班牙豬腩片,蝦滑,芝士牛丸, 娃娃菜蝦滑好濃濃蝦味 真材實料!芝士牛丸好有驚喜好夾最後加上烏冬烏冬沾上滿滿既蕃茄滑正!

由於疫症嘅關係 好耐冇打邊爐

本身都有啲擔心
但想到黎其實都幾厚
而且肥膏分布平均
都好重牛肉味

之後仲要去咗西班牙豬腩片,蝦滑,芝士牛丸, 娃娃菜
蝦滑好濃濃蝦味
真材實料!

芝士牛丸好有驚喜
好夾

最後加上烏冬
烏冬沾上滿滿既蕃茄滑
正!
2020-05-21 427 views
之前都已經食過一次,覺得味道真係好唔錯!但由於好難book位,所以一直都冇再去第二次!最近得知經過OpenRice訂位可以有七折優惠,所以早一晚已經book定位!今次一如既往都係叫花膠雞湯底花膠大大塊,爽口彈牙!而湯嘅味道都好鮮甜另外我哋叫咗珊瑚蚌、山藥、牛柏葉同埋水魷魚🦑每樣都分量十足本身想試手切牛肉,但係朋友唔係太食肉嘅關係,所以今次冇叫到,總括而言味道唔錯,下次會再幫襯

花膠大大塊,爽口彈牙!而湯嘅味道都好鮮甜

另外我哋叫咗珊瑚蚌、山藥、牛柏葉同埋水魷魚🦑每樣都分量十足

2020-05-18 310 views
試左出名嘅花膠雞煲湯,湯味濃,雞肉嫩滑。打邊爐嘅餸菜選擇頗多,韮菜餃 花膠雲吞 薯粉都好好食。服務不錯,會打比你提提你只收現金,免食完時冇現金比尷尬。另外,有口罩袋附送,枱與枱之間距離足夠,值得再試~
另外,有口罩袋附送,枱與枱之間距離足夠,值得再試~
2020-05-08 402 views
🔸招牌花胶鸡汤可以定要点啊!第一口好喝到你怀疑人生,这种感觉就像是你在冰天雪地里冻了一天,突然间有一晚热鸡汤端到你面前。鸡汤顺滑浓郁,花胶完美融合在汤汁里,一碗不够喝,锅沸腾后答应我,第一锅鸡汤请尽情喝! 后面加了汤就不会这么浓郁了。🔸肥牛要点,肉质鲜美,切片不算厚,涮到火锅里非常完美;花胶云吞,我还是第一次吃,但是口感真的是一级棒,软糯弹牙的内馅,吃一口要飞起来了;姜汁丸子,第一次吃,生姜包在丸子里,以为会是黑暗料理,但没想到非常解腻,丸子煮熟后一口咬到生姜像是发现了宝哎!💰:人均 HKD 300-400,口味10/10,环境8/10,服务10/10
2020-05-04 3008 views
其實每次經過登打士街都比"鮮入圍煮"大招牌吸引, 今晚落毛毛雨, 涼返少少, 就同屋企人去打邊爐暖下胃。餐廳內面積不大, 但每檯之間都幾闊落, 裝修樸素, 其中一面放了海鮮, 佈排很有街市style湯底方面, 有雞煲同埋普通款式湯底選擇, 但今晚還是想食返清清地, 揀左【粟米濃湯】HK$78湯底中有栗米粒, 整體味道好似飲緊酒樓既粟米魚肚羹, 夠哂清甜。【牛胸白肉】HK$138質地超爽嫩滑, 充滿油花, 牛脂豐富【西班牙豬腩片】HK$58味道好有驚喜, 一致覺得呢款仲好食過牛, 非常嫩口。肥瘦平均, 但不會有種油膩感, 反而有淡淡豚肉香, 推介!!【爽口花膠雲吞】HK$48似乎是即包, 不是長期的雪藏貨, 雲吞中釀滿粉嫩鮮甜豬肉, 不過就食唔出/睇唔出有花膠。【蟹子墨汁墨魚滑】HK$88蟹籽份量太少, 其實唔太食得出加左蟹籽既口感, 不過墨魚滑中加入左墨魚幼粒, 食落總算有層次, 同埋墨汁香味幾出, 整體質地偏林, 不是彈牙口感。【蝦子麵】HK$12打邊爐通常食開出前一丁/烏冬, 但原來配蝦子麵, 味道又幾正, 幼麵質地易索湯, 今次揀左個清甜湯底, 襯托到個蝦子麵清清地味道。 Ord

粟米濃湯

【牛胸白肉】HK$138
質地超爽嫩滑, 充滿油花, 牛脂豐富

牛胸白肉

蝦子麵

Order 支支裝汽水 HK$10
Other Info. : 醬油: HK$10/位
2020-04-23
$250 (Dinner)
牛胸白肉
爽口花膠雲吞
2020-05-04 376 views
肺炎疫情因為有限聚令,攪到好多聚會都攪唔成,今晚终於忍唔住,約左兩位舊同學去旺角行下,之後去左鮮入圍住打邊爐。火鍋店備有消毒物品给客人用,又有探熱等防疫措施,令我們食得放心。以懷舊風格設計的火鍋店,旁邊一排像以前的街市,有海鮮、肉檔,地上的地磚也是七十年代款式。入座後店員送上混醬料和點餐纸。我們不約而同點了半隻花膠雞湯做湯底,雞湯上枱立即可以滾住食,店員說先飲頭啖湯,之後再加清湯食火鍋。金黃色的雞湯鮮甜美味,雞肉嫩軟,花膠口感爽滑,份量不少。薄切西班牙豬腩片,只需灼幾下就可以食,肉質鮮嫩,豬肉味濃。豬骨濃湯貢丸好彈牙,韭菜餃清香,加多出前一丁。聚在一起,少不了青島啤酒。
入座後店員送上混醬料和點餐纸。
薄切西班牙豬腩片,只需灼幾下就可以食,肉質鮮嫩,豬肉味濃。
豬骨濃湯貢丸好彈牙,韭菜餃清香,加多出前一丁。
聚在一起,少不了青島啤酒。
2020-04-29 296 views
入到去好似時光倒流咁呢度嘅裝修好得意好似去咗街市嘅大排檔而且佢仲有個海鮮櫃好有去街市揀海鮮嘅感覺.朋友今晚想食辣所以就揀咗四川麻辣湯底呢度嘅湯底香多過辣而且唔會好鹹 食完都唔會有口渴嘅感覺👍🏻👍🏻.蔬菜方面點左娃娃菜同金菇仲有蜂巢豆腐呢幾樣蔬菜吸晒湯底嘅辣汁完全冇浪費過湯底😂.我哋揀嗰隻牛肉肉味唔算好濃郁好滑身 有入口即溶嘅感覺.白鱔片反而有驚喜肉質結實 而且好彈牙加上冇咩骨 好快就清晒一碟😂😂😂😂.蟹子墨魚滑平時去打邊爐食開嗰啲係白色嘅佢入面有細細粒嘅墨魚粒口感好過癮.下次再嚟呢度好想一大班人一齊嚟可以試多幾樣得意嘅配料
入到去好似時光倒流咁

口感好過癮
下次再嚟呢度好想一大班人一齊嚟
可以試多幾樣得意嘅配料
2020-04-27 260 views
第一次吃花胶火锅,上来一定先喝3碗花胶鸡汤!好喝!花胶也炖得好好吃。鸡腿也比一般吃鸡煲的鸡腿大,像家里炖的鸡汤一般。鹅肠很贴心可以选肥或小肥皮蛋姜末猪肉丸子很特别,第一次吃到。
鸡腿也比一般吃鸡煲的鸡腿大,像家里炖的鸡汤一般。
鹅肠很贴心可以选肥或小肥
皮蛋姜末猪肉丸子很特别,第一次吃到。
2020-04-18
$280 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 花胶鸡煲
  • 姜汁皮蛋贡丸
  • 花胶鸡汤(细)
2020-04-24 1124 views
火鍋時間到😍😍😍😍😍太久違了,朋友約我到旺角試這家,之前已有聽過這裡很帶懷舊感,上去見到裝潢真的加分,街市的場景,圓枱,到處都貼有一些舊式海報和字報,很有意思。店員會先幫每位進來的客人量體溫,把搓手液給我們,還有提供了一個密實袋裝口罩,非常貼心!🤤店員還跟我們說有7折優惠!濃湯原隻雞煲花膠湯湯底已令人期待,我們點了細份內有半隻雞左右,店員會先剪開雞隻,方便我們食用。湯液了先喝最原本的湯,非常推介,帶出雞的鮮甜味,花膠會使湯的質感黏口,份量很多,一點也不吝嗇!😍😍😍配菜點了芝心丸,炙燒外皮,內裡流心,熱呼呼的好吃,又不至於太粉。再來一份水魷,彈牙非常而且帶有鮮味,不錯配。肉類來了一份西班牙豬腩片,脂肪多所以較平時吃的肥美香滑,如不想吃牛可以一試!配湯的菜不少得娃娃菜,把所有湯汁都吸收後,非常入味和淋身易吃!最後點了一個出前一丁配湯吃,非常滿足!有機會想再和一大班朋友來,可以試更多食物!👯👯👯

濃湯原隻雞煲花膠湯

配菜
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
  • 西班牙豬腩肉
2020-02-27 453 views
鮮入圍煮 由開張至今一直都很想去試一下,事關身邊都有朋友去過話水準不錯!今日終於有幸試得到啦配料只有四款 但都足夠花膠雞湯(小)見到網上很多人叫花膠雞湯底,一於就試吓!先飲兩啖,非常濃郁花膠雞味,雞肉非常嫩滑!花膠都不是平價貨,我同友人都飲了兩碗才開始打邊爐西班牙豬腩片豬腩片看上去肥瘦適中,份量以價錢來說都算多味道方面豬味很重,但沒有豬”蘇”味 入口即溶皇帝菜吸了湯底的精華更顯鮮甜!帶子水餃這個菜式是我第一次嘗試,非常特別水餃同帶子非常夾 咬落層次豐富稻庭手打烏冬都係吸了湯底的精華,爽口彈牙!結帳每人都是250,性價比高之餘更吃到飽!

配料只有四款 但都足夠

花膠雞湯(小)

西班牙豬腩片
豬腩片看上去肥瘦適中,份量以價錢來說都算多
味道方面豬味很重,但沒有豬”蘇”味 入口即溶

皇帝菜
吸了湯底的精華更顯鮮甜!

帶子水餃
這個菜式是我第一次嘗試,非常特別
水餃同帶子非常夾 咬落層次豐富

稻庭手打烏冬
都係吸了湯底的精華,爽口彈牙!

結帳每人都是250,性價比高之餘更吃到飽!
2020-02-13
Type of Meal
Dinner
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
2020-02-18 302 views
呢間邊爐店聽過好多朋友介紹 終於有機會試一試啦!呢度既種類都唔少 最特別係佢可以好似係街市咁自己揀海鮮食 整問餐廳走舊香港街市風格 頗特別😎但因為只有2人 所以冇點到海鮮 但其他種類都好多!一定揀得岩!湯底方面 我地點左蕃茄薯仔湯 酸酸甜甜 十分濃味!醬料方面 每位十蚊 可以加辣 加蒜蓉 加葱 隨你喜歡~~打邊爐既朋友一定係牛肉!點左一份手切安格斯牛肉 肉味好重 肉質都好嫩 肥瘦均勻👍點左個濃湯 所以要左個掛湯既響鈴🙆🏻‍♀️冇要到海鮮 不過要左個蝦滑 都十分鮮味 彈牙!朋友想食芝心丸 就嗌左碟 呢款芝心丸既外層係硬啲同厚啲既 同平時食開既不一樣~
呢間邊爐店聽過好多朋友介紹 終於有機會試一試啦!

湯底方面 我地點左蕃茄薯仔湯 酸酸甜甜 十分濃味!
醬料方面 每位十蚊 可以加辣 加蒜蓉 加葱 隨你喜歡~~

點左個濃湯 所以要左個掛湯既響鈴🙆🏻‍♀️

冇要到海鮮 不過要左個蝦滑 都十分鮮味 彈牙!

2020-02-17 237 views
今天又約左三位老友到旺角聚聚,咁當然要有地方落脚, 咁啱行過登打士廣埸門口,見到有幾間食店招牌, 正抬頭一看,見有間叫《鮮入圍煮》的餐廳便走上去看看,原來是火煱菜館, 本身冇諗住食火鍋的,反正都上到面口便進去, 內裏的裝修很有大排檔的感覺, 點菜紙也分得很清楚分門別類給客人剔選, 經商議後我們叫了個豬骨湯底 ,豬骨也很出味, 打得邊爐當然要選取牛肉, 牛肉我哋就叫咗個手切安格, 上枱便看到一碟肥美 鋪滿雪花的牛肉, 只需稍放落煲內十數秒便能進口, 入口爽滑即溶, 脂肪油也停留在口腔, 另外也叫了一個商港另外也叫了一個香港較為少見的牛胸油, 整片白白的脂肪, 入口沒有肥膩感,更带爽脆的感覺,另外他的脆鯇魚片及南京鸭血也很出色, 特別要提佢還有一個蝦子麵, 咬落口很彈牙及面和蟹子的味道很清晰。
。

$370 (Dinner)
  • 花膠鮮蝦丸
  • 牛胸油