2021-04-18 100 views
真。叉燒拉麵(濃湯)/豚骨拉麵(黑蒜油湯)超鐘意佢地既真。叉燒!!!用比較特別既慢煮方式去烹調,同一般既日式叉燒好唔同,肉質特別嫩,味道咸香,連我呢個平時唔鐘意食豬肉,更加我呢個唔鐘意食日式叉燒既人都比佢吸引到~另外佢既糖心蛋亦都十分出色~可以見到蛋黃好靚,熟既程度亦都剛剛好,浸得夠入味,超好食!後悔無加多一隻蛋呀!!我另外仲加左一份筍,只係加10蚊,份量超多,而且亦都好好食。湯底好濃厚,每啖都飲到濃香既豚骨味道,店員亦建議食到一半可以添加蒜蓉一齊食,會更加惹味!麵身質地唔錯,軟硬粗幼適中。另外,麵既份量都幾多下,如果細食既朋友可以同店員講少麵或者一半麵呀!
真。叉燒拉麵(濃湯)/豚骨拉麵(黑蒜油湯)

2021-04-14
Dinner
2021-04-15 99 views
今日同朋友去深水埗買嘢,順便去麵屋丸京食拉麵。環境都幾好,有吧檯同二人座位,都算寬敞,不會逼仄。呢間麵啲分量好多,還好彈牙,口感一流。真叉燒啲肉係肥瘦適中,用慢火煮嘢,還切得薄薄一片,味道好似火腿,好特別。普通叉燒就係普通肉味,但肉嘅口感是好,新鮮肉嫩。總有我最中意啲流心蛋,蛋黃黃燦燦好正。湯底我哋叫左清湯同濃湯。清湯湯底清清甜甜,濃湯比較油膩。假如喜歡重口味,桌檯有蒜蓉,辣椒醬供選擇調味。餃子係自家製,現包現煎,好新鮮,味道都好。
2021-04-14 82 views
—Openrice完附近有咩食記得好耐之前喺葵芳去過都唔錯 於是回味一下真•叉燒拉麵($108)店員話食到一半嗰陣 清湯湯底嘅可以加枱面中間辣醬?!嘅調味而濃湯湯底就可以加蒜蓉真叉燒粉嫩軟腍 鋪滿整個拉麵碗薄薄一片食完好滿足 完全冇膩感深橙黃溏心蛋 處於黏稠膏形態見門面貼住係用新紀元曉同行要咗豚骨拉麵($78)試咗啖濃湯有黏口嘅感覺普通版叉燒較真叉燒厚少少餃子($35)微脆煙韌外皮 飽滿嘅餡料仲好似蒸餃般保持濕潤度———————————————————麵屋丸京深水埗荔枝角道319號地舖

Openrice完附近有咩食
記得好耐之前喺葵芳去過
都唔錯 於是回味一下
真•叉燒拉麵($108)
店員話食到一半嗰陣 清湯湯底嘅
可以加枱面中間辣醬?!嘅調味
而濃湯湯底就可以加蒜蓉
真叉燒粉嫩軟腍 鋪滿整個拉麵碗
薄薄一片食完好滿足 完全冇膩感
深橙黃溏心蛋 處於黏稠膏形態
見門面貼住係用新紀元曉
同行要咗豚骨拉麵($78)
試咗啖濃湯有黏口嘅感覺
———————————————————
麵屋丸京
深水埗荔枝角道319號地舖
2021-04-12 276 views
成日都見有人post呢間餐廳 拉麵面舖滿一塊塊大叉燒個樣好似好吸引咁 今日我哋終於泥左試😛 店內有普通座位同吧枱任君選擇入座後店員先為我哋介紹湯底 有4款分別係濃湯 清湯 蝦湯同黑蒜油湯😎 除咗清湯之外其餘三款都會比較濃味 我哋最後揀咗一碗蝦湯丸京拉麵同一碗黑蒜油湯真 叉燒拉麵🍜先講蝦湯 湯底十分有驚喜😱 蝦味唔係單單只係湯上灑滿一大堆櫻花蝦 湯底既蝦味真係好濃郁🦐 丸京拉麵分別有3片普通叉燒同3片真叉燒 真叉燒係指經過慢煮 入口果然比普通叉燒更加嫩滑👍🏻 拉麵粗幼度中等 唔算粗唔算幼 夠彈牙掛湯👅另一碗黑蒜油湯真 叉燒拉麵 全碗在面上鋪滿6塊真叉燒 超吸睛🤩 拉麵一拎起 香濃既黑蒜油味隨即撲鼻 湯底濃而不鹹😋另外我哋仲試左佢哋自家製餃子🥟 煎到金黃色 皮好薄 餡料肉幾香 好多汁 都好值得一試🌟
今日我哋終於泥左試😛 店內有普通座位同吧枱任君選擇

入座後店員先為我哋介紹湯底

真 叉燒拉麵

自家製餃子
真 叉燒拉麵
自家製餃子
2021-04-09 2120 views
睇完中醫同男友出左深水埗買電腦野,行行下已經天黑好肚餓,男友話想食拉麵就搵左呢間試下~我叫左清湯豚骨拉麵,男友叫左蝦湯丸京拉麵,另外加咗份小食七味炸雞😁豚骨拉麵有三塊叉燒,蛋同荀,清湯湯底清得黎幾鮮味,我食左一半再加呢度自家製既辣醬同生蒜,別有一番風味😊雞蛋流心蛋黃偏紅色好靚仔,蛋黃食落好香👍麵底份量都唔少,麵質軟硬適中夠彈牙😋叉燒偏薄身但好滑,個人認為唔比慢煮既真叉燒輸蝕😯😯蝦湯丸京拉麵湯底非常濃郁鮮甜!食每啖麵都掛有滿滿既蝦湯,超級香!🤤 男友最後仲飲晒啲湯😂慢煮叉燒食落多咗陣煙燻香味之餘仲比較濃味偏鹹,有啲啲似厚兼淋身既parma ham,同樣都好滑👍👍七味炸雞好夠味,微微既辣令人特別開胃👍我個人略嫌外層炸得油膩左丁丁,但裡面雞肉係超過程嫰滑juicy👍😊第一次試慢煮既叉燒拉麵同咁真材實料濃郁既蝦湯拉麵😁 好有驚喜!!😎p.s. 另外真係好想讚下呢度既環境!係深水埗呢個舊區想搵個衛生啲既洗手間都幾困難,而呢間餐廳係自己有個非常乾淨企理既洗手間,好為員工同食客著想,大讚!!👏👏👏

自家製辣醬

雞蛋流心蛋黃偏紅色好靚仔,蛋黃食落好香👍
清湯豚骨拉麵

麵底份量都唔少,麵質軟硬適中夠彈牙😋
叉燒偏薄身但好滑,個人認為唔比慢煮既真叉燒輸蝕😯😯

男友最後仲飲晒啲湯😂

七味炸雞

七味炸雞好夠味,微微既辣令人特別開胃👍

2021-04-09
  • 叉燒
  • 真叉燒
  • 丸京拉麵
  • 豚骨拉麵
2021-04-09 55 views
近排真係好想食拉麵,諗你諗去都諗唔到去邊間,有朋友介紹過呢間叉燒要推介我,我同朋友一齊去試吓依間好出名真叉燒拉麵🍜✨✨清湯丸京拉麵丸京拉麵分開兩款叉燒,普通叉燒3塊加真叉燒3塊有成6塊😱叉燒鋪滿拉麵湯碗,賣相當吸引,真叉燒用低溫烹調食落去每塊好軟滑,叉燒邊煙燻過口感更香,以普通叉燒食落去就無咁香口但係比較腍,拉麵軟硬度適中配埋糖心蛋同筍,一碗份量啱啱好❤️😍✨濃湯丸京拉麵同丸京拉麵一樣有兩份叉燒,我就鍾意濃郁,所以揀咗濃湯底😍湯底豬骨味超濃郁仲有醬油配搭,真係帶鹹,鍾意飲濃湯重口味一定必食❤️✨

✨清湯丸京拉麵

✨濃湯丸京拉麵
同丸京拉麵一樣有兩份叉燒,我就鍾意濃郁,所以揀咗濃湯底😍

2021-04-07
Tea
  • 丸京拉麵
2021-03-31 86 views
美食博士帶大家去深水埗搵食😋食咗一個丸京拉麵,清湯底,有叉燒三舊,真叉燒三舊,有蛋同荀,$100,湯底清清哋唔錯,佢哋嘅叉燒好薄身但算係大塊,兩隻叉燒來講各有特色,真叉燒嘅香味比較出色,而普通叉燒燒得幾好,蛋黃嘅色澤幾橙紅🤩,啖啖都係醬汁一樣。另一個叫真叉燒拉麵,用上醬油蝦湯,有真叉燒六舊同蛋,$120,啲櫻花蝦好多,不過我嫌個醬油湯底太過鹹。分量嚟講兩個拉麵都好夠飽👌。最尾有甜品食幾驚喜,佢嘅雪糕係日本土佐採購過嚟🇯🇵,我哋食咗一個係栗子,另一個係飯味,好特別,兩個嘅味都香濃而唔會好甜。地點唔近地鐵站,不過當日去都幾旺場。🍽麵屋丸京 Maru Kyou - 深水埗荔枝角道319號地舖
美食博士帶大家去深水埗搵食😋

地點唔近地鐵站,不過當日去都幾旺場。

2021-03-03
2021-03-26 48 views
以往便曾於麵屋丸京光顧不少次,得知它位於深水埗亦有開設新的分店,便一直想抽空品嚐品嚐其質素,借著今天正要過來此區,當然要去一探究竟。餐廳使用灰、白色調配搭木系設計,吧枱則使用雲石枱面,並設有多盞吊燈,感覺光猛乾淨。而內進收銀處的日文文字,還有其繪畫有不同日本風格的壁畫,皆令裝潢富有日式風味。真叉燒拉麵 奉上時舖蓋滿碗隻表面的叉燒讓人吸晴,外形擺放得猶如粉紅色的花形,美觀的賣相絕對是相機先吃的菜式。拉麵湯底分別有濃湯和清湯,我點選了前者,以京都風醬油湯為主,並加入豬背脂來增加湯頭的濃郁,飲用時黏度偏低,沒有荃灣分店般濃厚。麵條外觀幼細呈方狀,味道蛋味香濃,硬身爽彈。配料有溏心蛋、真叉燒,並選擇了走筍,溏心蛋是來自日本的,入口稠密緻滑,蛋香甚濃。真叉燒使用低溫方式煮製,口感嫩滑鮮美,近乎即溶,豬味出眾。七味炸雞雞塊色澤炸至金黃,入口時雖然粉漿輕微偏厚,但依然香酥爽口,而且不會過於油膩,內裏的肉質濕潤香嫩,肉滑鮮味,味道有着微微辛辣,整體惹味可口。總結而言,餐廳環境舒適光猛,裝潢富有日式風格。菜餚方面大碗足料,精心製作,雖然存有少許可改善的部份,但仍不影響其高質出色的味道,是會再次光顧的拉麵

真叉燒拉麵
七味炸雞

總結而言,餐廳環境舒適光猛,裝潢富有日式風格。菜餚方面大碗足料,精心製作,雖然存有少許可改善的部份,但仍不影響其高質出色的味道,是會再次光顧的拉麵店。
2021-03-15 1259 views
出黎買完野順便食個晏先返去,拉麵控朋友話要食拉麵,就到左麵屋丸京,兩點半入座唔使等,店內都有六、七個食客㗎,估唔到平日下午都幾有人氣喎。坐低左張二人枱,枱上有餐具,調味料等,仲有冰水一壺,各樣野都好乾淨,摸落無黏手,衞生做得好落完單就望下廚房個邊,得兩個店員,見佢地又煎又炸又淥麵,好忙呀。點左極上拉麵(清湯)&丸京拉麵(濃湯),個賣相幾正,梗係要打個卡先朋友嘅極上,叉燒六片再加溏心蛋,成個碗被叉燒掩蓋,哈哈。清湯底很鮮味,味濃但不覺膩,好正。自己碗丸京,用得店名的招牌拉麵喎,好期待呀,同樣被六片叉燒掩蓋住,但就分別係叉燒同真叉燒,試下有咩分別先。呢碗要左濃湯,入口勁重豬骨味,飲落會黏口添呀,好濃郁好正!真叉燒望落微微粉紅色,用慢煮方式,入口軟嫩富肉味,感覺有點像火腿,好味。普通叉燒有火灸香,相對真叉燒稍稍有點鞋口,但都係好好味嘅。麵條掛湯有彈性,不錯。朋友再加左碟餃子,煎得香脆,皮薄餡料鮮味,正呀~完食,好味好味

朋友嘅極上,叉燒六片再加溏心蛋,成個碗被叉燒掩蓋,哈哈。
清湯底很鮮味,味濃但不覺膩,好正。
呢碗要左濃湯,入口勁重豬骨味,飲落會黏口添呀,好濃郁好正!
普通叉燒有火灸香,相對真叉燒稍稍有點鞋口,但都係好好味嘅。
麵條掛湯有彈性,不錯。
朋友再加左碟餃子,煎得香脆,皮薄餡料鮮味,正呀~
完食,好味好味
2021-03-10
$100 (Tea)
2021-03-14 52 views
餐廳播著節奏明快嘅日本歌,配合牆上充滿日本風嘅掛畫,令人有種置身日本嘅感覺。同日本嘅餐廳一樣,餐桌上已預先擺左冰水壺。冰水有助快速降溫,讓你食得更快,確保食客能喺食物最好的狀態時進食。同朋友各自點左一款拉麵。我嗌左「丸京拉麵($100)加$12轉蝦湯」。叉燒同真叉燒各3塊、蛋同筍。好好奇咩係真叉燒,唔通有假叉燒?店員解釋俾我聽原來係用慢火煮嘅叉燒~😮真叉燒同普通叉燒味道有何分別?真叉燒因為係慢煮,煮得冇普通叉燒咁熟,食落更嫩口。普通叉燒邊位微焦,食落比較香。色澤方面,真叉燒較鮮紅,普通叉燒較白。濃郁嘅蝦湯底,食落好香。加上脆蝦乾🦐,食落更有口感。因為湯底夠濃,濃稠得足以依附在麵條之上,形成「掛麵」效果。朋友嗌左「清湯極上拉麵($93)」有6塊普通叉燒,鋪喺麵上成一朵花嘅形狀。同丸京拉麵一樣都有蛋同筍。溏心蛋做到有流心效果,味道一流!😋店員推薦朋友食到咁上下可以加辣椒醬,唔會太辣,又幾好味喎~😋

同朋友各自點左一款拉麵。

我嗌左「丸京拉麵($100)加$12轉蝦湯」。
叉燒同真叉燒各3塊、蛋同筍。

真叉燒同普通叉燒味道有何分別?

朋友嗌左「清湯極上拉麵($93)」
2021-03-13 49 views
不嬲都知深水埗好多嘢食,而且性價比都好高,咁今次就嚟左麵屋丸京食拉麵。餐廳俾人一種好溫暖嘅感覺,職員態度都好好。真。叉燒拉麵職員好好介紹左呢度嘅叉燒,真叉燒係以慢煮形式烹調。叉燒鋪滿了整個碗,分量十足加上都有一隻流心蛋為碗拉麵作點綴。慢煮叉燒比傳統叉燒更易入口,而且味道香濃,湯底方面則揀了清湯,令到整碗湯並沒有油膩。丸京拉麵丸京拉麵分別有傳統叉燒加慢煮叉燒,傳統叉燒雖然冇慢煮叉燒咁有入口即溶既感覺,但煎香了外層則多了一份嘅肉香。而蝦湯真係非常好,飲得出用咗好多蝦煮,非常香濃,同配合櫻花蝦,使到成碗拉麵都非常好食,麵條掛湯能力亦做得好好,份量都好夠。平時出去食一碗拉麵最多都係比一兩塊叉燒你,但係呢度有超多嘅叉燒,足足有六塊,大約都係$100 ,性價比極高,下次一定再幫襯。

真。叉燒拉麵

丸京拉麵

放假不時都會去深水埗,發掘一下唔同小店,成日都會有驚喜收獲~今日黎到深水埗,突然好想食拉麵,最後揀左呢間麵屋丸京,有叉燒同真叉燒,好有趣!餐廳裝潢簡潔明亮,充滿日式風味。丸京拉麵加HK$12轉左蝦湯,賣相吸引,擺得好精緻。大量櫻花蝦香酥可口,湯底蝦味濃郁,好鮮甜。配料有叉燒3枚、真叉燒3枚、蛋及筍。叉燒軟嫩Q彈,而真叉燒經慢煮後,肉質更為鮮甜軟滑,入口即化,正!黃澄澄糖心蛋,呈半熟膏狀,蛋香軟嫩。豚骨拉麵清湯湯頭清澈,有淡淡醬油香,配料為叉燒3枚、蛋及筍。薄身叉燒肥瘦適中,帶點燶邊,鮮甜細嫩有咬口,香而不膩。糖心蛋咬落蛋香滿溢,好滋味。
放假不時都會去深水埗,
發掘一下唔同小店,
成日都會有驚喜收獲~

今日黎到深水埗,突然好想食拉麵,
最後揀左呢間麵屋丸京,
有叉燒同真叉燒,好有趣!

餐廳裝潢簡潔明亮,充滿日式風味。

加HK$12轉左蝦湯,
賣相吸引,擺得好精緻。
大量櫻花蝦香酥可口,
湯底蝦味濃郁,好鮮甜。

配料有叉燒3枚、真叉燒3枚、蛋及筍。
叉燒軟嫩Q彈,而真叉燒經慢煮後,
肉質更為鮮甜軟滑,入口即化,正!
黃澄澄糖心蛋,呈半熟膏狀,蛋香軟嫩。

豚骨拉麵
清湯湯頭清澈,有淡淡醬油香,
配料為叉燒3枚、蛋及筍。
薄身叉燒肥瘦適中,帶點燶邊,
鮮甜細嫩有咬口,香而不膩。
糖心蛋咬落蛋香滿溢,好滋味。

2021-03-11
Dinner
2021-03-12 53 views
掛住係鄉下食嘅拉麵🥺🎈麵屋丸京/真•叉燒? 假•叉燒?/好耐之前都知道葵芳有分店 奈何葵芳美食實在太多 所以遲遲都未去食 咁啱經過深水埗就特登過去食下先🤤拉麵有分清湯 濃湯 蝦湯同黑蒜油湯揀咁第一次黎食梗係揀返豚骨湯底啦🐷仲糾結咗好耐 唔知應該揀濃湯定清湯添最後因為怕食唔到太濃味就揀左清湯🍜 清湯丸京拉麵 ($100)師傅將3塊叉燒 3塊真叉燒鋪滿碗邊 再加上2粒切左一半嘅溏心蛋 蔥同筍絲 加啲想像力就好似一個人樣咁😂驟眼睇唔係好分到真•叉燒同叉燒🥩之後先發現原來真•叉燒係無燶邊嘅 同有慢煮過真•叉燒食落比叉燒更加嫩滑😲個人認為清湯都好夠豚骨味🤨食到尾都會覺得愈食愈鹹🙈而可能因為叫左清湯湯底 所以啲拉麵唔係好掛到汁 要一啖麵一啖湯先啱啱好而拉麵麵體就係偏硬少少 食落幾有咬口嘅🍜 清湯真•叉燒拉麵 ($108)呢碗拉麵就係6塊真•叉燒同溏心蛋🥚咁就有多啲真•叉燒俾我哋食下究竟真唔真喇🤪
掛住係鄉下食嘅拉麵🥺

拉麵有分清湯 濃湯 蝦湯同黑蒜油湯揀
咁第一次黎食梗係揀返豚骨湯底啦🐷
仲糾結咗好耐 唔知應該揀濃湯定清湯添
最後因為怕食唔到太濃味就揀左清湯

🍜 清湯丸京拉麵 ($100)
驟眼睇唔係好分到真•叉燒同叉燒🥩
之後先發現原來真•叉燒係無燶邊嘅 同有慢煮過
真•叉燒食落比叉燒更加嫩滑😲
個人認為清湯都好夠豚骨味🤨
食到尾都會覺得愈食愈鹹🙈
而可能因為叫左清湯湯底 所以啲拉麵唔係好掛到汁
要一啖麵一啖湯先啱啱好
而拉麵麵體就係偏硬少少 食落幾有咬口嘅

🍜 清湯真•叉燒拉麵 ($108)
呢碗拉麵就係6塊真•叉燒同溏心蛋🥚
咁就有多啲真•叉燒俾我哋食下究竟真唔真喇🤪

自從幾年前食過呢道個真叉燒拉麵就一直念念不忘,今日終於有機會黎食💕.醬油蝦湯真叉燒拉麵 $120外表非常吸引,奶白嘅湯底淋上紅紅嘅蝦油,6大片真叉燒,再加大量櫻花蝦。一飲個湯,勁濃蝦味,再連麵食,所有野都啱啱好呀。真叉燒微粉紅色,慢煮令佢似未熟透,好嫩滑好似食緊好貴嘅牛咁🤤.清湯真叉燒拉麵 $108當食醬油濃湯食到膩嘅時候,轉食清湯又係另一番享受,清甜嘅清湯好解膩,適合淡口味嘅朋友。同樣必點真叉燒,溏心蛋都調製得恰到好處👍🏻
醬油蝦湯真叉燒拉麵 $120

清湯真叉燒拉麵 $108
我諗很多人都同我一樣,見到menu上寫住真叉燒, 會諗究竟乜嘢係真叉燒呢?當我一路諗,一路自言自語,店員就走嚟同我講,真叉燒就係慢煮叉燒,咁認真做叉燒拉麵,一定要試下啦有兩款拉麵都有真叉燒, 分別是丸京拉麵和真叉燒拉麵, 丸京拉麵($100)有三片真叉燒和三片普通叉燒, 真叉燒拉麵($108)就全部都係真叉燒,加$12可以轉醬油蝦湯大大片的叉燒非常吸睛, 而慢煮總是和肉鮮細嫩扯上關係, 果然真拉麵的肉質細滑, 切得又夠薄, 有入口溶化的感覺,和普通叉燒確實有些差別再講湯底,超級濃厚,另加$12轉醬油蝦湯又的確值得,很多的櫻花蝦,非常鮮味,造就了非常鮮濃的湯底連同糖心蛋也值得欣賞, 不單是煮得剛好真糖心,顏色充滿光澤,蛋味濃郁香甜,發現原來係用靚蛋,唔怪得知啦