✨三色刺身丼~材料新鮮立魚片+三文魚片+帶子+魚子+玉子,滿滿嘅刺身,魚片晶瑩剔透,帶有點爽口,三文魚片橙白間分明,油脂分怖均勻👍而且個飯係已經調味好,直接同刺身撈埋一齊食就得。✨溫泉蛋濃汁湯牛肉烏冬~烏冬爽滑彈牙,廚師採用牛腩嘅位置,牛肉粒夠淋重牛味,湯汁煮得好濃,食落好似撈烏冬咁,鍾意食撈麵嘅一定喜歡💕另外仲叫咗杯✨爆珠芒果柚沙冰~啖啖都有碎柚子,加埋芒果打成嘅沙冰,酸酸甜甜,好啱夏日,過解渴又開胃!

✨三色刺身

✨溫泉蛋濃汁湯牛肉烏冬

另外仲叫咗杯
✨爆珠芒果柚沙冰
2021-05-12 37 views
唔使等第日,今日即刻煲底除罩見!約埋朋友去到呢間黃到出汁嘅《煲底》食lunch,成間餐廳佈置以黃為主,本身係火鍋餐廳,但近日午市仲推出埋一系列新鮮丼飯,主打新鮮魚肉刺身丼,配上唔同嘅特式醬汁,同日本傳統丼飯有分別!今日特登約埋朋友一齊去煲底食丼飯,我揀左《三子極身丼》,食材選用北海道帶子、裙邊同鮭魚卵籽,裙邊仲烤過的,異常香口,入口感到好鮮甜,材料份量亦多,鋪蓋一碗飯,飯中亦加入特別醬汁,撈飯吃一流,定價$159一碗,加$8更可配埋特色飲料,我就揀左芒中柚沙冰,杯面淨係柚子珠珠,唔會過甜,夏天飲超正🤤
2021-05-12
$160 (Lunch)
2021-05-12 31 views
難有機會黎到煲底食野😋揀左個堂食$799二人餐,有八款湯底可以揀:款款各有特色 (eg. 日式海帶螺頭湯/黑松露野菌湯鍋)套餐包左1份牛/豬,6份食物、1份熟小食、仲送左2杯生啤同特色魚刺身😍😍 .我地今次就點左花雕醉雞鍋做湯底☺️🐥老闆將藥膳湯底同埋醉雞分開送上,就連熊小編平時好少食醉雞醉蝦都覺得超香超好味😍本身我地諗住試左藥膳湯底先再慢慢落醉雞,但試完之後發現絕對絕對會係落埋醉雞之後 成個湯底有200%昇華‼️.而打邊爐最緊要當然係牛先生啦🐮除咗安格斯牛之外,我地點左頂級新鮮手切本地肥牛(小)💕一碟兩個人食滿足度岩岩好。本身照常地淥完塊牛黎食都已經覺得好軟腍,係好似有少少筋,但都係易咬既,點知‼️.原來我地用錯左平時打任食邊爐既方法對待咁高質嘅牛牛🐮😱事關中途老闆威哥提醒我地原來滾湯淥5秒就食得😱😱😱 跟住我一食!D肉味即刻巴巴聲出曬黎👍🏻😍真心概嘆原來同一塊肉,味道同口感可以咁大分別😍😘當然之後我地都係用呢招繼續食牛肉啦~(不過我都係少少驚所以淥左6-7秒左右🤣).另外超級推薦嘅有佢嘅鮮打墨魚丸同埋鮮打海蝦丸🦑真係我人生食過最彈牙既,直情咬一啖好似彈上天花板咁🤣🤣🤣 拍得住星爺既瀨尿牛
另外超級推薦嘅有佢嘅鮮打墨魚丸同埋鮮打海蝦丸🦑真係我人生食過最彈牙既,直情咬一啖好似彈上天花板咁🤣🤣🤣 拍得住星爺既瀨尿牛丸👍🏻✅ 而且又好香墨魚味同埋蝦肉 明顯係用大量蝦肉打成👍🏻 我地仲試左爆汁梅菜豬肉丸🍡味道還不錯主要係視覺味覺既衝擊🤣🤣 而且呢到既響鈴冇「油益」味,因為係即炸,而且吸湯度好高,落湯半秒就已經可以上返黎啦💕😋
總括黎講雖然呢度唔係任食,但佢絕對係走高質路線,除左有高質牛肉、好多特色嘅海鮮同埋丸類、就連豬肉都有8個部位比你揀🐷☺️ 可惜嘅係當日明明係星期日夜晚7pm至9pm 係食飯黃金時間 但全店都坐唔夠一半🤧 所以如果大家搵緊高質火鍋嘅話,就可以考慮支持下咁有香港本土特色既火鍋店啦💛
2021-05-11 19 views
今日係Happy Saturday。想靜靜地嘆個lunch。尖沙咀*煲底*都係一個好選擇😀。*煲底*唔止打邊爐架。仲有我最鍾意食嘅丼飯😍。真係估佢唔到。好驚喜🤩連酒樓食嘅荷葉飯都有得食。價錢仲好合理Tim 👏。為食妹👧🏻order咗三色刺身丼。魚生份量滿滿。完全蓋過曬d飯😛。帶子最吸引🤪。厚身肥美。壽司飯好似撈咗豉油。顏色比較深。食落其實同平時白色醋飯冇乜分別🤣。麵豉湯🥣味道唔錯。
好驚喜🤩連酒樓食嘅荷葉飯都有得食。價錢仲好合理Tim 👏。

麵豉湯🥣味道唔錯。
2021-05-11 33 views
今日放假去咗尖沙咀行街街。行到累累地又肚餓,搵個地方依吓個肚先。見到有間煲底海鮮火鍋午市套餐$58😍上去試吓先!坐低睇吓個menu真係好多選擇。午市火鍋仲有65折!又有午餐 又有煲底湯飯套餐嘩仲有刺身丼飯。我最後都係叫咗個三子刺身丼飯。有埋麵豉湯飲😋三子丼有三文魚子、帶子同埋魚背子。三文魚子上面加啲芝麻食落又幾有口感。帶子新鮮又大粒😋正呀!魚背子火炙過食落好多魚油既感覺😋自選果香茶壺系列可自選一款果香同茶幾特別我選咗白桃同四季春飲落又唔會太甜唔錯😋

今日放假去咗尖沙咀行街街。
行到累累地又肚餓,搵個地方依吓個肚先。
見到有間煲底海鮮火鍋午市套餐$58😍
上去試吓先!

坐低睇吓個menu
真係好多選擇。
午市火鍋仲有65折!

又有午餐 又有煲底湯飯套餐

嘩仲有刺身丼飯。

我最後都係叫咗個三子刺身丼飯。
有埋麵豉湯飲😋

三子丼
有三文魚子、帶子同埋魚背子。
三文魚子上面加啲芝麻食落又幾有口感。
帶子新鮮又大粒😋正呀!
魚背子火炙過食落好多魚油既感覺😋

自選果香茶壺系列
可自選一款果香同茶幾特別
我選咗白桃同四季春
飲落又唔會太甜唔錯😋
2021-05-11 30 views
作為香港人,睇個名都明點解啦唔洗我多講喇掛😎除咗打邊爐之外,佢哋午市仲有日式刺身丼食添😋😋• 堂食二人餐 $799依個二人餐包括咗一款自選鍋底、肉類、小食同六款配料,仲送埋刺身同兩杯嘢飲,可以揀啤酒或者特飲添㗎!🐟豐州直送刺身今次食到嘅係春季時令嘅魴鮄魚,屬於魚味清淡的白身魚,蘸點微辣嘅蘿蔔蓉配酸汁令人好有食慾😳🐖秘製去骨醉豬手 豬手用咗花雕酒醃製,酒味相當濃郁,豬皮位置好爽口😗🌶秘製麻辣鍋湯底有數款比較特別嘅款式,不過小肥妹一向鐘情於麻辣湯底✌🏻湯底落咗唔少香料熬製,越煮越辣好刺激🔥🥓頂級手切安格斯肥牛係咪靚牛一睇就知!依碟安格斯油花分佈均勻,牛味濃郁嫩滑冇筋位,厚薄適中,食完想再encore😚🐷豬天梯豬天梯一向比較少地方食到,依個咁刁鑽嘅位其實係豬上顎嘅軟骨,口感有彈性好咬,又唔會咬唔爛咁😌🍅自家茄茸包推介!外層塊皮超透薄,裡面包住茄蓉同肉碎,以及大量湯汁,好似蕃茄味嘅小籠包咁,酸酸甜甜好滋味😚🍄香菇貢丸彈牙冇雪味,合格☺️🐠脆鯇骨腩片肉質結實爽口脆身,落喺麻辣湯底即刻變身成一味水煮魚😆🥬唐生菜🍲稻庭烏冬對我來講,打親邊爐都一定要有個烏冬作結,所以係我心目中都係必叫item🤣🥭芒中柚

• 堂食二人餐 $799

🐟豐州直送刺身

🐖秘製去骨醉豬手
豬手用咗花雕酒醃製,酒味相當濃郁,豬皮位置好爽口😗

🌶秘製麻辣鍋

🥓頂級手切安格斯肥牛

🐷豬天梯

🍅自家茄茸包

🍄香菇貢丸
彈牙冇雪味,合格☺️

🐠脆鯇骨腩片
肉質結實爽口脆身,落喺麻辣湯底即刻變身成一味水煮魚😆

🥬唐生菜

🍲稻庭烏冬

🥭芒中柚沙冰
嘢飲方面我會推介沙冰系列,因為打邊爐嘅熱氣會整到杯嘢飲都熱埋,沙冰相對上hold到凍嘅時間會長啲~依杯係柚子沙冰加芒果爆珠,清涼夠fresh!

🍑白桃烏龍
白桃味香甜,但就好快變熱,所以飲落冇咁爽😗
2021-05-09 37 views
之前都一路想幫襯,原因當然係你懂的。見到枱面紙巾同sofa顏色就好有感覺。不過第一次泥竟然係食左丼飯無食到火鍋🤣三子刺身丼三子係帶孑,三文魚子,仲有好勁魚香既池魚!帶子鮮甜,三文魚子唔會太咸。燒左口既鮮香可以配好多飯🤤。玉子夠甜,亦好香蛋味。三色刺身丼三色有三文魚刺身,帶子,油甘,三色會睇當日師傅有咩色再定。 油甘魚又甜又香。同埋餐廳堅持用日本米,所以成個丼飯quality都好高。食完發覺餐廳原來無配薑,建議餐廳都加翻,會更加吊出魚既味。
不過第一次泥竟然係食左丼飯無食到火鍋🤣

三子刺身

三色刺身

食完發覺餐廳原來無配薑,建議餐廳都加翻,會更加吊出魚既味。
2021-05-09
$150 (Lunch)
2021-05-09 30 views
位於尖沙咀的火鍋專門店,原來亦有提供日式刺身丼飯,如果lunch time 想輕食健康一點,不妨考慮一試,價錢合理由$69 - $159不等,刺身滿滿的鋪在米飯上😊環境乾淨企理,窗口大玻璃窗採光十足,座位寬敞舒適👍🏼。.每款的價錢都是套餐價,包括了 麵豉湯、刺身丼飯 和 綠茶飲👍🏼最欣賞是刺身丼的飯都是赤醋飯❣️調味亦好合心意,完全不再需要自己再添加。.三子刺身丼💲159有 帶子、火炙左口魚 和 三文魚籽,配料有醃製秋葵和甜蛋三色刺身丼💲149有 帶子、三文魚、池魚 和 三文魚籽(另上),配料有醃製秋葵和甜蛋
環境乾淨企理,窗口大玻璃窗採光十足,座位寬敞舒適👍🏼。

三子刺身丼💲159
有 帶子、火炙左口魚 和 三文魚籽,配料有醃製秋葵和甜蛋

三色刺身丼💲149
2021-05-09
$150 (Lunch)
2021-05-06 25 views
已經係第二次叫了,當然都係繼續荷葉飯,不過我預外賣關係,送到黎果時已經凍左,所以一定要再翻蒸架,荷葉味好香,即使隔日再食都冇問題。然後我又貪心,叫了個井。揀左吞拿魚,真係好足料,呢D井通常最後都會係食白飯,但係呢度每一羹都有配料。大滿足。其實我估好多人都開始唔食三文魚咖啦,希望佢日後出多D款,例如帶子……俾客人多D選擇。加油
已經係第二次叫了,當然都係繼續荷葉飯
,不過我預外賣關係,送到黎果時已經凍左,所以一定要再翻蒸架
,荷葉味好香,即使隔日再食都冇問題

Delivery
仲記得上年年底嗌過一次火鍋外賣之後都念念不忘 最近肥Glor好開心可以試到佢地嘅堂食二人餐!店舖距離尖沙咀站3分鐘 好方便 不過最近大廈搭棚 所以大家搵路嘅時候記得一眼關七 唔好miss左個入口(好似我咁🥲)店內座位多 仲有提供VIP room 以💛🖤係主要色系 座位亦十分寬敞舒適👍🏻·堂食二人餐 $799(包加一醬油)*刺身兩位用刺身有羽太魚、蓮子鯛同虎鰻各兩塊!羽太魚肉質鮮嫩紮實 好有彈性 蓮子鯛魚皮用熱水輕輕燙過 大大增加左魚皮魚肉嘅口感層次 虎鰻肉質細嫩 鮮甜美味 好特別呢~*花雕醉雞鍋(半隻)哩個湯底用料毫不吝嗇 滿滿枸杞、黃耆、龍眼肉、紅棗同黨參等食材!酒味唔會過濃 滾起之後味道甘醇濃厚 容易入口👍🏻負責人建議將啲雞煮8分鐘就食得 雞肉彈性十足 肉質嫩滑多汁 好多雞脾肉!推💛*頂級手切安格斯肥牛(小)油花分佈平均 一睇個賣相就知道唔係平嘢~厚薄度啱啱好 食落肉味超重 幾乎冇筋 嫩滑程度掂過坊間大部分火鍋店👍🏻*秘製去骨醉豬手去骨啱哂我哩啲懶人 豬手口感爽脆入味 豬手切成一口份量好細心👍🏻配合旁邊嘅木耳一齊食就更開胃!*嫩滑牛骨髓牛骨髓真係好少有🙌🏻食落完全唔油膩 食落好似啫

·堂食二人餐 $799
(包加一醬油)
堂食二人餐

*刺身兩位用
刺身兩位用

*花雕醉雞鍋(半隻)
花雕醉雞鍋

*頂級手切安格斯肥牛(小)

*秘製去骨醉豬手
秘製去骨醉豬手

*嫩滑牛骨髓
牛骨髓真係好少有🙌🏻食落完全唔油膩 食落好似啫喱+內臟嘅質感 好特別 冇試過嘅話可以一試喔~
嫩滑牛骨髓

*豬頸肉
廚師用豬頸肉砌左朵玫瑰花 充滿少女心💜食落肥而不膩 豬嘅鮮味好突出!
豬頸肉

*自家製鮮蝦水餃
佢地嘅水餃係自己包冇假手於人㗎🙌🏻望落大大粒 食落皮薄而且保守估計有3-4隻🦐 足料到爆~

*鮮打墨魚丸
每日新鮮手打 食落墨魚香氣濃郁 食得出冇偷工減mix左其他魚肉!而且極度彈牙 仲有啲蟹籽喺表面 口感更有層次~
小食

*青荀
*出前一丁
最後當然唔少得食翻幾塊鮮甜脆口嘅青荀同公仔麵收尾啦~成個餐嘅份量多到要攬住個胃腩走🙌🏻💛
公仔麵

*Asahi+1664生啤各一杯
呢個set仲包每人一杯生啤或者特飲添~
生啤

🌟結論:食物超級高質 完全對得住佢個價 比起上次我叫嘅外賣套餐質素上進步左好多👍🏻feel到負責人喺食材採購上花左唔少心思 絕對會revisit💛

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓
2021-05-03
$400 (Dinner)
堂食二人餐
生啤
  • 自家製鮮蝦水餃
  • 鮮打墨魚丸
2021-04-29 38 views
一直好愛食日本野既我知道一開返即刻過黎~因為呢到啲料都好新鮮早排去尖沙咀做野順便行過黎一直坐得好舒服~點左個丼飯😍😍啲白唔同平時咁特別痴同埋好似落左啲豉油撈 色水比較深色樣樣都超新鮮唔使點醬油都好正我最鍾意飲既味僧湯配埋🤤🤤🤤 點左杯龍眼冰呢杯唔會似出某啲餐廳咁落好多糖漿勁甜 清淡既香甜連龍眼你都食到無浸糖水成杯係清清地感覺好降火消熱咁佢地仲有做火鍋料理!啲料都係咁新鮮 搵埋朋友預約定啦Full爆啊😍😍 過去踩場食多啲飲多啲
一直好愛食日本野既我
知道一開返即刻過黎~
因為呢到啲料都好新鮮
呢杯唔會似出某啲餐廳咁
落好多糖漿勁甜 清淡既香甜
連龍眼你都食到無浸糖水
成杯係清清地感覺好降火消熱咁
佢地仲有做火鍋料理!
啲料都係咁新鮮 搵埋朋友預約定啦
Full爆啊😍😍 過去踩場食多啲飲多啲
  • 海膽魚子爆丼
  • 爆汁四寶丸
2021-04-28 36 views
疫情期間,真係辛苦左我哋一班火鍋愛好者,周圍餐廳都唔開,就算開又會有限聚,打邊爐都打得唔盡興。好彩有朋友介紹煲底嘅外賣火鍋,先可以盡一盡邊爐癮。一開個湯底已經好澎湃,原隻冬瓜盅加原隻雞仲要有奶白色嘅湯,一路滾就一路聞到嗰浸香味,真係令人食指大動。基本上火鍋了應有盡有,都唔使點樣加料,就已經非常滿足。呢個蝦滑絕對值得重點介紹,唔單止蝦味濃,又爽口,又彈牙,重點係仲要大大隻,我哋都爭住話想食多隻。唔記得講個湯都勁好飲,除咗有本來雞湯同冬瓜嘅鮮甜,再配埋茶樹菇,加上本身個湯底有少少Creamy嘅感覺,我哋每個人都起碼飲咗兩碗。作為外賣火鍋而言,我覺得份量足夠,味道仲要令人驚喜,絕對值得火鍋愛好者一試。

基本上火鍋了應有盡有,都唔使點樣加料,就已經非常滿足。

2021-04-27 74 views
要上樓而且無乜招牌指示,唔係有心都幾難搵到去,價錢唔算平但食物質素同湯底都好有心機好足料!嗌左蕃茄牛肉湯同麻辣,蕃茄湯真係大推!!夠香而且有其他菜同少量牛粒,食得出自家制既心機!😍凍盤就嗌左冰火魷魚,都真係幾辣不過夠脆料就特別推介和牛牛丸,蓮藕蝦滑,茄餃!和牛牛丸夠香夠彈牙,重牛味;蓮藕蝦滑夠香重點係茄餃!加埋蕃茄湯真係完全無敵!!!不過呢餐飯唯一敗北就係個肥女侍應,好似好唔想做生意咁,有佢就算其他再好都唔想黎!
凍盤就嗌左冰火魷魚,都真係幾辣不過夠脆
料就特別推介和牛牛丸,蓮藕蝦滑,茄餃!
和牛牛丸夠香夠彈牙,重牛味;蓮藕蝦滑夠香
重點係茄餃!加埋蕃茄湯真係完全無敵!!!

// 𝙎𝙝𝙖𝙗𝙪-𝙎𝙝𝙖𝙗𝙪 𝙬/ 𝙎𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧 🦞⭐️ //-Fancy a tummy-fulfilling hotpot to savor with friends? Make no further hesitation and visit “Meet At Pot”♨️, a hidden gem located in TST, serving from a wide selection of seafood sashimi to all sorts of luscious hotpot dishes.🔝-▪️𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡𝐞𝐫𝐧 𝐑𝐨𝐜𝐤 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫▪️[𝐇𝐊$𝟕𝟗𝟗]Freshly delivered straight from Toyosu🇯🇵, the platter consisted of their hot-selling Southern Rock lobster sashimi🦞 that had a silky-smooth texture and a dainty clean taste; alongside wi
Freshly delivered straight from Toyosu🇯🇵, the platter consisted of their hot-selling Southern Rock lobster sashimi🦞 that had a silky-smooth texture and a dainty clean taste; alongside with kinmedai sashimi that tasted rich with umami flavor, crisp and chewy Isaki sashimi, Sakuradai sashimi, and soy sauce marinated turban shell!🥢
▪️𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐚𝐰𝐞𝐞𝐝 𝐰/ 𝐒𝐞𝐚 𝐖𝐡𝐞𝐥𝐤 𝐒𝐨𝐮𝐩▪️[𝐇𝐊$𝟏𝟓𝟗]
A hearty soup base like this is indispensable for a drool-worthy hotpot. It is their signature homemade broth that made up of dried scallops, conch, and seaweed for a comforting flavor.🥄
▪️𝐀𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐒𝐥𝐢𝐜𝐞𝐬 (𝐒𝐦𝐚𝐥𝐥)▪️[𝐇𝐊$𝟏𝟓𝟗]
Unexpectedly lip-smacking for its delicious layer of fat, and with a delightful texture that melts in your mouth, making it the best ingredient for our hotpot!🐽
▪️𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 𝐋𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐥𝐢𝐜𝐞𝐬 (𝐒𝐦𝐚𝐥𝐥)▪️[𝐇𝐊$𝟐𝟔𝟗]
With its beautiful beef marbling, these premium beef slices are butchered from local cattle, tasted impeccably fresh and delectable in our hotpot!💯
▪️𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐃𝐮𝐦𝐩𝐥𝐢𝐧𝐠 & 𝐇𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐃𝐮𝐦𝐩𝐥𝐢𝐧𝐠▪️[𝐇𝐊$𝟏𝟎𝟗]
Wrapped with a scallop, the black truffle dumplings were rich in flavor; and the ones stuffed with crab meat were succulent to savor as well!🥟
▪️ 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨▪️[𝐇𝐊$𝟏𝟎𝟗]
Came in four different colors that represents different types of meat, including shrimp, cuttlefish, pork, and chicken; tasted meaty and tender with distinctive flavors.👌🏻
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 💞 //
南澳龍蝦刺身拼盤 Southern Rock Lobster Sashimi Platter
本地澳洲黑豚肉 (小) Australian Black Pork Slices (Small)
頂級新鮮手切本地肥牛 Premium Local Beef Slices (Small)
爆汁四寶丸 (蝦, 墨魚, 豬肉, 雞肉) Premium Juicy Meatball Combo (Shrimp, Cuttlefish, Pork, Chicken)
自家製黑松露帶子湯包+蟹皇包 Homemade Black Truffle Scallop Dumpling & Hand Shredded Crab Meat Dumpling
  • 海膽魚子爆丼
  • 爆汁四寶丸
  • 南澳龍蝦刺身拼盤
  • Southern Rock Lobster Sashimi Platter
  • 日式海帶螺頭湯
  • Japanese Seaweed w/ Sea Whelk Soup
  • 本地澳洲黑豚肉 (小)
  • Australian Black Pork Slices (Small)
  • 頂級新鮮手切本地肥牛
  • Premium Local Beef Slices (Small)
  • 爆汁四寶丸 (蝦
  • 墨魚
  • 豬肉
  • 雞肉)
  • Premium Juicy Meatball Combo (Shrimp
  • Cuttlefish
  • Pork
  • Chicken)
  • 自家製黑松露帶子湯包+蟹皇包
  • Homemade Black Truffle Scallop Dumpling & Hand Shredded Crab Meat Dumpling
  • 椒鹽雞軟骨
  • Deep-Fried Chicken Soft Bone with Garlic Salt
實在太耐無烚下烚下🍲,雖然宜家有好多火鍋都有供應外賣,但阿叔👨🏾總覺得有某啲野食係要出街食先夠開心,當然最好就係一班人添啦!不過遲啲又要員工打疫苗、食客又唔知夠幾多個打疫苗先至開放至幾多數量,復雜到呢,真係佢先諗得出咁嘅抗疫措施…………………..😒😒😒 言歸正傳,每次阿叔約呢位靚女朋友👩🏻食飯,大家都會雞啄唔斷🗣,既然有排傾,不如烚住傾,所以就嚟咗呢間位於金馬倫道嘅樓上火鍋店食晚飯。我哋一行兩人火鍋前,先嚟整盤刺身拼盤 ($799) 揭開序幕,象拔蚌、金目鯛、油甘魚等刺身,款款都新鮮爽口、味道清甜,食得好滿足🤗。之後就輪到主菜 – 打邊爐。打邊爐最緊要當然係湯底🥣,經老闆介紹吓叫咗野菌黑松露湯鍋 ($129),呢個湯底以大量新鮮菇菌熬製,再加入黑松露,好香之餘,飲落味道亦非常濃郁,飲多幾碗都唔覺膩。😋😋😋 湯底正之外,都要食材夠新鮮,阿叔覺得呢度嘅火鍋配料唔單止新鮮,而且都幾有特色,好似未喺其他店食過,老闆果然出盡心血研究,今次佢特別介紹以下幾款畀我哋: 🥟自家製黑松露帶子湯包拼自家製蟹皇包 ($119),兩款湯包🥟皮夠薄,入邊包住好多湯汁,食嘅時候要小心爆汁呀!前者好重黑松露味,而且

🥟自家製黑松露帶子湯包拼自家製蟹皇包 ($119),兩款湯包🥟皮夠薄,入邊包住好多湯汁,食嘅時候要小心爆汁呀!前者好重黑松露味,而且入邊包住大大粒帶子。後者阿叔更鍾意,只因濃濃嘅蟹膏味,好似食緊蟹粉小龍包咁!🤤

🦐自家製鮮蝦蓮藕爽 ($89),超重份量嘅配料,兩大塊蓮藕中間夾咗蝦膠,食完真係堅飽架!😏

🐮頂級新鮮手切本地肥牛 ($339),打得邊爐點可以唔食牛架,呢度啲牛肉大大塊,色澤紅潤,脂肪分佈平均,食落好重牛味。嚟到必食!