2020-12-13 1412 views
環境:👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸📸Encore:98%📝進入前要度體溫 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖第四波肺炎又再次出現,雖然已經減少係街食但由於好耐未約朋友仔出街飯聚都係忍吾住破例一下啦😍今次揀左好💛嘅「煲底」,身體力行齊撐!.🔸拖羅蓉太陽丼丼!丼!丼!只要夠新鮮,夠爆丼,咁就係最好食嘅丼啦🥳拖羅係日本刺身中嘅皇者粉紅嘅色澤加上中間嘅溫泉蛋齋睇個賣相已經冇得輸😂取自吞拿魚腩部,肉質肥美,油香十足啖啖都係甘香嘅魚油香,口感嫩滑濃密將溫泉蛋搗破再拌勻,加上圍繞一圈嘅蔥花再落少少日式醬油帶出拖羅蓉嘅鮮香,又balance到油膩感😍.🔸古法花香醉雞配健康菜飯除左丼飯,仲有煲底醉愛系列共有六款,今次我地就食醉雞🙈雞件先調味醃製再加上花雕酒去慢慢浸泡肉質Keep到細嫩陣陣嘅酒香,更帶出雞肉嘅鮮甜仲有老火湯同涼拌雲耳做拌碟添👍.🔸煲底自選原理有D似車仔麵咁首先係飯麵類同湯底任選一款配料方面,可以係A,B,C內每款揀一款我揀左芝士腸,水餃,墨魚滑稻庭烏冬配麻辣湯底湯底既辣又麻,但後勁吾會好強烈水餃餃餡料足,蝦肉好鮮而墨魚滑係打手而成,自然夠哂彈牙啦

環境:👍👍👍👍
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:😍😍😍😍😍
影相:📸📸📸📸📸
Encore:98%
📝進入前要度體溫
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
第四波肺炎又再次出現,雖然已經減少係街食
但由於好耐未約朋友仔出街飯聚
都係忍吾住破例一下啦😍
今次揀左好💛嘅「煲底」,身體力行齊撐!

🔸拖羅蓉太陽丼
丼!丼!丼!
只要夠新鮮,夠爆丼,咁就係最好食嘅丼啦🥳
拖羅係日本刺身中嘅皇者
粉紅嘅色澤加上中間嘅溫泉蛋
齋睇個賣相已經冇得輸😂
取自吞拿魚腩部,肉質肥美,油香十足
啖啖都係甘香嘅魚油香,口感嫩滑濃密
將溫泉蛋搗破再拌勻,加上圍繞一圈嘅蔥花
再落少少日式醬油
帶出拖羅蓉嘅鮮香,又balance到油膩感😍

🔸古法花香醉雞配健康菜飯
除左丼飯,仲有煲底醉愛系列
共有六款,今次我地就食醉雞🙈
雞件先調味醃製
再加上花雕酒去慢慢浸泡
肉質Keep到細嫩
陣陣嘅酒香,更帶出雞肉嘅鮮甜
仲有老火湯同涼拌雲耳做拌碟添👍

🔸煲底自選
原理有D似車仔麵咁
首先係飯麵類同湯底任選一款
配料方面,可以係A,B,C內每款揀一款
我揀左芝士腸,水餃,墨魚滑稻庭烏冬配麻辣湯底
湯底既辣又麻,但後勁吾會好強烈
水餃餃餡料足,蝦肉好鮮
而墨魚滑係打手而成,自然夠哂彈牙啦
2020-12-10
Type of Meal
Lunch
2020-12-10 150 views
以為這裡只有火鍋?錯了‼️餐廳除了火鍋外,午市還有一系列的套餐,包括新鮮的刺身丼👅👅 而且食物的水準很有驚喜‼️💛▫️❥$𝟮𝟰𝟵 伊勢龍神丼🍚 看到原隻龍蝦不禁嘩了一聲,很吸引😍 龍蝦肉爽口彈牙🦞 加上融化的濃濃芝士香🧀 一大口一大口的吃真的很滿足‼️🤤 丼飯中間藏著一絲絲的蟹肉和精瑩飽滿的蟹籽,那股鮮甜味及咸香味在口中爆發,口感豐富,好。好。吃‼️👅👅▫️❥$𝟮𝟰𝟵 三勝金鎗丼盛🍚 顏色呈紅色的赤身肉質很清爽🤤 大拖羅粉粉的顏色,它的脂肪分佈像雪花般,吃下確確實實的感覺到滿口的油香、入口即融的質感👅 實在令人欲罷不能‼️🤤🤤 堆得高高的拖羅蓉和餐廳特製的赤醋飯攪拌後,香醇濃郁、更具鮮味‼️🤤🤤🤤▫️🔥🔥因週四開始又禁晚市堂食,餐廳現準備推出多區的火鍋團購,有各款的火鍋套餐‼️希望所有的良心餐廳和小店都可以捱過寒冬🙏🏻🙏🏻
2020-12-07 126 views
天氣開始凍諗住同朋友打邊爐喺尖沙咀搵咗好耐其實尖沙咀要打邊爐選擇有好多但想要搵間坐得舒舒服服其實都唔易最後諗左好耐決定黎呢間試下話說朋友好想食刺身所以諗住嗌一個刺身拼盤盤嚟試吓其實一開始我都唔係好想嗌因為通常打邊爐嘅刺身都唔會好新鮮好怕中伏但依家完完全全係一個例外好在朋友堅持要食刺身&蠔新鮮肥美好食到好想encore跟住就到重點:邊爐佢個湯底好足料豬肉牛肉都好靚雖然呢一餐價錢有啲貴但真係一分錢一分貨
天氣開始凍

但真係一分錢一分貨
Type of Meal
Dinner
2020-12-06 1140 views
// Top-Notch Hotpot 💯 @MeetAtPot 💛 //.Winter has arrived and it’s the perfect time to enjoy a sumptuous hotpot meal to help us get over this freezing cold weather!❄️💨.▪️Seafood & Tomato Soup 鮮茄濃湯海鮮鍋▪️A savory soup base is something indispensable when it comes to hotpot, and this one uses fish broth, tomatoes, and seafood like oysters, clams, and an entire crab to bring out the perfect flavor to savor!🍅🦀.▪️Large Premium Angus Marbled Beef Slices 頂級手切安格斯肥牛大▪️Hotpot can never be completed without having
▪️Seafood & Tomato Soup 鮮茄濃湯海鮮鍋▪️[HK$189]
▪️Large Premium Angus Marbled Beef Slices 頂級手切安格斯肥牛大▪️[HK$299]
Hotpot can never be completed without having some meaty dishes to enjoy! These premium Angus marbled beef slices were undoubtedly flawless, simply a mouthful of juiciness and tenderness!🥩💯
▪️Homemade Black Truffle Scallop Dumpling & Hand Shredded Crab Meat Dumpling 自家製黑松露帶子湯包+蟹皇包▪️[HK$109]
The black truffle dumpling had a rich black truffle flavor and wrapped with an entire scallop, while the shredded crab meat was incredibly juicy and flavorful!🥟 (Love the decoration on this dish btw!💛)
▪️5 Mix Sashimi Combo 五色刺身拼盤▪️[HK$369]
This signature sashimi combo consisted of Shima Aji, Madei, Swordfish Belly w/ Soy Sauce, Snapper, and Fresh Oyster w/ Grapefruit Sake!🦪🐟
The oyster shots were my personal favorite as the briny flavor of the oyster and the sweetness of grapefruit sake were perfectly matched together!💯
▪️Fish Maw Stuffed Mixed Fresh Fish Meat 百花釀魚肚▪️[HK$128/8pcs]
The smooth and gelatinous fish maws were stuffed with freshly mashed fish meat for its delectable flavor! It’s another signature and yet nutritious dish to order!🥢
▪️Homemade Shrimp Meat Mixed Beancurd w/ Garlic Salt 自家製椒鹽蝦腐▪️[HK$79]
These crispy golden pieces were a mixture of beancurd with shrimp meat; they were deep-fried and coated with a savory layer of garlic salt, springy and tender texture with a crunchy exterior!🍤
// 10% Service Charge 💞 //
Seafood & Tomato Soup 鮮茄濃湯海鮮鍋
Seafood & Tomato Soup 鮮茄濃湯海鮮鍋
5 Mix Sashimi Combo 五色刺身拼盤
  • Homemade Shrimp Meat Mixed Beancurd w/ Garlic Salt
  • 自家製椒鹽蝦腐
  • 百花釀魚肚
  • Fish Maw Stuffed Mixed Fresh Fish Meat
  • 5 Mix Sashimi Combo
  • 五色刺身拼盤
  • Homemade Black Truffle Scallop Dumpling
  • Homemade Hand Shredded Crab Meat Dumpling
  • 自家製黑松露帶子湯包
  • 自家製蟹皇包
  • Large Premium Angus Marbled Beef Slices
  • 頂級手切安格斯肥牛大
  • Seafood & Tomato Soup
  • 鮮茄濃湯海鮮鍋
2020-12-06 208 views
之前開張既時候已經一直想搵機會來試下🤤今次就book來試下個lunch😋D位好闊綽,又有好多卡位🤩🤩我見佢仲有獨立vip房真係岩曬同朋友來十卜十卜🤗間野真係好黃😂😂😂睇佢裝修就知🤫🐽秘製去骨醉豬手(套餐) $78好多舊豬手😍😍😍同埋豬手好彈牙好好食🤤🤤最重要係冇骨嫁!!😂😂😂😂汁比較重酒味,但絕對可接受💁🏻‍♀️而且豬手都唔會覺得好肥,係岩岩好😇另外碗菜飯係熱辣辣既,好驚喜🤓因為豬手係冷盤來,所以一碗熱騰騰既飯係好重要!❣️凍凍地既豬手加熱飯食真係好正🤪老火湯🥳湯都係熱辣辣既🤤同埋飲得出來唔係味精湯來🤭🍣拖羅太陽丼 $149鋪滿曬拖羅勁足料😍😍😍多到連飯都睇唔到🤪🤪啖啖拖羅好滿足🤤唔好睇佢細細碗咁,其實勁飽😂😂朋友都好大食但佢都話食到好飽😌🍹熱情果四季春 🍹白桃烏龍 $+8特飲都凈係加8蚊好抵飲!而且仲有好多其他特飲選擇两杯熱飲都唔會太甜而且都好重白桃同熱情果味👍🏻
之前開張既時候已經一直想搵機會來試下🤤
今次就book來試下個lunch😋
D位好闊綽,又有好多卡位🤩🤩
我見佢仲有獨立vip房
真係岩曬同朋友來十卜十卜🤗
間野真係好黃😂😂😂睇佢裝修就知🤫

🐽秘製去骨醉豬手(套餐) $78
好多舊豬手😍😍😍
同埋豬手好彈牙好好食🤤🤤
最重要係冇骨嫁!!😂😂😂😂
汁比較重酒味,但絕對可接受💁🏻‍♀️
而且豬手都唔會覺得好肥,係岩岩好😇
另外碗菜飯係熱辣辣既,好驚喜🤓
因為豬手係冷盤來,所以一碗熱騰騰既飯係好重要!❣️
凍凍地既豬手加熱飯食真係好正🤪

老火湯🥳
湯都係熱辣辣既🤤
同埋飲得出來唔係味精湯來🤭

🍣拖羅太陽丼 $149
鋪滿曬拖羅勁足料😍😍😍
多到連飯都睇唔到🤪🤪
啖啖拖羅好滿足🤤
唔好睇佢細細碗咁,其實勁飽😂😂
朋友都好大食但佢都話食到好飽😌

🍹熱情果四季春 🍹白桃烏龍 $+8
特飲都凈係加8蚊好抵飲!
而且仲有好多其他特飲選擇
两杯熱飲都唔會太甜
而且都好重白桃同熱情果味👍🏻

2020-11-28 125 views
讚1.花雕醉雞湯好足料,湯底幾有酒香,雞件肥,隻雞幾新鮮;魚皮餃有魚味;呢兩樣野係全晚之冠2.環境闊落3.服務的確係好,有投訴係會即刻處理彈1.牛肉相當差,無味又硬;煎魚腐中心唔夠熟;白蘿蔔最大問題,根本硬到咬唔開,煮半個鐘都咬唔開,最後要換

2.環境闊落
3.服務的確係好,有投訴係會即刻處理

2020-11-27 260 views
🍚海膽魚子爆丼大佬揀嘅呢個丼飯相當足料, 海膽同三文魚子佈滿成碗飯, 非常吸引😍 雖然小妹一向怕腥唔敢食海膽同三文魚子, 但今次見到賣相咁豐富都忍唔住偷一啖嚟試下🙈 海膽甘香一啲都唔腥, 而三文魚子都好鮮甜同樣唔腥喎😮 連小妹都覺得好味嘅時候, 大佬已經食到停唔到口, 大讚海膽非常新鮮🤣 而飯底選用赤醋飯, 比平時常見嘅白醋飯深色, 味道亦更濃郁, 加強咗海膽同魚子嘅鮮味😋 鍾意食海膽或刺身飯嘅朋友有機會可以去試下👍🍚秘之醬油漬丼呢款丼飯包含咗醬油醃過嘅三文魚同劍魚腩刺身, 同埋用昆布醃過嘅甜蝦刺身, 以及玉子😆 刺身份量十足, 同上集介紹嘅海膽魚子爆丼一樣蓋過哂成碗飯, 仲要件件都非常厚身😍 魚生即使用醬油醃過, 但仍然保持到魚嘅鮮味, 無被醬油味蓋過🤤 咁豐富嘅丼飯嚟講, 呢個價錢真係幾抵食🤩 睇嚟餐廳嘅刺身丼都相當新鮮同高質, 值得再去食過👍 另外, 每個丼飯餐都包咗一碗麵豉湯同一杯熱綠茶, 大家亦可以選擇加$5轉汽水或加$8轉餐廳嘅特飲㗎🥳呢間火鍋店嘅丼飯只限午市, 而晚市會做返打邊爐🥘 但如果想晚市食魚生, 都可以叫刺身船㗎🤩
🍚海膽魚子爆丼

🍚秘之醬油漬丼

白桃四季春茶
2020-10-19
$140 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
白桃四季春茶
2020-11-26 175 views
估下海鮮火鍋餐廳午市賣d咩?😏 係海鮮刺身丼啊😆 今日我哋就去咗喺尖沙咀嘅煲底食lunch💛 呢到好多卡位 仲要勁大張 好舒服丫🥰我地今次就試左人氣之選既海膽魚子爆丼同三勝金鎗丼盛🤤 2款都超吸睛😱 海膽魚子不愧為爆丼 海膽舖滿左飯面既大半 而另一半就係多到就快滿瀉既三文魚子👅 2者都好鮮甜 配埋已調好味既赤醋飯 唔駛點豉油已經可以清哂成碗飯😆三勝金鎗丼盛又係好誇張 舖滿大拖羅 每一塊都好肥美 咬落口油膩大爆發 仲要係超級厚勁😍 大拖羅上加上拖蘿蓉既大山丘 每一啖都好滿足☺️加$8已經可以轉特飲 我地加左白桃沙冰同熱情果沙冰 唔好以為刺身丼先可以加三文魚子 特飲都有😂 其實係爆珠 清涼解渴又唔太甜🌟

我地今次就試左人氣之選既海膽魚子爆丼同三勝金鎗丼盛🤤

大拖羅上加上拖蘿蓉既大山丘 每一啖都好滿足☺️

2020-11-26 92 views
沒想到食火鍋地方有丼飯食~ 睇到相片三文魚海膽爆丼飯好吸引!二話不說由屯門跑去尖沙咀滿足想食的慾望😋 日本餐廳中午後多數都會休息…但這間例外沒有!中午還有火鍋仲有65折優惠…但係今次最大目的是食這個爆丼飯…職員話丼飯只售賣到下午五點~去到4點半仲有得食職員好有禮招待坐下先 送上兩杯紫貝天葵~ 落左兩碗丼飯~ 加多個燒牛脷👅阿姐仲送多兩碗麵豉湯睇見碗飯都好開心~ 兩款海膽加拿大同馬糞海膽&三文魚子鋪滿飯碗…好味大滿足~會下次都要來試埋火鍋呀!
2020-11-22
  • 三和鮭之丼
  • 海膽三文魚爆丼飯
2020-11-26 52 views
/心急人,拍不了美照😂,但間餐廳好食既🤗/.今日刻意黎依間食lunch,因為離自己公司地點有少少遠🙈所以有少少餓,好急好想快啲食😂但質素唔錯👍🏽又係黃店,點可以唔share出黎呀🥰.🥣鮑魚雞粒荷葉飯 $58叫完佢之後有啲擔心,啲飯全部都係糯米飯🍚(溫馨小提示⚠️如果胃部不適既人不要吃太多糯米飯啊)好彩上到黎係平日食開既米飯🤗,有啲家既感覺,因為感覺上無落好多味精👍🏽成個飯夠晒兩個人食🥰鮑魚雞粒既量都唔算少😇附近番工既人可以黎到依間食下🤪.🥣拖羅太陽丼 $148拖羅真係好多🤤嘩,黎到開心死我🤣用左啲蔥絲來圍住拖羅😍唔食蔥既人都會忍唔住食埋啲蔥😛拖羅好新鮮🥰量又夠多,仲有埋蛋🌞唯一美中不中係隻蛋原來唔流心既😂類似糖心蛋🍳
/心急人,拍不了美照😂,但間餐廳好食既🤗/
🥣鮑魚雞粒荷葉飯 $58

🥣拖羅太陽丼 $148
餐廳:煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)地址:尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓人無事先做到世界冠軍🏆,約定你煲底見面,不見不散尖沙咀呢間開咗未夠半年嘅煲底海鮮火鍋料理,係一間不折不扣嘅香港人火鍋店🍲,由外到內再到返外都係充滿香港人嘅精神🇭🇰,鍾意打邊爐嘅你真係唔可以錯過呢間高質火鍋店‼️餐廳可謂黃到極致🎗,除咗用上黃同黑色作為主色,亦用上黃櫈、黃紙巾,仲有「Be Water🌊」同「Hong Konger」等字眼係細壁,作為香港人嘅你一定會好有共鳴😎。而且店員嘅服務態度都好好,好傾得嚟又會介紹吓啲食物比食客聽,煲底仲不時播住鼓舞香港人嘅歌曲🎼揀咗野菌黑松露湯鍋($129),未開爐就已經聞到陣陣黑松露香😋,仲有好多野菌同菇類係湯底入面鹽燒安格斯牛筋 $89未開始打邊爐緊係食下啲小食先🍢,呢個牛筋一客有三串。先將安格斯牛小排(牛嘅肋骨部位)連筋部切片🐮,用昆布同酒煮炆完再拎去燒🔥,加上岩鹽🧂,因為炆過嘅關係,食落有咀嚼感但唔會好韌,而岩鹽亦都冇平時嘅粗鹽咁鹹,唔會有食完要狂飲水嘅感覺😛五色刺身拼盤 $369有金目鯛、醬油漬旗魚腩、海蠔,同兩款時令嘅日本魚🐟。個人最愛用日本瀨戶內海蠔整成嘅乾杯蠔
餐廳:煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)
地址:尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓

人無事先做到世界冠軍🏆,約定你煲底見面,不見不散

鹽燒安格斯牛筋 $89

五色刺身拼盤 $369
有金目鯛、醬油漬旗魚腩、海蠔,同兩款時令嘅日本魚🐟。
個人最愛用日本瀨戶內海蠔整成嘅乾杯蠔🦪,瀨戶內海嘅蠔比較鮮甜,唔會有生蠔成日聞到強烈甚至刺鼻嘅海腥味,食起上嚟更細膩,加上用咗grapefruit sake(微酸嘅酒汁)同蟹籽去配搭調味,別有一番風味🤤,必試‼️

頂級新鮮手切本地肥牛(小) $269
打邊爐又點少得肥牛🐂,先睇下呢碟肥牛嘅刀工🔪 ,面頭有啲肥牛碎作裝飾,底下圍住嘅肥牛片厚薄適中,大小均勻,砌得完整吸引😍,油花比例算係平均,而且顏色紅潤,唔見有瘀紅。老闆教到,放落滾起嘅湯底5秒鐘就食得,如果唔係就會太老,OMG🤩,果真牛肉香味濃,雖然未至於入口即溶,但都好鮮嫩好好食👍🏼

雙拼自家製蟹黃包同自家製黑松露帶子湯包 $109
煲底另一個賣點就係有好多自家製嘅丸同餃,蟹黃包用料十足!先將蟹黃同蟹肉炒香,再釀入包包入面,一咬開就見到豐富嘅餡料😋,蟹香無比🦀;黑松露帶子湯包亦滿有驚喜,除咗有香濃嘅黑松露香,中間仲有一粒新鮮帶子,簡直就好似玩緊尋寶咁😆

爆汁四寶丸 $109
四款丸都係爆汁丸💦,食嘅時候一定一定要小心🤣,唔好直接放入口咬開,如果唔係你會後悔的🥵。四款丸分別有流沙墨魚丸、酒心雞肉丸、芝士鮮蝦丸同爆汁梅菜豬肉丸,係市面上真係好少見,每一款樣都好特別,仲真係款款都「爆」得好勁😂,欣賞煲底嘅用心💛

另外仲叫咗個即炸響鈴拼炸魚皮($79)同蔬菜拼盤🥬($69),呢度嘅響鈴唔同出面果啲淥一陣就會稔哂索哂水,反而淥耐啲再食會有好香濃嘅響鈴香味,食落口依然有一定韌性,亦唔會索過多嘅汁💧

打邊爐緊係飲返杯紫貝天葵($39/jar)降下火啦😎,唔係間間火鍋店有紫貝天葵呢款健康、消滯下火,而且酸甜開胃嘅飲品🤓,未試過嘅人一定要試下呢;
而最後食返杯朱古力生乳雪糕🍦,真係好滿足呀🥰

約定你,我地煲底見好嗎?
2020-11-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$737 (Dinner)
  • 五色刺身拼盤
  • 鹽燒安格斯牛筋
2020-11-20 232 views
天氣轉涼,當然想打邊爐🍲今次來到這家火鍋專門店,沒想到日式刺身同樣好看又美味!店員推介是日本飛機貨✈️,保証新鮮。魚肉入口口感的確彈牙、有韌度,帶淡淡魚味、不會腥👍🏻個人最愛醬油漬油甘魚腩及三文魚籽生蠔杯🥰🤤前者醬油漬過但咸度適中,中間帶魚油香; 後者超鮮甜🤩接著輪到主角 - 火鍋!▪️頂級手切安格斯肥牛看圖已知油脂紋路美,味道當然也不錯😍入口頗滑。▪️本地澳洲黑豚肉豚肉厚薄、肥瘦適中,而且沒有豬臊味。▪️爆汁四寶丸高質特別之選,當中包括蝦丸、墨魚丸、酒心雞肉丸及梅菜豬肉丸。蝦丸及墨魚丸都爽口彈牙,朋友推介酒心雞肉丸,說入口能嚐到啖啖酒香。▪️黑松露帶子湯包拼蟹皇包像小籠包般,煲4分鐘就要立即撈起,黑松露味突出👍🏻不過湯包整個口感比較軟、餡料都是走creamy路線,不是我喜愛的口感。▪️椰子花甲蟹鍋一上桌就椰香撲鼻,鍋內有一整隻蟹及很多花甲👍🏻十分足料。▪️椒鹽粟米一上桌要趁熱吃😋粟米配咸辣脆粒,香口惹味。

接著輪到主角 - 火鍋!

▪️頂級手切安格斯肥牛
看圖已知油脂紋路美,味道當然也不錯😍入口頗滑。

▪️本地澳洲黑豚肉
豚肉厚薄、肥瘦適中,而且沒有豬臊味。

▪️爆汁四寶丸

▪️黑松露帶子湯包拼蟹皇包

▪️椰子花甲蟹鍋
一上桌就椰香撲鼻,鍋內有一整隻蟹及很多花甲👍🏻十分足料。

▪️椒鹽粟米
一上桌要趁熱吃😋粟米配咸辣脆粒,香口惹味。
2020-11-19 131 views
經瓏門老闆係 社交平台推介,尋日就去咗另一間良心黃店-「煲底」食Lunch上去時出現個問題係先初用咗部𨋢上到去原來係後門,成棟大廈正後門大堂分別係瓏門左右邊,但真係唔覺佢有招牌,所以大家要注意正門𨋢係面向瓏門嘅右邊先啱先嚟一個中湯,好重黨参杞子味之後就嚟兩個主菜 - 醉雞同醉鮑魚最後到個菜飯真係食得出係用心製作,料足,味入👍👍👍

先嚟一個中湯,好重黨参杞子味

之後就嚟兩個主菜 - 醉雞同醉鮑魚

最後到個菜飯

真係食得出係用心製作,料足,味入👍👍👍

醉雞  醉鮑魚
2020-11-18
$78 (Lunch)
醉雞  醉鮑魚
之前都有留意過喺尖沙咀金馬倫道樓上嘅呢間煲底火鍋 @meetatpot 奈何之前因為疫情同埋都真係太熱,一直都冇心情打邊爐,未有機會支持。近排發現原來而家午市做埋刺身丼飯😻近期啱啱𝘂𝗻𝗹𝗼𝗰𝗸刺身嘅我梗係要即刻去支持下啦~午市除咗有我哋今次食嘅刺身丼飯同醉愛系列之外,午餐嘅選擇仲有啲平少少㗎,有煲底限定午餐,有幾款唔同嘅酸辣湯麵同荷葉飯等等。另外午市火鍋堂食仲有65折,外賣自取亦都有9折,喺尖沙咀附近返工嘅你又有多一個選擇喇~.noticed @meetatpot for quite some time now 👍 went to try their lunch sets 😋 they dont just serve hot pot but they also have sashimi dons for lunch 😊 overall, this is a great place for people that work in tst! the dons are awesome and its pretty affordable! .💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10 (會想試吓火鍋!!!)
🌟午餐推薦刺身爆丼✨
• 煲底刺身爆丼系列 •
刺身爆丼好多唔同嘅選擇,價錢由$69-$349不等,每款都包麵鼓湯同一杯綠茶,又或者可以加錢轉汽水($5)或特飲($8)。
呢度嘅刺身爆丼最大特點係用上赤酷飯,粒粒米飯都色香味俱全,高質!

《海膽魚子爆丼》$189 🌟8.2/10🌟
見到嚇一嚇,超足料🤯!!!超鍾意食海膽嘅媽咪表示無論係視覺定係味覺都勁滿足👅海膽入口非常之𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆有質感,帶少少甘甜味,新鮮嘅海膽真係好香好好食!
另一主角三文魚子鮮色度唔錯,粒粒都晶瑩剔透,食落帶少少鹹味但完全唔會醒!

《伊勢龍神丼》$249 🌟7.8/10🌟
呢個要等大概20分鐘,不過值得😻原隻龍蝦肉質鮮嫩彈牙,加咗沙律醬火灸過後好惹味,另外仲有少少蝦膏、蟹肉同蟹子撈飯,好正!不過如果蟹肉再多少少就正啦,有少少唔夠喉🥺
藥膳雞湯

• 煲底醉愛午餐 •
有多款唔同嘅”醉肉”,有豬手、鮑魚、醉雞等等。而呢個價錢仲包埋健康菜飯同埋藥膳雞湯,藥膳雞湯味道香濃嘅同時藥材味又唔會話太重,雞腳煮到好淋好好食~
攻瑰醉乳鴿

《攻瑰醉乳鴿》$78🌟7.5/10🌟
印象中除咗燒乳鴿之外冇試過其他方法去食乳鴿,第一次咁樣凍食又幾得意喎!離遠已經聞到酒味嘅香氣,食落口淡淡肉,唔知係咪因為凍食嘅關係,乳鴿肉質嫩滑中又帶啲結實,但又唔會話鞋口,都唔錯!
懶人醉蝦

《懶人醉蝦》$78 🌟7.2/10🌟
醉蝦比起醉乳鴿更加入味,酒香味重帶點蝦本身甜味,略嫌肉質唔夠爽口彈牙,但勝在份量都幾多。
煲底 @meetatpot
📍#BELLYwongs_TST
#BELLYwongs_japanese 😇
藥膳雞湯
攻瑰醉乳鴿
2020-11-15 200 views
杏汁白菜豬肺湯底,因為太鍾意食豬肺所以叫多一碟❤ 兩個人共點了一jar紫貝天葵(略嫌淡口),買一送一啤酒,頂級新鮮本地手切肥牛(小)(牛味濃郁),羊肉片(x2),帶子片,桂花蚌(鮮甜爽滑),爆汁四寶丸(彈牙 ……有特色),鮮蝦水餃,冰豆腐,皇帝菜,還有非常邪惡的鹹蛋炸魚皮(完全蓋滿鹹蛋👍)…… 真係好好味!最後嚟個日本軟雪糕(但純味冇貨),朱古力味非常濃但個人認為唔夠creamy…… 真係飽到喐唔到! 就算好飽,打完邊爐我都忍唔住飲咗一碗杏汁白菜豬肺湯底,好甜呀! 味道好,環境舒適,服務又好……I will be back!
2020-11-15
$500 (Lunch)