2024-09-08 390 views
自己係喺呢一頭返工,而呢一間舖頭呢都開咗一段時間,一直以來都比較多人,所以都冇過嚟食過午餐,今次難得見都唔係好多人,於是就嚟試吓佢個午餐都幾多選擇,有啲係set嚟嘅,又有鴨血啦又有湯又有嘢飲飲咁樣,但係自己食量都唔係太多,於是就嗌咗佢餐牌上面推介嘅滷肉腸飯,配一杯嘢飲,自己就揀咗珍珠奶茶。要讚佢上菜係非常之快,落咗單5分鐘內啦個飯已經上咗枱啦,一上嚟見佢賣相呢係有滿滿嘅滷肉啦,配埋熱辣辣嘅香腸,佢咁快上菜本身以為所有嘢都會唔係太熱,但係都係熱辣辣嘅,味道方面呢滷肉係相對比較肥,但係非常之惹味,成碗飯可以食晒,而佢個珍珠奶茶都係非常之好飲。

2024-09-05 563 views
初遇沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3091-3092號舖推薦指數:⭐️1. 味道:❤️❤️🤍🤍🤍2. 價錢:❤️❤️❤️❤️🤍3. 打卡:❤️❤️❤️❤️🤍4. 等候:❤️❤️❤️🤍🤍5. 位置:❤️❤️❤️🤍🤍食物:1. 初遇一品臭臭鍋2. 自家芋泥鮮奶評價:◇臭臭鍋用料尚算齊全,該有的料都有;可惜味道一般,就是把一堆食材丟進去的感覺,各有各的味道;以這個價格來說感覺不太划算◇飲料超級難喝根本喝不下去,芋泥都是粉的感覺;鮮奶是鮮奶芋泥是芋泥,味道分的明明白白,還不如去便利商店買盒鮮奶;◇以前還喝過他的冷泡茶全部都有澀味不好喝◇挺難吃的就是不知道為什麼還很多人排隊,可能是對台灣料理的熱愛吧...總結:食物還可以下肚,飲料有夠難喝
初遇

1. 初遇一品臭臭鍋
2. 自家芋泥鮮奶

評價:
◇以前還喝過他的冷泡茶全部都有澀味不好喝
總結:食物還可以下肚,飲料有夠難喝
2024-08-29 586 views
自從好運中心翻新後,引進了很多不同菜式的連鎖餐廳,這晚便與朋友下班後來試試這間台式餐廳。———————————————————————便當包括了一碗滷肉飯,肉粒大小適中,肥膏比例算是合理,再配上平常滷肉飯少見的肉鬆,整體感覺不算油膩。豬軟骨方面,由於有「慢煮」兩字,我本來期望會是已炆煮得非常軟爛的豬軟骨。可惜最後肉質偏韌,軟骨部分亦偏硬,與我心中預期有很大落差。另外套餐還附有麻辣鴨血,鴨血有質感,味道都正常。但湯品卻非常之鹹,我和同行朋友都喝了一口就決定放棄。蜜汁排骨味道香甜,但肉質偏硬。另外由於它是整塊上未有斬開,食用時比較麻煩。拌麵採用的是粗麵,非常掛汁。麻辣汁辣度適中,麻亦足夠,我想五小辣人士都應該能夠接受。蛋餅餡料豐富,煙肉和芝士的味道都相當突出。蛋餅並不是煙韌質地,反而有點脆脆的感覺。整體味道不錯,只係以$42來說,份量略嫌太少。雞卷嫩滑爽彈,醉雞汁花雕味道夠香濃,亦有充分滲入雞件,相信浸泡時間十分足夠,值得推薦。芋圓煙韌軟熟,仙草是一條條的形狀,口感滑溜並帶有些少Q彈感覺,就算配上紅豆也不會太甜,表現合格。———————————————————————總結每道菜式都發揮正常
———————————————————————
慢煮豬軟骨滷肉飯便當

蜜汁滷排骨麻辣拌麵配紫菜湯

起司培根蛋餅

古早花雕雞卷

紅豆仙草三色芋圓

———————————————————————
總結每道菜式都發揮正常,雖然未有任何一款令人有驚喜,但亦沒有任何一款會令人中伏。
2024-08-28
$100 (Dinner)
古早花雕雞卷
2024-08-27 391 views
我點的東西:冬瓜茶:冬瓜味蠻淡的,5/10台灣香腸滷肉飯:香腸,台灣的;滷肉,台灣的,肉鬆,新奇不過般配的;青江菜,港式台灣餐廳的通病。士林鹽酥雞:外皮太厚麻辣臭豆腐:整個無語,根本就是長沙的125HKD,不會有想去第二次的感覺
我點的東西:
冬瓜茶:冬瓜味蠻淡的,5/10
士林鹽酥雞:外皮太厚
麻辣臭豆腐:整個無語,根本就是長沙的
125HKD,不會有想去第二次的感覺
2024-08-27
$125 (Lunch)
2024-08-26 345 views
星期日怕太多人,所以早點出去食個brunch11點去到冇乜人,坐了卡位,環境很舒適。上次嚟試過蛋餅幾好食,可惜太細份,所以今次叫咗個便當定食。見餐牌寫住雞卷有個like,所以試吓,點知有點失望,完全唔好食,最後冇食晒,因為真係唔啱口味。反而個滷肉飯OK ,鴨血就冇乜特別,少少辣,都係台灣嗰啲比較好食。叫咗杯冬瓜茶都冇乜特別,少冰都係俾咗好多冰。新城市附近,呢個價錢算平宜,下次會試吓其他嘢或者試吓個拌麵。
星期日怕太多人,所以早點出去食個brunch
11點去到冇乜人,坐了卡位,環境很舒適。

叫咗杯冬瓜茶都冇乜特別,少冰都係俾咗好多冰。

2024-08-25
$75 (Lunch)
2024-08-19 453 views
台灣牛肉最好味!早餐食多咗唔想食咁多碳水化合物就嗌咗個小食牛三但係食落又覺得唔係好夠喉🤣 細心一體,其實每樣得兩件一個人食先啱啱夠 牛筋同埋牛肚咁細份量應該比多少少,兩個人都完全唔知點分 我自己一個食都唔夠喉。不過好好味好腍好夠味上次試過牛肉煲,今次試吓海鮮!其實佢啲海鮮質素麻麻哋 如果二百幾蚊嚟講好似嗌返粉麵飯好啲最大一定係下午茶不過星期六日要三點先有 好難等哈哈啲海鮮不是太新鮮,蝦有兩隻紋夾有三粒仔 青口得一粒咋 蟹蓋都普普通通,其實係用個蟹殼嚟讓咗啲丸肉月餅之類嘅物體今次試吓醉雞麵,湯底有足夠酒味唔錯,但係個雞塊麻麻哋,有四件
但係食落又覺得唔係好夠喉🤣 細心一體,其實每樣得兩件
不過好好味好腍好夠味
最大一定係下午茶
不過星期六日要三點先有 好難等哈哈
Type of Meal
Lunch
2024-07-04 688 views
平日夜晚嚟食,等左5分鐘左右,店入面都滿座。初遇小食拼盤$88溏心蛋熟得岩岩好,個味都幾濃。花雕雞卷係凍食,算滑,酒味好濃。鹽酥雞冇筋,但好咸。其他都係普通。古早滷蜜汁排骨手工麵 $70排骨冇切開有啲難去食,個蜜汁幾好味,排骨最後兩舊都係肥膏麵唔係好多,偏淋台中脆皮雞卷拌麵 $72個雞卷唔脆,肉偏淋,但有雞肉味,拌麵都幾辣同埋咸服務一般,水都冇,價錢唔算平,碗就好大份量就唔算多,而且冇乜邊款食物特別好味
平日夜晚嚟食,等左5分鐘左右,店入面都滿座。

初遇小食拼盤$88

古早滷蜜汁排骨手工麵 $70
排骨冇切開有啲難去食,個蜜汁幾好味,排骨最後兩舊都係肥膏
麵唔係好多,偏淋

台中脆皮雞卷拌麵 $72
個雞卷唔脆,肉偏淋,但有雞肉味,拌麵都幾辣同埋咸

2024-05-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-06-28 713 views
餐牌上所有名都好台式,但個手撕雞上到枱嗰刻就知出事…手撕雞唔喺白色一條條,喺一嚿嚿仲要喺粉紅色,似中式排骨蒸雞嗰種雞塊,食落就真喺蒸雞嗰種味嘅,出晒事,唔好食。滷肉飯有豬肉鬆,當佢新式做法吧,但整體味精味好濃,同枱男友飲完自己杯水果茶再飲埋我杯芒果茶都仲覺得口渴嘅。見隔離枱嗌咗個牛筋麵,成碗麵連牛筋都食剩一大半。無試過差到要打食評,叫得做台式嘢,就算啲味道喺爭咁啲,都比個台式飯嘅樣嚟吖…手撕雞真係最令人驚訝..不可一 不可再。完。

見隔離枱嗌咗個牛筋麵,成碗麵連牛筋都食剩一大半。

不可一 不可再。

完。
2024-06-25 630 views
好多時路經呢間店舖都見佢排長龍,今次終於有機會試到,仲要係下午茶時段,當然要入去試下啦😋全店用上木系傢俬,裝修簡潔清新🥢紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 $52(下午茶)超抵食,份量唔少;牛肉麵嘅牛肉係軟腍得嚟帶口感嘅牛𦟌,麵質滑溜亦富口感;滷肉飯味道清香,唔會太濃味,滷蛋亦好味🍵紅棗桂圓茶 跟餐 +$0(下午茶)好多材料响裏面,有紅棗、杞子、玫瑰花及菊花,清清地幾香花味🥢初遇紅燒牛三寶手工麵 (腱心、牛肚、牛筋) $85超大碗,牛𦟌非常大舊又厚身,軟腍得嚟帶口感;牛肚爽彈;牛筋Q彈,整體都幾入味,麵質滑溜亦富口感🍵黑糖薑母茶 跟餐 +$8裏面同樣好多材料,有黑糖、薑、紅棗、杞子及玫瑰花,充滿香濃黑糖及薑味🍨古早仙草三色芋圓 $38三色芋圓大大粒Q彈煙韌 ,配上爽滑仙草,而且味道唔會好甜,啱哂我哋檯上仲有酸菜可以添加, 酸爽脆口,伴飯伴麵一流

全店用上木系傢俬,裝修簡潔清新

🥢紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 $52(下午茶)

🍵紅棗桂圓茶 跟餐 +$0(下午茶)
好多材料响裏面,有紅棗、杞子、玫瑰花及菊花,清清地幾香花味

🥢初遇紅燒牛三寶手工麵 (腱心、牛肚、牛筋) $85

🍵黑糖薑母茶 跟餐 +$8

🍨古早仙草三色芋圓 $38

檯上仲有酸菜可以添加, 酸爽脆口,伴飯伴麵一流

2024-06-09 510 views
路過沙田見到有佢,就同朋友去去食,大家都唔太餓,就嗌左少少野share食豬軟骨滷肉飯、肉鬆榨菜捲餅、三色芋圓都好食杯冬瓜茶都唔錯唯一敗筆在自家製芋泥鮮奶,太健康了,無糖

豬軟骨滷肉飯、肉鬆榨菜捲餅、三色芋圓都好食
杯冬瓜茶都唔錯
唯一敗筆在自家製芋泥鮮奶,太健康了,無糖

2024-06-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
2024-05-29 632 views
見到依間初遇多好評 今日都去試試5點半去到 都見到開始多人等6點入座因為自己有兩袋野+同行人士都有袋所以問下店員會唔會有櫈/籃可以比我裝野店員回覆因爆場所以冇多餘既櫈所以我袋野放背後 自己再攬住一袋岩岩order完 見到有卡位既2人枱想轉過去 店員明知我多野都唔比轉服務都唔太好最先上係兩杯野飲香芋珍珠奶茶正常但鮮奶紅豆芋圓 一上黎戈陣真係好無奈紅豆同芋圓好小 兩樣野夾埋只係岩岩好鋪滿底就算撈勻後飲都只有鮮奶味冇紅豆味大腸淋,麵線落埋小小醋 味道係得咸同酸 完全唔係大腸麵線既味 有d似八方雲集戈陣味臭臭鍋 得鵪鶉蛋同菜好食係平 但性價比唔高
見到依間初遇多好評 今日都去試試

大腸麵線(輕)
臭臭鍋
2024-05-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2024-05-29 423 views
之前每次經過好運中心嘅「初遇」都覺得入面好光猛好舒服,望圖片都覺得啲野好好食,加上自己一直都好鍾意食台灣野,所以今次一於就去試下呢間台灣野!咁啱撞正下午茶時間,叫左兩個tea sets再加一份小食:(1)一品臭臭鍋+寬麵 $98估唔到下午茶set都有一品臭臭鍋!!上次係台灣食已經覺得好好味,初遇嘅一品臭臭鍋一上枱就「臭」到不得了!材料都十分充足,有我最鍾意食嘅黑色臭豆腐、鵪鶉蛋、凍豆腐、金菇、娃娃菜… 不能盡錄。仲有得揀主食,我揀左寬麵,好煙韌彈牙。成個臭臭鍋份量好多,夠晒我同朋友食。(2)夜市小食拼盤 $56台灣最正就係夜市!一望到夜市小食就心心眼,呢個拼盤有蝦多士、蟹蓋、蝦餅、南瓜條。香脆可口,南瓜條一流!(3)芋香珍珠奶茶 跟餐+$8跟餐有好多台式飲品可供選擇,加$8就可以飲到!呢杯好有芋香味,唔太甜,珍珠煙韌彈牙。(4)古早冬瓜茶 揀左個冬瓜茶飲,唔甜都唔會淡淡,味道啱啱食,食完個小食拼盤好啱飲杯冬瓜茶。(5)古早起司芋泥肉鬆捲餅 $46最欣賞呢個捲餅,有3款可以選擇。我本人鍾意食芋泥,呢個捲餅入面嘅芋泥唔多,但啱啱好,呢個份量唔會太膩,不過甜甜地,跟肉鬆嘅咸味夾得好好。當甜品

咁啱撞正下午茶時間,叫左兩個tea sets再加一份小食:

(1)一品臭臭鍋+寬麵 $98

(2)夜市小食拼盤 $56

(3)芋香珍珠奶茶 跟餐+$8

(4)古早冬瓜茶

(5)古早起司芋泥肉鬆捲餅 $46

最欣賞呢個捲餅,有3款可以選擇。我本人鍾意食芋泥,呢個捲餅入面嘅芋泥唔多,但啱啱好,呢個份量唔會太膩,不過甜甜地,跟肉鬆嘅咸味夾得好好。當甜品、當主食都可以!如果呢款都有得跟餐就太完美啦!!

總括今次個下午茶真係物超所值,仲要唔洗加一服務費!!!!但服務仍然好好,會主動安排我地坐卡位可以舒服啲,對食物質素同服務態度十分滿意!
2024-05-28 443 views
今日去沙田到玩恐龍遊樂場,順便過嚟初遇到食下午茶,下午茶好爆滿,要等一陣才有位台式香濃沙茶鍋配粉絲沙茶鍋配料好充足,有肥牛,蜆,粉絲,冬菇 ,菜類,幾粒丸,鵪鶉蛋和腐竹等,樣樣都好新鮮,尤其是肥牛好軟滑,湯底有沙茶醬,食落去都好濃鬱,最後放粉絲落去吸收曬所有精華,好美味 😝台南芋頭貢丸新竹米粉芋頭貢丸口感好得意,裏面嘅芋頭好軟滑,芋頭味都好濃鬱,好似食緊流心蛋咁,新竹米粉煮得剛剛好,軟軟嘅,份量都多,湯底好清,一啲都唔油膩 🤤蜜汁排骨滷肉飯蜜汁排骨炸得外脆內軟,排骨係豬扒,骨唔係好多,啖啖肉,廚師好細心將排骨大致切開了,方便我們咬,滷肉飯好正宗,啲滷肉半肥瘦,醬汁都好足夠,可以撈好成碗飯 🤭黑糖薑母茶 & 古早冬瓜茶(熱)薑母茶薑味好濃鬱,甜到唔會太甜,裏面仲有一啲花類和杞子,好清香冬瓜茶甜度適中,飲落去有種好舒服嘅感覺,亦都可以去油膩

台式香濃沙茶鍋配粉絲

台南芋頭貢丸新竹米粉

蜜汁排骨滷肉飯

黑糖薑母茶 & 古早冬瓜茶(熱)
冬瓜茶甜度適中,飲落去有種好舒服嘅感覺,亦都可以去油膩

2024-05-27 311 views
星期日中午一點半左右,門外取籌後要等約十分鐘左右,我地點左一個半筋半肉滷肉飯配紫菜湯,再加$8套餐餐飲,點了鳳梨水果茶,先講返個飯,牛筋煮得入味、滷肉味道亦都調得唔錯,有台灣嘅味道,配上小棠菜及半隻溏心蛋,整體ok(但價錢不算平,好似$7x),至於水果茶就好一般,而且鳳梨亦得好少果粒,呢個可以建議不用試。另外,我地點了慢烤雞腿吐司($48),再加配珍珠奶茶(非套餐加配特飲是加$12),吐司🍞較薄,但整得剛好,少少脆口,雞腿同樣是煮得剛好,有肉汁,配上雞蛋及沙律醬,味道很好同麥記同茶記雞扒包同唔同,除了價錢少貴外,其他都很好最後要讚的是這裡沒有加一服務費,不過其實都無咩服務既需要,唔收都係合理既
半筋半肉滷肉飯,配紫菜湯

同麥記同茶記雞扒包同唔同,除了價錢少貴外,其他都很好
慢烤雞腿吐司
珍珠奶茶

2024-05-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
半筋半肉滷肉飯,配紫菜湯
慢烤雞腿吐司
珍珠奶茶
2024-05-21 295 views
首先特別一讚服務,職員好像越來越禮貌和熱情👍經常回訪,最多點的就是:慢煮豬軟骨滷肉飯 (下午茶只是$48包飲料😱) 和 古早起司芋泥肉鬆蛋餅,這次終於捨得嘗試新的😂🍴加一服務費:✖ ✿ 麻辣鬼椒雞腿蛋吐司 $42• 配 紅棗桂圓茶怕辣的我,下單前我特意向職員確認辣度是位於可接受範圍😂原來真的是很溫和的辣🤣稍稍提味,令整體感覺更有趣,比起原味的確更好吃些吐司烘得微脆,蛋黃流心,雞腿嫩滑😋✿ 早古肉鬆榨菜捲餅 $40• 配 紅棗桂圓茶內餡份量足,但因榨菜味酸開胃,膩感遠低於芋泥蛋餅不過榨菜和肉鬆,都不像芋泥芝士帶黏性,賣相沒那麼工整,比較鬆散雖然不影響味道,但建議可以用些蛋漿來提升整體黏合度😆至於餐飲,還是喜歡紅棗桂圓茶🤣 這次的好像沒之前般足料,少了些玫瑰花等但喝得出是無糖的!! 請保持,不要加糖!🤣
首先特別一讚服務,職員好像越來越禮貌和熱情👍

🍴加一服務費:✖

✿ 麻辣鬼椒雞腿蛋吐司 $42
麻辣鬼椒雞腿蛋吐司

• 配 紅棗桂圓茶
怕辣的我,下單前我特意向職員確認辣度是位於可接受範圍😂
吐司烘得微脆,蛋黃流心,雞腿嫩滑😋
麻辣鬼椒雞腿蛋吐司

✿ 早古肉鬆榨菜捲餅 $40
早古肉鬆榨菜捲餅

• 配 紅棗桂圓茶
內餡份量足,但因榨菜味酸開胃,膩感遠低於芋泥蛋餅
早古肉鬆榨菜捲餅

雖然不影響味道,但建議可以用些蛋漿來提升整體黏合度😆

紅棗桂圓茶

但喝得出是無糖的!! 請保持,不要加糖!🤣