要食西班牙同意大利菜雖然喺工廈 但環境舒服 以紅白棕色為主 牆身上仲有poster畫裝飾 以優閒格調為主 另外食物質素都好正首先黎個凱撒沙律 88 蚊大大碟既沙律 充滿住麵包糠 同生菜 十分新鮮爽脆 而且喺爽滑新鮮既煙三文魚同菜上面仲加左芝士粉 濃得黎十分有口感 加上半熟既温泉蛋 蛋白整爛佢 蛋皇溶入沙律中 好味 餐湯 點左是日餐湯既南瓜忌廉湯 42 蚊 包埋麵包麵包係比較有口感嗰款 所以點落湯食最match湯好香濃 充滿住南瓜容 甜味來自天然既南瓜 而且加左忌廉令到湯既質感夠滑 唔錯 小食點左 芝士焗黑毛豬肉丸 68 蚊 用蕃茄汁 焗成既肉丸 肉丸好有免治豬肉既口感 但因為黑毛豬既關係 十分濃既肉味 而肉丸全部滲哂蕃茄汁入去 再加上半溶既芝士維繞住肉丸 食落又夠口感又juicy推介! 主菜燒美國牛肋骨 265 蚊原條燒牛肋骨 5 成熟 賣相美觀 牛肋骨軟滑juicy就算5.成熟 都燒得完全冇血水 證明時間掌控得好 肉質唔錯 食落除左煙韌仲好有牛肉香味 ,點以紅酒燒汁 唔錯, 另外燒蒜頭 都燒得好惹味 可以好容易就用叉gut到出黎 都抵讚 跟餐加左一個炸薯條25 蚊薯條係切得偏身嗰款
要食西班牙同意大利菜

小食點左 芝士焗黑毛豬肉丸 68 蚊

主菜

燒美國牛肋骨 265 蚊

跟餐加左一個炸薯條25 蚊

薯條係切得偏身嗰款 多得黎 炸得外脆內軟 熱辣辣既薯條再點以茄汁 好味

牛肩肉長通粉 138 蚊

第一次食牛肩肉既長通粉 首先 牛肩肉煮得好林身 但側邊既筋位又好彈牙 口感佳 另外長通粉係有間條嗰款 所以食落同樣好有口感 配埋新鮮既車厘茄醬 醬汁完全溶入粉同肉入面 好味

蜜糖蘋果醋 32 蚊

好香蘋果醋味 飲落酸得黎又帶點蜜糖甜味 食完油膩野食就最啱

薄荷青檸梳打 32 蚊

正正常常一杯青檸梳打 甜味適中 而薄荷糖漿亦都落得剛剛好 唔會太重味 都唔錯

食店整體食物質素好 亦煮得好好味 若果想食西班牙 意大利菜。又唔想去中環嗰類地方 可以黎試下
2016-12-31
$300 (Dinner)
2017-01-01 133 views
溫為左慶祝聖誕節嘅到來,同男朋友決定去間有情調又特別嘅餐廳,共進晚飯眼見平日都無咩機會食墨西哥菜,今次就去墨西哥餐廳拉 前菜先嚟個—24個月意大利聖地牙火腿 火腿分量都唔少,薄片上,香味十足而且肥膏位滲出淡淡油香如果配上哈密瓜平衡返,就更正拉意式蕃茄芝士焗黑毛豬肉丸 蕃茄芝士份量都好多,酸酸甜甜又有鹹香調味本身已經好足夠再講黑毛豬肉係靚豬肉,豬肉味當然會更重而且肉丸自家製,質感做得比較鬆散,可以咬到粒粒的肉粒 、幾特別西班牙式燒豬肋排 燒豬肋排外部燒得好靚,一上台就有一浸肉既焦香味傳來 因為近骨位置既肉質好嫩滑 ,我都忍唔住一條條係咁食 而點上芥辣醬, 味道就完全不一樣 而且仲可以減低油膩感,等食肉獸食得更加開心同暢快

眼見平日都無咩機會食墨西哥菜,今次就去墨西哥餐廳拉
前菜先嚟個—24個月意大利聖地牙火腿 火
腿分量都唔少,薄片上,香味十足
而且肥膏位滲出淡淡油香
如果配上哈密瓜平衡返,就更正拉
意式蕃茄芝士焗黑毛豬肉丸
蕃茄芝士份量都好多,酸酸甜甜又有鹹香

調味本身已經好足夠

再講黑毛豬肉係靚豬肉,豬肉味當然會更重

西班牙式燒豬肋排
燒豬肋排外部燒得好靚,一上台就有一浸肉既焦香味傳來
因為近骨位置既肉質好嫩滑 ,我都忍唔住一條條係咁食
而點上芥辣醬, 味道就完全不一樣
而且仲可以減低油膩感,等食肉獸食得更加開心同暢快
Dinner
近年在觀塘的工廠大廈,出現了不少食物品質高尚的食肆。今天要介紹的西班牙餐廳 ~ Mela Italian & Spanish Cuisine,就是其中的表表者。 這裏沒有華麗的佈置,一切也非常簡潔。 開放式的廚房,可以看到廚師烹飪的過程。 我們點了薄荷青檸梳打 (Mint Lime Soda) 和蜜糖蘋果醋汁 (Honey Apple Cider Vinegar),簡單得來清新好味。 藜麥、蘋果、紅菜頭、 松子仁、沙律醬配香橙油醋汁 (Quinoa, Apple & Beetroot Salad with Orange Vinaigrette) 中的藜麥和蘋果被紅菜頭染得鮮紅艷麗。配上香橙油醋汁,酸酸甜甜的很好入口。 西班牙辣肉腸炒捲葉甘藍提子乾 (Sauteed Spanish Chorizo with Kale & Raisins) 又是另一道讓人有驚喜的超級食物。想不到半熟的甘藍和辣肉腸配合起來,會是如此美味。 平常吃墨魚汁麵,最怕吃到烏嘴狗一樣。幸好這個鮮蜆肉、 蒜片、辣椒、車厘茄、橄欖油、手製墨魚汁闊條麵 (Hand-made Ink Tagliatelle V

這裏沒有華麗的佈置,一切也非常簡潔。

開放式的廚房,可以看到廚師烹飪的過程。

平常吃墨魚汁麵,最怕吃到烏嘴狗一樣。幸好這個鮮蜆肉、 蒜片、辣椒、車厘茄、橄欖油、手製墨魚汁闊條麵 (Hand-made Ink Tagliatelle Vongole) 只是闊條麵用墨魚汁做, 醬汁並沒有墨魚汁成份。除了海鮮的鹹香之外,就充滿了橄欖油和香蒜的味道。

對豬仔骨情有獨鍾的咖喱先生,最欣賞這裏的西班牙式豬仔骨 (Roasted Pork Rib in Spanish Style),愛他嫩滑多汁。

連軟骨的部份也可以直接食用。

一邊享受美食,一邊欣賞牆上的畫展,確是賞心樂事。

以食物質素來說,這個價錢絕不昂貴。

2016-10-29
$310 (Dinner)
  • 西班牙式豬仔骨
  • 藜麥、蘋果、紅菜頭、 松子仁、沙律醬配香橙油醋汁
  • 西班牙辣肉腸炒捲葉甘藍提子乾
2016-12-18 213 views
永遠都係即興約食飯係會齊人嘅 友人提議到觀塘工廈覓食, 好多唔同餐廳選擇!!!! 之前曾經聽其他朋友話呢間都唔錯, 今晚一於試一試佢。7點半去到好彩有張枱cancel, 唔係就冇得食~黎到係得1張吉枱。我地3個決定叫個2人餐, 因為價錢都ok。是日餐湯係忌廉甘筍湯! 甜甜的味道, 有少少好似飯粒喺湯(唔知係咪)。連友人唔鍾意食甘筍都話好味!!!! 個餐仲有2片香草包, 香草味濃, 如果多少少咸味, 會更美味!沙律叫左慢煮雞胸凱撒沙律。呢個沙律份量都ok, 個雞胸好味, 完全唔鞋口, 仲有啲juicy! 呢個可以一試 Tapas就點左蒜頭香草煮蜆。呢個不過不失, 蜆冇沙, 連埋啲汁一齊食, 幾惹味, 但我覺得份量比較少。但如果係2人餐就係正常份量。主菜點左卡邦尼煙肉白菌意粉。啲意粉唔係超市買黎烚嗰啲, 好似人手即造甘。幼幼一條, 都幾得意。煙肉粒都幾好味!Main course有豬鞍, 羊架同牛扒。愛牛嘅我地當然揀左牛扒叫左5成熟。配菜有薯仔。薯仔都幾好味, 可惜件牛扒有啲un同過熟。有啲失望, 見到隔離枱嘅羊架都幾正甘。大家可以試試。環境方便, 有high chair枱同普通枱, 餐廳
永遠都係即興約食飯係會齊人嘅
友人提議到觀塘工廈覓食, 好多唔同餐廳選擇!!!!

之前曾經聽其他朋友話呢間都唔錯, 今晚一於試一試佢。

我地3個決定叫個2人餐, 因為價錢都ok。

環境方便, 有high chair枱同普通枱, 餐廳唔算大。但人多都有啲嘈, 枱同枱嘅空間都唔算逼。

另外, 見到餐廳有張poster介紹牛扒5道菜嘅餐$198, 問左侍應佢話要預訂先有。如果諗住黎呢間食, 可以試下呢個餐先。
$150 (Dinner)
2016-12-14 221 views
今日跟朋友嚟咗間新嘅餐廳夜晚8點上到去,都幾乎滿座好彩醒目嘅朋友有book定位 蜜糖蘋果醋汁 薄荷青檸梳打 蜜糖蘋果醋汁就好似一斤果醋既味道不過多咗少少甜味,中和左少少醋既酸味薄荷青檸就相當之FRESH,只係略嫌薄荷味淡咗少少 兩者都好開胃,而且同肉食相當配合香草燴牛尾肉 菠菜長通粉 牛肉完全係出乎我意料嘅美味牛肉肉質燴到好鬆軟,而且肉味十足加上醬汁同菠菜,味道相當之協調 我同朋友都激讚,真係必試!焗蘋果金寶雪糕 配雲呢拿雪糕金寶即係有蘋果 蘋果又爽身變成淋身,再配上脆脆一齊食感覺就似由咸點變成甜點 一冷一熱,好滿足
今日跟朋友嚟咗間新嘅餐廳

夜晚8點上到去,都幾乎滿座

好彩醒目嘅朋友有book定位
蜜糖蘋果醋汁 薄荷青檸梳打
蜜糖蘋果醋汁就好似一斤果醋既味道

不過多咗少少甜味,中和左少少醋既酸味

薄荷青檸就相當之FRESH,只係略嫌薄荷味淡咗少少
兩者都好開胃,而且同肉食相當配合
香草燴牛尾肉 菠菜長通粉
牛肉完全係出乎我意料嘅美味

牛肉肉質燴到好鬆軟,而且肉味十足

加上醬汁同菠菜,味道相當之協調
我同朋友都激讚,真係必試!
焗蘋果金寶雪糕 配雲呢拿雪糕
金寶即係有蘋果
蘋果又爽身變成淋身,再配上脆脆一齊食
感覺就似由咸點變成甜點
一冷一熱,好滿足
2016-12-08 4022 views
這天我們到了觀塘工業區,再次出發去找尋「樓上」美食。Mela是家意大利和西班牙菜的餐廳,環境寛敞充滿了現代風,是家不錯的樓上歐式餐廳。  前幾年香港的租金瘋狂向上走,把很多原本在市區的餐廳都迫得走上樓上、或搬到工廈中,靜靜地、安份守己地繼續努力經營。 很多本地人的飲食習慣亦有所改變,為了避過地鋪擁擠的人流和昂貴的價錢,大家都變得樂於走上樓上,享受一下相對比較輕鬆的一餐。  來了一會,餐廳都熱鬧起來;勝在空間感足夠,環境依然輕鬆。  我們點了個二人套餐,前菜是凱薩沙律配西班牙火腿。 店家沒有吝嗇咸香美味的西班牙火腿,為凱薩沙律加上了滿滿的粉紅色的火腿。新鮮的凱薩沙律加上了西班牙火腿,先刺激了一下我們的味蕾令胃口大開! 南瓜甘筍湯打得很香滑,也帶點微甜的味道;配上烘得微暖的香草麵包來吃。 西班牙菜很多時會配上tapas,是道在主菜前的熱食,可以讓你用來送送酒。 點了個西班牙蒜油蝦,小小的一盤,是很傳統的一個西班牙tapas。傳統上是用上橄欖油、蒜和紅椒粉同煮的油浸蝦,這裡的再加上了洋蔥番茄等但把油的份量減少,比較健康。虎蝦煮得很鮮味彈牙,如果蒜味更重會更惹味。 手製卡邦尼意粉有濃

來了一會,餐廳都熱鬧起來;勝在空間感足夠,環境依然輕鬆。

我們點了個二人套餐,前菜是凱薩沙律配西班牙火腿。

手製卡邦尼意粉有濃郁的芝士味道,但忌廉汁有點不夠和意粉有點散。

香煎厚切穀飼豬扒是我們的最愛!厚厚的一塊肉質鮮嫩,同時彈牙豬味豐富。也不需要太多的調味料和汁醬,味道也自然的出來!

喜歡探索樓上餐廳的Couple們可以到Mela一試西班牙意大利菜喔!
$250 (Dinner)
2016-12-03 3389 views
餐飲業的競爭非常激烈,特色餐廳買少見少,大部分也是大集團壟斷,令到不少餐廳也搬上工廈作樓上鋪,減低鋪租,食物質素能夠保存。今天便找來一家在一間樓上的意大利西班牙餐廳。店舖位於觀塘,當天是七時,人數也不少,七時半已經滿座。 店舖保留了工廈裝修特色,有窗望向街外,風扇,牆上掛著西班牙景色的照片。藜麥蘋果紅菜頭松子仁沙律配香橙油醋汁 這味菜非常健康。蘋果與紅菜頭微酸,藜麥和松子仁增添了口感,香橙醋汁酸酸的讓人增添胃口, 非常醒神的頭盤。西班牙黑毛豬火腿白菌芝士炸薯球 吃西班牙菜當然不能少了Tapas。Tapas 的西班牙文意思是蓋子。炸薯球非常creamy,配以黑毛豬火腿,白菌,還有芝士醬, 別具一格的Tapas。海鮮西班牙飯 以前西班牙海鮮飯是一種大鑊飯, 可供多人享用 。 時移世易 ,慢慢變成了一種美食。西班牙海鮮飯是以高湯慢慢淆製,再加上不同類型的海鮮,做出這個風味十足的海鮮飯。 每粒飯也帶有很重的海鮮味, 如怕海鮮腥味的朋友可加上檸檬汁。63度慢煮雞胸配香煎鵝肝黑車厘子汁 Slow cook 雖然要花的時間比較長,但煮食過程中,食物的汁液流出,由於放在真空袋內,食物亦會吸回肉汁,令肉

63度慢煮雞胸配香煎鵝肝黑車厘子汁
Slow cook 雖然要花的時間比較長,但煮食過程中,食物的汁液流出,由於放在真空袋內,食物亦會吸回肉汁,令肉味更豐富。而且亦能保留營養。Slow cook雞胸表面看起來雪白, 吃下去卻是無比juicy。 鵝肝輕輕煎脆兩邊外脆內軟, 黑車厘子汁便是可以中和鵝肝的肥膩感。

2016-12-03 259 views
因為係呢頭番工嘅關係,所以成日都會搵下有咩工廈cafe好食,工廠大廈好多餐廳嘅食物都唔錯,好多都靠朋友口傳介紹,再加上係樓上比較隱蔽,岩曬我同班朋友慢慢食 密密針😆👍🏻今次就黎呢間餐廳都搵左一陣路先搵到,一早book左枱所以去到唔使等就有枱啦,平日晚餐都算幾多人。我地就揀左幾個想食嘅,有d係店員推介俾我地,見佢咁盛意拳拳就試下啦~😝凱撒沙律配溫泉蛋 88去到邊都要食沙律,呢個凱撒沙律份量份多,唯一唔好就係隻蛋太熟啦😌一拮落去冇蛋液流出黎有d失望~意式蕃茄芝士焗黑毛豬肉丸 68一啖咬落去就食到超級濃列蕃茄味,豬肉丸嘅肉質比較鬆散,但反而覺得係特色,好重肉味同ikea個d係唔同架,酸酸甜甜令人食唔停口!藍芝士焗脆炸單骨雞翼 78唔係好重芝士味,不過雞翼本來嘅味道都ok, 同埋餐廳好details咁寫埋係單骨雞翼,唔會黎到先有種貨不對版嘅感覺😂63度慢煮雞胸配香煎鵝肝 黑車厘子汁 178鵝肝真係人間美食☺️充滿油香同甘香,入口即融令人回味無窮呀~以前食過慢煮牛,第一次食雞,完全改變左我對雞胸嘅睇法,本來覺得雞胸點煮都會好"鞋", 但慢煮左嘅雞胸原來可以咁好食,好嫩同埋好入味,超級好食呀😍西班牙
凱撒沙律配溫泉蛋 88
意式蕃茄芝士焗黑毛豬肉丸 68
藍芝士焗脆炸單骨雞翼 78
63度慢煮雞胸配香煎鵝肝 黑車厘子汁 178
西班牙式燒豬肋排(十吋) 19
嘩😳一上枱嚇親,好大塊豬肋骨,同我塊面差唔多咁大,又厚又多肉,岩曬食肉獸😂
大虎蝦 櫻花蝦 車厘茄 蕃茄蝦汁 手製意大利麵 168
蝦蝦蝦!非常濃列蝦味嘅意粉,每一條麵都有好多蝦汁同小小的櫻花蝦,手製意大利麵比平時食到嘅更幼同腍,幾岩我個人口味😋
2016-11-22
$200 (Dinner)
  • 63度慢煮雞胸配香煎鵝肝
  • 意式蕃茄芝士焗黑毛豬肉丸
2016-11-30 1619 views
工廈呢樣野,永遠都有一部日久失修,帶有歷史氣味的陳舊貨Lift,然而踏出電梯總會發現工廈柳暗花明的神奇之處。這晚來到觀塘駿業街巧運工業大廈,同Lift有一對情侶,剛巧是跟我們一樣去11樓的Mela Italian & Spanish Cuisine。 餐椅沒有統一顏色,紅黑白加起來使這間餐廳更貼近外國氣息,香港人在很多時候都太太太守規矩了,食一頓飯又豈需要過份拘謹呢? 藜麥紅菜頭沙律 $78 藜麥是近來很受追捧的Super Food,蘊含氨基酸、鐵質、維他命B等,而且更被聯合國FAO認定為唯一的完美全營養食品,可降低血壓和膽固醇,味道似是較煙韌的芝麻,好味又有營養。至於一直被稱為「歐洲靈芝」的紅菜頭則有護肝及延緩衰老等功效,整份沙律配以香橙油醋汁,是一個口味較酸的配搭,多吃都不怕肥。 脆炸西班牙式香辣單骨雞翼 $78 甫上檯已聞到陣陣近似孜然的香氣,雖然有不少人對孜然味道卻之不恭,不過我跟男友卻是大愛,單骨雞翼方便易食,加上特製的醬汁食起上黎滿有咖哩風味。 大虎蝦車厘茄蝦汁手製意大利面 $168 一食入口已知道意粉汁是用了大量蝦殼熬製,那股香傳千里的蝦殼香味偽造不了;手製的意大利

藜麥紅菜頭沙律
藜麥紅菜頭沙律 $78

脆炸西班牙式香辣單骨雞翼
脆炸西班牙式香辣單骨雞翼 $78

大虎蝦車厘茄蝦汁手製意大利面
大虎蝦車厘茄蝦汁手製意大利面 $168

一食入口已知道意粉汁是用了大量蝦殼熬製,那股香傳千里的蝦殼香味偽造不了;手製的意大利麵質感厚實又煙韌,誠意滿分。不過我覺得這個意粉兩人share會剛剛好,一人的話就會有點heavy,皆因蝦汁真的10級濃厚。

燒美國牛肋骨配燒蒜
燒美國牛肋骨配燒蒜 $265

顏色是嬌艷粉嫩的5成熟,平日我食牛扒都盡量不蘸任何醬汁,因為我喜歡食牛肉原味,不過Mela Italian就是例外了,這裡自家製的紅酒燒汁牛味濃郁,home made貨色果然有別於超市現成貨。

這裡的食物製作用心,蝦殼汁配虎蝦意粉、牛味燒汁配牛肋骨,殘忍一點的說法是以自己的精華煮自己,將食材獨有的味道發揮到極致。
Other Info. : 現有秋季優惠逢星期一至三晚市全單八折
2016-11-29
$265 (Dinner)
脆炸西班牙式香辣單骨雞翼
大虎蝦車厘茄蝦汁手製意大利面
燒美國牛肋骨配燒蒜
2016-11-30 2455 views
唔覺唔覺,觀塘無啦啦成為小弟搵食地區嘅熱點,當然,始終唔及銅鑼灣、尖沙咀依等熱點,但數數,今年真喺多咗好多次入嚟觀塘食飯,仲以工廈餐廳佔絕大多添,工廈搵食亦成為好多人嘅搵食攻略。今晚同識食嘅友人嚟到賣意大利及西班牙菜嘅Mela,講飲講食之餘,仲品嚐到出色好手勢嘅菜式。工廈餐廳越開越多,嚟搵食嘅人亦不少,好似今晚喺閒日,一樣有7、8乘滿。鍾意嚟呢類餐廳食飯嘅人,都喺貪其地方大,闊落寬敞,就好似Mela咁,裝修簡約,大玩紅白黑撞色,但空間感十足,光猛整潔,而且食材具質素得嚟定價較出面平,此外,都喺埋單先知,原來做緊8折,唔知喺咪咁樣所以咁多客人。晌牆上見有個五道菜龍蝦、鵝肝、牛扒套餐,只賣$198,實在非常吸引,可惜要預訂。店員解釋喺為咗保持龍蝦質素,亦減少損耗,所以,設定咗依個套餐需要預定。翻閱餐牌,除有一個二人套餐,散點亦不愁無選擇,頭盤、湯、西班牙小食、意大利粉、意大利飯、主菜、甜品及飲品,分門別類。藜麥、蘋果、紅菜頭、松子仁沙律配香橙油醋汁 $78藜麥、紅菜頭做沙律已唔喺咩新鮮事,但一樣受歡迎,皆因兩者都喺有「營」之物,多食無妨。再配以蘋果、松子仁,可謂口感豐富,不過,食落應該唔止
,唔知喺咪咁樣所以咁多客人。
藜麥、蘋果、紅菜頭、松子仁沙律配香橙油醋汁 $78

藜麥、紅菜頭做沙律已唔喺咩新鮮事,但一樣受歡迎,皆因兩者都喺有「營」之物,多食無妨。再配以蘋果、松子仁,可謂口感豐富,不過,食落應該唔止依啲,眼見有埋瓜子仁,食就覺得似喺仲加咗啲啤梨粒,因為腍身兼香甜啲;個香橙油醋汁亦調校得相當好,酸酸甜甜帶微微橙香,好醒胃。
西班牙黑毛豬火腿、白菌、芝士炸薯球 $65

講笑咁講,依道西班牙小食言過其實,因為點講都唔喺薯「球」,喺薯「條」喔,哈哈!一客4件,每條都炸到金黃香脆,咬落熱辣辣,絕不油膩,裡面釀有黑毛豬火腿、白菌、莫沙里拉芝士,所以,鹹香好食。
西班牙黑毛豬火腿、白菌、芝士炸薯球
西班牙黑毛豬火腿、白菌、芝士炸薯球
牛肝菌、野菌、黑松露、手製闊麵配溫泉蛋 $162

主菜先嚟一道闊麵,亮點喺自家手製,賣相好特別,因為唔喺平常所見嘅闊麵,好似裁開半截嘅千層麵皮,但入口估唔到好有咬口之餘,又好有蛋香。配以牛肝菌、野菌、黑松露,所以,基本上好有菇菌香,雖然溫泉蛋篤開先發現煮過火咗少少,幸而蛋漿未至凝回,再將蛋漿搗勻拌入闊麵,添上一層滑溜感,確喺一道好有特色嘅自家製闊麵
燒美國牛肋骨配燒蒜、紅酒燒汁 $265

好期待嘅主菜卒之上場,燒美國牛肋骨要上5乘熟,單喺上枱時嘅賣相、肉嘅色澤,已知好對辦,燒嘅時間拿捏得非常好。仲有,幾鍾意佢個表達,幾將肋骨肉切成小件,令賣相好睇,又方便客人「些牙」,但保留骨位俾你可以切下。
燒美國牛肋骨配燒蒜、紅酒燒汁
啲肋骨肉非常好食,燒到真喺外層焦脆,而內層保持肉嫩,呈嫩紅色,卻無血水滲出,恰到好處,肉味香濃,真喺無可挑剔
。佐以紅酒燒汁及芥末,再伴有燒蒜、法邊豆、薯角,好值得推介嘅菜式。
咖啡 $26、蜜糖蘋果醋汁 $32

飽餐過後,大家點杯飲品,再慢慢詳談軼事。雖然店家無咩特色咖啡提供,但總比一啲餐廳明明唔喺咖啡店,又提供特色咖啡,卻又半桶水沖得唔好,甚至只喺機沖,兼收你三、四十蚊杯。小弟杯咖啡就無太多嘢可言,但友人杯蜜糖蘋果醋汁佢話又幾特別,甜酸細緻,感覺健康。
咖啡、蜜糖蘋果醋汁
今晚所試嘅菜式好有心思,無論小食,還是主菜,均甚具特色。加上空間寬敞嘅環境,服務到位,朋友都大讚,喺值得再翻兜嘅工廈西餐廳
$280 (Dinner)
2016-11-25 277 views
觀塘有唔少工廈相信大家都好熟悉,而今次經朋友介紹到工廈食西餐!呢間Mela嘅位置有少少難搵,同朋友都大概搵咗5-10分鐘左右。Mela位於工廈11樓,一入到己經見到有唔少客人,但感覺又唔會覺得好嘈,環境燈光都唔錯,幾舒服。Staff安排我地坐底之後就介紹咗幾款菜式比我地,由頭盤到主食一應俱全,唔洗我地煩惱食咩,一次過可以食哂。首先上咗呢首凱薩沙律配溫泉蛋配煙三文魚。啲沙律菜食落口好脆好甜,而醬又加得啱啱好,仲有啲煙三文魚食落口都有啲煙熏嘅味道,夾埋啲沙律菜一齊食好夾好食第二道菜式係藍芝士脆炸單骨雞翼見到呢道菜己經覺得好貼心,因為啲雞翼係單骨,食起上黎都唔會好麻煩,但我地就覺得芝士味唔係好夠,但整體黎講都好好食第三係意式蕃茄芝士焗黑毛豬肉丸我自己對蕃茄同芝士真係情有獨鍾,呢道菜蕃茄同芝士都夠哂多,而且啲芝士仲可以拉到絲,而肉味都好濃郁第四係大虎蝦 車厘茄 蕃茄蝦汁 手製意大利面唔知係咪上一道肉丸味太重嘅關係,食呢但意粉覺得味有啲淡,但都食得到蕃茄蝦汁嘅味道,最想推薦隻大虎蝦,好爽,好彈牙第五係63度慢煮雞胸配香煎鵝肝 黑車厘子汁呢道菜真係大推薦!鵝肝好淋好好食,兩面煎得好香,配埋汁食簡直

首先上咗呢首凱薩沙律配溫泉蛋配煙三文魚。

第二道菜式係藍芝士脆炸單骨雞翼

第三係意式蕃茄芝士焗黑毛豬肉丸

第四係大虎蝦 車厘茄 蕃茄蝦汁 手製意大利面

第五係63度慢煮雞胸配香煎鵝肝 黑車厘子汁

呢道菜真係大推薦!鵝肝好淋好好食,兩面煎得好香,配埋汁食簡直一流。而雞肉因該用慢煮嘅關係,所以完全鎖到啲肉汁,食落口又唔會硬,好嫩
第六係西班牙式燒豬肋排

一上枱時同朋友都嘩咗聲,因為份量都幾多幾大,我地三個人每人兩條都好飽,而肉都燒得唔會好乾,依照保持到有肉汁,聞上去都好香
總結而言,我覺得好值得上去一試,因為從環境,staff嘅態度,菜式都令我覺得好親切,好好食!一定會再黎!
2016-11-22
$300 (Dinner)
  • 63度慢煮雞胸配香煎鵝肝 黑車厘子汁
2016-11-23 263 views
最近男朋友公務繁重,難得約到一晚食晚飯,就揀間情調同食物質素都唔錯既餐廳,好好輕鬆係觀塘工廈區食過咁多次飯,第一次可以有風景睇雖然唔係山,都唔係海,但離遠望下香港既燈火,原來都別有一番美感Mela Fried Chicken Wings雖然係Fried過黎,但並唔乾,亦都唔油對健康人士(如我),係無咩罪惡感而且仲好EATER-FRIENDLY,雞翼已一分為二可以食得好方便,一條接一條咁食,而且味道內外都咁入味,食得好滋味Carb Meats Spinosini天使麵係男朋友既FAVOUR,比較幼身同偏硬醬汁雖然唔多,但麵條經已好濕潤,無需額外醬汁就已經岩岩好而且龍蝦甜味同濃度都好足,每一啖都有種鮮味既感覺,係暫時食過最好既Carb Meats SpinosiniDark Chocolate Fondant甜品呢,就係用黎獎勵我呢個咁好既女朋友心太軟,開頭都會怕好甜同好膩,但餐廳用的DARK CHOCOLATE,令甜度剛剛好加上外層並唔厚實,只係一人食都唔會覺膩VERY NICE!

係觀塘工廈區食過咁多次飯,第一次可以有風景睇
Mela Fried Chicken Wings
雖然係Fried過黎,但並唔乾,亦都唔油

對健康人士(如我),係無咩罪惡感

而且仲好EATER-FRIENDLY,雞翼已一分為二

Carb Meats Spinosini
天使麵係男朋友既FAVOUR,比較幼身同偏硬

醬汁雖然唔多,但麵條經已好濕潤,無需額外醬汁就已經岩岩好

Dark Chocolate Fondant
甜品呢,就係用黎獎勵我呢個咁好既女朋友

心太軟,開頭都會怕好甜同好膩,

但餐廳用的DARK CHOCOLATE,令甜度剛剛好

加上外層並唔厚實,只係一人食都唔會覺膩

VERY NICE!
2016-11-21
2016-11-23 250 views
依家係工廈揾食已經不是什麼特別事,但揾到間咁高質既真係唔易架呢到裝修好舒服,雖然地方唔大但完全冇焗促感覺,仲好舒服前菜叫左我係沙律界中最愛既凱薩沙律😝煙三文魚唔會過咸,可惜個温泉蛋有小小熟過頭唔夠流心藍芝士焗炸單骨雞翼,藍芝士味道唔太夠,可以芝士唔夠多。但雞翼岩岩炸起脆卜卜又多汁都已經好好味已經滿足到我呢個雞翼控😭芝士蕃茄黑毛豬肉丸,自己好鍾意食ikea肉丸,見呢到有芝士肉丸所以就試下啲芝士多到不得了正到喊😭蕃茄同芝士味都好濃好正,啲肉丸就比較散,但真係好味到秒速清左😂虎蝦櫻花蝦蕃茄意大利麵,呢到既意大利麵係自己手造既,比較幼但好有咬口,成個麵既感覺就係好重蝦味!櫻花蝦既味完全入哂意粉到,每一啖都係充滿蝦味呢個鵝肝雞胸配車厘子汁係我地同行所有人認為最好味既!雞胸完全唔乾好多肉汁如果屋企都煮到就好了鵝肝煎得好香入口即溶正車厘子汁酸酸甜甜同雞胸鵝肝非常夾最後就係ribs啦👅肉質好嫩完全唔會痴牙,個汁都好好味,成10吋長真係好飽!呢到食飯價錢中等偏高,但質素真係值得一試
呢到裝修好舒服,雖然地方唔大但完全冇焗促感覺,仲好舒服
已經滿足到我呢個雞翼控😭
鵝肝煎得好香入口即溶正
車厘子汁酸酸甜甜同雞胸鵝肝非常夾
呢到食飯價錢中等偏高,但質素真係值得一試
2016-11-19 315 views
巧運工業大廈,有幾間裝潢相像的餐廳,3間最受歡迎都試過,都是價錢比較高,這間質素就一般,但二人套餐要$480元,有餐湯,兩個Tapas,一個飯麵主菜,一個肉類主菜,以及普通餐飲。餐湯還算不錯,有椰菜花,增加口感我喜歡不太鹹,但不夠香蜆挺鮮美,不錯不錯第一次令人失望的手工意粉,比較黃同幼,但硬身……這個更失望,一來等了很久才到,二來一點也不熱,缺乏羊肉味……
椰菜忌廉湯
餐湯還算不錯,有椰菜花,增加口感
西班牙火腿
我喜歡不太鹹,但不夠香
白酒煮蜆
蜆挺鮮美,不錯不錯
卡邦尼手工意粉
第一次令人失望的手工意粉,比較黃同幼,但硬身……
$230 (Dinner)
2016-11-18 308 views
有次跟朋友在隔壁聚會時,嗅到好香,所以就決定跟男朋友到來一試,我地book佐枱所以有位,坐低就發現爆曬,仲要只係星期二,我地叫佐一個set,有南瓜湯,前菜巴馬火腿,單骨雞翼,海鮮龍蝦湯西班牙飯,西冷。南瓜湯唔會太稀,又唔會太飽,推介火腿唔太碱,幾好的,但可以再香D單骨雞翼,好好味海鮮龍蝦湯飯,好香,好好味,雖然海鮮唔太多,推介西冷,juicy ,但有點韌,配菜係南瓜,味道可以,但南瓜較甜,所以配薯仔會更佳。值得一讚係侍應都很好人,很有禮貌,亦很主動,而且上菜速度控制得好好,我每吃完一道菜就剛好有另一道菜但環境有點嘈吵,好難傾計,可能我去當天有二大枱有慶祝活動。二個人都唔洗430蚊
南瓜湯
唔會太稀,又唔會太飽,推介

火腿唔太碱,幾好的,但可以再香D
單骨雞翼,好好味

海鮮龍蝦湯飯,好香,好好味,雖然海鮮唔太多,推介

但環境有點嘈吵,好難傾計,可能我去當天有二大枱有慶祝活動。
二個人都唔洗430蚊

• 南瓜湯