2017-02-05 6068 views
其實在觀塘返工,我都知有好多美食隱藏係不同的工廈之中每星期總有一日放工,都會同同事/朋友一齊去附近吃吃不同的餐廳今次去吃西餐,是一間意大利/西班牙菜式的餐廳,離公司10分鐘路程一上到去,其實已經有不少人,環境闊落,第一個感覺很岩6-10人聚餐朋友點了一個沙律 (HKD78)第一次吃沒有菜葉的沙律呵呵~ 其實是什麼? 是藜麥、蘋果、紅菜頭、松子仁配上香橙酒醋汁的沙律我個人覺得,真的非常健康、營養價值極豐富紅菜頭味道平身是淡淡的,但很補血,再加上蘋果爽口,藜麥又是超級食物整體口感 Juicy得來,有爽脆,煙銀的感覺加上香橙醋味道酸酸~ well,越食越開口! 單骨雞翼 燒得個皮好脆口,而且單骨吃起來很方便。 味道微咸,沒有太多調味,如果再辣一點就更完味一個小小的BUG,其實裝了好多件 ..(抵吃)海鮮墨魚汁意大利飯 (HKD158)意大利飯口感不算太硬,墨魚汁味道很香海鮮中的魷魚煮得很腍,加上蝦味夠鮮整體味道口感都不錯美國燒牛肋骨燒蒜紅酒汁 (HKD248)燒牛肋骨等了好一陣子但等多一陣子也是值得的燒得很很很香有紅酒的香氣,燒蒜的吸引力也非凡一顆大大的燒蒜,我想應該有8-10瓣燒得超級香很
其實在觀塘返工,我都知有好多美食隱藏係不同的工廈之中

朋友點了一個沙律 (HKD78)
第一次吃沒有菜葉的沙律

呵呵~ 其實是什麼?

藜麥、蘋果、紅菜頭、松子仁配上香橙酒醋汁的沙律

我個人覺得,真的非常健康、營養價值極豐富

整體口感 Juicy得來,有爽脆,煙銀的感覺

加上香橙醋味道酸酸~ well,越食越開口!
單骨雞翼
燒得個皮好脆口,而且單骨吃起來很方便。

味道微咸,沒有太多調味,如果再辣一點就更完味

一個小小的BUG,其實裝了好多件 ..(抵吃)
海鮮墨魚汁意大利飯 (HKD158)

意大利飯口感不算太硬,墨魚汁味道很香

海鮮中的魷魚煮得很腍,加上蝦味夠鮮

整體味道口感都不錯
美國燒牛肋骨燒蒜紅酒汁 (HKD248)

燒牛肋骨等了好一陣子

但等多一陣子也是值得的

燒得很很很香

有紅酒的香氣,燒蒜的吸引力也非凡
一顆大大的燒蒜,我想應該有8-10瓣

燒得超級香

很容易就剔到一粒出來

入口蒜香味非常非常正,而且很腍,極愛這顆燒蒜
而牛肋骨,紅酒味道溶入肉中,香口多汁

邊邊燒得帶點乾脆,咬下去反而很有口感
牛味重,而且真的好好吃!

很開心吃到好味的晚餐之外,也吃到特別的食物~ nice!
$250 (Dinner)
  • 美國燒牛肋骨燒蒜紅酒汁
  • 藜麥、蘋果、紅菜頭、松子仁配上香橙酒醋汁沙律
間中都會去工廈發掘新的美食 湊巧今日約左好姐妹派利是 佢在藍田返工 近近地在openrice搵左一間西餐。小店裝潢走cyber feel, 紅白黑 簡單得來幾型格。窗邊有一排高枱 我們被安排在高枱 幾適合傾計。夕陽無限好 被我捕捉到美麗的一剎那。24個月意大利聖地牙火腿~我好鐘意食ham 西餐頭盤近乎是我的必選。火腿幾甘香 口感頗彈牙 油份亦好充足。配沙律菜食 又是另一番風味。意式蕃茄芝士焗黑毛豬肉丸~香氣撲鼻 是蕃茄和芝士的濃濃香味。豬肉丸大大粒 自家製 肉味好濃 配埋芝士蕃茄呢個無得輸配搭 yummy!Carbonara~幾surprise既意粉。先講手製全蛋闊面 有咬口 而且蛋味好香 和平日的意粉 口感完全不同。Carbonara醬汁 用上傳統做法 蛋汁 芝士 所以特別的creamy 我個人是比較鐘意傳統做法多於加忌廉的 所以覺得好好味。配料用上意大利煙腩和豬面肉 咸咸地 幾得意 但食多幾舊 會覺得比較咸 所以有人一齊share就剛剛好。燒牛肋骨配燒蒜 紅酒汁~朋友好怕血淋淋 所以牛肋骨點了8成熟。燒出來 外面微微的脆 肉質依舊頗嫩滑 入口仍然有油份。牛味香濃 配上紅酒汁 確實一
24個月意大利聖地牙火腿~

意式蕃茄芝士焗黑毛豬肉丸~

Carbonara~

燒牛肋骨配燒蒜 紅酒汁~
朋友好怕血淋淋 所以牛肋骨點了8成熟。燒出來 外面微微的脆 肉質依舊頗嫩滑 入口仍然有油份。牛味香濃 配上紅酒汁 確實一流。
燒蒜真是不得不讚 香甜 配上牛肉一起食 是意想不到的口感。
工廈的餐廳確實都有一定的水準 有時只是地點較為不方便 但飯前飯後當散下步都不錯呀。
​ 同Yan小姐預約星期五食飯,今晚我又係工廠區附近做Facial, 所以都要揀返呢個地方,又近佢屋企。 雖然工業大廈唔算偏僻,不過始終呢種大廈感覺都比較難接觸同埋上去。 藜麥,蘋果,紅菜頭,松子仁,沙律配香草油醋汁$78 沙律配搭都算幾特別,唔係好多人都食紅菜頭。 不過咁岩朋友同我都有食所以先敢揀始終有少少草青味。 藜麥細細粒,冇咩特別味道不過就勝在清新, 再加埋染哂紅菜頭紅色嘅蘋果,仲有帶點鹹香的松子仁味道其實不錯。 類似高級西餐所吃的食品。 牛肝菌,野菌,黑松露,手製全蛋闊條麵$165 雖然在分量方面有所輸蝕,不過好多人話「重質不重量」, 有啲肉赤依然食得開心。 因為闊條麵處理非常困難,不能太乾太硬或者太濕潤。 但係味道同埋厚薄恰到好處,再加上黑松露香氣四溢, 野菌牛肝菌亦非常清香,沒有任何一處是特別乾或者沒有味道。 中間的溫泉蛋可以直接食用或者攪拌,味道比較清。 蘋果醋汁,甜甜地好清新呀=]! 雖然地點在工廈,不過能夠食到高質素的西餐廳食品, 餐廳裏面亦非常熱鬧,坐吧枱同樣舒適。 Mela Italian & Spanish Cuisine 觀塘駿業街66號巧運工

所以都要揀返呢個地方,又近佢屋企。

藜麥,蘋果,紅菜頭,松子仁,沙律配香草油醋汁$78

沙律配搭都算幾特別,唔係好多人都食紅菜頭。

不過咁岩朋友同我都有食所以先敢揀始終有少少草青味。

藜麥細細粒,冇咩特別味道不過就勝在清新,

類似高級西餐所吃的食品。

牛肝菌,野菌,黑松露,手製全蛋闊條麵$165
雖然在分量方面有所輸蝕,不過好多人話「重質不重量」,

有啲肉赤依然食得開心。

因為闊條麵處理非常困難,不能太乾太硬或者太濕潤。

但係味道同埋厚薄恰到好處,再加上黑松露香氣四溢,

野菌牛肝菌亦非常清香,沒有任何一處是特別乾或者沒有味道。

中間的溫泉蛋可以直接食用或者攪拌,味道比較清。

蘋果醋汁,甜甜地好清新呀=]!

雖然地點在工廈,不過能夠食到高質素的西餐廳食品,

餐廳裏面亦非常熱鬧,坐吧枱同樣舒適。

觀塘駿業街66號巧運工業大廈11樓C室
2017-01-13
$200 (Dinner)
2017-01-26 268 views
我想很多人早早就已經知道,在觀塘的各種工廠大廈之中,其實有著很多很多很出色的餐廳。今天聽到朋友的推介,來到了這一間mela吃一晚意大利菜。看了一看餐牌,非常多的選擇,讓人眼花繚亂,心大心細。最後先選了一碟沙律溫泉蛋雞胸沙律。感覺很dry很健康,但一口吃下了雞胸肉後,才發現自己不應該單單看外表啊。雞肉非常的軟淋嫩滑,非常難得,溫泉蛋同樣的幼滑,蛋黃汁沒有腥味,伴隨沙律菜一起吃下,更是美味。烤豬仔脾。很簡單。4隻字:皮脆肉嫩。真的沒有說錯,皮很薄,一咬說脆,中間夾著了一層薄薄的肥肉,增添了油香,肉質很滑。加些了旁邊的蘋果醬,甜甜的,十分開胃解膩。最後飲了一杯青檸梳打,作一個美滿的結束。😋
看了一看餐牌,非常多的選擇,讓人眼花繚亂,心大心細。
最後飲了一杯青檸梳打,作一個美滿的結束。😋
2017-01-25 2823 views
有人等待.. 總有人期待.. 朋友介紹特別西餐廳位於觀塘區工廈樓上.. 雖然面對商廈景色很普通.. 但舖內設計總算有份舒適感.. 讓人放輕鬆.. 哈哈.. 不過價錢卻有別於一般工廈西餐廳.. 當然係較貴喇.. 我地怕多人一早訂座兩位7點.. 我地6點幾到左未有人.. 有種包場的感覺.. 爽..!!!特別之處係未有人來已經set好晒每一個位.. 感覺係可以省卻功夫.. 不過杯水其實擺左幾耐呢..我地兩個人點左四樣野.. 都有少少擔心食唔哂.. 不過無諗咁多叫左先.. 其實望落個menu都選擇唔多.. 同埋飲品都要單點的.. 先來前菜Caesar Salad 配溫泉蛋.. 都是一式一樣的沙律菜.. 而且份量都大碟.. 加埋嫩滑雞肉確實不俗.. 配搭溫泉蛋幾有特色.. 蛋汁融化沙律菜上.. 最後都給我吃光光了..第二道叫左份小食炸薯球配蛋黃醬.. 賣相吸引.. 我自己食落就覺得食唔到黑毛豬火腿.. 可能因為成舊都軟身唔覺有.. 不過食落都幾香口.. 我朋友都非常鐘意食呢個.. 真係各花入各眼..而pasta我地就叫左虎蝦加櫻花蝦而成嘅pasta.. 味道真係一流.. 因為每一啖意粉都食到好香

Caesar  salad
炸薯球
而pasta我地就叫左虎蝦加櫻花蝦而成嘅pasta.. 味道真係一流.. 因為每一啖意粉都食到好香濃嘅蝦味.. 我最欣賞嘅地方係大虎蝦都已經剝埋殼.. 不但有鮮味令到蝦更加入味.. 而且方便女孩子就咁食.. 夠細心..
大虎蝦手製意大利麵
最令我一試難忘就係呢道牛肋骨main course.. 我地叫左5成熟.. 擺上枱賣相已經夠吸引.. 一試難忘.. 睇到每片牛都係肥瘦適中.. 熟度煮得剛好.. 咬落去牛肉汁就很多.. 剛好鎖在牛肋骨中心.. 同埋已經切好晒.. 食得好方便..
燒美國牛肋骨配燒蒜頭
叫左兩杯餐飲就係最美中不足嘅地方.. 杯薄荷青檸梳打一飲淡如水一樣.. 唔覺有薄荷味.. 同埋青檸味都好少.. 另一杯係蘋果醋就普通一點.. 總算不過不失..
蜜糖蘋果醋&薄荷青檸梳打
當我地食完嘅時候估唔到假期都會有咁多人黎食野.. 而且以餐廳食物質素黎講.. 價錢確實是合理的.. 兩人點份量就多了點.. 我覺得適合大伙兒一齊食多點..
2017-01-21
$350 (Dinner)
Caesar  salad
大虎蝦手製意大利麵
燒美國牛肋骨配燒蒜頭
2017-01-17 261 views
在觀塘有不少好野食,但原來都有一間餐廳專吃西班牙菜,未知道龍與鳳,所以今天就身先士卒了!餐廳裝潢帶少許西班牙風味,牆上掛上大量畫作,可一邊吃一邊欣賞,我則選了靠窗的high table,慢慢品嚐食物。24個月意大利聖地牙火腿$112 (Kim子推介指數7/10) 24個月意大利聖地牙火腿有富有鹹香帶小許甘香,有層次感,油分適中,未入口已聞到陣陣香氣。海鮮墨汁意大利飯$158 (Kim子推介指數7/10) 冷艷外表令整個Risotto添上神秘色彩,相對其他意大利飯則水份較多,但仍做到creamy 及厚身的口感。配料分別有蝦、藍青口、蜆及魷魚等等,非常豐富, Risotto米粒和醬汁融合,口感黏稠。 西班牙黑毛豬火腿白菌芝士炸薯球$65 (Kim子推介指數8/10)   香口炸物,將西班牙黑毛豬火腿及白菌切碎,加入芝士製成薯球炸,非常香口。 63度慢煮雞胸配香煎鵝肝, 黑車厘子汁$178 (Kim子推介指數9/10) 慢煮食物費時,但能保持食物的原汁原味。此菜式雞胸以63度真空慢煮,營造真空環境便能鎖緊水分,令雞胸非常軟滑。香煎鵝肝外脆內軟,保留鴨肝的香滑口感。再配上氐甜甜的黑車

海鮮墨汁意大利飯$158 (Kim子推介指數7/10)

慢煮食物費時,但能保持食物的原汁原味。此菜式雞胸以63度真空慢煮,營造真空環境便能鎖緊水分,令雞胸非常軟滑。香煎鵝肝外脆內軟,保留鴨肝的香滑口感。再配上氐甜甜的黑車厘子汁,提升了整個業的風味。
2017-01-17 293 views
在觀塘工廈入面的餐廳越開越多,但水準起落很大,每次搵食都好像尋寶似的。而最近在這間Mela Italian & Spanish Cuisine,便吃了挺不錯的一餐set lunch。沙律吧是自助的,方便顧客選擇自己喜歡的口味。這次主菜點了個蟹肉天使麵。個天使麵外表平平無奇,外觀甚至有點像即食麵,但愈食愈吃到蟹的鮮味已滲入,唔簡單,平凡中見功夫也。見天使麵入面有個辣椒乾,看輕了它,吃落才知其辣,但這東西也吊出這意粉的另一層味道。

$100 (Lunch)
2017-01-16 270 views
老友話工廈區有間餐廳唔錯,話佢地既西餐做得幾有特色,佢不嬲食開好野,咁我就跟住佢搵食。藜麥紅菜頭沙律一聽個名,就知呢個沙律高纖又健康,而且非常清新,本身藜麥冇乜味,加上沙律個sauce用上香橙醋汁,即時令味道提升到更清新,配上紅菜頭同沙律菜,味道好清,好有口感!美國安格斯牛排最鍾意食牛排,呢個angus 唔錯,medium 啱啱好,肉汁可以鎖哂喺入面,正因為佢地用燒既方法黎煮,肉質仲係紅紅地夠晒嫩口,點埋個紅酒燒汁就更配襯,因為紅肉配紅酒是常識,用黎煮成既醬就理所當然了。配菜有燒薯同埋燒蒜,燒蒜用黎點牛排又另一種味道啦,蒜汁與牛肉汁既混合係幾惹味既。黑松露牛肝菌意大利飯賣相睇落普通,如果係黑松露粉絲食落就會愛上。醬汁係黑松露與牛肝菌混合而成,所以黑松露味道濃郁,每啖飯都富有黑松露,加埋risotto質感鬆軟,因為risotto最怕煮得硬身。配料仲有野菌,雖知菌類天生與黑松露味道超夾,所以無論risotto定野菌都充滿著黑松露味道,Good~~
藜麥紅菜頭沙律
美國安格斯牛排
黑松露牛肝菌意大利飯
1K
2017-01-16 250 views
位置工廈高層的意大利西班牙餐廳叫人蠢蠢欲試。點選的是厚切豬扒,而在主菜前有沙律吧及餐湯,因為是第一次來,不知道份量如何,所以也自取了沙律。到主菜送來時才知道原來厚切的定義是這樣!相信有一吋的厚度!真的叫人驚訝。而這麼厚的豬扒,用煎的方法會不會中間不熟呢?切開後便知道不會了,白白的豬肉,而且肉質很軟,火喉控制得不錯,不會因為是煎而散失了肉汁。不錯。不過如果可以在餐牌上標示一下份量較大會更好吧,畢竟只是午餐,吃太飽影晌了下午的工作就不太好吧!
2017-01-09
$130 (Lunch)
2017-01-14 219 views
中午放飯同事話提議去食西餐,我話西餐唔平喎,同事話佢食過算做經濟,咁我信佢啦。雖則係工廠區,但入到餐廳都夠新淨,環境都舒適。同事話要必食份沙律,因為好少地方有得食,原來係藜芴同紅菜頭沙律,紅菜頭切成粒粒,爽之外又多汁還帶有甜味,仲有蘋果粒作伴增加多樣性,加埋好多細粒既藜芴,係好健康既配搭,口感方面藜芴既細細粒同松子仁既脆口形成對比,相信配搭上廚師的確花左唔少心機。意粉叫左蜆肉墨汁麵,墨魚汁麵食得多,呢度係墨魚汁闊條麵之餘,仲係手打既。口感係增加左之外,墨魚汁味係更重,而且唔會過鹹,因為配合返蜆肉本身有少量鹹味。蜆肉雖然細隻,但係就清甜,唔錯唔錯。主食方面就要左燒豬肋排,成份肋排大過我塊面,有成10寸長,佢唔會燒得好乾身,仲有肉汁與少量脂肪聚集,令成份豬肋排口感一流。最欣賞既地方係佢燒得比中式叉燒還好,因為豬肋排外皮燒得脆口,但內裡仲有唔少肉汁,睇得出廚師既功夫所在。
雖則係工廠區,但入到餐廳都夠新淨,環境都舒適。
2017-01-12 1027 views
觀塘返工既人會識既AXA大廈地標,對面工廈常常係老闆請食lunch既地方今餐就無公司請啦,與同事OT後的聚腳。日日lunch食飯盒,厭倦了重調味食物所以放工揀左間輕淡的西餐大家反樸歸真追捧營養食物,不過要維持香港人的熱誠唔容易。首先係飲食節目吹捧的藜麥沙律作為Superfood,最大既優點係高纖如果你唔鍾意咀嚼,藜麥的確係容易入口外形似辣椒核,味道是極淡的五穀味頗吸汁所以有沙律的香橙油醋味係美國紅菜頭常常入饌,香港呢用來做沙律一定唔怕伏。暫時未揾到另一種食物同紅菜頭味道相似嚼感似林林地的紅蘿蔔健康的同時佢亦有惡魔的一面,紅色的汁液沾上衣物錯恨難返架相對藜麥、紅菜頭,蘋果纖維最粗需要更多牙力,但又最甜喎!Share左沙律肚子填飽左一半,減肥恩物有菜點可以無肉食,要一份西班牙豬肋骨豬肋肉醃後燒至乾身,表層略有微焦豬肋肉用大豬種肋骨粗大而扁長之間既肉都唔少肉雖然瘦但唔老,輕易分開肉與骨面層灑了少少調味粉,幾過癮醬汁甜甜酸酸,有gravy的基底,好醒胃食沙律飽左豬筋骨要投降啦原來有dinner set仲抵食,平時要加錢的餐湯飲品都包左不過要預先book,今次無緣啦
觀塘返工既人會識既AXA大廈地標,

對面工廈常常係老闆請食lunch既地方

今餐就無公司請啦,與同事OT後的聚腳。
日日lunch食飯盒,厭倦了重調味食物

所以放工揀左間輕淡的西餐

大家反樸歸真追捧營養食物,不過要維持香港人的熱誠唔容易。
首先係飲食節目吹捧的藜麥沙律

作為Superfood,最大既優點係高纖

如果你唔鍾意咀嚼,藜麥的確係容易入口

外形似辣椒核,味道是極淡的五穀味

頗吸汁所以有沙律的香橙油醋味

係美國紅菜頭常常入饌,香港呢用來做沙律一定唔怕伏。

暫時未揾到另一種食物同紅菜頭味道相似

嚼感似林林地的紅蘿蔔

健康的同時佢亦有惡魔的一面,紅色的汁液沾上衣物錯恨難返架
相對藜麥、紅菜頭,蘋果纖維最粗需要更多牙力,但又最甜喎!

Share左沙律肚子填飽左一半,減肥恩物
有菜點可以無肉食,要一份西班牙豬肋骨

豬肋肉醃後燒至乾身,表層略有微焦
豬肋肉用大豬種肋骨粗大而扁長

之間既肉都唔少

肉雖然瘦但唔老,輕易分開肉與骨

面層灑了少少調味粉,幾過癮

醬汁甜甜酸酸,有gravy的基底,好醒胃

食沙律飽左豬筋骨要投降啦
不過要預先book,今次無緣啦
2017-01-06
Type of Meal
Dinner
2017-01-10 202 views
我生日那天,老公和我試試這間意大利西班牙餐廳,早幾天訂了枱。當晚我們點了餐湯:椰菜花忌廉湯,味淡;頭盤:24個月風乾的黑毛豬,野味;小食:香辣單雞翼,野味,微辣;主菜:西班牙海鮮飯,南瓜味重,味淡;紐西蘭肉眼牛扒,五成熟,肉質不錯,沒有血水,證明廚師能掌握煎牛排的時間,不錯。侍應服務態度良好,有禮貌,但地方不大,人聲較嘈雜。
2017-01-06
$260 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 紐西蘭肉眼牛扒
2017-01-09 157 views
放假就是唔想留響屋企,一於走出去吃飯,上網睇完一輪,就搵到間西餐廳,一於睇完戲就過隔離食啦。坐底係呢間西餐廳,發覺格調都唔錯,人唔會太多方便傾計。我份人食野鍾意有始有終,就由沙律食起,先黎凱薩沙律,賣相頗吸引,雞胸鋪滿生菜上面,中間仲有隻溏心蛋添。成份沙律口感層次分明,生菜新鮮多水份,雞肉滑身,加埋溏心蛋既滑溜蛋槳,仲有煙肉條同埋芝士粉,令口感更豐富。跟手食份意式蕃茄芝士焗肉丸,蕃茄味濃厚,鍾意蕃茄既朋友不容錯失,而芝士味夠淡,襯托出肉丸味,因為係黑毛豬肉丸,真係豬有重豬味,非一般市面上既豬肉丸咁簡單,彈牙之外又夠豬味。最後仲有份意粉,呢度既意粉老闆話係手製,口感真係有唔同,意粉一條條好分明,夠彈又夠爽,而意粉滲滿蕃茄蝦汁,所以有蝦既甜味再加蝦膏味道。配料有車厘茄夠清新外,仲有虎蝦,非常新鮮爽甜,令我更能體驗蕃茄味道既層次。
2017-01-09 122 views
咁啱今日約左個朋友去觀塘apm睇戲,睇完戲緊係食埋晚飯先散,觀塘工廠區入面出名有好多有水凖又唔會好貴既餐廳,喺apm行去都唔洗10分鐘,都算方便。慢煮雞胸凱薩沙律呢個係非一般好味既沙律,凈係見到隻蛋都知好味,蛋黃醬好香,蛋好滑,沙律菜好鮮,好爽脆,雞胸係雞最鞋既一個部位,但呢個雞胸因為慢煮,所以非常滑,出奇地同沙律醬既味道好夾!焗肉丸芝士舖滿整隻碟,肉丸非常有口感,肉味好香,而且一咬,入面既肉汁好正,不俗虎蝦意大利粉鮮蝦好大好甜,食落亦都爽口,配上番茄醬汁,更加鮮味,意大利都煮得啱啱好,軟硬適中,入口一流!呢間意大利餐廳既食物好正宗,烹調方式非常好味,既能突出海鮮既鮮味,又能令雞胸口感變滑,食物材料又夠新鮮,讚!
慢煮雞胸凱薩沙律
焗肉丸
虎蝦意大利粉
2017-01-08 156 views
最近特意找尋城中低調餐廳,反而有意想不到的滿足。看餐廳名叫便略知一二主打菜式,相信意大利菜香港人很熟悉,可是西班牙倒少甚少接觸。認知中西班牙菜不外乎海鮮飯,tapas,來這裏填肚之餘又認識多一點吧。餐廳的菜式僅在一張大卡片上,貴精不貴多,但眾多項是主流餐廳不會供應的功夫菜。主要提供特色Starter (soup, appetizer, tapas) 及Main Course (pasta, meat),喜歡嚐甜的人或許會失望了。Fried Chicken Wings Baked with Blue Cheese $78烤焗雞翼以砵仔奉上,芝士香味隨即撲鼻。雞翼斬件變為一支骨,肉輕易沾上調味。單骨適宜用手豪邁地啜,佐酒談心之物。藍芝士其外表嚇跑了不少人,故直至今天才敢嘗第一口。溶化的藍芝士正正破解了大家的恐懼,外觀上只一坨普通芝士漿。相信藍芝士用牛奶作基底,純淨不羶。藍芝士蘊含cheddar的濃郁芳香,同時帶著morzarella的油潤。除了芝士經加熱後滲出的少量油份,雞翼整體是十分乾爽。這味絕對稱得上是他們的招牌菜。Handmade Pappardelle with Porcini,
最近特意找尋城中低調餐廳,反而有意想不到的滿足。

Handmade Pappardelle with Porcini, Wild Mushroom, Truffle & Soft-boiled Egg $162

手工制麵條要到訪正宗意大利餐廳,新鮮麵條存放期短,氣溫濕度亦要穩定控制。想不到工廈內竟有老闆願意花時間自製麵條。
Pappardelle寬帶麵是加闊版的闊條麵,一條就蓋過叉子的前端。加入蛋液的寬帶麵呈橙黃色,軟中帶堅韌,比一般曬乾的麵條更彈牙。

配搭幾滴橄欖油及淡淡的黑松露忌廉汁,特製的手工寬麵利用其特性沾滿汁液。

麵條是主角,牛肝菌、温泉蛋則在整道菜成為配角。全素食材卻毫不失色。
  • 藍芝士單骨雞翼