2023-10-07 47 views
登龍街除咗地面大街有好多餐廳之外,其實樓上都有好多高質餐廳,今次去咗永光中心17樓,呢間餐廳嘅賣點係西餐×亞洲菜嘅fusion菜,灰黑格調嘅裝修加上燈光比較昏暗,好有情調☺️日本廣島蠔忌廉燴意大利飯 $228聞落去有啲腥,但食落冇乜腥味,啲蠔好新鮮,食落唔腥仲有海水嘅鹹味🤤食嘅時候可以整碎啲蠔同魚籽再撈埋啲飯一齊食就更加惹味🤩炸軟殼蝦蝦膏忌廉扁意粉 $128 (set lunch)意粉好煙韌,唔係淋晒嗰種,每一條都沾滿醬汁,唔會乾,入晒味🤤軟殼蝦連殼都可以食埋唔洗剝殼真係好正😍慢煮美國豬扒配薯蓉 $158 (set lunch)BB蘆筍唔會老唔會有渣😍薯蓉好香滑😋豬扒好腍🤤個汁好似酸梅咁味,配豬扒一齊食會幾開胃~set lunch我哋揀咗一個湯一個沙律同焙茶嗰日嘅湯係南瓜湯,好creamy好濃郁,而且係杰嘅唔係稀嘅,真材實料👍🏻沙律除咗有車厘茄同生菜,仲有少少藜麥,配上黑醋開胃又健康~

日本廣島蠔忌廉燴意大利飯 $228

日本廣島蠔忌廉燴意大利飯

炸軟殼蝦蝦膏忌廉扁意粉 $128 (set lunch)
軟殼蝦連殼都可以食埋唔洗剝殼真係好正😍
炸軟殼蝦蝦膏忌廉扁意粉

慢煮美國豬扒配薯蓉 $158 (set lunch)
BB蘆筍唔會老唔會有渣😍薯蓉好香滑😋
豬扒好腍🤤個汁好似酸梅咁味,配豬扒一齊食會幾開胃~

set lunch我哋揀咗一個湯一個沙律同焙茶
焙茶

南瓜湯

沙律除咗有車厘茄同生菜,仲有少少藜麥,配上黑醋開胃又健康~
沙律

Tasting Event
炸軟殼蝦蝦膏忌廉扁意粉
沙律
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
📍MEMOIR (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓@memoir.causewaybay ❤️銅鑼灣高質浪漫Western x Asian 餐廳Memoir室內佈滿花藝鳥籠,環境優美寧靜,燈光較昏暗,浪漫情調,鳥籠讓大家可以把手機暫存,珍惜同朋友一齊的時間,好好享受晚餐,還可以免費有一客甜品。☁️日本廣島蠔忌廉燴意大利飯$228有五隻大大粒廣島蠔,好足料,鮮甜肥美,表面鋪上新鮮三文魚籽,口感豐富。意大利飯軟硬適中,好creamy ,加上磨菇,好好食❤️☁️日本青芥末威靈頓三文魚$308第一次食威靈頓三文魚,有四件,擺盤精緻,外層酥皮鬆脆,中間三文魚嫩滑,魚油好香,有一層紫菜,加上特製芥末汁,非常美味🤤必叫☁️Kyoho yogurt $68巨峰提子梳打,提子味濃郁,清爽解渴餐廳仲有DIY 甜品,下次再去食☺️
📍MEMOIR (銅鑼灣)

@memoir.causewaybay

❤️銅鑼灣高質浪漫Western x Asian 餐廳

☁️日本廣島蠔忌廉燴意大利飯$228

☁️日本青芥末威靈頓三文魚$308

☁️Kyoho yogurt $68
巨峰提子梳打,提子味濃郁,清爽解渴

餐廳仲有DIY 甜品,下次再去食☺️

Type of Meal
Dinner
  • 日式青芥末威靈頓三文魚
*:.。. .。.:* MEMOIR (銅鑼灣)*:.。. .。.:* 好耐無接Kik先生收工👫🏻當然要帶佢食好野啦🤤🤤✨16小時慢煮法國油封鴨髀✨嘩‼️一上枱已經被吸引住🤤大大隻鴨腿🦆超靚嘅擺盤。鴨腿外皮脆卜卜,唔會燒到太硬。切落去鴨肉質地好嫩滑,帶有少許脂肪及鴨油香味,入口齒頰留香😳😳配上酸甜蕃石榴粒,砌成一朵🌼嘅黃蘿蔔,將油膩嘅感覺帶走🤫。✨日本廣島蠔燴意大利飯✨五隻肥美廣島蠔🦪配上意大利飯,估唔到咁match🫣🤫意大利飯調味唔會太重,蠔味濃郁唔會腥,口感非常豐富✨炸魷魚🦑鬚✨初時以為會係粉漿好厚嘅普通炸魷魚鬚,點知令我哋勁surprise,粉漿混合埋紫菜粒粒一齊炸,口感唔單調帶有少少鹹鹹地,魷魚鬚食落好彈口,超好食🫶🏻🫶🏻配啤酒🍻一流

好耐無接Kik先生收工👫🏻當然要帶佢食好野啦🤤🤤

✨16小時慢煮法國油封鴨髀✨
配上酸甜蕃石榴粒,砌成一朵🌼嘅黃蘿蔔,將油膩嘅感覺帶走🤫。

✨日本廣島蠔燴意大利飯✨

✨炸魷魚🦑鬚✨

2023-09-27
  • 16小時慢煮油封鴨髀
2023-10-04 22 views
好耐無來食啦!cyber設計仲有打卡花花牆🌸set lunch可以無限追加小食好正😍.🍖燒美國春雞 $148🥩香煎澳洲10oz肉眼扒 $198🍗水牛城雞翼 +$68🍰cheesecake +$28.Set lunch 跟湯或沙律🥗藜麥沙律好俾貨👍🏻蘑菇湯味道濃厚夠creamy😋.主菜燒春雞好大件😍 香草口味啖啖肉,薯蓉綿滑做得出色👍🏻牛扒配韓式燒肉醬甜甜地幾好食,牛味出👍🏻.小食水牛城雞翼有驚喜激讚!脆口味道正宗香辣花味🌶️肉汁juicy好好食😋.呢間咖啡都高質,香濃細滑,最後食件cheesecake,正😄

🍖燒美國春雞 $148
🥩香煎澳洲10oz肉眼扒 $198
🍗水牛城雞翼 +$68
🍰cheesecake +$28

-係銅鑼灣鬧市之中,有一間寧靜嘅西餐廳,燈光柔和,有乾花裝飾💐整間餐廳充滿浪漫氛圍。 🦀芝士焗法國麵包蟹蓋配龍蝦汁意大利飯 $268麵包蟹非常多蟹膏,蟹肉多而口感厚實,芝士味唔算太濃烈,剛好突出蟹肉鮮味。意大利飯軟硬度適中,龍蝦汁鮮香味道較濃,推薦👍🏻 🌶蒜香辣椒蟲草花加拿大象拔蚌扁意粉 $228蒜香辣椒味道突出,成個意粉都好惹味。象拔蚌同意粉都爽口彈牙,蟲草花味令整體味道更特別更有層次。 🍑Peach Yogurt $68蜜桃乳酪味道鮮甜濃郁,仲有淡淡梳打水,中和甜味。 🍯Honey Longan $68蜂蜜龍眼清甜滋潤,健康首選🫶🏻 MEMOIR銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓#hkpiggy_西餐#hkpiggy_銅鑼灣#hkig #hkfoodie #hkfood #hkgirl #foodie #foodblogger #hkfoodblooger #hkfoodlover #hkshop #hongkong #852 #food #hktravel #拍拖好去處 #香港美食 #香港好去處 #食好西 #cafe #西餐 #coffeeshop #好去處 #甜品 #甜品店 #

🦀芝士焗法國麵包蟹蓋配龍蝦汁意大利飯 $268

🌶蒜香辣椒蟲草花加拿大象拔蚌扁意粉 $228

🍑Peach Yogurt $68
蜜桃乳酪味道鮮甜濃郁,仲有淡淡梳打水,中和甜味。

🍯Honey Longan $68
蜂蜜龍眼清甜滋潤,健康首選🫶🏻

MEMOIR

#hkpiggy_西餐
#hkpiggy_銅鑼灣

#hkig #hkfoodie #hkfood #hkgirl #foodie #foodblogger #hkfoodblooger #hkfoodlover #hkshop #hongkong #852 #food #hktravel #拍拖好去處 #香港美食 #香港好去處 #食好西 #cafe #西餐 #coffeeshop #好去處 #甜品 #甜品店 #打卡 #打卡餐廳 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣餐廳

2023-10-04 28 views
最近喺銅鑼灣發現咗一間食lunch好地方,lunch set $98起包括早餐湯同飲品,可以另外加錢配唔同嘅小食,銅鑼灣區嚟講價錢合理,而且環境幾舒服🫶🏻其中一份lunch set我哋揀咗印度燒春雞,調味比較特別,好香印度嘅香料味,再配埋秘製醬汁幾好食,燒春雞外皮香脆,肉質仲保持到嫰滑多汁✨✨✨另外點咗一份肉眼扒配薯條,牛扒肉質唔韌,有牛味,唔會好肥🥰我另外加咗一份牛肉薯餅同是日甜品,當日嘅甜品係雲呢拿榛子蛋糕,呢款甜品值得一讚,唔會過甜,而且榛子朱古力味非常香👍🏻.📍 MEMOIR (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
另外點咗一份肉眼扒配薯條,牛扒肉質唔韌,有牛味,唔會好肥🥰
📍 MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
Memoir係一間好有情調嘅西餐廳,老闆既作風亦好有意思😊 佢鼓勵大家放低電話,好好享受當下食飯嘅時刻🥂 而且仲喺餐枱以講故事嘅形式,敘述咗佢一段喺外國嘅小插曲,好有人情味!中秋節翌日追完月,趁住放假就去lunch 下😋 呢度嘅lunch set,星期一至日,連公眾假期都有👍🏻 包前菜、主菜、嘢飲,仲可以以優惠價追加小食🌮🌯🥟先上沙律及吉列牛肉薯餅,薯餅啱炸起,配上honey mustard 醬非常醒胃! 外層金黃酥脆,內裡香嫩多汁🐮 推薦! 辣根忌廉卡邦尼意大利粉配温泉蛋🍝🍳 帶小小辣而creamy 口感。搭配上溫泉蛋,蛋黃好新鮮,食落口感更豐富😋 芝士味超級濃郁,又有洋蔥中和番膩感。慢煮美國豬扒配薯蓉豬扒經過慢煮處理,切開好粉嫩,出面煎到都幾香口,而且裏面保留咗豬扒原汁原味。配上blend 得好滑嘅薯蓉,加埋黑醋汁非常夾香煎盲鰽魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁蕃茄忌廉汁係個靈魂😊,為成道菜增添咗一抹豐富的酸甜味道,反而啱啱好襯托到盲鰽嘅鮮味。擺盤好靚🫶🏻份量充足,一齊share plate 都冇問題野飲亦較特別,可以叫培茶🍵 整體黎講,性價比唔錯,可以靜靜地傾計🫶🏻

慢煮美國豬扒配薯蓉

香煎盲鰽魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁

2023-09-30 74 views
周末與男友約會逛街,先吃個靚午飯,找到這間於永光中心樓上的MEMOIR。午市套餐有湯/沙律+主菜+飲品,頗為經濟,另亦可加錢加點小食或甜品。我倆點了一份魚及一份牛,另加了最愛的鵝肝。精選餐湯/雜菜沙律: 各選了一個分著吃。是日餐湯為南瓜湯,湯很濃厚,南瓜味天然香甜,非常不錯。雜菜沙律菜新鮮,車厘茄香甜,且加上藜麥增加口感,配上的Balsamic非常高質,醋味香醇帶甜而不嗆喉。香煎鵝肝配蘋果蓉: 我倆都超愛鵝肝,加點了一份試試。鵝肝表面焦香,嫩滑且油香十足,加點蘋果蓉平衡了油膩感,不錯。香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁: 其中一道主菜選了牛,點了五成熟,中間是美麗的粉紅色,生熟度剛剛好。肉眼牛味香濃,帶油脂的部分尤其香,配上旁邊的蒜鹽更帶起牛味,而配韓式燒肉汁則帶點甜味,兩種口味也頗岀色。配菜的紫菜薯條是個人喜愛的粗薯,滿足。香煎加州鱸魚柳配鮮蝦、蕃茄忌廉汁: 叫一主菜點了魚。鱸魚柳外皮煎得香脆,魚肉亦滑及無骨。鮮蝦大隻爽口。配菜亦岀色,薯蓉滑身,露筍也嫩,與蕃茄忌廉汁很配合。午餐跟一杯飲品,凍檸茶意想不到地岀色,茶底的錫蘭紅茶很香,檸檬是加入新鮮檸汁,有驚喜。另外亦有焙茶及抹茶等較特

雜菜沙律

香煎鵝肝配蘋果蓉

香煎加州鱸魚柳配鮮蝦、蕃茄忌廉汁

午餐跟一杯飲品,凍檸茶意想不到地岀色,茶底的錫蘭紅茶很香,檸檬是加入新鮮檸汁,有驚喜。另外亦有焙茶及抹茶等較特別的選擇。

整體食物質素高,環境輕鬆,很適合聊天,值得回訪。

2023-09-23
$250 (Lunch)
雜菜沙律
香煎鵝肝配蘋果蓉
2023-09-30 38 views
Duck哥🦆今日陪Duck嫂🦆行時代廣場,貶下眼到咗食lunch時間🕛,記得同事話附近有間有情調又好chill嘅餐廳“Memoir”,一於去試下先😆。店舖裝修果然好靚💕,牆身及梳化櫈以灰黑色為主色,天花有不少粉色系嘅花籃吊飾😍,整體效果非常浪漫又高雅🥰。Lunch Menu📔選擇唔算太多,但係望落就幾吸引😋。餐湯/沙律餐湯🍲 - 南瓜🎃忌廉湯,口感creamy,味道清甜,有陣陣南瓜香味😋。沙律🥗 - 沙律菜🥬及車厘茄🍒都非常新鮮,配埋酸酸甜甜嘅沙律汁一齊食,十分醒胃😋。香煎澳洲10安士肉眼扒配韓式燒肉汁 $198由於肉眼扒無貨🥲,所以今日以牛頸脊🐂代替,肉扒烤到7️⃣成熟,表面烤得焦香🔥,肉質軟嫩無筋,有牛肉香味🐂。伴菜有沙律菜🥗及炸薯條🍟,炸薯條比較粗身,炸得非常香脆,上面灑了紫菜粉,更加惹味😋。龍蝦汁松葉蟹鉗意大利飯 $138意大利飯🍛煮到軟滑中帶微硬口感,飯中混有不少蟹肉🦀,加上味道香濃嘅龍蝦汁🦞,味道又甜又鮮香😍。水牛城雞翼 跟餐+$68雞翼🐓雖然混咗醬汁,但外層口感依然香脆🥰;即叫即炸即整,呢點值得一讚👍。醬汁味道微辣🌶,雞翼外脆內嫩又juicy,非常好食😋。芝士蛋糕 跟

餐湯/沙律

香煎澳洲10安士肉眼扒配韓式燒肉汁 $198

龍蝦汁松葉蟹鉗意大利飯 $138

水牛城雞翼 跟餐+$68

芝士蛋糕 跟餐+$28
芝士蛋糕🍰口感綿密幼滑,帶陣陣芝士🧀香味,甜度適中。Duck嫂🦆喜歡佢哋製作用心,蛋糕經過擺盤先放上枱,既精美又好食😋。

總括而言,餐廳食物用心製作,環境浪漫💕又有情調,真心值得回訪💯。

2023-09-24
$250 (Lunch)
  • 水牛城雞翼
  • 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁
  • 紐約芝士蛋糕
  • 龍蝦汁蟹肉意大利飯
2023-09-26 11 views
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍 Memoir(銅鑼灣)🔍 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓🔶日本廣島蠔忌廉燴意大利飯Oyster Risot 💰228廣島蠔嘅鮮味與濃郁嘅忌廉燴飯相得益彰,成5粒大大粒嘅廣島蠔🦪仲有滿滿嘅魚籽~每一口飯都充滿豐富嘅海鮮風味。飯粒口感恰到好處,煮得軟硬適中,絕對值得一試!🔶 日式海膽忌廉帆立貝扁意粉 💰198Sea Urchin Scallops Linguine新鮮嘅海膽和帆立貝搭配係彈牙嘅意粉上,再加上濃郁嘅忌廉醬汁和海膽汁融為一體,味道極為豐富。海膽的鮮甜和帆立貝嘅柔嫩口感相互襯托,十分邪惡😍😍🔶吉列牛肉薯餅配蜜糖芥末汁Beef Korokke 💰68牛肉薯餅外酥內軟,整體味道牛肉味唔會好濃剛剛好,搭配埋蜜糖和微辣嘅芥末汁,味道豐富且均衡~
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍 Memoir(銅鑼灣)
🔍 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

Beef Korokke 💰68
  • 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉
  • 吉列牛肉薯餅配蜜糖芥末汁
2023-09-25 3792 views
Memoir 呢個名好特別,佢嘅意思係記憶或者回想,而呢個都係餐廳想帶出嘅概念,希望大家喺呢度享受完美食之後會有一個美好嘅回憶🥰 佢嘅擺設好精緻,有好多鳥籠,你哋可以將電話放喺嗰度,然後慢慢享受同朋友一齊嘅時間😌今晚嚟到試咗佢嘅午餐,一個set lunch包括餐湯或沙律、主食同埋飲品,另外都可以選擇啲小食😋精選餐湯 - 粟米湯 🥣 首先揀左是日餐湯粟米湯 🌽 好耐冇水牛城雞翼 🐥 小食方面就試咗水牛城雞翼,佢啲醬汁整得好香口,雞翼大大隻好開胃👍吉列牛肉薯餅 🥔 呢個係我最鍾意嘅小食,每次去日式餐廳都一定會叫嘅,炸得好脆香煎盲鱨魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁 🐟 盲鱨魚柳煎得好香口,配埋蕃茄忌廉汁係好完美嘅配搭,甜甜地好開胃👏 佢用咗薯蓉做配菜,薯蓉都好香好滑,一定要試😋香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 🥩 肉眼扒配韓式燒肉汁真係第一次試⚡️ 原來都好夾同埋好好食架! 有少少fusion 西式同韓式嘅感覺 👏 肉質好嫩,份量好大,超推介!

精選餐湯 - 粟米湯 🥣
首先揀左是日餐湯粟米湯 🌽 好耐冇
粟米湯

水牛城雞翼 🐥

吉列牛肉薯餅 🥔
呢個係我最鍾意嘅小食,每次去日式餐廳都一定會叫嘅,炸得好脆
吉列牛肉薯餅

香煎盲鱨魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁 🐟
香煎盲鱨魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁

香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 🥩
粟米湯
吉列牛肉薯餅
香煎盲鱨魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁
  • 香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁
💭呢日約左朋友係銅鑼灣區食飯,想同朋友坐得舒舒服服地傾下計,就黎左呢間裝飾都幾少女心既餐廳食飯啦~ 呢度每張檯上面都會有個鳥籠,可以比客人放低部電話!如果有放到電話係個鳥籠度,可以全單9折!呢間餐廳既lunch set 會有沙律/餐湯 +主菜+ 飲品😝我同朋友就叫左兩個set同兩個小食試~🌸Lunch Set A 四川麻辣牛柳絲意大利粉(HKD 98)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️辣度唔算太辣!好香!碟意粉一上檯口水就流曬出黎🤤食落口同腦海中個鐘麻辣味道一樣好香濃!麻辣用牛呢個配搭真係好match!🌸Lunch Set D 慢煮美國豬扒配薯蓉(HKD 158)⭐️⭐️⭐️⭐️通常d 咁厚既慢煮🐷好多時d餐廳都會整到好韌,但呢間餐廳個慢煮🐷扒係好厚好嫩!薯蓉同豬扒一齊食好滿足😝🌸水牛城雞翼(+HKD 68)⭐️⭐️⭐️⭐️😝呢個係好食既水牛城雞翼!個醬好足,唔會得個細細pat ,所以個味都好濃!重口味之選!🌸和風紫菜薯條配黑松露醬 (+HKD 38)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我覺得呢個薯條係今日既vip!本身薯條加左紫菜粉已經好好味!點知加埋好香好濃既黑松露醬,完全將個薯條昇華曬!大家個肚有空間的話,呢個係必點之選!
四川麻辣牛柳絲意大利粉

🌸水牛城雞翼(+HKD 68)⭐️⭐️⭐️⭐️😝

四川麻辣牛柳絲意大利粉
慢煮美國豬扒配薯蓉
✨今天是平日晚上,我們黎到這間超高人氣,超高質,有情調,有浪漫氣氛環境食晚餐✨今晚餐廳非常多人,非常熱鬧。所以,大家黎食之前,記得記得要網上訂位先好黎食💕💕✨餐廳有是日Set dinner 供應,有First Course,Second Course,Third Course,Dessert,Drink,Special Discount Offer 等等✨現在介紹我們今晚吃了什麼吧😍1️⃣First Course 我們揀左龍蝦湯(+$20),龍蝦湯賣相好精緻,好睇得出大煮用心去製作👍食落好香濃,好飲,可以推薦一下⭐2️⃣Second Course (4 Pick 1)餐廳提供四個前菜可選一個,我們選擇了薄荷意大利火腿配哈蜜瓜👍我由頂部薄荷意大利火腿開始吃,吃落好香薄荷味,好Fresh,好適合與意大利火腿配搭,底部就是兩粒大大粒哈蜜瓜,非常鮮味💕3️⃣Third Course (4 Pick 1)餐廳提供四個主食可選一個,我們選擇了烤美國肉眼扒配紅酒汁($488),我們選擇了五成熟🎊今天肉眼扒賣相非常大塊,我們切了一刀再看看賣相,肉汁非常多,食落都淋的肉質👍🥩4️⃣Dessert 🍰我們加左$30 叫左

✨現在介紹我們今晚吃了什麼吧😍
1️⃣First Course
龍蝦湯
2️⃣Second Course (4 Pick 1)
薄荷意大利火腿配哈蜜瓜
3️⃣Third Course (4 Pick 1)
4️⃣Dessert 🍰
我們加左$30 叫左紐約芝士蛋糕,非常重型的芝士蛋糕,再加埋Cream和士多啤梨一齊食,正呀👍👍
我們仲額外散叫左2個受網民歡迎的小食🍟
1️⃣水牛城雞翼($88)
💕有四件雞中翼,食落有少少辣,幾惹味,幾香口,即叫即製,熱辣辣👍
2️⃣和風紫菜薯條配黑松露醬($78)🍟
和風紫菜薯條配黑松露醬
💕薯條份量非常多,最好食黑松露醬,味道超香濃。薯條炸得好香脆,每條都有紫菜入哂味👍真係好食💕衣加睇番d相都好想食⭐⭐⭐⭐⭐

⚠️餐廳有一個全單九折優惠做緊,我覺得幾吸引,又幾有趣。餐廳每一枱的枱頂,有一個一個吊起了的鳥籠,只要把手機放入鳥籠內,與親朋好友享受無干擾的用餐時光。我也是第一次見,好得意,好有特色🫶👍

這間餐廳非常正,⭐⭐⭐⭐⭐五星好評👍餐廳服務又好,又有禮貌,抵讚👍
2023-08-24
龍蝦湯
烤美國肉眼扒配紅酒汁
永光中心大部份為日式料理,今次試試一間較特別西餐.餐廳希望食客可以放低手機好好與朋友喺無干擾下享受聚餐.若然能參與活動就有免費甜品供應.確實對機不離身嘅香港人嚟講係一個難關,小妹暫時都未做到~午市嚟講餐廳擺盤尚有心思,而裝修以簡約半暗黑氛圍加上浪漫花叢佈置,反令人更想拎起手機🤭🔸香煎加洲鱸魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁($168)鱸魚皮煎得酥脆可口,魚肉鮮嫩.旁邊薯蓉口感綿密而牛油味唔會太過.鮮蝦亦爽身,配合酸甜蕃茄忌廉汁更加開胃,提升主菜味道🔸香辣蒜片鮮蝦扁意粉($128)辣味不突出而蒜香味濃厚,扁意粉軟硬適中,鮮蝦同樣爽彈,所有材料融入炒香蒜油意粉內更香口美味套餐跟餐湯或沙律🔸三重朱古力蛋糕(+$28)🔸芝士蛋糕(+$28)每日精選蛋糕及甜品都不同,當日依兩種都非常啱口味,係個人比較愛嘅硬身芝士質感.三重朱古力分三個不同層次,合併起嚟濃郁而不過甜. 芝士蛋糕細膩,微微帶出濃郁芝士香🔸蜜桃薄荷特飲(+$48)🔸黑加侖子薄荷特飲(+$48)兩杯特飲份量偏小,精緻地放上花草裝飾.個人比較喜愛黑加侖子味味道較突出,兩者同樣有氣清爽

🔸香煎加洲鱸魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁($168)

🔸香辣蒜片鮮蝦扁意粉($128)

套餐跟餐湯或沙律

🔸三重朱古力蛋糕(+$28)
🔸芝士蛋糕(+$28)

🔸蜜桃薄荷特飲(+$48)
🔸黑加侖子薄荷特飲(+$48)

2023-09-19 20 views
餐廳個氛圍浪漫好有情調💞燈光偏暗 有玫瑰花牆同花吊籃做裝飾好啱情侶食飯dating🫶🏻餐廳價錢走中高路線 食物主打扒類等西餐價錢同味道都成正比 算好高質Idiot今次就試咗佢嘅意粉同risotto~-👩🏻‍🍳 Idiots翻兜之選❤️‍🔥日式海膽忌廉帆立貝意大利粉 $198意粉非常掛汁 每啖都食到好濃厚嘅海膽汁😋海膽汁好鮮甜 唔腥唔苦🥰仲有三粒大大粒嘅帶子 煎得都幾香口個貝殼裝飾好搶眼 打卡一流~❤️‍🔥日本廣島蠔燴意大利飯 $218飯好煙韌 忌廉汁味濃得嚟好濕潤廣島蠔唔算好大隻 但每隻都好新鮮好肥美👅餐廳職員教我哋將啲蠔壓碎入意粉啲蠔汁令成個意粉好有鮮味 唔會太膩🦪加上三文魚籽都好新鮮 一啲都唔腥~
餐廳個氛圍浪漫好有情調💞
燈光偏暗 有玫瑰花牆同花吊籃做裝飾
好啱情侶食飯dating🫶🏻
餐廳價錢走中高路線 食物主打扒類等西餐
價錢同味道都成正比 算好高質
Idiot今次就試咗佢嘅意粉同risotto~

👩🏻‍🍳 Idiots翻兜之選

❤️‍🔥日式海膽忌廉帆立貝意大利粉 $198
意粉非常掛汁 每啖都食到好濃厚嘅海膽汁😋
海膽汁好鮮甜 唔腥唔苦🥰
仲有三粒大大粒嘅帶子 煎得都幾香口
個貝殼裝飾好搶眼 打卡一流~
❤️‍🔥日本廣島蠔燴意大利飯 $218
飯好煙韌 忌廉汁味濃得嚟好濕潤
廣島蠔唔算好大隻 但每隻都好新鮮好肥美👅
餐廳職員教我哋將啲蠔壓碎入意粉
啲蠔汁令成個意粉好有鮮味 唔會太膩🦪
加上三文魚籽都好新鮮 一啲都唔腥~
2023-09-07
Dining Offer