Lunch Set $198+$48🥗 (前菜) 雜菜沙律配咗黑醋同藜麥嘅沙律,口感幾豐富,餐前開胃啱晒< 4/5 >🥩 (主食) 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 (Medium)牛扒好厚身,牛味濃郁,只冇少量筋位,肉質剛好,雖然配咗燒汁,但就咁食都已經好好味,不過就熟咗啲,叫五成熟似七成熟,仲有脆卜卜嘅炸薯條< 4/5 >🍸 (餐飲) 蜜桃薄荷特飲濃濃嘅蜜桃味,唔會太甜,飲落都好香,有少少氣,配埋微微嘅薄荷味,超正,隻杯仲要好靚好啱打卡,必叫< 5/5 >—。—Lunch Set $158+$68-🫕 (前菜) 青瓜義大利湯好特別嘅配搭,有少少清新嘅青瓜味,但整體唔算好濃味< 3.5/5 >🍘 (主食) 慢煮美國豬扒配薯蓉豬扒好厚切,肉質實但唔韌,熟度剛好,帶少許粉嫩,但略嫌佢冇乜調味,好靠佢附送嘅燒汁,薯蓉方面都整得好滑好creamy< 3.5/5 >🍖 (小食) 水牛城雞翼甜酸辣齊晒嘅一款醬,味道好適中,唔會好刺喉,雞翼外層層皮仲係脆脆的,好難得,亦都好juicy,必試< 4.5/5 &#
Lunch Set $198+$48

🥗 (前菜) 雜菜沙律
配咗黑醋同藜麥嘅沙律,口感幾豐富,餐前開胃啱晒

🍸 (餐飲) 蜜桃薄荷特飲
< 5/5 >
Lunch Set $158+$68
🫕 (前菜) 青瓜義大利湯
好特別嘅配搭,有少少清新嘅青瓜味,但整體唔算好濃味
< 3.5/5 >

🍘 (主食) 慢煮美國豬扒配薯蓉
< 3.5/5 >

🍖 (小食) 水牛城雞翼
< 4.5/5 >
🍵 (餐飲) 熱焙茶
焙茶味都幾濃,健康之選,唔追求打卡嘅人都可以試試
+ plus 10% service charge
—。—
餐廳環境俾人好舒服嘅感覺,仲有啲小鳥籠掛喺上面,俾你放低電話,專心享受同你嘅飯腳嘅時刻 🙈🙈
好味👅:4.5/5
服務💁🏻‍♀️:4/5
抵食💰:3.5/5
環境🏖:4/5
2023-09-10
$255 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
  • 水牛城雞翼
  • 蜜桃薄荷特飲
2023-09-16 51 views
背景:我朋友同佢朋友生日食晚飯。食物質素:意粉一般但價錢貴得唔合理;內部環境:同openrice啲人影嘅有距離,就只有門口可以呃得下人;侍應服務:都强差人意,只得兩位服務員, 基本上服務水準同茶餐廳差不多 。佢哋忙都出汁,我朋友想搵佢哋幫手影相合照要叫完再叫,等咗一段時間其中一位侍應先得閒。總結:早知係咁款,用咁嘅價錢去酒店食真係好好多。相就無影,信不信由你。如要同人興祝生日等呢類重要日子, 都係諗清諗楚好D。
背景:我朋友同佢朋友生日食晚飯。
食物質素:意粉一般但價錢貴得唔合理;
2023-09-16 19 views
📍MEMOIR登龍街28號永光中心17樓1️⃣ Lunch Set - 意式香草忌廉煙三文魚意大利飯(跟Salad) $128 🌕🌕🌕🌕🌑飯煮得比一般risotto軟身,係我鍾意嘅texture,夾雜咗洋蔥嘅爽脆口感!意式香草忌廉醬食落似英式兵加腸嘅味。2️⃣ Lunch Set - 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁(跟Salad) $198 🌕🌕🌕🌕🌑我哋叫咗medium,但出到嚟似medium rare。肉眼扒比較多筋膜,但食落好有牛味,而且鎖到肉汁。配菜薯條好酥脆。3️⃣ Add-on - 水牛城雞翼 $68 🌕🌕🌕🌑🌑呢個食落似中式菜咕嚕肉,第一次食到個皮咁酥脆嘅水牛城雞翼,個醬汁都比較酸甜,唔係好辣。4️⃣ Add-on - Cheesecake $28 🌕🌕🌕🌑🌑Texture厚身,唔夠滑。隔離配咗greek yogurt同水果,第一次見~5️⃣ Apple Juice +$86️⃣ Coke Zero +$8
📍MEMOIR
登龍街28號永光中心17樓

3️⃣ Add-on - 水牛城雞翼 $68 🌕🌕🌕🌑🌑

5️⃣ Apple Juice +$8
6️⃣ Coke Zero +$8
2023-09-16
$240 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
呢日去咗銅鑼灣一間樓上西餐食𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 – 麻雀雖小,五臟俱全,而且𝙲𝙿 值唔錯!-♡︎𝙳𝚊𝚒𝚕𝚢 𝚜𝚘𝚞𝚙-♡︎𝙼𝚒𝚡𝚎𝚍 𝚐𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍-♡︎龍蝦汁松葉蟹鉗意大利飯 $𝟷𝟹𝟾一入口就覺得個龍蝦汁調味得剛好~唔會過鹹又夠鮮味,同意大利飯好夾推薦一試( ˘ ³˘)♥︎➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎-♡︎香煎加洲鱸魚配鮮蝦 蕃茄忌廉汁 $𝟷𝟼𝟾煎鱸魚冇作過多調味,係西餐之中較為清淡、健康嘅選擇重口味人士未必啱,但小編就幾鍾意呢 \(^ヮ^)/-♡︎凍/ 熱焙茶餐飲嘅選擇都唔少揀抹茶、焙茶呢𝚍 都唔洗額外加錢ʕ•ᴥ•ʔ-♡︎𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 跟餐+$𝟸𝟾最後嗌咗個甜品作結𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 口感扎實,芝士味香濃,唔錯呢👏🏻
呢日去咗銅鑼灣一間樓上西餐食𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 –
麻雀雖小,五臟俱全,而且𝙲𝙿 值唔錯!
♡︎𝙳𝚊𝚒𝚕𝚢 𝚜𝚘𝚞𝚙

♡︎𝙼𝚒𝚡𝚎𝚍 𝚐𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍
♡︎龍蝦汁松葉蟹鉗意大利飯 $𝟷𝟹𝟾
一入口就覺得個龍蝦汁調味得剛好~
唔會過鹹又夠鮮味,同意大利飯好夾
推薦一試( ˘ ³˘)♥︎

➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎
♡︎香煎加洲鱸魚配鮮蝦 蕃茄忌廉汁 $𝟷𝟼𝟾
煎鱸魚冇作過多調味,係西餐之中較為清淡、健康嘅選擇
重口味人士未必啱,但小編就幾鍾意呢 \(^ヮ^)/

♡︎凍/ 熱焙茶
餐飲嘅選擇都唔少
揀抹茶、焙茶呢𝚍 都唔洗額外加錢ʕ•ᴥ•ʔ
♡︎𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 跟餐+$𝟸𝟾
最後嗌咗個甜品作結
𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 口感扎實,芝士味香濃,唔錯呢👏🏻
2023-08-27
Lunch
2023-09-16 31 views
一直都想試呢間餐廳,因為上網睇都有好多好評,所以決定今日去試吓佢嘅午餐,順便慶祝媽咪嘅生日🥳我哋分別嗌咗:🍽️韓式辣泡菜豚肉扁意粉(💰: $108)好特別嘅配搭,如果食得辣嘅人就一定要試吓,意粉硬度啱啱好。🍽️意式香草忌廉煙三文魚意大利飯(💰: $108)有我最鍾意食嘅pesto,加埋煙三文魚配搭好好,味道好濃郁同埋好creamy!🍽️澳洲肉眼扒配韓式燒肉汁(💰: $198)第一次去西餐廳食牛扒會配搭韓式燒肉汁,估唔到兩者加埋一齊好襯,牛扒都好大塊好juicy。另外加咗香煎鵝肝配蘋果蓉同埋紫菜薯條配黑松露醬,鵝肝比較失望因為有少少蘇,如果有埋件多士會好啲,薯條真係一定要叫,尤其是如果鍾意食黑松露嘅你😋好戲在後頭,食到最後聽到有音樂盒播出嚟嘅生日歌,然後就見到餐廳職員拎住個甜品過嚟我哋張枱度,真係非常驚喜同埋裝飾得好靚🥰

我哋分別嗌咗:

🍽️韓式辣泡菜豚肉扁意粉(💰: $108)
好特別嘅配搭,如果食得辣嘅人就一定要試吓,意粉硬度啱啱好。

🍽️意式香草忌廉煙三文魚意大利飯(💰: $108)

🍽️澳洲肉眼扒配韓式燒肉汁(💰: $198)

2023-09-15 23 views
🥩🥩🍧🍧今次介紹依間餐廳超有心思,除左有幾款特別推介菜式外,擺盤非常有心機,餐廳非常鼓勵客人珍惜同朋友既用餐時光,唔覺有用餐時間既限制,另外如果用餐期間遠離電子產品,就可以免費贈送一客DIY甜品日式青芥末威靈頓三文魚 ($308)第一次試到依個菜式,個面好香好脆,同時包住既三文魚好嫩滑,而且好厚,一啖感受兩種滋味,食落口唔覺有青芥末,但沾左旁邊既沙律醬後,層次感大增👍🏻👍🏻👍🏻日本廣島蠔忌廉燴意大利飯($228)廣島蠔份量好多,都有5-6隻,每隻都漲卜卜,咬落非常juicy,再加左三文魚子係面,能夠為意大利飯稍作調味同點綴,意大利飯夾埋蠔一齊食都係第一次,兩者出奇地夾,鮮味滿分👍🏻👍🏻Peach Minty Fizz ($68)整體段講係桃味梳打,薄荷味唔太覺,但富士山杯同裝飾令到飲品好吸引,岩哂喜歡打卡既朋友Kyoho yogurt ($68)唔覺好有乳酸味,提子味好出,但唔算太甜Cherish this Moment (DIY dessert)甜品係一個芝士蛋糕,另外提供蜜瓜、士多啤梨、藍莓、朱古力醬、馬卡龍、朱古力,俾大家有機會同朋友一齊設計獨一無二既甜品👍🏻👍🏻idea相當好M
🥩🥩🍧🍧

日式青芥末威靈頓三文魚 ($308)

日本廣島蠔忌廉燴意大利飯($228)

Peach Minty Fizz ($68)

Kyoho yogurt ($68)
唔覺好有乳酸味,提子味好出,但唔算太甜

MEMOIR
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
呢間餐廳鼓勵大家係食飯時都專注於美食同埋與人相處嘅時光,所以如果食飯時,將手機放入籠入住,唔用電話,就可以免費有一份DIY甜品🥰 好有心嘅餐廳!💪🏻 日式青芥末威靈頓三文魚 ($308)呢個係西餐常客:威靈頓牛柳的變奏版😂 外面嘅酥皮好酥脆,而裏面嘅三文魚好嫩滑,魚油香味突出,加埋青芥末醬好好味😋💪🏻 16小時慢煮法國油封鴨髀 ($338)油封鴨髀嘅外皮超香脆,因爲用慢煮嘅方法令到啲鴨肉質感好淋、好軟滑🤤 每一啖都充滿油香!伴碟嘅汁酸酸甜甜,仲有日本嘅醃蘿蔔,加埋一齊食可以減輕左油膩嘅感覺!💪🏻 日本廣島蠔燴意大利飯 ($228)食嘅時候店員專登提我地要整碎啲蠔,等啲蠔汁可以融入啲飯到!果然整碎啲蠔之後撈埋啲飯一齊食,有齊creamy嘅忌廉汁同啖啖都有濃郁嘅蠔味😋 意大利飯嘅軟硬適中,加埋一粒粒嘅三文魚子,口感豐富!幾正!💪🏻 Orion啤酒、Peach Yogurt ($78,$68)Peach Yogurt係微微酸的嘅桃乳酸加梳打水 ,香香甜甜!💪🏻DIY甜品 - Cherish this moment雖然係送嘅,但都好味!三重朱古力蛋糕嘅朱古力味好濃,又唔會太甜。味道:8.5/1

💪🏻 日式青芥末威靈頓三文魚 ($308)

💪🏻 16小時慢煮法國油封鴨髀 ($338)

💪🏻 日本廣島蠔燴意大利飯 ($228)

💪🏻DIY甜品 - Cherish this moment

日式青芥末威靈頓三文魚
16小時慢煮法國油封鴨髀
日本廣島蠔燴意大利飯
  • 16小時慢煮油封鴨髀
收埋手機有甜品食!?|📍Memoir餐廳為咗令客人珍惜時間,也珍惜眼前的人💛準備咗一個小鳥籠俾客人將手機暫存其中,與親朋好友享受無手機的用餐體驗💛所有參與此活動的顧客可免費獲贈我們的DIY甜品 Cherish this Moment🫶🏻真係好有心思💛♡日式海膽忌廉帆立貝扁意粉♡|💰$198平時食到無膏嘅帆立貝好似無靈魂咁,但呢度嘅帆立貝好厚身而且每一粒都有膏🧡見到果下真係心心眼超級加分❤️‍🔥海膽汁超濃稠,包住哂每一條意粉🧡味道濃郁味道鮮甜無腥,意粉有咬口食落彈牙🧡男朋友超級滿意🧡♡日本廣島蠔忌廉燴意大利飯♡|💰$228💛呢個risotto賣相好吸引,一堆蠔整整齊齊咁排埋一齊🦪仲要每一隻蠔望落都超級無敵飽滿❤️‍🔥未食已經聞到陣蠔香,一食果然蠔味相當突出🦪咬落去果下口感都好正❤️‍🔥risotto嘅口感相當creamy每一粒飯粒都俾cream包覆住🫶🏻口感軟硬適中💛頗為出色!♡Peach yogurt♡|💰$68呢杯乳酪其實係桃味乳酸梳打,本身已經入咗落玻璃大樽入面,飲落微凍🧏🏻‍♀️無放冰所以唔會變淡味,味道正常唔會過甜🧏🏻‍♀️打卡一流♡MEMORABLE♡|💰$108餐廳嘅cocktail
收埋手機有甜品食!?|📍Memoir

♡日式海膽忌廉帆立貝扁意粉♡|💰$198

♡日本廣島蠔忌廉燴意大利飯♡|💰$228

♡Peach yogurt♡|💰$68

♡MEMORABLE♡|💰$108
餐廳嘅cocktail都代表住唔同嘅故事仔,呢杯嘅故事係AFTER THE ACCIDENT. SHE SAID THIS IS THE ONLY ONE DRINK SHE REMEMBERED. I MADE HER THIS DRINK WHEN SHE FIRST CAME INTO THE BAR.
成分方面係BOMBAY GIN, LYCHEE LIQUOR, CHAMBORD, ELDERFLOWER, FRESH LEMON JUICE💛味道以荔枝味為主相當易入口,酒精味唔會好重,啱哂女仔口味💓
2023-09-11 23 views
//05 09 23 晴天🌞20:00 銅鑼灣 永光中心@memoir.causewaybay / Mémoire /或許,最美嘅事並唔係留住時光,而係留住人生中,每段甜酸苦辣嘅回憶🪶。「Memoir」店名取自於法文「mémoire」,目的想令食客能夠係餐廳裏面,同親朋摯友/愛人打造一段又一段嘅難忘回憶。餐廳配合花藝、燈光,營造出非常浪漫嘅氛圍💖。而佢哋嘅手寫餐牌,更加充滿住個人特色。揭開第一頁,就已經承載住,店主們對每套經典電影嘅獨有情感。除此之外,店主更特意為每枱準備一個小鳥籠,希望每位食客都能夠將電話暫時放低,好好咁享受同親朋摯友一段無干擾嘅用餐時光🌙!-水牛城雞翼 HKD$88—————————————————————————雞翼外皮炸得酥脆 肉質嫩滑整體味道酸酸甜甜 十分開胃日本廣島蠔燴意大利飯 HKD$228—————————————————————————5隻都超級肥美嘅廣島蠔 蠔味極之濃郁、鮮甜 而且After taste絕無腥味意大利飯煮得唔錯 滿滿忌廉嘅奶香味外表呈現奶油狀 入口creamy另外軟硬程度適中 食嘅時候會帶點韌韌哋嘅感覺*但記住要盡快享用 凍咗就無咁
05 09 23 晴天🌞

鴨髀外皮煎至金黃色 咬落去非常香脆
由於經過長時間嘅低溫油封
所以肉質食起嚟 柔軟而結實
每啖都會充滿住鴨嘅酥香

配菜會有漬牛蒡、紅石榴、醃黃蘿蔔
當中甜酸嘅紅石榴 更可以中和口腔裏面嘅油膩感

值得一讚:
擺盤相當有心思,令到賣相十分吸引
2023-09-05
$325 (Dinner)
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
  • 16小時慢煮油封鴨髀
2023-09-11 2618 views
登龍街一間上樓西餐廳,一出𨋢已經有種進入浪漫國度的感覺,並非粉紅色或者花海果種,而是星球果種。看餐牌上好多野都想食,但最後決定點了兩個晚餐,感覺比較抵食。餐湯二選一,當晚精選餐湯係紅菜頭湯,好清甜,好清新。另一款是要另加$20的龍蝦湯,有幾粒龍蝦肉,幾鮮甜,但有少少鹹。前菜四選一,煙三文魚杏仁芝士卷,唔太食到有杏仁,但呢個配搭都幾好食,芝士唔會太濃。烤北海道帶子神石榴藜麥沙律,石榴味道帶酸,好開胃。另外加$58點了一份加拿大北寄貝帶子刺身配芥末柚子豉油,個柚子豉油好清新,加落沙律菜食都好正。主菜四選一,不同主菜有不同價錢,餐廳應該每個月會換不同主菜,黎之前睇OpenRice 見面係生蠔意大利飯。① 燒西班牙乳豬 $398好脆皮,唔會好肥,肉唔乾身,正阿!配有少少蔬菜,中和啖啖肉既膩。② 烤美國肉眼扒配紅酒汁 $488切開見到有少少紅,應該有7成熟,平時食牛最怕韌,呢塊厚身牛扒煮到呢個熟度都唔韌,易切易咬。甜品加$30點左紐約芝士蛋糕以及三重朱古力蛋糕,訂座時講左慶祝生日,甜品有特別擺盤同寫字!個鋼琴好有驚喜!兩件蛋糕都好食,再叫埋兩杯特飲Pineapple Fizz 及Pineappl

烤北海道帶子神石榴藜麥沙律

燒西班牙乳豬

① 燒西班牙乳豬 $398

② 烤美國肉眼扒配紅酒汁 $488
三重朱古力蛋糕
紐約芝士蛋糕

再叫埋兩杯特飲Pineapple Fizz 及Pineapple Coconut Milk $38,好滿足。不過我建議後上,因為我落單就叫左飲品,兩杯野飲同湯一齊上,放到啲冰溶我都未食完主菜,後尾飲就有點淡。
Dinner
烤北海道帶子神石榴藜麥沙律
燒西班牙乳豬
三重朱古力蛋糕
紐約芝士蛋糕
又係銅鑼灣食lunch 系列,呢間係一間高質西餐,扒類唔錯👍🏻⭐️香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198一上菜已經聞到香味,肉眼扒點左7成熟,火候啱啱好,唔會overcook 變得韌。而且有牛味,配埋薯條,份量好夠😎⭐️慢煮美國豬扒配薯蓉 $158豬扒勁厚,其實好難控制時間。但係驚喜既係切開之後有微微既粉紅色,岩岩好熟,加上有少少既肥膏,唔會太肥,又帶出香味😗不過個汁有啲似係配吉列豬扒嘅汁,所以同呢個豬扒唔係太夾。我覺得就咁食豬扒加少少鹽會比較好食😊 ⭐️蜜桃薄荷特飲 (+$48)and 凍焙茶 (連餐)食完扒之後,飲番杯茶解膩都唔錯🤓不過主食先係重點😌

⭐️香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198

⭐️慢煮美國豬扒配薯蓉 $158

⭐️蜜桃薄荷特飲 (+$48)and 凍焙茶 (連餐)
食完扒之後,飲番杯茶解膩都唔錯🤓不過主食先係重點😌

慢煮美國豬扒配薯蓉
慢煮美國豬扒配薯蓉
2023-09-01 1337 views
📍Memoir 呢間西餐廳好有情調,四處佈置左花花鳥籠🌼、幻彩投影燈💡、蘑菇燈擺設等等,瀰漫著浪漫既氣氛💕餐廳既理念相當有意思,Memoir係回憶既意思— 回憶過去既美好,享受當下既快樂✨Cherish this moment✨ 相信想食客係餐廳留低美好既回憶~🦐香辣蒜片鮮蝦扁意粉 Linguinc Aglio E olio w/ Prawn & Mushroom $128鮮蝦食落幾彈牙🤤 亦都好貼心剝曬殼~而扁意粉煮得啱啱好,唔會過淋或者過硬,每一條都好掛汁,完美地吸曬啲醬汁😍香蒜既味濃郁,昇華左成碟意粉既味道😚🥩香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 Grilled Australia Rib-Eye Steak 10oz with Korean Garvy Sauce $198肉眼扒好大塊!😍亦都好厚切!啱曬食肉獸既我😗牛排叫左7成熟,牛味濃郁多汁,肉質鮮嫩,由切開果刻牛香撲鼻而黎,食欲大增😌牛扒無乜筋,肉質食落亦都幾有咬口,唔會覺得好韌~配搭埋韓式燒肉汁同胡椒鹽,味道甜甜地,更加帶出牛扒嘅鮮味😇另外伴菜都唔馬虎㗎,有即炸薯條🍟同沙律菜,飽肚感十足!🐥水牛城雞翼 Buffalo Wi
📍Memoir

香辣蒜片鮮蝦扁意粉

水牛城雞翼

🐥水牛城雞翼 Buffalo Wings $68
雞翼外皮炸得脆身,同時沾滿曬醬汁,酸酸辣辣幾惹味😌但係接受得到嘅辣味,唔會過辣!

蜜桃薄荷特飲

🍑蜜桃薄荷特飲 Peach Minty Fizz (套餐+$48)
非常推薦大家叫呢杯!由玻璃杯到杯墊既擺設都好靚💕杯飲品呈現漸變效果,而擺設都特別配搭返相應既顏色🧡好賞心悅目!飲落蜜桃味超香甜,但唔係死甜;而薄荷味相當清爽,兩者配合得啱啱好😌誠意推薦啊!

🍵抹茶 Iced Matcha
抹茶味道就正正常常,抹茶味偏淡🫣冇乜特別驚喜~

✨個人意見: 呢間餐廳比較寧靜,環境氣氛都幾舒適,約會好地方!

⭐️好味指數:8.5/10

📍MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
香辣蒜片鮮蝦扁意粉
水牛城雞翼
蜜桃薄荷特飲
有時想靜靜地同朋友傾下計食餐飯,但要搵到呢一類嘅餐廳都唔易,今日介紹嘅呢間餐廳位於超級多人嘅銅鑼灣,但係入到餐廳係好有情調,而且重點係好寧靜好舒服,同嘈雜嘅銅鑼灣有好大對比🤣餐廳鼓勵客人同朋友好好享受呢一餐同傾下計,佢地會提供一個鳥籠俾你收埋部電話,但對於相機食先嘅Foodie就有啲難度啦🫢叫左餐廳嘅Lunch set試下,可以配餐湯或者沙律,南瓜湯好濃好Creamy;沙律就正正常常啦🤓❣️香煎鵝肝配蘋果蓉 $98廚師掌握好煎鵝肝的生熟程度,鵝肝食落超級嫩滑,配上蘋果蓉,中和左油膩嘅感覺🤹🏻‍♀️❣️意式香草忌廉煙三文魚意大利飯 $128意大利飯煮到岩岩好,十分Creamy,每一啖都有濃濃嘅汁包住,好正👍🏻❣️香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198叫左七成熟,切開仲係粉嫩色,食落仲有肉汁,而且牛味好濃,配上佢嘅燒肉汁真係有錦上添花嘅感覺🤩❣️加配 $48 黑加侖子薄荷特飲除左叫左蘋果汁,特登加錢配特飲,嚟到果然冇失望,飲品外形打卡一流📸,飲落薄荷味唔會太搶,仲有黑加侖子嘅味道🍇❣️加配 $28 紐約芝士蛋糕芝士蛋糕味道好濃,配上乳酪食中和左好膩嘅感覺,唔錯😋🏦是次消費總額 $559(人均消費

❣️香煎鵝肝配蘋果蓉 $98

❣️意式香草忌廉煙三文魚意大利飯 $128

❣️香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198

❣️加配 $48 黑加侖子薄荷特飲

❣️加配 $28 紐約芝士蛋糕
芝士蛋糕味道好濃,配上乳酪食中和左好膩嘅感覺,唔錯😋

🏦是次消費總額 $559(人均消費 $280)
🍴須加一服務費

👅好味度:9(10分滿分)
環境同食物質素都屬於中上,午餐價錢都唔貴,重點要讚下佢地嘅服務,好有禮貌同快手,下次想試下佢地晚市嘅日本廣島蠔燴意大利飯同日式青芥末威靈頓三文魚😋😋
$280 (Lunch)
  • 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁
  • 紐約芝士蛋糕
去銅鑼灣登龍街揾食~呢度真係好多餐廳🤗之前朋友提過想試呢間🤤Lunch Set 包餐湯/沙律+主菜+飲品,weekend仲有brunch set☺️叫左3個lunch 同1個小食 share食~#甘筍忌廉湯 🥕🥣入口好順滑,熱辣辣好暖胃#雜菜沙律 🥗❣️沙律菜新鮮,蕃茄仔都有2隻色有誠意,仲有啲藜麥🤗黑醋汁好開胃#和風紫菜薯條 配 #黑松露醬 🍟❣️份量都幾多😀超級新鮮炸起,香脆唔油👍🏻黑松露醬好重黑松露味🤩係我影完主菜相之際,已經俾大家KO左 2/3😂😂HKD38#炸軟殼蝦蝦膏忌廉扁意粉 🦐🦐🦐🍝❣️之前fafafoodie 係日本食過軟殼蝦好好食😍念念不忘😗今次見menu有即刻叫!3隻軟殼蝦都幾大隻😊連蝦頭食埋好濃蝦味😚如果juicy返少少仲正!扁意粉夠al Dente,忌廉味濃郁~HKD128#辣根忌廉卡邦尼意大利粉配温泉蛋 🥚🍝温泉蛋撈左落去意粉度,令成個意粉好香蛋味☺️HKD98#香煎盲鰽魚柳配鮮蝦 蕃茄忌廉汁 🐟🦐🍅煎盲鰽魚都幾重魚味,冇骨,略嫌某啲位可能近魚肚有少少腥味🤐鮮蝦正常彈牙,對比軟殼蝦就遜色左🙈🥔薯蓉好香薯味,蘆筍鮮嫩HKD168值得一提,呢度既凍檸檬水/茶🍋係唔洗自己篤

#甘筍忌廉湯 🥕🥣
入口好順滑,熱辣辣好暖胃
甘筍忌廉湯

#炸軟殼蝦蝦膏忌廉扁意粉 🦐🦐🦐🍝❣️
HKD128
炸軟殼蝦蝦膏忌廉扁意粉

#辣根忌廉卡邦尼意大利粉配温泉蛋 🥚🍝
温泉蛋撈左落去意粉度,令成個意粉好香蛋味☺️
HKD98

#香煎盲鰽魚柳配鮮蝦 蕃茄忌廉汁 🐟🦐🍅
HKD168
香煎盲鰽魚柳配鮮蝦 蕃茄忌廉汁

值得一提,呢度既凍檸檬水/茶🍋係唔洗自己篤檸檬架🤣懶人之選🤭同埋餐廳提供小雀籠俾客人放手機,鼓勵客人用餐時間放低手機,享受食物同與人相處既時光😉
凍檸檬茶/凍檸檬水/熱檸檬水

雜菜沙律
和風紫菜薯條配黑松露醬
炸軟殼蝦蝦膏忌廉扁意粉
2023-08-30 30 views
銅鑼灣區要搵食唔難,但搵到啱心水嘅餐廳就好難。呢度位置方便,極近時代廣場,地點好就腳📍午餐有多款選擇,有忌廉湯或是沙律可選擇,收費合理。香煎盲鰽魚柳配鮮蝦:擺碟擺得好精緻,魚皮上燒一燒,淋啲蕃茄忌廉汁係個碟上面,味道食落好夾。而且魚質結實,魚肉鮮嫩滑漏,有露筍配碟,薯蓉都好有奶油香味。香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁:澳洲牛肉性價比一向有保證,燒得好香脆,叫左medium rare 廚師掌握時間正確,食落肉身粉嫩多汁,薯菜伴碟調味剛剛好。
銅鑼灣區要搵食唔難,但搵到啱心水嘅餐廳就好難。
呢度位置方便,極近時代廣場,地點好就腳📍

午餐有多款選擇,有忌廉湯或是沙律可選擇,收費合理。

香煎盲鰽魚柳配鮮蝦:

香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁:
2023-08-26
$100 (Lunch)