2024-01-31 258 views
一行四人book 咗枱食晚飯 。餐廳可選擇的食物款式不多。最後叫咗dinner set 蟹肉龍蝦湯: 偏鹹煙三文魚杏仁芝士卷: 不過不失日式海膽帆立貝扁意粉:帆立貝海膽有點腥 意粉比較乾身日本廣島蠔忌廉燴意大利飯:燴飯味濃(但女士應叫我地要盡快食 因為蠔會腥) 但本身個蠔都係腥水牛城雞亦 : 偏鹹完全冇辣味和風紫菜薯條配黑松露醬: 現炸熱嘅有溫度成餐飯食完會覺得好口渴。 餐廳環境好昏暗 昏暗到我地明明4個人用餐 但餐廳話我地只係得2個人出席, 相當詭異。
一行四人book 咗枱食晚飯 。餐廳可選擇的食物款式不多。
最後叫咗dinner set
水牛城雞亦 : 偏鹹完全冇辣味
和風紫菜薯條配黑松露醬: 現炸熱嘅有溫度

2024-01-29
2024-01-23 156 views
呢間餐廳坐落好舒服,而且食物質素亦都唔錯☺️ 呢度嘅lunch set包咗餐飲同埋餐湯當日嘅餐廳係南瓜湯,飲落好Creamy 檸檬明太子象拔蚌忌廉扁意粉:其實檸檬味唔係好出因為忌廉好濃,已經冚過咗檸檬味象拔蚌煮得有啲太老,所以有啲韌扁意粉煮做到煙煙韌韌,如果鍾意腍意粉嘅人,就未必會鍾意🙃 慢煮美國豬肉眼扒:豬肉眼扒真係好厚肉質亦都幾鮮嫩,配埋醬汁一齊食都幾夾 Lunch set可以加$18配埋一個Buffalo chicken wing放題可以任點水牛雞翼,雞翼整得啱啱好,唔會有血水,肉質亦都鮮嫩👍🏻個buffalo sauce唔會太辣,有啲酸酸地越食越開胃🤤 菜式:- Lunch set 檸檬明太子象拔蚌忌廉扁意粉:$128- Lunch set 慢煮美國豬肉眼扒配薯蓉:$158- Buffalo chicken wing放題:+$18 味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5
呢間餐廳坐落好舒服,而且食物質素亦都唔錯☺️

呢度嘅lunch set包咗餐飲同埋餐湯
當日嘅餐廳係南瓜湯,飲落好Creamy

檸檬明太子象拔蚌忌廉扁意粉:其實檸檬味唔係好出
因為忌廉好濃,已經冚過咗檸檬味
象拔蚌煮得有啲太老,所以有啲韌
扁意粉煮做到煙煙韌韌,如果鍾意腍意粉嘅人,就未必會鍾意🙃

慢煮美國豬肉眼扒:豬肉眼扒真係好厚
肉質亦都幾鮮嫩,配埋醬汁一齊食都幾夾

菜式:
- Lunch set 慢煮美國豬肉眼扒配薯蓉:$158
- Buffalo chicken wing放題:+$18

味道:🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤/5
2023-12-26 132 views
Pizza味道非常濃郁,香料的使用恰到好處,讓人一吃就感受到意大利的獨特風味。特別是那個披薩,餅底烤得酥脆可口,上面的配料也非常豐富,有新鮮的番茄、香濃的芝士和美味的烤肉等。咬一口下去,口感層次分明,味道融合在一起,真是美味無比。除了味道之外,這家披薩店的服務也非常周到。店員們非常熱情友好,為顧客提供了舒適的用餐環境。而且,他們還會根據顧客的口味和需求,提供個性化的服務和建議,讓人感覺非常貼心。總體來說,不僅味道好,而且同事態度好好👍🏻如果你也是披薩的愛好者,不妨來試試

2023-12-20 118 views
同朋友慶祝生日,特別在OpenRice度搜尋銅鑼灣適合傾偈的地方,一進場環境不錯,座位闊落,微弱燈光很有聚會的氣氛,服務都是貼心,今晚點了2個晚餐,分別係煎蠔意大利飯及燒乳豬,前菜帶子沙律很清新,質素很好味道不錯,main course 份量適中飽肚。特別係乳豬好吃😊如果想約朋友慢慢傾偈,推薦這家因為平時銅鑼灣想搵一個地方坐得耐坐得舒服,慢慢傾偈是比較困難的,這家飯店相信我下次會再去試其他主菜及甜品。

• 日本廣島蠔忌廉燴意大利飯
2023-12-03 134 views
MEMOIR-😋Taste: 7/10💰Price: 250pp🚶Revisit: 😋🪑Decor: ✨✨/3-銅鑼灣登龍街永光中心西餐廳 今次試咗個虎蝦意粉同埋松露燴飯 味道非常好 而且擺得好靚好適合打卡 相對黎講個人鍾意個松露燴飯多啲 因為佢味道好味 松露味好濃郁 而且上面有層泡超igable 擺盤靚 超推薦虎蝦意粉有三大隻虎蝦 意粉味道較creamy 而且蝦膏味好出 同忌廉好夾 都好推介Lunch time唔算多人 係銅鑼灣返工都可以去試下
MEMOIR
😋Taste: 7/10
💰Price: 250pp
🚶Revisit: 😋
🪑Decor: ✨✨/3

Lunch time唔算多人 係銅鑼灣返工都可以去試下

• 黑松露雜菌意大利飯
銅鑼灣永光中心一向好多野食,最近聽人推介𝑴𝑬𝑴𝑶𝑰𝑹,原來對店主黎講系貓毛嘅意思🐱諗番個讀音就覺得好貼切🤭食物水準非常高👍🏼環境頗有情調😻好啱同另一半黎慶生或者紀念日🎉✿ 水牛城雞翼 $88水牛城雞翼蕃茄味香濃🍅辣味黎講吾算好辣,反而容易入口,但同時做到𝒋𝒖𝒊𝒄𝒚,雞肉嫩滑🐔✿ 和風紫菜薯條配黑松露醬 $78和風融入西餐當中,西日𝒇𝒖𝒔𝒊𝒐𝒏好過癮😆薯條系粗薯條🍟條條都有大量紫菜粉好香口,沾上黑松露醬又算𝒎𝒂𝒕𝒄𝒉到。✿ 日本廣島蠔忌廉燴意大利飯 $228廣島蠔🦪吾單只系日本菜食到,喺西餐都食到,廣島蠔粒粒飽滿,一啲都吾腥,仲有三文魚籽亦新鮮,加埋廣島蠔層次更提升。✿ 日式青芥末威靈頓三文魚 $308威靈頓牛柳就食得多,威靈頓三文魚有冇食過?外皮酥皮酥脆吾油膩,青芥末忌廉少少辣幾過癮💚加埋新鮮三文魚口感豐富☺️裡面原來仲有紫菜,有少少似食緊三文魚壽司咁🤭🍣

✿ 水牛城雞翼 $88

2023-11-20
和風紫菜薯條
日式青芥末威靈頓三文魚
  • 和風紫菜薯條配黑松露醬
餐廳以沉實既深灰色為主調白色雲石枱配搭上淡灰梳化椅一面牆投射幻彩色柔和燈光另一面牆紼有大玻璃窗投射自然光再加上乾花和暖色調燈光營造出簡約氛圍據說如果來MEMOIR若然在預訂時跟餐廳說是 生日慶祝 或是 週年慶祝餐廳會在擺盤時寫有祝福字句有一個鋼琴音樂盒輕奏著悠揚的祝福歌曲更會加送乾花花束、手寫賀卡,最後為用餐的客人們拍攝一張即影即有留念那天剛好遇上有一桌客人是慶祝生日他們確實是挺開心的 很好記錄了這段美好時光呢  ~ ☞ 蟹肉蝦頭膏忌簾意大利粉 $98𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘔𝘦𝘢𝘵 𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦☞ 烤美國牛翼板扒 (𝟭𝟬𝗼𝘇) 配韓式燒肉汁 $198𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘜𝘚 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘐𝘳𝘰𝘯 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘬 (10𝘰𝘻) 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘒𝘰𝘳𝘦𝘢𝘯 𝘎𝘳𝘢𝘷𝘺這個價錢性價比算是很不錯碟邊的椒鹽加上韓式燒肉汁一起入口份外滋味// 優惠小食 𝗔𝗱𝗱-𝗼𝗻 𝗜𝘁𝗲𝗺 // ☞ 香煎鵝汗配蘋果蓉 +$98𝘍𝘰𝘪𝘦 𝘎𝘳𝘢𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘗𝘶𝘳𝘦𝘦鵝肝表面煎至香脆新鮮羅漢果和香甜的蘋果蓉清甜的果香可以平衡鵝肝的油膩感☞ 和風紫菜薯條配黑松露醬
餐廳以沉實既深灰色為主調

據說如果來MEMOIR
若然在預訂時跟餐廳說是 生日慶祝 或是 週年慶祝
餐廳會在擺盤時寫有祝福字句
有一個鋼琴音樂盒輕奏著悠揚的祝福歌曲
更會加送乾花花束、手寫賀卡,
最後為用餐的客人們拍攝一張即影即有留念
那天剛好遇上有一桌客人是慶祝生日
他們確實是挺開心的 很好記錄了這段美好時光呢  ~

☞ 蟹肉蝦頭膏忌簾意大利粉 $98

鵝肝表面煎至香脆
新鮮羅漢果和香甜的蘋果蓉
清甜的果香可以平衡鵝肝的油膩感

☞ 和風紫菜薯條配黑松露醬 $38
𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘦𝘢𝘸𝘦𝘦𝘥 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘈𝘪𝘰𝘭𝘪

✁┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈✄

𖤘 𝙎𝙖𝙫𝙚 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘱𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘰𝘳 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘫𝘰𝘶𝘳𝘯𝘦𝘺
𖤘 𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 𝘵𝘰 𝘧𝘪𝘯𝘥 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘪𝘯𝘴𝘱𝘪𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯
𖤘 𝙏𝙖𝙜 @lattemilkyway 𝘪𝘯 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘴𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦𝘴/𝘧𝘦𝘦𝘥𝘴

˹ 𝐌𝐄𝐌𝐎𝐈𝐑 ˼
📍 17/F, Circle Tower, 28 Tang Lung Street, Causeway Bay

✎𓂃 #lattemilkyway_hk
✎𓂃 #lattemilkyway_causewaybay
2023-11-18
蟹肉蝦頭膏忌簾意大利粉
烤美國牛翼板扒 (𝟭𝟬𝗼𝘇) 配韓式燒肉汁
香煎鵝汗配蘋果蓉
2023-11-07 233 views
第一次來和太太食午餐。 坐低後見到有宣傳卡話只要擺手提電話在指定地方後(目的是讓顧客食午餐時不睇手機, 享受和親友食午餐時的交談樂趣), 可以免費食甜品。 但後來埋單時, 服務員話要入坐時講明, 並要最低消費港幣500才可享用免費甜品. 但宣傳單張裡跟本沒有寫有最低消費要求。明明是好的綽頭, 但不清楚的說明, 搞到我和太太心情由期望變成失望。 再者, 星期日下午就好少客人, 但服務員只是忙於打電腦, 無心款待客人。 食物偏鹹,餐啡竟然快上過主菜。兩個人消費270, 食物唯一優點是夠熱。短期應該唔會去第二次, 因為Times Square大把選擇。

2023-11-05
2023-11-07 191 views
嗌咗個set dinner 同埋 蟲草花意粉 整體食飯不俗前菜先上一個龍蝦湯 蝦味濃 也有些龍蝦肉之後再上海苔松露薯條 份量對辦 松露醬味道出 薯條也非常香口 温度不會太熱然後再上大啡菇❗️❗️呢個係今日mvp,很有層次的一味菜。一入口先係菇的水份帶來的濕潤感,然後是煙肉帶來的香咸,融為一體,非常可口。主菜係ribeye加蟲草花意粉 Ribeye熟度表現不錯,用點鹽已能帶出肉的香甜,也有澳洲牛的牛味,份量也很大。反而蟲草花意粉一般,蟲草花入菜容易出水,影響了意粉的口感,味道也偏淡。Deserts 係New York cheese cake, 味道份量剛剛好。service方面,店員很有禮貌,也經常加水。環境偏暗,不過燈光也剛好,但開頭冷氣不太大,有點熱,及後有其他食客反映給店面也有即時調整。
嗌咗個set dinner 同埋 蟲草花意粉 整體食飯不俗

前菜先上一個龍蝦湯 蝦味濃 也有些龍蝦肉

主菜係ribeye加蟲草花意粉

service方面,店員很有禮貌,也經常加水。
  • 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁
  • 和風紫菜薯條配黑松露醬
  • 紐約芝士蛋糕
  • 龍蝦湯
🔸Geoduck linguine w/ lemon mentaiko cream sauce HK$128An extraordinary combination - the geoduck is chewy, adding an interesting texture to the dish. 🐙The lemon juice is refreshing and able to balance the creaminess of the spaghetti. 🍋🥛definitely caught us out of surprise 💖🔸Grilled US flat iron steak w/ Korean gravy HK$198The steak is not too fat 🥩and suitable for those who wants a cheating day from diet 😈the taste is satisfactory and not a bad choice considering the fair price 👍🏼 Good that it g

The steak is not too fat 🥩and suitable for those who wants a cheating day from diet 😈the taste is satisfactory and not a bad choice considering the fair price 👍🏼 Good that it goes with chips 🍟🫣

🔸Foie gras with apple purée +HK$98
The buttery flavour and smooth texture of foie gras is always luring 🤤 Liked that the fig and the apple purée is served as side dish so it does not feel too greasy 🍏

🔸Beef Korokke +HK$38
crumbly and hot 😋🔥 The honey mustard sauce is the highlight ✨

Each set goes with a soup and drink 🥣
2023-11-04 121 views
我叫左日本廣島蠔意大利飯,加Latte,朋友叫左lunch set烤牛翼板扒配韓式燒汁,配咖啡,但最後我哋share,因為兩款都想試。啲蠔隻隻飽滿,又煮得嫩,配上濃味忌廉汁意大利飯,唔會好滯,啱啱好。牛扒烤到五成熟,外皮脆口,入面肉嫩,又有牛味,我平時食牛扒通常咩汁都唔落,因為個人覺得原味加少少鹽係最好味嘅,但依個配上燒汁,竟然意外地令味道更豐富。

2023-11-03 133 views
#搞串個pantry今次我哋喺放假時候📆一路搵嘢食,一路享受假期休閒🏖️嘅感覺。我哋去咗 #銅鑼灣 登龍街,即係最多嘢食嘅位置🍴!今次就試下一間樓上 #西餐廳 👨🏻‍🍳,餐廳用光影、乾花等等嘅佈置💐,成個環境都幾有feel。舖頭仲有一啲小故事嘅卡仔📝,同時間享受到文青🧑🏻‍🎓嘅感覺。🐟香煎加州鱸魚柳配帆立貝, 日式芥末籽忌廉汁($168)鱸魚柳煎得好香😍,表面金黃酥脆,入面魚肉腍身。帆立貝🦪煎香咗,同時有咬口,味道唔錯。再加上日式芥末籽🇯🇵忌廉汁,味道更加濃郁。🥩烤美國牛翼板扒(10oz)配韓式燒肉汁($198)牛翼板扒🐮烤得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,粉紅色💕嘅部份真係好吸引!每一啖牛肉香味都唔錯😋。調味料除咗有經典嘅胡椒鹽🧂,仲有韓式燒肉汁🇰🇷,增添咗風味,推薦!🍳吉列牛肉薯餅(+$38)吉列牛肉薯餅炸得香脆🤤,火候啱啱好,又夠酥脆,又唔會過咗火。薯餅入面嘅牛肉薯蓉🥔,打得好細滑,口感好好😆!🧁精選蛋糕: 焦糖布甸奶凍(+$28)焦糖布甸奶凍🍮有香滑嘅口感,挺身得嚟,又夠綿滑😝。加上焦糖🍭嘅甜味,同埋焦香味,好啱配埋綿滑嘅奶凍🍼。
#搞串個pantry

🐟香煎加州鱸魚柳配帆立貝, 日式芥末籽忌廉汁($168)

🥩烤美國牛翼板扒(10oz)配韓式燒肉汁($198)

🍳吉列牛肉薯餅(+$38)

🧁精選蛋糕: 焦糖布甸奶凍(+$28)
2023-11-03
Type of Meal
Lunch
  • 香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁
呢間餐廳最適合同朋友聚會,充滿空間感之餘亦都可以有充足嘅用餐時間!水牛城雞翼辣味恰到好處。咬下去,你會發現雞肉的鮮嫩多汁!而且每一隻都幾大和風紫菜薯條配黑松露醬薯條的酥脆口感和紫菜的咸香相互融合,帶給你一種令人難以置信的滋味享受。而黑松露醬則為這道菜增添了奢華感,它的濃郁香氣會讓你的味蕾完全沉浸其中!燒西班牙乳豬份量都幾大!最鍾意就係連豬嘅表皮都經過調味,脆卜卜!外酥內嫩,肉汁鮮美。它的香氣瀰漫在空氣中,令人難以抗拒,係令我最想返轉頭嚟呢間餐廳食多次嘅菜式😊菠蘿椰奶新鮮的菠蘿和濃郁的椰奶完美地融合在一起。感覺前所未有地有驚喜,而且一啲都唔甜!感覺清新又健康🥰

燒西班牙乳豬

菠蘿椰奶

𝙈𝙚𝙢𝙤𝙞𝙧 𝙞𝙣 𝘾𝙖𝙪𝙨𝙚𝙬𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙮這個週末到了位於銅鑼灣的鬧市中一個寧靜的樓上西餐廳店內寧靜寬敞臨近萬聖節 餐廳也為此特別裝飾了增添氣氛 十分應景𝙁𝙤𝙤𝙙ꕀ 前菜沙律 • 凍咖啡 • 凍焙茶ꕀ 龍蝦湯 + ʜᴋᴅ20龍蝦湯有驚喜 上枱便很香味道頗濃厚ꕀ 水牛城雞翼 +ʜᴋᴅ68是先炸後裹醬汁 調味算不錯 ꕀ 香煎盲鱈魚柳 ʜᴋᴅ168配了松葉蟹鉗和椰香咖哩汁配菜更有羽衣甘藍和薯蓉ꕀ 烤美國牛露板扒 ʜᴋᴅ198配了韓式燒肉汁 很特別份量十足 肉質不會太乾ꕀ 萬聖節特別甜品 果醬奶凍仿真度超高很貼近萬聖節的氣氛𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩𖤘 𝘔𝘦𝘮𝘰𝘪𝘳銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
𝙈𝙚𝙢𝙤𝙞𝙧 𝙞𝙣 𝘾𝙖𝙪𝙨𝙚𝙬𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙮

2023-10-29
Type of Meal
Lunch
2023-10-31 56 views
餐廳位置易找,一進去看到裝潢很有情調和氛圍感 應該頗適合慶祝生日或情侶晚餐的地方。🇯🇵🦪日本廣島蠔忌廉燴意大利飯 $228蠔的數量沒有吝嗇!都很大隻、啖啖肉、新鮮,配上忌廉意大利飯,口感也不錯。🇨🇦🍝 蒜香辣椒蟲草花加拿大象拔蚌扁意粉 $228當天的海鮮是加拿大象拔蚌, 蒜香意粉大點辣椒口感惹味香辣,推薦😋🗽🍰 New York Cheese Cake $58濃郁的芝士蛋糕 質感很幼滑 唯比想像中小塊點

🇯🇵🦪日本廣島蠔忌廉燴意大利飯 $228

蒜香辣椒蟲草花加拿大象拔蚌扁意粉