👍🏻位於銅鑼灣登龍街既高質西餐😍環境浪漫有格調🌷餐廳仲有個幾特別同幾有意思既promotion🫶🏻就係將電話🤳🏻暫存起小鳥籠🕊️可享全單9折✨目的係想大家好好咁享受當下同眼前人用餐既時光🥰👩‍❤️‍👩值得推薦😻⚜️Lunch Menu⚜️🥣精選餐湯是日餐湯係紅菜頭忌廉湯,口感順滑,充滿紅菜頭既香甜,調味及咸度剛好或 🥗雜菜沙律沙律菜非常新鮮爽口,配上酸酸甜甜既黑醋格外開胃,仲有藜麥同蕃茄仔,健康又好味➕🐟E. 香煎盲鰽魚柳配鲜蝦 蕃茄忌廉汁 魚皮煎得酥脆可口,魚肉鮮嫩無腥,仲有鮮蝦嫩而爽口,薯蓉口感綿滑,配埋酸酸甜甜既蕃茄忌廉汁更提升主菜味道層次,OR🐂F. 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 香煎至五成熟,切開內裡肉質粉嫩,食落口感偏軟腍而且幾juicy, 油花豐富兼味道甘香,配埋咸甜適中既韓式燒肉汁,更惹味香口,薯條炸至金黃,香脆可口➕🍋凍檸茶淡淡檸檬味,清新解膩🐥水牛城雞翼熱辣辣,食落香脆可口,面舖滿滿醬汁,非常juicy, 內裡充滿肉汁而且肉質嫩滑,令人食指大動🍾白酒啫喱上層係晶瑩剔透嘅白酒味啫喱配雜莓,酒味香醇,下層係香草牛奶味既慕斯,口感幼滑,味道香甜

⚜️Lunch Menu⚜️

🥣精選餐湯

🥗雜菜沙律

🐟E. 香煎盲鰽魚柳配鲜蝦 蕃茄忌廉汁
OR
🐂F. 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁

🍋凍檸茶
淡淡檸檬味,清新解膩

🐥水牛城雞翼

香煎盲鰽魚柳配鲜蝦 蕃茄忌廉汁
檸檬茶
白酒啫喱
2023-08-15 29 views
拍拖嚟講,儀式感真係非常重要,所以特登同男朋友搵咗間氣氛好、又多好評嘅餐廳。之前已經成日聽朋友推介Memoir,今次終於有機會食到,果然無令人失望!16小時慢煮油封鴨髀慢煮令鴨肉鮮嫩多汁,鴨皮煎得酥脆,入口外脆内軟,廚師非常有創意用酸酸甜甜嘅醃蘿蔔做配菜,開胃又解膩!日式芥末汁燒帶子意粉帶子煎得剛剛好,味道鮮甜,搭配上日式芥末汁,意粉吸收咗醬汁嘅風味,入口有淡淡嘅辛辣味,味道配搭得好好,食得出好有心思!法式焦糖燉蛋燉蛋配上一層燒焦嘅焦糖,焦糖燒得啱啱好又平均,唔會有太燶嘅情況,燉蛋香甜得嚟有陣陣蛋香同奶香,口感幼滑,女士一定愛!

16小時慢煮油封鴨髀

法式焦糖燉蛋
星期日同老公黎到銅鑼灣拍拖👫,食晏時間黎到登龍街嘅𝒎𝒆𝒎𝒐𝒊𝒓叫咗兩個 lunch set + 一個brunch set ,先上餐湯🥣和雜菜沙律🥗,餐湯係好清甜紅菜頭湯,雜菜沙律灑上健康藜麥,兩個前菜都非常開胃。🍳 𝓔𝓰𝓰𝓼 𝓑𝓮𝓷𝓮𝓭𝓲𝓬𝓽 𝔀/ 𝓢𝓹𝓲𝓷𝓪𝓬𝓱 𝓖𝓪𝓶𝓶𝓸𝓷 𝓗𝓪𝓶波菜煙火腿班尼迪蛋($108)將波菜🥬、煙火腿🥓、班尼迪蛋🥚和麵包 🍞夾埋一齊食口感超正, 佢地嘅波菜一啲都唔鞋口,望住蛋黃流出感覺很治癒😛🥩𝓖𝓻𝓲𝓵𝓵𝓮𝓭 𝓐𝓾𝓼𝓽𝓻𝓪𝓵𝓲𝓪 𝓡𝓲𝓫-𝓑𝔂𝓮 𝓢𝓽𝓮𝓪𝓴 10𝓸𝔃 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓚𝓸𝓻𝓮𝓪𝓷 𝓖𝓪𝓻𝓿𝔂 𝓢𝓪𝓷𝓬𝓮香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 ($198)牛扒order 了七成熟,一啲都唔硬😋,喜歡佢哋嘅韓式燒肉汁,甜甜地好好味,薯條超香脆,唔點蕃茄醬都夠熱好好食。🍤 𝓟𝓻𝓪𝔀𝓷𝓼 𝓛𝓲𝓷𝓰𝓾𝓲𝓷𝓮 𝔀/ 𝓜𝓮𝓷𝓽𝓪𝓲𝓴𝓸 𝓒𝓻𝓮𝓪𝓶 𝓢𝓪𝓷𝓬𝓮鮮蝦明太子忌廉扁意粉 ($128)扁意粉夠晒煙韌配上明太子鹹味適中,份量啱啱好。餐飲order 了Hot Matcha熱抹茶🍵、Hot Haficha熱焙茶 和凍咖啡。一走進餐廳就已經留意到掛滿一個個很精緻的小

波菜煙火腿班尼迪蛋($108)
波菜煙火腿班尼迪蛋

香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 ($198)
香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁

鮮蝦明太子忌廉扁意粉 ($128)

扁意粉夠晒煙韌配上明太子鹹味適中,份量啱啱好。

一走進餐廳就已經留意到掛滿一個個很精緻的小鳥籠🏮,原來餐廳有一個好特別嘅活動,只要在餐廳用餐時將手機暫存小鳥籠🏮,顧客都可享受全單9折的超值優惠。活動很有意思,其實係想大家都可以和喜歡的人享受美食嘅時候,不會受電子產品騷擾。

2023-08-13
$240 (Lunch)
波菜煙火腿班尼迪蛋
2023-08-13 33 views
早幾日去開銅鑼灣搵個朋友食Lunch,朋友推薦左MEMOIR.貪佢環境夠既靚同埋又好坐。上到去果然令我果然翁呀😍成間餐廳都係打卡位,靚到呢!除左餐廳環境估唔到連本menu 都係打卡位,本menu係宮崎俊動畫做主題😍食物擺盤都係勁靚,真係未食都心情好好好呀👍🏻香煎澳州肉眼扒 $198平時出去食lunch set 就算叫牛扒都唔會有得香幾成熟,呢度就可以喇,我地簡左5成熟😁首先呢個扒係極重牛味!然重外表煎得勁香口,一陣間就消滅左😂香煎海鱸魚配日本帆立貝 $168呢個海鱸魚又係好絕,成塊皮係脆卜卜嫁,好似食緊炸魚皮咁但係無咁油膩😍然後配埋忌廉汁勁match囉🫶🏻水牛城雞翼 $68來到雞翼,我想講呢間餐廳d雞翼同出面真係唔同,我未食過水牛城雞翼係脆既,出面通常都係淋左,配埋酸酸甜甜既味道又係勁好味😌以上Lunch set 仲配埋沙律/餐湯同飲品!

食物擺盤都係勁靚,真係未食都心情好好好呀👍🏻

香煎澳州肉眼扒 $198

香煎海鱸魚配日本帆立貝 $168

水牛城雞翼 $68

以上Lunch set 仲配埋沙律/餐湯同飲品!
2023-08-13 34 views
🎈Memoir登龍街餐廳多籮籮,除咗街舖仲有好多高質嘅樓上cafe有待發掘❤️Memoir就係其中一間幾有heart嘅餐廳餐廳環境氣氛相當有情調,適合朋友聚會🫶🏽🎈雜菜沙律沙律菜加上藜麥、蕃茄仔好鍾意佢地用黑醋汁調味,酸酸甜甜好開胃🎈香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁鱸魚外皮金金黃黃火喉啱啱好魚肉鮮甜,肉質細嫩🍴上碟時已經起骨十分細心❤️加上醬汁襯托,魚肉本身鮮味更突出🐟配菜嘅薯蓉都好出色,口感綿滑有牛油香😚仲有長邊豆,感覺豐富🎈香煎鵝肝配蘋果蓉鵝肝入口即溶帶豐富油香,餘韻十足❣伴碟蘋果蓉酸酸甜甜,中和油膩感更加惹味🎈芝士蛋糕賣相有心思🧀蛋糕係自家製芝士味好濃郁,甜度剛剛好以cream cheese 伴碟,味道更有層次係一個滿分嘅甜品🥰
🎈Memoir

登龍街餐廳多籮籮,除咗街舖
仲有好多高質嘅樓上cafe有待發掘❤️
Memoir就係其中一間幾有heart嘅餐廳
餐廳環境氣氛相當有情調,適合朋友聚會🫶🏽

🎈雜菜沙律
沙律菜加上藜麥、蕃茄仔
好鍾意佢地用黑醋汁調味,酸酸甜甜好開胃

🎈香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁

鱸魚外皮金金黃黃火喉啱啱好
魚肉鮮甜,肉質細嫩🍴
上碟時已經起骨十分細心❤️
加上醬汁襯托,魚肉本身鮮味更突出🐟
配菜嘅薯蓉都好出色,口感綿滑有牛油香😚
仲有長邊豆,感覺豐富

🎈香煎鵝肝配蘋果蓉
鵝肝入口即溶帶豐富油香,餘韻十足❣
伴碟蘋果蓉酸酸甜甜,中和油膩感更加惹味

🎈芝士蛋糕
賣相有心思🧀
蛋糕係自家製芝士味好濃郁,甜度剛剛好

以cream cheese 伴碟,味道更有層次
係一個滿分嘅甜品🥰
2023-08-12 26 views
📍MEMOIR (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓今日帶大家黎銅鑼灣MEMOIR🍽️Memoir係法語「memoire」及拉丁語 「memoria」嘅記憶或回想呢間餐廳一入嚟就會見到好靚又打卡able嘅玻璃紙牆,橙黃嘅光影同貼左係牆上嘅極光反光紙,兩者折射嘅花線五顏六色嘅光灑出極之唯美!牆上嘅光影裝置同掛喺到嘅花花鳥巢,不單只令餐廳相當之有氣氛,餐廳亦鼓勵客人放低電話係花花鳥巢,藉此希望大家更好的享受。⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰⋱⋰ ⋱⋰Peach Minty Flizz蜜桃薄荷特飲店員好貼心提醒我哋攪勻先飲,蜜桃梳打水好清爽,好適合而家咁熱嘅時候飲🌞蜜桃味好香,整體唔係話好甜!紙飲筒質地易淋所以後尾就有啲難啜Tofu & Avocado with XO Sauce豆腐牛油果配XO醬豆腐牛油果雖然唔係啲咩新奇嘅配搭,但係配上XO醬嘅感覺好中西混合, XO醬出奇地同兩種食材非常之夾!用佢來做一餐嘅開頭係相當之開胃😋Daily Soup (Lobster bisque)精選餐湯(龍蝦湯)龍蝦湯非常濃郁,加上淡忌廉令湯底質感濃稠,啖啖充滿鮮味,口感相當之
📍MEMOIR (銅鑼灣)

今日帶大家黎銅鑼灣MEMOIR🍽️

Peach Minty Flizz
蜜桃薄荷特飲
紙飲筒質地易淋所以後尾就有啲難啜

Tofu & Avocado with XO Sauce
豆腐牛油果配XO醬

Daily Soup (Lobster bisque)
精選餐湯(龍蝦湯)
龍蝦湯非常濃郁,加上淡忌廉令湯底質感濃稠,啖啖充滿鮮味,口感相當之豐富🦞

Grilled Fan Scallops
日式海膽忌廉帆立貝意大利粉
帆立貝落得好足,好大粒而且柱肉好厚實🐚
海膽忌廉醬汁味道好濃郁,啖啖鮮甜嘅海膽味🤤🍝意大利粉口感係Al Dente,既意粉外面軟中間半熟不生,食起黎好有口感,海膽忌廉醬汁亦相當掛汁

Hiroshima Oyster Risotto
日本廣島蠔燴意大利飯
廣島蠔本身已經十分出名飽滿同肉質鮮甜,每顆蠔肉滑嫩鮮甜🦪Risotto帶有稀稠的醬汁,米粒粒粒分明而且有嚼勁,三文魚子增加咗口感之餘,亦為賣相增添幾分👍

New York Cheese Cake
紐約芝士蛋糕
香濃嘅芝士蛋糕好適合做一餐嘅結尾,蛋糕口感順滑,芝士味都好濃!唔會太甜自己一個曬食都ok!!🍰

Menu手寫嘅一字一句非常之有誠意,亦都介紹咗宮崎駿嘅作品,一段簡單嘅文字都會令人反思,放低咗手機就可以更加仔細閱讀同欣賞

好耐之前已經喺OpenRice排行榜見過佢哋,今次食完之後終於明白點解佢哋會上榜,食物質素非常之好之餘餐廳嘅環境都非常舒適優美!好適合一班閨蜜打卡或者情侶慶祝🥰

• 日本廣島蠔燴意大利飯
  • 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉
  • 龍蝦湯
  • 紐約芝士蛋糕
2023-08-11 38 views
去開CWB好多時都向登龍街覓食,今次一search之下原來都有唔少樓上餐廳,呢間西餐廳有D Fusion嘅菜式幾特別,仲有唔少📸打卡位,又難怪平日夜晚都幾多人!🦪日本廣島蠔燴意大利飯 廣島蠔好鮮味,有5舊咁多,隻隻都咁大舊,感覺到餐廳向用料方面毫不吝嗇😚而意大利飯嘅調味適中,加埋D魚籽,感覺就清新好多唔會太膩🥢其實Yummy向佢同海膽忌廉帆立貝意粉之間掙扎咗好耐,兩個都好吸引☺️ 最後呢個意大利飯冇令我失望,食完仲勾起咗少少思鄉之情 😻🦆16小時慢煮法國油封鴨脾 一上菜俾佢嘅擺盤所驚艷到,砌到好似一幅畫咁,鴨脾嘅周圍被花果🌺包圍住,加上一道✨金光閃閃嘅醬汁加持,好夢幻。鴨脾一入口就feel佢嘅脂香,雖然慢煮咗16個鐘,但又冇煮到D肉質太淋,配合埋酸酸甜甜嘅醬汁,好滋味😋btw,食落先發現原來呢道菜都係有Fusion元素! 除咗🌸扮花嘅係醃黃蘿蔔外,碟底仲有甜甜嘅牛蒡。最衰Yummy今次有D趕時間,試唔到唔太多菜式,真係要搵日試埋其他!!! 除咗頭先提及嘅海膽意粉,其實Yummy仲睇中咗Set Menu入面嘅🍝蒜香辣椒蟲草花聖子意粉,感覺幾有趣!!

🦪日本廣島蠔燴意大利飯

🦆16小時慢煮法國油封鴨脾

16小時慢煮法國油封鴨脾
2023-08-10
$310 (Dinner)
16小時慢煮法國油封鴨脾
  • 16小時慢煮油封鴨髀
• Memoir •🌟港鐵銅鑼灣站B出口 5分鐘路程🌟#水準西餐廳 #高質西餐 #格調裝潢 其實銅鑼灣有大大小小ge樓上cafe 餐廳呢日就嚟到呢間MEMOIR一出𨋢 就見到暗燈效果 仲有睇得出 花左心思佈置ge牆壁 同埋投影出黎ge日出/日落🫶🏻🫶🏻見到個menu整得好用心 有部分係手寫ge 畫圖ge👍🏻👍🏻🌼#西蘭花忌廉湯- 好濃滑ge忌廉湯🌼#香煎澳洲肉眼扒 配 韓式燒肉汁- 要5成熟 肉質鮮嫩多汁 - 煎香左肉眼扒 可以鎖緊肉汁☺️ 唔會太煙靭- 仲搭配左薯條!🌼#香煎加州鱸魚柳 配 意式香草忌廉汁- 一上枱 煎香左嘅鱸魚柳皮吸引左我眼球 - 煎香左 多左一陣鹹香味!👍🏻👍🏻- 仲有新鮮薯蓉😁😁🌼#和風紫菜薯條 配 黑松露醬- 份量好多🫣🫣 🌼#newyorkcheesecake - cheesecake 好滑- 畫龍點睛嘅地方係 伴碟ge酸忌廉 唔會因為食飽再食cheesecake而好膩😗😗🌼#chocolatecake - 上層朱古力好滑 好似做到生朱古力咁 好濃郁😀😀跟lunch set大有兩杯飲品💁🏻‍♀️🌼#cranberryjuice 🌼#applejuice
• Memoir •

- 好濃滑ge忌廉湯

🌼#香煎澳洲肉眼扒 配 韓式燒肉汁
- 要5成熟 肉質鮮嫩多汁
- 煎香左肉眼扒 可以鎖緊肉汁☺️ 唔會太煙靭
- 仲搭配左薯條!

🌼#香煎加州鱸魚柳 配 意式香草忌廉汁

• 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
  • 三重朱古力蛋糕
  • 紐約芝士蛋糕
2023-08-08 61 views
Set dinner 🍽️ ($368)Set dinner包湯、前菜、主菜同甜品😎 前菜同主菜都係4選1✌🏻 甜品就2選1✌🏻湯: 番茄湯🍅番茄湯酸酸甜甜好開胃🍅前菜: 豆腐牛油果配XO醬/吞拿魚腐皮餃🥑豆腐配牛油果都幾夾🥑 豆腐十分滑☺️ 呑拿魚好厚身而且半生熟☺️ 好有咬口😌 腐皮餃入面有藜麥😏主菜: 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉/日本廣島蠔燴意大利飯🦪兩款主菜都幾有質素👍🏻 3隻帆立貝夠哂大隻🤗 肉質彈牙👌🏻 橙色既海膽意大利粉夠濃味😋 5隻廣島蠔又大隻又肥美🤤 上枱後要盡快食🤣 意大利飯好creamy☺️甜品: 紐約芝士蛋糕/朱古力慕絲蛋糕🍰芝士蛋糕芝士味濃又唔會雪到好硬👍🏻 朱古力慕絲既朱古力味好rich🍫
Set dinner 🍽️ ($368)

湯: 番茄湯🍅
番茄湯酸酸甜甜好開胃🍅

前菜: 豆腐牛油果配XO醬/吞拿魚腐皮餃🥑

主菜: 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉/日本廣島蠔燴意大利飯🦪

甜品: 紐約芝士蛋糕/朱古力慕絲蛋糕🍰
銅鑼灣登龍街一向出名多野食,聽朋友講話呢度有一間不錯的西餐廳,今日就一於去試下。餐廳裝飾好有心思,環境好有情調,好適合拍拖。餐廳提供多款Set Lunch,價格相宜,可以追加小食和甜品。【餐湯】🔸忌廉磨菇湯分量好足,而且磨菇味濃郁,十分足料,超讚【沙津】🔸雜菜沙律🥗配上紅酒醋,蔬菜新鮮,加上酸酸甜甜的醋,十分開胃【主菜】🔸香煎澳洲100z肉眼扒配韓式燒肉汁|$198肉眼扒點了五成熟,廚師把肉眼煎得剛好,保留了後多肉汁,配上剛炸好的薯條,讚🔸香煎加洲鱸魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁|$168爐魚煎得剛剛好,皮煎到皮脆肉嫩,魚香十足,鮮蝦彈牙鮮甜【小食】🔸水牛城雞翼 |+$38雞翼没有蘸粉油炸,但又好香口,有少少辣味,十分惹味🔸炸洋蔥圈 |+$38炸洋蔥圈炸得酥脆,而且好鮮甜,食到唔停得口【餐飲】🔸咖啡好香濃,都好好飲

餐廳裝飾好有心思,環境好有情調,好適合拍拖。

【餐湯】
🔸忌廉磨菇湯分量好足,而且磨菇味濃郁,十分足料,超讚
【沙津】
【主菜】
🔸香煎澳洲100z肉眼扒配韓式燒肉汁|$198
🔸香煎加洲鱸魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁|$168
爐魚煎得剛剛好,皮煎到皮脆肉嫩,魚香十足,鮮蝦彈牙鮮甜
【小食】
🔸水牛城雞翼 |+$38
雞翼没有蘸粉油炸,但又好香口,有少少辣味,十分惹味
🔸炸洋蔥圈 |+$38
炸洋蔥圈炸得酥脆,而且好鮮甜,食到唔停得口
【餐飲】
🔸咖啡好香濃,都好好飲
咖啡
咖啡
2023-08-06 54 views
情侶必去浪漫 留低memories 嘅Memoir夜晚超有氣氛嘅memoir可以嘆fusion菜我同老公都好enjoy呢餐飯🫰🏻先黎個開胃 水牛城雞翼($88)水牛城雞翼最正嘅地方就係佢辣得嚟夠惹味 令人想食完一隻又一隻😋Pasta方面 我地揀左超級新奇 好味嘅日本芥末汁燒帶子意粉($198)鮮嫩又大大粒嘅帶子同意粉搭配芥末味道非常之夾 而且每條意粉都好掛汁係一道食完唔會覺得好滯嘅意粉👍🏻最後一道係我推薦各位必叫嘅🥩香煎美國肉眼排配紅酒汁($398)塊扒絕對肉汁豐富 質感嫩滑 五成熟岩岩好餐廳好貼心地有紅酒汁 海鹽 完整蒜配搭🩷
情侶必去浪漫 留低memories 嘅Memoir
夜晚超有氣氛嘅memoir可以嘆fusion菜
我同老公都好enjoy呢餐飯🫰🏻
先黎個開胃 水牛城雞翼($88)
水牛城雞翼最正嘅地方就係佢辣得嚟夠惹味
令人想食完一隻又一隻😋
Pasta方面 我地揀左超級新奇 好味嘅
日本芥末汁燒帶子意粉($198)
鮮嫩又大大粒嘅帶子同意粉搭配芥末
味道非常之夾 而且每條意粉都好掛汁
係一道食完唔會覺得好滯嘅意粉👍🏻
最後一道係我推薦各位必叫嘅🥩
香煎美國肉眼排配紅酒汁($398)
塊扒絕對肉汁豐富 質感嫩滑 五成熟岩岩好
餐廳好貼心地有紅酒汁 海鹽 完整蒜配搭🩷
香煎美國肉眼排配紅酒汁
$250 (Dinner)
香煎美國肉眼排配紅酒汁
一入到餐廳就覺得好有格調夜晚黎應該更加有浪漫💕氣氛我好欣賞佢餐廳嘅理念每一張枱既天花板位買都吊住一個好靚嘅花花鳥籠原意就係希望大家喺食嘢嘅時候可以放低電話喺鳥籠入面然後專心同對方一齊用餐如果決定參與放電話入鳥籠呢個活動會有一個signature既蛋糕🎂送上仲可以自己喺蛋糕上面做裝飾點綴🌀英式全日早餐(All day breakfast )呢個英式早餐好豐富 份量超大份😂😂😂重配有薯條🍟好鍾意佢嘅薯條放到最後都仲係脆👍🏻滑蛋同埋煙肉都好好味,🥚炒得好滑 煙肉🥓好夠油香 香脆但又唔會好韌 仲有一塊好大嘅菇,好香菇味🫰🏻🌀菠菜煙火腿班尼迪蛋🍳班尼迪蛋上面有一層味道酸酸地嘅芝士未到意外地同蛋好夾 班尼狄蛋流出既蛋汁配埋菠菜煙肉同埋塊包好juicy😋🌀西蘭花忌廉湯🥦餐湯要咗西蘭花忌廉湯 西蘭花嘅味道好出 加埋忌廉令個湯變得好滑好香濃🌀小朋友套餐同行嘅契仔想食薯條 本身仲煩惱緊叫唔叫一個brunch set 配薯條俾佢點知餐廳職員過嚟同我哋講逢星期六日每惠顧一個Brunch set同行嘅六歲以下小童都可以免費送一個小童套餐😍😍😍😍😍超級抵食!呢個套餐嘅造型好得意 小朋友一定鍾意份量少少哋 又有小朋

一入到餐廳就覺得好有格調
然後專心同對方一齊用餐
如果決定參與放電話入鳥籠呢個活動
會有一個signature既蛋糕🎂送上
仲可以自己喺蛋糕上面做裝飾點綴

🌀英式全日早餐(All day breakfast )
呢個英式早餐好豐富 份量超大份😂😂😂

份量少少哋 又有小朋友鍾意食嘅薯條選擇
如果唔啱食薯條 仲可以揀牛肉薯餅
契仔叫咗鮮茄雞肉意粉 偷食左佢嘅雞肉🫢
發覺個雞肉幾滑😋😋😋

好欣賞餐廳理念 同時又可以反思番同朋友食飯時 好似又真係要放低下電話 珍惜同身邊人傾計既時間💕餐廳好有格調同話浪漫 好適合情侶共進晚餐❤️

2023-08-06 37 views
1. Memoir Set Dinner 🍽️- Lobster Soup 🦞- Smoked Salmon & Almond Cheese Rolls 🧀- Grilled Fan Scallops Spaghetti with Sea Urchin Sauce 🌊- New York Cheese Cake2. Deep Fried Soft Shrimps with Lemon Aioli 🦐📍: MEMOIR (Causeway Bay)17/F, Circle Tower, 28 Tang Lung Street, Causeway Bay⭐️: 7.8/10💰: 1. $388, 2. $98Review: Located in Causeway Bay, this restaurant offers an intimate atmosphere for visitors, especially couples 👩‍❤️‍👨 It is well decorated with flowers, and dark grayish background all over 🍽️ They
1. Memoir Set Dinner 🍽️
- Lobster Soup 🦞
- New York Cheese Cake

📍: MEMOIR (Causeway Bay)

⭐️: 7.8/10

💰: 1. $388, 2. $98

Review: Located in Causeway Bay, this restaurant offers an intimate atmosphere for visitors, especially couples 👩‍❤️‍👨 It is well decorated with flowers, and dark grayish background all over 🍽️ They offer lunch set (more affordable), dinner set, and a la carte menu as well!

1. Memoir Set Dinner
Consists of 4 courses (soup, appetizer, main course, and dessert). The price of the set dinner depends on which main course you would choose. And highly recommend their Spaghetti with Sea Urchin Sauce! 🤩💕 It is very creamy with the taste of the sea 🌊

Super crispy big shrimps with lemon sauce 🍋 Really love how well-seasoned the shrimp are, and even without the sauce, it tastes good already 🤤
Lobster  Soup
New  York  Cheese  Cake
MEMOIR (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓有次朋友問我第一次約女仔食飯有咩好介紹喎?我第一時間諗起我前幾日食過一間fusion 菜,環境優靜,菜式精緻美味,打卡一流,位於銅鑼灣核心地帶的樓上鋪,名字叫Memoir 📋📋乳豬當時就叫左兩道必食佳餚:日本廣島蠔燴意大利飯和海膽忌廉帆立貝意大利粉日本廣島蠔燴意大利飯🦪🦪這個飯賣相精緻,有三文魚子,香草🌿和蘑菇,主角廣島蠔無欺場身型夠大隻,咬落肉質夠結實,滿口蠔味,意大利飯夠𡁻口,汁同飯混合得相當唔錯,香甜美味😋乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷海膽忌廉帆立貝意大利粉🍝🍝一上菜見到一個貝殼及紫菜伴碟,見到主角三隻大大隻既帆立貝出現,黃金色的海膽溶入了意大利粉,香氣撲鼻,一試入口,每淡都係沾上海膽既味道意粉,帆立貝新鮮結實,好有滿足感!!👍👍兩者配合得好好😌乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
MEMOIR (銅鑼灣)

日本廣島蠔燴意大利飯🦪🦪

乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

海膽忌廉帆立貝意大利粉🍝🍝

乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
☺️銅鑼灣登龍街貴為一條食街,那裏餐廳林立,很多人來到這裏享用美食。這天,小廚神與大吃貨來到銅鑼灣辦點事,走過一棟大廈,看到這間餐廳的招牌異常吸引,帶點法國浪漫風情,亦有點創意料理之感,便到此享用午餐。🤩這裡每桌桌子上也有一個雀籠,店員說那是給食客的優惠。🕊若果在用餐期間可以把手機鎖著,整單會有九折優惠,目的是為了乘客可以多作溝通,暫時離開虛擬世界,真是一個好主意👍🏻這裏的午餐菜單非常豐富,而且取價公道。有頭盤,包括餐湯和沙律🥬,主菜、甜品和小食😋😋也別具心思。😊我們點了餐湯和沙律,上面有不同的新鮮食材,健康之餘也不失美味。小食方面,我們選了黑松露薯條以及水牛城雞翼,薯條和雞翼皆香脆,食物品質確是在水準之上。😎😎而主菜方面,我們選擇了韓式牛排以及軟殼蟹麵意粉。🦐軟殼蝦意粉尤其出色,蝦的肉質爽口彈牙,令人一口接一口,現在也垂涎三尺呢!💋💋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Memoir 地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓電話:94458122

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Memoir

電話:94458122

$200 (Lunch)
  • 水牛城雞翼