主打日本刺身同串燒,即叫即燒,用心嘅元朗小店,價錢亦合理。座位較少,建議大家提早預訂,準時出席😋✨日本活赤貝刺身(1 隻)擺碟精美,鮮甜又彈牙嘅赤貝,從來都唔會令我失望🤤🦪日本蠔刺身(2隻)飽滿多汁,肥美鮮甜🤤✨椒鹽雞軟骨份量非常多,四個人食都唔過分!上枱嘅時候熱辣辣,一口一粒,香口惹味🤤✨秘汁皮蛋 推薦!醬汁應該係自家調配,酸酸辣辣甜甜,有少少似泰式海鮮汁🤤 配皮蛋好夾!✨酒盜芝士 芝士味相當濃郁🫣 重口味嘅下酒菜,好食!✨蜜味燒雞亦外皮焦脆,甜度剛好,蜜糖汁完全同雞肉融為一體!✨雞皮串 雞皮油香滿滿,係幸福嘅味道 !✨鴨腎串 爽彈嘅口感,鹹鹹香香嘅調味。✨蒜燒鮮蟶子(4隻) 價錢合理,蟶子不算好肥美,但蒜香調味令鮮味更突出。

✨日本活赤貝刺身(1 隻)
擺碟精美,鮮甜又彈牙嘅赤貝,從來都唔會令我失望🤤

🦪日本蠔刺身(2隻)
飽滿多汁,肥美鮮甜🤤

✨椒鹽雞軟骨

✨秘汁皮蛋

✨酒盜芝士
芝士味相當濃郁🫣 重口味嘅下酒菜,好食!

✨蜜味燒雞亦
外皮焦脆,甜度剛好,蜜糖汁完全同雞肉融為一體!

✨雞皮串
雞皮油香滿滿,係幸福嘅味道 !

✨鴨腎串
爽彈嘅口感,鹹鹹香香嘅調味。

✨蒜燒鮮蟶子(4隻)
價錢合理,蟶子不算好肥美,但蒜香調味令鮮味更突出。

2024-09-21 89 views
串燒居酒屋醉雞件酒味很香, 濃淡度教得啱啱好燒茄子這道菜十分有驚喜, 茄子很大, 十分底食燒得啱啱好, 茄子上還有很多蒜蓉&蔥,每一口也很惹味三色盛刺身有帶子, 天使紅蝦&三文魚天使紅蝦很大隻, 肉身很厚, 很新鮮甜美串燒叫了鹽燒牛舌芯, 雞翼, 豚肉蘆筍卷, 手作免治雞肉棒即叫即燒👍🏼環境舒適的一間店
串燒居酒屋

醉雞件
酒味很香, 濃淡度教得啱啱好

燒茄子
這道菜十分有驚喜, 茄子很大, 十分底食
燒得啱啱好, 茄子上還有很多蒜蓉&蔥,每一口也很惹味

三色盛刺身
有帶子, 天使紅蝦&三文魚
天使紅蝦很大隻, 肉身很厚, 很新鮮甜美

串燒
叫了鹽燒牛舌芯, 雞翼, 豚肉蘆筍卷,
手作免治雞肉棒
即叫即燒👍🏼

環境舒適的一間店

2024-09-14 160 views
今日慶祝紀念日,同另一半去咗元朗食居酒屋,呢間新開嘅居酒屋環境唔錯,性價比幾高😆我哋兩個都食得好飽🥰台式醉雞卷😋用米酒和香料醃製,肉質鮮嫩,酒香濃郁😋蒜香燒日本生蠔😋搭配香濃的蒜香醬,烤至完美。生蠔的鮮甜與蒜香的濃郁相得益彰,口感滑順,十分開胃😋雜錦魚生丼飯😋包含多種新鮮的生魚片,如油甘魚,三文魚,搭配醬油和芥末😋醬燒三文魚腩卷😋三文魚腩的油脂豐富,經過醬燒處理後,味道更加濃郁😋日本活赤背刺身😋口感極佳,切片細緻,搭配醬油芥末,讓每一口都充滿海鮮的鮮味😋燒雞軟骨串😋雞軟骨經過燒烤後,外脆內嫩!😋燒豚肉蘆筍卷😋豚肉包裹著脆嫩的蘆筍,經過燒烤後,香氣四溢。豚肉的油脂讓蘆筍更加美味,口感非常豐富😋

台式醉雞卷😋
用米酒和香料醃製,肉質鮮嫩,酒香濃郁😋

蒜香燒日本生蠔😋

雜錦魚生丼飯😋
包含多種新鮮的生魚片,如油甘魚,三文魚,搭配醬油和芥末😋

醬燒三文魚腩卷😋
三文魚腩的油脂豐富,經過醬燒處理後,味道更加濃郁😋

日本活赤背刺身😋

燒雞軟骨串😋
雞軟骨經過燒烤後,外脆內嫩!😋

燒豚肉蘆筍卷😋
2024-09-14 104 views
融合日式與西式風味的創意麵食,新鮮的三文魚切成粒粒,搭配柔滑細膩的溫泉蛋,再與冰涼的烏冬面相結合,😘帶來清新爽口的口感。烏冬面Q彈有勁,三文魚鮮美多汁,溫泉蛋的溫潤為整道菜增添了豐富的層次感,✨是夏日里的一道清涼佳餚。海盜芝士充滿創意與趣味的西式小吃,🧀芝士濃郁,香醇可口,每一口都能感受到滿滿的奶香和鹹香的口感,🧂鹽漬的調味恰到好處。無骨鳳爪去除了骨頭,🐤保留了雞爪的韌勁和嚼勁。調味上酸辣爽口,香辣開胃,🧊是夏日里的一道解暑佳品。

海盜芝士

無骨鳳爪
2024-09-13 104 views
今晚同媽媽去撐枱腳,佢最鍾意食日本嘢,見呢間新開,就試吓😊🌟壽司盛10件$228最喜歡叫這種不用想又可以試很多款不同款的壽司盛,一睇就知刺身好新鮮,切出刀花賣相好靚,魚有魚的鮮甜,貝類夠爽滑,左口有油香👍🏻👍🏻👍🏻🌟三文魚刺身$68🌟油甘魚刺身$88厚切的刺身總是吸引,新鮮肥美啖啖肉,正!😋🌟芝士鰻魚卷$78媽媽大愛,因為芝士香,鰻魚肥美😋🌟鮟康魚肝$42未見過就試下,幾得意播,香香地唔會腥,同個汁都好夾🌟豚肉蘆筍卷$38比想像中爽脆,竟然連豚肉都一咬即斷,唔會扯住👍🏻🌟汁燒香菇牛肉卷$36我平時都好鍾意食呢個串燒,呢間燒得唔錯,難得佢燒完都好juicy, 好味😋咁高質嘅新開小店,推介👍🏻👍🏻👍🏻
今晚同媽媽去撐枱腳,佢最鍾意食日本嘢,見呢間新開,就試吓😊

🌟壽司盛10件$228

🌟三文魚刺身$68
🌟油甘魚刺身$88
厚切的刺身總是吸引,新鮮肥美啖啖肉,正!😋

🌟芝士鰻魚卷$78
媽媽大愛,因為芝士香,鰻魚肥美😋

🌟鮟康魚肝$42
未見過就試下,幾得意播,香香地唔會腥,同個汁都好夾

🌟豚肉蘆筍卷$38
比想像中爽脆,竟然連豚肉都一咬即斷,唔會扯住👍🏻

🌟汁燒香菇牛肉卷$36

咁高質嘅新開小店,推介👍🏻👍🏻👍🏻

2024-09-11
$300 (Dinner)
2024-09-08 89 views
鹽燒豬五花 $68蒜香燒日本生蠔 $68牛肉串 $28手作免治雞肉棒 $28安格斯牛肉稻庭湯烏冬 $88燒魷魚鬚 $42蟹籽沙律 $48芝士鰻魚卷 $78天使紅蝦壽司 $22牡丹蝦壽司 $46蟹柳壽司 $18檸檬紅茶 $20鹽燒豬五花,厚燒仲能夠鎖住肉汁,點埋佢個靈魂醬汁,好夾好正👍蒜香燒日本生蠔,好新鮮,食落都好鮮甜🤩另外串燒雞肉棒,燒魷魚鬚同埋牛肉串全部都好香好惹味😋蟹籽沙律係超級多蟹籽同埋沙律醬,一大碗完全唔怕唔夠醬👍仲有壽司芝士鰻魚卷,鰻魚大大嚿食落好肥美,配埋芝士冇得頂😆另外蝦壽司都係好新鮮。仲叫咗安格斯牛肉稻庭烏冬,亦都係超大碗,牛肉又多,好抵食👏

鹽燒豬五花 $68
蟹柳壽司 $18
檸檬紅茶 $20

2024-08-30
2024-09-07 145 views
早前經過又新街附近,發現了這間「第九味」,食物別具水準,值得向大家推薦!鹽燒鮮白鱔🍡🍡鹽燒白鱔的口感柔嫩,搭配微微的鹽味,突顯了海鮮的鮮美。這道菜在燒烤過程中保留了白鱔的汁液,使其更加美味。蒜燒蟶子🦪🦪蒜燒蟶子的香氣撲鼻,蒜香味與蟶子的鮮味相得益彰,口感獨特,令人垂涎欲滴。鮟康魚肝🐟🐟鮟康魚肝的味道非常濃郁,口感醇厚,搭配酸汁作調味,增添風味。這道料理對於喜愛魚肝的人來說是不可錯過的美食。芥末八爪魚漬🐙🐙這道菜的八爪魚口感嫩滑,搭配微微的芥末,增添了一絲辛辣感,十分開胃,適合喜歡刺激口味的人。深海池魚皇薄切刺身🐠🐠這道刺身以新鮮的深海魚製作,薄切的方式讓魚肉的鮮味更加突出,口感清爽,味道清新可口。北海道帆立貝刺身🦪🦪北海道的帆立貝以其鮮甜的味道而聞名。第九味的帆立貝肉質鮮嫩,口感滑順,令人回味無窮。蟹籽沙律🥗🥗份量非常充足,食材十分新鮮。蟹籽沙律的口感清脆,蟹籽的鮮味增添了沙律的層次感。搭配清爽的沙律醬,讓這道菜成為很好的開胃選擇。🍣油甘魚壽司🍣牡丹蝦壽司🍣日本紋甲魷魚壽司油甘魚的脂肪含量適中,口感細膩;牡丹蝦的肉質鮮甜,口感彈牙;紋甲魷魚的柔韌口感,充滿嚼勁,以上搭配醋飯後形成完美的

鹽燒鮮白鱔🍡🍡

蟹籽沙律🥗🥗

🍣油甘魚壽司
🍣牡丹蝦壽司
🍣日本紋甲魷魚壽司
油甘魚的脂肪含量適中,口感細膩;牡丹蝦的肉質鮮甜,口感彈牙;紋甲魷魚的柔韌口感,充滿嚼勁,以上搭配醋飯後形成完美的口感層次,讓人享受到海鮮的鮮美。

日本豚肉稻庭湯烏冬🍜🍜
這道湯烏冬的湯底鮮美,豚肉鮮嫩,它的味道與烏冬的口感非常搭配,又具飽肚感!

左口魚手卷🍱🍱
左口魚手卷新鮮可口,米飯的酸甜和魚肉的鮮美形成了非常好的平衡,手卷的形式也讓人感到輕鬆愉快。

第九味 (元朗)
地址:元朗建業街61號慶年樓地下2號舖
2024-09-06 133 views
第九味 (元朗)元朗建業街61號慶年樓地下2號舖燒扇貝少辣的選擇讓鮮味更加突出,扇貝肉質鮮嫩,燒得恰到好處,外面微焦,裡面卻保持了原有的鮮甜,簡直係一口接一口,完全停唔到!芝士蟹籽玉子燒外觀吸引得不得了。玉子燒滑嫩之餘,芝士與蟹籽的搭配亦非常完美,帶來咸香味,配上一點點甜味,味道層次感十足,真係好享受。雞皮餃子(1份)皮薄餡多,雞皮炸得香脆,咬下去時那種口感真係好過癮!內餡的肉質鮮美,配上特製醬汁,更加提升了整體的味道。火炙鵝肝火炙鵝肝就更加高大上,外焦內嫩,一啖下去,舌尖上的入口即化,伴隨著淡淡的香甜,讓人陶醉。芥末八爪魚漬(一點清新的感覺,八爪魚的口感彈牙,芥末的味道恰到好處,不會太過刺激,反而為整個餐點增添了一絲獨特的風味。海膽壽司海膽壽司是我最期待的部分,海膽新鮮滑順,米飯的醋味和海膽的鮮味完美融合,簡直係海味的極致享受。壽司盛10件壽司選擇多樣,各式各樣的魚生新鮮可口,搭配的醬油和芥末更是讓每一口都充滿驚喜,讓人回味無窮。蜜味燒雞翼蜜味燒雞翼口感外脆內嫩,蜜糖的甜味和雞肉的鹹香完美結合,吃一口就讓人忍不住想再來一口,簡直太好味了!
第九味 (元朗)
元朗建業街61號慶年樓地下2號舖

燒扇貝

芝士蟹籽玉子燒

雞皮餃子(1份)

火炙鵝肝

芥末八爪魚漬(

海膽壽司

壽司

蜜味燒雞翼
2024-09-01 166 views
最近發現一間新開日式串燒店。店舖雖不大但骨緻,座位間空間足夠,梳化椅盡顯氣派讓人坐得舒服。胡麻凍豆腐$32豆腐口感滑嫩,质地非常细腻,配上香濃的日式胡麻醬,入口即化,是開啓味蕾的絕佳選擇。原條燒茄子 $48這個燒茄子,我和朋友都讚口不絕,茄子保持柔軟多汁。搭配濃厚的蒜茸辣醬,非常惹味吸引食慾。羊肉串(2串)$28羊肉串烤得恰到好處,帶有淡淡的香料味。每人一串很惹味。如果配上一杯啤酒應該是完美配搭。鹽燒牛舌芯 ($38)牛舌芯一串有三件,鹽燒的手法讓肉質保持了原汁原味,輕微的鹹味恰到好處,搭配一點青檸汁,更能提升風味。鹽燒豬五花藍 ($68)一份有6件厚切五花肉,鹽燒的方式讓肉更加入味。沾點醬料讓人感覺口感層次更加豐富。三文魚溫泉蛋冷烏冬 ($68)滿滿一碗冷烏冬上面鋪滿三文魚和魚子,再佐以溫泉蛋,搭配一杯特制醬汁,讓整道菜口感清新,十分適合炎熱的天氣。烏冬的嚼勁也相當不錯。招牌鹽焗元朗烏頭 $168烏頭魚用鹽,香柔和青檸伴隨,再用錫紙包裹焗至熟透,鹽焗的手法讓魚肉保持了原汁原味,還提供酸甜的調味,更加有特色。海鮮盛$218海鮮盛包括蠔、海蝦、元貝各二件,用了大量的蒜茸和辣醬一起,令味道
最近發現一間新開日式串燒店。

胡麻凍豆腐$32

原條燒茄子 $48

羊肉串(2串)$28

鹽燒牛舌芯 ($38)

鹽燒豬五花藍 ($68)

三文魚溫泉蛋冷烏冬 ($68)

招牌鹽焗元朗烏頭 $168

海鮮盛$218
海鮮盛包括蠔、海蝦、元貝各二件,用了大量的蒜茸和辣醬一起,令味道非常突出,蠔的鮮甜、海蝦的彈性、燒元貝的香味,每一口都是海洋的滋味。

奇異果特飲、草莓特飲
充滿東南亞風情的特飲,讓人眼前一亮,甜度適中,是消滯解渴的好伙伴。
2024-08-30 212 views
元朗宵夜好去處鄰近又新街附近開咗間日式居酒屋🏮宵夜或者晚餐同朋友黎,可以小酌一杯居酒屋除咗串燒、壽司、小食之外,更有主食平時食串燒最鍾意燒茄子茄子🍆燒得剛剛好,Juicy得黎好嫩口帶香辣招牌鹽焗元朗烏頭烏頭沒有泥味,而且加了檸檬一齊焗帶清香感,口感細嫩,配上泰式辣汁很惹味點咗幾款壽司🍣質素都幾到位當中推薦三文魚腩壽司及紋甲鱿魚壽司🍣黎到居酒屋串燒都係重點推介之一串燒最好嘅感覺,就係俾人覺得吃到意猶未盡鹽燒牛舌爽口又黎又有嫩口,同埋咬落一啲都吾會韌,淡淡的鹽味已經能夠帶出鮮味燒魷魚鬚燒汁勁惹味,帶微微既焦香,值得一試雞軟骨串、雞皮串都很香口及脆身,油脂味豐盛另外環境都幾舒適,亦都唔怕嘈吵,幾個朋友黎聚一聚都好適合

元朗宵夜好去處

鄰近又新街附近開咗間日式居酒屋🏮
宵夜或者晚餐同朋友黎,可以小酌一杯

居酒屋除咗串燒、壽司、小食之外,更有主食

平時食串燒最鍾意燒茄子

茄子🍆燒得剛剛好,Juicy得黎好嫩口帶香辣

招牌鹽焗元朗烏頭

點咗幾款壽司🍣質素都幾到位

當中推薦三文魚腩壽司及紋甲鱿魚壽司🍣

黎到居酒屋串燒都係重點推介之一
串燒最好嘅感覺,就係俾人覺得吃到意猶未盡

燒魷魚鬚燒汁勁惹味,帶微微既焦香,值得一試

雞軟骨串、雞皮串都很香口及脆身,油脂味豐盛

另外環境都幾舒適,亦都唔怕嘈吵,幾個朋友黎聚一聚都好適合
2024-07-21 419 views
其實點解會幫襯?因為好奇囉!最近睇咗社交平台群組食在元朗講係度點中伏,剛好我想買宵夜就來看看。我點咗鮟康魚肝和牛油蒜蓉焗花甲(外賣作為小食份量都正常(42$)味道都ok正。 不過花甲就有啲少(58$)有啲未開口,要留意下(但係都好食嘅)環境都ok嘅!不過店員定唔知老闆就好有禮貌,所以決定試多次今次份量比較正常,三文魚頭(88$)和魷魚筒( 108)三文魚頭幾好食,至於魷魚筒都算正常😀至於社交平台食在元朗個負評我認為唔成立,其實係佢自己唔問清楚啫(有興趣自己睇下)環境好似有兩層,上層無睇到但下層ok嘅!服務唔錯(之後能唔能夠保持唔知)不過呢兩次買外賣我印象都唔錯(95分),食物方面都ok新鮮熱辣😋食物我會比85分,價錢方面算合理嘅(不過唔能夠話扺食,叫做正常囉!70分)呢間店係新開張,祝佢生意興隆,等元朗多啲地方買宵夜😆合格:60分 滿分:100順便講個社交平台負評,人哋講明指定菜式至半價,自己唔問怪得邊個?

我點咗鮟康魚肝和牛油蒜蓉焗花甲(外賣

作為小食份量都正常(42$)味道都ok正。

不過花甲就有啲少(58$)

有啲未開口,要留意下(但係都好食嘅)

環境都ok嘅!
不過店員定唔知老闆就好有禮貌,所以決定試多次

今次份量比較正常,三文魚頭(88$)
和魷魚筒( 108)三文魚頭幾好食,至於魷魚筒都算正常😀

合格:60分 滿分:100