今天晚上因為女兒吵了幾天要食拉麵!我先生一人就帶著女兒到達店面!我女兒剛回到家說,食麵食到一半,突然店面有位女士撞到她的椅子不說還完全不知道(女兒說是整件黑衣服的女士),請問可以小心點嗎!那是熱湯呢!走路有那麼急嗎?冷氣是非常不足,我先生都坐到火大了!差不多要走人時,我女兒是不喝茶的,有一名女店員(帶眼鏡的)問也不問直接給她的水加了茶!是不是也該問一下呢?我聽到時真的不相信在這邊遇到!干嘛一個月後再來就狀況連連!什麼都很急著!反而真的值得一讚食的方面保持得很好,比坊間很多拉麵店都好食!希望廚房能一直保持住!加油!店面希望有改善!

我聽到時真的不相信在這邊遇到!
干嘛一個月後再來就狀況連連!什麼都很急著!

2019-05-13 219 views
到青衣城又想食拉麵平日去過不少地方食...😆見唔洗排隊,入去試試二人同行,試了兩款下面白虎拉麵,豚角燒分量足,大大舊湯係豬骨加魚介...但😅.....🙄🙄🙄咸到咩味都飲唔出麵本來有點咸,湯底亦是..可惜另一款黑虎...香同樣好咸同比其他拉麵..好油..係好多油🙈湯亦只有黑祘味.同咸😓成碗都好味係糖心蛋.............試了另一個小食-炸雞肉質ok,但同樣都係好咸比其他拉麵店放多了鹽😅
到青衣城又想食拉麵
平日去過不少地方食...😆
見唔洗排隊,入去試試

二人同行,試了兩款
下面白虎拉麵,豚角燒分量足,大大舊
湯係豬骨加魚介...但😅.....
🙄🙄🙄咸到咩味都飲唔出
麵本來有點咸,湯底亦是..可惜
白虎

另一款黑虎...香
同樣好咸同比其他拉麵..好油..係好多油🙈
湯亦只有黑祘味.同咸😓
成碗都好味係糖心蛋..
黑虎

...........

試了另一個小食-炸雞
肉質ok,但同樣都係好咸
比其他拉麵店放多了鹽😅
2019-04-05 920 views
女朋友一向好鍾意食拉麵 咁今日就嚟咗青衣食👻 未夠七點門口已經大排長龍😮等咗一陣間就有位啦 餐廳布局呈長方形 望落係比較窄嘅一間小舖 想食又唔想等位嘅就最好早啲嚟啦嚟得呢間叫虎洞嘅拉麵店 當然要試吓佢嘅招牌菜 虎尾拉麵 有條豬肉腸 據講係因為腸嘅形狀是一條虎尾 所以叫做虎尾拉麵 呢間餐廳叫虎洞 當然要試試呢個特色拉麵啦 湯底係豬骨湯食落唔會太濃味🐷 豚角 肥瘦分明 好有口感 食落口唔會太膩👍🏻赤叉燒拉麵 因為好想食辣 所以就嗌咗赤叉燒拉麵 拉麵上面有一層紅紅嘅辣油 但食落其實就唔係好辣 俾佢個樣呃咗添🙊 兩塊薄薄嘅叉燒 半肥瘦咁 食落一啲都唔韌 而佢嘅蛋係糖心蛋半流心真係好正🍳慢煮雞肉沙律 佢叫慢煮 仲以為要好耐先至有得食 原來一啲都唔慢 落咗單一陣就嚟啦 作為今餐嘅頭盤 醬汁有少少芥末 幾清新 好開胃🥗魷魚海老捧春卷 賣相好靚 店員話冇醬汁配嘅 但如果我哋想點醬 都有沙律醬提供俾我地 全條春卷嘅餡都幾多 食落煙韌彈牙🦐 食落口非常之熱辣辣 原汁原味好食激辛手羽 店員好細心咁提我地呢碟會幾辣 果然冇令我地失望 有紅色辣粉嘅部份真係幾惹味 可惜唔係全隻都好多辣粉 所以其實都食得落口🐥 外

激辛手羽 店員好細心咁提我地呢碟會幾辣 果然冇令我地失望 有紅色辣粉嘅部份真係幾惹味 可惜唔係全隻都好多辣粉 所以其實都食得落口🐥 外脆內軟又多肉汁 單骨雞翼更方便

菠蘿特飲 雜果特飲 兩杯特飲嘅生果食落幾爽口 餐廳有主動提供熱茶 如果唔想飲特飲嘅 其實熱茶都唔錯🍵

餐廳客人好多 但係侍應都服務周到 食物方面 拉麵嘅份量唔算好多 可以俾你留肚食埋其他小食 成餐好豐富好滿足😻
2019-04-04
Type of Meal
Dinner
2019-04-03 252 views
收工陪媽媽去青衣城行街食飯,行到差唔多,去過青衣城嘅朋友仔都知道少餐廳,所以我地都係是旦入一間,依間係未食過,媽咪話想食麵就當選。我地揀左虎尾拉麵同黑虎拉麵,仲有慢煮雞肉沙律同明太子玉子燒。日式拉麵湯底都比較濃味,虎尾係豬骨湯底而黑虎係黑蒜油豬骨湯底,湯底濃得黎唔會好咸,黑蒜油夠香,麵嘅口感都彈牙,虎尾拉麵除左有豚角姐係五花腩,仲有一條腸係豚肉腸,餡料有多種香料,咬落幾香,五花腩同叉燒都好鬆軟,唔會黐牙。沙律都唔錯,雞肉嫩滑,醬汁同胡麻醬好似,酸酸地帶點麻香,好開胃。玉子係我去日本餐廳必點,好鐘香甜嘅味道同鬆軟嘅口感,加埋明太子嘅鮮味,又係另一種味道嘅享受。食到甘上下想飲返杯野,有菠蘿特飲同雜果特飲,飲落幾清新,可以去下油膩感。味道都唔錯,好驚食到好咸嘅拉麵,但依間唔怕,係香濃嘅,食完都唔會口渴。

日式拉麵湯底都比較濃味,
虎尾係豬骨湯底而黑虎係黑蒜油豬骨湯底,湯底濃得黎唔會好咸,
黑蒜油夠香,麵嘅口感都彈牙,
  • 明太子玉子燒
拉麵癮起,拉埋朋友去麵屋武藏食拉麵醫肚,之前已經黎過食晏,今次就黎食晚飯。7點來到,店入面都好多人,店面整齊企離,剛好有人離開,我便同朋友坐在卡位,都幾舒適。我們要了兩個拉麵和幾個小食,包括朋友點的虎尾拉麵及我點的白叉燒拉麵,還要了個沙拉、玉子燒及春卷一份。虎尾拉麵($78)有一大塊肉及長長的虎尾腸,朋友表示麵湯味道是豬骨湯,較為濃厚,麵爽口,是較直的類型,掛湯力一般,配上濃湯咸淡適中。肉的部分肥瘦相間,口感鬆化,虎尾腸很長,大口大口咬的感覺很爽,糖心蛋的蛋黃也有漿糊感,是肉食獸之選。白叉燒拉麵($78)上的叉燒大大片,很柔軟,如果可以追加肉就好了。麵湯和麵條和虎尾拉麵一樣,也有糖心蛋,所以選哪一款就視乎個人喜歡有咬口一點或是柔軟的肉。極上野菜沙拉($62)的沙拉汁令我印象最深刻,因為它有淡淡芥末的味道,非常清爽醒神,用了很多種蔬菜,甚至還有士多啤梨,可以調整拉麵的咸味及厚重感。明太子玉子燒($48)很大份,玉子燒有高湯的鮮甜味,加上咸鮮的明太子醬,尤其我同朋友也很愛吃蛋,下次會再encore~魷魚海老棒春卷($39)香脆,造型很方便入口,吃得出蝦的爽口,但吃不出魷魚的存在,有點可惜。

菠蘿特飲($15)正常的菠蘿果汁味,杯內有數塊菠蘿,收貨。
雜果特飲($15)味道不錯,fruit punch感覺,有椰果,同樣收貨。

食左好滿足嘅一餐~搵日要再黎~
2019-03-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 虎尾拉麵
  • 白叉燒拉麵
  • 極上野菜沙拉
2019-03-16 199 views
今日同朋友去咗青衣行街shopping,見到有間日本餐廳之前網上好多人介紹過,所以決定去試下,佢位置好方便就係青衣城入面,入到去發覺裝修好有地道日本風情,而且坐位寬闊舒適,佢地侍應仲好有笑容,會主動同妳打招呼,今時今日咁既服裝態度確實難得!之後我地馬上叫嘢食!首先上嚟係主力推介既虎尾拉麵,佢既拉麵煮得剛剛好,非常有口感,而且佢既虎尾腸又大又長,豚肉肉質鮮嫰、配上秘製豚骨湯底,簡直係完美配搭!我朋友就叫咗個赤虎叉燒拉麵,我試咗幾塊叉燒,發覺肉質非常嫰口,肉汁又多,而且每塊又大又厚,絕對抵食,佢既湯底有比較香辣,所以好適合喜歡濃味朋友既口味!小食我地叫咗蘆筍苗牛肉卷同埋明太子玉子燒,佢既牛肉卷係皇牌必叫之選,鮮甜蘆筍卷上嫰滑既牛肉,外層淋上秘製燒汁,食落濃郁既牛肉香味完全係你既口腔回盪,歷久不散,另外佢既玉子燒亦係驚喜之作,蛋皮煮得剛剛好,加上沙津醬,勁滑勁好食,所以大家一定要試下佢!
,今時今日咁既服裝態度確實難得!之後我地馬上叫嘢食

首先上嚟係主力推介既虎尾拉麵
,佢既拉麵煮得剛剛好

2019-03-07 144 views
一向以來,以為這店只做日式拉麵,原來午市有提供多款飯類套餐。以套餐來說,價錢很合理,由58元至69元,牛豬鷄魚共4款選擇。若想多吃一點,可多加一份吉列蝦或薯餅,也只是10元左右。套餐只在星期一至五供應,但由早上11時至下午5時都有。我很喜歡吃牛肉,就點了一份牛扒日式香味燒。雖然是69元的套餐,牛扒份量沒欺客,用料也新鮮。另外驚喜的是沙律和伴碟的蔬菜量多兼新鮮,不會像某些餐廳因價就貨,選用劣質食材。牛扒的調味做得不錯,若能縮短烹調的時間,會令肉質吃起來更嫩滑些。

套餐只在星期一至五供應,但由早上11時至下午5時都有。

我很喜歡吃牛肉,就點了一份牛扒日式香味燒。

2019-03-05
$65 (Lunch)
今天很早很早就跟太太帶囡囡到迪士尼放電, 放得八八九九, 見時間尚早, 囡囡又聽話, 就離開樂園到青衣城吃晚飯. 離開列車在同層出口離開, 穿過瑪莎可直達商場, 多行兩步就到了這間日式餐廳了. 店面裝潢精美, 坐位亦舒適. 三個人都很餓, 點了三個主食及兩個小食. 高菜叉燒小碗炒飯是點給囡囡的, 份量是細碗, 適合小朋友. 內含碎叉燒, 碎蛋及其他蔬菜. 入口香口, 各款食材混合起來都很夾味, 肉味偏少, 可能是肉碎較少的關係. 黑蒜油豚肉片拉麵跟半隻半熟玉子, 紙菜及荀. 豚肉片亦是偏少, 但很軟滑, 脂肪比例較高. 湯底很香濃, 喜歡蒜味的朋友一定要試試.  天極魚干醬油雞叉燒拉麵跟有一隻半熟玉子, 青蔥及荀. 要留意這個拉麵每天限量50, 當天大約晚上七時左右, 都還有供應. 還有, 叉燒是雞不是豬. 味道方面, 雞很嫩滑, 但感覺很細件, 還好有點小食. 麵底方面就結實彈牙. 最欣賞是湯底, 香甜醬油又夾有魚甜. 明太子玉子燒跟店家要求醬料另上, 成功做到. 賣相美觀, 蛋味香濃. 武藏炸雞配芥末沙律醬的份量值得一讚, 有六件. 炸雞沒有厚粉, 皮脆肉嫩. 整體上都算不俗, 略

整體上都算不俗, 略嫌餸料較少. 服務可以.
2019-02-01
$110 (Lunch)
2019-01-28 243 views
本身都很喜歡食拉麵,今天一試依一間,我叫了黑虎沾麵,$78,有兩塊叉燒,一些荀,半隻半熟蛋,其實此價錢算便宜,但麵不算多,我就岩岩好飽,相信一些男性就要加麵先夠飽,首先講湯底,夠熱而且濃,不過味道就不是話很好味個款我唔知點形容,叻外麵屬淋,蛋為半熟蛋幾好味,而叉燒有兩塊個屬於薄既一款,浸落湯食更入味,最後加埋熱湯飲,十分好,夠岩岩夠飽變到好飽同行朋友叫左招牌虎麵同埋豬骨湯底(白虎),其實我覺得兩款湯底係一樣,有湯既麵類就幼啲,湯底都夠熱,而肉都夠厚夠淋,整體屬不錯。依家平均都唔係等好耐,因為我地食都用左半個鐘已經埋單,而且叫完菜都好快到,加埋一大約八十幾蚊一個人左右依間總結覺為不過不失,不過短時間應該都不會再試了

依間總結覺為不過不失,不過短時間應該都不會再試了
2019-01-28
$85 (Dinner)
2018-12-24 376 views
餐廳位於青衣城內,與地鐵站相連接,位置非常方便。這間拉麵店推出了很多不同口味的拉麵,和外邊很難吃到的沾面。今次試了新推出的老虎拉麵,湯底應該是白虎拉麵的湯底,香腸非常大條。湯底亦非常不錯,不會太鹹。而蕃茄湯底方面,有新鮮蕃茄,味道方面亦非常濃烈。今次亦試了明太子蛋卷,蛋卷內有紫菜,配搭上亦非常可口。間店舖內面積比較少,座位比較狹窄,而且沒有日本拉麵店的感覺,只是屬於可以一試的程度。餐廳內亦有不同的小食可供選擇。

而蕃茄湯底方面,有新鮮蕃茄,味道方面亦非常濃烈。
今次亦試了明太子蛋卷,蛋卷內有紫菜,配搭上亦非常可口。

餐廳內亦有不同的小食可供選擇。
2018-12-23
2018-11-16 458 views
呢幾日機場博覽館有cosmopack 2018展覽,所以中午就經青衣搭機場快線去,中間在青衣城食個lunch見到門口sell呢個餐,尚算吸引,所以入咗去食。由於係下午2:00左右,無乜人,入到去坐同上菜都算快乜都無加,淨係蕃茄豚肉湯,$85,午市都要加一,所以最後係93蚊埋單,接近$100架女仔食既話份量適中,男仔應該唔夠飽,有整隻蕃茄,感覺不錯,湯底OK,豚肉係幾好食,同menu相片一樣都係有grilled過,所以味道濃郁,唔會好齋好寡好淡。結論:味道OK,呢個果然係推薦菜。不過一個lunch要$100係有少少貴既~

2018-11-11 312 views
雖然有其他更出名同好食既拉麵店但係就腳黎講 呢間麵屋武藏都唔差好耐冇食拉麵 行開青衣城見到有就即刻有興趣😋我地兩個人 叫兩個拉麵同兩個小食黑武骨 叉燒 拉麵湯底偏咸 鍾意濃味就岩蕃茄豚肉拉麵湯底好清新 我覺得有驚喜 有別於一般重口味既湯底😍明太子玉子燒明太子愛好者見到呢三個字一定會叫黎食🤓Perfect match 玉子燒淡淡地加埋上面既明太子沙律醬好夾菠蘿沙律芝麻汁伴菠菜個人覺得唔好食 味道有啲古怪 唔係好襯而且味道淡 好在唔係好大碟🤭🤭整體都幾有驚喜 下次會再食明太子玉子燒🤤🤤🤤
雖然有其他更出名同好食既拉麵店

個人覺得唔好食 味道有啲古怪 唔係好襯
而且味道淡 好在唔係好大碟🤭🤭

整體都幾有驚喜 下次會再食明太子玉子燒🤤🤤🤤
2018-07-24 512 views
第一次接觸呢間拉麵店係大學讀書既時候個陣未有正式收入既時候只有慶祝考試先會捨得食今日同朋友聚舊大家都不期然諗起想食呢間拉麵店重拾當年情豬骨湯同黑蒜湯底一直都係我既心頭好而今日最後決定食豬骨湯底聞到已經覺得好香豚肉亦都唔會好多筋而且都幾薄切湯底方面覺得比以前淡左少少亦比以前稀不過依舊好味叫完先見到蕃茄湯底!下次要試呢個
第一次接觸呢間拉麵店係大學讀書既時候

湯底方面
覺得比以前淡左少少
亦比以前稀

不過依舊好味

叫完先見到蕃茄湯底!
下次要試呢個
2018-07-02 422 views
9點幾係附近行街,順便食埋晚餐🥣於是就簡左呢間食!呢個時間都要等左幾位先入去之後兩個人嗌咗2碗拉麵+2個小食白武骨叉燒 $78唔算太濃味 塊紫菜好似擺左好耐 淋哂😵😵叉燒唔錯 肉質ok 但湯底就差啲蕃茄豚骨拉麵 $85蕃茄湯底味道偏淡 無乜蕃茄味 湯底唔太吸引 但整體都大碗 武藏炸雞 $38炸雞最後先上 岩岩炸 熱辣辣 外皮都脆卜卜但太鹹了 食唔出雞味🤮最後都選擇放棄 食唔到唐揚豆池魚呢個有驚喜 又係即炸 熱辣辣外面脆卜卜加埋檸檬同醬汁 有少少酸酸甜甜配搭一流😋😋
9點幾係附近行街,順便食埋晚餐🥣

呢個有驚喜 又係即炸 熱辣辣
外面脆卜卜加埋檸檬同醬汁
有少少酸酸甜甜配搭一流😋😋
2018-06-21 330 views
話說老婆大人喺博覽館考完試返青衣,所以我地順理成章喺青衣城搵野食~ 本身諗住去試下二期搵食,但聽聞D餐廳風評一般,最後都係穩陣D去返一期算~我本身係一個拉麵控,老婆無意見下去左依度食,因為平日關係,唔使等都有卡位坐~我就試新野,老婆就要左碗叉燒赤武骨,叫多碟唐揚炸雞~等左十分鐘左右就有得食。我碗岩戶山先黎,湯底係松茸豬骨湯,感覺都幾討好,濃得黎唔會太油膩,唔錯,不過唔夠熱,扣少少分~麵就正正常常,還好是幼麵,掛湯力強~老婆碗赤武骨賣相唔錯,本來我都無得評,但由於太辣,老婆頂唔順就同我嗰碗調轉食~ 入返正題,湯濃麵爽,叉燒也有咬口,半熟蛋也交足功課,好味~最後碟唐揚炸雞有驚喜,外脆內超JUICY,滿足~好懷念上年年尾關西每日一拉麵之旅~
我就試新野,老婆就要左碗叉燒赤武骨,叫多碟唐揚炸雞~
Other Info. : 執筆前早兩天大阪剛發生地震,都有D傷亡,在這裡希望天佑大阪~
2018-06-05
$100 (Dinner)
  • 岩戶山拉麵,唐揚炸雞