2017-05-15 369 views
青衣城裡面的選擇不算多,要吃日本菜的選擇更少。這一家還沒試過的,就試試看吧!餐牌裡都是最普通的豬骨湯拉麵,另有一款期間限定之濃厚松茸湯拉麵。要試試他們的真功夫,當然要選最基本的豚肉湯底,而男友就點了辣味湯底。另點了腸卷及炸雞件。結果豚肉湯底叉燒拉麵屬普通,沒有什麼驚喜,而且當中有麵條黏在一起了。男友只說他的拉麵不夠辣,沒有其他評價了。還是小食比較好吃。炸雞的沙律醬加了點酸酸的調味蠻好的,腸卷也不錯只是感覺有點不搭。估計全店有大概30-40個座位,奇怪的是公眾假期的下午時段只有1位店員打點樓面的一切。由帶我們入座開始,到點菜,上菜,收拾餐桌,以及結帳都由她主理。真的辛苦她了,但我還是希望效率可以高一點。

2017-05-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-04-04 426 views
今日屋企人去晒旅行,收工又太累,得返自己一個,當然去食返餐好既,好好享受下一個人的晚餐啦,行左成個圈,最終揀左好耐無食過既拉麺~黑武骨豚角煮拉麵$72): 湯底既黑蒜油味道香濃,但就蓋左豚骨湯既味道...飲左一啖仲有淡淡既蒜香味,而麵身就係粗麵條黎既,非常掛湯,...到左主角豚角煮真係一試就愛上,入口鬆化無比,沒有肥膩感,味道微甜帶點辣,配上煮到岩岩好流心既溏心蛋,真係不得了,入口融化...
$72 (Dinner)
2017-02-24 463 views
這天很想吃濃濃熱湯的拉麵,獨自來到這裡,點選了黑蒜味,因記得APM的沾麵很好吃,怎料味道很淡,有點失望,份量也不多,黑蒜有香味,但吃下去沒有蒜味,下次吃別的試試吧。
叉燒拉麵。黑
2017-02-15 451 views
夜晚去左青衣城揾食。行過見意間麵屋武藏,想食沾麵,所以入去食啦。一入店鋪就有玻璃窗清楚睇到廚房,感覺整齊清潔,令人安心。夜晚九點,店內無咩人,座位都舒適。武骨相傳的特色是「沾麵」分黑、白、紅湯三種 :黑湯 : 帶有些苦味,將青蔥、洋蔥、大蒜、咖啡豆、麻油白湯 : 使用豚骨高湯加入秋刀魚干熬煮,再加入筍乾跟叉燒碎肉紅湯 : 使用豆瓣醬精心熬煮點左個黑湯沾麵麵份量較少,麵質彈牙爽口。黑湯,味道香濃,蒜香撲鼻,個湯温度不夠熱。
夜晚去左青衣城揾食。行過見意間麵屋武藏,
想食沾麵,所以入去食啦。
一入店鋪就有玻璃窗清楚睇到廚房,
感覺整齊清潔,令人安心。
夜晚九點,店內無咩人,座位都舒適。
武骨相傳的特色是「沾麵」
分黑、白、紅湯三種 :
黑湯 : 帶有些苦味,將青蔥、洋蔥、大蒜、咖啡豆、麻油
紅湯 : 使用豆瓣醬精心熬煮
點左個黑湯沾麵
麵份量較少,麵質彈牙爽口。
黑湯,味道香濃,蒜香撲鼻,個湯温度不夠熱。
2017-02-04 352 views
放假中,無聊一個人周圍逛逛,去到青衣城行下。原來呢度都幾多嘢食,花多眼亂,唯有靠自己感覺,個口想食乜就揾乜。其實一個人,簡單d,拉麵!本人對拉麵係有要求的,所以都幾難攪。見到呢間拉麵, 個樣Ok,就衝入去試試。都係個句,簡單一個人一碗黑蒜豬骨湯拉麵!當拉麵端上,香噴噴,賣相唔錯。見到湯係黑麻麻嘅油,試一啖湯,冇想像中濃,同埋感覺唔到黑蒜油味,湯底整體偏淡,麵質Ok,叉燒薄薄一片,最好味係隻蛋。整體來說,呢碗麵一般般。

整體來說,呢碗麵一般般。
2017-02-02
$90 (Lunch)
2017-01-09 388 views
好耐冇去呢間拉麵喇,原因係佢啲麵都幾……普通,價錢同出面比較係平10蚊左右,不過出面好食嘅拉麵真係好多,所以都好少再黎食,咁岩今晚大少話想食拉麵,於是就去返呢間,近近地呀麻!星期一唔洗等位,仲有卡位坐,幾好,一坐低見到新出一款沾麵,仲要係香菇濃湯,一於試下佢,85蚊一碗,加5蚊有半隻蛋,加18蚊仲有個薯仔南瓜雞肉沙律!雞肉沙律嘅南瓜好甜好食,但係薯仔呢……好爽口囉,好似未煮熟咁,而且冇薯仔味架喎,但整體都算好食,同埋都算多嘅!主角出場,一黎到已經聞到好香菇味,如果鐘意菇嘅朋友都真係要試,而佢個麵上面都有三款菇,仲要係用牛油,黑椒炒過,好香口,個湯係勁濃,雖然偏咸少少,如果唔浸咁多都好好食,香濃菇味,真心覺得好食,不過我地個湯唔熱嘅,之後都聽到好多客要佢地翻熱個湯。到我地走時見到其他人個湯係有煙出,希望佢地會改善一下。另外有樣嘢,之前黎幾次都覺得好熱,經理仲同我地講,係個商場冷氣問題,而且佢地都知出面食拉麵應該係俾冰水,而佢地只係俾熱茶,今次黎啲茶就冇咁熱,不過我都係食到出汗。

2017-01-09
$100 (Dinner)
2016-11-22 490 views
行完街,係時間醫肚,但無奈青衣城度度都咁多人,真係唔知食咩好,行行下,見武蔵無咩人,又好耐無食過拉麵,就決定食佢白武骨-叉燒$75:白武骨湯底味道香濃,唔算太油膩,叉燒肥瘦適中,而且好入味,食落口感鬆化,味道一流.配料既紫菜同溏心蛋,蛋係半生熟,配埋濃湯食,一絕...白武骨-豚角煮$78:同樣香濃既豚骨湯底配上入口鬆化腍滑既豚角,特別惹味,而麵條粗身而且有咬口,能掛湯,完美配搭,好快就清晒.
2016-11-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 豚角煮
是日晚餐:拉麵約左睇戲就直接係青衣呢邊食埋飯,揀左佢主打嘅白豬骨麵一黎就覺得塊豬肉好似架雙層巴士😂,碗麵油脂味幾重,幾好。食豬骨麵就係要食佢嘅脂肪香味,呢度做到的。半熟蛋食到有煙薰味而蛋黃都入埋味👍係覺得佢嘅麵軟左少少呢個係揭餐牌時心血來潮點的香腸,但估唔到佢又做得幾好喎,上台熱辣辣底下嘅洋蔥啱啱熟。個燒汁配埋香腸好惹味。有餚無酒,何趣之有。所以即刻追清酒一壺,啲冰放左入藍色個窿度,保冷之餘又唔會溝淡酒味。飯腳嘅赤色蕃茄麵,試左塊叉燒,略嫌比塊豬肉失色。總括黎講,食物水準對得住個價錢,值得再黎試佢其他菜式。
是日晚餐:拉麵
約左睇戲就直接係青衣呢邊食埋飯,揀左佢主打嘅白豬骨麵
飯腳嘅赤色蕃茄麵,試左塊叉燒,略嫌比塊豬肉失色。
總括黎講,食物水準對得住個價錢,值得再黎試佢其他菜式。
2016-10-20
$120 (Dinner)
還是愛刹麵屋武藏Menya Musashi 豚角(腩肉)!!!!!Umai! "承接上次食評初探港島"武藏"驚喜外, 今次來到這間新界"武藏"!看看又怎樣? 今次選了(亞二)赤武骨Akabukotsu(辣油)和"最愛"豚角(腩肉)我仍是覺得他們的配料比湯麵出色;  豚角(配角)比湯麵(主角)更出色!"(麵屋)他們把分店分三大類:"麵屋武藏Menya Musashi  /武骨Bukotsu  /虎洞Kodou" 由眩目的現代武土派裝修到考究的食物,一脈相承之餘,也有少許分別 ,打破悶局.這間分店從門面己有一座大豉鳴助,還有曰本師傅親自烹調過程(錄像)LCD SHOW.介绍公司源自日本文化心得. 蠻有派頭和吸引,稍等之餘既可自娱,更可以促進客人的了解.可見心意!半開放式百摺簾間隔, 隱约窥見内座, 引人入勝!可見心思!上次試了最愛"黑武骨".今次選了(亞二)赤武骨Akabukotsu(辣油)和"最愛"豚角(腩肉)(其它詳細餐款總類, 請回看上次"黑武骨"食評)赤武骨Akabukotsu(辣油)豚角(腩肉) 賣相依然十足!但湯麵(主角)? 就喜愛濃味的我以言,仍是偏向清淡稀簿,香辣度一般,又

今次選了(亞二)赤武骨Akabukotsu(辣油)"最愛"豚角(腩肉)

(麵屋)他們把分店分三大類:

半開放式百摺簾間隔, 隱约窥見内座, 引人入勝!可見心思!

上次試了最愛"黑武骨".

(其它詳細餐款總類, 請回看上次"黑武骨"食評)

湯麵(主角)?

就喜愛濃味的我以言,仍是偏向清淡稀簿,香辣度一般,又一次失望!maa maa!

(也許迎合本地人偏淡不太吃辣吧?)

但據看他們在網站介绍:

"大膽的在豚骨湯頭中加入秋刀魚干魚介湯底,成為世界第一個W Soup (Double Soup)雙湯頭拉麵,

並配上麺屋武蔵自家製作的粗麵.........."

但我真的不能感受到有這樣的美味?!

至於其他配料(配角):

香燒長葱,葱花翠嫩清香,招牌菜(紫菜)依然香脆惹味.

據看他們的精美餐牌上寫着 Roasted Seaweed (紫菜)是烘焙過!

豚角也仍是肥美香滑夠份量!!

最後结論:

我仍是覺得他們的配料比湯麵更出色; 配角比主角更出色!

我可還是愛刹麵屋武藏Menya Musashi 豚角(腩肉)!!!!!

己經去過(麵屋)"港島"新界"武藏"分店, 不入"虎穴"焉得虎子?

下一站......你說去那一間好?
麵屋武藏Menya Musash-赤武骨Akabukotsu(辣油)和豚角(腩肉)Marinated Pork
Other Info. : 有些有創意店子,還會公開手打麵過程予食客,很有信心保證新鲜自家弄!
2016-10-12
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$128 (Dinner)
  • Mennya Mussai-Akabokutsu
  • Marinated Pork
2016-08-22 632 views
一個人的晚餐,途經青衣城,最好選就是拉麵了。看了讓牌最吸引我的是小食,沒辦法,沙律狂迷,但一個人的關係也只能點一樣,叫了涼拌木耳加青瓜。來了!木耳切得幼細,爽口,有大量蒜味!不油膩!推介!青瓜也是,沒有上海店的紅油,但也夠味!拉麵方面選了蕃茄湯底。麵來的時候覺得有點失望,賣相不太好,但欣慰的是我很怕拉麵上面有一層油來保溫,這個沒有!蕃茄味不濃,但豚肉很嫩,糖心蛋普普通通,麵質地不合格。像是吃了一碗有豚肉的蕃茄湯麵早餐。不知道其他湯底如何,我會再來應該是會為了試其他小食。
一個人的晚餐,途經青衣城,最好選就是拉麵了。

雙色涼果
拉麵方面選了蕃茄湯底。
蕃茄味不濃,但豚肉很嫩,糖心蛋普普通通,麵質地不合格。

2016-08-21
$120 (Dinner)
雙色涼果
2016-07-18 815 views
看來有點兒像台灣的武士拉麵,進店後發覺還是挺新簇的拉麵店,還設有幾張卡位。拉麵都是典型白色、黑色、還有紅色,白色是原味的豚骨湯拉麵,黑色則是黑蒜油,紅色是辣味。但是這一家連鎖拉麵店,麵條非常普通,我這黑蒜油拉麵,麵條極普通,猶如快熟麵條,又沒有什麼彈力可言,好像美食廣場內的麵店一樣。湯底有一層油光在面頭,可能為了保溫,但其實挺油膩。其餘部分的湯底也不覺得特別香濃,或吃到甚麼豚骨香,只有一個好處就是溫度夠熱。蛋還算不是全熟,也沒有熟透的蛋黃部分,味道還不錯。拉麵內還設有紫菜一片,以大型商場連鎖麵店而言,七八十元其實不太昂貴,但麵條質素的確較遜。牛肉捲年糕,中間的年糕夠煙韌,彈牙,不醮醬汁的位置比較淡,但醮點醬汁就剛好,燒汁的味道,也不太咸。牛肉也不太熟,但只有一丁小片,誰會再點?炸魷魚酥挺差,厚粉而內裏魷魚酥很少一條,吃到外殼的炸粉比起內裏魷魚多得多。我估計正常的青衣居民來了一次以後都不會再來過,品質差,價錢不算便宜,有誰人會再來?

但是這一家連鎖拉麵店,
,好像美食廣場內的麵店一樣
,只有一個好處就是溫度夠熱
蛋還算不是全熟,也沒有熟透的蛋黃部分,味道還不錯。
多得多

有誰人會再來?
$110 (Dinner)
2016-06-12 632 views
是日中午去左青衣城揾野食想食拉麵就行左入黎白豚角煮拉麵($78)湯底濃郁豬味,膠質甚濃且有淡淡魚介味但麵質過淋明太子玉子丼($38)玉子不算太滑但仍有蛋汁,冇大家樂既滑蛋咁滑明太子鹹鹹香香但份量可以再多少少飯中有紫菜和燒汁,所以飯不會乾和冇味道雙色薯餅($38)餅既size都幾大,有2個口味甜:紫薯栗子;鹹:肉醬薯蓉薯粒鹹味有驚喜,似炸肉醬薯餅有小小薯粒增加口感甜味就普通蕃薯餅味道牛肉年糕卷($42)牛肉不會過肥,配合年糕煎得微脆,外脆內軟醬汁甜甜地好配合蘆筍又不會過老
是日中午去左青衣城揾野食
想食拉麵就行左入黎
白豚角煮拉麵($78)
湯底濃郁豬味,膠質甚濃且有淡淡魚介味
但麵質過淋
明太子玉子丼($38)
玉子不算太滑但仍有蛋汁,冇大家樂既滑蛋咁滑
明太子鹹鹹香香但份量可以再多少少
飯中有紫菜和燒汁,所以飯不會乾和冇味道
雙色薯餅($38)
餅既size都幾大,有2個口味
甜:紫薯栗子;鹹:肉醬薯蓉薯粒
鹹味有驚喜,似炸肉醬薯餅有小小薯粒增加口感
甜味就普通蕃薯餅味道
牛肉年糕卷($42)
牛肉不會過肥,配合年糕煎得微脆,外脆內軟
醬汁甜甜地好配合
蘆筍又不會過老
2016-06-11
Type of Meal
Lunch
2016-05-15 507 views
返工前到青衣城食午飯,時間尚早,冇乜邊間店開左,就去呢間食白骨湯豬肉片拉麵,個湯望落去好清,但飲落先發現原來個湯係落足料煲好濃郁,拉麵煮得軟硬適中,最正係隻糖芯蛋,熟既程度剛剛好,浸左落啲湯度冇得彈咖哩湯豬肉片拉麵,同樣地咖哩湯濃郁得黎唔會太咸,飲完唔會覺得口渴,拉麵軟硬度適中,豬肉片冇雪味,略嫌有啲肥,糖芯蛋配咖哩湯同樣好味
返工前到青衣城食午飯,時間尚早,冇乜邊間店開左,就去呢間食
2016-05-15
$81 (Lunch)
2016-01-04 710 views
放半晏就可以休閒咁食Lunch點左一客牛肉年糕卷 年糕夠嚼勁,牛肉岩岩熟唔會咬唔開個汁唔會搶左牛肉本身既味,不過再加d蔥就好喇 白沾麵個溏心蛋唔夠入味,有少少失望上面兩塊豚肉好咸,我食左半塊就放棄了個麵都OK彈牙,沾醬風味濃郁又唔會太油膩唯一美中不足就係沾醬好快就凍左整體都值去食架!
放半晏就可以休閒咁食Lunch

點左一客牛肉年糕卷
牛肉年糕卷
年糕夠嚼勁,牛肉岩岩熟唔會咬唔開

個汁唔會搶左牛肉本身既味,不過再加d蔥就好喇

白沾麵

個溏心蛋唔夠入味,有少少失望

上面兩塊豚肉好咸,我食左半塊就放棄了

個麵都OK彈牙,沾醬風味濃郁又唔會太油膩

唯一美中不足就係沾醬好快就凍左

整體都值去食架!
2016-01-02
$130 (Lunch)
牛肉年糕卷
2015-10-25 496 views
下午四點幾同朋友喺青衣城搵食,想食嘅餐廳全部滿座 經過呢間又未食過兼無人等位,一於入去試一試。拉麵選擇其實唔多,我同朋友分別嗌咗 白武骨叉燒拉麵同 白武骨豚肉片拉麵。 叉燒係好薄嘅兩塊 口感同豚肉片一樣咁,只係相對"un"咗啲,嘛嘛地。拉麵係幾爽口嘅,湯底都濃味,有好多京蔥做配菜,配埋一齊食又唔錯。不過整體離講普普通通,應該係一試就夠。
下午四點幾同朋友喺青衣城搵食,想食嘅餐廳全部滿座
經過呢間又未食過兼無人等位,一於入去試一試。
拉麵選擇其實唔多,我同朋友分別嗌咗
白武骨叉燒拉麵同
白武骨豚肉片拉麵。
不過整體離講普普通通,應該係一試就夠。
白武骨豚肉片拉麵
白武骨叉燒拉麵
2015-10-25
$80 (Tea)