2016-05-27 321 views
今日要過九龍做野,難得過海,約左係尖沙咀返工既老友聚聚~九龍唔係我地頭,老友就揀左呢間餐廳~本身諗住食套餐,但係見佢個肉眼樣好吸引,侍應姐姐仲話唔識燒會幫我地燒(幾大都話唔識啦),橫掂之後仲要出去飲野,都係唔好食咁飽,叫個牛肉眼同芝士泡菜煎餅算,自己又唔駛點郁手~PREFECT~芝士泡菜煎餅($90),整得好脆好香口,面頭好多芝士,當小食送酒一流!不過略嫌唔夠辣,如果可以多少少泡菜就好嘞~主角特級牛肉眼($198),本來以為得200g會好細塊,但係原來都唔細wor,有我手掌咁大,色澤均勻,肉質鮮嫩,望落好似好肥,但係其實燒完之後d油脂已經溶化成油,食落口好香牛味,落嫩滑得黎有咬口兼帶油香,一d都唔會膩。(侍應姐姐無呃我地,幫我地手燒埋~仲要切到靚靚仔仔,要畀個LIKE佢~)前菜、爐邊蛋同芝士都可以任加,我地食左唔少~味道OK。芝士味唔算濃,剩食都唔會過咸,蛋本身無味,要靠泡菜,我地試過加埋d泡菜煎餅汁去煮。不過可能人手唔係好夠,有時要等好耐先有人SERVICE,呢樣野有待改善

2016-05-20
$200 (Dinner)
  • 特級牛肉眼
2016-05-27 300 views
唔明點解d fd咁鍾意食放題,有親gathering都話食放題,help!!!!!其實幾個人去食放題都幾舊水啦,點解唔好好地正正經經食d有質素既野呢?今日我一於力排眾議,堅決反對再食放題,拉左兩個fd黎呢度食好少少。三個人意見多多,最好就係叫個包羅萬有既餐,所以一致同意柯打個龍蝦套餐,$620,除返開三個人都ok,份量亦夠三個人食,多春魚,大蝦,牛肋肉,龍蝦尾,厚切五花腩,八爪魚,LA牛骨,生蠔,仲有炸醬面同甜品年糕,正!多春魚真係好難燒,燒完一邊翻轉都會爛曬,職員見到忍唔住出手相助~多春魚入口帶焦香,口感香脆,終於無"爆肚"喇~牛骨同牛肋肉都香味特濃,完全食到原始風味~先將大蝦既兩側燒熟,再剪開中間燒多陣,咬落彈牙~龍蝦尾有成4吋長,肥美好肉地,又鮮甜~厚切五花腩脂肪四溢,燒到吱吱聲,食慾爆升,嚼勁十足,滿足到暈~出名為食既fd子話想食埋醬油蟹($198),好,一於奉陪。蟹膏、蟹肉都好豐富,味道偏重,唔怪得韓國人咁鐘意攞佢黎「送飯」。食完呢餐,d fd都同意以後唔再食放題luuuuuu~

食完呢餐,d fd都同意以後唔再食放題luuuuuu~
2016-05-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2016-05-27 282 views
平時係紅磡搵開食,今次就同fd黎尖沙咀搵下正野食。。見呢間裝潢唔錯,又心思思想食下韓燒(好耐無食過),同埋記得呢間分店都有幾間,應該唔會伏得去邊,就試試呢間啦!講下啲「燒」野食先,爐邊egg好正呀,想食好耐(本人係egg迷)!加左好多芝士同栗米落去,口感好豐富,仲可以拉出一條條既芝士yoyo 推介食龍蝦套餐既[燒八爪魚],唔好燒到咁老呀(8-9成ok la)。好爽口,新鮮架波!本身醃左,有醬好入味呀!再推介龍蝦套餐既[芝士生蠔],生蠔本身夠鮮甜,加埋芝士放上去燒,岩曬鍾意芝士果種好heavy口感既人。加左少少香草係面,一啲都唔會腥!我地仲叫多左輪食呀哈~最後推介[宇冶綠茶冰沫],食完咁熱氣既野,食番啲涼野平衡下真係好爽!紅豆配綠茶幾時都係perfect match(本人超鍾意食)!價錢就貴左少少$60到,不過份量較多,幾個人share都ok ge!食到好飽咁番歸,價錢雖然貴少少,不過有咁既水準係值得架!推介~

2016-05-26 412 views
Blue Monday放工同女友去食韓燒,一掃悶氣!我地黎到尖沙咀金馬倫道既太興廣場食炑八地鐵B出口行2分鐘左右就到,好方便原來"炑八"係由韓文發音而來,韓文發音係meokbang,係韓國local人流行俚語,有”吃貨”既意思 &"大家一起齊吃肉暢飲,享受愉快時光" 既意思! 所以話,其實韓燒真係好適合一班friend 燒下食物chi-chat一番!今次同女友2 世界,下次再同班friend黎大食一餐!呢份薄切五花腩一上檯,女友忍唔住嘩一聲 ! 賣相又靚又大碟!燒出黎既味好香,略有點oily,但肉質鮮嫩,好味 !食店既員工好helpful,會幫手烤肉 !其實食韓燒,我地比較prefer自己手動,不過有店員幫下手剪剪燒燒都唔錯 !試左呢杯新出既青蘋果梳打$32,味道有D似波子汽水,帶D青蘋果酸味!Blue Monday飲啱晒,夠refreshing!炑八有唔少款式既韓國醬汁,味道唔錯! 亦有蔬菜沙律幫食客解油膩Overall價錢唔貴,食物OK,服務周到!
Blue Monday放工同女友去食韓燒,一掃悶氣!

我地黎到尖沙咀金馬倫道既太興廣場食炑八
地鐵B出口行2分鐘左右就到,好方便

今次同女友2 世界,下次再同班friend黎大食一餐!
燒出黎既味好香,略有點oily,但肉質鮮嫩,好味 !
食店既員工好helpful,會幫手烤肉 !
Blue Monday飲啱晒,夠refreshing!

Overall價錢唔貴,食物OK,服務周到!
Type of Meal
Dinner
2016-05-26 335 views
又再次約fd黎呢度食韓燒,狂食肉之外,因為有個肥仔朋友話點都要有啲澱粉質落肚,如果齋食肉只會虛飽,轉頭返到屋企佢又要煮個公仔麵喎,大無咁誇呀?為左佢,所以就叫左個韓式年糕一齊食啲,味道甜甜辣辣都幾開胃,煙韌入味,面頭加左芝士,撈埋一齊食口感幾唔錯,食埋認真飽上加飽。食咁多重味野點可以唔飲野?見到有杯特飲叫魔法梳打,個名咁cutie,有幾magic先?睇到佢紫紫藍藍色已經覺得好cool好型,梗係要比相機食先啦~以為係提子或藍莓味,原來係"藍蝶花"加檸檬汁整成,"藍蝶花"呢個名勁有詩意~飲落味道天然,酸酸甜甜好有新鮮感。
韓式年糕
魔法梳打
2016-05-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
韓式年糕
魔法梳打
2016-05-26 246 views
好姊妹生日想食韓燒,gum岩團購見到有,又gum岩4個八婆,睇見op食評幾好,即刻買黎試下先預早book左位,順利入座,環境唔差,抽風又做得好,唔駛怕食到成身油煙味~團購套餐食物都幾豐富,有LA牛骨、護心豬肉、五花腩、春川雞肉、八爪魚、年糕、炸雞等等,最特別係有得任食韓式圍爐泡菜煎蛋及芝士,lee樣之前未試過,所以充滿期待我自己就覺得LA牛骨、護心豬肉(爽)同春川雞肉(嫩滑,少少甜)都非常出色五花腩我試左少少,不過對我黎講有少少so(我十分怕so), 朋友就覺得包生菜好好味~圍爐芝士點雞肉異常地夾,朋友覺芝士味唔夠濃,我反而覺得岩岩好,太濃味反而食唔到d烤肉鮮味~我發現係泡菜蛋生生地gei時候點烤肉食非常美味(每次打邊爐、BBQ、食韓燒都會比人話我茹毛飲血😂但係有d食物overcook就會又老又干ga ma!)唯一缺點就係會chi邊,同埋9:30pm後就無得再refill四個女人當然要叫甜品la,幾飽都仲有第二個胃叫左個宇治金時冰沫,本來無咩期望,因為對抹茶興趣不大,不過壽星女鍾意就緊係要就佢la~但係幾驚喜wor, 底層冰沬好軟滑,味道似沫茶牛奶,really nice4個8婆一見面

五花腩我試左少少,不過對我黎講有少少so(我十分怕so
), 朋友就覺得包生菜好好味~

四個女人當然要叫甜品la,幾飽都仲有第二個胃

4個8婆一見面就b lee ba la, 唔記得影相😓剩係影左最頭同最尾,唔好見怪😅
宇治金時冰沫
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Group-buy
宇治金時冰沫
2016-05-25 163 views
香港周街都係韓燒,要搵性價比高既真係好難,呢間炑八真係唔錯呢個前菜好有韓國特色,有韓國既特色醬汁,好特別 加上可以令自己更開胃而且任加真係好正個白飯都幾大,加埋d芝麻都唔錯,但就唔係好抵呢個主角厚T骨真係好 唔算好肥亦好多肉汁! 加上有d黑椒係上面真係好香!其實真係好抵,平均都係200幾,但就食到好多野,同埋d牛真係好高質,極力推介
香港周街都係韓燒,要搵性價比高既真係好難,呢間炑八真係唔錯

呢個前菜好有韓國特色,有韓國既特色醬汁,好特別
加上可以令自己更開胃
而且任加真係好正
個白飯都幾大,加埋d芝麻都唔錯,但就唔係好抵
呢個主角厚T骨真係好
唔算好肥亦好多肉汁! 加上有d黑椒係上面真係好香!
2016-05-25 162 views
最近韓風又吹近本港,因最近太陽的縁故, 我和朋友們都迷上了oppa XDXD我們决定食這間位於尖沙咀的炑八烤肉店,徐除了上述的原因,也是因為太掛念烤肉的味道韓國餐廳既特色就系除了主菜外, 還有林林種種的小菜,如泡菜,酸辣芽菜,粉絲,海带等我們點了一個韓色拌飯及韓燒牛胸肉, 牛胸肉肉質厚實,脂肪分佈平均,肉色新鮮,看得出是上品。配上醬汁食下去,十分野味,加上滿滿的烤牛肉香滲透出來,真是色香味俱全餐廳食物水準高,價錢合理,烤肉真系一試難忘大家都去開飯啦

雜綿拌飯
牛小胸肉

餐廳食物水準高,價錢合理,烤肉真系一試難忘
大家都去開飯啦
雜綿拌飯
牛小胸肉
2016-05-20 503 views
點解韓國既綜藝節目咁好睇既呢?Running Man、無限挑戰、Show me the money……實在為本人沉悶既打工仔生活增添左好多歡笑~^.^睇得多,韓癮發作,又係時候食返d韓國菜止下癮先。(其實食韓菜需要理由嗎?haha~~~)今晚又食最熱門既韓燒,其實呢間已經幫襯過N次,今次係綜合左幾次經驗之後得出既結論。(講到自己好pro咁,haha~~~)呢度有兩樣野特別值得推介,第一樣係特級牛肉眼,齋睇表面d雪花紋咁靚,已經估到肉質有幾細緻,油花分佈有幾細密。將佢放上爐燒3、4分鐘至表面微焦,完全鎖住肉汁,入口真係好鮮嫩~~~另一樣必點既就係厚切五花腩,因為厚切,所以口感好正, 肉質比較爽脆。 燒香、剪開、入口一層瘦,一層肥,yummy~~~

特級牛肉眼
厚切五花腩
2016-05-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
特級牛肉眼
厚切五花腩
2016-05-19 420 views
天口咁慶,梗係想食D清清地透心涼既野,消消暑氣,同個friend講完我既想法之後,佢竟然帶我去韓燒餐廳,係咪玩野先?我friend就叫唔好心急,跟住佢去睇睇先……原來食燒烤以外,仲有其他好多選擇既,唔講咁多,一人整返杯青蘋果梳打先,底部「青BB」既青蘋果糖漿,混入芳香紅茶同梳打,色彩悅目之餘,飲落更加係清爽醒神,又夠晒冰凍,正!之後朋友發辦,叫左個雜錦拌飯同一個水冷面齊齊食,雜錦拌飯D蔬菜配料相當清,芽菜、甘荀、靑瓜等,口感爽脆,食落覺得好健康,順便清下腸胃;水冷面同樣清爽開胃,有蕎麥麵、水煮蛋、青瓜、泡菜同蘋果片,夠味又夠晒凍,韓味十足!食完呢餐,成個人降左溫幾度~~~

青蘋果梳打
雜錦拌飯
水冷面
食完呢餐,成個人降左溫幾度~~~
2016-05-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
青蘋果梳打
雜錦拌飯
水冷面
2016-05-12 868 views
韓燒有幾hit真係唔洗多講,見呢間舖短時間內開左好多分店,終於都忍唔住要黎試下比較下~自問同朋友都係無牛不歡,所以order左幾款牛出品。牛小胸肉$125牛胸肉薄切成片,睇到d花紋都估到有幾好味,燒到大約7分熟就fit晒,一路燒一路聞到香味,擺入口有即溶feel,肉汁好多勁juicy,真係極品!牛舌$130好薄身既牛舌,好有嚼勁,牛香係口入面爆發,大家燒果時要特別留意,佢比較易燒黑,所以要好好睇實佢呀!霜降牛小排$190霜降牛小排香味四溢,食落肉質幾緊實,油筋分布平均適中,可以同時歎到筋同肉兩種滋味。宇治金時冰沫 $62食完一輪燒物,最好梗係黎返d凍冰冰既甜品refresh下,宇治金時冰沫好幼細,入口綿密同即刻溶化。緑茶味好濃厚,入面仲有類似小丸子既細細粒糯米,煙煙韌韌好過癮。最後要讚下呢度既員工,會主動幫手烤肉,又可以無限量添加爐邊既栗米芝士,大發!

牛小胸肉$125
牛舌$130
霜降牛小排$190
宇治金時冰沫 $62
2016-05-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-05-02 820 views
唔明點解咁多人讚、真心覺得d肉難食!好un又冇乜肉味囉而且服務態度都麻麻地、價錢都唔係平!寧願去食牛X!又平又好味過佢!應該唔會再去不過d配菜同芝士溶岩飯味道都唔錯ge但重點係d肉囉!失望
唔明點解咁多人讚、真心覺得d肉難食!好un又冇乜肉味囉
不過d配菜同芝士溶岩飯味道都唔錯ge
但重點係d肉囉!失望
牛小排?
2016-04-27 864 views
今天和同事們來到炑八吃午餐,同事都推介是抵食夾大件之選。大約一時左右,仍然有很多位,絕對是一個不用等位之選。一行五人,坐低後,侍應先放下前菜芽菜爽口海帶甜甜的泡菜夠辣和爽脆湯很清甜,有點瓜肉*滑蛋雞扒飯($46)飯用上了一個鐵穫般的盤盛上;飯的份量不少,對女生來說,吃完一整個非常飽;滑蛋的份量很大,估計用了三四隻蛋,而且半熟的狀態,很滑,蛋味亦很濃;飯用醬炒過,但不會太咸;雞扒有五塊,黑椒味重,不過太薄,所以煎完後偏乾;附上的醬汁試過味後偏咸,所以都沒有倒出來拌飯。
今天和同事們來到炑八吃午餐,同事都推介是抵食夾大件之選。

大約一時左右,仍然有很多位,絕對是一個不用等位之選。
1970 views
一行五人,坐低後,侍應先放下前菜
芽菜爽口
海帶甜甜的
泡菜夠辣和爽脆
湯很清甜,有點瓜肉
*滑蛋雞扒飯($46)
滑蛋雞扒飯
2016-04-26
$46 (Lunch)
滑蛋雞扒飯
2016-04-25 708 views
同台灣朋友去食,佢地話雖然台灣都有韓燒但唔係咁既樣,所以想試D間,不過我唸韓流咁勁,遲D一定會有~我地叫佐miss SUE CHANG 廣告個SET MEAL。三個人食到好飽,有SQUID,有牛,有帶子,有豬腩肉,有芝士又有爐邊蛋,仲有個石頭煱飯味道唔錯,squid 有marinate過,微辣,有鮮味!講真我對d間餐廳既牛無好大期望,但出奇地好味,脂肪分佈都算均勻,食落去有油唔硬,真係surprise!帶子都係好新鮮,仲有附sea salt!豬腩肉不過不失,芝士好好味!爐邊蛋放耐左先食,太乾啦,不過味道唔錯!我無食到個石頭鍋飯,因為已經好飽,但朋友話個飯焦好好味!
同台灣朋友去食,

三個人食到好飽,
味道唔錯,

squid 有marinate過,微辣,有鮮味!
帶子都係好新鮮,仲有附sea salt!
豬腩肉不過不失,芝士好好味!
爐邊蛋放耐左先食,太乾啦,不過味道唔錯!
我無食到個石頭鍋飯,因為已經好飽,但朋友話個飯焦好好味!
Other Info. : 推介好大枝既燒酒加啤酒野飲!
2016-02-29
$225 (Dinner)
2016-04-09 1127 views
本身係想食午餐,不過遲左去所以變左食下午茶可能係平日既關係,所以依個時間唔多人,一坐底店員已經自動會上兩款配菜(泡菜同芽菜)泡菜偏甜唔太辣,個人比較喜歡偏辣既,所以不過不失啦。叫左個牛肉粉絲湯下午茶餐,前腳落單後腳已經出左個沙津同湯,有得食下野先都ok。 配菜同沙津但好快手咁上左個湯同沙津之後...就等左半個鐘左右先上到個主角比我 整體上唔錯,最中意係白飯加紫菜好少地方會加埋紫菜落去。但我本身就好中意咁食加上湯本身料多,而且唔會好鹹有d類似係韓國個時食既味道。總結黎講食物同服務都唔錯,加上係尖沙咀黎講依個價錢既下午茶都唔算話貴既
本身係想食午餐,不過遲左去所以變左食下午茶

泡菜偏甜唔太辣,個人比較喜歡偏辣既,所以不過不失啦。

配菜同沙津

牛肉粉絲湯配飯

整體上唔錯,最中意係白飯加紫菜
好少地方會加埋紫菜落去。但我本身就好中意咁食

加上湯本身料多,而且唔會好鹹
有d類似係韓國個時食既味道。

2016-04-09
$48 (Tea)
牛肉粉絲湯配飯