2024-09-22 554 views
三日月一人前鐵板餐前菜:首先上場嘅係牛蒡、麻醬豆腐、柚子生文魚片再加上沙律,鮮甜又清爽,簡簡單單就開一開胃先。鐵板燒北海道珍寶帆立貝大大粒嘅帆立貝經過鐵板微微烤炙,帶出了新鮮海產嘅香氣,肉質嫩滑彈牙,配上菠菜同食,味道非常夾。茶碗蒸清新鮮甜,加上魚子,剛好可以做過渡。深海野生白鱈魚新鮮嘅白鱈魚同樣經過巧手煎香,微脆外皮配搭軟滑嘅肉質,一試難忘。鹿兒島黑毛豬肩特別選用嘅豬肩部位脂肪均勻分布,肉質細膩。經鐵板燒過後,口感滑嫩,脂香四溢,微焦嘅表皮更增添特殊風味。伴碟更有各式日本野菜如蘆筍、南瓜等等,正好可以解膩。海膽鐵板炒飯米飯粒粒分明,爆炒嘅香油及蔥花香氣誘人。海膽嘅特殊鮮味與米飯和蛋溶為一體,口感更加濃郁滑嫩,層次分明。味增湯、甜點最後以味增湯和紅豆大福收尾,完美完結這餐高質鐵板燒。
三日月一人前鐵板餐

前菜:

鐵板燒北海道珍寶帆立貝

茶碗蒸
清新鮮甜,加上魚子,剛好可以做過渡。

深海野生白鱈魚

海膽鐵板炒飯

味增湯、甜點
最後以味增湯和紅豆大福收尾,完美完結這餐高質鐵板燒。
2024-09-22 455 views
再次encore的鐵板燒☺️上次食過覺得啲膠好好食,所以今日趁住家姐生日再嚟一次家姐食完都讚不絕口☺️☺️今次睇原來Menu有幾款唔同的菜式,因為家姐鍾意食龍蝦所以揀咗呢一個套餐如果煮餐牌單點可以有八折!澳洲龍蝦🦞呢個真係好有驚喜,師傅會將成盤龍蝦丸隻同蟹膏擺喺你面前俾你睇🤪 打卡able !!! 龍蝦肉非常爽甜,加上用咗唔同的食法!美國肉眼薄燒🥓師傅會喺你面前問你食唔食蔥同埋食唔食其他配料,呢個薄燒牛肉就咁食已經好好食,加上佢有鹽或者黑胡椒或者蒜汁等比你試唔同的食法😆鐵板炒飯🍚一個平平無奇的鐵板炒飯師傅都會有兩種食法一種是茶漬飯一種係就咁食!兩種都好好食茶漬飯我覺得更加鍾意因為好有驚喜🍵就算平日或者星期六日都有呢個套餐,我覺得好抵食😳😳
再次encore的鐵板燒☺️

澳洲龍蝦🦞

美國肉眼薄燒🥓

鐵板炒飯🍚

就算平日或者星期六日都有呢個套餐,我覺得好抵食😳😳
2024-09-15
2024-09-22 369 views
哩間鐵板燒係我食過性價比最高既!有龍蝦🦞有肥牛都係$400 內一位,而家仲有吾同既套餐做緊8折,吾怪得我果日去到下就bar台都坐滿哂!哩度既地方好大,仲有包房!而且佢既價錢同食既野都好岩慶祝活動!師傅有兩邊既爐,係我地面前即場表演,一邊食一邊睇表演都係一場享受,好滿足😀前菜有帶子裙邊,豆腐同埋smoked 雞肉,仲有魚子茶碗蒸!但係最正一定係佢個龍蝦😳勁新鮮彈牙,加埋蝦膏同埋側邊有芋頭粉,真係食到Lamlam唎!龍蝦整到7-8 成熟岩岩好,嫩滑吾會過老!佢仲會將個蝦頭煲湯,更加鮮甜!跟住仲有牛肉薄燒卷包住大量蔥同菇類,仲有脆片同埋蔬菜!吾會太油太過分😄炒飯都可兩食,配埋茶漬飯亦可解滯,令人想一食再食!配埋個甜品真係大滿足!😀

2024-09-15
2024-09-16 727 views
今日同好耐冇見的朋友慶祝生日。因為我哋兩個工作都好忙,覺得要好好慰勞下自己。呢度仲可以睇到師傅點樣準備食材同煮食,成件事真係好開心!我叫咗三日月一人前鐵板餐,裏面有**前菜三小點加沙律** 前菜好清新,有一個好豐富嘅沙律,三小點入面嘅豆腐好香滑,最好食係煙燻嘅雞肉。**刺身拼盤** 拼盤包括油甘魚、油脂豐富嘅吞拿魚、鋪滿魚子醬嘅墨魚,刺身食落非常有鮮味。**茶碗蒸** 熱辣辣嘅茶碗蒸,蛋香好重,口感滑滑,入面仲有大粒嘅魚子。**鮑魚** 鮑魚略略煎過之後,切開五件,每件都非常香,表面鋪滿柚子汁同埋菊花花瓣,食落有啲清香。**帝王虎蝦** 我揀咗帝王虎蝦,賣相真係好靚,蝦頭有蝦膏。師傅特登煎香蝦頭蝦腳,令到成隻蝦每部份都可以進食,蝦肉爽口,搭配濃郁嘅蝦汁,食落真係令人回味。**羊肩胛肉** 我同朋友分享咗羊肩胛肉,佢再同我share和牛卷,仲有好多蔬菜同醬汁,羊扒煎到七分熟,真係香軟多汁。**鐵板炒飯** 最後仲有個櫻花蝦炒飯,配魚高湯同味噌湯,可以就咁食,亦都可以配高湯片茶漬飯。炒飯炒得乾身但唔油膩,海鮮香味十足,加高湯之後更加好味。

我叫咗三日月一人前鐵板餐,裏面有

**前菜三小點加沙律**

**刺身拼盤**

**茶碗蒸**
熱辣辣嘅茶碗蒸,蛋香好重,口感滑滑,入面仲有大粒嘅魚子。

**鮑魚**

**帝王虎蝦**

**羊肩胛肉**

**鐵板炒飯**

2024-08-28
2024-09-15 715 views
我最近同朋友一早book咗位於尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖嘅「三日月」鐵板燒。試咗每人價錢為$998需加10%服務費既鐵板燒晚餐。 「前菜火龍果沙律」: 呢道沙律色彩鮮艷,火龍果嘅清甜同其他蔬菜嘅脆口感搭配得好好,食落去好清新!「前菜三小點」: 三小點嘅組合好精緻,味道各有特色。「極上刺身」包括有油柑魚、日本魷魚、黑魚子、赤身,隻隻都好新鮮。「廣島蠔」: 蚝肉鮮美多汁,搭配黑魚子之後,味道更加有層次。「南非鮑魚」: 鮑魚肉質非常鮮嫩,外焦內嫩;鮑魚膽係鐵板上煎烤時,會散發出誘人的香氣;真係流曬口水。「茶碗蒸」: 滑嫩口感,味道鮮美,配料又幾豐富。「深海野生白鱈魚」: 鱈魚肉質厚實細膩,搭配紫薯粉偏苦既口感,增添左唔少層次。「大海老帝王虎蝦」: 虎蝦肉質爽口彈牙,擺盤簡直藝術品。「鹿兒島黑毛豬肩」: 黑毛豬肉質嫩滑,厚切都仲可以油脂分布均勻,一啖咬落去好滿足。「鹿兒島黑毛豬薄燒卷」: 呢道薄燒卷口感豐富,肉質鮮美,搭配嘅醬汁都幾提味。「鐵板炒飯」:用左新鮮梅子醬和陳年梅子醬翻炒,再鋪上生命力鰹魚絲,還可以有另一個食法-茶漬飯。 「

試咗每人價錢為$998需加10%服務費既鐵板燒晚餐。

「前菜火龍果沙律」:

「前菜三小點」:
三小點嘅組合好精緻,味道各有特色。

「極上刺身
包括有油柑魚、日本魷魚、黑魚子、赤身,隻隻都好新鮮。

「廣島蠔」:
蚝肉鮮美多汁,搭配黑魚子之後,味道更加有層次。

「南非鮑魚」:

「茶碗蒸」:
滑嫩口感,味道鮮美,配料又幾豐富。

「深海野生白鱈魚」:
鱈魚肉質厚實細膩,搭配紫薯粉偏苦既口感,增添左唔少層次。

「大海老帝王虎蝦」:
虎蝦肉質爽口彈牙,擺盤簡直藝術品。

「鹿兒島黑毛豬肩」:

「鹿兒島黑毛豬薄燒卷」:
呢道薄燒卷口感豐富,肉質鮮美,搭配嘅醬汁都幾提味。

「鐵板炒飯」:

「味增湯」:
味增湯味道濃郁,湯底鮮美,飲上一口真係好暖心。

「紅豆大福」:
甜點口感軟糯,紅豆嘅甜味剛好,真係好滿足既一餐。

呢一餐真係好滿足,「三日月」嘅鐵板燒體驗真係好出色,環境清幽、菜式高檔、服務都幾周到。如果想享受一頓高檔嘅鐵板燒晚餐,呢度絕對係個唔錯嘅選擇!
  • 深海野生白鱈魚
  • 美國Prime肉眼薄燒卷
  • 鹿兒島黑毛豬肩
  • 極上刺身
  • 前菜三小點
2024-09-15 540 views
最近去了一家位於尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號鋪的「三日月」鐵板燒餐廳,體驗了一人前的晚餐,價格是$998加10%服務費。整體體驗非常棒👍👍👍👍👍餐廳的環境非常優雅,裝潢現代而不失溫馨,給人一種舒適的感覺。每個桌子之間的距離適中,確保了用餐時的私密性。此外,餐廳還提供私人包廂,非常適合家庭聚餐或商務宴請,包廂內的裝飾也很精緻,營造出一種高檔的氛圍。 🥗前菜沙律:這道沙律色彩鮮艷,火龍果的清甜與其他蔬菜的脆爽相結合,口感清新,開胃。 🫘前菜三小點: 三小點的組合非常精緻,包含了不同的風味,既有醃漬牛蒡咸香的口感,也有豆腐清新的味道,搭配得恰到好處。 🍣極上刺身: 刺身的新鮮度讓人驚艷,油柑魚的油脂豐富,口感滑嫩;日本魷魚的嚼勁十足;黑魚子的咸香與赤身的鮮美相得益彰。🦪季節時令廣島蠔: 蠔肉鮮美多汁,搭配黑魚子後,味道更加豐富,海鮮的鮮甜與魚子的咸香完美融合。🇿🇦鮮活南非鮑魚: 鮑魚的肉質非常鮮嫩,鐵板燒的火候掌握得恰到好處,外焦里嫩,口感極佳。鮑魚膽的肉質非常鮮嫩,口感滑順,與其他部位的鮑魚相比,鮑魚膽的味道更加濃郁。🥣茶碗蒸: 茶碗蒸的口感滑嫩,味道鮮美,裡

🥗前菜沙律:

🫘前菜三小點:

🍣極上刺身

🦪季節時令廣島蠔:

🇿🇦鮮活南非鮑魚:

🥣茶碗蒸:
茶碗蒸的口感滑嫩,味道鮮美,裡面的配料豐富,吃上一口讓人感到溫暖。

🎃鐵板燒日本野菜(南瓜/蓮藕/蘆筍):
蔬菜的鮮甜味被完美保留,鐵板燒的方式讓這些菜系更加香脆可口。

🐟深海野生白鱈魚:
鱈魚的肉質細膩,搭配紫薯粉的擺盤,視覺和味覺都很享受。

🦐帝王虎蝦:
虎蝦的肉質鮮甜,鐵板燒的方式讓它的風味更加濃郁。

🐖鹿兒島黑毛豬肩:
黑毛豬的肉質非常嫩滑,油脂分布均勻,吃起來非常滿足。

🐖鹿兒島黑毛豬薄燒卷:
這道菜的薄燒卷口感豐富,肉質鮮美,搭配的醬汁也很提味。

🍚鐵板炒飯:
炒飯的米粒分明,2種梅子醬的酸甜味道讓炒飯更加開胃,搭配的鰹魚絲增添了鮮香。

🍲味增湯:
味增湯的味道濃郁,湯底鮮美,喝上一口讓人感到溫暖。

🍡紅豆抹成大福甜點:
甜點的口感軟糯,紅豆的甜味恰到好處,作為結束非常完美。

整體來說,「三日月」的鐵板燒體驗非常出色,品新鮮、口感豐富,環境優雅,服務也很周到。
  • 深海野生白鱈魚
  • 刺身
  • 沙律
  • 時令生蠔
  • 味噌湯
《三日月》尖沙咀性價比高的鐵板燒餐廳一人套餐超級豐富,多款刺身及海鮮,特別海鮮新鮮有驚喜🥢🥢🥢🥢🥢 ▪︎三日月極上一人前鐵板餐▪︎前菜三小點•沙律•極上刺身•季節時令生蠔沙律賣相精緻,仲放了火龍果,食落更清新刺身鮮甜肥美,拖羅魚脂味香不得不贊一贊個廣島生蠔,海水鮮味十足,肉質爽口,肥美啖啖肉,要分幾啖先食完 鮮活南非鮑魚鮑魚上枱時還會郁郁下,煎完爽口彈牙,完全不會韌,入口非常鮮,配上香濃昆布汁鮮味更突出 蟶子皇 +$88加了一隻當天推介的蟶子皇,即叫即劏,同樣鮮嫩可口,非常值得叫黎試下 深海野生白鱈魚•帝皇虎蝦 (二選一)白鱈魚外層煎得香脆,中間保持嫩滑多汁,油脂味香,配上餐廳調配的特色醬汁,酸甜又解膩。帝皇虎蝦都是另一個必推的海鮮,大大隻的虎蝦,煎後爽口彈牙,蝦味濃郁,配上煎香過的蝦膏甘香又美味。 升級A4鹿兒島和牛薄燒卷 +$100 (七選一)•鐵板燒日本野菜加錢升級了A4鹿兒島和牛薄燒卷,肉質真的更嫩,亦更有牛油香,中間的金菇吸哂肉汁,好好味啊。如不想加錢,另外亦有四款肉類可選擇。 海膽鐵板炒飯 +$38 (四選一)加了海膽醬的炒飯顏色金黃,飯粒炒過後粒粒分明,海膽creamy。 茶
《三日月》
尖沙咀性價比高的鐵板燒餐廳
一人套餐超級豐富,多款刺身及海鮮,特別海鮮新鮮有驚喜
🥢🥢🥢🥢🥢

▪︎三日月極上一人前鐵板餐▪︎
前菜三小點•沙律•極上刺身•季節時令生蠔
沙律賣相精緻,仲放了火龍果,食落更清新
刺身鮮甜肥美,拖羅魚脂味香

蟶子皇 +$88

深海野生白鱈魚•帝皇虎蝦 (二選一)

海膽鐵板炒飯 +$38 (四選一)

茶碗蒸•味噌湯
茶碗蒸加了柴魚湯,味道鹹鮮

甜品升級焦糖多士 +$38
焦糖多士外層香脆,好似加了一層脆脆焦糖,雖然好邪惡,但都想食一次。

(一人套餐 $998)
2024-09-13 455 views
平日工作忙碌,偶爾都會想食餐好獎勵自己,之前見到唔少人推薦三日月,見環境都唔錯,就book左lunch試試佢!澳洲龍蝦 • 美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐 $498依個set有前菜三小點同沙律🥗。前菜分別係帶子裙邊、麻醬豆腐、煙燻雞肉,三款都好開胃,但我令最深刻都係煙燻雞肉,食落同海鮮刺身好相似。而沙律都非常新鮮,有沙律菜、蕃茄、四季豆、火龍果等等。鮮活澳洲龍蝦 - 龍蝦肉質鮮嫩多汁,彈牙的口感與鮮味令人陶醉。而醬汁係由蟹膏打成,非常有誠意,不單可以嘗到龍蝦鮮味,更能品嘗到濃郁的蟹膏香味茶碗蒸 - 茶碗蒸的滑嫩口感如絲般柔滑,輕輕一嘗便在舌尖融化,加上黑露油後更有層次感,既有蛋香又有黑松露香鐵板燒日本野菜 - 香菇、蓮藕、南瓜、秋葵係高溫煎烤下,保留了蔬菜的鮮甜與爽脆,食落有種簡單自然的舒適感美國Prime肉眼薄燒卷 - 美國 Prime 肉眼薄燒卷的肉質鮮嫩多汁,輕輕一燒脂肪便在高溫下瞬間釋放出誘人的肉香,令人垂涎欲滴,再搭配醬汁、香蔥及菇菌是極致的享受鐵板炒飯 - 材料由櫻花蝦、梅子醬、魚干、木耳炒成,炒飯炒得乾身,粒粒分明,食落好有口感,店員教我地食到一半加上湯變成茶

鐵板炒飯 - 材料由櫻花蝦、梅子醬、魚干、木耳炒成,炒飯炒得乾身,粒粒分明,食落好有口感,店員教我地食到一半加上湯變成茶漬湯泡湯,風味又不一樣

龍蝦昧噌湯 - 龍蝦味噌湯係由剛剛的澳洲龍蝦蝦頭熬製而成,龍蝦的鮮美與味噌的獨特風味交織在一起,溫暖了身心

甜品 - 紅豆大福的外皮軟糯,紅豆甜而不膩,帶來了一種簡單的美味

鐵板燒真係味覺加視覺的盛宴,三日月不單上用料上乘,出色的服務亦令人深刻難忘,非常值得一試!

2024-09-11 586 views
一排無食鐵板燒,來到三日月食返餐~朋友負責點,我負責食,一於撓埋雙手。火龍果雜菜沙律先上,新鮮嘅火龍果同埋雜菜,配上柚子汁,給人清新嘅感覺。前菜三點,煙燻雞肉,用上煙燻手法處理鮮嫩嘅雞肉,相得益彰。胡麻醬豆腐,滑滑嘅豆腐配上香口嘅麻醬,一啖就滑到肚裏。芥末八爪魚,為味蕾帶來一點刺激。日本廣島大生蠔,成隻手掌咁大嘅生蠔,濃濃嘅海水味,新鮮至極,配上酸汁同黑魚子,無論係賣相同味道都係極致。刺身有新鮮油甘魚,肥美嘅鮪魚,仲有配上黑魚子嘅魷魚刺身,只係得一片略嫌未夠喉呢。茶碗蒸上面嘅魚子為茶碗蒸帶嚟繽紛嘅色彩,蒸蛋加上鰹魚湯汁,令到蛋更有鮮味,底部竟然有木耳,層次分明。大大隻嘅澳洲野生黑邊鮑魚,鮑魚邊比較淋滑,中間肉嘅部份比較爽身,先食原味,跟住再沾上香草牛油蒜蓉汁,又是另一番風味,鮑魚乾味道較濃,建議最尾先食。鵝肝份量適中,師傅控制火候能力極佳,令到鵝肝香脆,油而不膩,配上18年嘅黑醋同香草汁,怎麼可能只得一件?再給我多一件吧。A4和牛同豚肉包住雜菇嚟煎,和牛肉質鮮嫩,牛味濃郁,豚肉卷金黃香脆,雜菇新鮮爽口,建議先食原味,之後可以試吓酸汁芝麻醬麵豉。櫻花蝦炒飯兩食,建議先食一半,留返一半加返
櫻花蝦炒飯兩食,建議先食一半,留返一半加返鰹魚湯同埋Wasabi變茶漬飯,又是另一番風味。
甜品有白桃雪葩,白桃香氣為我肥美的肚皮畫上句號。

2024-08-25
Type of Meal
Dinner
2024-09-11 498 views
咁高質餐廳又係愛吃友人推薦,佢不停同我講三日月非常有水準,店員態度親切有禮,令人感到賓至如歸!講到咁好,一定要試試佢!澳洲龍蝦•美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐 $498/1位前菜三小點 - 有帶子裙邊、麻醬豆腐、煙燻雞肉,三款都好精緻惹味!沙律 - 沙律除左有一般既沙律菜、蕃茄,仲有四季豆同火龍果,都幾特別鮮活澳洲龍蝦 - 龍蝦肉質好結實彈牙,食落非常鮮甜,沾上由蟹膏打成的醬,每一滴都是精華,蟹味相當濃郁,再加上綠色的香華醬,更是有畫龍點睛的感覺,非常出色!茶碗蒸 - 茶碗蒸食落好嫩滑,最出彩既係竟然加上黑松露油,入口唔單止有蛋香,陣陣濃郁的黑松露香氣更是在嘴裡擴散!鐵板燒日本野菜 - 有蓮藕、秋葵、南瓜、冬菇調味岩岩好,不會過重,可以食到蔬菜本身的鮮甜味 美國Prime肉眼薄燒卷 - 美國Prime級的肉眼具有豐富大理石油花同堅實的肉質,食落唔單止有口感,仲充滿油脂香,再包裹著蔥花同菇,單食已經好好味,想味道更加豐富,更提供左不同既調味料:燒汁、麵豉醬、麻醬、海鹽、黑胡椒,令到每一口都充滿驚喜與滿足!鐵板炒飯 - 炒飯好特別,有兩種食法,首先可以直接享用由櫻花蝦、梅子醬、魚干

鐵板炒飯 - 炒飯好特別,有兩種食法,首先可以直接享用由櫻花蝦、梅子醬、魚干、木耳炒成的炒飯,非常有鍋氣,而且加左梅子醬好開胃。食到一半可以加入湯及wasabi ,變成茶漬湯泡飯,更有鮮味!

龍蝦昧噌湯 - 由龍蝦蝦頭熬製而成,龍蝦湯香氣四溢,湯頭濃郁,帶有海鮮的鮮甜,與味噌的醇厚!

甜品 - 甜品係紅豆大福,為依餐劃上完美的句號😋

食後感係三日月真係好值得推薦,除左食物非常有水準,坐係bra枱睇住師傅烹調係視覺享受外,最深刻真係店員同鐵板師傅服務態度良好,好親切有禮,會同客人互動,好似朋友間的氣氛咁輕鬆,仲會了解客人口味去作出調整,依餐真係食得好開心滿足,賓至如歸的感覺!
2024-09-09 568 views
這間鐵板燒一直人氣都很高,今次有幸預約到跟朋友慶祝生日🎂想不到跟預期一樣卜頗有驚喜。三日月極上一人套餐 $998前菜三小點分別有:芥末八爪魚、煙燻雞肉及麻醬豆腐,味道酸酸甜甜,為主打開胃口。沙律蔬菜清新爽口,又一道開胃菜。極上刺身刺身都非常新鮮,分別有魷魚配魚子醬、赤身及油甘魚,厚肉鮮甜季節時令生蠔選用了廣島蠔,飲質肥厚,十分juicy👍🏼上面有魚子醬,令整個感覺更尊貴,色香味俱全。鮮活南非鮑魚十分新鮮!剛剛煎時還很生猛!鮑魚肉質爽口彈牙,鮑魚肝甘香濃郁,加入用昆布、香蔥煮成的茨汁,令味道再提升。茶碗蒸頗有驚喜的一道菜,蒸得火喉剛到好,十分嫩滑,採用了鰹魚高湯及松露烹調,令蒸蛋味道再提升。帝王虎蝦虎蝦肉質口感爽口,很多蝦膏,很惹味,師傅再將蝦殼及蝦鬚煎至香脆,店員建議由被鬚開始吃,多種食法,很特別。鹿兒島黑毛豬肩師傅先將黑毛豬肩先慢煮再再鐵板煎香,豬肩油脂香味濃郁。櫻花蝦炒飯很特別的炒飯,加入了自製酸梅醬、櫻花蝦、木魚花等配料,很有鑊氣,炒至焦香,配上酸梅醬味道酸酸甜甜。嘢到一半再加入鰹魚湯,做茶泡飯品嘗,一個炒飯兩種食法。味噌湯清清味蕾準備吃甜品紅豆福餅味道唔會太甜,煙煙韌韌,份量剛

三日月極上一人套餐 $998

沙律
蔬菜清新爽口,又一道開胃菜。

極上刺身

刺身都非常新鮮,分別有魷魚配魚子醬、赤身及油甘魚,厚肉鮮甜

鹿兒島黑毛豬肩

師傅先將黑毛豬肩先慢煮再再鐵板煎香,豬肩油脂香味濃郁。

櫻花蝦炒飯

味噌湯
清清味蕾準備吃甜品

紅豆福餅

味道唔會太甜,煙煙韌韌,份量剛剛好,很滿足🙌🏻
  • 鮮活南非鮑魚
香港嘅高質鐵板燒有好多,但要數到由日藉主廚坐鎮嘅,就寥寥可數!🔥三日月正正是由日本人做廚嘅餐廳,食物質素有保證之餘,CP值都好高😋👍🏻難怪見到好多藝人們都過來幫襯!今次點了A5宮崎和牛龍蝦鮑魚二人前 ($2480),🥩🦞🌊你冇睇錯,係一個有齊和牛、龍蝦&鮑魚嘅鐵板燒套餐,$1240一人仲有折!正呀!🥗前菜火龍果柚子沙律:火龍果本身淡味,但配上柚子醋嘅酸味,又帶出到火龍果嘅甜,屬清新配搭牛蒡漬:開胃胡麻豆腐:日本豆腐配上胡麻麵豉醬,帶有鹹香味,不錯煙燻雞肉:淡淡煙燻味口感軟滑,一開頭仲以為係刺身🦪刺身廣島蠔肥美飽滿,加埋帶咸嘅黑魚子,海水味即刻湧哂出來另外仲有赤身、蝦同油甘魚,同樣鮮味✨主菜✨🦞鮮活龍蝦非常新鮮,上鐵板時仲郁緊。師傅將龍蝦煮至七、八成熟,而不是全熟。肉質啖啖鮮味,入口爽口彈滑。再加上由龍蝦蝦膏煮成嘅濃郁蝦膏醬汁,加上食用花、紫薯粉同羅勒汁,為蝦膏醬汁添加多一份新鮮嘅層次感。🌊鮮活南非鮑魚鮑魚亦係非常生猛,郁下郁下咁師傅燒嘅時候用咗昆布同鰹魚高湯煮成嘅醬汁一齊燒,昆布去腥之餘亦帶出左鮑魚嘅鮮味👍🏻 食落亦唔會覺得好膩🥩A4鹿兒島和牛薄燒卷🐽 日本豚薄燒卷肉食方面有四款可以選

今次點了A5宮崎和牛龍蝦鮑魚二人前 ($2480),🥩🦞🌊

🥗前菜
牛蒡漬:開胃
胡麻豆腐:日本豆腐配上胡麻麵豉醬,帶有鹹香味,不錯
煙燻雞肉:淡淡煙燻味口感軟滑,一開頭仲以為係刺身

🦪刺身
廣島蠔肥美飽滿,加埋帶咸嘅黑魚子,海水味即刻湧哂出來
另外仲有赤身、蝦同油甘魚,同樣鮮味

✨主菜✨
🦞鮮活龍蝦
非常新鮮,上鐵板時仲郁緊。

🌊鮮活南非鮑魚
鮑魚亦係非常生猛,郁下郁下咁
食落亦唔會覺得好膩

🥩A4鹿兒島和牛薄燒卷
🐽 日本豚薄燒卷
肉食方面有四款可以選擇,我同老公就分別揀咁一個和牛薄燒、一個豚薄燒
師傅將肉眼薄燒煎至五成熟,再包入已經炒香嘅香菇同蔥,咬落牛肉嘅肉汁豐富加上香菇香蔥,多咗一份惹味同層次
伴碟有時令蔬菜同香脆的蒜片,蒜片單食或伴牛肉食,都好惹味!
調味料方面,除咗有基本嘅海鹽同黑胡椒伴碟之外,另有蒜頭豉油,麵豉汁及麻醬可以點。

日本豚薄燒卷同樣會再包入已經炒香嘅香菇同蔥一齊燒,豚肉甘香可口,加入秘製燒汁,甜甜的,十分滿足!

🥚茶碗蒸
主菜之後有茶碗蒸,用鰹魚高湯成,蒸蛋滑捋捋,加上頂層放上嘅魚籽,入口有咸咸脆脆嘅口感,鮮味大爆發,底層鋪咗木耳,層次感豐富!

🦞龍蝦味噌湯🍜
用龍蝦頭煮成嘅湯,鮮蝦味十足,同時亦有
暖一暖胃,解一解膩

🍚自家酸梅醬櫻花蝦炒飯
有別於其他鐵板燒嘅炒飯,呢度自家嘅酸梅醬酸酸甜甜,加入炒飯之中有助膩,櫻花蝦淡淡咸蝦香加上炒得乾身嘅炒飯,添加飯嘅惹味感。食一半後更可以加入鰹魚高湯成為茶漬飯,為炒飯昇華😋

雖然今次為我哋煮嘅唔係日藉師傅,但女師傅選是功架十足,火侯控制得好好,知道我懷孕而特別為我燒熟啲我份肉(我老公的就是正常發揮)
另外食物擺盤亦別出心裁,係色香味,同視覺俱備嘅4D體驗!
等遲吓BB出咗世,再過嚟encore先 ☺️

🔥三日月鐵板燒清酒日本料理@mikazukink
📍尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
  • 鮮活澳洲龍蝦
  • 龍蝦味噌湯
2024-09-07 430 views
📢想食高質鐵板燒 真心推介呢間 ❣️🙆🏻‍♀️野食高質多款式之餘 環境舒適 即叫即燒 食到超飽🤭🍴叫左三日月極上一人前鐵板餐🔥💖先黎沙律 前菜 刺身新鮮 🦪生蠔勁大隻 鮮甜肥美🍖再黎烤物有 🦐帝王虎蝦 🐟白鱈魚 南非鮑魚 🐮肉眼薄燒卷 🩷虎蝦口感彈牙 加上濃烈蝦膏味 超香🩵鱈魚咸味香濃 口感滑溜💚鮑魚新鮮 同海帶一齊食 味道好特別🤎肉眼薄卷揀左五成熟岩岩好 點埋燒汁食一流🥣茶碗蒸 蛋味濃郁 咸香味重 🍳炒飯升級左海膽大大粒海膽鋪係面 食得出有海膽既鮮味 ⬆️食埋升級甜品 焦糖多士真係好滿足🍞多士烤得脆口 帶埋焦糖香 食過返尋味
📢想食高質鐵板燒 真心推介呢間 ❣️

大大粒海膽鋪係面 食得出有海膽既鮮味

⬆️食埋升級甜品 焦糖多士真係好滿足
🍞多士烤得脆口 帶埋焦糖香 食過返尋味

2024-09-07 477 views
今次同朋友食好啲,食左最鐘意既鐵板燒,餐廳位置方便,用左木系為主裝修,頗有日本特色。三日月極上一人前鐵板餐($998/人,宜家做緊88折優惠)🌟前菜三小點帶子裙邊:爽口彈牙,海味十足。煙燻雞肉:煙燻味道濃郁,搭配嫩滑雞肉,口感豐富。麻醬豆腐:細滑的豆腐配上香濃的麻醬,簡單而美味。🌟沙律火龍果柚子汁沙律:甜美既火龍果,加左酸酸地既柚子汁,絕佳既開胃菜。🌟極上刺身三點赤身口感細膩,油金魚有魚脂香,墨魚爽口彈牙。🌟季節時令生蠔廣島縣生蠔有手掌咁大隻,非常肥美,加左酸汁突出甘甜味。🌟鮮活南非鮑魚鮑魚新鮮,入口彈牙有嚼勁,鮑魚汁用左鰹魚湯同埋新鮮海苔做,配搭好好。🌟茶碗蒸茶碗蒸加左松露油,香味濃郁,入口好滑。🌟帝王虎蝦虎蝦爽口彈牙,用左蝦頭膏做汁,蝦殼同埋蝦腳煎至香脆。🌟鹿兒島黑毛豬肩黑毛豬肩油脂香味濃郁,肉質緊緻多汁。🌟美國Prime肉眼薄燒卷薄薄既肉眼入口即化,夾住蔥花一齊食解膩。🌟鐵板炒飯用左梅子醬炒,再加入櫻花蝦,炒飯香噴噴,仲有2種食法,可以加入魚湯、Wasabi食,另一番享受。

三日月極上一人前鐵板餐($998/人,宜家做緊88折優惠)
三日月極上一人前鐵板餐

🌟前菜三小點
帶子裙邊:爽口彈牙,海味十足。
煙燻雞肉:煙燻味道濃郁,搭配嫩滑雞肉,口感豐富。
麻醬豆腐:細滑的豆腐配上香濃的麻醬,簡單而美味。

🌟沙律

🌟極上刺身三點
赤身口感細膩,油金魚有魚脂香,墨魚爽口彈牙。
極上刺身三點

🌟季節時令生蠔
廣島縣生蠔有手掌咁大隻,非常肥美,加左酸汁突出甘甜味。

🌟鮮活南非鮑魚

🌟茶碗蒸
茶碗蒸加左松露油,香味濃郁,入口好滑。

🌟帝王虎蝦
虎蝦爽口彈牙,用左蝦頭膏做汁,蝦殼同埋蝦腳煎至香脆。

🌟鹿兒島黑毛豬肩
黑毛豬肩油脂香味濃郁,肉質緊緻多汁。

🌟美國Prime肉眼薄燒卷
薄薄既肉眼入口即化,夾住蔥花一齊食解膩。
美國Prime肉眼薄燒卷

美國Prime肉眼薄燒卷
鐵板炒飯
  • 帝皇虎蝦
  • 時令生蠔
二訪尖沙咀高質人氣鐵板燒三日月!!!🏆 上年生日去食過一次體驗感非常好👍 心情好就要去食鐵板燒😄 服務態度好,店員會逐樣介紹👀 食材新鮮, 質素高, 沒有加太多的調味已經好鮮甜😋 性價比好高, 晚市有88折🤩 所以埋單唔洗$1000就食到咁高質既鐵板燒👍 一定會再回訪第三次~🌸 (⚠️大家如果想食, 記得提早預約, 都幾full…)·《三日月極上一人前鐵板燒》 $998·🌟前菜三小點味增豆腐嫩滑、煙燻雞肉好似食緊刺身咁,帶微微清甜、另外仲有醃製過的牛蒡😋 ·🌟沙律🥗正常發揮既沙律!配上柚子汁酸酸甜甜好開胃!·🌟極上刺身有三款刺身,包括魷魚、中拖羅同油甘魚,刺身新鮮!·🌟季節時令生蠔廣島蠔好肥美!一啖落去勁滿足呀!無腥味!·🌟鮮活南非鮑魚鮑魚好新鮮,上檯仲郁緊😯 廚師用昆布同鰹魚高湯整左個醬,淋係面到非常鮮甜😋 鮑魚亦都好爽口!·🌟茶碗蒸🥚嫩滑!表面鋪滿魚子,底層鋪滿木耳!口感層次豐富👍·🌟鐵板燒日本野菜🥬種類豐富,有香菇、南瓜、蓮藕、秋葵,食落好香,但完全不油膩!同牛肉一齊食仲可以解解油膩!😋·🌟帝王虎蝦🦐上次食龍蝦,今次揀虎蝦試下!自己本身已經好鍾意食蝦!推薦大家一定要揀呢款😋 蝦肉爽

《三日月極上一人前鐵板燒》 $998

🌟前菜三小點
🌟沙律🥗
正常發揮既沙律!配上柚子汁酸酸甜甜好開胃!

🌟極上刺身
有三款刺身,包括魷魚、中拖羅同油甘魚,刺身新鮮!

🌟季節時令生蠔
廣島蠔好肥美!一啖落去勁滿足呀!無腥味!

🌟鮮活南非鮑魚
🌟茶碗蒸🥚
嫩滑!表面鋪滿魚子,底層鋪滿木耳!口感層次豐富👍

🌟鐵板燒日本野菜🥬
🌟帝王虎蝦🦐
上次食龍蝦,今次揀虎蝦試下!自己本身已經好鍾意食蝦!推薦大家一定要揀呢款😋 蝦肉爽口彈牙,唔講以為食緊龍蝦肉😯非常新鮮,而醬汁由蝦頭蝦膏炒出黎,所以食落蝦味好濃郁!😍

🌟美國Prime肉眼薄燒卷
鐵板燒必點燒肉!師傅將肉眼薄燒五成熟,帶點小焦脆,裡面包住香菇同蔥😋香菇吸曬啲肉汁,所以食落去一口爆汁又帶點香菇本身爽脆既口感👍牛肉味道濃郁~ 亦都有多款醬汁可以搭配食,不過個人最愛仍然係最基礎既鹽😋

🌟鐵板炒飯
落左蝦乾同小魚乾,再配埋自家酸梅醬,酸酸甜甜,而且炒飯偏乾身,唔會油膩!最後可以加入鰹魚高湯,食埋茶漬飯,兩食用!

🌟味增湯🥣、甜品:艾草紅豆大福🍡
味增湯沒有什麼特別的,甜品唔會過甜,作為飯後甜品結束😋

人均:$900+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑