2019-10-18 5918 views
燒肉放題,日式放題,雞翼放題等等我全部都食過哂😂收到風,原來「名館」有點心放題我當然係首當其衝,去食下啦🙈·餐廳裝修行簡約優雅風面積非常大,容納嘅人數自然好多所以我地吾洗排隊就可以入座啦🙆‍♀️店員安排我地住近窗位呢個真係個絕世靚位🤣面向玻璃窗,外面嘅人來人往,一覽無遺.點心放題由2:30開始星期一至五,每位只係$98炸免埋茶位費,真係超級抵食😍·除左價錢,款式都好重要分為點心,涼菜同甜品三大類主打點心,約有25款吾怕揀吾到心水🥰.🔸和麻醬雞絲粉皮粉皮淋上大量嘅和麻醬仲有雞絲,青瓜絲,花生碎做配碟攪勻後,條條粉皮都沾滿和麻醬,麻味濃郁食落口感爽滑彈性有韌性,不錯👍.🔸香煎臘味蘿蔔糕一份有四塊長條形嘅蘿蔔糕煎至黃金帶脆,蘿蔔香味突出咬落柔軟帶彈性,吾係滿口麵粉果種.🔸雪茄鮮蝦春卷呢隻堅係雪茄巨形🤣外形又真係似模似樣👍春卷皮厚身少少但仍然係好香脆裡面有好多蝦肉仲有雲耳,香菇,紅蘿蔔絲等口感豐富!我最中意嘅一點係,吾多油,食落吾會有膩感.🔸鑊仔生煎蓮藕餅通常蓮藕餅都係用豬肉攪拌後再煎香呢個反而係用左鯪魚肉鯪魚肉嘅彈牙同魚香魚餅兩邊都煎至香脆,口感大讚呀😍.🔸京川滑餃子其實似係紅油抄手,但冇左紅

燒肉放題,日式放題,雞翼放題等等
我全部都食過哂😂
收到風,原來「名館」有點心放題
我當然係首當其衝,去食下啦🙈
餐廳裝修行簡約優雅風
面積非常大,容納嘅人數自然好多
所以我地吾洗排隊就可以入座啦🙆‍♀️
店員安排我地住近窗位
呢個真係個絕世靚位🤣
面向玻璃窗,外面嘅人來人往,一覽無遺

點心放題由2:30開始
星期一至五,每位只係$98炸
免埋茶位費,真係超級抵食😍
除左價錢,款式都好重要
分為點心,涼菜同甜品三大類
主打點心,約有25款
吾怕揀吾到心水🥰

🔸和麻醬雞絲粉皮
粉皮淋上大量嘅和麻醬
仲有雞絲,青瓜絲,花生碎做配碟
攪勻後,條條粉皮都沾滿和麻醬,麻味濃郁
食落口感爽滑彈性有韌性,不錯👍

🔸香煎臘味蘿蔔糕
一份有四塊長條形嘅蘿蔔糕
煎至黃金帶脆,蘿蔔香味突出
咬落柔軟帶彈性,吾係滿口麵粉果種

🔸雪茄鮮蝦春卷
呢隻堅係雪茄巨形🤣
外形又真係似模似樣👍
春卷皮厚身少少但仍然係好香脆
裡面有好多蝦肉
仲有雲耳,香菇,紅蘿蔔絲等
口感豐富!
我最中意嘅一點係,吾多油,食落吾會有膩感

🔸鑊仔生煎蓮藕餅
通常蓮藕餅都係用豬肉攪拌後再煎香
呢個反而係用左鯪魚肉
鯪魚肉嘅彈牙同魚香
魚餅兩邊都煎至香脆,口感大讚呀😍

🔸京川滑餃子
其實似係紅油抄手,但冇左紅油🤣
餃子皮超薄,包住勁多韭菜豬肉餡
醬汁係蒜蓉香醋,真係零捨開胃🥰
2019-10-17
$108 (Tea)
2019-10-17 419 views
知我鐘意食點心女朋友特登搵左間點心放題帶我去食咁我呢個大胃王就可以名正追順咁任食吾嬲啦.價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢間位於銅鑼灣嘅名館真係不得不讚下佢!原價$188嘅點心放題依家做緊推廣價$98就食到啦免左茶位費,最後加埋一都只係$108真係平到笑🤣如果去一般茶樓百零蚊都只係可以食到四至五款點心炸.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️座位寬敞,配上沙發椅,坐得舒服自在茶倍館設計新穎有創意,簡約而又舒適.點心:⭐️⭐️⭐️⭐️款式大致有三十八種有涼菜,點心同甜品種類雖算不吾上好多,但款款都精緻又創新.🔸鮮肉一品小籠包用筷子夾起,明顯見到裡面嘅肉丸可見皮薄但吾易穿白雪雪嘅面皮,咬落勁juicy又鮮美肉餡好滑嫩,真係好正👍.🔸金箔紅菜頭餃呢款如果出現在一般茶樓一籠至少都要三十幾蚊啦🙈紅菜頭製成嘅餃皮晶瑩剔透中帶粉紅色彩,加上金箔散發出高貴氣息!食落口感似粉果,煙煙韌韌啖啖都食到鮮蝦肉.🔸黑金流沙包暗黑嘅外表,配上金箔花紋賣相吸引!食包時一定要小心因為一咬,裡面嘅流沙蛋黃就立即爆開😂濃郁嘅蛋黃流沙,包包夠柔軟吾會好甜.🔸流心紫薯果外形好似蕃薯仔咁,仲要係細細舊咁,好Q咬落係香濃嘅蛋黃流心口感酥脆內裡軟心,大讚🥰

知我鐘意食點心
女朋友特登搵左間點心放題帶我去食
咁我呢個大胃王就可以名正追順咁任食吾嬲啦
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢間位於銅鑼灣嘅名館
真係不得不讚下佢!
原價$188嘅點心放題
依家做緊推廣價$98就食到啦
免左茶位費,最後加埋一都只係$108
真係平到笑🤣
如果去一般茶樓
百零蚊都只係可以食到四至五款點心炸

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
座位寬敞,配上沙發椅,坐得舒服自在
茶倍館設計新穎有創意,簡約而又舒適

點心:⭐️⭐️⭐️⭐️
款式大致有三十八種
有涼菜,點心同甜品
種類雖算不吾上好多,但款款都精緻又創新

🔸鮮肉一品小籠包
用筷子夾起,明顯見到裡面嘅肉丸
可見皮薄但吾易穿
白雪雪嘅面皮,咬落勁juicy又鮮美
肉餡好滑嫩,真係好正👍

🔸金箔紅菜頭餃
呢款如果出現在一般茶樓
一籠至少都要三十幾蚊啦🙈
紅菜頭製成嘅餃皮
晶瑩剔透中帶粉紅色彩,加上金箔
散發出高貴氣息!
食落口感似粉果,煙煙韌韌
啖啖都食到鮮蝦肉

🔸黑金流沙包
暗黑嘅外表,配上金箔花紋
賣相吸引!
食包時一定要小心
因為一咬,裡面嘅流沙蛋黃就立即爆開😂
濃郁嘅蛋黃流沙,包包夠柔軟
吾會好甜

🔸流心紫薯果
外形好似蕃薯仔咁,仲要係細細舊咁,好Q
咬落係香濃嘅蛋黃流心
口感酥脆內裡軟心,大讚🥰
2019-10-15
$108 (Tea)
2019-10-15 377 views
今日約咗三五知己去嘆茶,餐廳竟然有做點心放題,而且價錢仲唔算太貴,所以我哋決定試吓!樣樣都想試嘅情況之下,眨吓眼我哋成枱都滿晒!今日就同街大家介紹翻幾個我哋覺得絕對要試之選,首先係桂花鐵軍淮山甜甜地桂花香十足,當前菜又得,當甜品都得!然後就係雪茄造型嘅蝦春卷,用料十足,外皮趣博博,一人一條感覺上有啲飽,建議大家share食!小籠包皮薄加上滿滿嘅湯汁,必食!宮廷點心盤精致度🈵️分,兔仔造型嘅椰汁紅荳糕,天鵝造型嘅紫薯酥,好鬆化!仲有黑金奶黃流沙包,流沙包爆哂出嚟😂紅菜頭蝦餃配搭好特別,兩杯布甸唔太甜!不過由於宮廷點心盤分量都幾大,建議大家人多d叫會好d!糯米雞翼,辣辣地好惹味!車仔腸粉有驚喜,腸粉好滑溜!大良鮮奶炸鋼卷好好味,而且唔係周圍有得食!點心放題大家記得預肚,因為點心放題個量都幾大🤣🤣🤣
蝦春卷
紫薯酥
肴肉
玫瑰奶黃糕
2019-10-15 285 views
今日去咗銅鑼灣名館食下午茶放題之前見到佢$98任食幾抵 所以就黎試吓啦黎到見到佢啲嘢食幾精緻 點知叫完第一輪嘢食已經飽到食唔落第二輪佢依度啲點心又靚又好食真心叫咗咁多樣都冇乜邊樣係真係好伏一定要叫佢個宮廷點心盤淨係睇個擺盤已經值回票價 有五款鹹甜點心 嗰個留心奶皇包好好食呀另外佢仲有一個糯米釀雞翼佢辣辣地好香口 就算釀左糯米都唔會覺得好滯仲有一個大良鮮奶脆鋼條 啲鮮奶好香炸到好脆 佢個小籠包都有意外驚喜 本來粵式酒樓都冇乜期望 但佢今次個皮好薄 有好多湯 講真$98喺銅鑼灣真係好難搵 又坐得舒服個view 又靚 一定會再嚟
今日去咗銅鑼灣名館食下午茶放題

講真$98喺銅鑼灣真係好難搵 又坐得舒服
個view 又靚
一定會再嚟
2019-10-10 275 views
逛完誠品,決定係希慎食埋晚餐先!好耐之前食過名館,覺得唔錯,encore先!掛住尼到既蕎麥茶,夠哂香濃好好飲!手工蔥油餅( $38)表面有好多芝麻,熱辣辣上碟😋入面有好多蔥,皮少少脆,食落去香口又鬆軟~特選三精品 ($98)有海蜇,超爽口!加左醋,酸酸地好開胃!有叉燒,超厚切、肉質勁淋!仲有手拍青瓜,爽甜又脆口😋金銀蒜銀魚蒸娃娃菜($58)娃娃菜吸哂蒜既香味同銀魚仔既咸香,仲要超多汁勁甜🤤石鍋鮑魚雞粒炒飯($108)料多,仲要炒得超香!
掛住尼到既蕎麥茶,夠哂香濃好好飲!

手工蔥油餅( $38)

特選三精品 ($98)
有海蜇,超爽口!加左醋,酸酸地好開胃!
有叉燒,超厚切、肉質勁淋!
仲有手拍青瓜,爽甜又脆口😋

金銀蒜銀魚蒸娃娃菜($58)
娃娃菜吸哂蒜既香味同銀魚仔既咸香,仲要超多汁勁甜🤤

石鍋鮑魚雞粒炒飯($108)
料多,仲要炒得超香!
2019-10-09 452 views
希慎廣場有好多好野食,當中更唔少擁有靚景嘅餐廳。呢間“名館”‘主打嘅就係酒樓美食,唔同嘅係小食都整得好精緻,真係又睇得又食得。柚子大蝦($88)酸酸甜甜好開胃,而且炸粉適中唔會太厚,d蝦大大粒又新鮮,爽口又有彈性。京川汁伴秋葵($58)秋葵好新鮮,呢味餸係涼拌嘅,一咬落去入面嘅汁液嘅刻溢出,秋葵唔會好粘,反而係好爽脆清新,夏天食消暑一流。宮廷點心盤($188)真係冇改錯名,點心盤賣相好華麗,有中有西式。個乳酪杯都好好食,而個兔仔入面係紅豆蓉黎,個黑色包好似係流心奶黃包,食嘅時候要小心,因為包入嘅奶黃熱辣辣,一嘅小心隨時射到成身都係。

柚子大蝦($88)

京川汁伴秋葵($58)

宮廷點心盤($188)
2019-10-07 411 views
朋友生日,約埋去銅鑼灣Hyson樓上餐廳-名館吃飯,之前見到食物賣相吸引有心思,所以拍板吃生日飯。鐵板义燒扒 $88八方古味銅盆魚 $168金銀蒜銀魚蒸勝瓜 $58手工蔥油餅 $38鐵板叉燒扒,成大塊牛扒咁,新鮮熱辣辣.我地要切牛扒般切開吃。啖啖肉好好味。我好鍾意食佢個魚,一啲都唔鯹,而且好入味,又滑。金銀蒜蒸勝瓜,勝瓜蒸到香噴噴,又林又好食。蔥油餅好多蔥油,啖啖都係香油味,令我哋唔鍾意食蔥嘅都讚不絕口。

鐵板义燒扒 $88
八方古味銅盆魚 $168
金銀蒜銀魚蒸勝瓜 $58
手工蔥油餅 $38

我好鍾意食佢個魚,一啲都唔鯹,而且好入味,又滑。

金銀蒜蒸勝瓜,勝瓜蒸到香噴噴,又林又好食。

2019-10-07 399 views
位於銅鑼灣集中地希慎嘅名館,絕對不乏捧場客,平日晚上坐滿了客人,一家大小有,放工小聚有,普通解決晚餐嘅都有,名館嘅食物由重口味到清淡款色,琳琅滿目,簡直老少咸宜,亦係食好少少,晚餐嘅好選擇。人均消費$150(茶位$8).桂花鐵棍淮山$48小籠包 $68太極馬拉糕 $58香煎臘味蘿蔔糕 $48😆叫左4款點心-桂花淮山嘅感覺就好似食緊桂花糕,味道一樣,凍凍地,預期叫佢為前菜,反而叫作為甜品更為貼切。-另外太極馬拉糕有黑黃兩色,黃色就係普通馬拉糕黃糖嘅味道啦,而黑色嗰邊唔係芝麻亦都唔係黑炭味,原來係用咗黑色嘅小麥粉,除咗個外表之外味道冇乜特別。-反而小籠包同蘿蔔糕有驚喜,小籠包嘅外皮啱啱好,你夾起嘅時候唔會薄到穿底,但又唔厚,厚薄得宜,肉汁鮮美👍-蘿蔔糕裏面會咬到一粒粒嘅蘿蔔粒,加埋臘味,層次提升,兩者融會貫通,相當好食。.古壇酸菜滑魚片 $188香港食嘅酸菜魚同喺深圳食嘅截然不同,呢度整嘅酸菜魚喺香港來講都算好食,我就叫咗唔辣嘅,所以鹹酸菜味就成為左主要味覺,餐廳加入左大量嘅青檸,令到成 盤酸菜魚相當適合香港口味,亦改良咗加入香港嘅特色.金銀蒜銀魚蒸娃娃菜 $58清淡而有家的感覺😻青芥辣蘑
桂花鐵棍淮山$48
金銀蒜銀魚蒸娃娃菜 $58
清淡而有家的感覺😻
青芥辣蘑菇牛柳粒$108
鐵板叉燒扒$88
呢個比想像中好食太多,叉燒選用中肥叉,使用鐵板上,咁叉燒就唔會咁快凍,亦都唔會停左層油係表面,食落口感就軟滑得多,亦都令食客有足夠時間食到最佢最好食嘅時刻。哈哈!kepp住~
見佢仲有下午茶套餐,又有$98任食點心選擇,餐廳質素不錯,有機會會去試下😊

2019-10-03 533 views
琴日晏晝就同一班朋友去咗食點心下午茶放題,點知食完飽到晚餐都食唔落,真係款式又多又抵食👍🏻👍🏻鵪鶉旦燒賣呢款燒賣大大粒,加上左鮮嫩嘅蝦肉,口感彈牙,而且味道做得啱啱好和麻醬雞絲粉皮呢個雞絲粉皮好足料,胡麻醬微酸嘅味道令人食完好開胃鎮江水晶餚肉呢款菜式絕對唔似放題嘅級數, 因為喺出面食都要幾十蚊碟,所以呢度食到咁出色嘅餚肉,絕對回本宮庭點心盤呢個點心盤打卡一流,而且以甜品為主,岩中意食甜品既女仔雪茄鮮蝦春卷呢個春卷上菜既時候會噴出白煙,又係打卡一流,而且蝦肉鮮甜,令人食極唔停口鮮肉一口小籠包呢個小龍包做到皮薄勁多汁,放題食到咁既質素真係勁抵!

鵪鶉旦燒賣

和麻醬雞絲粉皮
呢個雞絲粉皮好足料,胡麻醬微酸嘅味道令人食完好開胃

鎮江水晶餚肉

宮庭點心盤
呢個點心盤打卡一流,而且以甜品為主,岩中意食甜品既女仔

雪茄鮮蝦春卷

鮮肉一口小籠包
呢個小龍包做到皮薄勁多汁,放題食到咁既質素真係勁抵!

2019-10-02 589 views
今日中午同同事去銅鑼灣食野, 即唸起去hysan 到食。之前來過記得好抵食,所以今次又來睇睇。今次中午竟然唔使等位,重有好多位選因為午市套餐太抵,所以我地最後叫左3個午市套餐,一個單點炒飯第一個係蜜汁叉燒皇套餐, 跟手拍青瓜同灼時菜同竹筒飯野飲,盛惠68蚊另外叫左兩個點心套餐- 68蚊一個餐, 兩款點心加飲品點心的選擇比較少, 主要係糕點類為主但係係銅鑼灣可以食到兩個點心加野飲, 價錢算抵食另外我地再單點左一份石鍋鮑魚雞粒炒飯,呢個熱拉拉上菜, 好香好好食, 雖然有點小貴108, 但數過都有4粒鮑魚仔埋單連茶價同加一每人93蚊, 銅鑼灣食飯差唔多啦總結:🥰Lunch 套餐價錢抵食飽肚,位置方便,衛生滿分🤔點心種類唔夠多,糕點比較乾, 上菜唔夠熱

蜜汁叉燒皇套餐
蜜汁叉燒皇

另外叫左兩個點心套餐- 68蚊一個餐, 兩款點心加飲品
鮮肉一口小籠包

太極馬拉糕

香煎黃金小米糕

咖哩蒙古羊肉餅

咖哩蒙古羊肉餅

點心的選擇比較少, 主要係糕點類為主

但係係銅鑼灣可以食到兩個點心加野飲, 價錢算抵食

熱柚子茶

凍柚子茶同檸檬薏米水

石鍋鮑魚雞粒炒飯

埋單連茶價同加一每人93蚊, 銅鑼灣食飯差唔多啦

總結:
🥰Lunch 套餐價錢抵食飽肚,位置方便,衛生滿分
🤔點心種類唔夠多,糕點比較乾, 上菜唔夠熱

蜜汁叉燒皇套餐
太極馬拉糕
石鍋鮑魚雞粒炒飯
2019-09-24 366 views
與中學同學聚會就揀番啲交通方便嘅地方,今次就揀咗銅鑼灣嘅希慎,貪喺地鐵站附近嘛!一入到去侍應就真嘅杯茶俾我地,好似叫做玄米茶,我都唔係好肯定系咪,不過個味都幾特別,感覺係比較健康!隻碟都好得意有條魚仔,感覺好精緻💕雞絲粉皮,嗰醬同平時花生醬有啲唔同,識落冇咁”流”,粉皮好滑!好正。。呢個叉燒超級超級好食,肥瘦適中,而且好入味,林林地 ,勁好送飯👅👅👅一定一定要叫!柚子大蝦,酸酸甜甜好開胃,而且炸粉適中唔會太厚,d蝦又大又新鮮,好爽口!😊鮑魚雞煲,味道好惹味👍入邊真係有鮑魚,仲要有六七隻,個只有手指指甲咁大,好搞笑!娃娃菜,好甜,加上銀魚仔去蒸,多左陣鮮味,又幾夾喎!叫咗個白飯,係用呢個竹筒裝住,都幾得意,入邊有啲紅色一點點嘅嘢,唔知係乜不過冇乜味嘅🤣

娃娃菜,好甜,加上銀魚仔去蒸,多左陣鮮味,又幾夾喎!

• 蜂蜜柚子蝦球
  • 厚切叉燒皇
2019-09-21 5570 views
今晚同友人黎左希慎廣場睇書,睇完就見肚餓,就黎左名館食晚餐🥣,見佢裝潢都幾新穎別緻既中菜館!店員安排入座,之後仲幫忙倒茶比我地,呢度既茶係用《蕎麥茶》,第一次飲味道唔錯,它可以保持體內膠原蛋白水平,美容養顏,減少細紋;健胃排毒,幫助減輕體重。鐵板叉燒扒 $88- 熱騰騰既蜜汁叉燒放係鐵板上,超厚成塊扒切開,肉質軟嫩多汁、色澤鮮明、香味四溢。半肥瘦既廋肉及肥肉的合理搭配,口感顯得更加滋味甜蜜,而不會過於油膩!金箔紅菜頭餃 $58- 一籠有3大粒,打卡一流,顏色很鮮豔,有金箔係頂,紅菜頭很爽口,健康食物之一,皮也很煙韌,內裡仲有隻大蝦好有鮮味!手工蔥油餅 $38-表面舖滿芝麻,熱騰騰煎好上碟,內裡夾住好多清脆既蔥,咬落去好鬆軟,愛食蔥的我更加食得滋味!日式鰻魚炒飯 $108-飯粒粒分明,增加口感!鰻魚炒飯除左啲飯粒粒分明超有口感之外,仲有加左特製既日式醬汁落去一齊炒,加埋一粒粒既鰻魚一齊食真係特別惹味好味!上面仲舖滿木魚絲、輕輕搖晃擺動,好似見到鰻魚在游動!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

日式鰻魚炒飯 $108-飯粒粒分明,增加口感!

+++++++++++++++
2019-09-17 439 views
成日黎銅鑼灣都唔知有呢間野,朋友帶先知。佢係希慎幾乎最上層,仲要有塊大玻璃,坐窗邊就可以睇下銅鑼灣既(石屎)景咁。我一見到呢個炸鮮奶卷就想試,無試過係茶樓見過。佢一啲都唔油,好香奶味。個口感好好,因為個皮同鮮奶比例差唔多,所以唔會太甜品,一開始食好開胃。朋友指明點個山葵。平時都唔見佢咁健康。試左舊,唔怪得佢指名。呢味餸係涼拌既,山葵唔會好粘,反而係好爽脆清新,夏天食一流。另外既小籠包都好好味,皮夠薄,咳開一小口,啲湯汁好香肉味,吸曬啲湯汁後放入口,完美。呢個點心盤我已經忘記個名,宜家好似唔係叫宮廷點心盤,總之佢一上黎個賣相真係好靚,係會哇一聲。個乳酪杯都好好食,不過我個人唔太好其他中式甜品,😂黎到先知係甜品盤,個兔仔係紅豆蓉黎,個黑色包好似係流心蓮蓉。Overall成間都好食。必定會返黎。

Overall成間都好食。必定會返黎。
2019-09-11 4279 views
今日一家人黎到銅鑼灣行街街 知道希慎廣場野食區集中係十二到十四樓 而老人家又鐘意食中菜為有陪下佢地啦 黎到名館見到出面同入面都好光猛 對住窗邊仲有二人卡位 唔錯既設計 四個人先叫特選三精品 ($98)左邊係海蜇加左醋 酸酸地 中間係蜜汁叉燒 排骨形剛好四件 蜜味重 肉多唔錯 最右手邊就係青瓜 新鮮爽甜又脆口 開胃無難度呀第二碟係糖心黑蒜燉響螺($68)入面有螺頭 煲得鮮甜入味 無洛得太重手既鹽 淡淡地飲到食材原味道 第三樣係鐵皮石斛燉鷓鴣($68)大大隻鷓鴣肉 啖啖肉燉到肉腍曬 石斛性味甘淡微咸 可益气養陽 清熱健脾  第四樣 太極☯️馬拉糕($58)鬆軟綿密 唔會過甜 濕潤而又富彈性 十分好味第五樣 雪茄鮮蝦春卷($58)食之前店員加上仙氣 令菜式加曬分 打卡一流 蝦粒同蔬菜🥬二合為一 十分滿意 第六樣 酸菜滑魚片 ($188)魚肉白滑無骨容易入口 酸菜魚入面加上薯粉口感煙韌加埋酸酸辣辣既湯 好惹味呀第七樣係竹筒飯($72/4個)粒粒分明既飯吸收左竹筒既味道 唔會好乾而且帶點清香加上少許紅糙米更加健康第八樣係金銀蒜銀魚蒸娃娃菜($58)重口味人士黎講大愛呀 娃娃菜吸收曬蒜既味道加上銀魚
黎到名館見到出面同入面都好光猛
對住窗邊仲有二人卡位 唔錯既設計
四個人先叫特選三精品 ($98)
第二碟係糖心黑蒜燉響螺($68)
第三樣係鐵皮石斛燉鷓鴣($68)
第四樣 太極☯️馬拉糕($58)
鬆軟綿密 唔會過甜 濕潤而又富彈性 十分好味
第五樣 雪茄鮮蝦春卷($58)
食之前店員加上
第六樣 酸菜滑魚片 ($188)
第七樣係竹筒飯($72/4個)
第八樣係金銀蒜銀魚蒸娃娃菜($58)
重口味人士黎講大愛呀 娃娃菜吸收曬蒜既味道加上銀魚仔咸咸香香認真唔錯
最後係水蜜桃咕嚕肉($88)
集碟好有詩意 水蜜桃香甜 咕嚕肉肥瘦適中 粉咕會太厚 酸甜酸甜 口感一流

總結:
-店員服務細心 不時幫忙倒茶
-每樣食物都水準高
-性價比唔錯
2019-09-10
Type of Meal
Dinner
2019-09-11 3499 views
之前去過中環擺花街既名館,真係名不虛傳🥢今次同老老👨🏽👩🏽係銅記行完街,決定去希慎廣場既名館睇下有沒分店差異。名館菜式一直都係好精緻,打卡一流,賣相特別。📷店員服務態度好好👍🏽而且有蕎麥茶☕️提供,降血糖血脂😍特選三精品:蜜汁叉燒,海蜇頭,手拍青瓜🥢叉燒:厚切肉質軟腍,肥瘦適中配搭蜜汁焦香惹味十足🐖珊瑚紅海蜇頭及手拍青瓜爽脆清甜配搭陳醋醇厚微酸,好醒胃❤️糖心黑蒜燉響螺:黑蒜味吾特出,不過勝在真材實料,超級多湯渣同響螺🥄藥材同豬肉🐖係時候補一補,滋潤下💋鐵皮石斛燉鷓鴣:材料豐富,燉後變得非常焧身,味道清甜,滋潤,細細品嚐,食埋鷓鴣,鮮甜無比👍🏽🥄太極☯️馬拉糕:賣相係一個太極圖案的馬拉糕,📷食先係基本😍非常鬆軟,味道甜度亦剛剛好!雪茄鮮蝦春卷:嘩,係雪茄造型的鮮蝦春卷🦐加上乾冰效果真是很像點起真的雪茄一樣!!係時候要影相📷餡料也非常豐富,有蝦肉,椰菜,紅蘿蔔,木耳和芫茜,外脆內軟,正呀👍🏽🥬🥕酸菜滑魚片🐟:喜歡食酸菜,好開胃,底下有大量寛粉,魚似雪藏魚🐟,不過都算入味,又吾會太🌶水蜜桃🍑咕嚕肉:色澤漂亮,咕嚕肉肥瘦適中,高級餐廳🍴先會用水蜜桃黎配塔,盡顯高貴🐖白飯🍚: 用竹筒裝住好別緻,而且

特選三精品:蜜汁叉燒,海蜇頭,手拍青瓜🥢

白飯🍚: 用竹筒裝住好別緻,而且係紅蕎麥,感覺健康

最後叫多個味道也濃郁的金銀蒜蒸娃娃菜,鮮甜爽脆的菜配著蒜末吃好爽,而且有白飯魚係上面畫龍點睛🥢

食物好味,環境舒適,服務吾錯,會再黎光顧❤️😍

2019-09-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner