2010-03-29
「你認為食鮑魚配甚麼飲品,最能帶出鮑魚的鮮味?」依晚,就由經理安哥為我哋解開迷底!亦因為哩條問題,Openrice讓一班食家走埋一齊,親嚐依餐星級鮑翅晚宴,再次多謝Openrice選中小弟成為試食一份子,更要多謝名苑贊助哩餐咁豐富、咁豪華、咁多驚喜、咁多話題性嘅大餐!咁豐富:睇番張菜單就知,8道菜,1個泡飯,4款甜品,好多嘢食,仲要道道菜份量十足,唔怕你唔夠食!咁豪華:有雞煲翅、有羊鞍、有鮑魚、有花竹蝦、有老虎斑,連泡飯都加咗龍蝦肉,甜品出動埋北海道3.6牛乳、燕窩添!咁多驚喜:雞煲翅嘅份量、鮑魚嘅級數、蒸魚嘅做法、壽桃包嘅「雪崩」,都帶哩一連串驚喜!咁多話題性:席上個個都為食之人,對菜式嘅食材或做法都多D好奇,而且,一圍中菜竟有4道甜品,仲要唔係普通美點雙輝貨色,話題就咁走出哩!清宮明火雞煲翅 – 中國人興食飯前飲湯先,所以先上場嘅係哩個雞煲翅,絕對唔係吹水,招牌菜即係招牌菜,依次唔係雞有雞味,係湯有雞味,濃郁都不得了,加上大梳大梳排翅,配合埋個雞湯哩食,真係好正。細問之下,原來一煲雞煲翅有成24兩翅,即係每人足有2兩,唔怪得咁大梳,仲要滿晒成碗咁滯。XO醬碧綠炒雙蚌 – 依個餸應該
XO醬碧綠炒雙蚌 – 依個餸應該係全晚相對最普通、最無驚喜嘅菜式,因為好多時酒席都食到,但點知一樣有話題性,經理安哥講一講,先知配料當中用咗一仲雲耳叫貓耳朵,一樣烏卒卒,但就細細粒,好鬼爽口。
北方菓木烤紐西蘭羊鞍 – 因為用咗菓木哩燒,減低咗朕羊羶味,確實羶味唔重,不過就令一眾鍾意食羊食羶味重嘅食家有少少失望,幸好,羊鞍燒得至仍然肉嫩,吮埋條骨幾咁滋味!
古法扣三頭鮑魚伴玉掌 – 輪到今晚重點菜式之二出場,原先菜單寫住鮑魚係五頭,點知臨時大廚俾D驚喜大家,自動升為三頭,再大隻D,明益我哋,所以,一拎出哩個個係咁影。跟住,大廚仲即席以砂鍋古法扣鮑魚,我哋又再係咁影。伴埋鴨掌,淋上濃香嘅鮑汁,已好有排場!用刀切開,有少少啜刀,顯出鮑魚煮得煙韌啱啱好,食落好有咬口!
頭抽生煎海花竹蝦 – 煮法好簡單,顧名思義,就係無乜其他調味料,就咁用頭抽生煎海花竹蝦,所以,細味之下唔係齋得個鹹味,嗒得出豆味!隻蝦好大,真係見識少,成日以為只有虎蝦大大隻,原來花竹蝦一樣咁勁,蝦肉個人就略嫌未夠彈牙。
福祿臨門沙巴老虎斑 – 依條2.5斤重嘅新鮮沙巴老虎斑,本應同平時食蒸魚無咩分別,同樣蒸得肉嫩,唔過火,咁就已收貨。驚喜在於表達手法,大廚將魚兩面都起肉,再切成一件件差不多大細嘅長方,平放返晌碟上,擺番好個魚頭魚尾先拎去蒸,出哩個賣相又唔錯喎,最重要係咁就蒸得更平均,無話邊忽熟過籠,邊忽又熟唔透,仲要係食時夾得方便,又唔會被人撩到散晒。
脆皮黃金雞 – 果然黃金脆皮,好脆口,雞肉一D都唔嚡,雖然無話好突出,但依然係水準之作!
金柱鮮竹泡翡翠 - 金柱:炸香嘅乾瑤柱;鮮竹:唔使講啦,鮮腐竹;泡翡翠:用咗皇帝菜。賣點係用咗雞煲翅個湯底哩整,所以,皇帝菜都好味咗。經理話平時堂食散吹要百幾蚊一客,其實三款料都算普通嘢,煮好後睇樣睇唔出,食落就會知唔同,點解收咁貴,明白晒!
龍蝦崧西施泡飯 – 平時酒席臨尾,唔係干燒伊麵就揚州炒飯,今勻哩個泡飯幾有特色。特色1,就係個泡飯唔單只有龍蝦肉,仲用蝦殼淆個湯底;特色2,就係個西施泡飯,係窩巴加泡飯,將炸好嘅窩巴粒粒,即場倒落個泡飯度,成個泡飯變得好似火山爆發咁「咋」一聲,過程快到無譜,大家都捕捉唔到個一刻。試試個飯先,真係唔錯,不過,窩巴加泡飯又無預期咁大驚喜,我諗賣點係咋一聲「特技」個部分。
北海道3.6牛乳香芒布甸 – 睇個名,仲估個布甸係黃色,原來係白色,即係牛乳布甸!咁D香芒呢?切粒做餡!布甸夠「實凈」,但又唔係「死實」個種,相反又唔會好似奶凍咁「軟賴賴」;奶味好濃重,果然係3.6牛乳!要彈嘅係芒果粒太多,因為D芒果粒幾香吓,搶咗少少牛乳味,所以覺得少D可能仲好。
宮廷桂花糕 - 桂花清香,隔住隔住一層椰汁糕,令個味道層次高咗,唔係得桂花味咁單調,又有椰子味。
椰汁燕窩壽桃包 – 招牌甜品,散賣$18個,椰汁燕窩餡一樣做到流沙效果,或者應該叫雪崩效果,一搣開個壽包,「吧吧聲」卸晒出哩。個包同樣好正,包身非常軟熟,加埋個餡一齊咬,唔會好似平常食到嘅蓮蓉餡咁甜到漏,又有椰汁香,好食!
生磨蛋白杏仁茶 – 又係甜品另一招牌,自家制生磨杏仁,絕對無溝杏仁粉之類,所以除咗有非常香嘅杏仁味之外,感覺佢無咁俗,即係杏仁味無咁假。難得佢哋賣$13碗!
總結成餐飯,用料講究,做法精細,又恰當配搭,同埋菜式賣相都做得唔馬虎!服務方面唔講,因為係試食活動,又有經理同枱,招呼一定好好!大大話話食咗3個鐘,逐個菜慢慢上,我哋又慢慢細嚐,又影相,又有問,又有答,仲有即場煮鮑魚,「知」與「食」都係豐富嘅一餐!