2017-06-15 783 views
假日的觀塘,除了Apm 人山人海,向碼頭方向的位置很靜侷的!今次細佬選擇食日式燒肉,對我來說,可以說舉腳贊成。喜愛環境吾會很擠迫,空間感大,令人靜靜地用餐叫了兩個二人餐,會包飲品,可以選擇手工啤酒。前菜系爽口墨魚。這個番茄牛肉沙律,很好吃,醬汁酸酸甜甜很醒胃,牛肉質地很滑!刺身盛合有三文魚,帶子及吞那魚。唯獨吞那質素麻麻地。生蠔是另點的,味道新鮮又creamy!清酒北海道白背,湯很鮮甜但白背的火候有點over!日本和牛拼盤及原片日本和牛(會有兩碟)我們選擇自己燒一碟,另一麻煩店內專人幫忙代燒。油脂分部平均,又淋又滑,入口溶化。但這鹿兒島和牛相對有點鞋,但其實overall 的質素很高的。之後仲有滑滑的野菜湯烏冬。甜品鯛魚燒,有專人燒了表面後,內裏的雪糕同吃很滋味!生日點少得生日蛋糕,完美的一餐。

今次細佬選擇食日式燒肉,對我來說,可以說舉腳贊成。
喜愛環境吾會很擠迫,空間感大,令人靜靜地用餐
叫了兩個二人餐,會包飲品,可以選擇手工啤酒。
前菜系爽口墨魚。

刺身盛合有三文魚,帶子及吞那魚。唯獨吞那質素麻麻地。

生蠔是另點的,味道新鮮又creamy!
清酒北海道白背,湯很鮮甜但白背的火候有點over!
日本和牛拼盤及原片日本和牛
(會有兩碟)
我們選擇自己燒一碟,另一麻煩店內專人幫忙代燒。

油脂分部平均,又淋又滑,入口溶化。

之後仲有滑滑的野菜湯烏冬。
甜品鯛魚燒,有專人燒了表面後,內裏的雪糕同吃很滋味!
生日點少得生日蛋糕,完美的一餐。
2017-06-04
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
2017-05-26 664 views
上星期五原本約了朋友在尖沙咀食日本燒連枱都訂了,但朋友突然要開OT, 所以冇辦法下便轉地方,為求方便她的工作地點,便轉了觀塘覓食了,因星期五周圍都多人而且又未訂枱都非常頭痛,後來看到openrice介紹了一間食日本燒嘅店舖,便嘗試去看看因已是晚上八點幾了,當進入了工廠區附近都估唔到有這樣的地方,樓下周邊的環境都好有外國的感覺,因都是類似酒吧飲野的地方,上了店舖只有幾枱食客, 所以環境十分寧靜,最主要就是留意last order時間,我們很快便點了雞軟骨,牛勒肉,一口牛和薄燒和牛,我們都覺得整體不錯,而最體貼的是,因薄燒和牛火力燒程度都好難控制,所以店內有專人幫忙代燒,呢一點值得加分的,到最後last order問我們有沒有需要再落單時,我就好想試個甜品,所以就叫了一份鯛魚燒,當上枱時又是有專人代燒,樣子是一條魚型,當燒完後放進口真有意外驚喜,入面是紅豆加雲呢拿雪糕,出面有d似威化餅,真的內凍外脆回味無窮。整體食物質素都可以, 略嫌價錢貴少少,總括來講都可算是間值得一試的餐廳!
2017-05-19
$250 (Dinner)
  • 鯛魚燒
2017-05-17 590 views
「萌」位於觀塘的中海日升中心一樓,進內時,全場就只有兩桌客人,非常冷清,也許是下雨吧!我們三人叫了一個二人前海鮮拼盤加和牛,再加一個雜錦壽司和雞翼。先來松葉蟹味噌甲羅燒,燒滾便吃,很美味,蟹膏非常鮮甜,好吃得不得了!大喜後,便吃壽司,在此之前,店員曾建議我們先吃壽司,我們沒有理會,原因後明,壽司的味道就是淡而無味,至少我吃的那幾件魚生包括金鎗魚壽司都是接近無味!唯一叫好只是那壽魚生倒轉沾醬並沒有掉下來,通過黎生的標準,唯飯團也太過於黏了,入口非常失望。海鮮拼盤計有帶子、蠔、魷魚和大蝦等等,除了大蝦外,其他全不討好,沒味,基本上鮮味欠奉,明顯是不新鮮了,沾了醬油亦不叫好。就如蠔,沒味得來其實也很難吃,差點嚥不下來,至於餐內其他食物如野菜之類不贅述了,反正也不是好吃。炸雞翼不過爾爾。和牛到來,查詢後店員表示來自沖繩,個人認為可能來自石垣吧,店員為我們燒熟,沾點海鹽,入口雖不是即溶,但仍非常好味,海鹽把牛味帶出,非常滿足,牛肋肉也很不錯。結賬盛惠一千元左右,當中有好吃和不好起,落差太大!但松葉蟹味噌甲羅燒真的令黎生想再吃,唯除和牛外,其他不提也罷。店裡地方也是整理的,店員服務也是不錯。

炸雞翼不過爾爾。

店裡地方也是整理的,店員服務也是不錯。
2017-04-25
2017-04-01 752 views
無骨牛小排有根兼無牛肉味,牛肩肉都較咬開,要用鉸剪剪。鰻魚卷也不出色亦略甜,以88元4件嘅價就比較高。泡菜和牛石鍋飯最不濟,飯粒完全不乾身,好濕好爛,絶對無驚喜。綜合以上幾道菜,整餐晚飯無一款出色,並不會再光顧了!
2017-03-24 1085 views
TGIF. Have a good lunch!!前菜: 大八爪魚兩粒熱湯 - 每碗有粒蠔自選三色丼一共六款選擇我選擇了 吞拿魚蓉, 甜蝦, 三文魚&三文魚籽原本以為一碗上, 但原來實物如圖! 真的三小碗這樣上。很鮮甜, $138 一個lunch是貴的但還覺得值的。但女孩子沒可能吃得下三整碗的飯。可能男仕也未必可以。 因為已經吃了前菜和湯, 還有之後的飲品呢coffee還有半天工作天, 咖啡是我的朋友熱咖啡後面一小杯的是花奶。喜愛這個杯喔, 家裏有一個就好了題外話: 遇到 王祖男 與 張彥博。Bonus!! 真人.......同上鏡一樣
TGIF. Have a good lunch!!

前菜: 大八爪魚兩粒
熱湯 - 每碗有粒蠔

一共六款選擇
我選擇了
吞拿魚蓉, 甜蝦, 三文魚&三文魚籽

原本以為一碗上, 但原來實物如圖! 真的三小碗這樣上。
很鮮甜, $138 一個lunch是貴的但還覺得值的。
但女孩子沒可能吃得下三整碗的飯

coffee
Coffee
還有半天工作天, 咖啡是我的朋友

熱咖啡後面一小杯的是花奶。
喜愛這個杯喔, 家裏有一個就好了

題外話: 遇到 王祖男 與 張彥博。Bonus!!
真人.......同上鏡一樣

2017-03-24
2017-03-15 1059 views
海鮮和牛套餐,做法新鮮特別,服務水準不錯!同朋友想靜靜地傾下野,呢度係一個好好既選擇!呢度提供新鮮既食材,特別欣賞蟹殼內既蟹膏同入口即溶既和牛!另外更有不同國家特別口味既啤酒,實在係傾野嘅最佳選擇!特別想提,當你星期五夜晚響觀塘嗰啲大型商場,間間都排十幾20個籌嘅,周圍都搵唔到位嘅時候,你肯行去呢度一定立即解決到你嘅煩惱!只係行多幾步,去到浦東樓上,入去就馬上有位,啲服務員仲好好招呼,幫你燒賣埋件靚和牛,叫你趁熱食,你會覺得好體貼呢!

$380 (Dinner)
2017-01-05 2214 views
觀塘食飯時間真係人山人海,難得呢間唔洗排隊,就試試!環境不錯,很開揚,又有bar 檯。青瓜螺肉平時唔鐘意食青瓜的我覺得呢個青瓜有驚喜!很fresh 很爽脆,再加上螺肉汁,味道很夾!螺肉跟普通的味道差不多。麵豉湯配扇貝麵豉湯味道偏重,有點像在喝味精湯,3隻扇貝雖不大但頗新鮮!壽司壽司新鮮,厚度剛好,飯夠結實,有微微壽司醋味,不錯!不過聽說之前有5件壽司的...美國牛肉烏冬石鍋非常熱騰騰!好適合天氣凍嘅時候食,暖笠笠!薄薄一片生牛肉以石鍋熱力煮熟,但牛肉沒有什麼味道,比較韌。烏冬可能因為石鍋太熱既關係煮得太淋,沒有彈牙的感覺,而且湯的味道偏淡,吃烏冬時好像沒有什麼味道,很清。所以整體來說一般。可能人手不足嘅關係,需要等好一會兒才侍應招呼,希望可以改善吧。
觀塘食飯時間真係人山人海,難得呢間唔洗排隊,就試試!
環境不錯,很開揚,又有bar 檯。
前菜-螺肉
青瓜螺肉

麵豉湯配扇貝
麵豉湯配扇貝

麵豉湯味道偏重,有點像在喝味精湯,3隻扇貝雖不大但頗新鮮!
跟餐壽司
壽司

美國牛肉烏冬
美國牛肉烏冬

2016-12-28
$140 (Lunch)
前菜-螺肉
跟餐壽司
2016-12-06 1912 views
全因近公司而試食BBQ套。海鮮套餐698。total 768 落樓海鮮算中下级燒牛專門店的牛肉有些失望。是日7:00 pm上到, 只得一張2人枱和我两人共四人。9:00 pm 走發現多一張枱4人用。這裡環境清靜, 對環境有特别需要的非常好。
全因近公司而試食BBQ套。
海鮮套餐698。total 768 落樓
海鮮算中下级
燒牛專門店的牛肉有些失望。
這裡環境清靜, 對環境有特别需要的非常好。

好似個題目咁講,食咗啲好嘢梗係介紹俾老細食係最好架啦,我諗唔使我講大家都知道點解係最好呢,嘿嘿。上次就兩個人來食魚生飯,已經覺得幾好食評分唔錯,今次就試埋個燒烤,我哋一行四個人,就叫咗三個餐一個魚生飯。餐牌上分普通嘅燒肉餐同埋商務餐,咁我哋就叫咗一個普通嘅餐同埋兩個商務餐。佢哋嘅分別除咗有牛嘅質素係唔同之外,就係個飯嘅分別,普通嘅餐只會配上白飯,商務嘅餐就會配上萌丼(即係流心蛋配紫菜白飯)普通餐就分別有牛肉,豬頸肉,雞,牛舌。商務嘅餐都有兩個分,我點嗰個商務餐就有海鮮,會有兩隻大蝦同兩隻扇貝,同埋有兩款比較靚嘅牛肉。而再貴啲嘅就會有四款唔同嘅牛肉(睇上去有少少遲疑黃牛嘅質素)。至於食落去嘅味道特別推薦就係大蝦,兩隻大蝦嘅份量都唔細,都幾大隻。另外就係貴啲個嗰餐的四隻牛肉都好食,特別係薄切,肥瘦均勻,只需要兩邊各烤十幾秒就可以食,千其唔好烤全熟,否則會un。另外同上次一樣只要係Facebook度讚好都會有八爪魚沙律甜筒送,而我上次嚟到嘅時候就冇晒甜筒,所以用紫菜包。今次終於可以用番甜筒,用甜筒整嘅味道比紫菜好,因為甜筒果種吹脆度比紫菜更豐富層次感更加大,再加上佢有甜甜嘅味道,帶起咗薯蓉嘅

另外同上次一樣只要係Facebook度讚好都會有八爪魚沙律甜筒送,而我上次嚟到嘅時候就冇晒甜筒,所以用紫菜包。今次終於可以用番甜筒,用甜筒整嘅味道比紫菜好,因為甜筒果種吹脆度比紫菜更豐富層次感更加大,再加上佢有甜甜嘅味道,帶起咗薯蓉嘅香。
另外加35蚊就可以有一份刺身,質料同魚生飯一樣地好。
烤肉的三種調味汁
今次終於寫到我好想食鯛魚燒,因為上次食完嗰個魚生飯套餐之後根本完全食唔落野,今次有四個人就可以share一下我嘅鯛魚燒BB。店員預先幫你拎出嚟烤,只需要係個烤爐到輕輕烤兩下就可以食啊。食落去出面其實唔會有熱度,同凍食無分別,但味道係好好食。
賣單嘅時候雖然四個人都要七百幾蚊,平均差唔多要$200一個人頭,但係我老細話好抵,好味呀。跟住我仲要問佢係咪好好介紹,佢竟然答我話係呀,咁即係有下次啦,哈哈。
2016-11-01 1946 views
今次選了壽司,一個抵食套餐和一個貴少少嘅牛肉精選$780 牛肉有六款 由最淡味開始食 肉質非常新鮮 不用點汁都有牛肉本身嘅油脂香味 入口也有溶化感套餐非常抵食 $498 已經有燒牛肉 海鮮 沙律 飯 同一杯酒精飲品牛肉質素唔差 海鮮唔算很高質素但夠新鮮 總類亦多壽司方面 質素不過不失 壽司飯太濕太軟 魚生嘗可 但始終餐廳主要係賣燒肉為主 所以今次對壽司不會太大要求最後要讚下餐廳服務 每一個服務生都非常熱心有禮細心 我們帶同小朋友 亦不介意幫忙烹調食物 餐廳更有小朋友餐具提供 樓底夠高 位置夠闊 所以有小朋友又想食燒肉嘅 呢間值得推介
今次選了壽司,一個抵食套餐和一個貴少少嘅牛肉精選

牛肉質素唔差 海鮮唔算很高質素但夠新鮮 總類亦多

2016-10-30
$600 (Dinner)
2016-10-29 2897 views
星期天特意晏些起床, 因為這店開市為12:00...來一個Brunch某天跟蝦子餅經過,看到此食店裝修不錯, 只怕平日多人( 附近多辦公室),特意選擇星期天來。 大概12:30到達,當時只有一枱客人。 我們點了2個set lunch,店員還著我們 在fb like他們會贈送"八爪魚薯蓉沙律手捲" 一客。 就是說他們裝修不錯,令我有些期望,點餐不久便送來醬汁,還有小食、麵豉湯及溫泉蛋飯。溫泉蛋飯已令我失望,因為飯只是微暖,再拌以溫泉蛋...全個飯凍的,怎麼配搭燒烤牛肉吃!接著送來主角,一看到🐮頓時幻想破滅、 期望落空 別被我的"騙子手機"蒙蔽! 事實上...全部肉類色澤暗淡無光, 單看外表已無舉筷之興 印像中...餐牌所標示的$168 烤肉Set是"和牛"。除外表不合格,連牛腹脅肉也沒有肉味,一口牛筋多難咬,燒烤後的牛...油花也不甘香!另一較平套餐中有牛腹脅肉、牛舌、五花腩、豬頸肉和雞。豬和雞類反而正常,沒有期望就沒有失望之故吧!贈品...八爪魚薯蓉沙律手捲,送來時也不為意八爪魚不見了,只剩下薯蓉沙律。單看贈品已可看出店舖對顧客的誠意了!跟餐的雪糕飲品不提也罷,主角叫人失興 再好吃的

,怎麼配搭燒烤牛肉吃

接著送來主角,一看到🐮頓時幻想破滅、 期望落空
印像中...餐牌所標示的$168 烤肉Set是"和牛"。

。單看贈品已可看出店舖對顧客的誠意了!

跟餐的雪糕飲品不提也罷,主角叫人失興 再好吃的配菜... 也加不了多少分啊!
2016-10-23
$158 (Lunch)
2016-10-25 938 views
真係好想提吓自己嘅威水事蹟,話說今日係某個兒童衣服清倉嘅最後一日,食飯前經過一連串嘅努力去幫兩個小魔怪搶購靚衫,係手無寸鐵嘅情況之下竟然可以成功爭取5件外套。雖然係超級辛苦,但滿足感係100分。辛苦完梗係要好好咁樣享受一下啦,去番間靚靚嘅餐廳,享受返一過靚靚仔仔嘅午餐先至可以更加完美。138蚊一個套餐,見落係幾貴下,但係食落性價比高。叫咗刺身飯套餐,入邊有五個刺身可以俾你揀其中三款,咁我就揀咗甜蝦,三文魚同帶子。套餐入邊仲包埋個小食,今日嘅小食係青瓜螺肉,另外仲有個面豉湯,仲有一杯野飲。甜蝦飯入邊有三隻甜蝦,甜蝦嘅size都算幾大,而且食落去好鮮甜,好甘香,味道好。另外個飯入邊仲有少少海藻,雞蛋同埋薑片伴住。三文魚飯入邊有三片三文魚刺身,另外仲有三文魚子。呢度嘅三文魚淹個味道都幾好,一入口雖然咸左少少,但係撈埋個飯就啱啱好。帶子飯,估唔到呢個帶子最有驚喜,除咗佢嘅味道好甜之外感覺仲好新鮮,分量超多有成7,8舊。其實一個女仔食三個飯係完全食唔晒嘅,三個飯加埋應該有平時食飯嘅一碗半咁多,莫講話女性男士都一定夠飽。係呢個時候店員提醒我哋,如果我哋喺Facebook讚佢呢個Facebook網頁
係呢個時候店員提醒我哋,如果我哋喺Facebook讚佢呢個Facebook網頁嘅話,就即刻送兩個八爪魚嘅薯蓉。攞出嚟時候係用紫菜包住個薯蓉。食落去雖然唔多見到有八爪魚但係味道都幾好,包埋個紫菜味好特別下。
整體來說講成個餐好正,而且都真係幾齊全。一個套餐有齊晒前菜,湯,飲品同埋讓食,非常之滿足。另外仲見到有啲人食午市嘅燒烤餐,拎出嚟都十分之精美,價錢都好似係百幾蚊,好有興趣下次再嚟試吓。
2016-10-25 607 views
今日4人2點半去食燒牛lunch set 有8折優惠,點了3份$168燒肉商務餐,一份三色刺身定食,再散點厚牛舌及和牛扒,石鍋泡菜海鮮湯,整體牛肉及刺身都唔錯,上菜都快地方都坐得舒適
,上菜都快
地方都坐得舒適
2016-10-25
$280 (Tea)
  • 薄燒和牛
2016-10-20 977 views
在網上見過blogger 介紹,算是慕名而來吧,來之前是十分期待呢度嘅牛肉😋入去坐低,環境都唔錯,而且商業區晚上較靜,其實幾舒適嘅。我地有訂位所以有卡位坐,相當闊落。打開餐牌,好多牛呀😅選擇困難,想起之前睇人介紹話套餐抵食質素唔錯,就揀最貴的二人前 霜降日本和牛海鮮套餐啦。前菜的蟹肉薯蓉沙律,沒特別。跟住上左一味松葉蟹味噌甲羅燒,店員話燒到d 汁滾起就食得,等呀等,滾起後第一口,好蟹呀😍😍😍佢係蟹肉混青瓜絲,加入味噌,蟹味濃,汁少少厚身,加埋青瓜岩岩好。跟住到海鮮野菜拼盤,生蠔賣相好吸引呀,佢差不多全部海鮮都夾左牛油,好期待😳可惜食完後期待完全掃空,d 海鮮好唔新鮮,唔係霉霉地(大蝦)就係無曬味,連加埋牛油都無味,得魷魚正路d.食完海鮮後,等咗好一陣都無牛肉上🤔問侍應佢地先好似恍然大悟咁上牛,我哋除左餐跟既和牛,仲加左一口牛一碟。老實講,我本身以為a la carte 的牛會好味d 靚d, 但竟然好失望,一口牛又肥又un, 食落有筋😞反而跟餐的和牛幾唔錯,薄切得剛好,好容易燒仍十分juicy, 食完有唔夠喉既感覺!最後的石鍋飯不提也罷,好濕,唔好食。埋單時,舉了好耐手,眼前兩位侍應眼都

前菜的蟹肉薯蓉沙律,沒特別。

最後的石鍋飯不提也罷,好濕,唔好食。

埋單時,舉了好耐手,眼前兩位侍應眼都只係叮住手機😟就算唔爆場都要不時留意嘛

總結,海鮮絕對係伏,牛就唔錯😋
2016-10-19
2016-09-27 1326 views
官塘又一間好坐的商務午餐點。今次係第二次前往。萌係一間日式烤肉餐廳,其實中午燒燒下係幾過癮的事。可惜今次商務午餐,燒烤大煙。大家怕尷尬,所以都分別點了魚生餐和壽司餐來食。餐牌上每個set lunch 都過百。係官塘區真的不用大驚小怪。這價錢的比比皆是。但有時真的覺得值得嗎?如果這價錢係尖沙咀或銅鑼灣也不過如是,但我得到的服務絕對比下三流的官塘區要好。好似今日咁。一個三色魚生飯等了足足半個鐘。why ? 無人話你知點解。塲面只是尷尬地全台等。再等。什麼烏冬面,石頭飯都發脹和變冷飯。但我們的魚生飯還是沒有跡象出現。實在忍不住問。答案係甜蝦解凍中!!難道午餐時段沒有任何准備嗎?這餐飯塲面真的十分尷尬,大家合作伙伴也沒有好好的談些什麼。因為大家都係度坐等吞口水。真係第一次食生嘢要咁囉。最過份係無人途中講聲俾大家聽。以後真的不敢再來。Ps 食物真的只是so so !
Ps 食物真的只是so so !
三色魚生飯