2021-11-24 63 views
前幾日同朋友去開尖沙咀行街,見到有一間日本嘢,門口嘅裝修幾靚,好有神秘感。員工嘅服務幾好,整個用餐過程嘅時候,員工會不停幫我哋倒茶。Omakase $888/位鱈魚乾鱈魚乾香脆,有淡淡的魚香味,加上蛋黃醬一流。鮮果野菜沙律餐廳用上咗青蘋果,面上有魚干,整個配搭幾開胃。汁燒南非鮑魚鮑魚份量好大,味道燒得啱啱好,唔會太過火。燒白子唔鍾意食白子嘅朋友都可以試一試,佢唔會太腥,入口即溶。蜜柑鯛作為刺身嘅蜜柑鯛,鮮味好足,配埋漬物一齊食,整個配搭幾好。鹽焗銀杏銀杏苦中帶甜,甜中又帶少少苦,幾得意。免治雞肉棒將免治雞肉棒放入日本蛋,撈埋蛋漿一齊食好好食。燒牛肋肉配小蘆筍牛肉好重牛肉味,配埋小蘆筍一齊食,幾好味。鹽燒花竹蝦花竹蝦好燒得好香,蝦肉味好鮮甜。燒油揚油揚幾特別,之前都未食過。燒白鱔白鱔嘅皮燒得香脆,咬落去卜卜聲。鹿兒島黑豚豬腩肉豬腩肉同埋香蔥蝦醬一齊燒,蝦醬將成個豬肉味帶咗出嚟。清湯烏冬白布烏冬作為主食。甜品冧酒焦糖燒菠蘿,綠茶蕨餅配十勝紅豆醬,唔錯。

Omakase $888/位

鱈魚乾
鱈魚乾香脆,有淡淡的魚香味,加上蛋黃醬一流。

鮮果野菜沙律
餐廳用上咗青蘋果,面上有魚干,整個配搭幾開胃。

汁燒南非鮑魚
鮑魚份量好大,味道燒得啱啱好,唔會太過火。

燒白子
唔鍾意食白子嘅朋友都可以試一試,佢唔會太腥,入口即溶。

蜜柑鯛
作為刺身嘅蜜柑鯛,鮮味好足,配埋漬物一齊食,整個配搭幾好。

鹽焗銀杏
銀杏苦中帶甜,甜中又帶少少苦,幾得意。

免治雞肉棒
將免治雞肉棒放入日本蛋,撈埋蛋漿一齊食好好食。

燒牛肋肉配小蘆筍
牛肉好重牛肉味,配埋小蘆筍一齊食,幾好味。

鹽燒花竹蝦
花竹蝦好燒得好香,蝦肉味好鮮甜。

燒油揚
油揚幾特別,之前都未食過。

燒白鱔
白鱔嘅皮燒得香脆,咬落去卜卜聲。

鹿兒島黑豚豬腩肉
豬腩肉同埋香蔥蝦醬一齊燒,蝦醬將成個豬肉味帶咗出嚟。

清湯烏冬
白布烏冬作為主食。

甜品
冧酒焦糖燒菠蘿,綠茶蕨餅配十勝紅豆醬,唔錯。
2021-11-15 503 views
前幾日同朋友去左呢間專門食串燒嘅omakase餐廳,慶祝佢嘅生日。Omakase $888/位鱈魚乾鱈魚乾好香脆,點埋沙律醬令人食唔停口。鮮果野菜沙律鮮果係青森蘋果,另外仲有一種叫做小女子一夜干嘅魚仔。鹹鹹地嘅魚仔配上清甜嘅青森蘋果幾好味。汁燒南非鮑魚鮑魚好大隻,用左燒汁同埋七味粉去燒,味道適中,唔會過鹹。鮑魚入口彈牙。燒白子入口即溶,鮮味十足。蜜柑鯛食落又真係覺得有淡淡嘅蜜柑味,清新好食。隔離有wasabi味嘅漬物同埋清甜嘅番茄仔。鹽焗銀杏用鹽焗銀杏幾特別。免治雞肉棒點埋蛋漿食好滑好好食,蛋香十足。燒牛肋肉配小蘆筍牛肋肉滑嫩得黎又有少少咬口,牛味好濃。食一片牛肉再食一條小蘆筍就唔會膩。鹽燒花竹蝦花竹蝦好香,食落好鮮甜。連蝦殼都燒得香脆,可以試下食少少蝦殼。燒油揚上面係吞拿魚蓉,吞拿魚蓉嘅份量好多,好滿足。燒白鱔店員會喺我地面前灑上柚子皮。底下有塊燒得好香脆嘅白鱔皮,配埋好滑嫩嘅白鱔,咬落去充滿肉汁。鹿兒島黑豚豬腩肉作為最後一份串燒一啲都唔令人失望。上面配上長洲嘅蝦醬同埋青蔥,蝦醬嘅鹹香配上肥瘦相間嘅豬腩肉,再加上青蔥去消除油脂感,非常出色嘅配搭。清湯烏冬有昆布同埋一啲菇。同埋呢個係白

Omakase $888/位

鱈魚乾
鱈魚乾好香脆,點埋沙律醬令人食唔停口。

燒白子
入口即溶,鮮味十足。

蜜柑鯛

鹽焗銀杏
用鹽焗銀杏幾特別。

免治雞肉棒
點埋蛋漿食好滑好好食,蛋香十足。

燒牛肋肉配小蘆筍

鹽燒花竹蝦

燒油揚
上面係吞拿魚蓉,吞拿魚蓉嘅份量好多,好滿足。

鹿兒島黑豚豬腩肉

清湯烏冬
有昆布同埋一啲菇。同埋呢個係白布烏冬,一大塊咁過,都幾特別。

甜品
係冧酒焦糖燒菠蘿,綠茶蕨餅配十勝紅豆醬。菠蘿好清甜,又有淡淡冧酒香。十勝紅豆嘅甜度都好高,好食。
2021-11-14
2021-11-15 52 views
好耐無食omakase,所以今日約咗朋友去尖沙咀一間叫「黑木」既餐廳一齊食,餐廳好有日式居酒屋風味,好舒服。首先係一個沙律,有無花果,加埋酸酸甜甜既汁,好開胃。好香口既燒鱈魚乾,加埋沙律醬食真係令人食唔停手! 清酒燒蛤蜊,蛤蜊好新鮮,加埋清酒既香味好creamy 既燒白子,同埋叫海雲好似海藻,仲有酸酸嘅汁,好特別既感覺免治雞肉串配溫泉蛋,啱啱燒好既雞肉串加落溫泉蛋到一齊食,真係正左至右係甘草蕃茄,蜜柑鯛,准山漬松葉蟹肉燒油揚明太子醬燒意大利青瓜免治雞肉燒冬菇燒白鰻,加埋新鮮柚子皮嘅粉上去燒黑毛豬腩昆布清湯甜品係冧酒焦糖燒菠蘿同埋抹茶蕨餅
首先係一個沙律,有無花果,加埋酸酸甜甜既汁,好開胃。

好香口既燒鱈魚乾,加埋沙律醬食真係令人食唔停手!

清酒燒蛤蜊,蛤蜊好新鮮,加埋清酒既香味

左至右係甘草蕃茄,蜜柑鯛,准山漬

松葉蟹肉燒油揚

明太子醬燒意大利青瓜

免治雞肉燒冬菇

燒白鰻,加埋新鮮柚子皮嘅粉上去

燒黑毛豬腩

昆布清湯

甜品係冧酒焦糖燒菠蘿同埋抹茶蕨餅
2021-11-11 71 views
今晚同老婆去了尖沙咀食日本菜,餐廳以omakase 為主,每晚食材都不同,多以當天時令或新鮮為題。鹽燒銀杏:銀杏有淡淡的苦味,獨特香味入口難忘。三小碟:芥末青瓜魷魚帶微微辣香;燒白子以薑調味,表面燒至略有焦香,入口creamy;蜜金鯛入口甘香鮮甜,微微火炙帶出魚油甘香。免治雞肉棒:雞肉帶點咬口,點上蛋汁令雞肉更滑。燒油揚配松葉蟹肉及蟹膏:油揚燒至微脆,表面的蟹肉鮮甜,蟹膏味道濃郁。燒牛肋肉配蘆筍:牛肋肉燒至表面帶焦香,中間還有點粉色,加上蒜蓉芥末子汁,入口帶點辛味,肉味濃郁且嫩;蘆筍爽脆。燒鰻魚配新鮮柚子皮:生燒鰻魚火喉控制剛好,燒皮皮脆肉彈,鰻魚肉肉汁豐富又鮮甜。昆布白布烏冬:烏冬配上昆布湯底,昆布蓉入口鮮甜帶點海水香,烏冬比較爽口。冧酒焦糖燒菠蘿配十勝紅豆蕨餅:菠蘿外脆又juicy,加上傳統的蕨餅作結,十分滿足的一餐。
鹽燒銀杏:銀杏有淡淡的苦味,獨特香味入口難忘。

免治雞肉棒:雞肉帶點咬口,點上蛋汁令雞肉更滑。

2021-11-09 60 views
這間位於尖沙咀的黑木,門口裝修充滿和風,以木系為主,這裏主打食串燒。鱈魚干鱈魚干跟平時的略有不同,比較香脆。鮮果野菜沙律沙律菜新鮮爽脆,配上酸甜醋汁,十分開胃,少女一夜干有魚肉咸鮮味,無花果及梨香甜。免治雞肉棒雞肉棒表面淋上燒汁,帶點甜香,半熟溏心蛋蛋味濃郁又滑,雞肉嫩腍。燒鰻魚配新鮮柚子皮鰻魚燒至表皮香脆,肉質彈牙,十分新鮮,加了些柚子皮更刺激味蕾。燒雞腎雞腎加了點檸檬汁令其更香,亦可減輕內臟味,雞腎略有咬口。鹿兒島燒豚腩肉配長洲蝦醬豚腩一上枱就有陣陣的蝦醬香,表面葱花令其更添香味,腩肉爽口油脂位帶爽,蝦醬咸鮮香味中又帶點甜味平衡一下。昆布白布烏冬爽口的烏冬配上昆布湯,清淡中又帶點鮮。冧酒焦糖燒菠蘿配十勝紅豆蕨餅菠蘿上枱時還冒煙,表面焦糖香脆,菠蘿香甜多汁;蕨餅煙煙韌韌配上香甜紅豆。

鱈魚干
鱈魚干跟平時的略有不同,比較香脆。

燒鰻魚配新鮮柚子皮

燒雞腎
雞腎加了點檸檬汁令其更香,亦可減輕內臟味,雞腎略有咬口。

鹿兒島燒豚腩肉配長洲蝦醬

昆布白布烏冬
爽口的烏冬配上昆布湯,清淡中又帶點鮮。

冧酒焦糖燒菠蘿配十勝紅豆蕨餅
2021-11-09 414 views
平時食Omakase都以刺身魚生為主,反正不時不食。最近反而朋友推介了一家以串燒為主打的居酒屋,聽起來相當有趣就馬上試試。居酒屋位於韓國街街尾,店面比較低調,去到附近記得要黑木門前的小燈~【燒鱈魚乾】Omakase以燒鱈魚乾打頭炮,鱈魚乾燒得香脆,特別適合佐酒。【土耳其無花果一夜干沙律】有別於一般蔬菜沙律,黑木加添了新鮮的土耳其無花果,口感軟腍,味道清甜。另外還配上魚仔一夜干,魚味非常濃郁,整體配搭的味道豐富。【清酒燒白貝】清酒完全將白貝的鮮味帶出,還帶著陣陣米酒香味。而師傅特別調製了醬汁並加上日本特色的香草,提鮮之餘又份外惹味。【沖繩海藻漬】這個海藻漬用上沖繩盛產的海藻,而且中間更混入了三文魚鼻軟骨,透明狀的軟骨加添了爽脆的口感。海藻漬裡面還混入了薑蓉、甘草和蕃茄,中和一下海藻漬的酸度。【免治雞肉棒】雞肉棒中混入了少許軟骨,比較有咬口。加上日本溫泉蛋醬油,口感更加豐富,還很順滑。【燒牛肉】牛肉外層燒至微焦,裡面保留到肉汁,配上芥末醬更突出到牛肉的肉香,順便也減輕油膩感。【脆油揚 拖羅蓉】油揚外層燒得非常香脆,面頭鋪上滿滿的火炙拖羅蓉,整體又脆又軟的感覺非常特別。【意大利青瓜明太子醬】

【燒鱈魚乾】

【清酒燒白貝】

【沖繩海藻漬】

【免治雞肉棒】

【燒牛肉】

【脆油揚 拖羅蓉】

【意大利青瓜明太子醬】
意大利青瓜味道比一般更清甜更多汁,即使燒烤過後依然十分水潤。另外配上鹹香的明子醬更加鮮味。

【燒白鰻】
白鰻的肉質相當彈牙結實,白鰻上被灑上點點新鮮柚子皮,味道更清新,還能撇除腥味。

【鹿兒島豚肉燒 用長洲蝦醬】
作為以串燒作主打的店,當然要有一些特色啲產物。這個鹿兒島豚肉crossover長洲蝦醬就非常特色,而且味道十分合拍又惹味。

【昆布白布烏冬】
昆布湯底簡單清甜,裡面還配有沖繩海藻。白布烏冬厚薄適中,質地軟滑。

【特色甜品
宇治金時綠茶蕨餅配上焦糖燒菠蘿,具有日本特色之餘又滿足到甜品的胃~
2021-11-09 472 views
今日朋友仔帶我試新野,就係串廚師發板,廚師發板就食得多,但串廚師發板就真係第一次食。「串燒Omakase」 $888/一位鱈魚乾 - 鱈魚干燒得很香脆,不點沙律醬會食到燻鱈魚味,點了加咗七味粉的沙律醬,又會有另一番風味。小女子魚乾土耳其無花果沙律 - 西班牙無花果很甜,配上燒魚仔,香香脆脆,再以酸酸的汁醬配合,十分開胃汁煮八爪魚、花螺、蕃茄 - 汁煮八爪魚十分鮮甜汁燒南非鮑魚 - 鲍鱼鲜甜,口感爽爽的,十分美味沖繩海藻燒白子。草物鹿兒島免冶雞肉棒配日本溫泉蛋 - 鷄肉嫩滑,外脆內軟,加蛋一起吃更加順滑。燒美國Angus牛肋肉配芥末子醬 - 香濃牛味,生熟度剛好,配上芥末子醬吃,另有一番風味油揚拖羅配紫洋蔥 - 拖羅用火燒逼岀魚脂香,口感軟綿,配一點紫洋蔥,更加香,不錯明太子醬 配 意大利青瓜 - 燒過的意大利青瓜帶點焦香,再配明太子醬很提鮮燒白鱔 - 燒白鱔皮脆肉滑,入口甘香,帶有魚的甜味鹿兒島黑豚肉配大澳蝦膏 -  這個菜式真是第一見,吃下去有點似我們中式的蝦膏蒸豬肉,再配上一大堆香蔥,是重口味之選昆布清湯 配 白布烏冬舞茸菇  - 昆布清湯放入了舞茸菇十分清爽,白布烏冬大大塊,也很

「串燒Omakase」 $888/一位

小女子魚乾土耳其無花果沙律
汁煮八爪魚、花螺、蕃茄 - 汁煮八爪魚十分鮮甜
汁煮八爪魚、花螺、蕃茄
花螺
汁燒南非鮑魚 - 鲍鱼鲜甜,口感爽爽的,十分美味
沖繩海藻燒白子。草物
沖繩海藻燒白子。草物
鹿兒島免冶雞肉棒配日本溫泉蛋
燒美國Angus牛肋肉配芥末子醬
油揚拖羅配紫洋蔥

明太子醬 配 意大利青瓜
燒白鱔 - 燒白鱔皮脆肉滑,入口甘香,帶有魚的甜味

鹿兒島黑豚肉配大澳蝦膏
昆布清湯 配 白布烏冬舞茸菇  - 昆布清湯放入了舞茸菇十分清爽,白布烏冬大大塊,也很滑溜
昆布清湯 配 白布烏冬舞茸菇
最後來一個甜品,為這餐飯畫上完美句號,
焦糖燒菠蘿配紅豆及綠茶厥餅 - 菠蘿很清甜
焦糖燒菠蘿配紅豆及綠茶厥餅

燒美國Angus牛肋肉配芥末子醬
焦糖燒菠蘿配紅豆及綠茶厥餅
2021-11-07 44 views
Omakase 就食過幾次,今次就第一次食串燒嘅廚師發板店員好親切,一坐低就加茶同準備前菜俾我哋食首先食咗個脆卜卜嘅雪魚乾,如果飲酒嘅送酒一流仲有個無花果魚乾沙律,無花果好新鮮好甜,配上魚乾嘅甘香同少少沙律醬,味道好特別到重頭戲啦,有汁燒南非鮑魚,雖然係汁燒但係又唔會冚左鮑魚嘅鮮味,火候控制得好好,唔會韌另外仲有炙燒秋刀魚,做法似刺身,秋刀魚本身就比較濃味但又配上巨峰提子酸醋汁,如果鍾意食時令魚嘅一定要食免治雞肉棒去好多食串燒嘅地方都有得食,呢一度嘅雞肉棒都唔會令你失望,因為好有肉汁臨食主菜之前有白子配海澡漬物上面,仲有啲薑蓉,令口腔清新更開胃然後突然間一轉,就有一個感覺好似fusion菜,花螺配椒麻香油,鍾意食麻辣嘅人就一定要試個汁,好好食,夠麻夠香,螺肉新鮮脆口蔬菜方面就有明太子燒露筍,蘆筍好夠柔嫩,鮮嫩冇渣蟹膏蟹肉油揚都好吸引,個油揚烤到卜卜脆,蟹肉一梳梳,啖啖肉,仲要配啲蟹膏,好邪惡燒白鱔,魚身夠新鮮,個皮燒到脆卜卜,冇得輸蝦醬豬腩肉,根據個店員講,蝦醬係來自長洲嘅,但係呢一個配搭真係好好食,蝦醬嘅鮮味,好惹味,第一次咁樣食主食就有白姬松茸白布烏冬 ,食到尾聲階段有啖湯飲下係幾
Omakase 就食過幾次,今次就第一次食串燒嘅廚師發板
店員好親切,一坐低就加茶同準備前菜俾我哋食
首先食咗個脆卜卜嘅雪魚乾,如果飲酒嘅送酒一流
蔬菜方面就有明太子燒露筍,蘆筍好夠柔嫩,鮮嫩冇渣
燒白鱔,魚身夠新鮮,個皮燒到脆卜卜,冇得輸
主食就有白姬松茸白布烏冬 ,食到尾聲階段有啖湯飲下係幾暖胃嘅
最後仲有甜品為我哋呢餐完美作結
2021-11-07 33 views
今日男朋友話帶我去食好西 黎咗呢間廚師發板日式餐廳到食晚飯 餐廳座位就唔算多 所以最好要訂枱話明廚師發板 我哋乜嘢都唔使煩 一坐低就有嘢食 一共食咗大概十款嘢食 特別深刻嘅有汁燒鮑魚 因為鮑魚新鮮 又大隻又厚肉 保留到鮮嘅鮮味另外串燒雞肉棒都好味 夠肉汁 仲配左一隻溏心蛋溝埋食另外仲有一種串燒係燒豆卜上面加咗啲蟹膏蟹肉 豆卜燒到卜卜脆 面頭鋪滿蟹肉蟹膏 令人回味無窮而肉類嘅串燒亦有蝦醬燒豬腩肉 又香又惹味 食完好多款嘢食之後仲有個白姬松茸白布烏冬作為澱粉既主食 咁大塊烏冬我都係第一次食最後甜品仲有焦糖燒菠蘿同埋紅豆配綠茶蕨餅作結 菠蘿上既時候仲出緊煙 夠甜 好滿足

另外串燒雞肉棒都好味 夠肉汁 仲配左一隻溏心蛋溝埋食

而肉類嘅串燒亦有蝦醬燒豬腩肉 又香又惹味

2021-11-05 63 views
今晚和朋友去了尖沙咀一間日式餐廳「黑木」食晚飯這間餐廳主打係「串燒Omakase」,每位 $888,包括:1️⃣ 鱈魚乾🥢 鱈魚乾 烤得好脆口,一個好開胃的小食2️⃣ 小女子魚乾土耳其無花果沙律🥗 無花果沙律 好新鮮3️⃣ 汁煮八爪魚、花螺、蕃茄🐙 汁煮八爪魚有少少辣辣哋,螺肉幾爽甜,蕃茄都新鮮,一個不錯的前菜4️⃣ 汁燒南非鮑魚🇿🇦 鮑魚大大隻,爽口又彈牙5️⃣ 沖繩海藻燒白子🇯🇵 白子入口感覺滑膩,口感特別6️⃣ 免冶雞肉棒 配 日本溫泉蛋🐔 雞肉棒 外層焦香,裏面嘅肉汁都幾豐富,再撈埋溫泉蛋一起食,真的幾好味7️⃣ 燒美國Angus牛肋肉 🇺🇸 牛肋肉 有濃烈的烤肉香味,再加上芥末子醬,真的不錯8️⃣ 拖羅油揚🥢 最底層係油揚,燒至少少脆,上面係肥美嘅拖羅,最上層則鋪滿了紫洋蔥,層次分明又美味9️⃣ 明太子醬 配 意大利青瓜🇮🇹 用上清甜爽脆嘅意大利青瓜,上面加上少許明太子醬,賣相吸引,簡單又美味🔟 燒白鱔 🔥 白鱔烤得剛剛好,皮脆肉厚,食落口好肥美1️⃣1️⃣ 鹿兒島黑豚肉 配 大澳蝦膏🐷 黑豚肉 配 大澳蝦膏 ,估唔到又OK喎,這個配搭幾有趣1️⃣2️⃣ 昆布清湯 配 白布烏冬舞茸菇🍜 昆布清湯加上滑滑的白布烏冬及舞茸菇,健康
今晚和朋友去了尖沙咀一間日式餐廳「黑木」食晚飯

1️⃣ 鱈魚乾
鱈魚乾
🥢 鱈魚乾 烤得好脆口,一個好開胃的小食

2️⃣ 小女子魚乾土耳其無花果沙律
小女子魚乾土耳其無花果沙律
🥗 無花果沙律 好新鮮

3️⃣ 汁煮八爪魚、花螺、蕃茄
汁煮八爪魚、花螺、蕃茄

4️⃣ 汁燒南非鮑魚
汁燒南非鮑魚
🇿🇦 鮑魚大大隻,爽口又彈牙

5️⃣ 沖繩海藻燒白子
沖繩海藻燒白子
🇯🇵 白子入口感覺滑膩,口感特別

6️⃣ 免冶雞肉棒 配 日本溫泉蛋
免冶雞肉棒 配 日本溫泉蛋

7️⃣ 燒美國Angus牛肋肉
燒美國Angus牛肋肉
🇺🇸 牛肋肉 有濃烈的烤肉香味,再加上芥末子醬,真的不錯

8️⃣ 拖羅油揚
拖羅油揚

9️⃣ 明太子醬 配 意大利青瓜

🔟 燒白鱔
🔥 白鱔烤得剛剛好,皮脆肉厚,食落口好肥美

1️⃣1️⃣ 鹿兒島黑豚肉 配 大澳蝦膏
鹿兒島黑豚肉 配 大澳蝦膏
🐷 黑豚肉 配 大澳蝦膏 ,估唔到又OK喎,這個配搭幾有趣

1️⃣2️⃣ 昆布清湯 配 白布烏冬舞茸菇
昆布清湯 配 白布烏冬舞茸菇
🍜 昆布清湯加上滑滑的白布烏冬及舞茸菇,健康又好味

1️⃣3️⃣ 焦糖燒菠蘿 配 紅豆及綠茶厥餅
焦糖燒菠蘿 配 紅豆及綠茶厥餅
🍮 甜品一共有三小款,分別係 燒菠蘿🍍、紅豆及綠茶厥餅

價格💰:$1,954 ($1,776 + 服務費$177.6)
2021-10-29 49 views
經過左好多次尖沙咀金巴利街都冇留意過呢一間小店,門口雖小但係和風十足,恍如置身日本橫町,一入門口環境裝修以木系係主,坐得感覺柔和舒適除左飲品呢到冇一個固定menu,全部交俾廚師發板第一樣安排既就係小食:鱈魚條,燒得香口又脆口,好夾配埋蛋黃醬海鮮安排左白貝&燒蛤利,燒酒加埋原汁原味既海鮮,配埋蒜蓉醬帶出另外一種鮮味沖繩醋燒白子,師傅介紹白子係依家時令食物,少少酸酸地咁好開胃免治雞肉棒加埋燒汁好香口,將日本溫泉蛋攪拌點埋雞肉棒食落口感更滑九州雞肉釀冬菇,冬菇燒完keep到好juicy, 上面免治雞肉入面有少少軟骨增加口感燒白鰻配新鮮柚子皮昆布烏冬每一樣食材精緻獨有,餐廳員工上每一道菜都有介紹清楚,整體賣相味道都好好既廚師發板體驗

除左飲品呢到冇一個固定menu,全部交俾廚師發板

燒白鰻配新鮮柚子皮

昆布烏冬

2021-10-21
  • 鱈魚乾
  • 雞肉棒
  • 溫泉蛋雞軟骨串
2021-10-28 646 views
最近有位好姊妹好像對日本料理上了癮般~經常約我去食日本菜,最近她物色到一間位於尖沙咀的日式串燒Omakase「黑木」,今晚又可以跟她食omakase了~🤤餐廳的門面好低調,帶有濃濃的日本居酒屋感覺,而餐廳內部亦簡單清雅,令人感覺好舒服自在。食Omakase最好的就是什麼都交由餐廳安排,不用糾結食什麼,又可以試到一些平時沒有食過的料理。【鱈魚乾配沙律醬】作為餐前小食,鬆脆香口,佐酒一流。【土耳其無花果配小女子一夜干沙律】清新開胃,無花果的清甜正好跟帶有濃濃鹹香的小女子一夜干很配合。【清酒煮蜆】蜆肉肥美爽口,味道好鮮甜,配上餐廳調配的三葉醬更惹味。【海藻冰頭漬】 冰頭即是三文魚的鼻軟骨,口感爽脆,跟海藻一起食的口感更豐富,調味酸酸甜甜中帶點淡淡薑味,而且小番茄極甜多汁,好好味。【自家製免治雞肉棒】彈牙的雞肉棒加上日本溫泉蛋醬油,口感好柔軟,而且醬汁甜甜的,不錯。【帶子配海帶、山藥及牛蒡漬】帶子切成一塊塊拌海帶,口感和味道更加提升了。而漬物的調味得宜,好開胃。【燒牛肉】外層燒得香口,裡面保留到肉汁,配芥末籽醬更突出到濃濃的牛肉香。【脆油揚配拖羅蓉】油揚的外層脆脆的,加上經火炙的拖羅蓉,形成外

【鱈魚乾配沙律醬】
作為餐前小食,鬆脆香口,佐酒一流。

【土耳其無花果配小女子一夜干沙律】

【清酒煮蜆】
蜆肉肥美爽口,味道好鮮甜,配上餐廳調配的三葉醬更惹味。

【海藻冰頭漬】

【自家製免治雞肉棒】

【帶子配海帶、山藥及牛蒡漬】

【燒牛肉】

【脆油揚配拖羅蓉】
油揚的外層脆脆的,加上經火炙的拖羅蓉,形成外脆內軟的口感,而拖羅的油香好突出,乾蔥頭粒正正把油膩感減低,恰到好處。

【意大利青瓜配明太子醬】
意大利青瓜特別清甜而且好多汁,配鹹香的明子醬實在出色。

【燒白鱔】
白鱔平均地燒得香口,香脆惹味,而且肉質紮實,師傅在白鱔灑上新鮮的柚子皮,令味道更清新。

【鹿兒島豚肉燒】
彈牙的豚肉以長洲蝦醬調味,味道好特別又惹味,豚肉的肉汁跟蝦醬的鹹香特別配。

【昆布白布烏冬】
昆布湯底清淡鮮甜,白布烏冬好滑身,口感彈牙,配海藻一起食好好味。
甜品
綠茶蕨餅配紅豆燒菠蘿,綠茶配紅豆就是不會令人失望的組合,加上蕨餅好滑溜又有彈性,而燒菠蘿外層加了一層焦糖,口感豐富又多汁。

總括來說,我們都好滿意今餐的omakase,職員的服務都好有禮,而且每樣料理都會仔細介紹,好用心。
2021-10-18
  • 雞肉棒
  • 鱈魚乾
  • 鹿兒島豚肉燒
  • 海藻冰頭漬
今日同男朋友去尖沙咀呢間叫「黑木」嘅日式串燒居酒屋食omakase 😋先嚟一個燒鱈魚乾,鱈魚乾本身好脆,點埋沙律醬食真係好夾!之後係沙律,個汁酸酸甜甜,好開胃:呢個係清酒燒蛤蜊,有幾重嘅清酒味,襯托出蛤蜊嘅鮮甜:呢個係燒白子,呢次係我人生第一次食白子,我覺得佢個口感有啲似蠔,都係好creamy! 下面嘅係叫海雲,係海藻嘅一種,一絲絲,口感有啲似髮菜,因為有醋,所以酸酸嘅,食落好refreshing:中間嘅係蜜柑鯛,左右兩邊係甘草蕃茄同准山漬:免治雞肉串配溫泉蛋:松葉蟹肉燒油揚,塊油揚燒到好脆,好有口感:明太子醬燒意大利青瓜:免治雞肉燒冬菇:燒白鰻,侍應仲好細心幫我哋即刻刨咗啲新鮮柚子皮嘅粉上去:燒黑毛豬腩,上面有蝦膏醬,好惹味:昆布清湯:甜品仲有冧酒焦糖燒菠蘿同埋抹茶蕨餅,為呢一餐畫上完滿句號 😋

先嚟一個燒鱈魚乾,鱈魚乾本身好脆,點埋沙律醬食真係好夾!

之後係沙律,個汁酸酸甜甜,好開胃:

呢個係清酒燒蛤蜊,有幾重嘅清酒味,襯托出蛤蜊嘅鮮甜:

中間嘅係蜜柑鯛,左右兩邊係甘草蕃茄同准山漬:

免治雞肉串配溫泉蛋:

松葉蟹肉燒油揚,塊油揚燒到好脆,好有口感:

明太子醬燒意大利青瓜:

免治雞肉燒冬菇:

燒白鰻,侍應仲好細心幫我哋即刻刨咗啲新鮮柚子皮嘅粉上去:

燒黑毛豬腩,上面有蝦膏醬,好惹味:

昆布清湯:

2021-10-23 46 views
餐廳佈置是簡約木系風,感覺舒服,店員每道菜都細心講解,非常有誠意。前菜是無花果沙律,很清新的感覺。緊隨其後是清酒煮白貝和東京灣蛤蜊,新鮮香甜,清酒味很突出。免治雞肉棒-最喜歡的一道菜,醬汁味道剛好,雞肉包了少量雞軟骨,豐富了口感。九洲雞肉釀冬菇-另一道好菜,冬菇好香,釀上雞肉很特別。明太子醬意大利青瓜-很有驚喜的一道菜,第一次遇到黃色的青瓜,一入口就是很香的明太子味,之後就出青瓜的甜味,兩種味配合得很好。油揚松葉蟹、蝦醬燒黑豚豬腩和昆布烏冬也很出色,超大的烏冬很特別。
前菜是無花果沙律,很清新的感覺。
緊隨其後是清酒煮白貝和東京灣蛤蜊,新鮮香甜,清酒味很突出。
九洲雞肉釀冬菇-另一道好菜,冬菇好香,釀上雞肉很特別。
2021-10-21
Dinner
朋友知我愛食日本料理,所以早已book了尖沙咀居酒屋~黑木,於放工共進愉快晚餐。.原來這店是主要食串燒OMAKASE,我們都是初嚐,所以十分期待。..【鱈魚片】這鱈魚片十分酥脆,口感好似薯片咁脆卜卜,沾上七味粉沙律醬更開胃呢!..【沙律】沙律有土耳其無花果, 一夜干魚,菜及甘筍, 配上酸酸的醋,好開胃。..【清酒燒白貝及蛤蜊】燒後白貝及蛤蜊入口內沒沙,口感紮實鮮甜口感,而大大隻就是白貝好清甜肥美,沾點有三葉反麻油香秘醬更美味。..【火炙鯖魚】  火炙鯖魚是經過醋漬,可達提升味道,而且經過火炙的皮會增強油香,口感似半生熟的,而底下是酸酸的醋漬黏滑的沖繩水雲。..【鹿兒島免治雞肉】免治雞肉棒非常有口感, 內有雞肉及雞軟骨,具有濃濃雞味,蘸點蛋汁來吃,加倍滑溜可口。..【美國牛肉】美國牛肉一口咬好有口感,有濃濃牛香味,沾點芥末子醬,別有風味。..【漬物鮑魚】這漬物鮑魚口感爽彈,配上甜漬物,更突出鮑魚獨有的鮮味,而底下配有紫蘇 ,青瓜及蕃茄仔。..【火炙拖羅配油陽】拖羅以火炙形式逼岀魚脂香,令肉質軟綿,口感討好,加上有紫洋蔥點點綴更滋味,而底下是脆脆的油陽,一咬下有多種口感, 回味無窮。..【
朋友知我愛食日本料理,
所以早已book了尖沙咀居酒屋~黑木,
於放工共進愉快晚餐。
原來這店是主要食串燒OMAKASE,
我們都是初嚐,所以十分期待。
鱈魚片
這鱈魚片十分酥脆,口感好似薯片咁脆卜卜,
沾上七味粉沙律醬更開胃呢!
沙律
沙律有土耳其無花果, 一夜干魚,
菜及甘筍, 配上酸酸的醋,好開胃。
清酒燒白貝及蛤蜊
燒後白貝及蛤蜊入口內沒沙,
口感紮實鮮甜口感,而大大隻就是白貝好清甜肥美,
沾點有三葉反麻油香秘醬更美味。
火炙鯖魚
火炙鯖魚是經過醋漬,可達提升味道,
而且經過火炙的皮會增強油香,
口感似半生熟的,而底下是酸酸的醋漬黏滑的沖繩水雲。
鹿兒島免治雞肉
免治雞肉棒非常有口感,
內有雞肉及雞軟骨,具有濃濃雞味,
蘸點蛋汁來吃,加倍滑溜可口。
美國牛肉
美國牛肉一口咬好有口感,
有濃濃牛香味,沾點芥末子醬,別有風味。
漬物鮑魚
這漬物鮑魚口感爽彈,配上甜漬物,
更突出鮑魚獨有的鮮味,
而底下配有紫蘇 ,青瓜及蕃茄仔。
火炙拖羅配油陽
拖羅以火炙形式逼岀魚脂香,
令肉質軟綿,口感討好,加上有紫洋蔥點點綴更滋味,
而底下是脆脆的油陽,一咬下有多種口感, 回味無窮。
明太子燒意大利青瓜
意大利青瓜清甜可口超爽脆,
加添咸香明太子更添美味。
燒白鰻
這白鱔燒得好有魚香,表面有焦香味逼人,
入口香脆,已灑上柚子皮及醬汁,分外鮮味。
鹿兒島豚肉
這鹿兒島豚肉串燒好濃濃咸香,
 全因豚肉放左大澳蝦醬,
咸香惹味,爽彈嫩滑!
昆布白布烏冬
白布烏冬口感煙韌又滑溜,
配上清淡昆布湯,味道不錯。
甜品
有三款甜品, 分別有抹茶配紅豆餅,
焦糖菠蘿及芝士年糕,款款都美味,
充滿幸福感,作晚飯完美句號。