2023-10-07
餐廳面積幾大,加上半開放式嘅裝修望落好寬敞。食物方面除咗拌麵,湯麵呀飯呢啲都好多人嗌😮。今次我同男朋友揀咗#大滿足二人套餐 😆,有前菜(款式不固定)、小食(可以揀小食拼盤或滷水牛三寶)、主食(14款入面揀2款)、飲品兩杯同甜品,價錢為$288。🌶️#麻辣硬豆腐食落又唔覺得真係好辣🤔,加上本身硬豆腐唔太吸汁,怕辣嘅人都食到。🍅#梅酒漬小蕃茄本身唔特別喜歡蕃茄仔,但用酒漬方法炮製而成嘅小蕃茄食落酸酸甜甜好開胃😋,淋淋地之餘一咬落去仲爆汁添。🍱#台式小食拼盤一碟入面有炸雞、台灣腸片、炸墨魚丸、沙律菜同腐乳醬。炸雞至少有六大舊🤩,本身已經有少少鹹味,如果鍾意嘅話可以點埋腐乳醬,鹹香味會更突出❣️。台灣腸切成一片片有油香,我覺得個軟硬程度有少少似臘腸😆。炸墨魚丸雖然得兩粒,但係都圓轆轆大大粒,幾彈牙嘅。🍝#椒麻手撕雞拌麵香濃嘅椒麻味,加上大量花生碎,令拌麵更惹味🤩。拌麵麵底可以揀幼麵或刀削麵,波浪紋嘅刀削麵更加能夠大面積咁沾上醬汁💕,麵條亦有一定厚度,煙煙靭靭的😛。手撕雞相對就會乾少少但同刀削麵好夾!🍲#台式三杯雞配珍珠米飯三杯雞用石頭鍋上,店員拎緊過嚟嘅時候已經聞到好濃嘅醬油香味😚。雞件用咗雞髀肉
🌶️#麻辣硬豆腐
🍅#梅酒漬小蕃茄
🍱#台式小食拼盤
🍝#椒麻手撕雞拌麵
🍲#台式三杯雞配珍珠米飯
三杯雞用石頭鍋上,店員拎緊過嚟嘅時候已經聞到好濃嘅醬油香味😚。雞件用咗雞髀肉位置,所以好滑冇咩骨。重點係鍋入面嘅蒜頭,吸晒所有味道係精華所在😎。
🍷#洛神花茶
見到一整朵洛神花係個杯入面,浸咗好耐唔會淡茂茂,餐廳加咗啲糖漿所以飲落偏甜,如果下次再叫會要少甜😌。
🧉#金羅漢果海底椰
睇到一絲絲海底椰用料不欺場,羅漢果味道都突出,味道有少少似飲緊竹蔗水😝。
🍮#花奶仙草凍
仙草加花奶傳統配搭冇得輸✌🏻,飯後甜品份量來講都幾足夠。
🍦#Dreyer's雪糕
指定雲呢拿味,但可以揀朱古力或士多啤梨醬。另外仲有一塊細嘅oreo同半截手指餅🤣。