2018-11-24 302 views
中午到西貢,想快速搵食🥢 入咗巷仔見到係泰式粉麵就坐低一試😁舖頭係小巷兩邊都有位置,坐得都算舒服,小店裝修簡潔,應該都做咗好多年💪 舖頭員工都係比較成熟🧓👵叫咗碗雞絲魚蛋河同涼粉冰🥢🥢唔駛等太耐就有🙌 河粉唔係潮式個隻,幼身啲似米線,湯本身香甜,似係用雞🐥長時間熬,碗粉都非常足料,食到尾都仲有雞食 (winner winner chicken dinner😎) 魚蛋都好咬口,但同元朗學利比當然不在一個水平😏 試左一下佢既魚露,都有啲帶辣,今日湯頭味道夠,就skip了, 可能襯佢蝦或魚餅正啲涼粉冰椰香夠,涼粉亦切成幼絲,如果單睇碗粉都未知自己食緊泰式嘢,但加埋椰香就知😃價錢就非常相宜,下次有機會食個正餐,應該會幾精彩

雞絲魚蛋河

涼粉冰

價錢就非常相宜,下次有機會食個正餐,應該會幾精彩

2018-11-24
Type of Meal
Lunch
雞絲魚蛋河
2018-11-15 180 views
有睇開蜜桃小丸子食評的朋友都知道,蜜桃小丸子最喜歡在九龍城覓食,特別是泰國菜,這一次,卻走進西貢吃!店舖位於小巷内,做街坊生意的那種,沒有裝修可言,就是幾張枱幾張櫈,十分簡單。我們叫了海南雞鹹豬肉飯,飯勻了雞油香,所以吃下口滑滑的,又不至於太油膩;雞肉瘦瘦散散的,但都叫滑;最有趣是鹹豬肉,外皮很脆,食落卜卜聲,配合自家製的酸辣醬,很特別的味道。另外還點了蒜炒菜苗,油有點兒太多,但蒜味十足。最好吃是冬蔭公湯!蜜桃小丸子不能吃得太辣,所以叫了少辣,喝下去酸酸甜甜的,辣度適中,最重要湯加入了不少香料,所以又濃厚又香,令人忍不住飲完一口又一口,湯裏有蝦和菇,質量普通,但湯真的美味!

另外還點了蒜炒菜苗,油有點兒太多,但蒜味十足。

9月末久違的秋高氣爽的天氣,終於去了趟西貢的萬宜水庫西壩-東壩,行山時間約末3個小時,好在回程現有小巴可以坐回北潭凹在轉巴士回到西貢市區,滿足了浩瀚宇宙的美景,此時,我們的胃也需要好好被填飽在西貢巴士站旁的小巷弄內,好似臺灣老街裡的氣氛,賣著很多地道的小食、手搖飲與越/泰式餐廳,今天隨性的走入這家餐廳,可以供選擇的餐點十分多,隨意的點了碗牛展檬粉麵與酸梅湯。牛展檬粉麵,麵量十足,對於我們剛行完山需要好好飽餐一頓的旅人來說,一碗42元可以食粗飽十分划算,原先覺得有些清淡缺了些檬香味,加了店裡頭的酸甜醬與辣粉後,味道十足,加分不少。酸梅湯倒是令人驚豔,原以為這樣小的店販賣的酸梅湯會些許的死鹹,卻不然,反而是好清爽潤喉解渴,在今日猛烈的陽光曝曬後,一杯的酸梅湯喝完,好似乾旱之地獲得雨水般的快感。作為回家中途的休息站,吃點小食,逛逛西貢小城風景,為旅程加分不少

2018-09-30
$59 (Tea)
2018-09-19 136 views
同男人帶狗狗去西貢游水,早左到,又未食野,所以就黎左呢到食。黎呢到,主要食佢個脆脆豬肉。我就叫左個牛展脆豬肉湯檬....男人叫左個炒飯...牛展同湯檬其實好普通...反而個豬肉真係脆嘅...同燒豬又有啲唔同...至於男人個炒飯都係普通..
同男人帶狗狗去西貢游水,
早左到,又未食野,
所以就黎左呢到食。
黎呢到,主要食佢個脆脆豬肉。
我就叫左個牛展脆豬肉湯檬....
男人叫左個炒飯...
牛展同湯檬其實好普通...
反而個豬肉真係脆嘅...
同燒豬又有啲唔同...

至於男人個炒飯都係普通..
2018-08-03 151 views
平時去西貢一定食海鮮。。。今次就去咗食一間泰國小吃。。黃德斌都食過呢間㗎。。一嚟就叫咗個芋頭煲仔飯。。。真係好多芋頭同埋好多飯。。。成個飯其實簡簡單單。。不過勝在夠熱所以食落去好有滿足感。。。食到見底嘅時候仲有飯焦。。。如果平時鍾意食飯焦嘅人應該幾鍾意。。。另外仲叫咗個炒通菜。。。好普通嘅炒通菜。。不過味道幾好啊。。。有一種媽媽嘅味道。。唔錯唔錯。。仲叫咗一個炸蝦餅。。。佢個炸蝦餅都算幾大件。。表皮都炸得夠脆。。。加埋泰式甜酸醬。。。兩樣嘢夾埋,一齊好夾我想分享一樣野。。。一開頭仲諗住叫多個雞飯。。。但係侍應阿姐話兩個人食唔到咁多。。。所以叫我地唔好叫雞飯,改做叫通菜。。。我覺得呢個侍應阿姐真係好貼心埋單嘅時候,兩個人三個餸啱啱好食晒。。。多得個阿姐叫我地唔好叫雞飯。。。如果唔係應該食唔晒
平時去西貢一定食海鮮。。。
今次就去咗食一間泰國小吃。。

黃德斌都食過呢間㗎。。

一嚟就叫咗個芋頭煲仔飯。。。
真係好多芋頭同埋好多飯。。。
成個飯其實簡簡單單。。
不過勝在夠熱

所以食落去好有滿足感。。。
食到見底嘅時候仲有飯焦。。。
如果平時鍾意食飯焦嘅人應該幾鍾意。。。

另外仲叫咗個炒通菜。。。
好普通嘅炒通菜。。
不過味道幾好啊。。。

有一種媽媽嘅味道。。

唔錯唔錯。。

仲叫咗一個炸蝦餅。。。
佢個炸蝦餅都算幾大件。。
表皮都炸得夠脆。。。
加埋泰式甜酸醬。。。

兩樣嘢夾埋,一齊好夾

我想分享一樣野。。。
一開頭仲諗住叫多個雞飯。。。
但係侍應阿姐話兩個人食唔到咁多。。。
所以叫我地唔好叫雞飯,改做叫通菜。。。
我覺得呢個侍應阿姐真係好貼心

埋單嘅時候,兩個人三個餸啱啱好食晒。。。
多得個阿姐叫我地唔好叫雞飯。。。
如果唔係應該食唔晒
$135 (Lunch)
  • 雞飯
2018-07-04 133 views
今次晚飯 去到西貢 滿泰小廚呢間係我 心水飯堂 之一最like就係食 海南雞飯呢碟飯 d雞無骨 一邊睇tv一邊食飯d雞好滑嫩 d皮都好爽脆蘸埋個汁正正子至於呢個鹹肉鴨肉粉 都keep住水準唔會太鹹 恰到好處本身仲叫左iced centol同 椰汁冰 但電話無電 share唔到俾大家。。
今次晚飯 去到西貢 滿泰小廚

至於呢個鹹肉鴨肉粉 都keep住水準
唔會太鹹 恰到好處
本身仲叫左iced centol同 椰汁冰
但電話無電
share唔到俾大家。。
2018-04-29 161 views
西貢有一條美食街美食林立。行入面有好多間泰國餐廳,咁啱呢間餐廳既員工用唔咸唔淡嘅廣東話問我:「小姐幾多位啊?」,我就入左呢間店了。 環境方面,鋪仔細細,好骨緻,但係原來對面間鋪都係佢哋嘅。 正職午餐時間,好多人都叫雞粉雞飯,佢地已經知咩叫雞粉雞飯,我見咁多人叫,應該幾好食,就唔執輸,試下叫一碗雞粉。雞粉黎到,就覺得碗粉好靚,香氣四溢,d雞好多,多到遮住晒下面d金邊粉,食一啖,好好食啊!d香料好香,呢碗雞粉簡直係息香味俱全啊! 而價錢方面太貴了,一碗粉都40蚊,叫飯會抵食d,飲品要額外叫,一碗粉連飲品成60蚊,呢個價錢啱遊客食多d。 而員工好多都係泰國人,講唔正既廣東話,好可愛。雖然唔太抵食,我食過返尋味,會再去試下雞飯的!

環境方面,鋪仔細細,好骨緻,但係原來對面間鋪都係佢哋嘅。

雞粉

雖然唔太抵食,我食過返尋味,會再去試下雞飯的!
雞粉
一心諗住入黎食金雞,因為有老有少但係堅多人排隊,所以行入呢度,伏哂。木瓜沙律冇味,鷄飯冇味,炒通菜水汪汪,生菜包叫做正常!嘥左一餐飯既quota😩😩😩😩😩
趁天氣好,一行人又到西貢跑跑鬆鬆筋骨。在出海前,先來巷仔那邊祭一祭五臟廟....來得巷仔,就一定是吃泰菜了....甫坐下,一人點一碗粉,後再加多一碟串燒,是應夠飽了吧....叫了一碗比較少吃少點的泰式炸肉拼鴨肉檬....眼前的這碗檬粉,湯底比較鹹不是我那杯茶;炸肉方面,皮是脆了但肉卻是有如在食柴皮一般,落得邊食邊吐的慘況;鴨肉比較起來就好一點,但也絕不能稱得上軟嫩的....串燒感覺上挺港式的,每片肉大大件嬴在夠飽肚,不過肉質方面就非常一般,特別是牛肉,食起來滿有梳打粉之外竟帶著筋,真不堪;而且那醮醬又是水汪汪的毫不濃郁....所以我常言道,要吃美而廉之泰菜,還是回龍城最為穩妥....

來得巷仔,就一定是吃泰菜了....

叫了一碗比較少吃少點的泰式炸肉拼鴨肉檬....

所以我常言道,要吃美而廉之泰菜,還是回龍城最為穩妥....
$50 (Lunch)
2017-12-02 150 views
今日入咗西貢又去試新嘢,無咩頭緒之際,經過LEE間舖門口,睇見D相都OK咁喎,即管入去試下啦,最鐘意就係幫襯下D小店㗎喇!頭先話D相OK,就叫咗兩張相嘅食物先,人少少叫咗4樣啱啱好,只係無諗過一間泰國菜嘅舖頭,叫嘅全部係泰式菜,但係味道就唔係好泰式囉,真係有D失望。泰式鳳瓜:鳳瓜無咩味,個汁唔夠酸辣,成個味道分開咗。泰式炒椰菜苗:4個之中算唔錯,新鮮,炒得唔差,唔泰式,好家常嘅蒜蓉炒菜,不過,菜唔油膩我係鐘意嘅,純粹係個人口味,個人意見。泰式炒金邊粉:LEE個似茄汁炒金邊粉,一D都唔辣,唔通佢專登嘅。泰式雞肉飯:雞肉幾好,點雞嘅辣醬都好夠辣,不過個飯就無咩雞油嘅,唔係好香。

泰式鳳瓜:鳳瓜無咩味,個汁唔夠酸辣,成個味道分開咗。

2017-12-02
$60 (Lunch)
2017-10-22 174 views
星期六放假,所以入西貢行下食下野,餐廳間間都排除,見到滿泰小人,所以坐底左,環境一般,2人枱都幾大張,叫了鴨肉粉,魚蛋粉,老公想食海南雞,蝦餅,連2杯飲料,埋單要$344,嚇左我一跳,原來海南雞及蝦餅夾埋食200。 怪自己落單前冇問清楚雞小小鞋口,蝦餅很薄而且冇咩味,2碗粉既湯都幾好味,加小小辣更好味

2017-10-21
2017-08-06 203 views
今日老闆話請食晚餐,所以我地大伙兒選擇左去西貢食泰國野,經朋友介紹去左呢間地道泰菜。去到需等位,等左一陣就有位,我地一行7人坐左張大桌子。叫左好多正野食,包括我最喜歡既curry crabs 同一隻雞!隻蟹是在街市買過黎加工,隻雞好好食,小小建議不要去骨,有骨更滋味!仲有西貢食烏頭魚同其他地方唔同,係食海烏頭!完全無果隻臭泥味。埋單1200蚊,都算抵食,最緊要係味道好好,唯一係地方淺窄,坐得唔太舒服!
2017-08-01 335 views
游船河是每年而夏天的指定動作。今年都不例外,今日出海的人真多,集合離開時都是人山人海,一蝸蜂的人群,自然就是一條長長的車龍。 走要企成個鐘先上到車。那就自然沖好涼食完晚餐再走會更好。朋友仔帶路去左西貢最出名的民福路小巷找美食。今日就選了這間滿泰小食,最大原因係冷氣充足。首先必點的冬陰功湯,有蝦有雞脾菇,不帶椰奶,香芧,九層葉,芫茜等其他香草配合最傳統的味道,酸辣味適中。豬頸肉撈檬, 豬頸肉好爽口,好鐘意他紅色的酸甜魚露,好醒胃。青木瓜沙律,朋友覺得好辣,我就覺得剛剛好, 青木瓜夠爽脆,配上泰式酸甜汁,好棒的開胃菜式。蒜蓉炒什菜,芥蘭,椰菜,雞脾菇,甘荀,粟米芯,味道不會太咸,健康之選。炸蝦餅,香口卜卜脆,蝦肉彈牙,自家製,配甜辣醬。因為見到隔離一人一個雞飯,我們都叫了一個來試。雞肉都算嫩滑,特別喜歡他的醬汁,好惹味。雞湯一般,因為我都是比較喜歡冬陰功湯。結帳時,老闆見我們四個人,尾數唔收我們,每人一百就可以了!抵食!滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:9環境:7衛生:7服務:8價錢:8舒適度:8總分:7

炸蝦餅,香口卜卜脆,蝦肉彈牙,自家製,配甜辣醬。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
舒適度:8
總分:7
  • 蝦餅
2017-06-07 142 views
星期三的晚上我們來到,西貢碼頭附近吃晚餐。星期三晚上西貢人很少,找泊車位也不算很難。我們泊好車後,在附近閒逛。西貢的食肆都很早關門,只有燈火通明的海鮮酒樓。可是我們又不想吃海鮮,於是走著走著,我們便來到著名吃泰菜的窄巷,找到滿泰小廚,便坐下來。我們只想簡單吃,於是叫了幾道菜 雞。雞肉湯粉、香草辣椒肉碎炒飯、咸魚炒芥蘭和芒果冰。各種菜式味道還算可以,雖然是泰國菜,但很適合香港人口味,不算太辣,但令人欣賞的反而是親切待人的老闆。今晚客人不多,他一直跟我們聊天,談談西史的歷史和風土人情賓至如歸。

2017-04-04 207 views
每次來到西貢,Kaka必食的一定是滿泰的豬肉粉,因以前常去西貢,是情意結 不過今日天陰陰的,還下著少少毛毛雨,但都冇影響我食豬肉粉的決心豬肉粉- 泰式做法,豬肉香口,最鐘意是那些燶燶地,脆口非常。河粉彈牙,軟硬適中。湯底香濃,加少少魚露更覺鮮味。朋友則叫了雞肉撈檬,雞肉肉質鮮嫩,河粉也是軟硬剛好手。配以酸酸的魚露醬汁,非常開胃美味kaka已幫襯了很久,水準一直保持,由一間開到3間,得閒入開西貢的可以試試啊