2020-06-05 744 views
The food is overcooked. We ordered a medium rib eye steak and a pork chop.Both are overcooked and so chewy!!!! The portion is small and no taste at all, need to spice with salt.....The service is poor and horrible. They urge us to settle the bill for many times.One female waitress just take away my unfinished  drink even though I complaint to them!!!!The waiter and waitress are very rude and just urge us to leave.But there are lots of vacant tables.Worst experience ever!!!  terrible service and
The food is overcooked.

Worst experience ever!!!  terrible service and over priced food!!!

Never again
2020-06-05
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2020-05-25 1190 views
平時經過觀塘工業區成日都見到呢間天藍色嘅鋪頭,一直都想試下,今次終於都有機會😋我地去嘅時候係happy hour, 每杯cocktail 都係大概$40蚊左右,味道都唔錯,相當抵飲。呢道嘅食物整體都唔錯,我地就叫左個黑松露薯條($58), carbonara($118)同海膽蟹肉意大利飯($158)。當中最值得推薦嘅係個risotto ,啲飯煮得岩岩好唔會太淰,每啖都食到鮮甜嘅蟹肉味,再加埋海膽同粒粒嘅三文魚子,鮮味十足。

2020-05-10 1177 views
呢間餐廳之前有試過lunch同同事食過,有啲菜好食,有啲菜比較失水準,食物既水準比較唔穩定...今次比多次機會黎食晚餐,價錢偏貴,水準依舊唔穩定...:餐湯:未飲過咁難飲既湯,似中藥又似綠豆沙既湯...👍🏻墨魚汁意粉:呢個真係算意想不到好食,而且擺盤還算不錯,份量都ok!羊排:一般般,我地叫5成熟,但上菜似9成熟,味道還可以,仲係淋既啲肉,但材料可能有少少唔新鮮甜品:流心既,但有少少偏甜服務唔錯,而且幾有氣氛既餐廳!但價錢偏貴,而且食物水準有待改善啦!

:餐湯:未飲過咁難飲既湯,似中藥又似綠豆沙既湯...

甜品:流心既,但有少少偏甜

2020-04-28
$280 (Dinner)
2020-04-14 1437 views
由於有外賣自取 意粉買一送一優惠 1個價錢2份SET,有頭盤有野飲見咁抵食,,就叫左2份 闊條麵 外賣同同事SHARE 餐廳裝修的好有歐美風 由於外賣 只係望左望內部裝修我叫左2個一樣既0檸檬牛油汁蘑菇闊條麵 $98 Starter 有2款 甘荀薑湯 / 吞拿魚沙津配香橙油醋汁 + SET Drink 闊條麵 可能係外賣關係 汁比較少 整碟闊條麵完全沒有味道。麵有咬勁既但唔太驚喜餐湯係朋友既 好濃薑味 而我叫既吞拿魚沙律 算唔錯既飲品叫左2杯水果茶包~ 味道普通,沒有特別。食物質素唔係我期望既, 希望下次再來會有改善吧
由於有外賣自取 意粉買一送一優惠
1個價錢2份SET,有頭盤有野飲
見咁抵食,,就叫左2份 闊條麵 外賣同同事SHARE

餐廳裝修的好有歐美風 由於外賣 只係望左望內部裝修

我叫左2個一樣既0檸檬牛油汁蘑菇闊條麵 $98

但唔太驚喜
餐湯係朋友既 好濃薑味
而我叫既吞拿魚沙律 算唔錯既

飲品叫左2杯水果茶包~ 味道普通,沒有特別。

食物質素唔係我期望既, 希望下次再來會有改善吧
2020-04-05 1064 views
在街角的西餐廳,海藍色的店面,水手等格的裝修令人於即將放假的星期五,更加放鬆心情。午市套餐必配的沙律燒紐西蘭肉眼扒配炸薯條五成熟的肉眼扒,口感一流,軟硬適中,肉質多汁,牛味也非常出眾的。但是沒有特別的地方。粗薯條也是中規中矩,脆香但不是特別好味。燒美國豬扒配香蒜薯蓉不厚不薄的豬扒燒得剛剛好,肉質嫩滑得以保存下來,入口彈牙。而薯蓉中加入了薯仔粒,不止是入口順滑,同時增加了口感豐富度。香蒜的香氣混入了薯蓉當中,令薯條香氣更強烈。燒三文魚、配香蒜薯蓉及忌廉粟米三文魚有驚喜是嫩滑的,外熟內剛熟,味道和口感都是一流。但忘記拍照。

午市套餐必配的沙律

燒紐西蘭肉眼扒配炸薯條

燒美國豬扒配香蒜薯蓉

燒三文魚、配香蒜薯蓉及忌廉粟米
2020-04-02 805 views
一直想試呢間ge漢堡包,但今次去到,見到佢有熱狗食又好想試,就放棄左佢個漢堡。呢度啲店員都好主動,動作都好快。落完單好快就有包同湯送上。個湯用公雞碗上好有趣,飲第一啖,係薯仔打蓉ge湯,唔係麵粉湯!飲完一碗真係好想再添多碗牛扒肉厚多汁,medium rare冇變左medium,唔唔加汁都夠味,仲有熱辣辣ge粗薯條個熱狗有驚喜,上面係手撕豬肉,加紫椰菜配料,可以中和一下,配上大大隻熱狗,幸福ge午餐
,係薯仔打蓉ge湯,唔係麵粉湯!
飲完一碗真係好想再添多碗

2020-04-02 675 views
大忙人嘅朋友終於有時間約我食生日飯🤪大家都忙唯有選午餐去慶祝啦!朋友一直說這𥚃很美味就帶我到來這𥚃,一來到!原來我happy hour來過這店呀,當時只飲啤酒🍻沒有叫什麼食物!我們這次就選了lunch set ~基本上已經包了湯或沙律、主菜、飲料😉我哋叫咗燒美國豬扒配忌廉薯蓉、經典自家製牛肉漢堡配炸薯條🍟~兩款都好美味呀!啲肉可以煮到剛剛好!非常美味👍🏻如果以午餐來講水準也非常好👍🏻

2020-04-01 507 views
今日嚟到觀塘,又想食下西餐,就嚟咗呢一間餐廳,雖然有啲難搵,門面幾靚,入邊氣氛又唔錯!我哋叫咗個漢堡包薯條,薯條同漢堡包質素都OK,但唔算係最好食嗰隻囉!而我最欣賞嘅竟然係水牛雞翼,佢唔係好似一般嘅水牛雞翼用炸粉個隻,雖然表面唔脆,但係果醬汁又幾好食喎!而呢度嘅嘢飲都唔錯嘅,同價錢係成正比嘅!沙律就正正常常,沙律菜都幾新鮮嘅,醬係佈滿晒全部沙律嘅!之後埋單都六百幾,我哋都覺得有少少貴,又唔算食咗好多嘢。

之後埋單都六百幾,我哋都覺得有少少貴,又唔算食咗好多嘢。
2020-03-19 564 views
這間餐廳原來逢星期三全日有Happy Hour,印象中好似已經是第四次光顧,因為這餐廳一向沒有限時間又可預先訂枱,更可以為壽星妹送上驚喜,所以每次食生日飯還是會想起這間餐廳,是晚點餐的食物水準還是那麼高質,服務態度也變得更好,所以相信是在疫症下也不見有影響的主要原因吧!是晚主要也是慶祝好友生日,這次餐廳還主動問是否要準備蛋糕,真的十分滿意又愉快的生日飯局!美食再次分享圖片介紹主要提提這餐廳的黑松露炸薯條,真係好好味熱辣辣上枱也就好快被我們「消失」所以沒拍照😂👍
Stella  Artois
Burger  Cheese
Cheese  Cake
  • Nachos
  • 美國肉眼扒
  • Burger  Cheese  (Medium)
  • Fries  Truffle
2020-03-08 660 views
酒吧比大家既感覺,係好嘈,只係有酒飲,啲食物吾好食。今晚朋友介紹左我去呢一間西餐廳 Moreish Malt,佢地話有酒飲,食物非常好食,所以我期望都好高😄去到門口,見到係酒吧既外觀,但入到去,好闊落,環境算靜,一枱枱客人細聲講,大聲笑,氣氛非常好。睇下有咩食先,佢地有 Happy Hour Menu,真係好抵食,重有是日特色推介。由於太多選擇,樣樣都好好食咁,所以選左好耐都未有結果,侍應見我地心大心細,都過黎介紹有咩好食。佢地推介我地食美國Hanger Steak,重介是日特式小食Roast Beef Bowl,我地重加左一份蜜糖雞翼。飲品方面,我地要左一杯桃味特飲同埋手工啤酒。店員對餐廳嘅食物同飲品都非常熟悉,飲品方面佢推介左我試try time,的確唔錯Hanger steak 我地要5成熟,佢地真係控制得岩岩好,而且肉汁好豐富,好好味。肉質一啲都吾韌,配埋特製既醬汁,吾怪得侍應推介👍🏻Roast Beef Bowl 更好味,佢地用慢熟既方法去煮熟牛肉,令牛味沒有太大流失,重可以保持肉質鮮嫩,所以上菜時牛肉會偏粉紅色。牛肉入面會包住飯,啲飯係有醬汁的,軟綿綿,同牛肉撈埋一齊食,口
酒吧比大家既感覺,係好嘈,只係有酒飲,啲食物吾好食。

牛肉入面會包住飯,啲飯係有醬汁的,軟綿綿,同牛肉撈埋一齊食,口感一流,鍾意食有汁飯既朋友,一定要試下,包你一試難忘😍

至於個雞翼,嘩,好味到我吾識形容,估吾到佢地食物既水平去到咁高,大家去食飯或者飲野時,一定要叫呢個密糖雞翼試下👍🏻👍🏻

呢間餐廳服務質素高,食物質素更高,今時今日好難得搵到一間咁好味既餐廳,重要價錢合理👍🏻👍🏻大家快啲去試下啦😍
2020-03-01
Dinner
2020-01-30 1440 views
好耐之前都食過呢間西餐 感覺非常不錯當中有啲食物亦都十分推介🌟牛油果三文魚子蟹肉脆餅 $88 (💡8/10)蟹肉同魚子食落好鮮味 餅底脆 配料鹹香味突出👍🏻 不錯既餐前小食🤗*🌟黑松露沙律醬薯條 $58 (💡7.5/10)薯條新鮮熱辣 黑松露味亦香 本來就係無敵既配搭😛*💡水牛城/柚子蜜糖雞翼 $128 (💡7/10)醬汁味道濃郁 雞翼亦肥美👍🏻*🌟墨西哥玉米片 $78 (💡7.5/10)玉米片香脆 有sour cream 牛油果醬及肉醬相伴😋仲有芝士係面 配料豐富👍🏻*🌟燒美國肉眼扒 $258(💡8/10)牛扒性價比幾高 肉質柔軟 油脂亦豐富 忍唔著再Encore多一塊😆*🌟牛尾香濃蕃茄蜆殼粉 $118 (💡6.5/10)由牛肉粒同香濃蕃茄醬煮成 幾香濃🍅*🌟燒乳豬仔 $358 (💡5/10)外皮不夠香脆 而且太多脂肪 亦缺少乳豬嫩滑口感 整體一般🤷🏻‍♀️by M
好耐之前都食過呢間西餐 感覺非常不錯
當中有啲食物亦都十分推介

🌟牛油果三文魚子蟹肉脆餅 $88 (💡8/10)

🌟黑松露沙律醬薯條 $58 (💡7.5/10)
薯條新鮮熱辣 黑松露味亦香 本來就係無敵既配搭😛

💡水牛城/柚子蜜糖雞翼 $128 (💡7/10)
醬汁味道濃郁 雞翼亦肥美👍🏻

🌟墨西哥玉米片 $78 (💡7.5/10)

🌟燒美國肉眼扒 $258(💡8/10)

🌟牛尾香濃蕃茄蜆殼粉 $118 (💡6.5/10)
由牛肉粒同香濃蕃茄醬煮成 幾香濃🍅

🌟燒乳豬仔 $358 (💡5/10)
$300 (Dinner)
  • 美國肉眼扒
  • 牛油果三文魚籽蟹肉脆餅
2020-01-24 819 views
因為公司在觀塘所以經常都會到Moreish & Malt 吃午餐和晚餐, 之前也寫個這間餐廳的食評, 都有兩個多月沒有來這裏用膳了, 今次約了好姊妹在這裏吃午飯, 點了兩個午餐,經典自家製牛肉漢堡配炸薯條 $138, 檸檬牛油汁蘑菇闊條麵$108, 吞拿魚沙律, 餐湯, 兩杯咖啡。經典自家製牛肉漢堡配炸薯條~ 這裏的牛扒和漢堡一向都做得幾好, 所以點牛肉漢堡就一定會好食的, 沒有令我失望,牛肉肉嫩多汁, 炸薯條香脆好味。檸檬牛油汁蘑菇闊條麵~ 我有懷疑廚房忘記了落調味, 整碟闊條麵完全沒有味道, 做得非常之差。餐湯~ 餐湯是朋友飲的,她說味道很淡。吞拿魚沙律~ 沙律菜新鮮, 但是兩個主菜上了很久沙律才到。咖啡~ 味道普通,沒有特別。食物質素沒有之前做得咁好, 希望下次再來會有改善吧。

餐湯~ 餐湯是朋友飲的,她說味道很淡。

吞拿魚沙律~ 沙律菜新鮮, 但是兩個主菜上了很久沙律才到。

咖啡~ 味道普通,沒有特別。

食物質素沒有之前做得咁好, 希望下次再來會有改善吧。

吞拿魚沙律

檸檬牛油汁蘑菇闊條麵

經典自家製牛肉漢堡配炸薯條

2020-01-20
$135 (Lunch)
經典自家製牛肉漢堡配炸薯條
話說2019年某月某日帶咗亞辣妹叉燒妹和死肥仔去試吓我最喜愛的觀塘西餐之一,從此以後大家對這西餐廳非常加分。亦都由於因為咁,今次亦撞啱餐廳舉行兒童填色比賽,在無心插柳下贏咗個獎返嚟。由於各種嘅原因關係,一直都未有機會去攞獎品,直到新嘅一年終於去到報到,不過發現代用券獎品已經過期,不過店長亦非常好人,將代用券的限期日押後,好讓我們能再光臨。阿辣妹喺餐牌見到poutine立刻眼睛一亮,由於十分肚餓所以立刻點左一份頂住先。之後重點左兒童薄餅,沙律,egg Benedict, all day breakfast, 牛扒和pasta等等。出品全都是達標的,所以都唔逐一講說。不過從個人口味來說,Poutine 嘅Gravy 汁可以多番少少,如果唔加上薯條度,其實另上on the side 都係好選擇。另外個Carbonara 係幾有誠意,如果冇搞錯應該唔係用普通Bacon,係用上意大利火腿,唔知係唔係pancetta,不過味道濃郁,好食。好食嘅carbonara 唔係度度有,加分。這間西餐廳對我來說不用多說,在工廠綠洲區屹立多年,有大大小小嘅西餐廳come n go, 但佢都非常好生意, week

Poutine
兒童餐薄餅
大蝦沙律
all day breakfast
Egg Benedict
牛扒
Carbonara

這間西餐廳對我來說不用多說,在工廠綠洲區屹立多年,有大大小小嘅西餐廳come n go, 但佢都非常好生意, weekend客源不斷,還開了分店,週末想chill 下又唔想同人逼嘅朋友,可以來試試。
2020-01-19
Egg Benedict
牛扒
Carbonara
2020-01-06 849 views
星期日想在觀塘工業區食lunch,可能因為假期,所以好多餐廳都休息中,在區內遊走間,行到鴻圖道,居然見到一間門面頗有格調的西餐廳,透過落地玻璃窗向內望,裝修帶點時下流行的簡約工業風格。聖誕節假期期間,工業區人流比平日更少,客人不多,我們還可隨意選擇座位。餐廳提供假日lunch特定menu, 我們分別揀了 "班尼迪蛋配巴馬火腿、牛油果" 同 "「爆棚」手撕豬肉熱狗包配薯條" 。將班尼迪蛋切開,蛋黃徐徐流出,與荷蘭醬合二為一,配埋略帶少少鹹嘅味的巴哈馬火腿、牛油果 、烘過嘅 muffin 包,每一口都好有滿足感!旁邊還有已經淋上橄欖油的沙律菜, 吃完整個餐感覺圓滿😍「爆棚」手撕豬肉熱狗包 :  熱狗包內夾了一條長熱狗腸,再鋪滿撈了燒烤醬的手撕豬肉,以及撈了沙律汁的紫椰菜絲 ,味道真係好夾、好惹味!炸薯條上枱前已經灑咗少少鹽,不過灑得不太均勻,有幾條好鹹 🙃餐飲:凍檸茶,茶底都 ok, 很難與茶餐廳比較,只係叫咗少甜變成幾乎無甜味;熱檸水最緊要係檸檬無苦澀味。假期食客不多,大可以優優閒閒慢慢坐慢慢嘆,廠區真是個不錯的選擇。

班尼迪蛋配巴馬火腿、牛油果

旁邊還有已經淋上橄欖油的沙律菜, 吃完整個餐感覺圓滿😍
「爆棚」手撕豬肉熱狗包配薯條

2019-12-29
$120 (Lunch)
班尼迪蛋配巴馬火腿、牛油果
「爆棚」手撕豬肉熱狗包配薯條
2019-12-23 916 views
假日與友人相約午膳,本打算要友人選擇餐廳,皆因如責任落在咱們身上,一成不變的老伴只會停留在屬於自己之安全區,吃來吃去都是相同的餐廳,地點亦只會是在家附近或是其指定的某幾個大型商場。然而,友人卻在推遲,要咱們下主意。不幸中之大幸是他們先揀了要吃西餐,要不然最後小的便逃不過將軍澳區之翠園、朝庭或者是海港飲茶。說實在,小的其實非是討厭港式茶樓,只是人馬座的性情貪新愛玩,對於食物,除了老媽燃手與自己烹調,世上沒有一家餐廳能讓小的百吃不厭。即使是甚麼山珍海釀,要是每餐如此便失卻了其珍貴的價值與意義。不怕不識貣,最怕貨比貨。人生在世,美醜貧富貴賤其實都是在比較得出來的指標,生存於高低起跌間,在擁有與失去的交錯中,人們始學會感受珍惜。說要吃西餐,老伴再次以他推介之手機應用程式尋找限時優惠。那個所謂的手機優惠咱們已中伏過好幾次,餐廳對之總是諸多丟難態度惡劣,而且能夠入圍的選擇都是那些價格高昂的餐廳,即說扣除折扣以後是尚可接受,價性比都只屬平平。走遠一點,竟只是偉大的觀塘,Manhattan Bar & Grill於11:30入座可享折扣,上回又是利用優惠與朋友晚膳,食物算是不錯,卻完全不值正價收費。小

說要吃西餐,老伴再次以他推介之手機應用程式尋找限時優惠。那個所謂的手機優惠咱們已中伏過好幾次,餐廳對之總是諸多丟難態度惡劣,而且能夠入圍的選擇都是那些價格高昂的餐廳,即說扣除折扣以後是尚可接受,價性比都只屬平平。走遠一點,竟只是偉大的觀塘,Manhattan Bar & Grill於11:30入座可享折扣,上回又是利用優惠與朋友晚膳,食物算是不錯,卻完全不值正價收費。小的無奈接受,誰不知再翻新手機程式,居然沒了優惠。骨子裡小的其實更為高興,為甚麼咱們只能以一個不吸引的所謂折扣去囿死自己?除了那個食之無味的手機程式,難道香港這美食天堂就是如廝乏善可陳嗎?小的自己上網搜尋,可惜跳出框框的選擇不被錄用。

最後咱們仍是回到觀塘工廠區,再次重臨Moreish & Malt。這家座落觀塘工廠區地面之餐廳出品不俗,儘管小的渴望嚐新,但這一選擇也未算太糟。假日的工廠區沒有平日人潮之熙來攘往,然而自從這一帶的食肆愈開愈多,廠廈樓上舖百家爭鳴,於是連週末假日都吸引了另一群食客進駐品嚐。

12:30的Moreish & Malt只得疏疏落落的兩枱食客,未想過及至14:00餐廳竟座無虛席。假期遇上世界杯香港人都要日上三竿始出動,而餐廳居然有那麼多的捧場客實是令人意外,難怪能於紅磡開設分店矣!

Moreish & Malt週末假日只做Brunch,提供不同之餐食。咱們一行四人特意挑選不同的美食,可包羅盡覽。餐廳之漢堡與意大利飯乃主廚推介,前者每次品嚐都要讚不絕口。是別一段時日,餐廳出品依舊保持水準。牛肉之肉質鮮嫩多汁,而且厚厚的非常夠份量,醬汁芝士與蕃茄調和得恰到好處,既互相襯托,又不喧賓奪主。伴碟薯條是原裝薯仔切條炸成,入口能吃出豐富的薯仔氣色,與大量生產之預製品薯不相同。

百多塊錢的紐西蘭肉眼扒本來沒有甚麼期望,6oz的牛扒薄薄一片,卻絕對不顯得失禮,而且廚師烹調烤焗之技巧良好,上檯時咱們居然可嗅出牛扒焦烤的肉香。一口啖之,調味香濃,有口感之餘又不覺堅勒,配合嫩滑的炒蛋與烤香的蕃茄,這絕對屬價性比高的作品。

另一廚師推介蟹肉藏紅花忌廉汁意大利飯之份量則比較少,其味道卻是驚艷地喜出望外!以為蟹肉總是淡,大廚卻把忌廉汁調較得非常香鹹,再加一點黑椒、芝士粉與辣椒仔,惹味的程度直令小的讚不絕口。

卡邦尼意粉透出蛋黃的黃色,賣相略兼乾了點,不過一吃之下始發現其醬汁濃稠,恰恰包裹著每一條意粉,香濃美味,比之其它作品亦不見遜色。

吃過滿足的一餐,良朋知己談談笑笑,愉快的時光就此飛逝。