2016-03-01 1160 views
牛涮鍋唔係第一次食,之前在荃灣都有食過2次,呢次係第一次到葵芳食。環境好過荃灣果間,無咁多人等,我地book左730,早20分鐘到,到左730就可以入去了,唔似荃灣果間,就算book左都要等好耐。90分鐘嘅放題,我屋企人勁叫牛。我地揀左178個set,因為有買4送1coupon, 再用埋積分換左200蚊coupon。牛肉好好味(佢地話,因為我無食牛),豬肉都好味呀!雞就ok啦。湯底我地揀左醫油同昆布,醫油好濃味,昆布同清湯差不多。其他buffet 配料好似菇類,菜,丸,烏冬,白蘿蔔都好乾淨,好新鮮。 食完邊爐仲可以食雪糕,都好好味! 飲料方面,佢都有汽水同果汁,我淨係飲橙汁,都ok嘅,起碼唔似藥水。8個人食,埋單1050。有咁嘅食物+服務+環境,真係好抵食。

食完邊爐仲可以食雪糕,都好好味!

2016-02-28
$132 (Dinner)
Dining Offer
Coupon, Voucher
  • 牛肉
  • 豬肉
  • 豆卜
  • 白蘿蔔
2016-02-01 1167 views
呢幾日天氣急速下降,日日凍得騰騰震,午餐決定去打邊爐,暖暖個胃。由於冇得電話預約,所以聽天由命,12點啱啱開始營業,d員工仲執緊野。係門口等左15分鐘左右。午市有2種,一種60分鐘冇得refill肉。另一種90分鐘任食(雞牛豬肉)我地揀90分鐘果種因為我地黎食肉補身既~叫左兩個鍋,一個辣另一個鴛鴦湯底。Refill速度有d慢,建議落哂d肉就即刻refill啦豬肉同牛肉都切得好薄,牛肉就OK啦,有dd過肥,而且有d"鞋" 但好有肉感雞肉同豬肉比牛肉好食,雞肉就滑d,豬肉冇咁油膩同有口感d。火鍋配料有菜:菠菜,生菜,油麥菜,娃娃菜,滑豆腐(推介 好滑又唔易散) 蕃茄(推介 新鮮好甜,生食一流)瓜果類:翠玉瓜,紅蘿蔔,白蘿蔔,洋蔥,大蔥,粟米丸類:魚丸,龍蝦丸,芝士丸(推介,好流心芝士,不過小心熱)等其他:芋絲,年糕,日本餃子,脆皮腸。殿粉類:烏冬,拉麵,炒飯飲品有橙汁,蘋果汁,提子汁同汽水(無限refill)臨走記得食埋杯雪糕~有得自己配料,個人推薦曲奇。
係門口等左15分鐘左右。
午市有2種,一種60分鐘冇得refill肉。
另一種90分鐘任食(雞牛豬肉)
我地揀90分鐘果種因為我地黎食肉補身既~
叫左兩個鍋,一個辣另一個鴛鴦湯底。
Refill速度有d慢,建議落哂d肉就即刻refill啦
雞肉同豬肉比牛肉好食,雞肉就滑d,豬肉冇咁油膩同有口感d。

火鍋配料有
瓜果類:翠玉瓜,紅蘿蔔,白蘿蔔,洋蔥,大蔥,粟米
其他:芋絲,年糕,日本餃子,脆皮腸。
殿粉類:烏冬,拉麵,炒飯

飲品有
橙汁,蘋果汁,提子汁同汽水(無限refill)

臨走記得食埋杯雪糕~有得自己配料,個人推薦曲奇。
Other Info. : 恒生信用咭85折,會員同匯豐咭9折
2016-01-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$103 (Lunch)
Credit Card Offers
2015-12-26 1238 views
平日中午黎到 都要等位叫左最平的set A就包一碟肉/海鮮60分鐘任食服務幾好冇咩客就唔會趕人走可以選2個湯底骨膠原豬骨湯+辛辣泡菜湯覺得後者比較好味亦唔會太辣提議唔好食雞因為皮多過肉飲品和雪榚都任食可以自己加toppings飲品自己溝幾開心係飲左個可樂味道好怪好淡
平日中午黎到 都要等位

飲品自己溝幾開心
係飲左個可樂味道好怪好淡
2015-12-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2015-10-26 1630 views
工作繁忙,每次有點時間食個豐富lunch都會想起到牛涮鍋,只$68就可食個夠。食得飽足又好味,而且還可感覺健康的吃點蔬菜。更重要是本身lunch打邊爐係crazy的做法,但如果係牛涮鍋又似乎無問題,更甚是理所當然。每次lunch可與好同事們大拆一餐,賞心樂事也!Lunch也可叫雙拼鍋,不用加錢。配菜選擇多,單是菜已好幾種:菠菜,生菜,油麥菜,娃娃菜,瓜果類亦多:翠玉瓜,紅蘿蔔,白蘿蔔,洋蔥,大蔥,粟米,新鮮甜美。另有一般邊爐選擇:丸類幾款(每次有所不同,亦不是一般常見丸類),豆腐,芋絲,年糕,日本餃子(好好味,推介),脆皮腸。飽肚的有烏冬,拉麵,更有炒飯白飯........選擇眾多,就算大食積如我,每樣一兩粒都已很足夠。今次叫牛豬拼,除非食貴價靚牛,否則個人認為這裏豬肉比牛肉更好吃。而貴牛留待晚市或午市90分鐘(無限添)才吃吧。本人很怕肥肉的,下單時可要求“瘦啲“,當然喜歡肥美肉食的,亦可按喜好要求。飽飽仲有軟雪糕作甜品,亦有任飲果汁汽水。每次都非常滿足離開。
食得飽足又好味,而且還可感覺健康的吃點蔬菜。
Lunch也可叫雙拼鍋,不用加錢。
飽飽仲有軟雪糕作甜品,亦有任飲果汁汽水。
每次都非常滿足離開。

Other Info. : 可申請銀咭會員,牛涮鍋逢星期一至五享9折,牛角(同一集團)星期一至日均享9折。 金咭會員(去年儲夠指定消費),可享85折
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
2015-09-13 1885 views
說真的...阿豬真係真係好鍾意打邊爐架!是日lunch黎新都會打邊邊。湯底選了日式甜醬油湯底同豬骨湯底。醬油湯底甜甜的,配上肉類十分正!選左60分鐘任食,68蚊起,包一碟肉類,其他任飲任食!阿豬選左牛,牛好瘦,味不夠濃,有渣。友人選晚豬十分香滑濃味。蔬菜菇類十分新鮮,金菇十分正!丸類有幾款。豆腐十分正,非常幼滑,而且配上醬油湯底十分棒!醬料都有好多款。飲品除左汽水,仲可以自己溝野飲。雪糕非常滑,而且可加配料,不過個人覺得唔加仲好!好快一個鐘就到啦,好飽!
說真的...阿豬真係真係好鍾意打邊爐架!

是日lunch黎新都會打邊邊。
湯底選了日式甜醬油湯底同豬骨湯底。
醬油湯底甜甜的,配上肉類十分正!

選左60分鐘任食,68蚊起,包一碟肉類,其他任飲任食!
阿豬選左牛,牛好瘦,味不夠濃,有渣。
友人選晚豬十分香滑濃味。
蔬菜菇類十分新鮮,金菇十分正!丸類有幾款。
豆腐十分正,非常幼滑,而且配上醬油湯底十分棒!
醬料都有好多款。
飲品除左汽水,仲可以自己溝野飲。
雪糕非常滑,而且可加配料,不過個人覺得唔加仲好!

好快一個鐘就到啦,好飽!
2015-09-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2015-08-30 1571 views
由於現正推行五週年推廣,享用價值$298或以上的牛肉可免費享用純情牛,於是便選擇了澳洲和牛的套餐。在用餐開始時,店員很勤快,並且牛肉送上的速度也可接受。澳洲和牛 vs. 純情牛口感:平手 (兩者同屬入口即溶)味道:純情牛略勝 (兩者同屬淡味 而純情牛在半熟狀態下略帶牛味)由於曾在其它餐廳食過日本和牛 其牛肉味相也非常濃厚對於純情牛的淡味 實屬十分意外 扣掉很多味道分數一如其它食店有丸 菜 菇 麵食 豆腐 大蔥 餃子 等屬正常味道 只是餃子太粉 不推介而飲品可加$18任飲啤酒 免費任飲有果汁及汽水甜品有軟雪糕 泡puff macaron到了中段時,牛肉上碟速度大概為十五分鐘, 而且一碟純情牛還混合了其他一拼送上 見下圖 如果各位以食日本牛肉為主 建議還是擇黑毛和牛套餐純情牛的推廣不能滿足食日本牛的目的 (雖然此推廣稱可享任食純情牛)

在用餐開始時,店員很勤快,並且牛肉送上的速度也可接受。

澳洲和牛 vs. 純情牛

口感:平手 (兩者同屬入口即溶)

由於曾在其它餐廳食過日本和牛 其牛肉味相也非常濃厚

而飲品可加$18任飲啤酒 免費任飲有果汁及汽水
甜品有軟雪糕 泡puff macaron

3塊純情牛拼其他牛

如果各位以食日本牛肉為主 建議還是擇黑毛和牛套餐

Other Info. : 曾多次覆單但還是等很久才有牛肉上菜 更遇上店員黑著臉回應 在任食牛肉方面 扣掉很多抵食及服務分數
2015-08-25
$330 (Dinner)
2015-07-05 2026 views
突然想打邊爐,諗起牛涮鍋,於是即刻用app攞飛,六點去到,等咗一陣就入得喇~😃發現葵芳呢間分店得幾張二人枱,唔怪得之前唔用app拎飛,等成九個字都入唔到😔今次用app,兩個人坐四人枱,舒適好多~~~😀今次d粟米仔好清甜,所以拎咗幾次😋菇都好食~魷魚好爽口,好鮮味👍車海老肉質爽嫩都好好味~帶子都新鮮無雪味~廣島蠔就一般。全部都可以分開 order,我地之後就 encore咗幾次魷魚,海老~主角黎喇~~~~真係好味到不得了~有會員卡嘅就一定要食喇~好似係咩周年紀念先有嘅優惠~肥膏分佈得好平均,砌得好透薄,每板分量都好多,我地每人食咗兩板就漏到食唔落lu~加上其他野食,真係好飽~呢間分店嘅店員都好細心,服務好好,好主動詢問我地要唔要加野,收拾用完嘅碟~下次黎都會再叫呢個牛肉,真係好食到停唔到~

醬油湯+番茄湯

今次d粟米仔好清甜,所以拎咗幾次😋菇都好食~

海鮮拼盤

主角黎喇~~~~

日本極上黑毛和牛

要會員先有半價~

2015-07-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
醬油湯+番茄湯
海鮮拼盤
日本極上黑毛和牛
  • 日本黑毛和牛
2015-03-27 2528 views
今次係第一次喺openrice寫食評, 希望大家睇得開心啦今晚食既係牛涮鍋, 夜晚同屋企人約左晏D喺地鐵站等, 而佢地未到之前我就去新都會廣場行下先, 順面去牛涮鍋BOOK枱攞位嗰時係6点, 喺牛涮鍋門口問下既企外面既侍應姐姐, 有無得book枱, 点知一問之下先發現 8点booking已經full哂 但今日明明係閒日喎...都咁好生意 早知我都打電話黎book 定先 大家下次都記得試下打黎訂枱啦, (我原本以為牛涮鍋係無得book枱既XD)所以最後就BOOK左一陣7点食行下行下, 就7点lu 入店嗰刻, 當然就係聽到好多聲1234啦 (日文發音既歡迎光臨XD)可能係因為太早 得3-4枱客, 而我地又book左枱, 所以就坐左喺最近火鍋料的卡位 我地揀左$178嗰款us特上牛, 有美國上級進口牛肉,豚肉同雞肉 任食湯底就揀左蕃茄同豬骨應該係呢間牛涮鍋比較細, 所以火鍋料都唔算多 比較少, 但d丸呀菜呀都成日有員工refilld肉未到, 出去攞下火鍋料肉到喇, d 肥牛好似好靚喎 好吸引咁喎豬骨湯底都唔錯d 肥牛好好食呀, 咬落唔un, 配埋個芝麻醫真一流但豚肉呢, 就有d d 豬肉既腥
今次係第一次喺openrice寫食評, 希望大家睇得開心啦

但今日明明係閒日喎...都咁好生意
早知我都打電話黎book 定先
 大家下次都記得試下打黎訂枱啦,
(我原本以為牛涮鍋係無得book枱既XD)
所以最後就BOOK左一陣7点食

行下行下, 就7点lu
入店嗰刻, 當然就係聽到好多聲1234啦
 (日文發音既歡迎光臨XD)

湯底就揀左蕃茄同豬骨
d肉未到, 出去攞下火鍋
肉到喇, d 肥牛好似好靚喎 好吸引咁喎
豬骨湯底都唔錯

d 肥牛好好食呀, 咬落唔un, 配埋個芝麻醫真一流

但豚肉呢, 就有d d 豬肉既腥味 而雞肉呢, 第一輪食就ok 既, 但第二輪上既就比較差d lu

配料呢, 我覺得脆皮腸 烏冬都好味,
豆腐好夠滑 但係煮得耐啲就散哂
呢個係蒜香肥牛炒飯(個名好似係咁XD)
完全唔好食呀,, 啲飯好淋
 d 味好似唔係我杯茶XD

食到最後, 就梗係去食甜品
呢間牛涮鍋無yogurt食, 得軟雪糕 有啲美中不足
 之前食過旺角嗰間有yogurt架
d 軟雪糕其實都mama 地,,個味比較淡, 無咩雲呢嗱味
食左一杯就放棄lu

總結, 食物都ok好味既, 係D配料既選擇太少, 而屋企人就話得個半鐘食會有d趕
 但大家都食到好飽

下次我會去試下食奧運嗰間牛涮鍋 , 因為朋友話嗰間好似大d 仲有salad bar tim

2015-03-23
$190 (Dinner)
  • 肥牛
2015-03-19 1953 views
每次經過這間自助火鍋店都被它的香味吸引,一直都很想試。這晚經過了這所分店,又是一如往既往門口排滿客人,我大約等了40分鐘才能進去。我選了最平的套餐及豬骨湯底,有出前一丁麻油味,真的很香,而且味道很濃還可以自行調配飲品,不過我今次沒有試到,下次一定要試試我這個套餐有雞肉、豚肉和牛肉,肉感也不會太糟,牛肉不會太“UN”,雞肉也不會太“鞋”,而且Order都很快到,差不多食了8碟肉,真的很豐富很滿足。不過我最大的驚喜是它的甜品也很豐盛,有雲呢拿雪糕,還有一些朱古力、焦糖醬,還有彩紅朱古力等等自行配搭;還有一口泡芙,真的很驚喜,很好食
每次經過這間自助火鍋店都被它的香味吸引,一直都很想試。

還可以自行調配飲品,不過我今次沒有試到,下次一定要試試

不過我最大的驚喜是它的甜品也很豐盛,

還有一口泡芙,真的很驚喜,很好食
2014-07-23 4516 views
一行四人去牛涮鍋去挑戰下極速火鍋放題,我地選左最平個隻放題,每人$62有100g既肉類選擇(牛肉,豬肉,雞腿肉),而菜類同丸係任食。一踏入餐廳就開始計時四個人一張枱一個鍋共用,首先要選湯底先,我地就選左鴛鴦湯底,豬骨湯及蕃茄濃湯,但要加$5。我地點左兩份牛肉,一份豬肉,一份雞腿肉,因為朋友有匯豐咭,所以每份肉都由100g免費加至150g,牛肉同豬肉切到好薄,所以好快就熟,豬肉唔韌,而雞腿肉都好嫩好食!朋友話牛肉都唔錯!丸類就有芝士丸,龍蝦丸,菠菜丸,獅子狗同芝士腸,芝士丸最好食,不過食多幾粒好快漏。菜類有生菜,金茹,翠玉瓜,粟米,芋絲,洋蔥等等。仲有烏冬同麵供應。野飲就有汽水同溝出黎既果汁選擇!其實60分鐘真係幾趕,最後唯有一次過放埋d丸同菜去滾當然雪糕唔可以放過,雪糕係軟雪糕再加餅碎,米通,同糖上面,不過就好快會溶要快食!服務員真係好準時一個鐘就叫我地埋單,朋友有牛涮鍋咭所以唔使加一,埋完單仲可以坐多一陣,可能無咩人等位啦!

2014-07-17
$62.5 (Lunch)
Voucher
今晩和朋友食飯,朋友介紹去食「牛涮鍋」。嚟到當然係食「牛肉」啦!但要限時90分鐘。坐位好闊略,不錯!跟住,要選邊款牛肉及湯底。Menu有5款不同價錢的牛肉: 1)美國進口牛肉$1482)美國上級牛肉$1683)美國特上小牛排$2284)澳洲和牛$2985)日本極上黑毛和牛$368* 以上每價錢食完可任叫同款牛肉、豚肉、美國雞肶肉*我們㨂了「美國上級牛肉」$168,美國牛一向沒有太多肉味,一般(始終係任食,不能要求太多)。豚肉一般,反而,雞肉比預期中滑!自選湯底有6款:1)甜醬油湯<此款只可選全鍋2)骨膠厚豬骨湯 3)濃蕃茄湯4)和牛清湯  5)辛辣泡菜湯6)昆布湯 (2~6)可選兩種湯底我們㨂了「骨膠厚豬骨湯+昆布湯」。配料有:韓式年糕、日式水餃、腸仔、金菇、冬菇、油豆腐、豆腐、粟米、芋絲、菜、生麵、烏冬..等個人比較推介:1)生麵!麵底不錯!彈牙!另外,2)粟米好甜!3)山水滑豆腐好滑!丸類:黑色個粒墨魚汁丸(不好食!)、墨魚丸、龍蝦芝士丸(都可以)..等!另可加$69~海鮮拼盤(生蠔、海蝦、魷魚、翡翠螺(各二)+蟹子魚滑)或每款可單叫。其他:鰻魚和牛粒炒飯(都可以)、白飯另有:果汁

Menu有5款不同價錢的牛肉:
1)美國進口牛肉$148
2)美國上級牛肉$168
3)美國特上小牛排$228
4)澳洲和牛$298
5)日本極上黑毛和牛$368
* 以上每價錢食完可任叫同款牛肉、豚肉、美國雞肶肉*

自選湯底有6款:
1)甜醬油湯<此款只可選全鍋
2)骨膠厚豬骨湯 3)濃蕃茄湯
4)和牛清湯  5)辛辣泡菜湯
6)昆布湯 (2~6)可選兩種湯底
我們㨂了「骨膠厚豬骨湯+昆布湯」。

丸類:黑色個粒墨魚汁丸(不好食!)
、墨魚丸、龍蝦芝士丸(都可以)..等!

其他:鰻魚和牛粒炒飯(都可以)、白飯
另有:果汁、汽水,雪糕!

個人最推介:雪糕桶,雪糕杯!好味!雪糕好軟滑!!

最後15分鐘,待應會叫你埋單先,還提你重有15分鐘食。另加一收費,會員及𣿬豐visa有九折!
總結:90分鐘時間比較少,我都係鐘意無時限的火鍋多D!
$186 (Dinner)
  • 生麵,
  • 雪糕(加Oreo碎)
2014-02-12 5498 views
自從不再續會員咭, 都有兩年無食過牛涮窩, 適逢年初二食打邊爐當開年飯都不錯...逢星期五、六、日及公眾假期, 下午四時三十分便開始收晚市放題價錢, 以最普通的美國進口牛肉放題來計算, 成人每位$148, 小童/長者每位$98, 限時90分鐘。餐廳內部裝修依舊, 自助食品區放中央, 遠處牆邊有汽水機及軟雪糕機, 再側一步竟擺放了一部果汁機...橙汁、提子汁、蘋果汁, 機面還印上三條特飲formula, 可供顧客自行調玩。牛涮鍋與綠領行動推出了一個名為「愛地球2步曲」的活動, 每張餐枱都擺放了兩隻綠白色卡通牛碟, 是供給我們走到自助食品區上取食物時用, 而店員也不會主動收走餐枱上的碟, 用意是減少洗滌過程中的排水量;另外凡在離坐前完成枱上所有食物便可以得到一張現金優惠卷作下次用, 不過細問之下原來是要在放題90分鐘內完成才可得到。 以往肉食放題只可任食牛肉及豬肉, 現在更加入了美洲特選雞腿肉。 牛肉及豬肉都是切成薄薄片, 每次送來的牛肉片其實質數參差, 好運時肥瘦適中, 衰運時多肥膏少瘦肉, 牛味不算濃郁;然而豬肉片都是梅頭位, 肉味濃而有肥筋的嚼勁;雞腿肉的雪味不重, 摸上手仍感覺有彈
餐廳內部裝修依舊, 自助食品區放中央,
以往肉食放題只可任食牛肉及豬肉, 現在更加入了美洲特選雞腿肉。 牛肉及豬肉都是切成薄薄片, 每次送來的牛肉片其實質數參差, 好運時肥瘦適中, 衰運時多肥膏少瘦肉, 牛味不算濃郁;然而豬肉片都是梅頭位, 肉味濃而有肥筋的嚼勁;雞腿肉的雪味不重, 摸上手仍感覺有彈性, 雞味普通 ... 實行牛豬雞通殺~
涮涮鍋湯底有5款: 昆布湯、辛辣泡菜湯、和牛清湯、蕃茄濃湯、骨膠原豬骨湯, 亦有壽喜燒的甜醬油湯。  當晚我們選的是秋冬限定湯底, 最令人暖入心的三文魚北海道牛乳湯, 除此以外牛涮鍋亦為味蕾帶來辛辣刺激的激辛豬骨湯。 值得一讚就是當鍋內內的湯底越滾越濃後, 侍應生會主動幫客人加所屬的熱湯, 而非只加熱水。
伴食醬料除了有青蔥、酸辣蘿蔔蓉外, 胡麻醬、柚子醋、醬油都是很好的解膩救星, 不過牛肉專用的超激辛辣醬卻是新出品。
在自助食品區內無限量挑選新鮮蔬菜、菇菌、特色丸丸及烏冬拉麵類, 未計任食肉類, 每款吃一轉都己撐飽!
鰻魚汁和牛炒飯及珍珠米飯皆為要米落肚的顧客恩物
軟雪糕的奶味其實不算濃郁, 所以要加很多配料去令它的味道豐富起來, 朱古力醬、焦糖、綠茶醬、士多啤梨醬, 還有煙煙韌韌的麻糬、椰絲、橡皮糖、朱古力曲奇碎、脆米、青葡萄乾, 左右配搭又可以食多幾杯!
Other Info. : 看啊! 有這麼多的美食在前卻只得90分鐘來享受, 要食還是要傾談, 食客的抉擇!
2014-02-01
$150 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
今天又是我一個人出動的時候啦!晚上聽完講座,肚子超餓的,不理已經晚上九點,打算吃個過癮。兩個月前,中午在荃灣的牛涮鍋點了$168的牛豬肉餐,牛肉就是一般打邊爐的肥牛(有點臊味,可接受)豬肉就不太好吃挺硬的,但勝在自取配料選擇多,價錢(街市買一磅肥牛都要$70啦)和食物的質素成正比的。就是因為試過別的分店覺得ok有信心,所以這次我在葵芳分店點了$278的澳洲和牛放題,叫了鴛鴦豬骨和清湯底,要試清楚貴價牛分別有多大。今晚我主打澳洲和牛和特上牛小排,不點其他普通牛肉和豬肉以免浪費quota。貴價貨吃起來真是分別挺大的,和牛是用木盤裝,大大片整齊的排好,兩種牛的脂肪分佈很均勻,吃起來完全沒有臊味,肉挺嫩的,涮過頭了也不會硬,牛小排跟和牛的味道差別不大,因為只是我一個人吃,怕浪費食物,所以每種牛只叫半碟。吃完第一盤讓我滿意的牛,就出去看自助食品,選擇好少,丸類(只有3樣)、蔬菜(三樣),記得其他分店有獅子狗、"豆卜福袋"、魚餅,這裡相比荃灣分店的選擇少(當時是吃中午時段),而且沒有熟食,集團式經營但怎麼每間店的自助配料都不一樣呢。軟雪糕擠出來的樣子像是yogurt雪糕,但吃起來有點像在吃雪凍的c
今天又是我一個人出動的時候啦!

吃完第一盤讓我滿意的牛,就出去看自助食品,選擇好少,丸類(只有3樣)、蔬菜(三樣),記得其他分店有獅子狗、"豆卜福袋"、魚餅,這裡相比荃灣分店的選擇少(當時是吃中午時段),而且沒有熟食,集團式經營但怎麼每間店的自助配料都不一樣呢。軟雪糕擠出來的樣子像是yogurt雪糕,但吃起來有點像在吃雪凍的cream一樣,奶味不夠,也不夠滑。由於自助區沒什麼好選,我就只吃蔬菜,留多點空間吃牛吧。

叫了第二輪的和牛,不知為什麼涮完牛的湯底怎麼染了色,有一層淡淡的粉紅色泡沫浮上面,但我沒有加蕃茄在湯裡啊!而且以前吃肥牛火鍋的湯底是會變得混濁,那泡沫顏色是深咖啡色的,不像這次的是蕃茄湯那樣的顏色。而且我聽到隔壁桌的吃到一半也在討論為什麼湯底會變紅,但大家都沒有深究........

後來看還剩下40分鐘就打算叫最後一輪和牛,等了十五分鐘都不來,其間找了兩位不同的侍應幫忙跟進一下,後來送來一碟不是用木盤上的牛,馬上問他是什麼牛,他說是進口牛(menu裡面最便宜的那種),但我明明是叫和牛囉(而且"要回本"的我怎麼可能叫最便宜的呢,又不是沒在荃灣分店吃過),後來是他們下錯單,說會幫我換和牛,又等了十分鐘終於來了,我一看那牛馬上覺得不妥!脂肪好多(集中在邊位),和之前點的和牛完全不一樣,搞不好是剛剛那碟進口牛重新裝盤扮和牛?我挾了一塊涮熟,咬下去肉比較老,而且那股臊味很重,別想騙我這也是和牛?!侍應解釋說是切的部位較肥,肯幫我換,態度也可以,但他的解釋令人完全無法相信囉!吃進口的東西好吃不好吃是無法騙人的~!

左等右等最後等到沒心情,乾脆買單走人不吃了!而且發現他們多收我$5鴛鴦湯底費,但我一早問清楚$278放題是免收的!

雖然我選的$278不是最貴的,我也不是什麼和牛專家,但有一點肯定的是店員對送上來的肉是什麼種類都不清處,還要再三跑去問廚房,怎麼保障客人吃到的是自己選擇的價錢,乾脆劃一收費提供同一種類的牛!唯一可取的是侍應態度還可以。
Other Info. : 建議大家吃$138或$168的放題會吃得比較開心,因為$278或$348的不划算,因為他們每次給你的"和牛"可以差很遠,而且自助區的選擇真的好少。
2013-10-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$305 (Dinner)
2013-08-22 2403 views
我地成日話午餐要食火鍋~今日終於有機會去食啦~因為我地訂左位, 所以一去到就有得入啦;)內面唔算好太多人, 所以環境都算舒服~我地要左$98 任食90分鐘放題, 之後叫左清湯底同豬骨湯底~兩個湯底要再加$5叫完湯底, 就睇下出面有咩好食, 唔知係午餐既原故,定係呢間比較細, 食物方便都比旺角果間少。飲品既款式就差唔多, 我揀左蘋果汁, 但要放多d冰,因為好甜。過左一陣, 個湯底同d肉都黎埋都黎埋雖然湯底既顏色有唔同,但個味道係完全一樣.......有d失望牛肉同豚肉有一大碟, 但牛肉唔算太好味~豚肉會好味小小~但我地食完後叫左多碟牛肉同豚肉~碟豚肉係黑黑地嫁...(唔記得影相)我地都無食放左起度。呢度既芋頭丸幾好味~可惜出面可以揀既野食唔多, 好似食黎食去都係果幾款咁。仲有我地係會員, 但原來上年要renewal 個membership, 但無人remind 我地, 所以個member card 用唔到,服務方便做得麻麻。
內面唔算好太多人, 所以環境都算舒服~

過左一陣, 個湯底同d肉都黎埋都黎埋
牛肉同豚肉有一大碟, 但牛肉唔算太好味~豚肉會好味小小~
我地都無食放左起度。

2013-08-22
$110 (Lunch)
  • 芋頭丸
2013-07-19 1696 views
昨天與男友看近期大熱的電影,看畢都已經一時半當然要去醫肚男友決定了去就近的牛涮鍋用饍。抵達後告知服務員人數,服務員卻好似不太理會我們點了混合涮涮鍋(牛肉、豚肉,60分鐘放題),湯底為昆布湯和清湯(雙併+$5)。牛肉和豚肉質素普通,吃下也分不清楚哪是牛肉哪是豚肉,但味道可以接受($62元的火鍋放題還要要求甚麼呢?)清湯味道稍鹹,個人認為昆布湯味道較好,清甜,最適合配烏冬配料和飲料均要自取,繁忙時段過後很多配料都沒有再補給了配料中的包心丸、京蔥、烏冬、豆腐等都是我的最愛
昨天與男友看近期大熱的電影,看畢都已經一時半
當然要去醫肚
男友決定了去就近的牛涮鍋用饍。
抵達後告知服務員人數,服務員卻好似不太理會

($62元的火鍋放題還要要求甚麼呢?)
清湯味道稍鹹,個人認為昆布湯味道較好,清甜,最適合配烏冬

配料和飲料均要自取,繁忙時段過後很多配料都沒有再補給了
配料中的包心丸、京蔥、烏冬、豆腐等都是我的最愛
$62 (Lunch)
Others
  • 粟米