2019-03-13 142 views
勁有心思裝修嘅一間餐廳,樓梯已經係打卡位🥰🥰我哋叫咗:1️⃣甲羅燒海鮮意大利飯($168)勁大碟,上菜嘅時候都已經「嘩」左一聲!見到隔離枱食嗰啲意粉仲大碟🤣🤣呢個意大利飯認真唔慳皮,勁多海鮮,幾乎每一啖都有蜆肉,仲有彈牙嘅魷魚🦑,最有驚喜係有蝦米🦐,fusion菜!🥳當然唔少得主角甲羅燒,用蟹籽點綴嘅蟹膏鹹香濃郁,撈埋啲好creamy嘅飯食,真係一大享受!😋😋😋🤤2️⃣慢煮法式豬鞍配紫薯蓉($198)超級肥厚嘅豬鞍同樣份量好多☺️近骨位嘅肉肉質比較腍軟,不錯!配埋蘑菇汁食,都幾夾!仲有值得一提嘅煙肉包蘆筍同埋珍珠筍,有驚喜!😚😚呢個餐仲有紫薯蓉同埋一個蕃茄,飽到呢🤣🤣3️⃣紅桑子草莓提拉米蘇($48)🥰🥰🥰見到呢個甜品真係心花怒放🥰!靚到唔捨得食!酸酸甜甜,略嫌佢嘅餅底有啲濕。4️⃣泡沫咖啡☕️慕絲($48)唔錯喎!佢啲咖啡味都幾濃,推!👍🏻😄5️⃣藍柑檸檬梳打($5)6️⃣玫瑰咖啡($5)好靚又好飲🥰7️⃣周打蜆湯同埋餐包
勁有心思裝修嘅一間餐廳,樓梯已經係打卡位🥰🥰我哋叫咗:
1️⃣甲羅燒海鮮意大利飯($168)
甲羅燒海鮮意大利飯

2️⃣慢煮法式豬鞍配紫薯蓉($198)
仲有值得一提嘅煙肉包蘆筍同埋珍珠筍,有驚喜!😚😚
呢個餐仲有紫薯蓉同埋一個蕃茄,飽到呢🤣🤣

3️⃣紅桑子草莓提拉米蘇($48)

4️⃣泡沫咖啡☕️慕絲($48)
唔錯喎!佢啲咖啡味都幾濃,推!👍🏻😄

5️⃣藍柑檸檬梳打($5)

6️⃣玫瑰咖啡($5)
好靚又好飲🥰

7️⃣周打蜆湯同埋餐包
2019-03-12
$260 (Dinner)
甲羅燒海鮮意大利飯
2019-03-13 93 views
今日又冇飯開,諗住近近地公司附近搵野食算,同事話魔膳廚房都ok,咁就魔膳廚房~魔膳廚房係開源道業發大廈1期2樓,可能因為樓上舖既關係,所以平時都冇點留意到呢間餐廳~往餐廳沿途都掛左好多掛畫再往上望就見到魔膳廚房,招牌外圍有好多花花草草,好有綠野feel~地方都算大同寬敞,當晚我地叫左2個餐,套餐包括餐湯、主菜和飲品~另每人加多$38就可以任食沙律,自助沙律枱有青瓜、玉米、蕃茄仔、啫喱etc.是日餐湯有蜆湯同雜菜湯,我地就揀左雜菜湯,碗湯都幾多雜菜味道香濃,帶點微辣,好飲餐湯仲會跟埋餐包,餐包外層好脆,點牛油或餐湯食都可以~主菜叫左德國烤無骨豬手同法式春雞~德國烤無骨豬手配薯角跟黑椒汁 $188豬手上枱時仲熱辣辣,而且肉質比較軟身,加上無骨既關係,都好易切開~味道就咸咸地,點埋d黑椒汁食,夠晒濃味黑椒汁好白搭點薯角食,都好好味烤法式春雞配薯菜跟燒汁 $178烤春雞外皮好脆,肉質嫩滑配上燒汁食,味道也不錯~旁邊仲有個煙肉包住玉米芯同露筍既配菜玉米芯好爽甜,露筍都好爽口,煙肉就偏肥~飲品跟餐可加$3轉果汁,加$5轉梳打我地就轉左1杯橙汁同埋1杯青蘋果梳打青蘋果梳打賣相很美,望落去係下綠上透明

往餐廳沿途都掛左好多掛畫

再往上望就見到魔膳廚房,招牌外圍有
好多花花草草,好有綠野feel~

地方都算大同寬敞,

當晚我地叫左2個餐,
套餐包括餐湯、主菜和飲品~
另每人加多$38就可以任食沙律,
自助沙律枱有青瓜、玉米、蕃茄仔、啫喱etc.

是日餐湯有蜆湯同雜菜湯,
我地就揀左雜菜湯,碗湯都幾多雜菜
味道香濃,帶點微辣,好飲

餐湯仲會跟埋餐包,餐包外層好脆,
點牛油或餐湯食都可以~

主菜叫左德國烤無骨豬手同法式春雞~

德國烤無骨豬手配薯角跟黑椒汁 $188
豬手上枱時仲熱辣辣

而且肉質比較軟身,加上無骨既關係,
都好易切開~

味道就咸咸地,點埋d黑椒汁食,
夠晒濃味

黑椒汁好白搭
點薯角食,都好好味

烤法式春雞配薯菜跟燒汁 $178

烤春雞外皮好脆,肉質嫩滑
配上燒汁食,味道也不錯~

旁邊仲有個煙肉包住玉米芯同露筍既配菜
玉米芯好爽甜,露筍都好爽口,煙肉就偏肥~

飲品跟餐可加$3轉果汁,加$5轉梳打
我地就轉左1杯橙汁
同埋1杯青蘋果梳打
青蘋果梳打賣相很美

望落去係下綠上透明~
都飲到青蘋果味,好彩唔似藥水味

橙汁友人話正常味道,冇特別~

服務員態度有善

佢地星期六日都有Lunch Buffett $98一位,
又幾抵,下次可以食Lunch Buffet~
2019-03-13 150 views
開始關注魔膳廚房起源自馬國明,常說官塘多野食,晚市試過他的意粉餐幾唔錯就是價錢貴了一點。聽說有銷費不用$98的假日自助午餐,有salad有湯有熱盤有甜品,就決定去試下。西湯好味salad唔錯飲料多選擇,仲有多款花茶包任君選擇,最窩心是餐廳準備了一壺濃茶胆,奶茶fans欣物,我就傻下傻下倒了成杯沖檸檬茶,濃到飲唔到。個人覺得熱盤選擇不是太多但味道okay。甜品區就不得了,款式應有盡有,popcorn, 綿花糖小朋友最愛。有機會都會再去食
2019-03-12 623 views
包子與夫君新年後主要食中餐和日本餐比較多,很久沒有鋸過扒,今次決定去座落於觀塘工廠區的西餐試一試。😬😬經過小樓梯上一層樓,已經覺得很有藝術氣息,旁邊掛了很多畫,大門口還有一個用裝飾品堆砌的拱門。餐廳內很多裝飾、很光猛、 甚有氣氛,與工廠區的風格截然不同。🧐🧐我們今次點了斧頭扒做主菜。店員告知因為份量都頗大,有20oz😱,所以我們決定share 吃!🍽🍽本身餐已有田園沙律,但我們決定另加$38要自助沙律吧。 沙律吧的蔬果新鮮,值得一提的是有不同的醬汁選擇。我們為了健康和主菜的斧頭扒,所以用上沙律醋,扮健康!😝餐湯正常,有紅白選擇,白的是南瓜粟米忌廉湯-不過不失,羅宋湯帶有微辣頗醒胃。餐包是提子包,十分鬆軟。🥖🥯到了主菜斧頭扒的環節,餐廳十分體貼,待我們相機食先過後會主動幫客人切開,很適合我們這些懶人👍🏻。包子以往吃過的不是很生,就是很熟。這裏的就很不同, 雖然形狀不太斧頭,但烹調得剛剛好,保持了肉汁,而且味道濃郁,配上店員推介的粉紅岩鹽調味更佳!😉伴碟也是很特別的,有燒菠蘿、燒原隻蒜頭,芝士壤蕃茄和露筍煙肉卷。包子要求要甜品做結尾,夫君欣然接受!我們選擇了咖啡味的tiramisu 和紅桑

沙律吧

南瓜粟米忌廉湯
羅宋湯
提子包

慢燒斧頭牛助骨

包子要求要甜品做結尾,夫君欣然接受!我們選擇了咖啡味的tiramisu 和紅桑子蛋糕。賣相好靚,味道亦不錯,各種都有乾花及花瓣碎裝飾💕。但tiramisu可能雪藏了比較耐,口感不似預期,底部過濕,有點稔。🙈

紅桑子草莓蛋糕
Tiramisu

加上餐茶,十分的滿足! 包子和夫君都需要捧著肚皮乘車回家!😬😬
2019-03-11
$320 (Dinner)
提子包
慢燒斧頭牛助骨
紅桑子草莓蛋糕
2019-03-12 123 views
放工係觀塘搵食一定會係大把選擇特別係工廠嘅樓上鋪今次,隨隨便便跟朋友一齊去呢間位於工廠2樓嘅樓上Bar 或餐廳,而這家特別在於有前菜同甜品自助餐。 餐廳算幾大,平日晚黑都唔需要訂位,即到即有位。餐廳伙記好nice, 主動問我地有冇咩野唔食,有咩好推薦。先講前菜同甜品嘅自助餐,選擇唔算多,只有少量salad 菜同生果,不過都算新鮮。 另外,還有泰式甜品,斑蘭和椰奶味好重,好地道,值得一試!主菜方面,我們點了黑松露帶子雜菌意大利飯。帶子大大粒又彈呀,而黑松露份量剛剛好,菌香味同帶子海鮮味好夾!另外,豬肋骨好大份,三色芝士焗到剛剛好,不過,豬肋骨肉就比較瘦了。
放工係觀塘搵食
一定會係大把選擇
特別係工廠嘅樓上鋪
餐廳算幾大,平日晚黑都唔需要訂位,即到即有位。
餐廳伙記好nice, 主動問我地有冇咩野唔食,有咩好推薦。
先講前菜同甜品自助餐,選擇唔算多,只有少量salad 菜同生果,不過都算新鮮。 另外,還有泰式甜品,斑蘭和椰奶味好重,好地道,值得一試!

2019-03-09 138 views
每人心目中都應該有某種食物是無法抗拒,於我黎講一定非「靚牛扒」莫屬,呢間魔膳廚房就有呢種本事,可以挑起你最原始嘅食慾,令人食指大動魔性盡現。呢度裝修雖然普普通通中規中矩,但我就比較著用付出的金錢是否落响食材方面,呢樣野魔膳絕對比到你。餐湯同餐包不能不提是這個餐包「非一般」咁好食,好香好鬆軟,唔會好似平時嗰啲餐包又硬得乾,靜係食個包都感受到呢間餐廳十分用心。餐湯方面有羅宋湯同忌廉南瓜湯比你揀,兩款都好好飲。香煎美國西冷8oz配薯菜($138)「重量級」西冷牛扒有成8安士咁重,兩面都煎出好靚的碳紋。千奇唔好睇佢成半寸厚會好韌,打橫一刀輕輕一砌就將成塊扒輕易劏開,清脆利落。咬落有𡁻頭,肉味非常濃,而且中間仲保留到肉汁,抵讚。☕️Rose Coffee食完咁濃味咁Heavy的西冷牛扒,唔想飯氣攻心緊係嘆返杯香濃咖啡提下神。呢杯玫瑰咖啡真係有玫瑰花的清香,可以清清喉嚨。

餐湯同餐包

香煎美國西冷8oz配薯菜($138)

☕️Rose Coffee
2019-03-07
Lunch
2019-03-08 92 views
今日中午落雨,揾食好艱難。商場食市好多人。好彩我地有一間秘竇,就係「魔饍厨房」。「魔饍厨房」位於業發工厦一樓。你只要由APM經鱷魚恤中心出。两個箭步就會到一條佈置好有格調的樓梯。門口貼了很多明星照片,人氣颇旺。哩度就係。午餐有自助沙律吧,有沙律菜,粟米,蕃茄仔,生果等等。增加纖維質,健康健康!再來是餐包和餐湯。我選了南瓜忌廉湯,十分creamy. 餐包簡直一絕,同麵包舖新鮮出爐一樣。主菜有西冷牛扒。用坑絞鑊煎,肉質好嫩又鎖肉汁,配黑椒汁好matching!厚切豬扒係哩度招牌菜。好冧滑。照燒牛仔骨好有牛味。炆牛面頰好冧好滑,好似啜緊面珠般。玫瑰咖啡有玫瑰香味又有咖啡的香味。必試!

門口貼了很多明星照片,人氣颇旺。

哩度就係。

午餐有自助沙律吧,有沙律菜,粟米,蕃茄
仔,生果等等。增加纖維質,健康健康!

厚切豬扒係哩度招牌菜。好冧滑。

照燒牛仔骨好有牛味。

炆牛面頰好冧好滑,好似啜緊面珠般。

玫瑰咖啡有玫瑰香味又有咖啡的香味。必試!

2019-03-04 176 views
服務ok環境可以但真係唔好食,個扒好淡完全無咪又軔超大力切都切唔開 入面完全無味 汁極少沙律吧好一般唔算好新鮮個闊麵都係無味,龍蝦肉好硬,鹽都無滴個汁係完全只係杰,乜味都無,唔知咩事,講真呢個價完全唔抵花園XX 扒理仲好食。。成晚就係狂落鹽。。生日飯食到咁好失望杯玫瑰蜜又藥水味 見到個色都知大件事中伏,超級中伏,呢度D CM係真定假???搞到一早BOOK好台期待左成星期,自己生日帶呀媽慶祝,兩個食完HEHE唉唉,肉痛,求其酒店BUFFET 好過。
服務ok
環境可以

但真係唔好食,個扒好淡完全無咪又軔
超大力切都切唔開 入面完全無味 汁極少
沙律吧好一般唔算好新鮮

個闊麵都係無味,龍蝦肉好硬,鹽都無滴
個汁係完全只係杰,乜味都無,唔知咩事
,講真呢個價完全唔抵

杯玫瑰蜜又藥水味 見到個色都知大件事
中伏,超級中伏,呢度D CM係真定假???

2019-02-28
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
2019-02-27 205 views
是日中午繼續係觀塘周圍揾野食,唔想行得遠,梗有一間近apm既cafe就係魔膳啦!近近地既程度係餐廳門口係鱷魚恤中心出口旁邊,雖然要行樓梯上間cafe,但坐的環境寬敞!和大肚同事商量一番叫邊個中午餐後,我地都心屬厚切豬扒飯/意粉! 提提大家餐湯和面包要另加10蚊!基本飲品奶茶檸水就主餐包埋!主餐餐牌星期一、三、五一樣,星期二、四就另一款餐serve!(可惜今日我同同事吹水吹得太開心,冇影餐牌)好在食物就有影架!厚切豬扒好淋身,不錯不錯!依觀察,平日如星期三中午,餐廳都算客滿,結論,不能隨時walkin,穩陣起見都係要book!以今日中午餐價錢,豬扒餐盛惠68蚊,埋單每人78蚊!以呢區中午飯價位中間價,性價比還好!另外,餐廳員工見同事係大肚情況,見地滑都有温馨提示下,安排坐位時,也有提議安排較舒適的位置給我同事,說起來,算細心,值得讚賞!

好在食物就有影架!

厚切豬扒飯

$78 (Lunch)
厚切豬扒飯
2019-02-19 425 views
作為九龍東之友當然要update 一下飲食情報~ 等老婆做treatment期間喺openrice 既<餐飲劵>揾到呢間任食午餐,只係$88一位~入口正正係官塘廣場對面,行上一層就到店員帶領入座沿路見到甜品飲品已經相當吸引!飲品有檸茶檸水、咖啡、茶包花茶,花茶仲有薰衣草、蝶豆花。凍飲有荔枝特飲、蜜桃茶、檸檬紅茶先食一轉沙律,雖然都係基本既沙律菜粟米之類,但一直冰鎮keep住溫度熱食有瑞士雞翼,味道入味。焗龍利卷薯蓉、焗意粉、炒雜菜、炒香辣意粉、菠蘿炒飯等等,絕不欺場 最後當然食甜品啦! 見小朋友興奮地排隊整棉花糖,我也整了一枝泰式甜品有班蘭千層糕、芒果椰奶糕、玫瑰水晶糕、椰青水糕、椰汁西米糕,味道唔甜軟硬度剛好! 最正係有芒果糯米飯,一啖一口~呢個任食午餐確實係抵食又好味,樣樣試下已經好飽好滿足了!
作為九龍東之友當然要update 一下飲食情報~
入口正正係官塘廣場對面,行上一層就到
店員帶領入座沿路見到甜品飲品已經相當吸引!
tea corner
飲品有檸茶檸水、咖啡、茶包花茶,花茶仲有薰衣草、蝶豆花。
凍飲有荔枝特飲、蜜桃茶、檸檬紅茶
沙律吧
熱食有瑞士雞翼,味道入味。
熱食
最後當然食甜品啦!
見小朋友興奮地排隊整棉花糖,我也整了一枝
最正係有芒果糯米飯,一啖一口~
呢個任食午餐確實係抵食又好味,樣樣試下已經好飽好滿足了!
Lunch
Dining Offer
Coupon
2019-02-16 167 views
The menu gives you expectations:Unfortunately they do not serve beer or wine which would go really well with the dishes being offered.Service was a bit disorganised, dishes arrived in the wrong order and they even apologised for it.The taste does not let the menu down it was good. A glass of red to go with the steak or white to go with the razor clams would have been perfect.
2019-02-15
$260 (Dinner)
2019-02-12 315 views
今天到官塘食自助餐,地點比較就腳,apm出黎轉個彎就到,上樓上。迎面的植物墻好靚,裡面裝修簡潔寬敞,坐得舒適。食物黎講品種雖不少,應有的都有,而且質素高。有沙律,有冷盤,有熟食,有蔬果,有甜品,有冷熱飲品。大體和其它自助餐差唔多,大路的就唔多講了,但在這裡不時會發現些小驚喜,例如,瑞士汁雞翼不是一般的好食,係超級好食,香,甜,肉汁豐富,比出面號稱瑞士汁雞翼始祖的有過之無不及,每次一出,大家都排隊拿,一定要試試。有我最喜歡的EARL GREY伯爵奶茶。還有細路仔最中意的棉花糖,有得食,有得玩。對於我黎講,就以上幾樣都滿足了。大家都食得好開心。

大家都食得好開心。

2019-01-27
  • 瑞士汁雞翼
2019-02-11 321 views
見呢間餐廳唔係好顯眼,喺觀塘眾多嘅工廠大廈樓上,但見佢食評咁爆燈,呢晚就嚟試下.....店員好㚼心,除咗枱面已放咗嘅開水,坐低冇耐就問我要唔要熱水,仲要係用好靚嘅雲石pattern杯。有唔同嘅晚揀,每個都有餐湯同沙律,呢晚嘅餐湯就可揀忌廉粟米湯/雜菜湯,不過不失啦,反而個餐包好味啲,又熱又軟熟!本身跟餐係田園沙律,我吔就加$38試下自助沙律吧,簡單得嚟都唔錯,沙律菜、車厘茄、青紅黃椒,亦有已加沙律醬嘅鮮果沙律,又有西瓜同啫喱糖當生果同甜品。到主菜喇,先試呢度比較熱門嘅德國烤豬手配薯角,賣相唔錯之餘,豬手冇一般食到嘅咁油膩,再配埋沙律菜同酸青瓜,確實好味!另一款揀咗香煎三文魚柳配藜麥沙律,店員話實際上係慢煮三文魚,食落又真係唔會煎得太老,剛剛好,再加啲芒果汁,而最嘩然嘅係好夠份量嘅沙律,沙律菜同藜麥之餘,仲有啲士多啤梨、藍梅、桔仔肉。

2019-02-09
Dinner
2019-02-07 7664 views
今日經朋友介紹未到呢間「魔膳廚房」。雖然是位於觀塘工廠區,其實就是位於觀塘廣場對面,位置很容易搵到。我哋食咗個自助午餐,價錢很吸引,喺 openrice 有優惠券 download, 大人$88/head, 小朋友$59/head。有多款沙律自己配搭,有車厘茄,菠蘿, 不同種類啫喱糖,青瓜,粟米,羅馬生菜,雜果沙律,三色椒,西瓜。醬汁有千島醬,mayonnaise, 意大利黑醋汁。各款配料都很新鮮,讚!多種熱盤任君選擇,洋蔥鮮茄菠蘿焗雞扒、瑞士雞翼雞翼、冬陰公海鮮炒扁意粉、泰式菠蘿海鮮炒飯、焗龍利薯蓉配蔬菜汁、蒜香㰖油炒時蔬、日式燒汁炒雜菜、日式肥牛炒烏冬、红酒懀牛臉脥肉、芝士肉醬尖通粉、泰式青咖喱雞配飯。款式很多而且水準平均。我尤其喜歡瑞士雞翼,很入味,泰式菠蘿海鮮炒飯和日式肥牛炒烏冬也很不錯!餐湯有兩款,黑松露雜菌忌廉湯和二式雜菜湯,水準頗高,絕不遜色!飲品方面有蜜桃茶、荔枝特飲、檸檬茶、咖啡、奶茶、及各種茶包。我最喜歡的是荔枝特飲,味道清新不太甜。水果味茶包是我最愛的牌子是dilmah!很好喝的!甜品選擇亦不少,有泰式千層糕、玫瑰水晶榚、玫瑰千層糕、椰青榚、椰汁西米糕、芒果糯米飯

甜品選擇亦不少,有泰式千層糕、玫瑰水晶榚、玫瑰千層糕、椰青榚、椰汁西米糕、芒果糯米飯、芒果椰奶榚。我是了椰汁西米糕和芒果糯米飯,不是太甜正合我口味!

我看見還有可以自製棉花糖,小朋友見到一定好開心!

總括而言,此餐廳性價比極高,座位闊落,食物水準很不錯,而且價錢超值,是一間值得再來的餐廳!
  • 自助午餐
2019-02-05 341 views
觀塘真係好多人,唔同種類既餐廳都超級多,但我lunch time 都鐘意黎呢度食!有齊呢 3 個因數:抵食,大件,夾好味呢間長期都勁多人,由於我唔想等位,多數都係book 到位先會去架。裡面地方都好大,唔會坐得好迫,圖中係任食沙律吧,午餐加$20 就可以食到,不過lunch time 時間唔夠,我就冇試喇!之前食過呢間餐廳必食既厚切豬扒,今次我就試下個意粉啦~蒜香欖油巴馬火腿蝦球意粉 $65意粉帶點硬,係我鐘意既口感,我好怕意粉煮得過"林", 味道帶點微辣,唔食得辣既我覺得辣道剛好。內有 4隻爽口大蝦,都好足料! 不過巴馬火腿粒好咸,同意粉唔太夾,其實可以不用存在,浪費左佢呢~另外,跟午餐叫左杯熱檸水檸檬算新鮮,因為冇苦澀,因為我唔會加糖,所以好怕飲到d 用差既檸檬,苦到冇辦法飲到!呢杯就冇呢個情況,讚👍🏻 另外雲石pattern 既杯,賣相簡直加曬分!!!如想叫西湯+餐包,只需另加 $10, 但我怕太飽所以冇加。而且,埋單唔收加一,實在難得😆😆 下次去再試下其他野食先!期待期待❤️

之前食過呢間餐廳必食既厚切豬扒,今次我就試下個意粉啦~

蒜香欖油巴馬火腿蝦球意粉 $65

另外,跟午餐叫左杯熱檸水

2019-02-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)