2018-11-21 86 views
今日係apm買手機📱, 肚餓當然係附近食下野啦之前已經食個呢間野架啦好味當然要再去過啦間野嘅環境好舒服!因為我地6點入座所以人數不多!而且佢哋仲有沙律吧有沙律,水果,甜品都係任食架 餐廳有紅湯白湯揀 我地揀左白湯!唔錯不過有小小咸~相比起麵包,好食勁多麵包好新鮮,仲係熱辣辣邪惡芝士雞膇🍗 個名已經夠哂邪惡啦滿滿既芝士包住d雞膇個個食到Lam lam 脷👅👅雞肉又好滑Ts 慢燒斧頭牛肋骨🐮 只需$488 呢個係餐廳主打!!足足有成200z大大塊! 而且店員仲超級貼心首先拎咗俾我哋相機食先📷之後先再幫我地拎入去切件呢個牛肋骨我叫左五成熟~ 我就覺得啱啱好啦🤚🏻🤚🏻d肉汁鎖住係牛肋骨入面絕對值得一試而且佢地呢個仲有好多配菜我自己就超鍾意食菠蘿同蕃茄, 酸酸甜甜好好味呢個真係必食的喔!! 另外我哋仲叫咗甜品女人食甜品就會有第二個胃架 哈哈細細個~ 當飯後甜品真係一流啊仲有值得一提係而度既經理同待應真係好nice 朋友因爲唔多舒服,經理主動過來問我地有無事👏🏻👏🏻認真體貼!!
今日係apm買手機📱, 肚餓當然係附近食下野啦

之前已經食個呢間野架啦

好味當然要再去過啦

間野嘅環境
好舒服!
因為我地6點入座所以人數不多!
而且佢哋仲有沙律吧
有沙律,水果,甜品都係任食架

餐廳有紅湯白湯揀
我地揀左白湯!唔錯不過有小小咸~相比起麵包,好食勁多
麵包好新鮮,仲係熱辣辣

邪惡芝士雞膇🍗 個名已經夠哂邪惡啦
滿滿既芝士包住d雞膇
個個食到Lam lam 脷👅👅雞肉又好滑

絕對值得一試
而且佢地呢個仲有好多配菜
我自己就超鍾意食菠蘿同蕃茄, 酸酸甜甜好好味
呢個真係必食的喔!!

另外我哋仲叫咗甜品
女人食甜品就會有第二個胃架 哈哈
細細個~ 當飯後甜品真係一流啊

仲有值得一提係而度既經理同待應真係好nice

經過一個星期的勞累,假日一定要好好獎勵自己,想吃個自助餐,但酒店形式的又有點貴,不如,到cafe吃個假日午市自助餐吧。 這天就來到觀塘的魔膳廚房吃自助餐,成日價HK$88,小童價HK$59,就可以吃足2小時。 自助餐的選擇雖然不及酒店,但勝在價錢親民,加上任飲任食。 當中包括多款熱食、新鮮沙律、甜品、綿花糖及冷熱飲品。 就個人所見,店員會不時為補充食物,而且還會細心地查看爐火的熱度,確保食物處放溫熱狀態。 餐湯有兩款,分別是羅宋湯及南瓜湯,兩款味道都超級濃郁,個人私心推介南瓜湯,口感細滑香濃,充滿南瓜甜香。 瑞士雞翼煮得非常入味,味道不會過鹹,肉嫩嫩滑。 個人最愛吃炸魚餅,入口帶點微脆及咬口,蘸上甜酸醬很惹味。 甜品方面,這裏的甜品偏向泰式,如芒果糯米飯及泰式千層糕等,千層糕椰汁味突出,口感 煙韌,推介。 隨自助餐附送飲品一杯,不過,最好還是自行確定,因為飲品區可以任飲,所以即使沒有附送,也可以自行沖泡茶包、奶茶及檸檬茶等飲品。 魔膳廚房觀塘開源道77號業發大廈一期2樓D室 ******************************Bee Happy Fanp

自助餐的選擇雖然不及酒店,但勝在價錢親民,加上任飲任食。

當中包括多款熱食、新鮮沙律、甜品、綿花糖及冷熱飲品。

瑞士雞翼煮得非常入味,味道不會過鹹,肉嫩嫩滑。

個人最愛吃炸魚餅,入口帶點微脆及咬口,蘸上甜酸醬很惹味。

煙韌,推介。

魔膳廚房
觀塘開源道77號業發大廈一期2樓D室

Bee Happy Fanpage

2018-11-18
Lunch
星期日與朋友來觀塘聚一聚,中午想找一個地方醫肚,以為典型的工廠區沒有甚麼好的選擇,好彩發現了魔膳廚房,它從觀塘地鐵站步行只需要約2-3分鐘。步入魔膳廚房真係好magic,樓梯之兩旁有不同的油畫及烏絲燈泡,令人不自覺地進入為食模式, 完全忘記了置身在觀塘的工廠區內。驚喜一:餐廳內部非常廣闊,高樓底牆身掛上一排排的酒瓶,裝修雅緻,座位寬敞舒適。驚喜二: 假日自助午餐每位成人只需要HK$88,經濟又實惠,有西湯、蒜蓉包、不同的沙律配搭、中式食品、西式食品、泰式甜品及特色飲品等等,選擇種類十分多我先揀選了羅宋湯配搭蝦片及蒜蓉包,羅宋湯好,有水準,湯底層次豐富,既不會太酸卻又非常醒胃。五顏六色的蝦片非常吸引,令人睇到好開心,卜卜脆食落更開心主食選擇多多:法式紅酒燴牛臉頰肉、炸魚餅、菠蘿海鮮炒飯、煙鴨胸蜜桃炒意粉、日式洋蔥金菇牛肉炒烏冬、蒜蓉炒雜菜、鮮茄豬扒、瑞士雞翼、日式照燒雞扒、煙肉芝士焗西蘭花及薯蓉,總有一款啱你胃口我特別喜歡日式照燒雞扒、瑞士雞翼及炸魚餅,不是貪心,實在係太味、忍不住吃了又吃, 賺曬幼滑的薯蓉也很讚呢驚喜三:除了食用豐富,亦提供多種特色飲品,有草莓紅茶、荔枝梳打、青蘋果梳

幼滑的薯蓉也很讚呢

驚喜三:除了食用豐富,亦提供多種特色飲品,有草莓紅茶、荔枝梳打、青蘋果梳打等。特別是荔枝梳打,它有荔枝的香味配搭上梳打的解渴感,實在是不錯的選擇。

甜品方面也絕不欺場,有啫喱、布甸、綿花糖、玫瑰千層糕、泰式千層糕、椰汁西米糕、芒果糯米飯、椰青糕、晶瑩剔透的玫瑰水晶糕等等,款式多而且賣相十分精緻,每様吃一件已經非常非常滿足

這個自助午餐真是超級超值,性價比極高,下次一定再來,亦值得推薦給朋友啊!
$100 (Lunch)
2018-11-18 2220 views
今日約了個好耐冇見的朋友在觀塘見面,他介紹我喺觀塘工廈吃自助午餐,還說價錢很平,起初冇什麼期望,只要有個位坐低食下嘢、傾下偈、飲杯嘢就得啦!魔膳廚房好近觀塘港鐵站,行過去只要兩三分鐘便到,非常方便。一上樓梯便見到不同的油畫、烏絲燈泡,門口處有主題牆顯示出魔膳廚房的招牌。餐廳裏面座位也不少,佈置舒適舒服、裝飾都幾有心思,加上木枱木椅,幾有工業風的味道。先來一碗羅宋湯和蒜蓉包,羅宋湯味道真不錯,蒜蓉包又脆又新鮮。我最喜歡吃沙律,以咁實惠的價錢,沙律吧都算多選擇和新鮮,有雜果沙律、沙律菜、菠蘿、粟米、紅腰豆、橄欖、西瓜、青瓜、酸紅蘿蔔、啫喱和紫洋蔥圈,青紅椒等。沙律新鮮,配搭起來美美的,加上千島醬,黑醋橄欖油配沙律菜,非常美味!瑞士雞翼,多汁又入味。煙肉芝士焗西蘭花,西蘭花上面鋪了厚厚的芝士醬汁,惹味。日式照燒雞扒,嫩滑味道不錯。另外,香滑焗薯蓉也是香滑可口,令人回味無窮。主食還有:法式紅酒燴牛臉頰肉、鮮茄豬扒、泰式炸魚餅、菠蘿海鮮炒飯、煙鴨胸蜜桃炒意粉、日式洋蔥金菇牛肉炒烏冬、蒜蓉炒雜菜等。還有兩款飲品是我非常喜歡的,就是草莓紅茶、荔枝梳打,味道酸酸甜甜,很開胃,非常令人喜愛,值得推介的。

至於泰式甜品也不馬虎,有玫瑰千層糕、玫瑰水晶糕、泰式千層糕、椰汁西米糕、芒果糯米飯、椰青糕,樣樣味道都不錯,又不會太甜,令你吃得非常滿足。
自助午餐,每位只係HK$88,款式眾多,新鮮好味,有中餐,西餐,甜品,飲品及沙律,在那裡可以找到呀?只有魔膳廚房做得到,讚! 讚! 讚!
我和朋友一邊吃,一邊讚不絕口,覺得非常超值,超出預期中,這個自助午餐絕對值得推介。
$88 (Lunch)
2018-11-18 70 views
聽朋友介紹話觀塘工廠區呢邊有間鋪頭做緊lunch buffet,價錢仲好實惠,咁就梗係要趁放假嚟呢度食返個lunch啦😛入去之前就已經見到呢度嘅裝飾別具用心,有好多花花草草嘅佈置我哋就係叫咗呢個假日午市套餐,成人任飲任食兩個鐘都只係$88 ,真係普通出去食個lunch都唔止,更何況呢個仲係buffet黎選擇方面就有好多,有啲飽肚嘅粉粉面面同埋肉類輕食嘅就有沙律,啲水果同蔬菜都好新鮮要邪惡嘅就有甜品,雖然唔係我最愛嘅朱古力噴泉,不過用啲棉花糖浸落去朱古力醬到味道都一樣好味,而且呢度仲有白朱古力味添!另外甜品方面都仲有啲糕點可以選擇!飲品方面就有呢幾款,我就飲咗水蜜桃果汁,味道好清甜我一開始就攞咗呢啲嘢食,覺得最好食就係黑松露魚柳,佢仲配埋大量嘅薯蓉,有咗黑松露味嘅點綴真係覺得好好味
入去之前就已經見到呢度嘅裝飾別具用心,有好多花花草草嘅佈置
選擇方面就有好多,有啲飽肚嘅粉粉面面同埋肉類
輕食嘅就有沙律,啲水果同蔬菜都好新鮮
另外甜品方面都仲有啲糕點可以選擇!
飲品方面就有呢幾款,我就飲咗水蜜桃果汁,味道好清甜
位於觀塘鬧市中,位置極為便利, 方便返工一族,裝修都好有心思,富有北歐裝飾, 例如掛鹿,以及一些抽象派。室內寬敞,環境優美。餐牌比較清晰,主打西餐尤其歐陸餐,今次主菜係自家製海膽汁海鮮意粉 &香煎三文魚柳配沙,海膽汁非常濃郁惹味,掛滿特製海膽汁嘅意粉,再加上各式海鮮,更加錦上添花三文魚生熟度剛好,入口非常嫩滑。北歐的三文魚味道較日本更鮮美,成本更高。知店主比較有心思,作為食客真的有福。連同帶微酸嘅芒果汁一齊作為芡汁,相得益彰,互補不足。令人食慾大增, 食指大動。同碟嘅沙律,有菜又有小番茄及洋蔥,整體感覺好精神。健康又不油膩。柑橘甜而無渣,士多啤梨偏酸,可以解到煎魚嘅微微油膩感,GOOD!飲品叫咗一杯熱桂花蜜,但比較平平無奇另外,自助沙律吧有多款冰鎮蔬果及醬汁,這個聖誕必須一試。綜合以上所述,這家餐廳的歐洲菜式非常正宗,跟我以前在挪威吃的一樣,尤其主打三文魚。我連機票都可以慳返。😘😘
位於觀塘鬧市中,位置極為便利, 方便返工一族,
裝修都好有心思,富有北歐裝飾, 例如掛鹿,以及一些抽象派。
室內寬敞,環境優美。

餐牌比較清晰,主打西餐尤其歐陸餐,
今次主菜係自家製海膽汁海鮮意粉 &
香煎三文魚柳配沙,海膽汁非常濃郁惹味,
掛滿特製海膽汁嘅意粉,再加上各式海鮮,更加錦上添花
三文魚生熟度剛好,入口非常嫩滑。
連同帶微酸嘅芒果汁一齊作為芡汁,相得益彰,互補不足。
令人食慾大增, 食指大動。
柑橘甜而無渣,士多啤梨偏酸,
可以解到煎魚嘅微微油膩感,GOOD!
飲品叫咗一杯熱桂花蜜,但比較平平無奇
另外,自助沙律吧有多款冰鎮蔬果及醬汁,這個聖誕必須一試。

😘😘
2018-11-13 101 views
這間餐廳位置非常近MTR, 位放工業大厦,其實係工廠區都可以搵到一間食物咁有水凖的餐廳,值得試試。餐廳裝修比較似入了一個花園咁,工廠區可以用盡優勢,地方大,自然座得夠舒服。看餐牌,每一份餐,也好吸引,一定揀到。價錢方面一分錢,一分貨。要食得好,價錢差晤多。大班朋友share食最好。最漏係漢堡包,見到也好飽。下一次會叫另外一些試吓。我們叫了二人餐,食物d嘢食質素係好味道的,有酒店嘅那種滋味,大家見到相片就看到。

最漏係漢堡包,見到也好飽。下一次會叫另外一些試吓。

$200 (Dinner)
2018-11-13 98 views
約左舊同事去觀塘食晚飯,事前已經搜尋過餐廳,覺得哩間好似唔錯,一於就揀哩到。環境唔錯,樓底高地方大,餐廳夠寧靜,可能在工業區晚市會比較少人流。自助區,款式雖然唔算太好,但擺設幾靚,我淨係食左少少啫喱。餐湯,有羅宋湯或忌廉湯選擇。和牛漢堡脹卜卜,賣相好靚,和牛好厚又夠肉汁,麵包都好鬆軟,薯角其實都好粗,只係漢堡實在太大,顯得薯角好細條。大蝦扁意粉,有2隻大蝦已開邊,咬落厚肉啖啖肉,意粉炒得好香。甜品,唔記得個名,類似焦糖布甸,好滑,甜度適中。

自助區,款式雖然唔算太好,但擺設幾靚,我淨係食左少少啫喱。

餐湯,有羅宋湯或忌廉湯選擇。

甜品,唔記得個名,類似焦糖布甸,好滑,甜度適中。
2018-11-12 152 views
又到Blue Monday既來臨,今日晏晝就跟同事去左公司附近既餐廳食番個😋😋午餐,我地叫左2個set lunch ,(主菜+飲品),加多$10就有埋餐湯同餐包,好抵呀! 呢間餐廳🍴個裝修都幾特別,真係好似去左魔既廚房咁!嘩 ,等左10分鐘左右個餐湯同餐包送到啦!一個係忌廉蘑菇湯,另一個就係羅宋湯,熱熱地既餐包搽左少量牛油再點落d湯度,好正!主角龍蝦汁意大利🇮🇹飯登場,有2隻大蝦🍤點綴住,另有魷魚,蜆仔好有鮮味咁配合個龍蝦汁意大利飯,好有驚喜!另外大主角終於出場啦,香煎美國西冷(8oz) 5成熟配薯菜,一黎到就好香啦!一切開d肉汁浸透晒出黎,肉質好唸同很嫩滑,再點少少黑椒汁,味道更濃郁,沒有太多肥膏,薯條佢係用薯王個款,所以味道特別脆口,值得推薦!😋😋最後飲埋杯熱蜜桃🍑茶消化一下作為總結!++++++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會努力💪寫更多更好既食評比大家!😊
++++++++++++++++++
忌廉蘑菇湯
龍蝦汁海鮮意大利飯
香煎美國西冷8OZ配薯蓉
2018-11-12
$128 (Lunch)
忌廉蘑菇湯
龍蝦汁海鮮意大利飯
香煎美國西冷8OZ配薯蓉
  • 香煎美國西冷配薯菜
2018-11-12 95 views
星期六去官塘辦點事,朋友帶我去開開源道食午餐,這食肆就在工廠大廈的二樓,地方都幾大,座位也很多,不用等位,中午自助餐是$88一位,有雜菜沙律,多款粉麵飯,瑞士雞翼,茄汁豬扒,菠蘿炒飯,也有泰式甜品小食,琳琳種種,算是幾豐富!加多三十蚊更可點多一個三㨂一指定的主菜,包括,BBQ醬燒朱肋骨、燒春雞、焗龍蝦等!食材款式算多,味道也不錯,我點了精選主菜美國醬燒BBQ豬肋骨,香腍軟滑,BBQ醬又似蕃茄醬的味道,好醒胃,其他食品每樣一些已經很足夠,再來一些泰式三色糕、椰汁果凍,慢慢品嚐,悠閒地渡過一個中午!兩人埋單才是$260!認真抵食!

2018-11-10
2018-11-12 75 views
之前已經去過魔膳廚房睇晚飯,覺得這裏環境同食物質素都唔錯,上次職員都有提及這裏有午市自助餐,反正去開觀塘,再次光臨一下午市自助餐唔使$100,真係好抵食沙律吧,疏菜都好新鮮,食落爽口,主食有烏冬和意粉,黑松露忌廉魚柳幾好食,就算吞左,口腔仍然有黑松露餘韻既味道,魚肉都好滑,仲有焗西蘭花,食返多d疏菜紅腰豆甘筍忌廉湯,好清甜,幾好飲甜品區,有棉花糖機可以玩,椰汁西米必食,好香椰子味,同埋一口芒果糯米飯,細細份唔使怕食唔晒會浪費,芒果好甜青蘋果梳打

午市自助餐唔使$100,真係好抵食

紅腰豆甘筍忌廉湯,好清甜,幾好飲

青蘋果梳打
2018-11-12 108 views
星期日不用排隊,附近有停車場,完全係香港假日一個樂土,入到裏面,亦感到氣氛幾舒適,有個沙律吧,不過款式就少d食物方面,意粉質地屬硬身,幾好質感意大利飯就麻麻地,材料亦只得一粒帶子,普通size豬手非常特別,已去骨,味道不錯,唯皮下太多脂肪肥位,不是個個喜歡雞亦就最差一道菜,味太怪最後,我們叫一個本要預訂的20安士戰斧牛排,原本以為無哂,但最後㕑房願意即製作,45分鐘,我認為非常值得等,好味,有視覺效果
食物方面,意粉質地屬硬身,幾好質感
意大利飯就麻麻地,材料亦只得一粒帶子,普通size
雞亦就最差一道菜,味太怪
2018-11-11
Dinner
Celebration
Anniversary
  • 德國烤原隻豬手配薯角跟黑椒汁
2018-11-11 84 views
Exploring mysteries is fun in Hong Kong, and those inside the industrial blocks will never disappoint you. Near kwun tong exit, we spotted a resto and were too excited to walk up. The entrance looks stunning, like one leading to a wedding party. We were worried that it was the high-class canteen and we may dress too casually. there are also some delicate pictures hang on the wall which offers a good place for a instagram pic too!it was a sunday. But the price is not as high as our mood. The rest
it was a sunday. But the price is not as high as our mood. The resto offers buffet set on Sunday so we came on the right day. And the main point is the price is so cheap! You can also get a lobster for only $30.

The place looks grand with fruit and salad bar. Vegans wont be upset.
desserts corner is ready for a sweet ending! Girls will love it.
you can pay extra to get some fancy dessert. But we were broken that time. So nah.
beef cheek. It was nice. But i wished i tasted more wine in it. A little bit too salty.
and swiss chicken. My fav. I like that i give u some home taste as well.
my plate. Look nice?😂
the dessert gang. Taste is not very impressive but given that price u have none to complain.

Overall it was a good deal, reasonable with that price. U ofc can’t express much but it definitely worths a go.
網上睇過相,覺得個環境幾靚,特登約fd一齊去試,初時以為工廈要搭貨lift,但原來係獨立門口,不過要行上去二樓,我哋仲怕要行好耐但實則只有一層樓梯,而且沿路都有鹿做主題嘅畫 o deer,感覺幾grand入左門口,staff幫我哋安排坐位行入少少已見到好吸睛的自助吧自助吧主要是沙律同甜品,原本叫set+$38可任食自助吧,依家做緊promotion,不用加,而佢個玫瑰花形大菜糕不但好睇,而且好食,尤其是綠色的綠茶味,餡料有啖啖茶香食完餐前小食,個湯就到了,我哋都揀左白湯,個湯超好飲,比較濃稠,而且送湯的包超鬆軟我哋二人叫左兩個set加左一個小食,感覺上已經超豐富主菜叫左德國烤原隻豬手配薯角同拿破崙燴紐西蘭車厘大蜆意粉小食就叫左創意黑松露千島鳳尾蝦豬手真係要大讚,個皮香而且煙韌有咬囗,肉質又唔會太韌,味道濃而不會過鹹,最最最大讚係佢去骨,所以我哋好易分同切而個意粉亦很香,d蜆勁大隻,而且煮到剛剛熟,個鮮味保持得好好至於個鳳尾蝦,我fd亦大讚,佢個炸漿好特別有種煙韌口感,個醬酸酸甜甜令人超開胃好食到停唔到口兩樣嘢飲都勁靚,尤其是我杯藍柑檸檬梳打,而且味道亦ok good,唔太甜又唔太酸

入左門口,staff幫我哋安排坐位

行入少少已見到好吸睛的自助吧

我哋二人叫左兩個set加左一個小食,感覺上已經超豐富

主菜叫左德國烤原隻豬手配薯角同拿破崙燴紐西蘭車厘大蜆意粉

• 餐包
  • 德國烤原隻豬手配薯角跟黑椒汁
  • 藍柑檸檬梳打
2018-11-06 90 views
今天放工偷懒不想煮飯,約了老公去工廠揾食,電聯朋友介紹這間。去到門口,見到招牌很有詩意。入去坐下,叫了主菜,可加錢吃饭salad bar,沙律菜作常新鮮主菜叫了大蜆意粉和德國豬手意粉好味,但豬手就少少乾,最後食埋甜品,非常滿足。

主菜叫了大蜆意粉和德國豬手

意粉好味
,但豬手就少少乾,最後食埋甜品,非常滿足。

• 沙律吧