喺觀塘嘅工廈隱藏咗一個可以食自助餐嘅廚房, 個friend帶路 今晚有機會可以去品嚐。舊式工廈上一層樓梯就到。先行了一個圈, 感受到每一個角落都花盡心思想展示藝術品般嘅餐具,器皿。 看來餐具控,廚具控定必吃得 特別投入,忘我。這裏晚市自助餐正做推廣每位$238, 完全冇心理壓力唔使驚 要食到回本。 這樣一來可慢慢細意品嚐每道菜式和擺設。 每兩位更贈送一客精美海鮮拼盤。有海蝦,青口,大大隻鮮鮑魚,大蜆, 魷魚, 夠曬睇頭, 對我嚟講份量啱啱好。先試佢嘅湯有兩款:雜菜湯和粟米湯。 兩款嘅味道都非常懷舊經典, 粟米湯講緊係快餐店年代嘅經典粟米汁, 有種童年嘅感覺。 蒜蓉包照住燈仲暖仲脆卜卜,正!去冷盤,沙律區望吓, 我哋比較早嚟所有嘢都排得整整齊齊, 齋睇都覺得好治癒~~這款薯仔什果沙律甜甜地, 薯仔軟熟非常美味!青木瓜沙律,夠酸夠辣,面層仲有吞拿魚肉。Cold cut 沙樂美腸, 夠鹹香唔會乾‘爭爭’!芝士區: 個人很喜歡自助餐有這款芝士小食, 藍芝士味道夠濃! 生果砌得好靚西瓜特別甜美多汁。食物Refill同收碟都非常有效率,抵贊!熱莗区都keep住推出唔同款式美食。豉椒炒蜆夠惹味。一盤

舊式工廈上一層樓梯就到。

這款薯仔什果沙律甜甜地, 薯仔軟熟非常美味!

青木瓜沙律,夠酸夠辣,面層仲有吞拿魚肉。

Cold cut 沙樂美腸, 夠鹹香唔會乾‘爭爭’!

食物Refill同收碟都非常有效率,抵贊!

熱莗区都keep住推出唔同款式美食。

豉椒炒蜆夠惹味。

一盤盤熱辣辣即炸美食, 蝦春卷,炸糯米釀雞翼, 這款手功菜非常推介,辣辣地 又有特色。

炸雞和魷魚圈都唔錯。

茄汁免治牛肉配白飯, 夠曬經典!

魚餅車厘茄串燒。 一串可以兩人分享, 因有三大塊魚餅。 不過唔似係燒出嚟嘅,烚熟咗再串起。 加返沙爹汁 會似反串燒。

這裏全都是豬類別, 豬肉腸,豬柳,咸豬手和豬仔骨。 大堆頭嘅做法當然唔可以和高級餐廳比較。 不過食落都唔太差, 有香草和大蒜煮製。

這款意粉味道唔錯, 忘記了好像是龍蝦汁海鮮意粉。

菠蘿炒飯夠軟熟,仲有粒粒菠蘿和肉鬆。

三杯雞和奶油津白。

另一邊係牛嘅大集會 ,一牛仔骨牛肉粒和牛舌。 當中比較推介牛舌,夠厚多汁唔會嚡。

飲品方面, 凍饮有荔枝梳打,蜜桃茶和檸檬茶。 可以自家添置鮮檸檬。

熱飲有蝶豆花和菊花 可自己調配沖飲。
沖杯藍色嘅蝶豆花 非常消滯。

甜品區仲有各款台式芋圆, 自行添加桂花蜜或者椰奶,風味獨特。👍👍

仲有爆谷機和棉花糖機, 即做即食特別好玩美味。

留意到佢有大量嘅備用碟, 餐碟餐具仲好乾淨。 果然厲害嘅廚房。

芒果椰奶, 細細杯份量剛剛好。 椰青大菜糕, 好濃嘅椰青味!

柚子蛋糕味道清新。

感覺餐廳主人真係好想有一個超大嘅廚房与衆同乐, 意念唔錯而且食物擺設非常花心思!
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。魔膳廚房.觀塘神秘魔法自助餐。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 最近,朋友找到一個童真的魔法角落帶我到觀塘吃一個神秘的自助餐店員很親切,問好人數,介紹自助餐逢星期一至四都有6折 即成人HKD238可任食到晚上22點,嘩!抵到呢! 我們7點半入座,自助餐原來6點開始 無論客人幾時入座,都可以食到晚上10點!仲每台送一盤靚靚熟海鮮!唔只有靚牛肉、豬手、德國大肉腸、串燒仲有新鮮的沙律BAR同熱湯區!真心多野食大大盤的辣煮大蜆 任拎任吃,真是一上台即被瘋搶 店員積極refill,非常有效率 我建議大家放鬆慢慢吃因為可以食到晚上10點,款款食物都一定食到!最難得是有棉花糖機,乾淨又好用 好易就整到大大個的棉花糖 爆谷機香味好正,吸引好多小朋友來吃果然是充滿童真的餐廳!熟海鮮真係好有份量 有鮑魚、大青口、大蝦、八爪魚等等好正!其實除左食肉獸應該到此一吃之外 雞翼迷都應該來 因為有不同款式的炸雞外

雜感女生   好味日記
˚*。魔膳廚房.觀塘神秘魔法自助餐*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

最近,朋友找到一個童真的魔法角落

帶我到觀塘吃一個神秘的自助餐
店員很親切,問好人數,介紹自助餐逢星期一至四都有6折
即成人HKD238可任食到晚上22點,嘩!抵到呢!
我們7點半入座,自助餐原來6點開始
無論客人幾時入座,都可以食到晚上10點!

仲每台送一盤靚靚熟海鮮!
唔只有靚牛肉、豬手、德國大肉腸、串燒

仲有新鮮的沙律BAR同熱湯區!真心多野食
大大盤的辣煮大蜆
任拎任吃,真是一上台即被瘋搶
店員積極refill,非常有效率
我建議大家放鬆慢慢吃

因為可以食到晚上10點,款款食物都一定食到!
最難得是有棉花糖機,乾淨又好用
好易就整到大大個的棉花糖
爆谷機香味好正,吸引好多小朋友來吃

果然是充滿童真的餐廳!
熟海鮮真係好有份量
有鮑魚、大青口、大蝦、八爪魚等等

好正!
其實除左食肉獸應該到此一吃之外
雞翼迷都應該來
因為有不同款式的炸雞
更有釀入不同內涵的大雞翼

燒得皮脆肉香,勁受歡迎,我都吃了2隻!
最後留肚吃的一定是甜品
奶凍、果TAT都很有水準
而西瓜等水果都多汁清甜
無限供應,很多一家大細及朋友飯聚的客人在此gathering
的確不錯!
2019-06-02 10542 views
之前試過午市自助餐,款式幾多,尤其喜愛甜品部份,見最近晚市6折優惠,再來一試~晚市無分時段,18:00~ 22:00不限時任飲任食都幾吸引~以款式計,熱盤及甜品區的種類足夠整晚逐一慢慢食。食主菜前先來一碗熱騰騰既意大利雜菜湯,用料豐富兼味道濃口,另備有海鲜磨菇湯可供選擇。飲完湯就動身拿點熱葷入正題,今晚除左有我至like既豉椒炒蜆之外,仲有惹味既湘川酸菜魚,魚片白滑肉嫩味道帶點麻酸,入口沒有絲毫醒味,貪心地吃了數次都不厭。至於食肉獸既朋友一定能錯過既台式三杯雞、豬羅紀大雜燴及牛魔皇盛宴,配合同地方烹調風格把豬牛雞三位主角原汁原味地演繹出來,當中比較喜歡牛魔皇裡頭既厚切牛脷,咬落依然帶Juicy有嚼勁,大雜燴中更有爽脆既香烤肥美豬肉腸。除此之外,泰式風味都頗吸引,同場有菠蘿海鮮炒飯、泰式雞肉豬肉串燒及泰式魚餅,味道可口,菠蘿炒飯肉成品粒粒金黃,帶點夏日風情既甜甜菠蘿汁融入米飯,跟面層的肉鬆一起吃最正。吃肉吃到有點頓膩感,可以選擇轉換下題材做一個自選伴沙律菜,把新鮮青瓜、蕃茄仔、三色椒條混些果肉野菜清爽一下味蕾。除了冷盤沙律吧外,熱葷有奶油津白、蒜香欖油炒雜菜之類,選擇豐富。全晚另一焦

全晚另一焦點係自製手抓餅,先塗上心水既調味醬,再鋪上自己喜歡既鴨胸絲、雞絲及蕃茄他他、酸椰菜絲配料,一塊香軟既手抓餅就成品。
放題部分之外,還包含每位一客海鮮大雜燴,整個海鮮盤上檯時飄散著濃郁既海洋味道,包含有海蝦、青口、蜆貝、貴妃蚌、鮑魚等。
來到末段,儘管有飽腹感但始終敵不過的甜品的誘惑,還是每款都來一件才覺完美,甜品不會有過甜之嫌,芒果奶凍、小伯爵茶、朱古力蛋糕都好好味,尤其棉花糖機一定深得少女們及小朋友喜愛。
另外仲有DIY台灣粉圓。
紫薯粉圓、芋頭圓、小丸子、水晶珠等
加入桂花糖、椰奶,味道清甜
飲料選擇隨了荔枝、蜜桃、檸檬茶凍飲外,還有供應特選果茶及熱飲。

2019-05-30 403 views
今日同朋友喺amp行完街,正想搵野食之際,喺網上見到呢一間自助餐。見到佢有送海鮮拼盤,作為海鮮迷既我緊係唔執輸啦。呢到既地理位置好好,喺觀塘站B3直行兩三分鐘就到!上一樓,推開門,好快就有同事招呼帶位。坐低後就介紹話有份海鮮拼盤會上。我緊係知啦!就係為咗佢個拼盤上嚟嫁嘛!我就喺等海鮮既時候出去行咗個圈熱身先,出面款式雖然唔多,但係野食既水準絕對唔差!而且唔係hea下你求其準備啲野食就算,例如沙律吧既水果係不停咁refill啦,有齊幾隻最受歡迎既沙律醬啦,仲有兩款芝士呀!熟食就有菜有肉,任君選擇。番到位就見到海鮮拼盤已經喺我枱面,講真淨係食個海鮮拼盤都抵番大半。每樣海鮮都有兩隻,有鮑魚,大蜆,青口,蝦,幾隻細蜆。大蜆熱辣辣時食最好!其他海鮮都非常鮮!之後仲出咗去食咗三round,分別食咗啲沙律,白菜,串燒同好多炒蜆哈哈。特別想推介中意食肉既你地,呢到有一盤叫做侏羅紀,入面全部都係,肉!自己去發掘下喇!
今日同朋友喺amp行完街,
正想搵野食之際,
喺網上見到呢一間自助餐
見到佢有送海鮮拼盤,
作為海鮮迷既我緊係唔執輸啦。

呢到既地理位置好好,
喺觀塘站B3直行兩三分鐘就到!
上一樓,推開門,好快就有同事招呼帶位。
坐低後就介紹話有份海鮮拼盤會上。
我緊係知啦!就係為咗佢個拼盤上嚟嫁嘛!

我就喺等海鮮既時候出去行咗個圈熱身先,
出面款式雖然唔多,
但係野食既水準絕對唔差!
而且唔係hea下你求其準備啲野食就算,
例如沙律吧既水果係不停咁refill啦,
有齊幾隻最受歡迎既沙律醬啦,
仲有兩款芝士呀!
熟食就有菜有肉,
任君選擇。

番到位就見到海鮮拼盤已經喺我枱面,
講真淨係食個海鮮拼盤都抵番大半。
每樣海鮮都有兩隻,
有鮑魚,大蜆,青口,蝦,幾隻細蜆。
大蜆熱辣辣時食最好!
其他海鮮都非常鮮!

之後仲出咗去食咗三round,
分別食咗啲沙律,白菜,串燒同好多炒蜆哈哈。
特別想推介中意食肉既你地,
呢到有一盤叫做侏羅紀,
入面全部都係,肉!
自己去發掘下喇!
沙律吧
海鮮拼盤二人份
爆谷機
2019-05-29
$300 (Dinner)
沙律吧
海鮮拼盤二人份
爆谷機
2019-05-28 213 views
平時食自助餐閒閒地都$400~$600,見到呢間魔膳廚房$238就食到晚市自助餐,仲唔衝去食!?呢間魔膳廚房非常易搵,個門口好多燈飾同圖畫佈置,非常吸引眼球,好像入左個魔法世界咁,連個招牌都用花草樹木裝飾左,很有心思!裡頭既裝潢都非常靚,坐位非常寬敞又舒適,空間好大,仲有獨立房間可以同朋友開Party,聚會一流!每個位都有水同濕紙巾,宜家去食晚市仲每枱客人都送〔龍蝦汁海鮮盛宴〕一客!非常高CP值!不得了外面近門口既係甜品區,有綿花糖機、爆谷機、自選甜品同飲料⋯⋯中間係冷盤前菜區,有各式沙律、新鮮水果、芝士、西湯同餐包⋯⋯另外就係主食熱盤區,熱食種類還足夠,有中西合璧,仲有泰式台式越式⋯⋯我先夾左沙律🥗同湯,沙律醬有三款:日式芝麻醬、千島醬&黑醋汁,沙律都非常新鮮,最特別既係泰式青木瓜沙律。湯係忌廉周打海鮮湯‘?’非常濃郁,質地比較杰,飲落非常重鮮味!高水準!熱食方面最食我驚喜既係個田螺焗薯蓉,薯蓉勁重芝士味,質地細滑,薯味亦特出!我比100分!其他熱食都非常高水準,相比起酒店既自助餐亦唔輸,什至覺得水準在酒店之上!每枱都送既龍蝦汁海鮮盛宴,竟然有鮑魚、青口、貝殼類海鮮、大蝦⋯⋯非常重分

每枱都送既龍蝦汁海鮮盛宴,竟然有鮑魚、青口、貝殼類海鮮、大蝦⋯⋯非常重分量!全部海鮮都非常新鮮冇腥味,食自助餐有得送咁高質素既海鮮,真係好驚喜!

甜品方面:地瓜圓、芋圓、番薯圓、小丸子⋯⋯非常彈牙有口感,配上桂花糖水加涼粉,真係透心涼!好味!

見到爆谷剛剛出爐,即刻拎左一碗!熱辣辣嘅爆谷,非常脆身,勁好味!

食完爆谷走咗去玩棉花糖,咁大個女都係第一次自己整,望住啲棉花一層一層咁卷起,好鬼過癮!整完個棉花之後,我店員仲推介我可以放啲爆谷上去做裝飾~

總體來講,呢度嘅食物質素非常之高,廚師煮每一樣食物都非常用心,又有得玩又有得食,真係可以令到心情愉快!值得一試!
2019-05-27 2877 views
慶祝同事能夠搵到份新既好工,於是就去咗呢間比較夢幻既小樂園-魔膳廚房沿路步入大門,都有好精緻嘅壁畫以及裝飾燈花海包裹住魔膳廚房🌺室內環境設計舒適, 牆身有圖畫甜品飲品部有爆谷、自家製嘅糕點、蛋糕,更有棉花糖機畀客人自製棉花糖, 有得食又有得玩🍩飲品有荔枝特飲、芒果特飲、檸檬茶,以及幾款熱茶或自沖飲品🥂前菜部生果、芝士、餅乾、 蒜蓉包、蝦片、沙律以及調味醬汁🧀主食部主要係粉麵飯、肉類、是日精選、蔬菜、 薄餅🥩🍗🍖自助餐嘅吸引之處係任何食物都可以食一啖,好食然後先encore😆👍是日精選-田螺焗薯蓉,好好食🥩🍢🍝🥓海鮮拼盤🍤所有客人均可獲一份廚師即煮海鮮拼盤,海鮮每日不同,主以新鮮為重點,龍蝦汁配上鮮味海鮮,特別印象深刻係鮑魚,嫩口彈牙😋爆谷不停新鮮製造🥠甜品選擇繁多, 檸檬餅印象最深,味道不錯🍰總括而言, 魔膳廚房自助餐嘅食物種類繁多, 而且食物質素很不錯, 每樣食物試一啖都經已飽得很,而且價錢仲有6折,以性價比來說,已經很出色,還有加上店內有心思的設計和體驗,實在不錯👏👏👍👍

沿路步入大門,都有好精緻嘅壁畫以及裝飾燈

花海包裹住魔膳廚房🌺

室內環境設計舒適, 牆身有圖畫

甜品飲品部
飲品有荔枝特飲、芒果特飲、檸檬茶,以及幾款熱茶或自沖飲品🥂

前菜部
生果、芝士、餅乾、 蒜蓉包、蝦片、沙律以及調味醬汁🧀

主食部
主要係粉麵飯、肉類、是日精選、蔬菜、 薄餅🥩🍗🍖

是日精選-田螺焗薯蓉,好好食
🥩🍢🍝🥓
海鮮拼盤

海鮮拼盤🍤
爆谷

爆谷不停新鮮製造🥠
甜品

甜品選擇繁多, 檸檬餅印象最深,味道不錯🍰

海鮮拼盤
爆谷
甜品
2019-05-27 184 views
觀塘舊同事攪聚會,叫埋我參與,今次佢地訂在公司附近的魔膳廚房食自助餐,餐廳位於工廈的二樓,地方整潔,擺放食物井井有條,整齊乾淨。食物種類以西式為主,有湯、冷盆、主菜、甜品和飲品,有專人負責處理食物,補充食物都很快。每枱都會送龍蝦汁海鮮盛宴一客,海鮮新鮮,有鮑魚、北寄貝、青口、魷魚、蝦、蜆,海鮮鮮甜,加上龍蝦汁更美味!食物都好豐富,質素也不錯,其中豉椒炒蜆好惹味又冇沙,串燒雞柳入味又香口,配卜卜脆蝦片好美味。德國腸皮脆香草味濃,咸豬手入味有口感,豬肋骨肉質軟嫩夠濃味,青口龍蝦汁意粉彈牙,周打蜆忌廉湯足料,味道濃郁好飲,西瓜菠蘿香甜,芒果奶凍香甜滑溜。還有很多其他食物未試,因為已經飽了,期待下次再來試埋其他食物。設有綿花糖機,客人可以自己動手享受製作過程。

設有綿花糖機,客人可以自己動手享受製作過程。
2019-05-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
見佢有六折,優惠睇完餐牌,本身想食 西餐所以去試下。 點知去到只係提供自助餐, 變相要指定價格食埋佢指定要食嘅嘢。 仲要星期日話加30蚊。 所有嘢都佢話事。 咁又訂咗位又去到 咁即係一定要食啦。 真心講句你間餐廳嘅格局冇諗過畀成三舊水之後自己仲要行嚟行去攞嘢食。 嘢食整體上十分有六分, 咸 、鞋、 油、就係整體食物嘅表現! 舉例 啲三杯雞要加一舊舊你食一碗飯, 啲炸雞好似濕左油嘅麵包包住嚿雞, 其實個老細應該多啲出街食飯今時今日嘅放題真係幾豐富品質有保證。
2019-05-26 243 views
見廣告有六折優惠, 今晚的飯約又未有著落,臨時跟友人訂枱,可能因為二人枱, 即成飯局。到了工廠的二樓 ,打開餐廳一看 ,即時非常驚喜,因為佈置很有格調 ,令人覺得很舒服,坐位亦寬敞,非常適合朋友飯聚談心。食物方面, 每枱都送了一個海鮮盤 ,裏面的鮑魚和花甲,真是鮮味到冇朋友 其他食物主要分了三張長枱,第一張是沙律吧 ,有大概四,五款沙律 ,材料非常清新可口,賣相亦很企理,令人胃口大開。肉食方面,牛魔王是牛肉的各部位, 烹調得宜, 肉汁被鎖住了,非常有口感另一盆是豬肉,包括豬肉腸,豬肶肉,豬肋骨,肉汁豐富,非常入味,另有十多款熱食,refill得很快,保持新鮮西湯有兩款,跟蒜蓉包非常合配甜品枱有幾款冷熱飲品包括:咖啡,茶 ,蘋果特飲, 桃茶等; 甜品方面有各式布甸,蛋糕,還有至愛的芋圓,涼粉,非常美味。由六點食到十點, 埋單二佰九十個大洋.......超值。另外值得一提的是:招呼不錯,洗手間清潔,寬敞, 整個環境都令客人覺得舒服。相信又多一個飯堂了.........
西湯有兩款,跟蒜蓉包非常合配
由六點食到十點, 埋單二佰九十個大洋.......超值。
相信又多一個飯堂了.........
2019-05-25 151 views
觀塘美食向來搞作多多 但又有環境又有高質素自助餐就寥寥可數 今日經朋友口中得知此餐廳 一於book位try try佔地面積好大 可以容納好多人 地方非常寬敞 坐得又舒適 完全冇焗促感 而且裝修夢幻猶如進入魔法世界先來吃過前菜 沙律吧有四至五款食物提供 整體蔬菜非常新鮮脆口 而且有多款醬汁配套 每位客人入座均可享有一客海鮮拼盤 餐廳是用時令海鮮的 所以保證款款新鮮 配上鮮味嘅龍蝦汁 好味到暈 超鍾意呢個羅宋湯 非常濃味 而且煲到啲蔬菜好淋 酸酸味味勁開胃美式食品肉類大雜燴 食肉獸一定鍾意 有德國咸豬手 燒汁骨排 大肉腸…… 非常豐盛川菜美食酸菜魚 酸酸辣辣魚肉嫩滑非常,而且冇骨, 啖啖肉㗎,啱曬我呢啲唔識吐骨嘅人泰式菠蘿炒飯 加咗黃薑粉同埋 肉鬆及提子乾 成個飯好香好有鑊氣 仲有新鮮菠蘿㗎田螺焗薯蓉 呢個一定要食 田螺肉唔鞋口 薯蓉又細又滑 好creamy 相當出色最後當然係甜品時間 有大量手作甜品 賣相相當吸引 味道不會太甜 非常適合香港人口味仲有爆谷機提供 一粒粒熱辣辣嘅爆谷即製而成 必定要試而家晚市自助餐成人做緊6折優惠 平均二百蚊左右一個人 好抵食!!!

仲有爆谷機提供 一粒粒熱辣辣嘅爆谷即製而成 必定要試

2019-05-24 205 views
重點推介:黑松露集菌忌廉湯配蒜蓉包真心好飲,蒜蓉包夠脆,好食其次海鮮拼盤值回票價其他食物:豉椒炒蜆 - 尚可沙律 - 可以Today special 田螺焗薯蓉 - 可以最後出場,椒鹽三文魚 - 可以(但好大舊,一盤得六舊)豬羅紀公園 - 四/五種食物放埋一堆炒飯、意大利粉 - 無試炸件拼盤 - 淋的仲有其他似中午賣剩食物,星期五、六、日$268再加一服務費。如果齋飲忌廉湯配蒜蓉包,再加海鮮拼盤,呢個價錢大家覺得如何? 建議:增設雪糕、忌廉湯旁加配牛油
重點推介:黑松露集菌忌廉湯配蒜蓉包
真心好飲,蒜蓉包夠脆,好食

其次海鮮拼盤值回票價

其他食物:
豉椒炒蜆 - 尚可
沙律 - 可以
Today special 田螺焗薯蓉 - 可以
最後出場,椒鹽三文魚 - 可以(但好大舊,一盤得六舊)
豬羅紀公園 - 四/五種食物放埋一堆
炒飯、意大利粉 - 無試
炸件拼盤 - 淋的

建議:增設雪糕、忌廉湯旁加配牛油
    黑松露雜菌忌廉湯
$300 (Dinner)
    黑松露雜菌忌廉湯
  • 忌廉湯
2019-05-23 168 views
今日係媽媽嘅正日生日 我哋一家決定接佢收工 book咗喺佢公司附近嘅一間西餐廳 這裏嘅晚市是吃自助餐的book咗六點 餐廳準時開門營業 門面雖然簡約 但係一走進裏面 牆上掛滿圖畫 充滿文藝氣息餐廳大致分為三個區別 主要係前/菜沙律區, 主食熟食區 以及甜品區食物擺放陳列整齊而且美觀 裝修同擺設同廚房有關 非常切合餐廳的名字魔膳廚房入座起沒有計時 鍾意食到幾點都得 全部任飲任食 可以拆返餐勁每位客人入座都會送龍蝦汁海鮮盛宴一客 大概有五至六款海鮮供應 海鮮是季節性食品每天均有可能不同今日嘅海鮮有 鮑魚,海蝦,蜆,魷魚,青口 及大蜆整體全部海鮮都非常新鮮 配上自家製龍蝦汁 簡直係錦上添花 鮮上加鮮我係一個勁鍾意食芝士嘅人 呢度有貴價芝士提供 食多幾嚿好快回本真係要介紹下呢盤熟食 全部都係牛 有牛脷, 牛扒,牛仔骨厚切牛脷相當有口感 入口彈彈的牛扒肉質細嫩 唔鞋口 相當有肉汁牛仔骨好重牛味 脂肪分佈平均串燒 燒得一啲都唔乾 肉醃得夠入味 每串都配有一粒車厘茄 可以去除油膩飽滯感覺 這個配搭不錯豉椒炒蜆 隻隻又大又肥美 炒得又有鑊氣 而且冇沙海鮮燴意粉 有大量海鮮 材料相當豐富 意粉吸收曬海

今日嘅海鮮有 鮑魚,海蝦,蜆,魷魚,青口 及大蜆

真係要介紹下呢盤熟食 全部都係牛
有牛脷, 牛扒,牛仔骨
厚切牛脷相當有口感 入口彈彈的
牛扒肉質細嫩 唔鞋口 相當有肉汁
牛仔骨好重牛味 脂肪分佈平均

豉椒炒蜆 隻隻又大又肥美 炒得又有鑊氣 而且冇沙

海鮮燴意粉 有大量海鮮 材料相當豐富 意粉吸收曬海鮮嘅精華 非常推介

最後當然係甜品時間啦 除咗有一搬嘅蛋糕外 這裏還有自家製配搭嘅芋圓食品 自己調配自己喜歡的味道及配料 可加花奶或蜜糖 芋圓七彩繽紛好吸引 而且口感煙韌有彈性 一定要留肚食呢個
2019-05-22 304 views
朋友想食自助餐,但又不捨得花五六百元去酒店吃,其實我唔係好不捨得,哈!經她一番搜尋後,俾她找到一間在觀塘的餐廳,正正推廣晚巿自助餐6折,計起來每人只是二百幾元,抵喎!原來....這間餐廳我之前也來過,但之前不是自助餐。形式改變了,但裝潢變動就不大。同樣帶點歐陸色彩,牆上仍掛着多幅有趣的油畫、廚具,亦擺放花瓶、歐陸英式茶具等等,作為裝飾,還有一塊正播放動畫的大螢幕。雖然設了三個自助區,但仍覺得挺寬敞闊落,座位不少。近門有一排長沙發座配二至四人枱,再入就分了兩區,均有多張四人枱,亦有幾排長長的沙發座配二至四人枱,出入通道都算方便取食物。晚巿自助餐由18:00-22:00,成人$238(6折特別優惠),而小童就$138,好優惠喎!唔怪得差不多爆滿。************************自助區分了三區,第一時間就去沙律凍區:水果拼盤、三色波椒紫洋蔥、泰式青木瓜大蝦魷魚沙律、雜果沙律、吞拿魚長通粉沙律、蟹籽蟹棒藜麥沙律、燈籠腸、沙拉美腸片、車厘茄、粟米、青瓜片,可揀配日式芝麻醬、千島醬或黑醋汁。另外,還有一盆芝士拼盤,有藍芝士、巴馬臣芝士和金文畢,配梳打餅、提子乾和餅乾條。我這個沙律迷
************************
自助區分了三區,第一時間就去沙律凍區水果拼盤、三色波椒紫洋蔥、泰式青木瓜大蝦魷魚沙律、雜果沙律、吞拿魚長通粉沙律、蟹籽蟹棒藜麥沙律、燈籠腸、沙拉美腸片、車厘茄、粟米、青瓜片,可揀配日式芝麻醬、千島醬或黑醋汁。另外,還有一盆芝士拼盤,有藍芝士、巴馬臣芝士和金文畢,配梳打餅、提子乾和餅乾條
沙律
我這個沙律迷,當然差不多款款沙律都取齊,用料新鮮。最喜歡是蟹籽蟹棒藜麥沙律,不單口感豐富,配搭亦很美味,沙律菜仲好新鮮清爽。泰式青木瓜大蝦魷魚沙律也是心水推介,木瓜相當清爽,味道酸酸辣辣,好有泰式風味。吞拿魚長通粉沙
兩款都是西湯
雜菜湯
接着喝碗湯暖身,兩款都是西湯,有周打蜆忌廉湯和雜菜湯,而我就揀了後者。熱度十足,散發着陣陣酸香,湯身呈深橙色,味道濃郁。內有多款雜菜,用料都幾豐富,味道酸咪咪,馬上打開胃仔。
************************
龍蝦汁海鮮盛宴
除自助區的食品外,原來每枱均奉送龍蝦汁海鮮盛宴一客。一見到我雙眼就馬上發光,哈!大大碟,究竟有乜?除多款海鮮外,還配有粟米、翠肉瓜和紅蘿蔔,沾上龍蝦汁,味道不錯,可惜煮得不夠腍,有點硬實。
龍蝦汁海鮮盛宴
數數看,有大蝦、蜆、魷魚、青口、鮑魚和大蜆,足足六款,都好豐富。最喜歡大蜆,肉厚肥美,好鮮爽;鮑魚都好有份量,肉質爽嫩,不錯!
*************************
走到熱葷區,款式有奶油津白、台式三杯雞炒雞脾菇、湘川酸菜魚、薯蓉焗田螺、牛魔王盛宴、泰式串燒、魔膳小食拼盤、豉椒炒蜆、蒜香欖油炒時蔬、DIY手抓餅、白飯、鮮茄肉醬、泰式海鮮菠蘿炒飯、龍蝦汁海鮮扁意粉和豬羅記公園,不停refill,安排不錯!
豬羅記公園
炒時蔬和咸豬手
第一碟選了豬羅記公園中的咸豬手豬肋骨蒜香欖油炒時蔬、烤完個蕃茄和蒜頭。兩款豬都值得encore,咸豬手夠咸香腍嫩,味道一流;豬肋骨烹調入味,肉質又夠腍嫩,富肉汁。炒時蔬也是encore 之選,有椰菜、粟米芯、西蘭花、茄子、翠肉瓜、雞脾菇等等,款式豐富,少油少鹽,健康有益。
台式三杯雞炒雞脾菇
第二碟就選了三款,湘川酸菜魚味道ok,但肉質一般;奶油津白好爽口,沾滿奶油,仲有些櫻花蝦;台式三杯雞炒雞脾菇就很不錯,雞嫩兼入味,好有台式風味。
牛魔王盛宴
牛魔王盛宴
第三碟就是牛魔王盛宴,當然不能錯過。款式多多,揀了牛舌、牛柳粒和牛仔骨,三款都不錯,特別喜歡又大又厚的牛舌,好爽口,牛味濃;牛柳粒就腍嫩,好吃!
****************************
輪到飲品甜品,飲品好多選擇,有荔枝特飲、蜜桃特飲、檸檬茶、多款英式茶、三種花茶、咖啡和奶茶。而甜品就有DIY台式糖水、椰汁西米糕、玫瑰千層糕、芒果椰奶糕、玫瑰水晶糕、椰青糕、提拉米蘇、咖啡慕絲蛋糕、伯爵茶蛋糕、檸檬芝士餅、牛奶布丁、果撻、爆谷和即製棉花糖,每款精緻啲骰,size 好適合。
咖啡慕絲蛋糕和伯爵茶蛋糕
一口氣拎齊,要了芒果椰奶糕、玫瑰水晶糕、提拉米蘇、咖啡慕絲蛋糕、伯爵茶蛋糕和牛奶布丁,全部都不錯!飽飽地都要encore 咖啡慕絲蛋糕和伯爵茶蛋糕,前者咖啡味香濃,口感幼滑;後者茶味慢慢滲出,口感同樣幼滑,兩款都討我歡喜。玫瑰水晶糕不單止賣相靚,仲好爽滑,一點也不甜膩。
台式糖水
見到台式糖水配料豐富,有齊紫薯圓、地瓜圓、芋頭圓、台式小丸子、水晶珠、涼粉、雜果、三色Q果、椰奶和桂花蜜糖等選擇,點可以錯過。DIY了一碗有紫薯圓、地瓜圓、芋頭圓、水晶珠和三色Q果淋上桂花蜜糖,甜甜地,滋潤順口。三款圓都煙煙韌韌,而水晶珠和Q果就爽滑,口感豐富。
菊花濃茶
飲品就要了杯菊花濃茶,消滯解膩之選,用來配甜品最適合不過。
三款飯後果
最後就是飯後果,有爽甜多汁的西瓜和哈蜜瓜,還有清甜的火龍果,也不錯!
-----------------------
有改變才有進步,見餐廳晚巿由a la carta 和套餐轉為自助餐,加埋推廣,吸引度提升,好自然受顧客歡迎,所以不時的改變是必須的!
2019-05-20
$262 (Dinner)
沙律
雜菜湯
咖啡慕絲蛋糕和伯爵茶蛋糕
菊花濃茶
三款飯後果
2019-05-21 99 views
一大班食肉獸去了這間魔膳廚房食晚餐,餐廳晚市以西式自助餐為題,主要提供扒類等主菜,雖然不如酒店的場地大,但五臟俱全,由頭盤的沙律、湯,到主菜的雞、豬、牛、魚、小食及蔬菜,以至最後的甜品,全部都齊全。沙律都有四款、亦有沙律菜、青瓜、橄欖等,可自助配搭及淋上自己喜愛的醬汁,味道跟平時酒店的質素不相伯仲。另外還有些風干火腿及燈籠豬腸,在這個無新鮮豬肉供應的時間的一個不錯的選擇,兩款芝士配餅干都不錯。主菜方面有斧頭扒,不過非常搶手,一出幾分鐘就清空,好彩refill都快,最後都試到,肉嫩又juicy。豬手、豬肉腸、炸雞及豬肋條都不斷供應,幾乎可以食到全部晚餐主菜,其中豬肋條比較突出,又腍又入味。小食有釀雞翼、庶蝦、蝦片等等,雞翼點整都咁好味。每枱奉送一大盤海鮮,即叫即做,所以等的時間較耐,味道卻是不錯,西式醬汁配海鮮又是令一番風味。甜品就有大人細路都喜歡的綿花糖機,自己整自己食。還有爆谷、cheese cake、fruit tarts、還有西瓜及蜜瓜等水果,款式都有十多種,店員一見清了就refill,所以即使到最後都依然有得選擇。飲品都有幾款,最仲意就係有多款茶包及花茶,可自行調較。

飲品都有幾款,最仲意就係有多款茶包及花茶,可自行調較。

2019-05-20 236 views
普遍的酒店自助餐晚市都要至少$500,有生蠔等海鮮就十分分鐘七至八百元,因為我同屋企人都唔食生野,朋友就介紹了我去觀塘這間西餐自助餐,晚餐$238,除了無生野,其他都同酒店食物類同,但價錢便宜一半有多。餐湯都有兩款,羅宋及周打魚湯。沙律款式甚多,沙律菜新鮮,雜果沙律香甜,長通粉醬汁美味。莎樂美腸及風干腸都不會太咸。熱食方面有斧頭扒、德國腸、咸豬手、豬肋條、燒雞翼,肉類款式甚多,應有盡有,斧頭肉燒至表面焦香,肉質嫩腍又有肉汁,咸豬手就比較一般,外面不夠香脆,但都不會太咸,豬肋條又腍又入味。每枱還送上海鮮拼盤,以番茄忌廉汁煮成,有鮑魚、青口、蜆及扇貝,下面還有些蔬菜墊底,海鮮雖不算鮮甜,但一盤在外面西餐廳食都要五百元,所以真是超值。最後唔少得就係甜品,有十多款,芝士蛋糕、雜果撻、新鮮爆谷、自己製作的綿花糖,有得食又有得玩,啱哂小朋友。