2025-02-14 359 views
自從跟好友到「炑」用膳過後一直都很喜歡,所以好友最近又提議到「炑」用膳的時候,我便立刻應邀。每次到餐廳用膳都很喜歡這裏木系而帶雅致的裝潢,總給我舒適的感覺。菠蘿水果酒菠蘿水果酒甜甜酸酸,內裏還有菠蘿果肉,酒精濃度又不高,易入口之餘,又開胃醒神!柔煮水八爪魚經過一小時柔煮的水八爪魚,厚身之餘,入口特別柔軟又充滿八爪魚的香氣,配上清甜的青森大根,配搭得宜又美味!茶碗蒸茶碗蒸口感絲滑又帶濃郁的蛋香味,配以甜豆、冬菇、雲耳和百合已經相當美味,再配上鹹香的三文魚子和鮮甜又creamy海膽後就更上一層樓!蜜柑鯛刺身蜜柑鯛刺身口感帶點爽彈而富有淡淡的鮮甜味,簡單的配上wasabi和豉油就已經美味可口!淡路島小針魚刺身小針魚刺身鮮甜中滲透出清新的魚香味,配以薑蔥豉油一起吃既有提鮮的作用,吃上來又別有一番風味!北海道帆立貝刺身厚厚而鮮甜的北海道帆立刺身就已經討得我的鍾愛,柚子皮的香氣更為帆立貝刺身增添一份清新的感覺外,吃上去更為有層次感!柚奄燒目光魚目光魚柚奄燒後香氣四溢,皮脆肉嫩,充滿魚油香,配以帶點柚味醬油一起吃可以減低油膩感之餘,更為開胃可口!寒鰤刺身寒鰤刺身魚香味相當濃郁又鮮甜,不過火炙過的寒鰤
菠蘿水果酒
柔煮水八爪魚

茶碗蒸
蜜柑鯛刺身
淡路島小針魚刺身

北海道帆立貝刺身
柚奄燒目光魚

寒鰤刺身
寒鰤刺身魚香味相當濃郁又鮮甜,不過火炙過的寒鰤就更討得我的鍾愛,入口非常甘香又不失魚香味,配上我喜愛的柚子胡椒則變得更為香口惹味!

黑鯥刺身
經過火炙的黑鯥刺身吃上去都特別甘香,甘香味過後還帶陣陣的魚香味,加上刺身亦相當厚,所以吃上去,不論是口感還是味道都非常討好!
德島縣阿南市生蠔
生蠔不但新鮮肥美,入口鮮甜可口又creamy,配上辣蘿蔔蓉、柚子皮、酸汁一起吃更為開胃又清新!
燒喜之次·飯
喜之次燒過之後特別皮脆肉嫩,將它拌入香甜軟糯的日本米一起吃特別匹配,每吃一口飯都充滿魚香味,實在令人吃過不停!
北海道松葉蟹肉·蟹膏
將北海道松葉蟹肉和蟹膏拌勻一起吃,不但能嚐得到蟹肉的鮮甜,又能嚐得到蟹膏的甘香,再配上小菊的清新,絕對是不能抗拒的美味組合!

燒大拖羅
香脆可口的紫菜包裹着火炙過的大拖羅,入口特別甘香,而配上京蔥後令油脂豐富的大拖羅吃上去不但香而不膩,反而更有清新又幸福的感覺!
金目鯛魚舞茸菇湯
吃過甘香的大拖羅後,再喝清甜可口又帶魚香味的金目鯛魚舞茸菇湯都特別舒服!
北海道松葉蟹腳天婦羅
松葉蟹腳天婦羅外脆內啖啖肉,味道鮮甜無比,單吃已經很美味,但配上咖喱粉一起吃則更為惹味可口!
山形縣行者大蒜天婦羅
大蒜天婦羅香脆可口,充滿蒜香味而沒有不討好的辣勁,反而帶有甜味,特別得來又討好!
蝦夷鮑魚天婦羅配鮑魚肝醬
蝦夷鮑魚口感柔軟中而富有彈性,外層還香脆可口,配上濃郁又甘香的鮑魚肝醬,匹配得來又美味!

十勝和牛釜飯
十勝和牛釜飯香氣四溢,和牛入口柔軟而充滿肉香味,肉香味之中又帶甘香,而每一粒釜飯都被香甜的釜飯汁包裹着,配上和牛一起吃簡直是一絕的組合!
赤麵豉湯
赤麵豉湯熱騰騰之外,還鹹香濃郁,喝起來都特別美味!
自家製黑糖蕨餅
蕨餅口感軟糯又討好,配上黑糖更為美味可口,作為飯後甜品就最好不過!

最後,這裏從前菜到甜品都貫徹如一高水準,食材新鮮,配搭得宜,環境舒適,服務又周到,難怪我們一直都這麼喜歡到此用膳。
2025-01-20 1000 views
《炑 - 尖沙咀》我成日都覺得食日本餐除咗享用新鮮嘅食材之外,睇廚師擺盤同切嘢都係一大享受,我個人都幾鍾意去一啲有得席前烹調菜式嘅日式餐廳食飯,雖然價錢會比一般迴轉壽司高少少,但係間唔中一餐好既,邊食好嘢,邊睇師傅製作料理都真係幾享受的, 今次我就去左位於尖沙咀既炑食晚餐,成晚一共有十五款食物,最尾仲有個味噌湯同甜品,食到巨飽飽呀💁🏻‍♀️啤梨果酒 $88 餐廳近排入左不少由日本山梨縣直送番店既果酒, $88就可以試到用新鮮啤梨製作既果酒,平時比較少見到有呢個口味的,個人推薦試下啤梨同奇異果味,飲落好清新,唔會死甜,酒精唔會太勁,最衰無得買番屋企啦💁🏻‍♀️三文魚籽湯葉 即係用高湯煮腐皮,食落好滑同埋好有豆味,味道唔會太濃味太刺激💁🏻‍♀️北海道瀨尿蝦茶碗蒸少有見到加入咁高級既食材製作茶碗蒸,用左少少柚子皮提香,食落有陣陣既檸檬香氣,除左面頭有好鮮既瀨尿蝦之外,茶碗蒸入面都有蝦同埋銀杏豐富左成個口感💁🏻‍♀️薄切深海池魚 呢道菜式好考切工,雖然佢係薄切的,但係食落滿滿的油香,個人覺得best matched with wasabi,簡簡單單就帶出到魚既鮮味💁🏻‍♀️淡路島針魚刺身呢款白身魚口感軟
《炑 - 尖沙咀》
💁🏻‍♀️啤梨果酒 $88

💁🏻‍♀️三文魚籽湯葉

💁🏻‍♀️北海道瀨尿蝦茶碗蒸

💁🏻‍♀️薄切深海池魚

💁🏻‍♀️淡路島針魚刺身
呢款白身魚口感軟林林的,呢個時候正值當造期,佢既口感會比平時食到既爽口少少,同柚子醬油就最夾啦

💁🏻‍♀️燒北寄貝
爐燒海鮮一向都係最簡單既做法,可以食到海產既原汁原味,有淡淡既海水同埋少少礦物味,北寄貝口感彈牙爽口,唔洗點任何醬料都好好食

💁🏻‍♀️紅鰤魚兩食
一片係刺身,而另一片係灸燒紅鰤魚,睇住師傅喺面前用火槍燒香肥美多油既紅鰤魚,老遠都聞到果陣油香,可以加少少紫蘇花一齊食個味道會更豐富,兩種食法都帶出到魚既肉質同油香,十分好食

💁🏻‍♀️德島縣真蠔
用左磨碎既柚子皮再配上酸汁同辣蘿蔔蓉襯托番個新鮮真蠔,體型大隻得黎爽口,酸味帶出左蠔肉既海水味,味道少少辣,有層次感

💁🏻‍♀️秘製蝦多士
 廚師用左蝦肉打成蝦膠,再用蝦頭煮成濃汁加上蛋黃醬同拉叉醬,食落辣辣地好刺激,成件事好泰式同好特別

💁🏻‍♀️大拖蘿
師傅用上呑拿魚既稀有部位蛇腹再炙燒,魚油迫曬出黎,用左紫菜包住魚肉再配上京葱碎,呑拿魚迷實鍾意❤️

💁🏻‍♀️牛肉汁炆和牛牛板肉
食完咁多刺身之後就食熱食啦,呢道菜式醬汁甜甜的,和牛牛板肉已經炆到淋曬,一咬就已經化開,不得不提係件蘿蔔真係好入味好甜,個人覺得個蘿蔔真係神來之筆🤓

💁🏻‍♀️天婦羅墨魚
以為平平無奇既天婦羅,點知一食一鳴驚人地好食😱首先係個墨魚個口感十分軟糯,有啲似食緊麻糬既感覺,配上特製既咖哩鹽同烏魚子食好好味,個皮又勁薄,一咬落口好熱,但堅係酥脆的

💁🏻‍♀️天婦羅京都大黑菇
另就外一件天婦羅用上新鮮既大黑菇點上薄薄既炸漿油炸,入口濕潤但外皮同樣係超脆的

💁🏻‍♀️江之島釜飯
最後既熱食係用左江之島特產吻仔魚同其他海鮮製作,入面仲有甘荀、蟹肉、三文魚籽同埋脆卜卜既油揚,個飯既口感有層次,食到海鮮既原汁原味,三文魚籽唔會死咸搶左吻仔魚既香氣👍🏻

💁🏻‍♀️自家製黑糖蕨餅
食飽飽之後當然要食番個甜甜啦,最尾既菜式係師傅自家製作既黑糖蕨餅,口感煙煙韌韌唔會過甜,有陣陣清香既黑糖甜香
2025-01-07
2024-12-10 1579 views
♡炑·Dinner Menu $1580/位❥先付:‎𐮛京都湯葉、三文魚子醬油漬、北海道馬糞海膽 - 湯葉其實就即係類似我哋平時食嘅腐皮,廚師以繁複工序新鮮製作,入口好滑。加埋三文魚子同埋海膽非常鮮甜。‎❥茶碗蒸:‎𐮛以新鮮紫菜、香菇、鮮百合製成嘅茶碗蒸,融合咗紫菜味風味特別。❥刺身:‎𐮛薄切蜜柑鯛 - 愛媛縣產,漁夫用蜜柑餵魚,食落去有蜜柑香味,第一片乜都唔好掂原汁原味咁食,真係有蜜柑嘅甜味好特別。不過魚味偏淡身,我都係覺得點豉油好食啲。‎𐮛針魚 - 淡路島產,配薑蔥蓉豉油食,質地結實及爽口。❥燒物:‎𐮛北海道帆立貝 - 配甜豆、檸檬汁、三文魚子 、紫洋蔥,火炙後帆立貝半生熟口感好好。❥揚物:‎𐮛北海道松葉蟹春卷 - 以春卷皮包裹滿滿嘅松葉蟹肉,加咗洋蔥碎同蟹膏,好少有呢種食法,非常好食。❥壽司四貫:‎𐮛深海池魚‎𐮛赤貝 中間夾住柚子‎𐮛鰤魚 柚子胡椒‎𐮛中拖羅 -入口即溶媲美大拖羅。❥釜飯:‎𐮛炸鮮馬友,加咗拖羅筋魚油,中間撈咗漬蘿蔔碎,師傅建議整碎佢溝埋食,咬落去有啲蘿蔔碎,口感好得意。魚油令個飯非常香。❥赤味噌湯❥甜品:‎𐮛九州蜜柑果凍 - 清新香甜,果凍直接用蜜柑皮盛載,唧埋
♡炑·Dinner Menu $1580/位

❥先付:

‎❥茶碗蒸:

刺身

‎𐮛針魚 - 淡路島產,配薑蔥蓉豉油食,質地結實及爽口。

❥燒物:

❥揚物:

壽司四貫:
‎𐮛深海池魚

‎𐮛赤貝 中間夾住柚子

‎𐮛鰤魚 柚子胡椒

‎𐮛中拖羅 -入口即溶媲美大拖羅。

❥釜飯:

❥赤味噌湯

甜品
‎𐮛九州蜜柑果凍 - 清新香甜,果凍直接用蜜柑皮盛載,唧埋個蓋嘅果汁落去食啖啖蜜柑果汁。

食Omakase緊係要開始酒🍶 呢度嘅Sake選擇都幾多,仲有靚酒杯自選。另外平時食Omakase好少有多樣化嘅追加菜式選擇,呢度有少量廚師推介創意菜式可以追加💕
$2000 (Dinner)
2024-11-23 1763 views
位於尖沙咀 ʜ ᴢᴇɴᴛʀᴇ 的日式料理餐廳 「炑」,主打比起ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ更高級精緻的四季料理。餐廳除了ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ,壽喜燒及天婦羅料理項目。.餐廳主要為木系和風裝修,整體簡潔又優雅,全吧枱的設計,座位之間也很闊落,空間感十足,用餐舒適。餐廳店員服務也是很殷勤又有禮,這種氛圍真的很值得一訪。.餐廳主要提供三款價錢套餐每位$1580起,最近餐廳還提供午市七折,晚市七五折,還有特別折扣套餐等優惠,性價比爆燈。.ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ $1880/ᴘᴘ.先付✿ 白梅貝配銀杏✿ 柚子瀨尿蝦茶碗蒸.季節 刺身 二品✿ 薄切蜜柑鯛✿ 針魚.燒物✿ 北海道北寄貝.季節 刺身 二品✿ 赤貝✿ 野生油甘魚.揚物✿ 北海道松葉蟹春卷.季節 刺身 一品✿ 炙燒拖羅.煮物✿ A4和牛.天婦羅 兩品✿ 帆立貝✿ 富有柿.釜飯✿ 香魚釜飯.甜品✿ 蜜柑果凍.從三款套餐挑了中價的,刺身的款式比較多。.首先,開場的白梅貝配銀杏的開場令人驚艷,貝類的新鮮與銀杏的清香相得益彰,讓我對接下來的菜色充滿期待。接著,瀨尿蝦茶碗蒸的滑順口感,搭配淡淡柚子的清香,實在是不錯的組合。.在季節刺身二品中,薄切蜜柑鯛的帶鮮甜清新感
ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ $1880/ᴘᴘ
✿ 富有柿
釜飯
✿ 香魚釜飯
✿ 蜜柑果凍
從三款套餐挑了中價的,刺身的款式比較多。
在季節刺身二品中,薄切蜜柑鯛的帶鮮甜清新感以手及爽身的針魚,讓人感受到秋天的味道,兩者都處理得恰到好處,針魚刺身擺成葉子狀,非常吸睛。而燒物部分的北海道北寄貝則帶來了另一番風味,經汁煮,肉質鮮嫩。
接下來的赤貝,加了點柚子調味,格外清新。野生油甘魚的質感非常像油脂滿滿的大拖羅,同樣非常出色。至於揚物中的北海道松葉蟹春卷,爆量蟹肉餡,每一口都能感受到蟹肉的甜美。炙燒拖羅油脂感滿滿也很不錯。
煮物的A4和牛則是這頓飯的高峰,肉質柔滑鮮嫩多汁。天婦羅部分的帆立貝與富有柿則是讓我驚訝的亮點,炸得金黃酥脆,很難想像是令水果富有柿可以做出這般的感覺,不失食材的鮮味。
最後的香魚釜飯,米飯吸收了魚的鮮香,每一口都令人滿足,而蜜柑果凍作為甜品,則為整餐畫上完美的句號,清新的口感讓我心情愉悅。
2024-11-13 1689 views
剛好餐廳正做優惠🤭晚餐指定套餐有在做65折🌟午餐也有7折優惠~剛好今晚就來吃看看正做優惠的套餐吧🤣新餐牌主題是旬·料理,用時令食材製作出各款菜式,也算是omakase的意思♥️作為前菜的白梅貝,口感爽脆,味道鮮甜清新♥️用銀杏作搭配,更添上了一點秋天的氣息🍂十分滑溜的茶碗蒸🌟滿滿的高湯香氣,口感十分Q滑♥️好吃產自日本愛媛縣的蜜柑鯛在飼料中加入了蜜柑皮🌟入口無腥味,反而會散發出淡淡的蜜柑味♥️魚肉軟嫩,表示喜歡♥️頭一回吃秋刀魚刺身🙈擺盤造型很好看,是楓葉的形狀🍁魚肉味道比較濃郁,肉質爽口,可以蘸上薑蔥汁,味道更好👍🏻淋上了檸檬汁的帆立貝,味道清爽好吃,口感不錯♥️配上三文魚子和小青豆,口感更豐富🌟香脆的春卷皮包住滿滿的松葉蟹肉香蟹膏🔥還有炒洋蔥碎作搭配,蟹肉香甜、蟹膏濃郁,確實不錯♥️四貫壽司分別是深海池魚、赤貝、金目鯛、拖羅🌟池魚鮮甜🔥赤貝爽口🌟金目鯛鮮美♥️拖羅外層經過炙燒,入口即化🔥都很讚😍同樣是用時令當造的魚類作為主角,並烤至香脆♥️廚師建議把魚塊壓開拌飯再吃~啖啖魚肉香氣,是好吃的🌟
十分滑溜的茶碗蒸🌟滿滿的高湯香氣,口感十分Q滑♥️好吃

四貫壽司分別是深海池魚、赤貝、金目鯛、拖羅🌟
池魚鮮甜🔥
赤貝爽口🌟
金目鯛鮮美♥️
拖羅外層經過炙燒,入口即化🔥都很讚😍
2024-11-11
  • 北海道帆立貝
  • 蜜柑鯛
平時都好鐘意日本野,但傳統割烹就未試過朋友知道尖沙咀有間日本料理可以用 65 折就食到日式傳統割烹,就約埋一齊去食餐好店內環境走簡約和風路線,半正方型嘅吧檯,可以讓客人欣賞到廚師既精湛刀功及烹調技巧,體驗地道的日式傳統料理文化主要提供多款季節限定日式料理套餐,而且部份套餐仲有 65 折,非常超值食物方面:- 先付 -松葉蟹肉三文魚籽枝豆蓉 : 蟹肉鮮甜,配上鹹鮮嘅三文魚籽及綿滑枝豆蓉,口感有層- 茶碗蒸 -螢光魷魚茶碗蒸 : 蛋味香濃,入口軟滑,再配上鹹鮮味嘅螢光魷魚,味道不錯- 季節刺身二品 -剝皮魚 : 用醬油,魚肝醬撈混、再配上紫蘇花做點綴,口感軟嫩細緻淡路島針魚 : 針魚肉質鮮嫩又帶點爽口感,簡簡單單蘸少少薑蔥豉油就能帶出鮮味- 焼き物 -燒北海道大溝貝 : 大溝貝夠曬厚身,口感彈牙爽口,跟北寄貝有點相似,爐端燒就最可以保持原汁原味,再沾少少青檸汁食都好好味- 季節刺身二品 -冰見寒鰤魚 : 鰤魚夠曬肥美做成一魚二食,一片刺身蘸少少柚子胡椒醬夠口感細膩、風味鮮甜,另一片就以火炙去逼出魚油脂香,油脂多而鮮美,口感細嫩,味道更豐富德島阿波生蠔 : 生蠔夠曬大隻,肉質鮮甜飽滿,鮮嫩多
平時都好鐘意日本野,但傳統割烹就未試過

食物方面:

- 先付 -

- 茶碗蒸 -

- 季節刺身二品 -

- 焼き物 -

- 季節刺身二品 -

德島阿波生蠔 : 生蠔夠曬大隻,肉質鮮甜飽滿,鮮嫩多汁,配上柚子汁及辣椒碎,味道帶微辣,更有層次感
- 揚物 -

北海道蝦多士 : 用左蝦肉打成蝦膠炸成蝦多士,再用蝦膏煮成濃汁配上蛋黃醬,口感鮮味彈牙,非常有驚喜嘅揚物
- 季節刺身一品 -

大拖羅 : 厚切大拖羅用火炙去逼出魚油脂香,配上京葱碎再用紫菜包住食,油脂甘香,入口即溶
- 煮物 -

文蛤清湯 :蜆肉夠曬新鮮脹卜卜,配埋昆布,湯底極鮮甜
- 天婦羅二品 -

北海道公魚 : 公魚肉質美味,炸得香口,配上自家製咖喱鹽食就夠鮮味
京都大黑本菇 : 薄薄嘅炸漿包住肥厚多肉京都大黑本菇,食落夠曬 juicy
-旬の釜飯 -

江之島釜飯 : 釜飯加入黑松露蟹肉、三文魚籽、雞肉、甘筍及吻魚仔,最後加埋天婦羅碎,增加口感,口感有層次,食得返江之島的原味道
- 甜品 -

自家製黑糖蕨餅 :  口感煙煙韌韌唔會過甜,有陣陣清香既黑糖甜香
2025-02-26
2025-03-04 0 views
同朋友嚟到我一直掛住嘅炑,呢度嘅日本料理將「不時不食,一期一會」嘅精髓發揮得淋漓盡致。介紹下呢度嘅精雕細琢頂級旬料理先付松葉蟹枝豆蓉,將松葉蟹嘅鮮美同枝豆蓉嘅綿滑相融合,一啖落去,蟹嘅鮮甜滲透喺豆蓉嘅細膩口感入面,充滿層次。廣島蠔茶碗燒以廣島產蠔為主角,融入茶碗燒嘅嫩滑蛋羹入面,每一口都感受到蠔嘅鮮香同蛋羹嘅滑溜,味道好正。深海池魚薄蔥配酸汁池魚來自深海,本身嘅魚味濃郁,搭配上薄切嘅蔥同清爽嘅酸汁,酸汁巧妙地中和咗魚嘅油膩,令味道更加清新開胃。淡路島針魚淡路島出產嘅針魚,經過廚師嘅細心嘅擺設,好似一幅藝術品放咗喺我前邊,針魚嘅鮮美魚香十足,咬落去口感彈牙燒北寄貝北寄貝燒至表面微焦,散發出誘人嘅香氣,內裡嘅貝肉依然保持嫩滑紅鰤魚二食呢道菜將紅鰤魚以兩種唔同嘅方式呈現,無論係刺身定火灸都能品嘗到紅鰤魚嘅細嫩肉質同獨特風味。德島縣真蠔德島縣嘅真蠔,個頭飽滿,鮮味濃郁花竹蝦多士新鮮嘅花竹蝦造成蝦膠多士上面,蝦肉彈牙,多士香脆,再加上蝦頭同明太子沙律醬,味道層次豐富大拖羅作為刺身嘅頂級食材,大拖羅嘅油脂分布均勻,入口即化,充滿濃郁嘅甘美滋味汁煮十勝牛牛板肉以十勝牛嘅牛板肉為材料,經過汁煮嘅烹調方

先付

廣島蠔茶碗燒

深海池魚薄蔥配酸汁

淡路島針魚

燒北寄貝

紅鰤魚二食

德島縣真蠔
德島縣嘅真蠔,個頭飽滿,鮮味濃郁

花竹蝦多士

大拖羅

汁煮十勝牛牛板肉
以十勝牛嘅牛板肉為材料,經過汁煮嘅烹調方式,牛板肉煮至軟嫩入味,肉香濃郁,另外牛筋咬口十足

天婦羅沖繩花竹蝦
沖繩嘅花竹蝦做成天婦羅,外皮炸至金黃酥脆,蝦肉依然保持彈牙鮮甜,搭配上特製咖喱鹽,味道一流。

天婦羅京都大黑菇
京都大黑菇裹上薄脆嘅炸漿,咬落去外皮酥脆,菇肉軟嫩多汁,從來都未試過咁好食嘅菇類

江之島釜飯
將吻仔魚、三文魚子、雞肉,面頭放滿咗天婦羅脆脆放入釜中煮成嘅飯,米飯吸收咗食材嘅精華,粒粒飽滿,充滿濃郁嘅香味,每一口都能感受到豐富嘅食材同米飯嘅完美融合。

最後嘅黑糖蕨餅,充滿和風嘅甜品,蕨餅口感軟糯,配上黑糖嘅香甜,再灑上一些黄豆粉,味道甜而不膩,呢一餐絕對係完美呈現到日本料理嘅精髓😍

2025-02-28 0 views
日本係香港人top3旅遊熱點,所以日本餐廳係香港都真係開左唔少。但要搵性格比高,食材新鮮,師傅又要有heart嘅日本餐廳,有時就真係要碰吓運氣。上網睇到呢間『炑』,lunch set 有7折優惠,就同個朋友去試吓。我哋早一日book左12:30,驚會無位。入到去,侍應姐姐幫我哋安排好座位,簡單講解左個餐牌後,我哋決定點$688個lunch set。『鰻魚苗』之前真係未試過鰻魚苗,食落口感有啲似麵條,但又煙煙韌韌,加埋特別調製嘅汁一齊食,酸酸甜甜,好開胃。『茶碗蒸』呢個唔似普通的茶碗蒸,非常足料,面頭仲有一隻燒蠔,非常美味。『刺身兩點』首先有北海道赤貝,口感爽脆,有陣柚子香,配少少檸檬汁一齊食,味道極之清新。然後有地金目鯛,面頭用火槍燒過,食入口充滿油香。『免治雞肉棒』雞肉棒啖啖肉,精華係個加左生雞蛋嘅醬油,點埋個醬汁一齊食,非常可口。『銀鱈魚西京燒』銀鱈魚本身啲肉就係好嫩滑,師傅控制魚嘅生熟程度恰道好處。加伴沙律醬一齊食,可以中和翻銀鱈魚嘅油膩感。『花竹蝦天婦羅』新鮮炸起嘅花竹蝦天婦羅,外脆內軟,配埋咖喱鹽一齊食,味道層次豐富。特別欣賞師傅冇浪費個蝦頭,將蝦頭燒到脆卜卜,非常好味。『天

我哋早一日book左12:30,驚會無位。

『鰻魚苗』
『茶碗蒸』
刺身兩點』
然後有地金目鯛,面頭用火槍燒過,食入口充滿油香。
『免治雞肉棒』
『銀鱈魚西京燒』
『花竹蝦天婦羅』
『天婦羅大陽蛋御飯』
簡單泥講,呢個係生熟蛋王迷你飯,生蛋黃用醬油漬過,飯面加咗炒過嘅蒜,加埋天婦羅脆脆,撈埋一齊食,口感豐富,令人回味無窮。
睇落好似唔係好多野食,但食落其實都非常飽。另外值得一提嘅係,有望過吓其他人對呢間餐廳嘅食評,好多人都不約而同咁講話感受到師傅嘅用心。
親身來食過之後,完全體驗到師傅對每一道菜嘅執着,每一道菜都嘗試帶少少驚喜比客人。而且侍應都招呼好週到,每一道菜都好講解得好仔細。
2025-02-04
Lunch
2025-02-28 0 views
位置很方便 尖東港鐵站一出過馬路就到了bar枱形式 燈光明光 廚師直接在前面做料理廚師和店員也都很有人情味 而且很主動提提協助 加茶 遞紙巾 醃菜也可以無限refill 超愛吃醃蘿蔔餐廳主打頂級割烹料理,我們吃的是午巿套餐,omakase型式,以刺身和天婦羅為主。前菜*穴子苗配律菜✨第一之食穴子苗,是鰻鰻的Baby,魚生口感好Q好消,酸甜醬汁,很好的開胃菜。茶碗蒸*嫩滑的高湯蒸蛋加自帶咸香味的螢光魷魚配搭冬菇百合,暖胃佳品。刺身六品*愛媛縣蜜柑鯛✨漁夫餵蜜柑 所以有柑的味道深海池魚✨清新爽口赤貝✨我喜歡吃甲殼類,新鮮的赤貝加了柚子皮增加鮮味炙燒鰤魚✨有証書鰤魚,火槍輕輕炙燒帶出魚的油脂香味牡丹蝦✨很大隻,料理得很乾淨,而且很新鮮拖羅✨肥瘦適中的吞拿魚腩,吃進口就是有幸福感天婦羅六品*乾濕兩食 (傳統天婦羅汁同咖喱鹽)花竹蝦天婦羅✨蝦頭也可以吃,炸得很香脆,有調味,有膏香,好吃!蝦肉也是一級棒👍好彈牙,新鮮,炸漿很薄很脆,必須即炸即吃。北海道墨魚加烏魚籽天婦羅✨厚厚的一件,熱氣騰騰,香味四溢。愛媛縣目光魚天婦羅✨和店員一齊研究目光魚長什麼樣子,她說水中的目光魚雙眼會發亮!!食材明顯是嚴選
位置很方便 尖東港鐵站一出過馬路就到了

bar枱形式 燈光明光 廚師直接在前面做料理

餐廳主打頂級割烹料理,
我們吃的是午巿套餐,
omakase型式,
刺身和天婦羅為主。

前菜*

茶碗蒸*

刺身六品*

愛媛縣蜜柑鯛✨漁夫餵蜜柑 所以有柑的味道
深海池魚✨清新爽口
赤貝✨我喜歡吃甲殼類,新鮮的赤貝加了柚子皮增加鮮味
炙燒鰤魚✨有証書鰤魚,火槍輕輕炙燒帶出魚的油脂香味
牡丹蝦✨很大隻,料理得很乾淨,而且很新鮮
拖羅✨肥瘦適中的吞拿魚腩,吃進口就是有幸福感

天婦羅六品*乾濕兩食 (傳統天婦羅汁同咖喱鹽)
北海道墨魚加烏魚籽天婦羅✨厚厚的一件,熱氣騰騰,香味四溢。
愛媛縣目光魚天婦羅✨和店員一齊研究目光魚長什麼樣子,她說水中的目光魚雙眼會發亮!!食材明顯是嚴選的,第一次吃目光漁,魚肉很白,完全不腥,自帶魚的鮮味,好吃!
佐賀蘆筍天婦羅✨很粗很嫩的蘆筍
北海道仙鳳趾產蠔天婦羅✨炸蠔也是不油不腥,外皮很脆。
東京大黑本菇天婦羅✨

食完唔夠飽仲有一碗稻庭烏冬

杏仁咖啡雪糕😋有兩球幸福×2
尖沙咀嘅鬧市入面,隱藏住一間可以令味蕾瞬間穿越去日本嘅料理店——「炑」。我早有耳聞呢度將日本料理「唔時唔食,一期一會」嘅理念發揮到淋漓盡致,今日終於有機會同朋友一齊去驗證。一踏進店內,雅致嘅環境就已經令我印象深刻,每個細節都展現住日式美學,好似喺輕輕訴說住對食材同料理嘅尊重。跟住落嚟,一道道精心炮製嘅餸菜端上枱,為我哋展開一場震撼味蕾嘅盛宴。松葉蟹枝豆蓉作為前菜,就已經畀咗我哋一個好大嘅驚喜。松葉蟹嘅鮮甜同枝豆蓉嘅綿密交織喺一齊,每啖都好似喺大海同田園之間穿梭,層次豐富到令人驚嘆。茶碗蒸喺日本料理中好常見,但「炑」嘅廣島蠔茶碗燒就好唔一樣。肥嘟嘟嘅廣島蠔躺喺嫩滑嘅蛋羹入面,一啖落去,鮮蠔嘅濃郁同蛋羹嘅柔滑完美融合,鮮到令人忍唔住閉埋眼回味。深海池魚薄蔥配酸汁,一上枱就吸引晒所有人嘅目光。池魚嚟自深海,帶住大海賦予嘅醇厚魚味,薄切嘅蔥絲增添咗清新嘅氣息,而酸汁就好似一位神奇嘅魔術師,巧妙地中和咗魚嘅油膩,令呢道菜嘅口感變得清新又開胃,瞬間就喚醒咗我哋嘅食慾。淡路島針魚畀廚師精心擺喺盤入面,好似一件藝術品咁。行埋去細聞,魚嘅鮮香撲鼻而來。入口嗰陣,彈牙嘅口感令人陶醉,每絲魚肉都喺訴說住佢嚟

淡路島針魚畀廚師精心擺喺盤入面,好似一件藝術品咁。行埋去細聞,魚嘅鮮香撲鼻而來。入口嗰陣,彈牙嘅口感令人陶醉,每絲魚肉都喺訴說住佢嚟自淡路島嘅故事。

燒北寄貝嘅火候拿捏得啱啱好,表面微微焦香,香氣四溢。咬開之後,貝肉嘅鮮嫩爽滑同外殼嘅香脆形成好鮮明嘅對比,鮮美嘅汁水流喺口中,真係正到爆!

紅鰤魚二食係一道好有創意嘅餸菜。刺身嘅部分,可以令我哋品嚐到紅鰤魚最原本嘅鮮嫩;火灸之後嘅魚肉就多咗一層好吸引人嘅焦香,兩種食法,兩種完全唔同但又一樣精彩嘅味覺體驗。

德島縣真蠔,個頭飽滿到唔得咁,一入口,濃郁嘅鮮味瞬間喺口腔入面綻放,嗰種純粹嘅海洋味道,好似帶住德島嘅海風同陽光,令人沉醉。

花竹蝦多士嘅搭配好新穎。彈牙嘅蝦膠鋪喺香脆嘅多士上面,再加上蝦頭同明太子沙律醬嘅點綴,一啖落去,豐富嘅口感層次喺口中不斷跳躍,畀我哋帶嚟好多新鮮感。

大拖羅,作為刺身入面嘅頂級食材,喺「炑」得到咗最完美嘅呈現。佢嘅油脂分布均勻,放落口入面,瞬間融化,濃郁嘅甘美滋味喺舌尖散開,嗰種滿足感,真係令人好耐都難以忘記。

汁煮十勝牛牛板肉,選用嘅係十勝牛嘅牛板肉,經過汁煮之後,肉質軟嫩入味,每絲纖維都充滿住濃郁嘅肉香。牛筋部分就好有嚼口,食起身好過癮。

天婦羅沖繩花竹蝦同天婦羅京都大黑菇都好出色。沖繩花竹蝦嘅天婦羅外皮酥脆,蝦肉彈牙鮮甜,搭配特製咖喱鹽,獨特嘅風味令人食到停唔到口;京都大黑菇嘅天婦羅就將菇肉嘅軟嫩多汁同外皮嘅酥脆完美結合,令我哋對菇類有咗全新嘅認識。

江之島釜飯,淨係睇住就已經令人流曬口水。吻仔魚、三文魚子、雞肉等食材同飯完美融合,再加上天婦羅碎嘅點綴,每啖飯都充滿住濃郁嘅香氣,幸福感即刻爆棚。

最後,用黑糖蕨餅作為呢場美食之旅嘅收尾,真係再啱唔過。蕨餅軟糯Q彈,黑糖嘅香甜同黃豆粉嘅香氣相互交織,甜而唔膩,為我哋嘅用餐體驗畫上一個完美嘅句號。

📍炑
尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖
2025-02-18 70 views
日本料理中的「旬」解作「當令」嘅意思,尖沙咀嘅炑正正就以「旬」作出發點。Dinner有25%off優惠就叫咗中價位嘅餐。松葉蟹配枝豆蓉以及燒蠔茶碗蒸,2樣嘅味道唔會太濃,幾開胃。2款刺身分別係長崎縣嘅深海池魚以及淡路島嘅針魚。無論刀功還是擺盤都賞心悅目,味道鮮甜美味🥹燒北海道嘅大溝貝,切成薄片感受佢爽口彈牙嘅口感,沒有過多調味蓋過鮮味,呢個好好食🤤再嚟嘅係德島阿波生蠔以及富山冰見寒鰤。生蠔大隻飽滿帶有海水咸味;寒鰤則有2個部分,腩位更以炙燒方式逼出魚油,入口即化☺️名古屋燒鰻魚,以紫菜同蔥夾住一齊食,首先感受到嘅係香氣,再黎係鰻魚汁同魚肉嘅軟嫩,一體性好好👍🏻拖羅同樣以紫菜同大蔥包住,油脂明顯多好多,一嚿完全唔夠喉🥹大蜆清湯目光魚天婦羅以及京都大菇天婦羅,師傅建議可以乾濕2食做配搭,點咖哩粉或者天婦羅汁味道會有明顯分別最後係白飯魚蟹肉三文魚子釜飯,以及甜品

松葉蟹配枝豆蓉以及燒蠔茶碗蒸,2樣嘅味道唔會太濃,幾開胃。
拖羅同樣以紫菜同大蔥包住,油脂明顯多好多,一嚿完全唔夠喉🥹
大蜆清湯
最後係白飯魚蟹肉三文魚子釜飯,以及甜品
Celebration
Birthday
2025-02-15 77 views
《🌟推介😋 晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》平時食omakase都係魚生壽司🍣 今次就試吓精緻日式傳統割烹🤭坐喺bar 檯仲可以近距離欣賞匠心手藝,體驗地道日式傳統料理文化🇯🇵呢度嘅menu會隨時令而有新菜式,唔同季節嚟食都可以食到最新鮮當造嘅食材🤤除咗食物高質,連店員都非常好服務,價錢亦好合理宜家仲要有7折優惠,絕對值得一試!🌟 $1088 lunch set🌟前菜-鰻魚魚生配新筍菜味道清新開胃🌟燒蠔茶碗蒸第一次食有燒蠔🦪嘅茶碗蒸😯平時唔好蠔嘅我都好有驚喜,肥美新鮮仲燒到脆脆哋,蛋亦都好滑溜🌟季節刺身-野生鰤魚鰤魚係生長到一定長度嘅野生油甘魚,野生鰤魚因為要成日捕食,魚肉會呈鮮嫩嘅粉紅色而且油脂較多,配上柚子鹽令鮮味更突出🤩🌟鹽燒拖羅下巴骹👍呢個真係無得頂,原來拖羅下巴可以咁好味!師傅用慢火細烤,魚肉嫩滑帶油香😮‍💨就咁食已經好好食,或者將柚子豉油同蘿蔔蓉撈勻再沾上魚肉,可以中和魚肉嘅油膩感😌最犀利係師傅火候控制得好好,可以將骨膠原燒到啫喱狀而唔會變硬,食落口煙煙韌韌好有口感🌟和牛板肩肉用温火熬製,味道似牛腩,但肉質比牛腩更軟懦😚湯入邊仲有蒟蒻同蘿蔔,加上蔥花同七味粉調味
《🌟推介😋 晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

🌟季節刺身-野生鰤魚

🌟鹽燒拖羅下巴骹👍

🌟和牛板肩肉

🌟 天婦羅二品-大蝦🍤行者蒜🧄👍
出邊食嘅天婦羅通常啲炸粉好厚😣第一次食到炸到咁脆又薄皮仲要唔油膩嘅天婦羅😯 蝦肉好紮實,配上咖哩鹽更有風味

🌟鵝肝飯
鵝肝煎至香脆,配少少白飲
細細碗,份量適中。

🌟味噌湯

🌟甜品-自家製柚子雪葩

人均價錢:$900
味道:9/10
環境:9/10
服務:9/10
回頭率:9/10

📍 炑
地址: 尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖
電話: 66176602
2025-02-07 88 views
今日同朋友去尖沙咀K11 musea行完街,就去了對面嘅中間道H Zentre食晏晝😲係UG層,有兩間日本餐廳,分別係「炑」同埋鮨燐,據講兩間餐廳都是同一個老細🫣。我地揀咗主打熟食嘅「炑」,餐廳裝修拍得住Omakase嘅級數,而且座位安排,另各食客同廚師都可以有好好嘅互動😲,店員亦好細心,每一道菜都解釋得好好👍🏻我們二人均點了$1088 lunch set。Lunch set好豐富,有茶碗蒸、魚生、鹽燒拖羅下巴骹、和牛板肩肉、天婦羅、鵝肝飯、湯及甜品🤤🌟鰻魚魚生配新筍菜味道清新,作為開胃菜,是不錯的選擇👍🏻🌟燒蠔茶碗蒸蠔🦪肉,好新鮮,而且表面有一層薄薄嘅脆皮,同茶碗蒸好匹配🤤🌟鰤魚魚生據講,要野生的油甘魚,兼且要生長到一定的長度,才可以叫鰤魚。因為野生鰤魚要經常捕食各種魚蝦蟹,所以魚肉亦由白色轉至粉紅色。魚肉油脂亦比飼養油甘魚重😋,再配上柚子鹽,豉油都不需要了!🌟鹽燒拖羅下巴骹絕對係驚喜👍🏻,首先魚肉燒至香滑肥美,表皮脆脆的🤩。而且師傅用慢火細烤,將骨膠原烹調成啫喱狀,如果火候控制不當,骨膠原就會燒成軟骨的硬度。有三種食法,依次為1.) 直接食;2.)將柚子豉油加上蘿蔔蓉撈勻,再放上魚

🌟鰻魚魚生配新筍菜
味道清新,作為開胃菜,是不錯的選擇👍🏻

🌟燒蠔茶碗蒸
蠔🦪肉,好新鮮,而且表面有一層薄薄嘅脆皮,同茶碗蒸好匹配🤤

🌟鰤魚魚生

🌟鹽燒拖羅下巴骹
絕對係驚喜👍🏻,首先魚肉燒至香滑肥美,表皮脆脆的🤩。而且師傅用慢火細烤,將骨膠原烹調成啫喱狀,如果火候控制不當,骨膠原就會燒成軟骨的硬度。有三種食法,依次為1.) 直接食;2.)將柚子豉油加上蘿蔔蓉撈勻,再放上魚肉上邊;3.)加上檸檬汁。我最愛第二種食法,柚子汁可以中和魚肉嘅油膩感,又唔會俾檸檬汁過分中和。加碗白飯就可以變成一餐🤤

🌟和牛板肩肉
和牛板肩肉用温火熬製,味道似牛腩,但肉質比牛腩細膩🤤。和牛湯入邊仲有蒟蒻及蘿蔔,表面嘅蔥花及七味粉,調味之餘亦有裝飾效果🤩

🌟天婦羅
好好食,完全唔油膩,拍得住我喺日本食過嘅質素🤤。有大蝦(分頭及肉身)及蒜頭,嗰種一咬就鬆脆嘅感覺係香港好耐冇食過,難怪個頭同埋尾都可以完全食晒😋

🌟鵝肝飯
細細碗,份量適中。鵝肝煎至香脆,配上蘿蔔苗、大蔥中和油膩感👍🏻

🌟味噌湯及是日甜品
天氣凍,飯後味噌湯是最佳選擇,可以暖胃,幫助消化😲。甜品有自家製柚子雪葩,甜度適中👍🏻
全能型𝒐𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆 ٩(ˊᗜˋ )و 熟食魚生同樣出色!絕對係高水準發揮 服務亦超級好 晚餐有3個價位今次揀左中價位套餐 就算冇壽司都非常豐富比外面更特別嘅係除左時令魚生 亦有多道精緻和食 包括割烹料理、天婦羅、釜飯 每道都好有誠意啊.晚市15道菜套餐 $1880 𝙥𝙥 [𝐎𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞訂座額外有折喔]✿ 先付|茶碗蒸|季節魚生四品|燒物二点✿ 炸物|煮物|天婦羅二品|湯品|釜飯|甜品季節魚生非常特別 比較少喺香港食到~包括有海中鵝肝之稱嘅「剝皮魚」口感軟嫩細緻有頂級鰤魚「冰見寒鰤」非常肥厚緊實 魚脂味重當然少不了超肥美嘅大拖羅 炙燒後油脂更豐富!和食亦很不錯~日版「蝦多士」小驚艷!外型有趣 有啲似中式燒肉(*゚∀゚*)咬開非常脆口包住彈牙蝦肉 外脆內軟 醬汁微辣非常開胃最後仲有超多料嘅釜飯 有江之島名物「吻仔魚」配上蟹肉、三文魚籽 啖啖都係鮮味啊(^∀^)

全能型𝒐𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆 ٩(ˊᗜˋ )و 熟食魚生同樣出色!
絕對係高水準發揮 服務亦超級好 晚餐有3個價位
今次揀左中價位套餐 就算冇壽司都非常豐富
比外面更特別嘅係除左時令魚生 亦有多道精緻和食
包括割烹料理、天婦羅、釜飯 每道都好有誠意啊
晚市15道菜套餐 $1880 𝙥𝙥
[𝐎𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞訂座額外有折喔]
✿ 先付|茶碗蒸|季節魚生四品|燒物二点
✿ 炸物|煮物|天婦羅二品|湯品|釜飯|甜品

季節魚生非常特別 比較少喺香港食到~
包括有海中鵝肝之稱嘅「剝皮魚」口感軟嫩細緻
有頂級鰤魚「冰見寒鰤」非常肥厚緊實 魚脂味重
當然少不了超肥美嘅大拖羅 炙燒後油脂更豐富!

和食亦很不錯~日版「蝦多士」小驚艷!
外型有趣 有啲似中式燒肉(*゚∀゚*)咬開非常脆口
包住彈牙蝦肉 外脆內軟 醬汁微辣非常開胃

最後仲有超多料嘅釜飯 有江之島名物「吻仔魚」
配上蟹肉、三文魚籽 啖啖都係鮮味啊(^∀^)
2025-02-06 81 views
炑 割烹,以旬料理為餐廳宗旨,每日都會帶嚟最時令嘅食材,今晚黎到趁住做緊晚市75折優惠,叫咗$1880共14品Dinner menu。開胃菜:北海道松葉蟹配枝豆蓉🥗中間夾雜咗鎮江醋啫喱,突顯返蟹嘅鮮味瀨尿蝦茶碗蒸溫暖滑嫩嘅蛋以及融合咗瀨尿蝦,呢個天氣食真係暖入心刺身:長崎縣嘅深海池魚 割烹特別之處在於可以望見師傅”切割”食材,及”烹調”食物嘅過程。呢碟深海池魚精美,可以由原味>酸汁>wasabi襯托出魚肉不同風味刺身:淡路島嘅針魚屬於銀皮光物魚,細心起晒細骨後將魚生擺成花嘅形狀,搭配酸汁一齊食,食落爽口彈牙燒物:北海道嘅大溝貝即象拔蚌親戚,燒到僅熟後片成薄片,口感軟嫩之中帶爽彈,簡單少許醬油調味已能食出食材嘅鮮美刺身:德島阿波生蠔🦪肥美鮮甜,帶淡淡海水味,口感介乎creamy與爽口之間刺身:富山冰見寒鰤不時不食講嘅應該就係指冬季才有嘅冰見寒鰤,亦即野生油甘魚,分別有背位及腩位2切,腩位更以火炙方式釋出鰤魚油脂,入口即溶而不膩!揚物:沖繩縣海花竹蝦多士🦐呢一道可以話係餐廳嘅招牌,蝦肉大隻鮮嫩,配上蝦膏整成嘅汁+特調是拉差辣椒醬後層次豐富,同時仍能保持多士香脆口感時令刺身:

開胃菜:北海道松葉蟹配枝豆蓉🥗
中間夾雜咗鎮江醋啫喱,突顯返蟹嘅鮮味

瀨尿蝦茶碗蒸
溫暖滑嫩嘅蛋以及融合咗瀨尿蝦,呢個天氣食真係暖入心

刺身:長崎縣嘅深海池魚
深海池魚

刺身:淡路島嘅針魚

燒物:北海道嘅大溝貝
北海道大溝貝

刺身:德島阿波生蠔🦪
肥美鮮甜,帶淡淡海水味,口感介乎creamy與爽口之間

刺身:富山冰見寒鰤
富山冰見寒鰤

揚物:沖繩縣海花竹蝦多士🦐
沖繩縣海花竹蝦多士

時令刺身:炙燒拖羅
用紫菜及大蔥包裹住,連埋燒香後嘅油脂一齊食十分滿足
炙燒拖羅

煮物:日本大蜆清湯
間場料理以大蜆清湯加上柚子絲及菜之花煮成,盡量保持食材原味及起到清口腔嘅作用

目光魚天婦羅
師傅建議乾食,比較少見嘅係配咖哩粉,喺唔會過分搶咗食材味道情況下咖哩香嘅餘韻好鮮明

京都大菇天婦羅
另一種食法則係較常見嘅濕食,配上蘿蔔蓉天婦羅汁

釜飯:白飯魚蟹肉三文魚子釜飯🍚
白飯魚及蟹肉份量好多,另外再加咗天婦羅碎增加口感,特別要提及嘅係米飯煮得啱啱好,軟熟飽滿帶甜味
白飯魚蟹肉三文魚子釜飯

最後則以味噌湯以及自家製黑糖蕨餅收尾