2023-04-14 1004 views
朋友話好耐冇見,要食大排檔,揀了妹記,佢話可以飲下啤酒吹下水,第一次食呢間,環境真係好嘈,大家傾計都要大聲啲!不過坐得唔迫,還可以啦!蠔仔粥 | $128蠔仔味道唔會好鹹,配埋胡椒粉一齊食辣辣地,都幾好味,可惜蠔仔份量少滑蛋蝦仁 | $75蛋滑,蝦算大隻和新鮮,而且爽口,唔錯生菜包 |  $88 肉碎味道帶點辣,超重花生味,連埋生菜一起食,好有口感椒鹽八爪魚咀 | $85八爪魚咀幾大粒,熱辣辣炸得剛好,配埋椒鹽調味,這個好快就KO了椒鹽豆腐 | $68豆腐炸到金黃色,外皮夠脆,豆腐嫩滑,食完這2個椒鹽菜,即刻叫了藍妹啤酒清熱😆
蠔仔粥 | $128
滑蛋蝦仁
滑蛋蝦仁 | $75
蛋滑,蝦算大隻和新鮮,而且爽口,唔錯
生菜包
生菜包 |  $88
肉碎味道帶點辣,超重花生味,連埋生菜一起食,好有口感
椒鹽八爪魚咀
椒鹽八爪魚咀 | $85
椒鹽豆腐
椒鹽豆腐 | $68
2023-03-31
$100 (Dinner)
2023-03-30 984 views
嗱!老實講一句啦。黎到煙火旺盛嘅妹記大排檔,果真人山人海。熱鬧,旺場,有feel!- 飛天通菜煲。口感爽口,香氣撲鼻,辣味十足,必試項目。蠔餅口感香脆,外層酥脆,内裡軟嫩,蠔仔鮮美,真心抗拒唔到。點埋辣椒醬一個字:正。炸大腸幾好味,外酥裏嫩,脆香可口。- 啫啫雞煲,濃郁嘅香辣味道,入口有種熱辣刺激嘅感覺,佢嘅湯汁亦都好濃稠,雞肉肉質鮮嫩,搭配個通菜,一啖肉一啖菜,口感超級丰富。
嗱!老實講一句啦。
飛天通菜煲

- 飛天通菜煲。口感爽口,香氣撲鼻,辣味十足,必試項目。

蠔餅

炸大腸

炸大腸幾好味,外酥裏嫩,脆香可口。

啫啫雞煲

飛天通菜煲
蠔餅
炸大腸
啫啫雞煲
2023-03-27 676 views
價錢偏貴,地方狹窄,而且開了很多大枱,坐的空間有限的;而且在密封的大排檔,聲音非常嘈雜,完全聽不到同座的人在說什麼,不見得是一個享受食物的地方。唯一可取的是雞,雞肉鮮嫩,而且能保持肉質很滑。
兩年無黎,無諗過今次難食成咁。啲野無鑊起到算,仲要食材勁怪。特別係個蠔餅,粉餅….口感極怪。沙嗲牛肉粉絲煲,一般茶餐廳質素仲好過佢。豉油王炒麵,食得鹹嘅朋友都話鹹喊到不得了,無下次了…
蠔餅…係…佢話佢係蠔餅
2023-03-17
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-02-27 1225 views
啲人吹到誇張左本身聽人講話好好食,排左9個字先入座嗌左4碟餸,張枱細到就擺唔落嚟到見到啲餸已經唔係好食既樣第一碟上左個蝶餅第一啖咬完即刻知道伏左蠔餅勁鹹勁硬落到勁重椒鹽⋯⋯飲左2杯水都唔掂第二碟上豉椒炒蜆豉椒炒蜆全部都係殼,一碟得9粒肉不過冇食到沙,同埋係大隻既蜆但係3個人每人得3粒,飯都未嚟就得番啲殼第三碟黃金蝦球睇落好靚好大隻但一咬落去個蝦球勁厚粉,勁膩食完一舊已經唔想再食最後黑椒牛柳粒啲牛好硬,個芡好杰,薯仔勁乾,唔似炒出嚟,似係就咁淋啲汁上去重點係連啲白飯勁硬勁乾!!!真係好X難食!!!!!!
啲人吹到誇張左

蠔餅勁鹹勁硬
落到勁重椒鹽⋯⋯飲左2杯水都唔掂

第二碟上豉椒炒蜆
豉椒炒蜆全部都係殼,一碟得9粒肉
不過冇食到沙,同埋係大隻既蜆
但係3個人每人得3粒,飯都未嚟就得番啲殼

第三碟黃金蝦球
睇落好靚好大隻
但一咬落去個蝦球勁厚粉,勁膩
食完一舊已經唔想再食

重點係連啲白飯勁硬勁乾!!!

真係好X難食!!!!!!
2023-02-27
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
好耐冇去過妹記食嘢,同埋以前食開尖沙咀嗰間~~昨晚去完朋友屋企傾咗幾個鐘之後,佢哋睇電影之前大家再食個快飯~店內十分熱鬧,但係店員招呼都OK叫咗安格斯牛柳粒,牛柳粒同薯仔都好食牛肉熟度剛剛好。另外就係南乳骨👍🏻👍🏻 好好味,但係骨多肉比較少。希望呢一方面可以改善一下🙏🏻醬汁就冇乜特別,都冇乜配醬汁食。另外嗌咗個海鮮雜菜煲,多菜,海鮮份量一般。三個人,三個菜式嗌埋白飯分量剛剛好。不過如果同以前諾士佛台嗰邊嗰間比較,食物質素都真係遜色左不少。不過服務都唔錯,都有細心舉動。同埋我哋剛剛喺樓下另一間遇到好惡嘅叔叔😹希望過多一排會有好的新景象💪🏻
好耐冇去過妹記食嘢,同埋以前食開尖沙咀嗰間~~

叫咗安格斯牛柳粒,牛柳粒同薯仔都好食
牛肉熟度剛剛好。

醬汁就冇乜特別,都冇乜配醬汁食。

希望過多一排會有好的新景象💪🏻

2023-01-21 1659 views
💥有冷氣既大排檔📍妹記大排檔|旺角📍人均消費 $ 1 X X#CL旺角 #CL四圍食 #CL中餐⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️好熱鬧呀!直頭係坐無虛席,好多人黎食團年飯🔅終於黎到見識戰鬥碗既風采😗除左影相有型📸️原來隻碗係雪到凍冰冰,飲啤酒一流🍻💟 薑蔥魚腩煲 $ 9 8舊舊都好大舊😆外脆內軟,屋企好難整到咁,值得一試🤗💟 豉椒炒蟶子 $ 1 3 8呢個就比較細碟~可能蟶子比較貴啦🤔蟶子無沙煮得岩岩好唔會過銀🫶🏻💟 飛天通菜煲 $ 8 8大大煲通菜,齒間會食到咸魚既香味,有少少辣,跟著就會一啖接一啖係咁食😂🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑(十粒為滿分)
💥有冷氣既大排檔

📍妹記大排檔|旺角
📍人均消費 $ 1 X X

#CL旺角 #CL四圍食 #CL中餐

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

💟 薑蔥魚腩煲 $ 9 8
舊舊都好大舊😆外脆內軟,屋企好難整到咁,值得一試🤗

💟 豉椒炒蟶子 $ 1 3 8

💟 飛天通菜煲 $ 8 8

🤟🏻不負責任點評
好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑
回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
(十粒為滿分)
2023-01-11 1305 views
今日係旺角妹記度食薯仔安格斯牛柳粒同埋煎蠔餅,足料既大排檔既風味,薯仔炸完表皮,外脆內熱,加上牛柳粒既黑椒汁,又香又脆十分合襯;而蠔餅大大塊,表皮脆脆地,唔會成口麵粉,蠔仔又唔大陣腥味,值得推介。
2023-01-04 645 views
今日午餐同同事試食豬手、鬼馬油炸鬼、炒蟶子、金沙鮮魷、脆皮炸大腸,仲有炒豆苗,全部都係炸物咁制 😂 不過,整體食起嚟唔算非常油膩,最鍾意係炒蟶子同埋豆苗,炒蟶子嘅配菜一流,洋蔥同埋青椒吸收晒海鮮嘅味道,變得更加鮮甜 🙆🏼‍♀️
妹記大排檔💚菠蘿海鮮炒飯 $98脆皮炸大腸 $82豉椒炒聖子(例) $138椒鹽鮮魷 $92咸魚茸飛天通菜煲 $88黃金蝦球 $128蠔仔煎餅 $72星洲米 $88豉椒炒蜆(例) $98妹記小炒皇 $98海鮮什菜煲 $88果茶x5 $28x5Hoegaarden $42人均消費: $157.3 (8人)-*=炸嘢.菠蘿海鮮炒飯🍚配料有三色豆 菠蘿 蔥 蝦同蛋🍳顏色勁似星洲炒米啲friend啲料都足嘅😚但我會略嫌佢菠蘿嘅甜酸味唔夠🍍同埋唔知佢係咪落得多咖喱粉/薑黃粉個飯嘅味道有少少比嗰啲香料遮住咗🥺🐖:煮得好入味🤤份量都比較足 8個人食都好足夠 🐖食咗3碗🤭.脆皮炸大腸*🐖:麻麻哋 好似冇乜味道🥺好似只係食緊一個炸皮嘅嘢食多過似一個完整嘅炸大腸🫡.豉椒炒聖子配料有洋蔥 紅椒 青椒🫑我唔知係佢啲聖子跌咗出嚟定點🥺我覺得唔算好多聖子 同埋多肉(我超少試過食聖子👷🏽)對我嚟講 有啲鹹 同埋少少辣🥵🐖:OK抵食👌🏽都算多聖子👻同埋個聖子都算多肉 都煮得幾好味幾入味🤤.椒鹽鮮魷*🦑同我食開嘅好唔同🤣佢係好味嘅😋不過就多啲油 同埋我因為淨係食咗一嚿我印象中第一下感覺 覺得佢唔似魷魚冇咩咬口 唔夠彈性
妹記大排檔💚
妹記小炒皇 $98
海鮮什菜煲 $88
果茶x5 $28x5
Hoegaarden $42
人均消費: $157.3 (8人)
*=炸嘢

豉椒炒聖子
配料有洋蔥 紅椒 青椒🫑
我唔知係佢啲聖子跌咗出嚟定點🥺
我覺得唔算好多聖子 同埋多肉
(我超少試過食聖子👷🏽)
對我嚟講 有啲鹹 同埋少少辣🥵

完全係冇彈嘅感覺 就係得啲炸粉
一夾個蠔餅嘅時候
佢嗰啲炸粉嗰啲炸皮 就飛走晒✈️
同埋 俾我地食到有頭髮之後 冇食啦
(最衰我冇影低相🤦🏽‍♀️)
感覺上 衛生爭啲 有啲核突🥺

希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2022-12-19
2022-12-26 1254 views
同屋企人食飯 想食中菜 揀咗妹記大排檔 都有幾年冇食佢 印象豬手好食 今次再食都係咁好食 皮脆肉鬆軟😋😋小炒皇都好有鑊氣👍乳鴿同菜都正常👌🏻不過一入去感覺通風不太好 有啲煙霧離漫🤣🤣
今次再食都係咁好食 皮脆肉鬆軟😋😋
小炒皇都好有鑊氣👍
乳鴿同菜都正常👌🏻
不過一入去感覺通風不太好 有啲煙霧離漫🤣🤣
2022-12-23 1533 views
妹記大排檔五字在香港曾經如雷貫耳,但筆者多年來都未有光顧過。原因很簡單,覺得大排檔都是差不多的菜式和味道,想吃大排檔風味,選一間方便就腳的就可以了,沒必要特別去光顧某一品牌。基於這種想法,在旺角出沒的朋友突然來電約食飯,又明言想食大排檔風味,順理成章選了附近的妹記。妹記在大廈室內營業,失卻了戶外露天的大排檔傳統,但好處是夏天有冷氣、冬天不用捱凍,何況它的裝潢能保持正常大排檔的麻甩地踎味,符合主題。是次光顧,即使是平日晚市,妹記一樣客似雲來,要拿取籌號等入座,大概20分鐘左右。如此看來,味道應該有保障,可惜事與願違。三人入座,點了蒜香骨(腩排)、香芹芫茜蠔仔粥、椒鹽九肚魚、小炒皇、一支藍妹啤酒、一罐Coke Zero。坦白講,筆者覺得妹記名過其實了。蒜香骨(腩排),表面只是單純地蓋上一層炸蒜,吃起來基本沒甚蒜香味。至於腩排,沒什麼肉可吃。這道菜,強烈不建議!香芹芫茜蠔仔粥,蠔仔份量少,與之前在大圍合發海鮮飯店比較的話,簡直不可同日而語。味道方面有點不足,例如不太吃得出冬菜的味道等等。椒鹽九肚魚,炸皮之下的魚肉頗為滑嫩,沾醬汁的話味道不錯,可惜說好的椒鹽呢?不太吃得出椒鹽味來。小炒皇,味道

坦白講,筆者覺得妹記名過其實了。

小炒皇,味道偏鹹是常識,而且魷魚、蝦乾、菜甫、腰果等材料量足,終於有道比較正常的菜式,也只是正常而已。

結帳$444,這口價,可以有較好的選擇。

妹記比普通更普通,為何那麼多人光顧?🤔筆者有點搔不著腦袋。它本來很好吃,只是恰巧這晚維持不了水準,質素下降?還是功勞來自「戰鬥碗」的噱頭?不知道。

情況有點似觀看戶田真琴,筆者真的不懂她走紅的原因。🧐論樣論身材也沒有看頭,所以出道前片商根本不看好她,一心打算推銷完她「人生第一次」、「處子之身初體驗」的優勢,大概推出三部作品,戶田真琴就再沒賣點,可以離開業界了。殊不知她偏偏得到觀眾持續關注,不只三條片,一幹就被幹了7年之久。

戰鬥碗飲啤酒
椒鹽九肚魚
蒜香骨
小炒皇
香芹芫茜蠔仔粥
2022-12-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$148 (Dinner)
小炒皇
鬧市想搵間舒適 適合同朋友傾下計嘅大排檔並不容易好彩比我地發現左呢間係商廈裡面嘅樓上大排檔~以後黎旺角又多個選擇 唔洗來來去去都係日本嘢韓國嘢呀嘛🤣🤣🤣.🐈.𝙎𝙪𝙢𝙢𝙖𝙧𝙮環境比傳統大排檔來的乾淨整潔 價錢實惠 份量足 抵食又好食 難怪咁多人幫襯😋💰.🐈.🌟原隻脆皮炸豬手 - $198好大份量 啖啖肉😋味道係好食嘅 不過偏咸 食唔到太多舊.🌟煎蠔餅🦪 - $68外層香脆 瀝油處理唔錯 底部唔會浸到成個 曬蠔仔粒粒飽滿 鮮甜嫩滑.🌟西蘭花炒帶子🥦 - $98🌟妹記小炒皇 - $78呢兩款就味道正常 冇咩特別comment
鬧市想搵間舒適 適合同朋友傾下計嘅大排檔並不容易
好彩比我地發現左呢間係商廈裡面嘅樓上大排檔~
以後黎旺角又多個選擇

原隻脆皮炸豬手

煎蠔餅
原隻脆皮炸豬手
2022-11-21 1327 views
久違地可以出街食飯,見好耐無過食大排檔,就揀左食妹記。我地3個人叫左4個餸~豉椒炒蜆:應該係大蜆,味道ok, 好似好大蝶,但係其實每人得幾隻,寧願佢俾細蜆我椒鹽鮮魷: 同出面食嘅唔同,好大舊粉包係出面,個椒鹽又就咁灑係面,唔係舊舊都有椒鹽味完全失望海鮮雜菜煲:正常雜菜煲,無咩特別,係粉絲太少蠔仔粥:份量ok, 蠔仔味道鮮甜,不過未食完就收走個胡椒粉囉3個人食左$406,不過性價比低~咁嘅價錢寧願食其他嘢。
久違地可以出街食飯,見好耐無過食大排檔,就揀左食妹記。
我地3個人叫左4個餸~

完全失望

椒鹽鮮魷

海鮮雜菜煲:正常雜菜煲,無咩特別,係粉絲太少

海鮮雜菜煲

蠔仔粥

3個人食左$406,不過性價比低~
咁嘅價錢寧願食其他嘢。

2022-11-20
$135 (Dinner)
2022-11-20 1638 views
。大排檔。日常。多謝谷友請食飯,仲要去到一直都想去一路都無去到嘅妹記大排檔!以前成日聽到話佢要Booking,成日都去唔到,估唔到今次竟然有位喎!話就話大排檔,但其實佢係室內,仲要樓上,仲要有冷氣嘅🤭一行四人,叫唔到咁多,盡叫啦!我哋先叫咗馳名妹記炸豬手 - 外皮脆卜卜! 個味道啱啱好!鬼馬油炸鬼- 配埋酸汁,酸酸甜甜啱啱好!我哋仲叫咗黑椒薯仔牛柳粒- 以為佢其他嘢可以啦,呢一個真係有啲失望…咸咗啲….牛還牛薯仔滑薯仔咁….豉椒炒蜆 - 個汁太杰…蝦醬炒通菜 - 正正常常..有鑊氣嘅最後我哋仲飲咗佢地嘅特飲荔枝烏龍茶,都係普通🤨唔知係咪期望太高呢..定係名過其實🤨🫣不過全場有好多年輕人喺度幫襯,試吓無妨🤔
。大排檔。日常。

話就話大排檔,但其實佢係室內,仲要樓上,仲要有冷氣嘅🤭

一行四人,叫唔到咁多,盡叫啦!

我哋先叫咗馳名妹記炸豬手 - 外皮脆卜卜! 個味道啱啱好!
炸豬手

鬼馬油炸鬼- 配埋酸汁,酸酸甜甜啱啱好!
鬼馬油炸鬼

黑椒牛柳粒薯仔

豉椒炒蜆 - 個汁太杰…

蝦醬炒通菜 - 正正常常..有鑊氣嘅
通菜

最後我哋仲飲咗佢地嘅特飲荔枝烏龍茶,都係普通🤨

唔知係咪期望太高呢..定係名過其實🤨🫣
不過全場有好多年輕人喺度幫襯,試吓無妨🤔
Type of Meal
Dinner