2022-07-11 1409 views
大排檔一直比人感覺係污糟、炎熱、昏暗。呢間餐廳就一反傳統,營造出乾淨、涼爽、明亮嘅vibe。夏天成班人re-u又唔想食到成身汗的話,妹記係一個不二之選。-炸豬手份量足夠,最岩食肉獸。啖啖肉,仲有舊係連埋骨。 同班熟嘅frd食,又唔怕失態的話可以揸住黎咬,別有一番風味。但味道偏咸,食得多嘅話可能會厭。-煎蠔餅好重口味。但同時都好口香,用黎餸白飯一流。同豬手一樣,都係咸食得多會厭。所以建議一大班人食先嗌,咁就唔驚食唔晒浪費。-通菜煲啲菜偏乾身,可能係唔夠新鮮或者煲得太耐。唔會話難食但感覺一般般。-黑椒牛柳粒鍋氣唔夠。同埋太少牛柳粒,薯仔亦都唔夠淋,一般水準。呢間始終唔係地舖,鍋氣可能唔夠。但有時真係要取捨,想嘆住冷氣食大排檔就唔可以有太多要求。總結,鍋氣唔夠,但係煎炸野都係高質。希望幫到大家order嘅時候揀到啲岩嘅餸啦!

-炸豬手
-煎蠔餅
-通菜煲
-黑椒牛柳粒
鍋氣唔夠。同埋太少牛柳粒,薯仔亦都唔夠淋,一般水準。

大排檔呢家嘢,當然係越多人一齊食越有氣氛啦~一來到我無諗過疫情都坐爆曬兼岀面坐滿住等枱嘅人,好誇張😂鬼馬油炸鬼$88🍤黑椒薯仔牛柳粒$158🐮妹記小炒皇$98🥜原隻脆皮豬手$208🐷蠔仔煎餅$78🦪魚香茄子煲$82🍆椒鹽鮮魷$92🦑豉椒炒蜆$98🐚黃金蝦球$128🦐整體來講,如果下次再來嘅話,應該會叫黑椒薯仔牛柳粒,因為係大排檔嘅classic之餘,個牛柳真係大大粒又軟嫩。之後就係脆皮豬手,點左泰式辣醬之後,無咁油膩,得返啖啖肉嘅感覺🤤

鬼馬油炸鬼$88🍤

• 黑椒薯仔牛柳粒
  • 炸豬手
  • 戰鬥碗
2022-06-19 887 views
父親節快樂!今日咁啱經過旺角,感受疫情過後的情況。波鞋街的確係好多舖頭拉閘,女人街亦冇左以前的風光。上到妹記,估唔到星期日中午冇乜人來喎。仲要有$49的午餐。包例湯同飲品。肉絲炒麵,估唔到的好食。同一般茶記,酒店的味道不同,好難形容。鍾意食肉絲炒麵的要試。粟米肉粒飯,食材新鮮,正常,好食食。乳鴿,炸得好好,但食材唔得,冇乳鴿味。蠔餅,炸得雖然硬,粉略多,都可以。總結:整體來講,係好抵食。星期日中午有午餐,真係超值。我會再嚟!推介
父親節快樂!
肉絲炒麵
粟米肉粒飯,食材新鮮,正常,好食食。
粟米肉粒飯
乳鴿,炸得好好,但食材唔得,冇乳鴿味。
蠔餅,炸得雖然硬,粉略多,都可以。

推介
2022-06-19
$100 (Lunch)
Celebration
Father's Day
粟米肉粒飯
2022-06-11 857 views
突然約朋友食飯,附近有妹記就試一下。無訂位剛好有人離開即可入座,要搭抬同限時1.5小時。不過都足夠。但全程都基本滿座。叫了蠔烙,豬大腸,金沙尤魚,尖椒豬頸肉。哈爾濱啤酒。飽飽的離開。服務 ~ 咁忙啲侍應服務都到位比個讚👍🏻食物 ~ 蠔烙 剛放下就脆脆的。但放了一陣就變硬!不是我喜歡的做法。同行朋友都說第一次吃這樣做的蠔烙,最後剩下一大半太硬吃不了。豬大腸 這個值得推介兒時味道!金沙魷魚 這裡招牌菜 下酒一流。但炸漿大魷魚細而且不太新鮮。尖椒豬頸肉 偏鹹但下飯必選。三個人六支啤酒埋單唔使五百。滿足的離開。不過下次約會,不會是首選餐廳。
服務 ~ 咁忙啲侍應服務都到位比個讚👍🏻
食物 ~

豬大腸 這個值得推介兒時味道!

尖椒豬頸肉 偏鹹但下飯必選。

2022-06-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • 炸大腸
2022-06-01 952 views
好耐冇食妹記,記得以前都真係幾好味,今次食返真係哇一聲,未食過咁難食嘅大排檔🌝。黑椒薯仔牛柳粒個牛柳粒同薯仔好似兩個獨立嘅餸咁,牛柳還牛柳 薯仔還薯仔 黑椒汁還黑椒汁。個蠔餅底嗰啲粉仲係好似小朋友啲糊糊咁。汪汪也不x🙂個飛天通菜啲菜都幾新鮮,已經係六個餸入邊最好味嗰個。椒鹽九肚魚唔知係未煮熟,定係條魚好有水份,入邊又濕又起曬潺。尖椒豬頸肉不過不失,食得出係尖椒同埋豬頸肉。當大排檔咁食,環境算幾好,服務態度都好好。但啲野太難食都拯救唔到佢
好耐冇食妹記,記得以前都真係幾好味,
今次食返真係哇一聲,
未食過咁難食嘅大排檔🌝。
黑椒薯仔牛柳粒個牛柳粒同薯仔好似兩個獨立嘅餸咁,
牛柳還牛柳 薯仔還薯仔 黑椒汁還黑椒汁。
個蠔餅底嗰啲粉仲係好似小朋友啲糊糊咁。
汪汪也不x🙂

個飛天通菜啲菜都幾新鮮,已經係六個餸入邊最好味嗰個。
椒鹽九肚魚唔知係未煮熟,定係條魚好有水份,
入邊又濕又起曬潺。
尖椒豬頸肉不過不失,食得出係尖椒同埋豬頸肉。

當大排檔咁食,環境算幾好,服務態度都好好。
但啲野太難食都拯救唔到佢
2022-05-30 732 views
嗌左10個餸,得個通菜係正常,但都有點咸同好油。另外叫左蠔仔粥,送到嚟已經即刻食,但只係暖既,一啲都唔熱,好唔掂。蠔餅,椒鹽鮮魷 粉多到你地叫既話一定後悔,又係好難食。個豬手2百幾蚊,但咸到講粗口。仲有個泰式生菜包🥲🥲哇,未試過咁難食,無泰式風味,又無肉味,千祈唔好嗌,好伏。另外叫左條魚,要油浸,正常係啲魚肉會仲好juices,但佢overcook到啲肉硬哂,夾左2下就無食過,好難食。仲有椒鹽排骨,嗌左唔夠2分鐘就拎左出嚟,仲要暗亞啡色,一睇就知放左好耐又好乾🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️一定係好似啲2餸飯咁煮定係度再夾起比客🥲仲有個咩黃金圍蝦,還好啦,但都算難食傢啦😢😢第10個餸忘記左了。本身之前食過一次覺得幾好,今次個fd生日帶佢嚟食,但難食到我都覺得唔好意思🥲永不光顧了😟
嗌左10個餸,得個通菜係正常,但都有點咸同好油。
蠔餅,椒鹽鮮魷 粉多到你地叫既話一定後悔,又係好難食。
個豬手2百幾蚊,但咸到講粗口。
仲有個咩黃金圍蝦,還好啦,但都算難食傢啦😢😢
第10個餸忘記左了。
永不光顧了😟
2022-05-28 533 views
早一個月前打電話book枱打算食晚飯,明明當時已經覆實左。之後到當日收唔到確認電話已經心知不妙,再想打電確認時又未到營業時間無人聽電話,之後到當晚預定時間去餐廳時竟然回覆已經坐滿同話無book枱記錄。
呢間大排檔睇落個樣好有特色,比較新淨新式。亦冇人排隊,放工後竟然可以直接入唔使等位。不過睇埋落去就明點解。煎蠔餅 $68 👎🏻蠔餅係煎得好脆,但超多粉,幾乎完全冇蛋嘅成分。一啲蛋香都冇,蠔嘅數量亦好少。可以直接當食炸粉。潮式蠔仔肉碎粥 $68(/碗) 👌🏻搵勻餐牌都淨係見到$108一窩,但係一窩好鬼大架嘛2人點食得哂。問到先知原來係有隱藏餐單,有得叫一碗!碗粥呢,就冇乜潮式感覺啦。唔夠香芹香茜味,亦唔夠個種胡椒味。佢嘅胡椒係另上比你自由落,但點落都感覺唔係潮式嗰種味道。食食下仲有蠔殼碎添呀!!不過如果當普通一碗粥食嘅話,其實個味道都好食嘅。生菜包 $88 👌🏻可能係我植入式以為會係泰式味道啦,我地都覺得好失望,因為d肉碎完全係中式嘅味道。一啲都唔辣亦冇檸酸味。 雖然有啲腻,不過味道算特別嘅,超重花生味。總結,可能叫返中式大排檔嘅食物會好啲~ 對其他食物不要抱太大期望。

煎蠔餅 $68 👎🏻

潮式蠔仔肉碎粥 $68(/碗) 👌🏻

生菜包 $88 👌🏻

2022-02-23 964 views
旺角完全唔多人😱地下好多鋪都冇開😵‍💫話說上次星期日去摸門釘😭老公話好想去食,今日要去銀行搞卡,就特登岀去食…不過一啲失望😭食物菜遠牛肉炒河堅係有炒過!因為見到河粉啡色🤣河粉都好滑牛肉好香,不過唔算好滑,同埋我同老公都覺得今日淡咗啲..勁大塊牛肉肉絲炒麵個脆麵超級脆!不過都係淡味左啲…啲肉都好嫩!芽菜、肉絲、麵餅比例岩岩好環境依家呢個時勢,人唔多,但都叫滿場!大部分都係職安真漢子🤛🏻比較靜,地方闊落!乾淨!

食物

菜遠牛肉炒河
堅係有炒過!因為見到河粉啡色🤣河粉都好滑
牛肉好香,不過唔算好滑,同埋我同老公都覺得今日淡咗啲..

勁大塊牛肉

肉絲炒麵
個脆麵超級脆!不過都係淡味左啲…
啲肉都好嫩!芽菜、肉絲、麵餅比例岩岩好

2022-02-23
$50 (Lunch)
2022-02-17 817 views
大排檔而家已經唔係周圍有,今次小仙子帶左小🐷去妹記大排檔體驗下😛好多款小炒都好想試,而餐牌有”瞓身推介”,心大心細嘅朋友可以參考吓😂記住要點啤酒🍺用戰鬥碗特別豪氣,特別好飲👍🏻今次試左糖心皮蛋酸薑 ($4x): 傳統小食,唔係周圍都有,皮蛋好流心😍炸蠔餅 ($6x): 蠔餅炸得好鬆脆,蠔大大粒🤩好足料黃金蝦球: 呢款有啲失望,表面好濕,炒得唔夠乾身😅炒通菜: 通菜新鮮,無咩特別😂價錢合理,而且款式都多,overall質素唔錯👍🏻

炸蠔餅 ($6x): 蠔餅炸得好鬆脆,蠔大大粒🤩好足料

黃金蝦球: 呢款有啲失望,表面好濕,炒得唔夠乾身😅

炒通菜: 通菜新鮮,無咩特別😂

價錢合理,而且款式都多,overall質素唔錯👍🏻
$200 (Dinner)
  • 戰鬥碗
  • 炸蠔餅
大排檔聖誕聚餐!我哋一早打定電話book枱,唔使排隊等位!環境比較嘈吵,枱與枱之間相隔唔遠,雖然切合大排檔主題,但唔太習慣要大嗌講嘢。椒鹽八爪魚嘴$85- 同我想像中嘅椒鹽有啲出入,我以為係炸粉上面黐左好多炸蒜、淮鹽,結果原來係似酥炸八爪魚嘴上面灑左炸蒜加公仔麵味精粉末。八爪魚嘴唔韌,食落口感仲軟淋淋。黑椒薯仔牛柳粒$158- 坦白講我覺得呢度嘅黑椒薯仔牛柳粒一般般,冇鑊氣,薯仔粒冇味道,黑椒味唔香,有其他大排檔煮得好味過佢。豆豉鯪魚炒唐生菜$78- 推介!菜嘅分量幾多,豆豉鯪魚好入味,因為味道偏鹹所以送飯食一流。蠔仔煎餅$72- 蠔餅酥炸得太硬,略嫌油膩同太熱氣,蠔仔尚算新鮮飽滿。生炒骨$75- 生炒骨一般水平,分量唔係好多。鬼馬油炸鬼$88- 好耐冇食油炸鬼,蝦膠幾彈牙,比起蠔餅好食啲,點埋甜酸醬就更加惹味,推介!金銀蒜粉絲蒸勝瓜$72- 上菜嘅時候熱辣辣,有大量蒜頭,蒜頭粉絲送飯食絕配!大推!白飯$11
椒鹽八爪魚嘴$85
黑椒薯仔牛柳粒$158
豆豉鯪魚炒唐生菜$78

蠔仔煎餅$72
- 蠔餅酥炸得太硬,略嫌油膩同太熱氣,蠔仔尚算新鮮飽滿。
生炒骨$75
- 生炒骨一般水平,分量唔係好多。
鬼馬油炸鬼$88

生炒骨
鬼馬油炸鬼
金銀蒜粉絲蒸勝瓜
2021-12-23
$100 (Dinner)
豆豉鯪魚炒唐生菜
鬼馬油炸鬼
金銀蒜粉絲蒸勝瓜
又係新式大排檔 鑊氣小炒+舒服環境✨呢間妹記幾正!上菜超級快 ~10mins上哂冇限時 我同朋友坐咗有2hr多啲😆 唔洗趕住食~食物質素整體唔錯 性價比都高佢哋嘅啤酒係比碗飲 碗底隱約有個「勝」字 飲勝!-🍽【鬼馬油炸鬼】✨推薦✨油炸鬼釀墨魚膠 外層脆卜卜 裏面彈牙再加埋酸酸甜甜嘅醬汁好好味😋-🥩【黑椒薯仔牛柳粒】第一粒牛柳粒有啲實 但之後食嘅全部都好稔!黑椒汁好香 份量都幾多✨如果有蜜椒版應該會更正!-🦑【椒鹽鮮魷】呢個普通🙈 偏辣-🍲【枝竹火腩豆腐煲】冬天就係好想食番個煲😋好豐富 好多料 唔錯~-🥬【蒜蓉豆苗】蒜蓉菜一定唔會出錯😆😋-✨推薦指數:8/10💰人均消費:$116 (6人用膳)⏳等候時間:0mins (booked)

又係新式大排檔 鑊氣小炒+舒服環境✨
呢間妹記幾正!上菜超級快 ~10mins上哂
冇限時 我同朋友坐咗有2hr多啲😆 唔洗趕住食~
食物質素整體唔錯 性價比都高
佢哋嘅啤酒係比碗飲 碗底隱約有個「勝」字 飲勝!
🍽【鬼馬油炸鬼】
✨推薦✨
油炸鬼釀墨魚膠 外層脆卜卜 裏面彈牙
再加埋酸酸甜甜嘅醬汁好好味😋

🥩【黑椒薯仔牛柳粒】
第一粒牛柳粒有啲實 但之後食嘅全部都好稔!
黑椒汁好香 份量都幾多✨
如果有蜜椒版應該會更正!

🦑【椒鹽鮮魷】
呢個普通🙈 偏辣

🍲【枝竹火腩豆腐煲】
冬天就係好想食番個煲😋
好豐富 好多料 唔錯~

🥬【蒜蓉豆苗】
蒜蓉菜一定唔會出錯😆😋

✨推薦指數:8/10
💰人均消費:$116 (6人用膳)
⏳等候時間:0mins (booked)
  • 鬼馬油炸鬼
2021-12-09 1050 views
約一大班朋友聚會🥳十次有八次都係揀大排檔。妹記相信有唔少大學生食過,環境相對新淨整潔(少少),油煙味都無咁重。🌟黑椒薯仔牛柳粒 ($138)食落係黑椒汁咁嘅味,口感同味道都一般般,萬發果個好食啲。🌟青椒炒肉片 ($68)味道正常,可嗌可唔嗌。🌟炸蠔餅 ($72)蠔餅一般😕炸粉太多而蠔仔好少。🌟妹記小炒王 ($88)好食 有鑊氣,唔會太鹹,送酒一流。🌟豉椒炒蟶子 ($128)蟶子好細而且空殼嘅都多🤔味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌖🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟黑椒薯仔牛柳粒 ($138)
食落係黑椒汁咁嘅味,口感同味道都一般般,萬發果個好食啲。

🌟青椒炒肉片 ($68)
味道正常,可嗌可唔嗌。

🌟炸蠔餅 ($72)
蠔餅一般😕炸粉太多而蠔仔好少。

🌟妹記小炒王 ($88)
好食 有鑊氣,唔會太鹹,送酒一流。

🌟豉椒炒蟶子 ($128)
蟶子好細而且空殼嘅都多🤔

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-11-28 1061 views
之前成日見到有人介紹「女人街食飯有限公司」諗住午市時間去試下點知部𨋢係按唔到佢嗰層😂所以上左去妹記食快餐由$43-52多款選擇當日中島叫左個欖菜肉鬆四季豆客飯隨餐會附送餐湯+汽水份量都幾足唔會話去到尾淨食白飯$43嚟講都算係平比起出面閒閒哋一個快飯都$50起跳仲要可能係細細碟或者好難食🙃—————————————————————≀ 欖菜肉鬆四季豆 $43≀ 芙蓉蛋飯 $47
之前成日見到有人介紹
「女人街食飯有限公司」
諗住午市時間去試下
欖菜肉鬆四季豆

≀ 芙蓉蛋飯 $47
芙蓉蛋飯
2021-11-28 912 views
等好耐好食唔緊要;但係羊腩煲已經唔係好多舊;淨係肥肉已經有三四舊而且好韌; 煎蠔餅係冇用鴨蛋 ;唔係煎係炸蠔餅 啲炸粉厚到阿媽都唔認得; 南乳骨又係淨係食到啲炸粉同埋肥豬肉; 我都唔知點解間嘢咁出名而且咁多人幫襯。