說到最新飲食熱話,就是Netflix韓國綜藝節目《黑白大廚:料理階級大戰》,除了黑白大廚,就是果仁熱潮~ -這款夏威夷果仁撻頂層舖滿忌廉,裏面加入焦糖果仁碎、粒粒吉士,所以食落帶果仁清新嘅香氣💛 My Tart的招牌撻殼承載住多重滋味,層層驚喜,口感更為豐富~-撻殼金黃酥脆,蛋糕帶有淡淡的奶香。內餡則由鮮的夏威夷果仁製成,經過烘烤後,釋放出濃烈的堅果香氣,甜而不膩,恰到好處的甜味,讓人忍不住一口接一口。-店舖位置在於石門站附近,十分便利,沙田居民有多個選擇了
店舖位置在於石門站附近,十分便利,沙田居民有多個選擇了
2024-10-14
Type of Meal
Other
2024-10-13 213 views
之前喺社交平台見到一間好吸引嘅蛋糕店,趁屋企人生日決定試試看!選了他們大熱原創的夏威夷果仁撻。去取蛋糕時,忍不住說了聲很漂亮呢,我很喜歡它簡單樸實的造型。😍至於味道,第一口吃下去說了聲:「呢個蛋糕真係不得了!」,證明呢個蛋糕唔係剩係得外表,內涵比它的外表更優勝👍🏻👍🏻👍🏻一切下去已經聽到清脆的餅底聲,而它內裏除了濕潤有彈性的蛋糕層,更有強烈的焦糖果仁層、超香而滑溜的cream(應該是由夏威夷果打成的),還有圍觀着蛋糕外圍毫不吝嗇的大量夏威夷果!所以一口吃下時,能同時吃出不同的口感,超讚!😋😋😋而且它不是很甜,我會說他是一個很香的蛋糕,真係強烈推介!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

• 夏威夷果仁撻
2024-10-07 207 views
一直好想買個特別嘅生日蛋糕,網上比我發現到這間《賣撻My Tart》~最近推出咗一款名為{堅果之后。夏威夷果仁撻}!啱晒我同屋企人,因為我哋就係果仁控!佢仲要係選用被認為果仁界,最高級別嘅夏威夷果仁!!因為成本貴,坊間真係好少用夏威夷果仁去製作甜品,所以我見到之後,二話不說立即訂購!原來店舖就位於鄰近石門站的達利廣場,店主知道我是用來慶祝生日,更有心思哋替我寫上生日牌,十分窩心!|呢個撻真係超級好味,一共有12層,底層撻殼香脆,而內裏的海綿蛋糕、粒粒夏威夷果仁、多款口味忌廉等,食落去的層次感真係無法形容,既Creamy又有咬口,屋企人都讚不絕口呢!而取餅附送的保溫袋,選用紅白藍設計,體現香港情懷,呢個又係要讚👍🏻

最近薄荷朱古力大熱,無意中發現石門新開左一間樓上蛋糕店,見佢出左個富士一嚿雲薄荷朱古力撻,身為一個富士山迷+薄朱fans,二話不說即刻訂嚟for老友生日!首先講下地點,喺石門站C出口出唔洗3分鐘就到,就喺京瑞一期隔離,超級方便上到去眼見其他現成撻好吸晴店主好細心講解個撻要點存放,免費送埋蠟燭,仲溫馨提示蠟燭要迫開棉花糖才點火食評:喺餐廳當個侍應一拎個蛋糕出嚟,生日主角表示好滿意,隨後放埋舊雲,仲吸引埋隔離枱目光,個撻造型真係無得輸!好靚!打卡一流!本身諗住得個樣,一切開見到好多層layer一D都唔馬虎!最深刻係層薄荷啫喱!冰涼感夠,食落每一啖都有朱古力碎片,整體唔甜,唔膩! 我地一行七人,唯一後悔係唔太夠食,應該要買8寸!支持香港小店!下次會試下其他款式

上到去眼見其他現成撻好吸晴

食評:

支持香港小店!下次會試下其他款式

2024-10-05
TakeAway
$84 (Other)
  • 富士一舊雲|薄荷朱古力撻