2019-04-28 66 views
今天,因為男友很喜歡吃重慶菜,即是麻麻辣辣,所以我便和她到了這一家重慶小菜店,以滿足一下他的胃口。店面的環境十分寬敞歡堂,而且光猛,男友大讚。另外,我們,見他的小菜價錢並不10分相宜,所以我們先點了自家製豆漿,不太甜,很好。然後我們點了一些前菜,先是雲耳,男友表示十分滿意和他一向吃的陳醋雲耳有點不同。這些都是麻麻辣辣的,他十分喜歡。然後,我們還點了海蜇、韭菜朱紅、還有五隻餃子,是冬菇雞肉餃呢!這些前菜十分滋味,海蜇爽口、韭菜朱紅的材料充足、冬菇雞肉餃是自家新鮮製的,正!然後,就是我這碗麻辣肥豬麵了,麵條煙韌,內裏有豬軟骨、豬大腸、腩肉、炸醬、配搭新穎,而且材料十分入味,最喜歡是那豬大腸了!男友大讚這碗麻辣牛腩大腸麵,他表示牛腩非常入味而且很軟稔,加上麻辣的關係,他亦十分喜歡。想不到,今天還有幸吃到四川冰粉,這是我第一次品嚐到的!冰粉的質感滑溜溜的,配上四川的糖,感覺非常特別,下次來必點喜歡。

店面的環境十分寬敞歡堂,而且光猛,男友大讚。

2019-04-22 55 views
<呢間四川麵好味!>🌶呢間北料南麵 都開左一段日子 記得新開嗰時食過佢既牛腩麵已覺得好正 主要食四川麵 同小食 , 今日經過開做野再黎試下 😍 見到佢 menu個餐牌既麵分左大碗同細碗。 以前係冇甘分 都好既 滿足唔同人需要 👍🏻 🍴麻辣豬大腸麵 大39 蚊🐖🍜一上枱已好香 麵係算大碗既 . 個湯底小辣其實都辣辣地建議一般人叫微辣至小辣就 ok 🌶 雖然我食唔出佢有乜香料, 但我淨係知有好多材料 辣黎黎香 香得黎有 d沙沙既口感 😍 麵質十分推介 食落去煙靭度適中 好有咬口 食落又夠爽同香 同辣湯底好 match , 大腸更邪惡 洗得乾淨就一定架la🐖 口感煙靭 d肥膏又適中 . 浸埋辣汁冇得輸 正!🍴麻辣豬潤麵 大 37 蚊🐖🍜呢個湯底點左中辣 佢個顏色已好唔同 深色左好多 好明顯佢既深色辣椒落多左 好夠香 麻辣味夠 🌶好欣賞佢個麵 爽得黎夠煙靭 同湯底好 match . 豬潤洗得好乾淨 盡吸辣汁 好夠彈牙 🐖 如果厚切更好🍴秘製牛腩🐂小份26 蚊牛腩係用碟上 底下有 d汁 牛腩既汁同湯底唔同。雖然都類似麻辣 但佢係偏清 帶 d豉油香同腩汁味 十分唔錯👍🏻 牛腩一
<呢間四川麵好味!>🌶

🍴麻辣豬大腸麵 大39 蚊🐖🍜

🍴麻辣豬潤麵 大 37 蚊🐖🍜

🍴秘製牛腩🐂小份26 蚊
牛腩係用碟上 底下有 d汁 牛腩既汁同湯底唔同。雖然都類似麻辣 但佢係偏清 帶 d豉油香同腩汁味 十分唔錯👍🏻 牛腩一上枱 唔夠熱 , 可能拎左出黎 送菜慢左, 呢度扣左少少分 但佢個牛腩連埋少少筋位 煙靭彈牙 🐂 都幾入味 係唔錯既

#麻辣 #牛腩 #豬潤 #麵 #四川麵 #大腸 #豬大腸

Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#北料南麵
深水埗元州街137 號 地鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-04-21
$50 (Dinner)
2019-04-15 56 views
今晚同朋友出開深水埗,途经這間位於元州街的食店。店名好特別,叫做北料南麵,係食四川粉麵的。店內冷氣充足,環境清潔乾净,店員很有禮貌。看完餐牌,食物款色很多,叫咗個黃金皮蛋(微辣的),皮蛋又香,又入味,十分回味。另外青瓜小食,青瓜爽口,口感一流。青瓜不太硬,味道好入味,而且份量又夠大。另外叫咗個蒜泥白肉,同樣是微辣的,白肉好入味。這些小食價錢相當合理和太眾化。絕對值得在此一讚。再叫杯自家製豆漿,豆漿又滑又濃味,而且自家製的,豆味好濃。好好饮。另叫咗一碗麻辣狂牛麵,食材又多,份量十足,牛腩又香又入味道,秘製牛展爽口,肥牛片又多,牛柏葉又爽口,又入味道。综合各方面,絕對是非常回味的一餐,個人必定再來光顧這家食店。
,又入味,十分回味。另外青瓜小食,青瓜爽口
1K
2019-03-26 1465 views
「北料南麵」位於深水埗元州街近寶血醫院附近,如果去開黃金或去福利睇模型再過少少就可以搵到。麵店主打重慶食品,天然食材,真材實料,老闆是有一次偶然吃了一碗很好味的重慶麵,從而想帶入香港給食客吃一個正宗美食的重慶風味。麵店內牆貼上” 舌尖上的重慶小麵”,裝修設計比較中國化,食物價格很親民,除主打的招牌麵,還有撈麵,餃子,飯類及特色小食。 前菜點了「黃金皮蛋 」黃金色的皮蛋晶瑩通透,蛋黃呈流心狀態,外脆入軟,入口即溶。 「青瓜」超清爽酸甜,非常醒胃。再加多一碟「炒手」麻辣香味濃郁,一口一粒雲吞,很美味。我點了招牌小辣「麻辣大腸牛腩米線」,麻辣很好過癮,先麻後辛辣,牛腩入味腍嫩,大腸彈牙夠味,而且有腥味很滿意。湯底好湯有一層紅油,層油可保持住湯底的溫暖,吃到尾湯底也是keep住熱的,好厲害啊~飲品點了自家製豆漿,有熱、凍及暖,非常點心,而且豆漿一點也不甜,很天然健康,贊!

「青瓜」超清爽酸甜,非常醒胃。

再加多一碟「炒手」麻辣香味濃郁,一口一粒雲吞,很美味。

• 麻辣牛腩大腸麵
2019-03-22 71 views
2019年3月17日(星期日)舖名與眾不同,一直想幫襯。除咗展示招牌菜式,仲响當眼處張貼勇闖辣味擂台嘅食客相。舖面光猛乾淨,店員服務殷勤,感覺良好。走辣豬軟骨湯麵同麻辣豬手湯麵豬軟骨勁似牛腩,唔夠淋同樣,豬手好靱、咬唔開!正當失望之際,開始食麵,就發覺湯碗面同底完全係兩個世界!啲面軟硬適中,爽口有麵香,配麻辣湯一齊食係極品,我有理由相信啲面係人手打嘅!啲湯五味紛陳,重重香料但🈚️味精,味道吸引,令人歡喜!麵條同湯頭無懸念係回頭既理由!小食叫咗蓮藕同皮蛋,前者一般般,皮蛋透明,賣相討好,味道也可口。店員同顧客都👍老闆努力打拼、用心經營。❤️機麵,要支持!
2019年3月17日(星期日)

走辣豬軟骨湯麵同麻辣豬手湯麵
豬軟骨勁似牛腩,唔夠淋

店員同顧客都👍老闆努力打拼、用心經營。

❤️機麵,要支持!
2019-03-17
Type of Meal
Lunch
2019-03-20 117 views
🥢還原重慶的味道 正宗重慶小麵🥢經過上年重慶之旅,一直好想再食一碗正宗重慶小麵,但可惜香港的小麵實太就香港人口味,所以變得不倫不類,終於俾我搵到呢到位於深水埗的麵店🥢重慶小面是重慶市的一大特色,每天早上形形色色的人們,遇見了小面就要點一碗,吃完了之後一天的工作和生活就開始了,香辣美味的早餐更能帶來一整天的元氣🥢豌豆炸醬麵 $36 (大)$27(小)麵食有兩個大小可以選擇,挑選了中辣試試這家的辣度,驚喜地麵和湯都完全是跟之前重慶地道食過的一樣,辣度剛剛好,紅油湯好香,其實都算幾辣,豌豆煮得幾軟身有豆香味,所以如果想試重慶地道小麵的朋友必須要過來🥢麻辣豬腸麵 $39 (大)$29(小)豬腸滷得入味,已經洗乾淨所以沒有肥膏,好啱想食豬腸又怕肥的人🥢黃色皮蛋$10拌上麻辣汁的黃金皮蛋,我們平日食的「原色」是廣東醃法,而金蛋則是四川醃法,所以會有金黃色的效果,口感Q 彈,味道比黑皮蛋易入口,口味較淡🥢麻辣海哲$10海哲清脆爽口,拌麻辣汁很開胃🔥店家有一個挑戰,就是20分鐘內食一碗正宗重慶小麵連湯,就可以免費,好
🥢還原重慶的味道 正宗重慶小麵

🥢豌豆炸醬麵 $36 (大)$27(小)

🥢麻辣豬腸麵 $39 (大)$29(小)

🥢黃色皮蛋$10

🥢麻辣海哲$10
海哲清脆爽口,拌麻辣汁很開胃

🔥店家有一個挑戰,就是20分鐘內食一碗正宗重慶小麵連湯,就可以免費,好像幾有趣,下次有機會可以試試這個挑戰
2019-03-14 82 views
今日lunch去左試新嘢!呢排天氣潮濕,無咩胃口,所以就去左呢間專食麻辣麵嘅餐廳刺激下胃口!🤫我order嘅係麻辣素皇麵,全齋無肉,餸有雲耳、金菇、腐皮、響鈴同蔬菜~我因為唔係好食得辣,所以只係order左微辣,不過我覺得微辣都已經幾辣下,所以唔食得辣嘅朋友要注意喔!湯底好濃郁,而且唔會太麻,搞到條👅無曬知覺。腐皮同響鈴索曬啲湯,超級入味!因為湯底夠曬惹味,所以配菜全齋都唔會覺得dry!麵條係上海麵,口感較為腍,同樣好索湯!呢間餐廳除左供應麵之外,仲有提供水餃同多款小食,望落都好吸引~下次一於試埋其他嘢先!

2019-03-14
Type of Meal
Lunch
  • 麻辣素皇麵
2019-03-08 844 views
深水埗確係多美食,今日試一間食重慶小麵既小店!餐廳內外裝修企理乾淨,光線充足,座位都唔算太密集,唔怕食辣野岀汗覺得辛苦唔舒服。餐牌小碗$27都有交易,價錢夠親民,主打麻辣湯,但都可叫無辣,仲有多款小食,特價小食仲$10就食到。麻辣狂牛麵 $59只有大碗Size,包括秘製牛腩、秘製牛展、肥牛片、牛柏葉、時菜,揀左小辣。一望落去真係好大碗!料十分多,除左牛展,每款都起碼有5件,以麻辣湯底黎講唔算好紅,偏深色,湯底好惹味,小小辣,辣唔係辛苦辣,而係香口同食落帶甜甜地,食完唔會覺得唔舒服,牛腩肥牛正常、牛展入味有咬口、牛柏葉比較韌,麵掛到少少湯,如果食得辣之人不妨再嗌高少少辣度。麻辣牛展麵 $49呢碗就嗌左微辣,同樣只供應大碗size,淨牛展有5-6塊,份量足夠,朋友唔係好食辣都指微辣好岩佢食,好惹味。麻辣手撕雞 $26(細份)揀左微辣,有用辣椒粉、花椒油,再灑白芝麻係面,辣椒粉好香,入味,食完一口接一口。麻辣海哲 $18(細份)同樣揀微辣,對我黎講就辣度欠奉,正正常常。自家製豆漿/凍奶茶  各$6(跟餐)$6跟餐價抵飲,豆漿唔太甜,佐食辣野一流!每人$80左右,抵食~~Remark!尤其是我
深水埗確係多美食,今日試一間食重慶小麵既小店!

餐廳內外

餐牌

麻辣狂牛麵 $59

麻辣牛展麵 $49
麻辣牛展麵

麻辣手撕雞 $26(細份)
麻辣手撕雞 (細份)

麻辣海哲 $18(細份)
麻辣海哲(細份)

同樣揀微辣,對我黎講就辣度欠奉,正正常常。

自家製豆漿/凍奶茶  各$6(跟餐)
自家製豆漿(跟餐)
凍奶茶 (跟餐)

$6跟餐價抵飲,豆漿唔太甜,佐食辣野一流!

每人$80左右,抵食~~Remark!尤其是我呢啲嗜辣之人,色、香、味俱全,連視覺都唔差,第一次食試水溫就食小辣,下次黎會食平時食到既辣度中辣!仲見到有個挑戰牆,20分鐘食完一碗重慶麻辣小麵連湯可以免費,難不到我
下次就黎挑戰。
2019-03-07
$80 (Dinner)
麻辣手撕雞 (細份)
我有個大食o既朋友,佢個人偏肥,平時超擦得,最鍾意食d 平而飽肚o既o野,成鬼日約親佢大家傾食乜就話食m 記或者譚x 米線,咁幫襯得多都厭啦下話﹖所以今日o係佢又話食譚x o既時候我拉佢去睇多幾間,擴闊下佢o既眼界嘛,終於試o左呢間麵館~既然稱得上係食重慶小麵o既專門店,當然要品嚐番下佢d 主打麵。重慶o野就一定係辣的,不過佢都就番香港人口味,有好幾隻辣度,包括唔辣。我自己就食到小小辣o既,所以點o左個麻辣牛腩麵(大,$39),小試微辣先。就算只係o益微辣,佢個湯底睇落都好紅色好重味咁款。味道o黎講唔係真係好辣,但係佢o個種麻就會持續咁衝上個頭度,明明身體唔感到熱但仍然會不停流汗,個頭殼頂好似會冒煙咁,好過癮!佢d 牛腩都幾大舊足料,肉質扎實。朋友就叫o左一個麻辣肥牛麵(大,$36),佢食得辣所以叫o左中辣,明顯比我o個碗d 湯顏色黑一點。我試o左佢少少肥牛片,嘩我就覺得真係好辣喇,佢就好high,可以食完麵飲埋佢d 湯……佢話好食過譚x wo,太好了。小食只係十零蚊好抵食,本來諗住叫兩個,朋友後來又話要叫多一個。所有o既小食都可以揀辣度,為o左就我叫晒微辣。麻辣土豆絲(細,特價$10

麻辣牛腩麵 (大,$39)

麻辣肥牛麵 (大,$36)
麻辣肥牛麵

小食只係十零蚊好抵食,本來諗住叫兩個,朋友後來又話要叫多一個。所有o既小食都可以揀辣度,為o左就我叫晒微辣。麻辣土豆絲(細,特價$10) 係一個酸辣o既口味,個人覺得比較酸。麻辣黃金皮蛋(細,特價$12) 就好正,凍凍的很好吃,同埋佢加o左蒜泥去吊味,o岩晒我個taste。
麻辣土豆絲 (細,$10)
麻辣黃金皮蛋 (細,$12)

蒜泥白肉要正價,不過講緊都係$20 o者(細)。薄切o既腩肉蘸上麻辣醬汁,連同青瓜片一齊食,一啖咬落去又會有種青新o既汁液即時中和醬汁o既濃味,層次感好豐富。另外我地每人叫o左杯豆漿(跟粉麵$6/杯),只有熱。佢話係自家製的,味道微甜,同埋飲到尾漸趨杰身,會有d 似杏仁糊咁,證明佢真材實料,非常唔錯!
蒜泥白肉 (細,$20)
自家製豆漿 (跟餐$6/杯)
$60 (Lunch)
麻辣牛腩麵 (大,$39)
麻辣黃金皮蛋 (細,$12)
蒜泥白肉 (細,$20)
自家製豆漿 (跟餐$6/杯)
2019-03-02 596 views
陪老公去鴨寮街買電子零件,購完物後,見時間尚早,決定先到附近逛逛,再找個地方吃頓晚飯才回家。記得上次經過元洲街,見到有間素食店,本來提議過去吃頓齋菜,想不到原來老公另有心水,看中了同街的另一間賣重慶小麵的店舖「北料南麵」。原來他公司的同事之前來過,說店裡的「黃金皮蛋」和「海蜇」非常好吃,推介佢去試下。店子位於元州街 137 號地舖,拉開趟門而入,店內地方不大,甫進店已一眼見曬。牆上貼滿了店裡的招牌菜,很有小菜館的風味,配以一室淺木色的檯櫈,氣氛舒適和諧。入座後,先拿起桌上的餐牌細看,除了有店舖精選的重慶特色麵食、麻辣抄手、餃子系列、麻辣撈麵系列等之外,另外仲有小食、秘製飯類、其他美食、甜品及飲品類,選擇非常豐富。老公想吃牛腩麵,而我就看中了店裡的餃子,一於各自點選自己的心頭好,然後再加幾款小食,一齊分享。店裡的麵食,有大細、兩個 Size 可供選擇,而且仲可以揀辣度,有微辣、小辣、中辣、大辣、超辣,甚至走麻走辣,做法非常貼心。由於我倆都不太吃得辣,所以麻辣牛腩麵 ($29)  只係揀左細碗微辣,不過原來份量亦不少。先淺嚐一口湯底,辣勁幸好還不算太強,可以接受。湯底據說係用左超過 20
店裡的麵食,有大細、兩個 Size 可供選擇,而且仲可以揀辣度,有微辣、小辣、中辣、大辣、超辣,甚至走麻走辣,做法非常貼心。由於我倆都不太吃得辣,所以麻辣牛腩麵 ($29)  只係揀左細碗微辣,不過原來份量亦不少。先淺嚐一口湯底,辣勁幸好還不算太強,可以接受。湯底據說係用左超過 20 種香料調味,再配以 3 種辣椒混成,誠意十足。牛腱大件厚切,燉煮得相當入味,入口嫩而不柴、有嚼勁。麵條粗幼及質地有點像上海麵,結實好嚼,索滿了辣湯底後,更加惹味。
至於我點的冬菇雞肉餃 ($36/10隻跟湯),同樣揀左微辣,餃子外形脹卜卜、包得圓渾飽滿,餃皮咬下略厚,不過食落口有好濃郁的冬菇味,而且菜肉均勻,味鮮而不死實,配上微辣的湯底,刺激過癮。
小食方面,揀左黃金皮蛋 ($12)、海蜇、手撕雞同腩汁生菜,而跟餐飲品就點左自家製豆漿。黃金皮蛋用上河南皮蛋,蛋體如琥珀般,晶瑩剔透;蛋白外層的質感似軟身啫喱,滑嘟嘟,而蛋黃部分同樣是黃色,加上有流心效果,賣相一流,灑上小店的招牌自製辣椒油同吃,挺醒胃。
至於海蜇 ($15) 和手撕雞 ($23),兩款同樣揀左微辣,海蜇本身無乜味,主要是靠醬油的調校,配左辣汁後,味道真係靈舍唔同,吃起來既爽脆又有鮮味,為味蕾帶來多重享受,令人食指大動!另外手撕雞方面,肉雖然撕得比較碎,不過食落好有雞味,既煙韌又有咬口。
食完咁多肉,壓尾當然要吃點菜來平衡一下,選了腩汁生菜 ($16),生菜灼得非常爽脆,澆上腩汁後,真的惹味得多。至於自家製豆漿 ($12/2 杯) 亦很有水準,豆香味相當濃郁,不黏口,完全沒有豆渣,滑順好喝。
雖然兩口子都不大吃得辣,但這晚所點的麵食和小吃都很合我倆口味,下次出開深水埗會再來試下店裡的其他美食。
2019-03-01
$71.5 (Dinner)
2019-02-20 469 views
間位於深水埗的重慶小麵店標榜以天然食材,為食物帶出麻辣鮮香,店內牆身以” 舌尖上的重慶小麵”為標題,以及色彩繽紛的必試小食圖片非常吸引。食物價格大眾化,除主打的招牌麵系列,另外有撈麵系列,餃子系列,秘製飯類,還有一些特色小食。小食種類頗多而且不貴,點了幾款小食試試,最欣賞可以選擇小份/大份, 食客可因應人數多寡或喜好而彈性點餐,非常貼心。黃金皮蛋 (細) $15 - 黃金色的皮蛋賣相一流,透明金黃色的,蛋黃呈流心狀態,入口鬆較,即時溶化。秘制豬手(細) $20 -豬手充滿骨膠原,入味富彈,不肥不膩,推介!麻辣海蜇(細) $18 - 海蜇爽脆,帶麻辣的,是一道很好的開胃前菜。郊外油菜 (油墨菜配腩汁) $16 – 想不到腩汁是帶點辣的,配上油墨菜很惹味。韭菜鮮豬肉餃 (8隻) $30 - 餃子飽滿,用料十足。麻辣飛豬麵 (中辣+多麻)$56 – 顧名思義這碗麵是圍繞豬的,配料有秘製豬大腸,秘製豬軟骨,腩肉,炸醬,時菜,肉類配料入味而且腍身,湯頭點了中辣+多麻,味道刺激而且多層次,小麵非常掛汁,每口都為味蕾帶來衝擊。麻辣牛展麵 (小辣+轉薯粉) $49 - 麻辣牛展又是另一個驚喜,入味腍滑

韭菜鮮豬肉餃 (8隻) $30 - 餃子飽滿,用料十足。

麻辣牛展麵 (小辣+轉薯粉) $49 - 麻辣牛展又是另一個驚喜,入味腍滑,牛展帶筋充滿骨膠原,配上彈牙的薯粉又另一番風味。

自家製豆漿 (跟餐) +$6 –自家製不太甜,健康有益。
2019-01-30
$100 (Dinner)
放工後趕到深水埗參加興趣班,可是午餐没吃飽,真的很餓。挑了一間頗多好評的川菜館吃晚餐。六點去到,店內只有兩位食客,疏疏落落的。店內環境尚算新淨,亦頗為整潔。一早做了功課,點了口水雞和紅油抄手麵。口水雞是川菜的特色菜,集麻,辣,鮮,香,嫩於一身。而這碟口水雞有四分一隻雞,是下髀位。調味方面够麻,够辣,雞骨仍帶鮮血,所以雞肉亦够嫩。可是落的醋不够,散發不到香味。而醬料太鹹,亦削去了雞肉的鮮味。另外,店家捨棄傳統的青瓜,用上花生作配菜,未能中和菜式的油膩感,並非一個明智的做法,甚是可惜!紅油抄手麵,麵是近似北京拉麵的質感,筋度足够,所以有咬口。但對廣東人來說,失色的地方是不够滑,雖然没有惱人的梘水味,但亦吃不到該有的麥香。抄手就是雲吞,皮薄,肉餡加了木耳而成,味道不錯。但抄手太大粒,皮造成的金魚尾不够,所以掛上的湯汁不够,實際不能稱之為紅油抄手。埋單83蚊,在深水埗食肆中屬於價格偏高,如果店家想在該區站穩陣腳,那在食物的處理上需要再下多點功夫和心思。慕名而來,而想象又過於美好,最後落得失望而回的下場,真可謂相見不如不見。

一早做了功課,點了口水雞和紅油抄手麵。

抄手麵

2019-01-22
$83 (Dinner)
2019-01-20 146 views
早輪經過深水埗寶血醫院附近發現間生面口既面店叫 「北料南面」 , 一直想去試下。今日收工去深水埗買開野醒起梗係去試下啦店入面好乾淨,今日閒日唔算多人,望望餐牌,主打係麻辣湯。幾得意係佢地既湯面可以有細份俾你㨂,所以變相可以食多d 款我點佐個麻辣牛腩大腸面,一份口水雞同一碟海哲,跟夕的杯豆漿每次一個人食野通病係眼闊肚窄先黎係杯自家制豆漿好大一杯,面有小小衣,入口好滑好濃豆味,話時話,真係好耐無飲過呢種自家豆漿再黎梗係個麻辣牛腩大腸面啦鐘意麻辣的人有褔了,一黎就好香麻辣味,我點既係大份,面係我最鐘意既細面,牛腩好大舊,肉質夠淋。大腸整得乾淨,咬落無渣,正成個湯面都好正,但最欣賞真係個面,口感好正,配埋個麻辣湯滑入口,濃濃既花椒八角,同時刺激味蕾同神經但如果不太食得辣,真係點個微辣就夠曬啦口水雞。好抵,點估到4十零蚊咁大碟,仲要足曬料,一樣係辣野,但呢種辣比較平實,無個面咁激烈。雞肉好嫩滑,但唔需要驚生,處理得恰到好處如果呢個口水雞送飯應該無得頂,而最正係咩!?就係原來真係有得叫 「口水雞飯」下次可以試下最後個毎海哲十幾蚊一碟都好抵。唔會散修修。好香好彈牙今餐飯真係超飽超滿足。唯一就只係個面
今日收工去深水埗買開野醒起梗係去試下啦

我點佐個麻辣牛腩大腸面,一份口水雞同一碟海哲,跟夕的杯豆漿
每次一個人食野通病係眼闊肚窄

先黎係杯自家制豆漿
自家制豆漿

再黎梗係個麻辣牛腩大腸面啦
麻辣牛腩大腸面

但如果不太食得辣,真係點個微辣就夠曬啦

下次可以試下
口水雞

最後個毎海哲十幾蚊一碟都好抵。唔會散修修。好香好彈牙
海哲

今餐飯真係超飽超滿足。
唯一就只係個面比想像中辣,下次黎再微調下就正啦

自家制豆漿
麻辣牛腩大腸面
海哲
聽朋友講喺深水埗有一間食麻辣嘢食好正嘅餐廳,咁啱呢日喺附近買電腦,就順路過嚟呢度一睹廬山真面目menu首先叫咗個手撕雞,食頭幾啖都唔覺得辣,但係越食啲麻辣味就會由個喉嚨湧上黎,食到好過癮頂唔順叫咗杯豆漿我同朋友分別叫咗豬潤同牛腩大腸麵,雖然我哋兩個都好鍾意食辣,但係驚太辣所以我哋都係叫咗小辣,點知上到嚟枱面都係咁紅不過食落其實還好,浸麻辣味唔會辣到你想死,但係就會越食越好味,尤其是係大腸同牛腩吸晒啲精華,真係好好食!鍾意食辣嘅人一定會好鍾意!

menu

頂唔順叫咗杯豆漿

2019-01-11 103 views
新開的重慶麵專門店,竟然有驚喜~價錢合理,選擇多。豆漿 (+$6)與一般的豆漿不一樣,豆味濃郁,味道又不會太甜,質感濃郁,喝起來像自家制。口水雞麵 ($59+$14)一向也喜歡吃辣的我點了中辣,但真的太辣,吃到嘴也腫紅了。幸好友善的店員幫我換了小辣才可以吃光。口水雞也超棒,雞肉嫩滑,辣味適中,份量也很多。豬軟骨麵 ($52+$13)不吃辣的也會以叫走辣。寶寶大讚麵條做得岀色,彈牙煙韌有嚼勁。豬軟骨也軟稔入味。白菜鮮肉餃 ($30)饀料豐富,與外面的餃子不同。不吃辣的也有無辣選擇。四川冰粉 ($18)這是特式四川甜品,因為四川菜普遍偏辣,所以這個冷甜品就是最好的中和。冰粉像涼粉,彈牙滑漏。
新開的重慶麵專門店,竟然有驚喜~

價錢合理,選擇多。

豆漿 (+$6)

口水雞麵 ($59+$14)

豬軟骨麵 ($52+$13)

白菜鮮肉餃 ($30)
饀料豐富,與外面的餃子不同。不吃辣的也有無辣選擇。

四川冰粉 ($18)