2016-06-03 1418 views
終於來到TGIF 我需要喝一口咖啡續命 先工作後玩樂-今次來到了在尖沙咀很有名的N1 Coffee & co.-Flat White $35大家可能對Flat White 可能比較陌生 亦可能會將它和Latte 混淆在一起實際上Flat White 和 Latte是很類似的Flat White 是大杯的Steamed Milk 加上espresso而Latte 即是Steamed Milk 加上espresso 再加上少許奶泡另外Flat White 用的牛奶通常較Latte 多一點而加熱牛奶時一般是加熱至剛沸騰就好 溫度是比Latte 用的奶較為低温或者煮起後放涼至70C 其重點是不會讓牛奶起泡 所以倒進杯時是幾乎沒有奶泡的-今次在N1 喝的Flat White 咖啡味香而濃 入口後奶味亦陸續浮現因為Flat White 是沒有奶泡 所以喝起來十分順滑若愛喝奶味較重的 這杯Flat White 絕對是你的心頭好
終於來到TGIF 我需要喝一口咖啡續命 先工作後玩樂
今次來到了在尖沙咀很有名的N1 Coffee & co.
Flat White $35
Flat White
實際上Flat White 和 Latte是很類似的
另外Flat White 用的牛奶通常較Latte 多一點
因為Flat White 是沒有奶泡 所以喝起來十分順滑
2016-06-03
$40 (Breakfast)
Flat White
2016-05-30 776 views
在尖沙咀找到個憩腳點, 到了N1 Coffee & Co。到訪時是下午茶時間, 內處滿是人。要了 Latte, 問了兩次, 以為漏單, 等了約15分鐘才送來, 最後在人叢中座下。細小的咖啡店裡, 在中心放了一隻大木馬, 有一點復古的 Vintage 味, 而 Latte 沒有酸味, 但不太有香氣, 入口平實, 比較一般。
在尖沙咀找到個憩腳點, 到了N1 Coffee & Co。
到訪時是下午茶時間, 內處滿是人。
Latte

Type of Meal
Tea
2016-05-29 664 views
放假最喜歡搵下d coffee shop飲下野。今次就去位於N1 Coffee & Co.。去到見到店鋪嘅外觀已覺得好吸引。一推門已問到咖啡嘅香氣。黎呢度目的都係歎杯咖啡😌咖啡杯係Tiffany blue☺️好靚。還有一隻白木馬☺️好有衝動坐上去😁Black coffee 基本上我只會飲black coffee, 因為可以飲到咖啡嘅原味。杯咖啡一送到枱,我已急不及待先要聞一聞,香氣撲味😌再細啖品嚐一啖。啖啖甘香,沒有苦澀or太濃的味道。不錯不錯👍🏻Latte友人叫了Latte,見奶泡打得不錯。花拉得好靚。我忍不住試飲了一啖。入口很幼滑。不錯不錯。

Black coffee

Latte
2016-05-28
2016-05-22 739 views
尖沙咀下午茶後等晚餐於是去cafe嘆下咖啡先!老點cappuccino 這次也不例外 這次冇點食物啦湖綠色的杯子 配上淺褐色咖啡 坐落在硬木椅上✨Cappuccino ($35)✨呷下一口咖啡 細滑不苦 咖啡味都不帶酸 喜歡!奶滑打得細滑 入口香醇 豐盈泡沫令人感覺滿足
尖沙咀下午茶後等晚餐
於是去cafe嘆下咖啡先!
1915 views
老點cappuccino 這次也不例外 這次冇點食物啦
湖綠色的杯子 配上淺褐色咖啡 坐落在硬木椅上
2068 views
✨Cappuccino ($35)✨
呷下一口咖啡 細滑不苦 咖啡味都不帶酸 喜歡!
奶滑打得細滑 入口香醇 豐盈泡沫令人感覺滿足
尖沙咀★N1 coffee & co.病極都未好但咁辛苦工作到星期五無理由唔出去搵食,費事去bar忍唔住飲酒食薯條(..),都係乖乖地揀左間coffee shop飲咖啡算啦~哈哈。雖然置身於尖沙咀,但好彩happy friday咖啡店比較上無咁搶手,唔洗等位室內環境原來都幾有特色喎,天花吊住一隻好搶眼既(旋轉?)白馬(王子?),召喚下大家既童年/愛情回憶咖啡店既湖水綠代表色配上一室木傢俬,望落令人感覺舒服親切入面每一面牆既裝飾都各有特色,塗鴉牆,懷舊照片,書架等等,唔統一但成個畫面又好夾,別有style入口附近仲有個coffee corner歡迎咖啡友掃下貨搵食時間Avocado & egg sandwiches(Daily special set with drink $58):★★★★★ ★★☆☆☆麥方包烘過外層少少脆,多得中間色彩繽紛既餡料,食落口感豐富又唔怕乾“真真”成熟左又香又Creamy既牛油果真係無得輸加埋烚蛋蕃茄同羅馬生菜,fresh得黎又夠晒飽足不過如果單叫$48性價比唔太高,(有心機的話)應該慳錢自家炮製下……hee。蕃茄肉"丸"意粉(Daily special s
尖沙咀★N1 coffee & co.
咖啡店既湖水綠代表色配上一室木傢俬,望落令人感覺舒服親切
入口附近仲有個coffee corner歡迎咖啡友掃下貨
搵食時間
Avocado & egg sandwiches

成熟左又香又Creamy既牛油果真係無得輸
加埋烚蛋蕃茄同羅馬生菜,fresh得黎又夠晒飽足

……hee。

蕃茄肉"丸"意粉(Daily special set with drink $78):
蕃茄肉丸意粉
★★★★★ ★★★☆☆
平時食開creamy sauce,今次個pasta令我對蕃茄醬汁好感大增呀下
酸酸甜甜開胃又唔濟
由上面睇d肉丸圍邊擺到好似花咁靚,賣相加分
食落唔算好juicy,不過都質感軟綿又夠入味嫁~
粗意粉同蕃茄醬既配撘,令人諗起童年回憶中既肉醬意粉

(左)Caffe latte(原價$35,跟餐加$10):
(左) Caffe latte (右) Flat white
★★★★★ ★★☆☆☆
咖啡由與小店主色調一致既小小湖水綠瓦杯盛載住,加埋拉花賣相簡單而雅致

面層有最愛既綿密泡泡,咖啡口感順滑
,只係味香但未及想像中濃郁
(試左一啖右手邊奶比例較低既flat white感覺更香濃更o岩心水
!)

朱古力鬆餅($20):
朱古力鬆餅
★★★★★ ★★☆☆☆
雖然你黑蚊蚊賣相唔係幾可觀,不過我唔會以貌取物既
表層焗到微脆,內層口感鬆軟。只係某d位真係鬆散過頭要用匙勺先食到,要改善下
朱古力鬆餅
味道方面朱古力味濃郁得黎完全唔會過甜
,無期望中既朱古力粒粒但底層叫做有d朱古力醬啦!

埋單$176/2ppl。
整體黎講環境舒適而又有d特色,咖啡同食物都唔錯,價錢合理,想係尖沙咀搵個靜靜地既地方嘆下咖啡談下心都幾好嫁
2016-05-13
$88 (Dinner)
Avocado & egg sandwiches
蕃茄肉丸意粉
  • flat white
2016-04-28 737 views
Excellent service. We got a mocha which was way too sweet and we asked for a change. No question asked and they agreed to have it replaced. Impressed. The flat white was good though. The place was clean and cosy.
2015-12-26
$50 (Tea)
2016-04-06 1125 views
人越來越大, 在生日的月份裡, 已不再像年少般渴望擁有盛大的生日會, 滿載而歸的禮物; 只是希望自己愛和重視的人, 能夠在生日當天記起你, 送上一句祝福說話, 至少, 我仍知道你在某個時刻能記起我! 當然, 能夠相約一起慶祝談心, 在這階段已算是知己, 是最信任的朋友!與這位傻傻的姊妹有共同嗜好, 就是滿腔的cafe癮! 除了想偽文青一番外, 最主要乃因喜愛咖啡! 今天, 她選擇了這個我也想來拜訪很久的地方與我相聚, 因知道這裡的咖啡頗有名氣, 故更滿心期待!走進店內已看見開放式的廚房和餅櫃, 地方細小, 牆上擺放了一些木架和擺設. 廚房旁邊和後面設了少量座位, 大約只能容納20人. 最特別是店內的天花板吊着一隻混合白和湖藍綠色的馬, 仿如走進一個夢幻世界. 小店是自助形式, 自行下單, 蛋糕鬆餅類可即時拿取, 咖啡會稍後奉上. 餅櫃內有幾款蛋糕供選擇如NY cheese cake, blueburry cheese cake, Lemon tart etc., and Scones... 但我們都獨愛blueburry cheese cake, 故二人都點了它和一杯自己喜愛的咖啡作伴

小店是自助形式, 自行下單, 蛋糕鬆餅類可即時拿取, 咖啡會稍後奉上. 餅櫃內有幾款蛋糕供選擇如NY cheese cake, blueburry cheese cake, Lemon tart etc., and Scones... 但我們都獨愛blueburry cheese cake, 故二人都點了它和一杯自己喜愛的咖啡作伴.
我點的是Latte, 從造型上已知咖啡師拉花技巧了得! 咖啡一到餐桌已傳來咖啡的香氣, 令我加快拍照的速度, 急不及待先品嚐一口. 入口質感幼滑, 咖啡味道濃郁, 帶微酸, 到喉嚨處有點回甘, 牛奶份量剛好, 亦稍為中和了酸味; 隨着咖啡溫度減去, 酸味亦越來越重, 我則不太喜歡, 故還是趁熱便把它喝完. 芝士蛋糕吃畢才想起忘記幫它拍照, 可知味道不俗! 芝士味濃, 亦喜愛它偏厚的餅底, 可惜不較實, 切下去容易散, 如能再厚實一點更好!

這一個短暫的下午 -- 眼, 看着傻氣的姊妹; 耳, 聽着她的浪漫甜蜜史; 鼻, 嗅着濃郁的咖啡香氣; 口, 嘴嚼着充實的芝味品;  手, 收了一箱滿載溫情的禮盒; 我, 感到幸福.滿足!
2016-03-12
2016-04-05 1144 views
雖然香港有特色的咖啡店愈來愈多,但香港本身水質較「硬」,沖調出來的咖啡已經打了折扣,餘下就只有憑咖啡師的功力及豆的質素來補回,今次晚上走到位於麼地道的咖啡店。純綷因為晚上不想在連瑣餐廳用膳,一進入店時,一陣濃濃的咖啡味湧出來。走到櫃枱,叫了一杯latte,另加一個full set breakfast,算是晚餐吧,然後隨便找個位置坐下,抬頭望四周,看見大大的一隻馬吊在半中,牆上放滿不少的獎狀和裝飾品,更畫了一幅彩色畫,隱隱滲出玩世不恭味道。咖啡拉花相信是指定動作吧,看見花兒在咖啡油面上份外鮮明,我更想試試這杯咖啡味道,飲了第一口,口中充滿濃濃咖啡,除了因為咖啡油得到充分的擠壓,同時奶泡的温度控制得宜也功不可沒,温熱的奶沖上咖啡時,沒有影響咖啡的味道,才可做到咖啡甘苦而沒有濃濃的烤焦味。相比咖啡,英式早餐稍稍失色,scramble egg 沒有想像中的滑和柔軟,磨菇鹹了一點,麵包不夠熱不夠脆,bacon 跟香腸煎得不過不失。值得加許的是煎蕃茄沒有大量出水情況,煮後的青草味除去不少,軟硬適中。也只有在喧閙的都市才可以令這些咖啡店生存。
full set breakfast
也只有在喧閙的都市才可以令這些咖啡店生存。

2016-04-03
$130 (Dinner)
2016-04-04 1011 views
2個人去食 好重朱古力味,不會太甜熱度剛剛好😋 面包加左橄欖油變得更香,抄蛋咸味十足不成碟嘢好重胡椒味如果加薯餅會更好😁😁😁香菇不太滿意
2個人去食

好重朱古力味,不會太甜熱度剛剛好😋
朱古力

面包加左橄欖油變得更香,抄蛋咸味十足

不成碟嘢好重胡椒味

如果加薯餅會更好😁😁😁

香菇不太滿意
2016-04-04
$120 (Breakfast)
朱古力
2016-04-03 2912 views
星期六晚周圍都是人的尖沙咀想搵間不排除的餐廳是幾考人的我朋友說這間餐廳的咖啡好飲, 就決定一試了, 想不到有點難搵....因為側邊又是搭棚, 又有貨櫃車遮住真的行了兩轉才找到呢, 原來只是K11 附近打開門迎面的就是咖啡香了, 而且牆上都是咖啡的獎項及介紹這個咖啡師真的應該很專業呢 所以不得不叫了2 杯silk milk latte and cuppiccino ! 果然是高手, silk milk 也能拉出如此美的花! 可惜是沒有 Decaf, 晚上未必想要咖啡因, 今晚眼光光了而我都幾欣賞佢地用黑糖, 幾健康再叫了Big Breakfast, present 得幾靚只是個人覺得 scramble egg 不夠味同不夠滑Grilled tomato 夠 Juicy  portion 比平時 all day breakfast 來說, 我不覺得很大, 還可以 不過我很享受這裡的空間, 雖然有點焗聲, 但坐下的人都是很悠閒的享受這杯咖啡, 我彷彿覺得自己不是身在繁榮的尖咀, 而是置身上環 soho 區 而且很喜歡佢地大膽使用的室內設計, 掛了一頭玻璃纖維的馬在天花! 玩味很濃! 傢俱都是
星期六晚周圍都是人的尖沙咀想搵間不排除的餐廳是幾考人的

真的行了兩轉才找到呢, 原來只是K11 附近

打開門迎面的就是咖啡香了, 而且牆上都是咖啡的獎項及介紹
這個咖啡師真的應該很專業呢

而我都幾欣賞佢地用黑糖, 幾健康
再叫了Big Breakfast, present 得幾靚
只是個人覺得 scramble egg 不夠味同不夠滑

Grilled tomato 夠 Juicy

Big Breakfast
傢俱都是不一的椅子/ 酒箱, 車衣台.....
loft style crossover 此玩味又不覺得奇怪!
2016-04-02
$115 (Dinner)
2016-03-16 1166 views
今日LUNCH想飲咖啡! 搵到N1 好似唔錯! 去到唔知係咪LUNCH TIME, 都幾多人! 入面坐滿人, 所以我只能坐OUTDOOR!佢地既裝修好精緻! 好咖啡店既感覺!我ORDER左芝士磨菇三文治! 三文明既方包係烘過既 好脆!入面滿滿磨菇粒!仲有沙律菜,蕃茄!加埋沙律醬係入面!味道也不錯!伴碟既車厘茄同埋沙律菜仲好Fresh添!大大份! 滿足!另外當然唔少得COFFEE, 我近日好鐘意飲PICCOLO LATTE!雖然係好細杯! 但佢真係好好味!佢奶味比唔勁 ! 咖啡味又濃郁!我最鐘意濃既咖啡! 正呀!
今日LUNCH想飲咖啡! 搵到N1 好似唔錯!
去到唔知係咪LUNCH TIME, 都幾多人!
入面坐滿人, 所以我只能坐OUTDOOR!

佢地既裝修好精緻! 好咖啡店既感覺!
我ORDER左芝士磨菇三文治!
芝士磨菇三文治
三文明既方包係烘過既 好脆!
入面滿滿磨菇粒!
仲有沙律菜,蕃茄!
加埋沙律醬係入面!味道也不錯!
伴碟既車厘茄同埋沙律菜仲好Fresh添!
大大份! 滿足!

我最鐘意濃既咖啡! 正呀!
Piccolo Latte
2016-03-15
芝士磨菇三文治
Piccolo Latte
2016-03-03 1098 views
最近呢公司就比較忙,所以趁住今日悠閒d 就食左個美味嘅午餐後去飲番杯咖啡。呢間舖黎過兩三次,雖然舖仔細細,入到去環境都幾舒適,係一個休憩既好地方。上一次我地坐出面,可以望下街景,見到都幾多外國遊客專程拜訪。今次入舖內坐,見到佢地放滿奬狀,原來呢度既咖啡師拿左好多奬。今次叫左一杯瑪奇朵,個拉花真係好靚,飲到尾都仲可以見到個圖案。雖然杯咖啡表面同普通既好似無咩分別,但啲咖啡似乎蒸餾過,飲起上黎香濃啲,濃黎又唔濟,比起連鎖咖啡店無咁甜,咖啡味齒頰留香。

瑪奇朵

瑪奇朵
2015-12-22 1892 views
星期6本身想話去N1坐低食下野點知去到果時人山人海正係等外賣都有3-4個人所以最後就叫左杯ICED COFFEE拎走男友話覺得麻麻地因為佢中意飲D好RICH好濃既咖啡呢個淡左D,不過都唔會有酸味味道都算合格。如果WEEKEND想去食N1既朋友真係要早少少去
星期6本身想話去N1坐低食下野
點知去到果時人山人海
正係等外賣都有3-4個人
所以最後就叫左杯ICED COFFEE拎走
男友話覺得麻麻地
因為佢中意飲D好RICH好濃既咖啡
呢個淡左D,不過都唔會有酸味
味道都算合格。
如果WEEKEND想去食N1既朋友
真係要早少少去
2015-12-19
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Other)
2015-12-03 1923 views
週日下午來到此店人頭湧湧, 生意算不錯, 因為已經食過午餐, 入來主要目的試啡, 要了杯Flat White $35 唔算太貴, 奶夠幼滑, 拉花比例上較細, 左右花未能完全平衡, 可能在照片上見到的那近完美的是另一個咖啡師所拉, 又或者這裡的咖啡師曼技術較飄忽!太座要的百爵茶是壺上 $40 沒太特別Chocolate Truffle Cake $40 濃郁的巧克力味道好少會出負評的一個蛋糕,環境有點坐得唔太舒適, 可能同枱櫈高度有關, 服務只能講是一般吧
太座要的百爵茶是壺上 $40 沒太特別
2015-10-04
$57 (Tea)
2015-11-28 1774 views
係尖沙嘴呢個人多車多遊客多的地方, 想搵個舒服寧靜的地方同朋友閒聊都唔係咁容易, 好開心今日朋友帶我來呢度小小cafe。 這裡的地方不大, 只有大約10張檯。點了兩杯Latte , 拉花很漂亮。 輕輕的呷一口, 泡沫順滑, 咖啡的奶味重, 但沒有掩蓋咖啡的濃郁。入口順滑, 沒有酸味賣相很homemade的Carrot cake, 係香港很小見到有carrot cake, 所以一見到呢度有就立刻點了一件來試。海綿蛋糕混合了蘿蔔和合桃, 蛋糕鬆軟, 合桃香脆, 令蛋糕增加了層次感, 不會太甜。 外層是帶有微甜的硬忌廉, 令蛋糕生息不小。