2016-12-21 3911 views
之前經常光顧尖沙咀牛一,因為食物種類超多,又有我最愛的廚師腸和西蘭花,旺角開了分店,一直想試,終於今晚行動了⋯⋯每次去牛一前都會在Openrice DL和印定coupon,而且我們都是宵夜時段光顧的在門口等候期間,已經看見羽衣甘藍,平時煮給3兄弟食,自己反而沒有吃過,而且一包羽衣甘藍在有機店得4,5塊葉都賣$38一包了,在旺角分店竟然可以任食,好驚喜😍可能旺角店空間較大,食物都排放得疏落,種類感覺上較尖沙咀店小我們點了干貝清湯湯底第一轉肥牛和豚肉賣相和味道都很好第二轉也沒有太大差別第三轉也不太差,只是肥牛肥了一點因為我們不喜歡乳酪雪糕的,所以喜歡牛一貼心提供多種口味雪糕讓客人選擇我們2個食肉獸的戰鬥力其實已經比從前弱了,現在會多吃蔬菜結帳後也會有coupon,跟openrice 印的一樣,整體食物質素不錯,但加肉和加湯要等好耐而且追完再追~
我們點了干貝清湯湯底
第一轉肥牛和豚肉賣相和味道都很好
第二轉也沒有太大差別
第三轉也不太差,只是肥牛肥了一點
我們2個食肉獸的戰鬥力其實已經比從前弱了,現在會多吃蔬菜
2016-11-01 6622 views
見咁多人話牛一午市抵食,咁68蚊放題又真係幾吸引,近近地于是決定12點幾去食兩盤牛肉又小,又薄,同晚市差好遠,質素問題湯底今次試左壽喜燒,中晒伏,勁甜,無豉油香,所有食材滾過後都變得好甜,真係好膩!水份蒸發後更不得了。覺得清酒牛榜最好食材無物特别,都係吾貴既野,任人拎,有(椰菜,生菜,菠菜,西蘭花,芝士腸,等…唯一係紫薯令我無咁嬲…)另外有和牛炒飯,上次係OR有sis話好食,但我食過兩次---都好鬼難食,好鬼乾,又有陣油溢味,只能説我吾識欣賞;另有碎牛咖喱,無咖喱味不特止,仲用澱粉增加份量😡大佬啊,你想用咖喱食飽人就唔該你吾好整得咁淡,無味就算,質地仲好似鼻涕咁蛋糕有草莓慕斯,甜甜地有啲Cream,無特别;紅莓慕斯酸酸地就好啲…雪糕只有Vanilla同原味乳酪提供,因為菠蘿乳酪同香芋雪糕機壞了,希望你部機係真係壞了…60分鐘其實吾係好夠食,因為要等水滾又要出去拎野食,成個過程都吾enjoy,實質只有30分鐘食野,侍應會提早15分鐘提你埋單,其實客人吾多,但感覺好急速,未夠鐘已經催人走$75蚊一位,其實響出面食個午餐都差唔多價位,無必要令自己難受!
兩盤牛肉又小,又薄,同晚市差好遠
,質素問題

湯底今次試左壽喜燒,
。覺得清酒牛榜最好

令我無咁嬲…)

2016-11-01
$75 (Lunch)
  • 紫薯
2016-10-15 4678 views
3個人去左牛一食午市火鍋要左美國牛肉套餐&乾貝湯底每人只係得1碟牛肉,薄切,每碟大概8片午市既配料都多,大部分款式都有,而且味道唔錯,最鍾意係麻糬魚腐(推薦)亦有好多菜可以選擇(推薦紫薯)仲有好多粉麵烏冬甜品只有2-3款蛋糕乳酪雪糕都幾好食,黑芝麻雪糕似芋頭味,好多toppings可以落整體:$68加1係抵食既,但得60分鐘唔太夠,等水滾都要時間,食物質素正常,環境都乾淨既
3個人去左牛一食午市火鍋
要左美國牛肉套餐&乾貝湯底
每人只係得1碟牛肉,薄切,每碟大概8片
亦有好多菜可以選擇(推薦紫薯)
仲有好多粉麵烏冬
甜品只有2-3款蛋糕

2016-10-15
$70 (Lunch)
  • 麻糬魚腐
  • 紫薯
2016-09-29 3722 views
最近睇書學識左原來打邊爐都可以係一個健康餐平時覺得打邊爐一定好肥啦, 又肥牛又多肉所以ONDIET 的我一直都唔敢食太多直到最近睇左一本書, 教我將肉同菜分隔煮之後, 我就積極試下牛一係我一直覺得超好食的打邊爐連鎖店之一, 性價比高又多菜選擇, 即使我有素食的朋友, 都唔擔心會無啖好食先黎2碟牛1碟豬, 就算係叫最平的餐, 肉質都較其他同類連鎖店, 如牛X 鍋的好好多, 即使再加單, 肉質仍然保持因為有D 店舖第一碟好靚, 再加單就好唔得, 而我食過不下5次牛一, 都無呢個情況發生菜方面, 至少有10款菜提供, 而最令我今次驚喜既係, 佢竟然提供好 HIT 的 superfood羽衣甘藍以價錢黎講, 我之前係上環的沙律店, 一杯羽衣甘藍JUICE 都要70蚊, 一個羽衣甘藍沙律更過百蚊, 係街市買到一細細籃的羽衣甘藍都要40蚊所以牛一竟然提供羽衣甘藍, 真係令人刮目相看, 大讚!!!!!!加上仲有甜品, 飲品任食, 真係超值呀~~
最近睇書學識左原來打邊爐都可以係一個健康餐

平時覺得打邊爐一定好肥啦, 又肥牛又多肉

所以ONDIET 的我一直都唔敢食太多

牛一係我一直覺得超好食的打邊爐連鎖店之一, 性價比高
又多菜選擇, 即使我有素食的朋友, 都唔擔心會無啖好食

先黎2碟牛1碟豬, 就算係叫最平的餐,

因為有D 店舖第一碟好靚, 再加單就好唔得,
而我食過不下5次牛一, 都無呢個情況發生

以價錢黎講,

加上仲有甜品, 飲品任食, 真係超值呀~~
2016-09-29
$160 (Dinner)
  • 羽衣甘藍
本人在5月份期間幫襯牛一2次,消費約HK$1000左右, 當月已經電郵反映未能下載QR code及獲取積分。昨天8/21再去午餐,順便重提舊事,今日再電郵投訴,牛一黎小姐回答本人已過期三個月不作補回。Storellet Apps公司, 無論cs email or support email都沒有回覆,又是email failure回答, 可想言之,個group的技術支援何等不支援,垃圾!!!我只可以講,餐廳環境/食物質素/員工服務等都非常好,好可惜係牛一公司內部及合作的Storellet服務欠佳,完全不合情理對待事件始末,明明已提出,該公司沒恰當處理,希望各食客留意。Anyway, 以後都不會再去幫襯!

Anyway, 以後都不會再去幫襯!
2016-08-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$360 (Lunch)
2016-08-12 2244 views
朋友話想再食呢度o既抹茶雪糕,就係為左雪糕,所以再黎~第一次黎食午餐,又冇乜食力,所以揀左"午市套餐60分鐘放題"混合套餐: 大約只有四片豚肉四片牛肉美國牛肉套餐: 大約只有八片牛肉肉類比相像中更少,來個個簡單午餐吧!今次有蟲草花同羽衣甘藍,幾特別! 搵過好多個超市同街市,都搵唔到羽衣甘藍,香港真係好罕有,大家一定要試下! 搵左咁耐,係得一間有機蔬果店有賣,$40一包仔,原來咁貴,咁要食多啲喇!做會員送既:柿和菓子,賣相好得意,味道就ok啦,不要太大期望今次甜品有提拉米蘇蛋糕,都幾好食綠茶味北海道泡芙:重點當然係抹茶雪糕,依然咁正呀!!!!竟然仲有焦糖爆谷做配料,單食都好好食!60分鐘食得太太太急,下次都係要食返90分鐘放題!
朋友話想再食呢度o既抹茶雪糕,就係為左雪糕,所以再黎~

混合套餐: 大約只有四片豚肉四片牛肉
美國牛肉套餐: 大約只有八片牛肉
肉類比相像中更少,來個個簡單午餐吧!

今次甜品有提拉米蘇蛋糕,都幾好食
綠茶味北海道泡芙:
重點當然係抹茶雪糕,依然咁正呀!!!!
竟然仲有焦糖爆谷做配料,單食都好好食!
60分鐘食得太太太急,下次都係要食返90分鐘放題!

2016-07-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-08-07 1349 views
幾好!!!👏👏👏首先,我地九人一早已訂位,一入到去每個服務員都用日文講歡迎,每個都好有禮貌。其次,佢地refill食物好快,加湯速度好快。D肉比好多火鍋店嘅肉好,我覺得性價比好高。 雪糕好快溶,btw D士多啤梨乳落雪糕有D差。士多啤梨甜品超好吃
幾好!!!👏👏👏
其次,佢地refill食物好快,加湯速度好快。

D肉比好多火鍋店嘅肉好,我覺得性價比好高。
2016-08-05
$168 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 豚肉
極度極度極度極度極度極度極度極度極度鍾意食牛一個個星期都起碼要去食一食 試過一星期食左3日添但我唔係主要食佢d肉 係貪佢d配料 佢係咁多間日式邊爐入面最多配料特別係太子果間 菜極多款 乜菜都有 除左間間日式邊爐都有既生菜娃娃菜小棠菜白菜 仲有我最最最最最鍾意既椰菜花(尖沙咀果間就有西蘭花) 你地知唔知椰菜花係好貴!!!!!我樓下超市買一個細細個都差唔多20蚊 特價都要10蚊 我次次去都起碼食佢4,5個份量唔係講笑 我真係食到又有羽衣甘藍(不過我唔太識欣賞 覺得無乜特別)同埋蟲草花 仲有菠菜椰菜木瓜海帶 瓜都有好多款粉麵都有葛絲蕎麥麵素麵烏冬粉絲薯粉拉麵長通粉貝殼粉 又有玉子豆腐 丸又係乜丸都有 餃就有一款上星期去仲要有埋紫薯囉!!!!!!!!!!!!!!!!!好甜啊 切到一片片咁易熟d嘛 不過紫薯呢樣野我日日都蒸黎食所以無特別拎好多 但真心覺得有紫薯係好有誠意既一件事!!!!!!!真心覺得牛一呢間野好有誠意我次次去都食最平果碟豬肉 因為主要都係食佢自助台既野食 佢有幾次會捲到好靚好似蛋卷咁 唔識分d肉鮮唔鮮啦 但食落都覺得好好味 d肉好淋!!!!!雪糕佢每日提供4款 抹茶味(唔會好甜)
極度極度極度極度極度極度極度極度極度鍾意食牛一
個個星期都起碼要去食一食 試過一星期食左3日添
真心覺得牛一呢間野好有誠意
雪糕佢每日提供4款 抹茶味(唔會好甜)雲呢拿雪糕同原味乳酪係常註既 仲有一款係日日唔同 有時會見到藍莓乳酪 有時見到香芋雪糕有時見到青蘋果乳酪 雪糕配料又係極多 有成10幾款
飲品有韓式罐裝飲品紙包飲品汽水勁冰凍既水 仲有熱水同幾款茶包
仲有牛肉炒飯白飯咖哩汁
埋單62蚊加一68蚊(原本係68.4 但佢會減返4毫子 唔會收毫子 好公道囉 因為佢唔會乘機收69)
而家出去d日本餐廳啊 食個牛肉烏冬都可能要60幾蚊啦 呢到咁多配料任你配搭仲要有埋甜品喎 超級超級超級超級超級超級抵囉
係啦講起甜品 太子牛一仲有3款蛋糕 見過泡苵菠蘿蛋糕野莓蛋糕brownie 不過d蛋糕好甜好甜
真係極度鍾意牛一呢間餐廳 好想去食啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
$68 (Lunch)
2016-07-30 1334 views
是新開的太子店,跟其它分店多送了兩種食品,一是甜果子,一是蟹肉鉗,我選了一般的美國牛肉,第一次來的都算可,但再加單送來的牛肉肥廋一半,,再加又是一樣,問店員說是這樣,我感覺這次同上次來有大分別,其它的都是一般,同時小了沙律前菜,飲品的只有紙包裝,,這次火鍋只是一般的選擇。
2016-07-23
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
2016-07-24 5771 views
上星期食完,今個星期又食。咁就梗係食另一間啦!其實牛一好耐之前已經食過,但已經唔記得左佢的味道,今日再試中午12點到,已經見到有人係門口睇緊個menu。好驚無位,就快快入座。揀左最平的118牛同蕃茄豬骨湯底,包埋豚肉,其他野任食個湯未滾,試左和午炒飯同咖哩先炒飯好多牛肉粒,好香。咖哩唔辣,我愛死了仲有好多料,薯仔,紅蘿蔔,洋蔥等。。。如果呢度的其他野唔啱食,我淨食咖哩飯都制丫個蕃茄薯仔湯食極都好濃味,但我食完就覺得好口渴頭3碟的牛,個fd都話幾好,但到左第4碟,佢就話唔得喇,但我覺得都好有牛肉味。豚肉就後面幾碟好啲,好重豬肉的油脂香。總括來講,兩款肉都唔錯。可惜呢間無雞肉蔬菜超多選擇,全部都好新鮮。有苦瓜,絲瓜,油麥菜,椰菜花,生菜,小棠菜,南瓜,紫薯,西芹,藕片,芽菜,冬瓜,蘿蔔,大葱,粟米,蕃茄,木耳等。。。最重要係有好健康的羽衣甘藍丸方面就有牛筋丸,貢丸,墨魚丸,魚蛋,麻薯丸,餃子,包心丸等選擇好多。啲丸都好彈牙,唔錯唔錯!豆腐有兩款,玉子同普通的硬豆腐。麵食又有好多款喎,粉絲,即食麵,葛粉,薯粉等最後來到甜品,手慢無得試菠蘿蛋糕。雪糕有抹茶,vanilla, 藍莓乳酪同原味乳酪

揀左最平的118牛同蕃茄豬骨湯底,包埋豚肉,其他野任食
個湯未滾,試左和午炒飯同咖哩先
炒飯好多牛肉粒,好香。咖哩唔辣,我愛死了

個蕃茄薯仔湯食極都好濃味,但我食完就覺得好口渴

選擇好多。啲丸都好彈牙,唔錯唔錯!

豆腐有兩款,玉子同普通的硬豆腐。
麵食又有好多款喎,粉絲,即食麵,葛粉,薯粉等
最後來到甜品,手慢
無得試菠蘿蛋糕。雪糕有抹茶,vanilla, 藍莓乳酪同原味乳酪。topping又有1x款,芒果爆珠,原味乳酪爆珠,爆谷,紅豆蓉,棉花糖,粟米脆片,QQ果,蘆薈,朱古力脆波等
淨係topping都吸引死。我試左抹茶同藍莓。抹茶正常,加左紅豆蓉(因為甜度適中)
藍莓就過甜,下次都唔食丫。fd fd話vanilla都好味喎!
2016-07-24
$130 (Lunch)
  • 豚肉
  • 蔬菜
  • 雪糕
  • 咖哩
2016-07-24 1171 views
今晚五人在牛一火鍋到佢哋差唔多收工嗰時,當時枱面剩下一碟半牛肉和幾舊南瓜未食完,店員話時間已到,枱面剩太多食物,要令收多費用20元,真係感到十分氣憤,五人除返每人只係剩返倆舊牛肉同一件南瓜,而當時仲係一路食緊,店員收多20元,亦無打發票,擺明趕客,以後都唔會再去囉~😡😡😡
餐廳位於始創中心地庫,好易搵。因為上次等左個幾鐘受左教訓,今次用左APP攞飛,又簡單又快! 唔過唔係就要到場先攞飛,要等好耐架!環境好濶落,新裝修,空調足,唔會好似尖咀店咁要加風扇有幾款級數既肉可以選擇,今次揀左極上美國牛肉$168可以加錢加海鮮:亦可以做會員儲分:加$18揀左兩款湯底: 清酒牛蒡雞湯(好清甜清新既口味,大愛)及鮮茄濃蝦湯(有蝦味,冇乜蕃茄味同埋極咸,全程都係自己加水,加到食完個湯底都係爆咸:really 窩心的提供隔油網,可以輕易去油 枱上的呼叫器,按左好多次都冇反應.......枱下設有USB充電座,食完先發現,好有用!! 就在電池爐插頭旁邊,要留意才會發現三個雪櫃有齊啤酒同好多罐裝、盒裝飲品仲有汽水機同冰粒提供:又有兩款果汁:茶有三款,每次都會飲烏龍茶,茶夠香甜又清新極多調料選擇:豚肉: 夠薄夠肉味,好快就熟牛肉: 肥瘦適中,好薄好有牛肉味,燙幾下就食得,入口軟滑!百幾蚊有咁既質素,遠比其他放題店的牛肉質素高,而且每次食都保持水準,永遠唔會肥膏多過牛肉,讚~配菜、主食好多選擇,亦好乾淨同整齊:最想介紹呢個菜: 羽衣甘藍。富含維生素A.B.C以及K,高鈣高纖,排
環境好濶落,新裝修,空調足,唔會好似尖咀店咁要加風扇
有幾款級數既肉可以選擇,今次揀左極上美國牛肉$168
可以加錢加海鮮:
亦可以做會員儲分:
窩心的提供隔油網,可以輕易去油
枱上的呼叫器,按左好多次都冇反應.......
三個雪櫃有齊啤酒同好多罐裝、盒裝飲品
仲有汽水機同冰粒提供:
又有兩款果汁:
茶有三款,每次都會飲烏龍茶,茶夠香甜又清新
極多調料選擇:
豚肉: 夠薄夠肉味,好快就熟
配菜、主食好多選擇,亦好乾淨同整齊:
最想介紹呢個菜: 羽衣甘藍。富含維生素A.B.C以及K,高鈣高纖,排毒抗癌。味道似芥蘭,有益又好食。一般放題係好少見到架!
食完仲有甜品:

蛋糕仔有三至四款,味道一般。本來想食特濃朱古力蛋糕,但用餐最後半小時都等唔到,冇再出。
今日有三款雪糕及一款乳酪:
仲有好多TOPPINGS可以加,好開心。爆珠口感好。如果想食宇治金時口味,當然要抹茶雪糕加上粒粒大紅豆,無敵,好正呀~~
極力推介期間限定既抹茶雪糕,供應至8月31日咋。你睇下幾深綠色,超級濃郁既綠茶味,好似一口一口食綠茶粉既濃度,好驚喜,而且仲只係少甜,真係正到呢~~ 呢個雪糕為呢餐作結,真係好完美~~
如果見到雪糕個CONE,一定要試下。好脆好好食架!!
2016-07-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
I love shabu shabu and Japanese buffet, this is why I invited my parents here at Nabe One to celebrate mommy's birthday.It's also the first day of Nabe One Prince Edward to operate, same day as my mother's bday. So many people waiting for a table there, averaging a 20-3 min wait (I guess). Comparing another shabu shabu place right opposite which did not have a lot diners, that's an interesting contrast.Nice decor with quite a hotel style self catering space for you to get whatever you want to ea
Nice decor with quite a hotel style self catering space for you to get whatever you want to eat, including real fresh kale, cordyceps (usually for herbal soup, Chinese medicine doctors claim it is very beneficial effect on health) and nice melon yoghurt icecream, you can top it up with fresh popcorns as well.

Suuuuuuuuuuuuper yum!
Amazing flavour with POPCORNS
Kale
Cordyceps
My mother was happy with my arrangement. She was impressed with the beef quality here, together with cordyceps, this shabu shabu soup base had become pretty nutritious.
We all agreed the Australian beef were the best rich in flavour and nice texture, while the Japanese beef was very pretty, but a bit too oily.
They even have pasta
They even have pasta
  • Theyevenhavepasta
  • AmazingflavourwithPOPCORNS
2016-07-04 1609 views
日式火鍋放題成行成市,但新鮮又好食其實唔多。友人相約到旺角創興地富新開既牛一,聽聞牛肉質數非常之好所以大排長龍,所以我地相約1830希望可以避開人潮。但原來630已經好多人排隊與對面另一間日或火鍋冷冷清清相影成趣。到達門口攞位,還好我地只有兩位,所以無需等太耐就可入坐,入座前職員表示要先於門口選湯底,有7款湯底加一款期間限定,正當我地猶豫之際,職員再介紹一下,服務要讚。最後聽取職員介紹選擇昆布清湯,可以更容易食出牛肉味。入去就坐先見店面有張貼紙。竟然有USB充電,太貼心吧。職員介紹可以先攞食品,湯底好快就到,咁當然第一時間去睇下有咩野食。基本上除左肉外全部食品都可以係自助bar攞到。菜類,麵類,丸類等等 更有 醬汁,飲品及甜品等等最驚喜係自助雪糕bar,16款配料同4款雪糕其中一款仲係最 愛既乳酪。。都係果句食完再減啦攞完食物,湯底及肉類已經送到。今次我地點既係澳州和牛,比例分怖平均既油花真係令人忍唔住想立刻放入口。放入鍋中3~5秒已經全熟,急不及待放入口。牛肉味夠加上重重既油花味, 建議一定唔好點醬汁,因為會完全破壞和牛既鮮味。都完全明白點解同為日式放題點解咁多人排隊。再黎試埋豚肉,
日式火鍋放題成行成市,但新鮮又好食其實唔多。

基本上除左肉外全部食品都可以係自助bar攞到。
菜類,麵類,丸類等等 更有 醬汁,飲品及甜品等等
放入鍋中3~5秒已經全熟,急不及待放入口。
再黎試埋豚肉,本人對豚肉認識唔深,但豚肉都在水準已上,不過對住咁好食既和牛,豚肉都係一碟就夠。
經過左一輪急攻後,已經極速消滅所有肉類,枱面上有個制可以call人再order.
係再出去攞野食既時候,竟然發現仲有和牛咖哩同炒飯,對於一個炒飯控當然要試下,但已經半飽所以都只係要左半碗。依個D炒飯都比想像中出色,有牛味夠乾身,可比美一較日本餐廳,但當然放題任食所以唔夠熱,但都值得推介一下。
最後都係最期待既甜品部份,其實都係講緊乳酪。乳酪本身唔係特別,不過加埋咁多配料就好唔同。仲有近排大熱既韓色配料。大人細路都咁鐘意。
最近都係每人三百有找,以如始質數如始價錢,絕對係值得再黎攞介之選。
2016-07-01
講到日式火鍋放題,最常去既非屯門的牛一莫屬,無論睇戲前、放工後晚飯,如果想食火鍋一定揀佢,因為太喜歡他們的壽喜燒湯底了!不過牛一在港只得三間分店 (屯門/銅鑼灣/尖沙咀),其實都唔算好就腳,而且仲長期滿,如果無訂位通常都有排等。近來餐廳係小妹覺得很就腳的太子始創中心開左新分店,放工後當然又前去食晚飯!前一晚預先訂位,去到6點多暫未有人等位。(不過去到約8點已經要開始等位)先同帶位員確定人數、湯底和選擇那一款肉類後再入座。.(90分鐘任飲任食)肉類分為五種,晚餐價錢由$148-$348,分別有美國牛肉、極上美國牛肉、澳洲和牛、特級日本和牛及極上日本和牛;選擇那款價錢的牛肉可追加點價位之下的牛肉,包括任食豚肉,海鮮需另加錢。.湯底約有十款選擇,較特別的有三文魚豆乳湯、清酒牛蒡雞湯、鮮茄龍蝦湯、壽喜燒和季節限定湯底,今期係特濃忌廉粟米 (類似呢個名)。小妹當然又係揀左至愛的壽喜燒湯底,每人跟一隻日本雞蛋。(混合湯底+$18/鍋,可揀兩款湯底).這分店有約200個座位,環境都比較寬敞坐得舒服,裝潢也帶點設計,掛了些雀籠作裝飾;.卡位的上方也有像屋型設計!.每張檯都有圖上呢個野,一按CALL店員
(90分鐘任飲任食)
(混合湯底+$18/鍋,可揀兩款湯底)
卡位的上方也有像屋型設計!
每張檯都有圖上呢個野,一按CALL店員就會黎為你服務。
由於只有90分鐘時間任食,所以便快快手出去拎食物,火鍋配料的各款丸類、芝士腸、麵根、年糕、蔬菜等大路款式少不了,較特別的有蟲草花和高纖維的羽衣甘藍。
醬料區
粉麵區
自助飲品區,有啤酒、果汁、韓國飲品和紙包飲品等,選擇頗多!
蛋糕 (唔食無損失)

自助雪糕及乳酪區
咖哩牛肉飯
他食左一小碗咖哩牛肉飯
,話味道相當不錯!
壽喜燒湯底 (甜醬油),有點後悔無揀到混合火鍋,下次一定要試!
部分火鍋現料,有小妹愛的蟹籽丸,不要錯過帶煙韌口感富芝士味的「日本芝士馬鈴薯魚餅」
我們揀了中間那款「澳洲和牛·豚肉」$248/位,先每樣來一盤。
其實牛肉的賣相比想像的有點落差,可能係擺盤問題吧!牛肉色澤鮮紅,遍佈的脂肪位不多;因為每片牛肉都切得比較細片和薄,所以小妹最喜歡一次夾幾塊牛肉一次過淥再食,口感更豐富!牛肉入口嫩滑不韌,牛肉味明顯,配埋壽喜燒湯底更能突出肉類的鮮味!
喜歡的可以沾些蛋汁食,但小妹就唔識欣賞喇!
豚肉
豚肉的質感不鞋口,帶點嚼勁,肉香慢慢滲出,味道不錯。
荔枝味乳酪
這分店有兩部雪糕機共四款選擇,包括荔枝乳酪、原味乳酪、黑芝麻雪糕和雲呢拿雪糕,比屯門店多兩款呢,很吸引呢!小妹一向偏好乳酪多於雪糕,喜歡其酸甜的味道超開胃,仲可以喜歡的配料,至愛爆爆珠同粟米片!所以今次食左兩杯荔枝味乳酪,味道清香消暑,好好食呀!

最後不得不說,這裡的服務態度真的很好很有禮貌,店員見檯上的肉類快食完會問你要唔要加肉;加湯的時候會用手擋住避免湯汁彈去客人度,真係好貼心,員工培訓得好,值得一讚!
$273 (Dinner)
荔枝味乳酪