2018-02-20
係尖沙咀永安買完禮物,經過麼地道就比一個巨大嘅酒櫃吸引住。
店入面裝飾以日本風為主,柔和嘅燈光加上闊落嘅座位,令人好放鬆。
瘋狂購物完特別肚餓,同朋友 2 個人叫左好多野食有幾樣食完仲想食
生牛肉水菜卷配甜菜汁第一次試生牛肉卷,牛肉嘅肉同脂肪比例平均,雪花分佈都平均,所以食落去唔會韌入面既菜夾左少少洋蔥,食落有少少辣,加埋個甜菜汁偏酸甜,所以成個菜都令人幾開胃。灸燒劍魚松露押壽司令人最有驚喜,一般食壽司都係沾豉油同 wasabi,但呢個松露醬配上劍魚估唔到甘夾,劍魚本身肉白略帶淡紅色,味道唔係太重,唔似三文魚或者吞拿魚甘重既味道,所以個汁係好重要既靈魂少少既松露醬唔會覆蓋劍魚個味道,兩者之間取得到平衡。另外個飯唔係普通既壽司飯,飯入面加入左 D 黃蘿蔔碎夾係中間,黃蘿蔔碎帶有少少酸甜,令松露牆本身膩既感覺就減少左。重令平成個壽司多左一重口感,係軟中帶有少少脆,整體成個壽司都係值得推介
48 小時慢煮雪花牛小排湯底甜而不膩,可能經過長時間同加入大量蔬菜煮既關係,唔需要加任何配外醬汁已經好鮮甜。另外,係放上熱湯上面放上雪花牛小排,自己可以拿捏想要既生熟程度,將 D 湯慢慢淋幾次係牛上面就岩
生牛肉水菜卷配甜菜汁
灸燒劍魚松露押壽司
48 小時慢煮雪花牛小排
湯底甜而不膩,可能經過長時間同加入大量蔬菜煮既關係,唔需要加任何配外醬汁已經好鮮甜。另外,係放上熱湯上面放上雪花牛小排,自己可以拿捏想要既生熟程度,將 D 湯慢慢淋幾次係牛上面就岩岩好 5 成熟。
最後當然唔少得甜品做尾聲啦,焦糖味既馬卡龍配上鵝肝。可能係因為凍左既關係同揀選過,鵝肝食落去冇想像中既膩,入口即溶。馬卡龍既甜加埋鵝肝既咸又係一個絕配,但兩者加埋一齊就有少少膩既感覺,不過好在有個抹茶味既雪糕中和返。
好可惜朋友要揸車未有機會試個大酒櫃既酒,希望下次有機會再品嚐下LIST 入面既日本威士忌。