一向鍾意食拉麵,對湯底同麵質都有要求,食過好多唔同拉麵,北角匯呢間最啱我口味好味有質數嘅拉麵款式唔需要多✨<鳴海老> 面層舖滿櫻花蝦粉,大量香蔥令味道更香大大片 炙燒叉燒,肥瘦度恰好豬骨湯底好香濃,亦唔會太油膩麵質好爽彈,食得慢浸得耐都唔會淋半熟嘅流心玉子非常軟滑✨大阪風咖哩豬扒丼咖啡豬扒飯都唔錯,咖哩汁香濃,完全覆蓋每粒珍珠米飯,豬扒外層好酥脆,炸完好乾身唔會成口油✨芝麻雞翼雞翼灑上粒粒芝麻,令味道更香即炸熱辣辣,外皮非常香脆✨吉列炸蝦炸蝦大大隻,沾少少沙律醬更好味加支士多啤梨味嘅波子汽水,滿足

一向鍾意食拉麵,對湯底同麵質都有要求,
食過好多唔同拉麵,北角匯呢間最啱我口味

好味有質數嘅拉麵款式唔需要多

✨<鳴海老>

面層舖滿櫻花蝦粉,大量香蔥令味道更香
大大片 炙燒叉燒,肥瘦度恰好

豬骨湯底好香濃,亦唔會太油膩
麵質好爽彈,食得慢浸得耐都唔會淋

半熟嘅流心玉子非常軟滑

✨大阪風咖哩豬扒丼

✨芝麻雞翼

雞翼灑上粒粒芝麻,令味道更香
即炸熱辣辣,外皮非常香脆

✨吉列炸蝦

炸蝦大大隻,沾少少沙律醬更好味

加支士多啤梨味嘅波子汽水,滿足

2022-11-18
Lunch
  • 鳴海老
2022-11-08 354 views
自從北角開咗北角匯之後整體嘅觀感真係好咗好多,🤗而且亦增添番一份年輕感,無論係一期定係二期,餐廳都依然有多重選擇,日式越南西餐打邊爐,韓燒依然係應有盡有,😳而且基本上潮流時裝超級市場亦都一應俱全,真係可以用麻雀雖小五藏俱全來形容,😂更加完美嘅就係喺超級市場裏面都有一間日式拉麵餐廳,頓時就好似置身日本一樣,難得嚟到當然亦都要順便品嚐埋😝赤虎— 🍜追求辣椒辛辣刺激咁嘅辣味豬骨湯底,無論從色澤定係香味上面真係無懈可擊,🌶️濃郁嘅湯底,🍜伴隨住辣味嘅刺激感確係過癮,至於拉麵選用嘅就係比較幼身,🍜但依然保持彈性同埋硬度,當然時間都要控制得比較嚴謹,先可以出到同樣質素嘅拉麵,🍜至於配料就有兩塊大大塊肥瘦分明嘅叉燒,即使薄,但係肉味夠濃,🥩再加上有滑脫脫嘅溫泉蛋同埋爽口嘅木耳絲,確係非常之滿足🥚芝士魚條拼魚餅🧀— 除咗拉麵之外小食都表現出色,鍾意食芝士嘅,🧀當然唔可以錯過呢一款小食,一個價錢兩款滋味,🧀首先芝士魚條外皮酥脆裏面包住嘅就係類似魚蛋嘅質地。🧀另外中間就有流心嘅車打芝士,咬開第一啖芝士就會慢慢流出來另外魚蛋肉當然係彈性好鮮味。🧀至於魚餅就好似硬身嘅魚腐一樣,煙韌度高。🧀同樣亦都係有芝士夾心,
赤虎

芝士魚條拼魚餅🧀— 除咗拉麵之外小食都表現出色,鍾意食芝士嘅,🧀當然唔可以錯過呢一款小食,一個價錢兩款滋味,🧀首先芝士魚條外皮酥脆裏面包住嘅就係類似魚蛋嘅質地。🧀另外中間就有流心嘅車打芝士,咬開第一啖芝士就會慢慢流出來另外魚蛋肉當然係彈性好鮮味。🧀至於魚餅就好似硬身嘅魚腐一樣,煙韌度高。🧀同樣亦都係有芝士夾心,兩者結合味道夠晒濃郁,新鮮整好之後仲有拉絲嘅感覺🧀
芝士魚條拼魚餅

芝麻雞翼— 🐥最後當然唔少得香噴噴嘅芝麻雞翼,將雞翼炸完之後襯外皮仲係酥脆金黃嘅時候就灑上芝麻,外表好似簡單,🐥但內裏就真係有乾坤,雞翼嘅骨肉,容易分離,外皮炸到脆卜卜就反而冇感覺油膩感,可以額外再加上七味粉在吊起成個味道,🐥色澤上都非常統一,呢個當然係品質保證,脆口唔似骨嘅雞翼確係印象分非常高嘅一款必嗌小食🐥

鳴虎 (北角匯) (北角)
北角渣華道123號北角匯2期B1樓一田超市內
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
赤虎
芝士魚條拼魚餅
2022-10-23 134 views
北角比較新的商場暫時仲係北角匯,雖然很小型,但勝在有一田超市,裏面有間吃拉麵的質素不錯。嗚虎~日本魚乾豬骨湯拉麵拉麵上枱時上面充滿了葱,味道很香,而且有大量魚乾粉,使整個湯很鮮味,蛋是糖心,豚肉叉燒經輕輕燙過,有焦香味道,拉麵富彈性,非常沾汁。嗚海老~蝦味噌豬骨湯拉麵湯底是橙紅色,明顯落了不少蝦餚製的,味道夠鮮,不會過濃。芝麻雞翼炸得香脆,但又不太油膩,芝麻香味突出。吃日式拉麵當然要配原味的波子汽水,真的夠冰凍。另一選擇就是Zero可樂,如果是玻璃樽裝的更好。
芝麻雞翼
炸得香脆,但又不太油膩,芝麻香味突出。
吃日式拉麵當然要配原味的波子汽水,真的夠冰凍。
另一選擇就是Zero可樂,如果是玻璃樽裝的更好。
2022-10-22 98 views
好耐無食拉麵啦,雖然而家0+3 可以飛去日本,但返工又行唔開,唯有放假搵下日本拉麵食下。今日行開北角匯呢頭,見一田入面有間~鳴虎拉麵~,幾多食客圍住,一於食呢間止下癮。拉麵店細細,有4人枱又有bar 枱位,坐得幾舒服。呢度既拉麵各有特色,我同朋友叫左黑鳴虎同赤虎。呢度既拉麵麵質煙韌,比平時食到既幼細,口感唔同,我特別鐘意。黑鳴虎-博多黑蒜油味,湯底好濃好掛麵,黑蒜味超香。赤虎-特濃辛口拉麵,好啱朋友口味,辛辣味道好過癮,唔食得辣既我覺得有啲辣。配料有紫菜、黑木耳絲、流心蛋、葱同2大塊叉燒,肥瘦適中好入味,有咬口。芝麻雞翼,外皮炸到好香脆好香口,又juicy。胡麻波菜,波菜好嫩,撈埋麻醬,好味又徤康。呢度拉麵唔錯,可以再encore 。

拉麵店細細,有4人枱又有bar 枱位,坐得幾舒服。

黑鳴虎-博多黑蒜油味,湯底好濃好掛麵,黑蒜味超香。

芝麻雞翼,外皮炸到好香脆好香口,又juicy。

胡麻波菜,波菜好嫩,撈埋麻醬,好味又徤康。

呢度拉麵唔錯,可以再encore 。
屋企存貨已經差唔多用晒,🙆‍♀️係時候去一田入貨😬經過有一間拉麵店,見到都唔少客人幫襯,所以入去試吓啦⋯⋯一定要醫肚先😏🍜🍜鳴虎🍜🍜📍北角渣華道123號北角匯二期B1一田超市內紅虎意思即是係非常辣嘅拉麵⋯⋯特濃辛口拉麵🍜赤辣味會刺激到味蕾!超惹火!正!每款都有一隻半熟蛋!非常滑溜!麵質軟硬適中!加上肥美嘅叉燒!好辣嘅朋友😏千祈唔好錯過!鳴海老蝦味噌豬骨湯拉麵🍜加入鮮蝦丶櫻花蝦粉和味噌⋯⋯湯底非常香甜!又濃郁!一滴湯都飲晒😬😋軟滑嘅蛋白加上半熟嘅蛋黃!超美味!叉燒肥美甘香!經過灼燒後帶出香氣⋯⋯芝麻雞翼非常香脆,又能保留肉汁,肉質新鮮⋯⋯

🍜🍜鳴虎🍜🍜
📍北角渣華道123號北角匯二期B1一田超市內

紅虎

意思即是係非常辣嘅拉麵⋯⋯
特濃辛口拉麵🍜赤
辣味會刺激到味蕾!超惹火!正!
每款都有一隻半熟蛋!非常滑溜!
麵質軟硬適中!加上肥美嘅叉燒!
好辣嘅朋友😏千祈唔好錯過!

鳴海老

芝麻雞翼

非常香脆,又能保留肉汁,肉質新鮮⋯⋯
  • 紅虎.特濃辛口拉麵
  • 鳴.海老.蝦味噌豬骨湯拉麵
  • 芝麻雞翼
2022-05-03 497 views
We ordered three food below:🍜鳴海老蝦味噌配豬骨湯🍤湯底蝦味超濃郁,而且好鮮甜!麵嘅質地好掛湯,吸晒蝦嘅精華😍食落唔會好漏,鍾意蝦味湯底嘅必試❣️🍜黑鳴虎墨魚汁配豬骨湯,黑蒜油🦑墨魚汁呢一款係我成日都覺得必試!墨魚汁味道都好突出!唔會太咸配埋黑蒜油好香好好食🥬胡麻菠菜令我好意外!最鍾意係菠菜夠凍,配埋胡麻醬!可以解拉麵嘅膩👍🏻
We ordered three food below:

🍜鳴海老
蝦味噌配豬骨湯🍤
湯底蝦味超濃郁,而且好鮮甜!
麵嘅質地好掛湯,吸晒蝦嘅精華😍
食落唔會好漏,鍾意蝦味湯底嘅必試❣️

🍜黑鳴虎
墨魚汁配豬骨湯,黑蒜油🦑
墨魚汁呢一款係我成日都覺得必試!
墨魚汁味道都好突出!唔會太咸
配埋黑蒜油好香好好食

🥬胡麻菠菜令我好意外!
最鍾意係菠菜夠凍,配埋胡麻醬!
可以解拉麵嘅膩👍🏻
2022-03-04 320 views
行一田行到餓,就地揀左鳴虎食個午餐😬餐廳叫鳴虎拉麵,但冇拉麵,得飯🤭🐷豚肉生薑燒配薯餅汽水$78一入口就有好香嘅薑味,個調味同豚肉好夾,豚肉雖未至於好嫩滑,但口感絕對唔差,仲有點肥帶爽。洋蔥都煮得好入味,唔錯唔錯😋。跟餐個薯餅好好食,係紫薯,入面仲食到栗子🌰,好鬆軟,外層炸得好酥脆,唔會油淋淋,食完都唔覺得膩。🍚飯係日本飯,飽滿軟糯,有少許飯素,如果飯素再多點就好喇🤪呢個套餐男仔食都夠飽😋。🐮燒牛肉飯配沙律汽水$72牛肉都唔少,鋪滿整個飯,煮得好入味,食落有淡淡牛味,肉質都嫩。沙律菜新鮮,配埋酸酸嘅沙律🥗醋好醒胃。🥙日式炒雜菜$48即叫即炒,有椰菜,冬菇,洋蔥🧅,再加一點木魚碎,端上嘅時候熱辣辣,炒得好惹味,KO冇難度🌝。🐔日式炸雞$44炸漿唔算厚,炸至外層香脆可口,雞肉尚算嫩滑juicy,蘸上少許沙律醬,更添滋味。🥤套餐仲包埋罐裝汽水,冰涼又解膩😍

🐷豚肉生薑燒配薯餅汽水$78

🐮燒牛肉飯配沙律汽水$72
沙律菜新鮮,配埋酸酸嘅沙律🥗醋好醒胃。

🥙日式炒雜菜$48

🐔日式炸雞$44

🥤套餐仲包埋罐裝汽水,冰涼又解膩😍
2022-02-24 228 views
今日同朋友去超市入貨,行行下肚仔餓,被鳴虎拉麵店吸引住,見到有人參天婦羅 ,夠哂特別,真係唔常見㗎 睇完餐牌,就叫咗【鰻魚飯 配沙律 人參茶 $78】好大塊厚厚的鰻魚,肉質鮮甜好味,多汁;珍珠米煙韌好味;配有蛋絲及紫菜可以撈埋飯一齊食;配咗份沙律;韓國人參茶參味香濃,甘甜好飲,夠哂健康 另外我就叫咗【豚肉生姜燒 配薯餅 汽水 $78】好重嘅薑味,好鍾意呀,半肥瘦嘅豚肉,肉質嫩滑,撈埋啲飯一齊食,真係好好味;另外配薯餅,薯餅好特別,外脆內軟,內裡係紫薯配栗子好香好味道;飲品忌廉汽水 另外叫咗兩份小食,一份【人參天婦羅 $48】韓國鮮人參,外層炸得酥脆,內裡爽口,原汁原味,清香甘甜,滋補養生;另一份係【炸餃子 $48】炸到外層香脆,內裡肉質軟熟又多汁 鳴虎 (北角匯)北角渣華道123號北角匯2期B1樓一田超市內

鳴虎 (北角匯)
北角渣華道123號北角匯2期B1樓一田超市內
2022-02-22
$126 (Lunch)
  • 人參天婦羅
  • 豚肉生姜燒
  • 鰻魚飯
  • 炸餃子
2022-01-03 196 views
今日去一田換埋啲積分禮品,逛下又見到鳴虎拉麵,其實之前都想試吓,於是經一輪防疫手續,嘟埋安心出行,便找個位置坐下來,坐位也有兩個選擇。選擇了咖喱雪魚柳飯(沙律.飲品)、咖喱吉列豬扒飯(沙律 .飲品)、日式炒雜菜及日式炸餃子。咖喱雪魚柳飯(沙律.飲品)🥗(秋田米、水耕菜)秋田米煮的飯確實黏韌,口感不錯!雪魚柳炸得外酥內嫩而沒肥膩的感覺,配上甜辣的咖喱汁,絶配!還有鮮脆的水耕沙律菜和一罐裝飲品,超抵!咖喱吉列豬扒飯(秋田米、水耕菜)(沙律 .飲品)豬扒炸得外脆內肉潤,蘸著甜而微辣的咖喱汁吃,加上飽滿的飯粒黏韌可口,十分美味!套餐更包埋水耕菜作沙律,重有飲品,又抵又好味!日式炒雜菜香噴噴的端上來,木魚絲仍在舞動。除了脆口的椰菜絲,還有冬菇絲、紅蘿蔔絲、紫洋蔥絲和洋蔥絲等等,口感豐富,調味得宜,十分欣賞!日式炸餃子餃子炸得剛好,外脆內軟,調味到位,不錯的小吃!

咖喱雪魚柳飯(沙律.飲品)

🥗(秋田米、水耕菜)

咖喱吉列豬扒飯(秋田米、水耕菜)(沙律 .飲品)

日式炸餃子
餃子炸得剛好,外脆內軟,調味到位,不錯的小吃!
2021-12-30 137 views
為了追求健康生活當然要少吃中國製造的食物,在北角逛街的時候,見到一田超市內有這間打正旗號水耕蔬菜和日本米,就和男朋友試一試。【燒鯖魚飯】這個鯖魚是醃過的,肉質比較淋,本身有浸醬汁味,喜歡他的魚皮煎得微香,日本米加上飯素真是令人食慾大增。【豚肉生薑燒】豚肉有大量的薑蓉,一片片豬腩肉都幾入味,不過肉質又是太淋,如果爽身一點更加好吃,另外每款飯都有很多新鮮的生菜,感覺很清新健康。附送的甜品是紫薯栗子餅,炸得超香脆中間紫薯味濃郁,必食!【日式炒雜菜】加上木魚碎鋪在面頭,野菜炒得又香口,椰菜沒有苦味夾着洋蔥的香送飯一流。【日式炸雞】炸粉太多了本身雞肉很鮮嫩。

炸紫薯栗子餅

日式炒雜菜

【日式炸雞】炸粉太多了本身雞肉很鮮嫩。
日式炸雞
2021-12-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
炸紫薯栗子餅
2021-12-20 67 views
吸引小妹來光顧這間食肆的原因是:這是一間能夠提供多樣化日式素食食品種類的餐廳。雖然今晚沒有我最想吃的人參天婦羅,但雜菜天婦羅也很不錯,少油是最大的賣點。另外,凱薩沙律亦是全店必食之選:食材新鮮,作為前菜簡直一絕!老公點了燒鯖魚飯,食肆除了用了很有特色的飯盒盛載外,份量很足夠而且燒汁和魚肉很夾。至於小妹最欣賞的是餐廳發售的人參茶,飲下去甘甘的,最適宜中和上火的食物。而且人參茶是供無限添飲的,最適宜冬天暖身。總括來說,餐廳雖然不大,提供的坐位亦不算多,但作為下班後的優質快飯之選,非它莫屬。

2021-12-19 41 views
今日去了北角匯對出、北角碼頭旁的綠化地段,名為「北角好『楓』光」打卡,真的好像身處日本嵐山,其中小火車非常吸睛。順道也去一田逛一下,不知不覺已經兩點就覺得有點肚餓,經過虎鳴又見有位坐,就叫了兩個午餐,豚肉生薑燒$78,配薯餅及飲品,飲品可以要汽水或蔘茶,豚肉非常入味,生薑味重,配秋田米煮成的白飯更好食,全部都是日本食材,物超所值。朋友叫了咖喱吉列豬扒飯$72 ,沙律菜新鮮,豬扒大塊又鬆脆內軟,配咖喱汁送飯一流。另外加了炸餃子及日式炒雜菜,餃子新鮮炸起並不油膩,炒雜菜也很大碟,非常豐富的一餐。

Lunch
2021-12-18 38 views
仲記得上次係土瓜灣食嘅鳴虎拉麵,今次難得發現佢喺北角嘅一田內有分店,於是一於繞路去食返。點知原來因店舖面積關係,這邊的分店並沒有拉麵提供,相反則供應各種以飯類為主食的料理,另有多款小食提供,一場嚟到,都想試吓。我點的是標明熱賣的燒牛肉飯套餐,套餐包括了一款水耕菜,食落相當新鮮爽口,不會常見的苦味及草腥味,證明餐前處理得相當恰當。然後便是燒牛肉飯,這邊的燒牛肉飯色澤均勻,有一條條的紫色洋蔥均勻佈滿係飯上,賣相當吸引,牛肉味香並且有彈性,日式醬汁味濃,再配上洋蔥香,點點的甜味不會蓋過牛肉本身的肉香,反而襯托出來,相當出色。接著朋友點的是吉列豬扒飯,我嚐了數口,豬扒油黃金酥脆,肉質軟硬亦適中,不錯。

今日同朋友去北角一田超市濕平,見到哩間鳴虎,就順便食埋飯。我地叫左......咖喱吉列豬扒飯:正宗的日式咖喱汁,有少少微辣;秋田米,飯粒飽滿,黏度適中;日本豬扒炸到好香脆,裡面嘅肉仍然保持嫩滑同juicy牛柳粒飯:牛柳有濃濃嘅牛味,而且有咬口,加埋炸過嘅蒜片同秘製醬汁,可以餸多幾碗白飯😂沙律菜係水耕菜,新鮮爽口,配上少少日本醋,好開胃追加餃子同雜菜天婦羅….日本餃子炸得好脆,入面嘅肉好鮮嫩,仲有微微的肉汁流出雜菜天婦羅有蕃薯、南瓜、冬菇,薄薄嘅炸漿,香脆可口,裏面嘅雜菜新鮮哩個價錢食到咁高質嘅丼,CP值高。
今日同朋友去北角一田超市濕平,見到哩間鳴虎,就順便食埋飯。

我地叫左......

沙律菜係水耕菜,新鮮爽口,配上少少日本醋,好開胃

追加餃子同雜菜天婦羅….

日本餃子炸得好脆,入面嘅肉好鮮嫩,仲有微微的肉汁流出

哩個價錢食到咁高質嘅丼,CP值高。
Dinner
2021-12-14 31 views
同北角朋友一齊,我話想食個 簡單快趣嘅 dinner,朋友知道我鍾意食日本🇯🇵食物,二話不說就帶咗我嚟呢間喺一田超市裏邊嘅小店😆我哋叫咗幾樣嘢 share 😆- $78嘅「鰻魚飯配沙律・飲品」:鰻魚厚肉,味道鮮甜😋;珍珠米好食😋- $78嘅「生薑豚肉燒配薯餅·飲品」: 半肥瘦豬肉片🐷,非常軟熟,好有豬味😋,日式🇯🇵煮法 落薑蓉去煮,我鍾意😆- $48嘅「日式🇯🇵炒雜菜」:雜菜爽脆,新鮮簡單好食😋- $48嘅「炸餃子🥟」:外皮脆卜卜,裏面嘅肉好 juicy 😋跟餐包飲品,朋友同我都係叫咗杯「花旗蔘茶」,熱辣辣,出奇地好香花旗參味😋。我哋唔使半個鐘頭就食得飽飽,真係開心快趣滿足😆

我哋叫咗幾樣嘢 share 😆
- $48嘅「日式🇯🇵炒雜菜」:雜菜爽脆,新鮮簡單好食😋

$126 (Dinner)