2021-12-14 31 views
喺北角匯下層一田超市裡面有間叫"鳴虎"嘅餐廳,知道土瓜灣都有分店。員工服務態度好好, 介紹所有食材調味料全部都來自日本;重點推介水耕菜由日本空運過來,食落非常新鮮,冇任何添加劑👍🏻好鐘意佢既食材,夠新鮮仲要日本直送叫咗一碗鰻魚飯,肉質夠彈而且冇腥味,鰻魚汁,佢哋用咗秋田米煮飯,粒粒分明,軟硬剛剛好另外叫咗一碗吉列魚柳咖喱飯,咖喱有椰香亦唔辣,唔鍾意食辣,或者唔啱食辣嘅人最好選擇,另外叫咗一份炸雞,即叫即炸炸雞得夠香脆一啲都唔油膩。

另外叫咗一碗吉列魚柳咖喱飯,
2021-12-11 35 views
今日由觀塘搭船去北角,一落船就係北角匯,當然要入去搵間餐廳食埋晏先!最近愛上了澱粉質,可能之前經常都唔食飯,所以而家就令我有掛住澱粉質嘅渴求牛柳粒飯牛柳粒每舊嘅大小好均一用左日式燒汁炒,肉質好嫩滑彈口非常入味,呢度選用左日本嘅調味料及配料,味道真係特別惹味旁邊嘅沙律菜都特別啲㗎係100%水耕菜!新鮮無農藥,食到清新嘅菜甜味連米飯都好有來頭餐廳選用左日本秋田米!炸餃子好欣賞呢個炸餃子一啲都唔油膩新鮮炸起,一咬勁外肉汁燒鯖魚飯鯖魚燒得外層好香,有微微嘅焦香令口感更昇華!日式炒雜菜呢杯蔘茶好養生蔘味夠香濃

牛柳粒每舊嘅大小好均一

用左日式燒汁炒,肉質好嫩滑彈口

非常入味,呢度選用左日本嘅調味料及配料,
味道真係特別惹味

旁邊嘅沙律菜都特別啲㗎
係100%水耕菜!
新鮮無農藥,食到清新嘅菜甜味

連米飯都好有來頭
餐廳選用左日本秋田米!

好欣賞呢個炸餃子一啲都唔油膩

新鮮炸起,一咬勁外肉汁

燒鯖魚飯

鯖魚燒得外層好香,有微微嘅焦香

令口感更昇華!

呢杯蔘茶好養生
蔘味夠香濃

2021-12-11
2021-12-10 29 views
今日放工諗住去一田超市行吓睇吓有咩可以買返屋企當晚餐,竟然俾我哋見到有新食店,聽聞本店係土瓜灣都幾出名。雖然一田暫時未有拉麵食,但Menu菜式都好豐富,有牛柳粒飯、燒鯖魚飯、豚肉生薑燒、吉列豬扒飯…. 主打嘅都係簡約日本菜,總有一款啱你口味。見到餓餓地,我哋最後都係決定食埋先返屋企。小店旁有吧台位,私隱度都算唔錯。鰻魚飯和豚肉生薑燒,套餐配沙律仲有飲品送🥤鰻魚好肥美,份量夠大,加上鰻魚汁,配飯一流,轉眼間已經食晒成碗飯豚肉生薑燒,好重薑味,在冷冷的天氣下,食完感覺成個身暖起來,很滿足!小食叫咗炸餃子和日式炒雜菜唔好以為好似炸到好乾好硬咁,其實係外脆內軟。熱辣辣,好好味!日式炒雜菜好足料,有唔同嘅蔬菜同埋菇菇,出街食飯一樣都可以健康美味!

鰻魚飯和豚肉生薑燒,套餐配沙律仲有飲品送🥤

小食叫咗炸餃子和日式炒雜菜

2021-12-10 16 views
今日和媽咪來了北角匯的一田掃貨,掃完貨當然要醫下肚啦,在food court 行了一轉,見到鳴虎的人參天婦羅poster,非常吸引,一於就在這裡叫野食。我們叫了兩set 套餐,鰻魚飯及牛柳粒飯,跟餐有小食及飲品,我們也叫了人參天婦羅及什菜天婦羅。鰻魚飯性價比超高,鰻魚份量大件,肉質鮮嫩,確是上佳之選牛柳粒飯也不錯,肉質juicy,配炒蒜片非常惹味,伴飯一流鰻魚飯跟餐配水耕菜沙律,入口清新兼爽口,非常fresh牛柳粒飯跟餐配餃子,餃子非常香口,皮脆肉嫩,餡料足,脹卜卜的韓國人參片茶參味濃,秋冬養生之選人參天婦羅一定要試,原條人參真是原汁原味,滋補養生什菜天婦羅有冬菇、南瓜及番薯,味道清香,外皮粉漿薄,這裡的蔬菜是全用水耕菜,健康有益
鰻魚飯性價比超高,鰻魚份量大件,肉質鮮嫩,確是上佳之選
牛柳粒飯也不錯,肉質juicy,配炒蒜片非常惹味,伴飯一流
鰻魚飯跟餐配水耕菜沙律,入口清新兼爽口,非常fresh
韓國人參片茶參味濃,秋冬養生之選
人參天婦羅一定要試,原條人參真是原汁原味,滋補養生
什菜天婦羅有冬菇、南瓜及番薯,味道清香,外皮粉漿薄,
這裡的蔬菜是全用水耕菜,健康有益
2021-12-08
2021-12-09 21 views
今日黎開呢頭開會,想搵一間快靚正午餐醫下肚,腦海突然間浮起咖喱飯,跟住check吓見到一田入邊有一間有咖喱吉列豬扒飯,入咗去食午餐。午餐包一個沙律、主菜同飲品。我叫咗一個咖喱吉列豬扒飯,另外加左個炸雞。由於太肚餓嘅關係,唔記得影炸雞,炸雞幾好食,外脆內juicy。咖喱吉列豬扒飯都唔錯,夠汁夠飯豬扒夠脆

午餐包一個沙律、主菜同飲品。我叫咗一個咖喱吉列豬扒飯,另外加左個炸雞。由於太肚餓嘅關係,唔記得影炸雞炸雞幾好食,外脆內juicy。

咖喱吉列豬扒飯都唔錯,夠汁夠飯豬扒夠脆
  • 炸雞
2021-12-08 21 views
今晚經過北角,就去北角匯嘅一田超市搵食。鳴虎拉麵有唔少晚餐選擇,今晚試吓牛柳粒飯,配炸餃子的。如果唔想飲汽水咁肥,飲品可以揀熱人蔘茶,而人蔘茶嘅人蔘係用咗韓國鮮人蔘,微苦滋味。食物嘅材料全部來自日本,白飯係用秋田米,沙律係用日本水耕菜,連餃子都係日本餃子。牛柳粒煮得好入味,蒜片香脆質感似薯片,再加唔少洋蔥,送飯好適合。我再加咗份小食,人蔘天婦羅。呢款天婦羅係每次即叫即開粉做,有手掌咁長,人參主體部分軟而微甜,補身又惹味。
2021-12-08 19 views
北角匯相信大家都行過一田但其實超市內都有幾間餐廳以半開放式food court 運作今次就食左呢間鳴虎本身鋪頭坐位唔多 但可共用food court座位餐廳主打係以定食為主主打鰻魚 炸雞 燒牛肉 豬扒 咖喱非常大路 實有一款會啱食另外大部份食料才都係日本進口 有保證咖喱炸雞飯定食(配沙津 飲品) $72醬汁份量多佔大半碗啱晒鐘意撈汁嘅朋友仔咖喱因為係日式 略甜炸雞外脆 入面多汁沙津菜用上水耕菜 清甜爽口日式炒雜菜 $48健康之選 份量超多豚肉生薑燒定食(配沙津 飲品) $78豚肉嫩滑 充滿生薑味 帶岀豚香配椰菜絲 非常爽口清甜白飯上灑上飯素 香口惹味飲品點左人蔘茶 估唔到係以鮮人蔘沖制另外餐廳仲新出人蔘天婦羅下次真係要試試
北角匯相信大家都行過一田

飲品點左人蔘茶 估唔到係以鮮人蔘沖制

另外餐廳仲新出人蔘天婦羅
下次真係要試試
2021-12-04 32 views
今日去左北角新開一田shopping,幫女朋友買餸,準備今晚既晚餐買野之前先食個快lunch,行行下見到鳴虎新分店!日式午餐選擇都唔少喎,價錢好抵食性價比又高,我叫左豚肉生薑燒定食,配日式炸餃子,另外再加點炸雞!豚肉香嫩即叫即炒,配埋生薑燒汁,味道幾惹味,炸餃子熱辣辣又脆卜卜,菜肉餡都幾豐富!我最鐘意食炸雞,炸粉薄,而且雞肉好香嫩多汁,中間充滿肉汁,的確驚喜!因為價錢好抵食,味道唔差,人客都唔少喎
喺日本韓國啲超市入面,好多時都會有餐廳。正,叫咗食物之後仲可以喺周圍行陣買吓野先返嚟,食物就會啱啱好煮完食得~ 依家喺北角匯入面嘅一田都有喇!鰻魚飯及日式炒雜菜 ($78+$48)鰻魚厚肉而且以呢個價錢嚟講算大條,旁邊仲有炒蛋可以撈飯食~ 最鍾意食炒雜菜,有椰菜、菇、洋蔥及蘿蔔絲等,唔會炒得過老,好有咬口咖喱炸雞飯及炸餃子 ($72+$48)咖喱飯賣相幾得意,一邊係咖喱汁,一邊係白飯,上面有炸雞塊。可以狠狠地將白飯推向咖喱汁,睇住啲汁沾滿每粒白飯真係好治癒~ 炸雞唔會好油,而且咬開後都幾juicy;不過個咖喱汁就辣咗啲啲,我係完全唔食得辣嘅,好在有杯熱花旗參茶解辣~ 餃子雖然係炸不過感覺唔油膩,每粒都非常飽滿食完呢餐,繼續喺一田買下一餐,yeah!

鰻魚飯及日式炒雜菜 ($78+$48)
鰻魚飯及日式炒雜菜

咖喱炸雞飯及炸餃子 ($72+$48)
咖喱炸雞飯
炸餃子

食完呢餐,繼續喺一田買下一餐,yeah!
$120 (Lunch)
鰻魚飯及日式炒雜菜
咖喱炸雞飯
炸餃子
👉一田大減價,特意嚟超市掃貨!😄。。。。《鳴虎》就在北角滙 一田超市內,血拼前先醫肚,要食飽先有力💪📌豚肉生姜燒 $78 ~ 套餐前菜係自家製沙律~水耕菜🥗鮮甜爽口好新鮮。👉豚肉中加入大量姜蓉,半肥瘦豚肉甘香可口,重姜味同豚肉好夾👍📌咖喱炸雞飯 $72 ~炸雞外脆內嫩,保持少量脂肪入口嫩滑。日式咖喱🍛汁香甜味濃,少少辣,好好味!😋👉餐飲點咗店長推介~~鮮人參茶,本來對人參味道麻麻,但呢杯《鮮人參茶》又幾好味,啱晒夜瞓都市人!📌炸餃子 $48 ~新鮮炸起香脆熱辣辣,餃子🥟餡料飽🈵️,肉汁豐富😊
👉一田大減價,特意嚟超市掃貨!😄。。。。

📌水耕菜沙律

2021-11-24
$100 (Dinner)
📌水耕菜沙律
📌炸餃子
本身係超市裡面打算搵D輕食醫下肚🤪見到呢間新開日本野試一試😋 菜色比較大路 但一試店員推薦既水耕沙律反而有亮點✨ 如果食Lunch可以試一試💕⭐️ 照燒雞扒飯 🐔雞扒啖啖肉唔會太乾身😊 加上甜甜地既照燒汁送飯一流🍚⭐️ 咖喱鱈魚柳飯 🐟鱈魚脆卜卜夠香口又唔會腥👍🏻 咖喱偏日式帶點微辣🌶⭐️ 凱撒沙律 🥬超級有驚喜‼️ 完全唔Expect 咁嫩既生菜 一D都唔老💚 原來係水耕菜特別新鮮⭐️ 雜菜天婦羅 🍤炸漿薄薄一層唔會太糊💛 有南瓜同冬菇隱約食到佢既鮮甜🎃

⭐️ 照燒雞扒飯 🐔
雞扒啖啖肉唔會太乾身😊 加上甜甜地既照燒汁送飯一流🍚

⭐️ 咖喱鱈魚柳飯 🐟
鱈魚脆卜卜夠香口又唔會腥👍🏻 咖喱偏日式帶點微辣🌶

⭐️ 凱撒沙律 🥬

⭐️ 雜菜天婦羅 🍤
炸漿薄薄一層唔會太糊💛 有南瓜同冬菇隱約食到佢既鮮甜🎃

2021-11-27 490 views
放假去一田逛下,順便在場內食晏。見到有間新開嘅日式食肆,走近一看,原來係土瓜灣「鳴虎」嘅新分店,反正已很久沒吃拉麵,一於試下。店員聽到我哋話想食拉麵,主動告知話店舖只係開左一個月,暫時未有拉麵供應,提議我哋試下佢哋嘅丼飯同小食。睇左貼喺櫥窗上嘅餐牌,原來丼飯嘅選擇好豐富,足足有成 8 款,另外仲有多款小食,例如炸雞、炸餃子、天婦羅等提供。點左咖喱吉列豬扒定食 ($72) 同 燒鯖魚定食 ($72),另外再加左客水耕種沙律菜 ($52)。每個定食都配有沙律同飲品,分量十足。先嚐吉列豬扒飯,豬扒好大塊,送上時已代為切件,外皮炸至金黃香脆,調味亦剛好,肉質爽彈有咬口!咖喱辣勁十足,幸好味濃又不失甜味,而且汁夠多,用嚟拌飯一流!至於燒鯖魚飯就裝載喺一個橢圓形嘅餐盒內,鯖魚嘅份量都幾多,有成 5、6 件,而且燒得好有水準,魚皮香脆,魚肉滑溜不腥,入口帶魚油甘香。米飯質素亦不俗,成品選用了日本米,粒粒都圓渾飽滿,食落煙韌又不失飯香。無諗過拉麵店都竟然有水耕菜沙律提供,大大碟,菜味好鮮甜,而且爽度十足,加上水耕菜無農藥污染,令人食得更放心。希望下次嚟可以食到拉麵。

到北角匯超市掃日用品都不容易, 因為很容易分心, 就在超市旁有個區域有著好幾間食肆, 其中今次最吸引我的是有提供人參天婦羅的鳴虎。說真的本人不太喜歡人參, 但偏偏因為這款特別菜式 吸引我看其餐牌, 其實都未掃完貨就已經忍不住叫了 咖哩豬扒丼, 鰻魚飯及炒雜菜。和友善的收銀員傾了幾句, 原來餐廳所有主要食材都是來自日本, 成本一定不菲, 但沒太貴, 都算性價比高而且令人食得安心。咖哩豬扒丼重要事情一定要講三次, 這裏的日式咖哩是帶辣的, 辣的,辣的。 因為我超喜歡吃辣, 這個絕對是開心大發現。 日式咖哩一向偏甜為主, 這裏依然保留甘甜味之餘, 有其獨特的微辛辣, 這種辣非常討好, 只會吃時給味蕾帶來刺激享受, 不會長期停留口腔而影響味覺, 能夠吃微辣的人士都會接受。 豬扒炸得非常酥脆, 豬扒的肉和油脂比例剛好, 咬落酥軟而且肉汁非常充足。 米粒飽滿煙韌, 不失日本米的優點。鰻魚飯吃過一些出面更貴價的鰻魚飯, 但都沒有這裏的鮮甜, 有輕微爽彈質感亦沒有任何腥味, 令其進一步提鮮是上面的蒲燒汁, 帶微甜但又不會蓋過主角鰻魚, 好味。 細心的配上蛋絲, 中和了鰻魚偏甜可能帶來的飽肚感, 而蒲燒

咖哩豬扒丼

鰻魚飯

吃過一些出面更貴價的鰻魚飯, 但都沒有這裏的鮮甜, 有輕微爽彈質感亦沒有任何腥味, 令其進一步提鮮是上面的蒲燒汁, 帶微甜但又不會蓋過主角鰻魚, 好味。 細心的配上蛋絲, 中和了鰻魚偏甜可能帶來的飽肚感, 而蒲燒汁滲入飽滿的飯粒中間, 每一啖都非常美味。

日式炒雜菜

蔬菜新鮮而且炒得非常有鑊氣, 鋪上味道濃的木魚 碎, 健康得來依然不失可口。
2021-11-24
$105 (Dinner)
2021-11-25 59 views
土瓜灣人氣拉麵竟然在我家附近開設第二分店,當然要搶先去試一試新店位於北角匯地庫的一田百貨內,以素食新主義為品牌分支的主題,形象健康嶄新小店旁邊設有吧台座,毋須擔心點餐後找不到座位主餐單共有八款定食、五款小食供選擇菜式裏所用到的沙律菜為水耕種植,含有豐富營養價值,清新健康牛柳粒飯的牛肉肉汁豐富,很好下飯!白飯用的是日本直送的珍珠米,粒粒飽滿,口感一流牛肉定食配炸餃子,皮薄而餡料份量適中,沾上餃子醋來吃味道更佳咖喱鱈魚柳飯的炸魚柳外脆內軟,配日式咖喱十分惹味餐飲飲品除了汽水外還有熱人參茶!可在天氣轉涼的時候暖暖胃
小店旁邊設有吧台座,毋須擔心點餐後找不到座位
主餐單共有八款定食、五款小食供選擇
菜式裏所用到的沙律菜為水耕種植,含有豐富營養價值,清新健康
咖喱鱈魚柳飯
咖喱鱈魚柳飯的炸魚柳外脆內軟,配日式咖喱十分惹味
飲品
餐飲飲品除了汽水外還有熱人參茶!可在天氣轉涼的時候暖暖胃
Breakfast
咖喱鱈魚柳飯
飲品
2021-11-22 42 views
行新商場——北角匯,想搵間日本嘢食,就揀咗新開既嗚虎拉麵。主食:燒牛肉飯優質安格斯牛肉烹調而成,加埋日式燒汁、洋蔥、蒜頭同紅椰菜,好味而分量充足。白飯用日本米煮成,非常香口。主食:鰻魚飯超級大條嘅燒鰻魚,一上菜就令人睇到目瞪口呆。放入口慢慢咬開,係結實嘅肉質,代表食材係上品。師傅手勢都非常好,唔會燒得過老。日式炒雜菜最大賣點係用水耕菜烹調而成,生長環境較為好。口感有軟有硬,味道唔錯。煎菜肉餃子外皮煎到非常香脆,而內裏嘅肉餡就煮得好軟熟,調味非常好,一定試一下。飲品:人蔘茶
行新商場——北角匯,想搵間日本嘢食,就揀咗新開既嗚虎拉麵。

主食:燒牛肉飯

主食:鰻魚飯