2023-02-14 17 views
去開北角一田,見到間鳴虎拉麵,唔講唔知,原來全港已經有7間分店🤩 真係要試吓喎黑鳴虎:博多黑蒜油拉麵用上招牌豬骨湯底,加入博多黑蒜油,飲落順滑,香濃惹味,但唔會太鹹。 配料豐富,香蔥、木耳絲、一片紫菜、及香口肥美嘅叉燒。另外仲有原隻流心蛋😍綠虎: 四國香蔥油拉麵呢碗與黑鳴虎相比,味道截然不同。 成碗麵都佈滿香蔥,湯底相對清新,滿是蔥香。麵質軟硬適中,配料同樣有叉燒、流心蛋、木耳等芝麻雞翼小食嘅雞翼,外層好脆,加上芝麻香,雞肉幾嫩滑呢度仲有日本波子汽水飲架😌

黑鳴虎:博多黑蒜油拉麵

綠虎: 四國香蔥油拉麵

芝麻雞翼
小食嘅雞翼,外層好脆,加上芝麻香,雞肉幾嫩滑

呢度仲有日本波子汽水飲架😌
  • 博多黑蒜油拉麵
  • 四國香蔥油拉麵
2023-02-11 36 views
丫姨去咗北角匯shopping行超市, 放工join佢睇有冇野買, 順便一齊食dinner。係超市入面有幾間食肆小店, 隨意地就揀咗呢間拉麵小店, 入面有少量堂食位置。拉麵款式唔多, 主要為湯底之別, 拉麵配搭食材都為蔥、木耳、溫泉蛋,兩片叉燒。另有數款小食、丼飯。 【博多黑蒜油拉麵】HK$88豬骨湯底芳香濃郁, 唔會過鹹, 稍嫌湯底唔夠熱。拉麵唔係彈牙果種, 但軟硬適中, 配料有蔥、木耳、溫泉蛋,叉燒等。凍溫泉蛋軟滑流心, 叉燒肥瘦均勻夠稔。 【四國香蔥油拉麵】HK$88對比上一款湯底, 呢款偏清香一點, 冇預期過於油膩感覺, 夾集香蔥同京蔥一齊食, 更為香口。 【鳴虎炸雞】HK$48炸雞炸得金黃酥脆, 雖算不上嫩滑, 但亦唔算太乾。

【博多黑蒜油拉麵】HK$88
博多黑蒜油拉麵

【四國香蔥油拉麵】HK$88
四國香蔥油拉麵

【鳴虎炸雞HK$48
炸雞炸得金黃酥脆, 雖算不上嫩滑, 但亦唔算太乾。
鳴虎炸雞
2023-02-10
$100 (Dinner)
2023-02-10 40 views
拉麵是 comfort food,可以隨時食、隨便食,這間「鳴虎拉麵」價錢合理,又在一田百貨隔離,正好 Shopping 之後食!主打豬骨湯拉麵,注入額外材料作小變化,例如魚乾、蝦味噌、黑蒜油、四國香蔥油或辣椒,共五款口味的拉麵,全部一律收費每碗$88。每款麵配炙燒日本叉燒兩片,一只溫泉蛋,木耳絲及紫菜,正宗基本的配搭。我們二人分享了:日本魚乾豬骨湯拉麵 $88以四種鮮魚加入豬骨熬製,東京風味。麵質有彈性,唔錯。蝦味噌豬骨湯拉麵 $88見到紅色粒粒唔好以為係辣嘅,其實是櫻花蝦粉而已,且加入了北海道鮮蝦與味噌與豬骨同熬,鹹中帶甜。鰹魚汁浸菠菜 $38鹹鹹甜甜的鰹魚汁,非常軟嫩的菠菜。吉列大蝦 $38一客三支,抵食!

我們二人分享了:
日本魚乾豬骨湯拉麵 $88
以四種鮮魚加入豬骨熬製,東京風味。

麵質有彈性,唔錯。

蝦味噌豬骨湯拉麵 $88

鰹魚汁浸菠菜 $38
鹹鹹甜甜的鰹魚汁,非常軟嫩的菠菜。

吉列大蝦 $38
一客三支,抵食!
2023-02-10 16 views
近期囡囡鍾意咗食拉麵 ,帶佢去北角一田超市入面嘅🐯鳴虎食晚餐。第一次黎,覺得食物唔錯,最入面既梳化位幾好坐。😍🥢黑鳴虎博多黑蒜油拉麵,湯底有濃郁黑蒜同魚介味道,濃郁而不太鹹。幼身麵條爽口🍜,配肥瘦適中既叉燒,木耳絲,香蔥及溏心蛋 ,大滿足。🐟鰻魚飯鰻魚燒得香口, 飯粒撈埋鰻魚汁,甜甜地好食。🍗炸雞好高質,炸雞香口吾膩,雞肉保留肉汁。🥤 可樂味波子汽水小朋友最愛❤️呢度價錢幾抵,而味道比我預期好,cp值高👍👍

🥢黑鳴虎

博多黑蒜油拉麵,湯底有濃郁黑蒜同魚介味道,濃郁而不太鹹。

🐟鰻魚飯

鰻魚燒得香口, 飯粒撈埋鰻魚汁,甜甜地好食。

🍗炸雞

好高質,炸雞香口吾膩,雞肉保留肉汁。

🥤 可樂味波子汽水

小朋友最愛❤️

呢度價錢幾抵,而味道比我預期好,cp值高👍👍

2023-02-10
  • 炸雞
星期日晚六點幾,行過一田超市,見到呢間拉麵店冇乜人,佢前身係另一間食拉麵幾好味,見到轉咗新就想試吓。點了一個札幌香蔥豚肉丼,一個綠虎(拉麵)。個麵尚算ok, 但上面啲蔥食食吓味道有異,隻蛋係凍的,啲湯好似落咗勁多味精,係令人食咗好唔舒服。食完後已經感覺麻麻,返到屋企忍唔住嘔,隔咗一陣再嘔,成晚個胃都頂住,第二日去咗睇醫生話係腸胃炎。呢間嘢我以後都唔會再幫襯,除咗食物有問題之外,店員態度也惡劣,呼喝人。

綠虎
2023-02-03 53 views
北角匯日式超市,拉麵店門面企理乾 淨,當時只有無客人。我見未食過呢間拉麵,就決定入去試下。 一試拉麵,麵身既不爽口又不彈牙淋嘅......叉燒同半熟蛋就算放咗落拉麵入面都係凍 蛋黃凍冰冰;至於湯底方面一般底部小淡!當我再留意吓廚房,煮麵的時候不見它有計時煮麵,煮好之後又沒隔清楚煮麵水,見廚房職員只不過將所有拉麵配料組合在一起完全不專業!麵淋=沒計時,沒有隔清水=冲淡湯底,叉燒見用火熗燒兩下=凍又正常,蛋黃凍=可能中午12:00開店不久總括而言,$88嘅價錢食呢一碗麵,只係🈶️湯麵的外表,並沒有廚師的用心!

2023-02-01 260 views
日式拉麵湯底美味濃郁,是不少哈日族喜歡的食物。如果希望每天可以吃到美味的拉麵,也不需要飛到日本長住,總有一間在你屋企附近的鳴虎~ 還原日本美味,應該可以幫到你。一田超市內的這間鳴虎,方便就腳,到碼頭探完貓船長就可以過來吃。 如果不想坐在吧枱位置,可以選擇入座店內的寬敞座位。這裏採取先付款後取餐的方式。食物準備好就會放在 Count 自己取回座位進食。先介紹一下我點的配菜 ~ 肉餃子和胡麻菠菜。肉餃子原來並非如我想像的鍋貼,而是直接在油鑊炸出來的。雖然相對較為熱氣,但是卻香脆無比。充滿肉碎和椰菜絲,肉汁滿滿,一定要趁熱吃。外出進食我也盡量會加點蔬菜,提高食物纖維量,平衡營養。 這裏的胡麻菠菜剛好符合我的需求,而且菠菜和芝麻醬一直也是最佳配搭,味道一定有保證。芝麻醬上再放一些烘乾白芝麻,味道就無懈可擊了。無飯不歡的咖喱先生,點了紅燒鰻魚飯,份量雖然不是很大,但是鰻魚肥美香甜,性價比高,是拉麵以外不錯的選擇。我就點了這裏出名的拉麵 ~ 日本魚乾豬骨湯拉麵。豬骨濃湯是九州拉麵的表表者,除了豬骨湯之外用魚乾熬製的湯底同樣吸引。因此這個拉麵同時有香濃的豬骨味,亦有清甜的魚香,同時滿足我兩個需求。品
日式拉麵湯底美味濃郁,是不少哈日族喜歡的食物。

如果不想坐在吧枱位置,可以選擇入座店內的寬敞座位。

先介紹一下我點的配菜 ~ 肉餃子和胡麻菠菜。

品嚐日式拉麵最重要的就是先嘗試湯頭的味道。奶白香濃的湯頭,為拉麵添上不少分數。

拉麵的煙韌度剛剛好,吸收了湯底的味道,越吃越興奮。

拉麵的配料除了日式叉燒兩片之外,還有溫泉蛋、木耳絲和最重要的蔥花。

蔥花在這個拉麵湯底之中起了一個畫龍點睛的功效。 大量的蔥花起了提鮮的作用,讓湯底更加清甜可口。

結果我們差不多把整碗湯喝清光..... 欲罷不能,直到肚子太撐,再吃不下更多的東西。
2023-01-15
$120 (Dinner)
  • 日本魚乾豬骨湯拉麵
2023-01-18 219 views
2023年1月12日 星期四今日晏晝得自己一個食lunch,決定食好啲,去左北角新開嘅商場北角匯搵餐廳最後係一田百貨果層食呢間鳴虎,雖然同層都有其他餐廳幾吸引,不過天氣凍凍地想食熱辣辣既野,而且呢間餐廳做緊午市優惠,惠顧拉麵可以送一客小食,所以就決定幫襯佢餐牌放左係收銀機隔離,都有幾多款拉麵可以揀,價錢係正常水平,比較特別既有蝦味噌豬骨湯拉麵,之前食過嘅拉麵店都未試過,所以就點咗佢,而且仲加左麵底同要多兩個小食再加飲品,加晒所有野$200都唔洗等左大約10分鐘左右,拉麵就煮好,拎黎既時候已經聞到好香既蝦味,因為見到麵上面放滿蝦米,食拉麵之前要先試湯底,果然十分濃郁,除咗有鮮甜嘅蝦味之外,仲有豬骨濃湯既味,蝦同豬骨嘅味道幾配合,而且拉麵好掛汁,加上麵質彈牙,好快已經俾我食完成碗好彩我叫咗加麵,份量都有半碗麵咁多,同樣地有咬口而且彈牙,好彩我留凈叉燒同半隻糖心蛋一齊食,叉燒嘅脂肪同肉比例啱啱好,食落去唔會太韌,而且夠入味到左小食,首先有龍蝦沙律伴紫菜,紫菜可以夾住龍蝦沙律一齊食,口感更加豐富,紫菜脆口,而龍蝦沙律啖啖肉,食完呢個再食拉麵會更加開胃最後有芝士魚餅拼魚條,無論魚餅同魚條都炸到金
2023年1月12日 星期四

最後有芝士魚餅拼魚條,無論魚餅同魚條都炸到金黃色,仲好香口添,魚餅中間夾住左芝士,一受熱就慢慢融化,鹹香並重,而且魚餅仲好彈牙

飲品有好耐無飲既波子汽水,小朋友既時候成日有飲,味道仍然不變,好夠氣,飲完即刻爽晒
2023-01-12
$180 (Lunch)
2023-01-14 120 views
期待嘅新年已經好快嚟到😬已經有好幾年冇同朋友相聚了😏⋯⋯而家已經開始相約朋友互相拜年🤓當然就要辦年貨啦😎同老婆約咗去一田辦年貨⋯⋯梗係醫肚先啦⋯⋯日本拉麵就最啱啦!🍜🍜鳴虎🍜🍜📍北角渣華道123號北角匯二期B1樓一田超市內☎️ 5915 8157日本魚乾豬骨湯拉麵湯頭非常濃郁!有魚乾嘅鮮甜和豬骨嘅鮮味!麵質非常彈牙!吸收了濃郁的湯底非常惹味!備有蔬菜絲和木耳絲增添不少爽脆感!溫泉蛋超級完美!蛋黃溜心😋⋯⋯蝦味噌豬骨湯拉麵湯頭充滿蝦的鮮味!非常鮮甜!加入了櫻花蝦粉和味噌⋯⋯鹹中帶鮮!其實食拉麵湯底非常重要!呢間餐廳每碗都提供溫泉蛋!呢個真係非常好!唔使加錢!每碗拉麵都有兩件叉燒!叉燒經過火炙後,增添了不少香味!肥美甘香!肉味香濃!又不油膩!😏食拉麵我每次都會加叉燒!加拉麵底!超滿足!😚
期待嘅新年已經好快嚟到😬
已經有好幾年冇同朋友相聚了😏⋯⋯
而家已經開始相約朋友互相拜年🤓當然就要辦年貨啦😎
同老婆約咗去一田辦年貨⋯⋯
梗係醫肚先啦⋯⋯
日本拉麵就最啱啦!

🍜🍜鳴虎🍜🍜
📍北角渣華道123號北角匯二期B1樓一田超市內
☎️ 5915 8157

日本魚乾豬骨湯拉麵

湯頭非常濃郁!有魚乾嘅鮮甜和豬骨嘅鮮味!
麵質非常彈牙!吸收了濃郁的湯底非常惹味!
備有蔬菜絲和木耳絲增添不少爽脆感!

溫泉蛋超級完美!蛋黃溜心😋⋯⋯

蝦味噌豬骨湯拉麵

湯頭充滿蝦的鮮味!非常鮮甜!
加入了櫻花蝦粉和味噌⋯⋯
鹹中帶鮮!
其實食拉麵湯底非常重要!
呢間餐廳每碗都提供溫泉蛋!
呢個真係非常好!唔使加錢!

每碗拉麵都有兩件
叉燒!

叉燒經過火炙後,增添了不少香味!
肥美甘香!肉味香濃!又不油膩!

😏食拉麵我每次都會加叉燒!

加拉麵底!

超滿足!😚
  • 火炙叉燒
  • 蝦味噌豬骨湯拉麵
  • 日本魚乾豬骨湯拉麵。
2023-01-12 36 views
今日約咗北角朋友shopping食個飯傾下計,北角匯一田裏面有間拉麵店《鳴虎》,食過你會知有幾好味。呢度拉麵有好多款湯底,有豬骨湯、黑蒜油、蝦味噌豬骨湯、四國香蔥....每款湯底都好有特色。特濃辛口拉麵~味道辣辣地好惹味,麵質夠爽口,日式叉燒兩大塊,醃得好夠味,另外加一份筍,爽口。札幌香蔥豚肉丼~份量都幾大,腩肉角切啖啖肉,炆得入味好夠淋,加入蔥粒葱絲更可口。鳴府炸雞~熱辣辣新鮮炸起,外面粉漿脆卜卜。胡麻菠菜~豐富鐵質好有益,夠嫩唔韌,加入芝麻醬更添食慾。食完仲可以繼續超市買零食回家煲劇,去日本旅行差唔多㗎咋。
特濃辛口拉麵~
味道辣辣地好惹味,
麵質夠爽口,
日式叉燒兩大塊,醃得好夠味,
另外加一份筍,爽口。
札幌香蔥豚肉丼~
鳴府炸雞~
熱辣辣新鮮炸起,外面粉漿脆卜卜。
胡麻菠菜~
豐富鐵質好有益,夠嫩唔韌,加入芝麻醬更添食慾。
食完仲可以繼續超市買零食回家煲劇,去日本旅行差唔多㗎咋。
2023-01-10
Type of Meal
Dinner
2022-12-30 70 views
收工之後經過北角匯日式超市,見到呢檔拉麵店門面企理乾淨,當時只有一枱客人。我見未食過呢間拉麵,又開始肚餓,就決定入去試下。唔試尤自可,一試就真係禍:拉麵麵身既不爽口又不彈牙,話佢淋又唔算......叉燒同半熟蛋就算放咗落拉麵入面都係凍冰冰;至於湯底方面,淨係feel到一股油膩,完全無黑蒜油嘅香味;惟一可取之處係份量足夠,唔會話食完都好似無食過野咁。總括而言,$88嘅價錢食呢一碗麵絕對係唔值,絕對係一次搵笨飲食體驗。

2022-12-29
Type of Meal
Dinner
2022-12-22 39 views
放假去北角匯行下😚意外喺一田超市入面發掘到呢間自從之前食完拉麵之後就鍾意左食🍜見到佢哋嘅menu好吸引就決定試吓✨🍜 蝦味噌豬骨湯拉麵 $88湯底嘅蝦味好濃郁😋而且湯底都偏杰身而且麵質軟硬適中偏彈牙✨叉燒炙燒得好香而且好入味🍜 博多黑蒜油拉麵 $88湯底重好香嘅蒜油味✨而且麵質同樣軟硬適中偏彈牙欣賞佢哋嘅拉麵係用全隻流心蛋麵好食叉燒好食同樣流心蛋都好食😋🥟 肉餃子 $38餃子炸得好香口🤩而且內餡飽滿充滿肉汁食落去外脆內軟好滿足😋
放假去北角匯行下😚

餃子炸得好香口🤩
而且內餡飽滿充滿肉汁
食落去外脆內軟好滿足😋
2022-12-16 43 views
經過超市先發現原來舊有既拉麵店,已經轉手。上手一向都無咩客,行過都無咩香味。見天氣開始轉冷係食拉麵既季節!決定試試佢….店舖唔算大,有bar枱同3張4人枱,每枱都有消毒噴霧供客人消毒下,始終算係自助形式,吃完要自己捧回回收架!今次點了綠虎同鳴虎,不過不失。覺得湯底可以再加熱就最好!份量剛好,下次會再幫襯,見不斷有外賣點飯類,可能會再試。可能新店開張仲送一客餃子….配拉麵一流,推介!!始終北角欠缺一間好味既拉麵店。
綠虎
鳴虎
餃子
2022-12-09 76 views
星期五下班後和老公去北角吃晚餐,再走路回家。我們進了一田超市那層的拉麵店,叫了兩碗拉麵,一個小吃和一罐汽水,不用加一。鳴海老即是蝦味噌豬骨湯拉麵,每碗拉麵都配有2塊叉燒、海苔、木耳、溏心蛋、葱。這個湯底不會很鹹,鹹度剛剛好,充滿豬骨的油脂香,叉燒很大一塊,溏心蛋呈流心狀態,很讚。赤虎即是特濃辛口拉麵 ,拉麵軟硬適中,我嚐了一小口也覺得辣,嗜辣之人一定會滿意,配料也是一樣的。芝士魚條拼魚餅這個小吃必叫,包在裡面的芝士非常加分,口感又軟糯彈牙,好吃。汽水選了一罐芬達。
星期五下班後和老公去北角吃晚餐,再走路回家。

鳴海老
鳴海老

赤虎
赤虎
芝士魚條拼魚餅
芝士魚條拼魚餅

汽水選了一罐芬達。
2022-12-09
$123 (Dinner)
2022-11-30 42 views
▫️自從北角匯開左後間唔中都會去行下💁🏻‍♀️ 發現地庫原來都有好多野食😯 行完一田可以即刻去醫下個肚仔🤰🏻 天氣涼涼地,整返碗拉麵就岩晒啦🥰🍜 鳴虎 - 日本魚乾豬骨湯拉麵 $88▫️湯底由4種鮮魚加入豬骨湯熬製而成🐟 飲落鮮甜,聞落仲好香🤩 拉麵配上兩大條火炙叉燒,肥瘦均勻唔會太肥膩🐖 輕輕燒過脂肪位更加香🔥 拉麵係我鐘意食既白色幼身拉麵,麵質彈牙好掛湯🍜 仲配上溏心蛋🥚 一咬蛋汁就流出黎超正🤤🌶 赤虎 - 特濃辛口拉麵 $98▫️配料一樣只係湯底唔同😛 特濃辛口辣辣地幾惹味🔥🍗 芝麻雞翼 $48▫️炸得外皮脆卜卜,灑上芝麻好香口🤤 雞翼肉質嫰滑好juicy💦 3隻真係唔夠分呀😤🥬 胡麻菠菜 $38▫️菠菜煮得好淋,配胡麻醬好夾😋 感覺好fresh😌🫧 波子汽水 $18▫️好耐無飲波子汽水喇🥳 食完拉麵飲汽水🥤 gur一gur即刻爽晒😎

🍜 鳴虎 - 日本魚乾豬骨湯拉麵 $88

🌶 赤虎 - 特濃辛口拉麵 $98
▫️配料一樣只係湯底唔同😛 特濃辛口辣辣地幾惹味🔥

🍗 芝麻雞翼 $48

🥬 胡麻菠菜 $38
▫️菠菜煮得好淋,配胡麻醬好夾😋 感覺好fresh😌

🫧 波子汽水 $18