2023-01-16 764 views
晚上入將軍澳探哥哥後,時間差不多六時三十分點,速吃個晚飯便回屯門屋企。便在富寧花園(南豐餐廳)食晚餐。我們柯打咗兩個小菜,魚香茄子煲和xo醬四季豆炒豬頸肉。魚香茄子煲,新鮮滾熱辣,肉碎粒多又多茄子,即叫即做,好夠味。唔知係咪請過啲新廚師,啲小菜炒得好味過以前。😋😋😋😋😋。xo醬四季豆炒豬頸肉,剛剛炒起好有鑊氣。豬頸肉爽口大件,四季炒得好爽口及清甜😋😋😋😋😋。以前唔好味,宜家好食咗好多,好味道。如果唔想煮飯,食一餐小炒都唔錯嘅選擇。

我們柯打咗兩個小菜,魚香茄子煲和xo醬四季豆炒豬頸肉。

2023-01-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$71 (Dinner)
2023-01-09 345 views
只求就腳就入去試下,隨意叫左個豉油皇肉絲炒面,但估唔到夠晒鑊氣又惹味,平時要加辣椒油既我今次都唔駛加,值得上來一讚!如果要比意見,只有2樣野:1/ 多d肉絲就好 2/加返八達通啦
豉油皇肉絲炒面
豉油皇肉絲炒面
2022-12-08 267 views
買個外賣。都要當住個客面比說話人聽。真係唔明點解叫個外賣,一定要企係外面等行開左去買個面包姐,。前後都唔夠5分鐘。唔洗受你氣既。員工服務態度認真麻麻。食物質素一般
買個外賣。都要當住個客面比說話人聽。
真係唔明點解叫個外賣,一定要企係外面等
行開左去買個面包姐,。前後都唔夠5分鐘。唔洗受你氣既。
員工服務態度認真麻麻。食物質素一般

TakeAway
2022-01-30 564 views
政府規定無晚市堂食,我地唯有同家人買外賣,大约6時去南豐餐廳小廚買外賣晚餐。去到餐廳,好彩人不多,我地要等一陣,先可以到我地。我地商量左一陣,終於叫左2盒餸,有海味雜菜煲和八珍豆腐煲,送湯,返屋企煲埋飯,夠一家人食。2盒餸好大盒,好多汁。海味雜菜煲湯比較多,菜的種類不多,味道麻麻,比較咸。八珍豆腐煲汁比較多,豆腐太淋,味道只是一般。湯還可以,是红青蘿蔔湯,飲落去有红青蘿蔔味,也有少少肉味,不太咸,ok啦。

去到餐廳,好彩人不多,我地要等一陣,先可以到我地。

2020-09-21 873 views
今天要到坑口村附近開工,便在附近選了一間茶餐廳充飢。沒多細想,便選了一個早晨雞扒餐外賣。等了數分鐘,廚房火速完成外賣,效率不錯。雞扒餐所包含的食物跟普通茶記沒兩樣,都是雞扒、炒蛋、多士、茄汁豆、蕃茄,加一杯熱飲。$36,以豐富的蛋白質來說,價錢相當便宜。當中比較突出的是其雞扒及奶茶。雞扒煎至接近皮肉分離,方便我這類不太健康但又想追求健康的人。這裏的奶茶茶底味濃,十分醒神,適合喜歡多茶少奶的奶茶愛好者。

雖然我自問已經嘗試過很多港式茶餐廳飲品,包括「檸檬茶」、「檸檬水」、「咖啡」、「奶茶」、「鴛鴦」、「好立克」、「阿華田」,最近甚至已經嘗試過「凍檸蜜」、「凍菜蜜」等等。但是我就是真的從未嘗試一款港式茶餐廳飲品,飲品的名稱叫做「凍檸啡」。我最初還以為「凍檸啡」只是在一般「凍咖啡」飲品裡面,直接加入切片檸檬就算數。結果後來我在將軍澳坑口居屋屋邨商場「富寧花園」裡面,第一次光顧港式茶餐廳「南豐餐廳小廚」的時候,才知道原來一般含有淡奶成份的「凍咖啡」,是不能夠加入切片酸味檸檬。這一件事還是我在光顧「南豐餐廳小廚」的時候,點餐時詢問「南豐餐廳小廚」侍應,侍應回答我有淡奶的「凍咖啡」,原來不能與檸檬直接融合在一起,因為「檸檬」裡面有「弱酸性果酸」。一旦「弱酸性果酸」跟「牛奶」裡面的「蛋白質」合體,就會產生化學作用,令蛋白質份子結構被破壞,被破壞的蛋白質會凝結成塊狀乳酸結合物,進入消化系統裡面後會難以被吸收,會產生排斥,嚴重者會有肚痛的反應。所以我在「南豐餐廳小廚」裡面點了「凍檸啡」飲品,「南豐餐廳小廚」水吧師傅製作出來的「凍檸啡」實際製成品,是以沒有加入「牛奶」的「黑咖啡」,再加入切片檸檬製作而成

這一件事還是我在光顧「南豐餐廳小廚」的時候,點餐時詢問「南豐餐廳小廚」侍應侍應回答我有淡奶的「凍咖啡」,原來不能與檸檬直接融合在一起,因為「檸檬」裡面有「弱酸性果酸」。

所以我在「南豐餐廳小廚」裡面點了「凍檸啡」飲品,「南豐餐廳小廚」水吧師傅製作出來的「凍檸啡」實際製成品,是以沒有加入「牛奶」的「黑咖啡」,再加入切片檸檬製作而成。

其實所謂的「黑咖啡」,亦即是我們平日會聽得比較多的「齋啡」,亦即是我們光顧韓國咖啡店的時候,韓國咖啡店價目表裡面經常會顯示出來的「美式咖啡」飲品。

由於「黑咖啡」沒有加入淡奶調味,所以當「黑咖啡」被加入酸味切片檸檬,製成「凍檸啡」的時候,我們戳檸檬時候的手勢,相對可能需要比較重一點,力度也需要再加大一點了。

不過我試飲過戳完檸檬的「凍檸啡」之後,發現加入酸味檸檬汁之後的「黑咖啡」,「黑咖啡」最初的味道仍然偏向比較苦,但是後來檸檬汁裡面的酸味,就會把「黑咖啡」裡面的苦澀味稍為掩蓋。

所以是否能夠把「凍檸啡」裡面的檸檬戳得多,成為「凍檸啡」最後的味道是苦,還是酸的重要因素之一。偏偏「南豐餐廳小廚」製作出來的「凍檸啡」,顏色偏偏跟「黑咖啡」一樣都是黑漆漆一片。

所以拿着匙羹為「凍檸啡」戳檸檬,平日本來很容易,很輕而易舉的事,但是在享用「凍檸啡」的時候,要在漆黑一片的黑咖啡裡面戳檸檬,反而變成一種壓力非常之大的事情。

而且即使真的為「凍檸啡」完成戳檸檬工作,但是「凍檸啡」裡面在所難免地會有來自黑咖啡,完全沒有淡奶甜味的苦澀感覺,只能細心感受才能飲到「凍檸啡」裡面的酸味感覺。

所以「凍檸啡」對我來說,始終不是最適合我在晚上享用的飲品。不過,恰巧我在下午大約六點左右來到「富寧花園」,在六點半左右光顧「南豐餐廳小廚」,所以飲「凍檸啡」時間還是未到晚上七點。

「凍檸啡」裡面的黑咖啡勉強幫到我支撐精神,去到深夜三點半左右才睡覺。現在我的睡眠質素只是一般程度而已,每天只能夠睡四小時。我剛剛好在深夜三四點才睡覺,早上八點左右,就剛剛好能夠醒覺過來了。

至於「南豐餐廳小廚」「凍檸啡」的實際咖啡味道,雖然有檸檬酸味塔救,但是黑咖啡裡面的苦味,始終深深植根於飲食底層,即使有檸檬酸味干擾一下黑咖啡苦味,但是苦味始終存在,沒有因為檸檬酸味而消失。

所以我需要用盡力氣,完全戳穿「凍檸啡」裡面的切片檸檬,勉強讓黑咖啡裡面的苦澀味道,不會完全佔據「凍檸啡」製成品的整體味道感覺。

完全戳穿切片檸檬之後的冰凍「凍檸啡」,只要不是嘗試用舌根位置去感受飲品味道的話,就不會感覺到「凍檸啡」飲品裡面的黑咖啡苦味,反而可以飲到「凍檸啡」裡面的檸檬酸味。
凍檸啡

至於「南豐餐廳小廚」裡面的「咖喱牛腩飯」食品跟「咖喱汁」,亦是「南豐餐廳小廚」裡面值得介紹的食品之一。因為「南豐餐廳小廚」製作出來的咖喱汁,是我食過的餐廳裡面,味道相對比較甜的咖喱汁之一。

「南豐餐廳小廚」裡面的咖喱汁,咖喱汁裡面實際味道頗甜,甜得讓我暫時能夠忘記一下,之前喝過「凍檸啡」飲品裡面的原有苦澀味道感覺。

而且「南豐餐廳小廚」製作出來的咖喱汁,咖喱汁除了實際味道偏甜之外,原來咖喱汁的實際質地,質地也都頗為竭身的。甜味咖喱汁加上稠密質地口感之後,原來頗為適合拌白飯一起享用。

而且牛腩跟馬鈴薯在甜味而竭身的「南豐餐廳小廚」咖喱汁裡面,牛腩跟馬鈴薯的實際口感,也都被「南豐餐廳小廚」廚房煮到非常軟腍,馬鈴薯一入口裡面,軟腍的馬鈴薯製成品,能夠被舌頭直接壓爛。
咖喱牛腩飯

而且「南豐餐廳小廚」廚房製作出來的「咖喱牛腩」,「咖喱牛腩」的實際份量感覺非常多,相反「南豐餐廳小廚」為「咖喱牛腩飯」而配備的白飯實際份量只是一般程度,剛剛好用來伴甜味咖喱汁一起享用而已。

我個人還是偏好甜味的咖喱汁多一點,所以「南豐餐廳小廚」廚房製作出來,甜味感覺大於辣味的咖喱汁,反而最符合我個人對咖喱汁的要求。

而且「南豐餐廳小廚」製作出來的甜味「咖喱牛腩飯」,「咖喱牛腩」實際上個份量感覺非常多,多到我少有地嫌「南豐餐廳小廚」配備的白飯份量僧多粥少,不夠我分配白飯伴咖喱汁一起享用。

「南豐餐廳小廚」製造出來的甜味咖喱汁,甚至讓咖喱汁裡面原本味道偏苦的配菜「青椒」,還有其他配料如馬鈴薯、洋蔥都能夠盡情吸收咖喱汁裡面的甜味,自然也能讓白飯味道變得很甜。

結果「南豐餐廳小廚」製作出來的甜味咖喱汁,甚至讓原先「凍檸啡」飲品裡面原本的「黑咖啡」苦澀味道,也一下子被咖喱汁裡面的濃厚甜味所完全掩蓋。

可想而知「南豐餐廳小廚」製作的甜味「咖喱牛腩飯」和酸苦味道夾雜的「凍檸啡」,兩者的實際味道和濃度,是教我味道感覺是非常的深刻。

不過,「南豐餐廳小廚」樓面還有值得一提的地方,就是「南豐餐廳小廚」樓面裡面,有少見能夠面向廚房,可以避開不看電視新聞報導的暗角檯櫈區域。

「南豐餐廳小廚」暗角檯櫈區域裡面的玻璃窗,剛剛好能夠讓食客在用餐過程裡面,可以只望向「寶寧路」和「厚德邨」,而不是望向礙眼的電視機和電視新聞報導。

我以前曾經擔心看到「南豐餐廳小廚」裡面的電視機,所以不敢貿貿然光顧「南豐餐廳小廚」,擔心電視機裡面的噪音會影響到我的整個用餐過程。

但是我現在知道了「南豐餐廳小廚」樓面裡面,原來還有暗角位檯櫈,可以避開不看電視,還有甜味的「咖喱汁」的跟「咖喱牛腩飯」,下次可以繼續幫襯。
2020-06-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$63 (Dinner)
咖喱牛腩飯
  • 凍檸啡
2019-10-14 675 views
晚飯,卡位雅座,環境舒適,食具算清潔。點了兩份小菜飯餐,椒鹽白飯魚、茄子炒牛肉。椒鹽白飯魚夠脆,第一口好食但第三條起覺得好重味精,有點受不了。茄子牛肉呢,牛肉夠嫩口,但成碟油,目測至少有兩湯匙油在碟底最後好似油浸茄子牛肉咁... 公道講句,街坊茶記來說,呢間算多菜式多選擇,但師傅油鹽醬料方面越來越重手,有時有點受不了。

椒鹽白飯魚夠脆,第一口好食
但第三條起覺得好重味精,有點受不了。

茄子牛肉呢,牛肉夠嫩口,但成碟油,目測至少有兩湯匙油在碟底
最後好似油浸茄子牛肉咁...

茄子炒牛肉
椒鹽白飯魚
例湯
2019-10-14
$75 (Dinner)
例湯
2019-02-02 685 views
嚟到街坊茶記食早餐,叫咗個鮮奶蛋白麥皮同埋蛋牛治,鮮奶蛋白麥皮無糖,可以自己加糖,方便自己控制糖嘅份量,呢樣唔錯。然後蛋牛治嘅蛋炒得好滑,而且有半山熟嘅感覺,食落有油香,鹹牛肉都炒得好嫩滑,個蛋牛治都幾高質。而且跟餐仲送咗杯檸檬水,杯檸檬水又冇帶苦味,因為慣咗唔落糖,所以好怕苦味,但係佢就有好濃檸檬香味。而且侍應做嘢好快,一入到去已經即刻問你食咩,落左單之後唔使5分鐘已經即刻想到碗麥皮,啱晒趕時間嘅打工仔,而且呢間茶記嘅衛生都唔錯,見佢地下都幾乾淨,啲碗碗碟碟都無污糟,今次食呢個早餐都用咗$35 ,我覺得都算係可接受嘅價錢,下次有機會會再試吓另一啲早餐款式。
鮮奶麥皮
熱檸水
鮮奶麥皮
2019-02-01
$35 (Breakfast)
熱檸水
2018-12-19 475 views
跟朋友一行五人去南豐小廚吃晚飯。這間位於富零花園來的茶餐廳主打街坊生意,但小炒種類亦十分多。今天晚上人流不算太多,環境闊落,座位舒適。薯仔牛柳粒,牛柳粒不算多。泰王焗肉牌,做得比較出色。荔芋煲,芋頭味十分重,內容的材料亦十分豐富.整體而言,這間位於街坊小社區內的茶餐廳值得一試。
今天晚上人流不算太多,環境闊落,座位舒適。
薯仔牛柳粒,牛柳粒不算多。
泰王焗肉牌,做得比較出色。
荔芋煲,芋頭味十分重,內容的材料亦十分豐富.
整體而言,這間位於街坊小社區內的茶餐廳值得一試。

2018-12-16
2018-12-17 251 views
今日晚餐去咗屋企附近嘅茶餐廳, 同班friend一人嗌一個小炒 ,再share嚟食 ,邊食邊吹水, 好有風味。鋪面都算大, 似一般茶餐廳間隔 ,晚市唔算好多人幫襯 ,我哋一行人嗌咗五個餸 ,包一個飯, 一杯嘢飲 ,平均80蚊一個人。第一味餸係花雕酒煮雞 ,雞都幾入味 ,配合花雕酒係畫龍點睛 。第二味餸係泰皇焗肉排 ,用泰式酸辣醬炒嘅肉排 ,味道酸酸甜甜 ,食落香口惹味 。第三第四味餸係豬頸肉炒豆角同埋薯仔炒牛柳粒 ,冇乜亮點 ,但勝在夠鑊氣。 最後一味餸係芋頭臘味煲, 呢個菜味道有啲怪, 而且完全冇臘味嘅味道 ,所以食淨大半兜。

2018-12-17
$80 (Dinner)
  • 泰王焗肉排
2018-10-04 274 views
去到住宅範圍肚餓要食嘢, 偏遠地方住宅商場餐廳都係街坊生意多,揀間人頭湧湧包無錯 。質素預計食得人,唔差得去邊。叫個午餐頹飯, 我勁鍾意多汁撈飯,比面啲汁去食飯,落單姐姐話:得!多汁冇問題!幫你入廚房跟! 聽完個心覺得好舒服,我嘅要求有被重視。屋苑餐廳待應對住我呢位外來客都很禮貌。沒有做一次性生意的咀臉。實在難得👍飯嚟啦!真係有多汁㗎,立即心心眼!四十多元午餐多飯多汁,魚塊外層脆口不厚粉,以汁撈飯整碟吃清光。

天氣熱又唔想煮早餐食,咁就一定要出街食啦!出街又要行得比較遠地方,咁街坊咁有間係左近嘅餐室嘅,呢間必定係我首選的,天氣熱最緊要係冷氣夠吖馬,而且早餐不算貴和很豐富,雖然大部分早餐都係個D,咁都要好食嘅,而且食物又很快送到呢,坐幾耐都得!有時約埋班太太講下講下幾粒鐘都試過呢!咁先至係街坊馬😂😂😂😂 沙爹牛肉米粉和沙爹牛肉麵都必定係我旨定食嘅!個牛肉汁好味架和牛肉好淋 雙太陽蛋和反蛋食夠兩只蛋就夠豐富了😁 咖啡和奶茶奶茶又係我必飲嘅😋

沙爹牛肉米粉和沙爹牛肉麵
都必定係我旨定食嘅!
個牛肉汁好味架和牛肉好淋

雙太陽蛋和反蛋
食夠兩只蛋就夠豐富了😁

咖啡和奶茶
奶茶又係我必飲嘅😋

2018-06-03 190 views
講真屋企附近又最近都無乜邊間茶餐廳可選擇了,首選當然係呢間啦!餐廳環境算係咁!價錢合理又光孟最緊要冷氣夠!呢排天氣咁鬼熱🌝食嘢坐落都想涼下啦!假期又唔想煮食!最啱我呢個C9了😂楊洲炒飯好多蝦架飯炒得很乾身👍👍首選必定係佢😋雪菜肉鬆炆米我就最中意食因為雪菜同米粉我都中意食囉~有時會轉茄子代替雪菜😂都係一樣中意食👍👍👍鼓油皇肉絲炒麵麵算乾身,不過今次炒得比較醉😓茶餐廳當然唔小的一定飲嘅奶茶啦!
假期又唔想煮食!最啱我呢個C9了😂

楊洲炒飯
好多蝦架飯炒得很乾身👍👍
首選必定係佢😋

雪菜肉鬆炆米
我就最中意食
因為雪菜同米粉我都中意食囉~
有時會轉茄子代替雪菜😂
都係一樣中意食👍👍👍

鼓油皇肉絲炒麵
麵算乾身,不過今次炒得比較醉😓

茶餐廳當然唔小的一定飲嘅奶茶啦!
2016-04-20 699 views
一日之計在於晨,反工前當然要食個豐富早餐。落到餐廳已經有好多人食緊早餐。今日叫左個美式早餐配雞扒包一杯熱飲$30。厚多士好軟熟,烤得剛好唔會燶哂美式早餐緊係唔小得茄汁豆同蛋啦個炒蛋好滑,炒到仲有小小蛋汁,濕濕地主角雞扒,以成份餐既比例就細塊左d,但食落肚好好味。一d都唔乾真真,每切開一件都有些少雞油流出黎
包一杯熱飲$30。
厚多士好軟熟,烤得剛好唔會燶哂
美式早餐緊係唔小得茄汁豆同蛋啦
個炒蛋好滑,炒到仲有小小蛋汁,濕濕地
2016-04-19
$30 (Breakfast)
2016-01-05 564 views
趕客的餐廳! 食物賣相還可以,但食物的質素都不能接受黃花魚已薑蔥和豉油蒸,加上很多冬菜,很咸,但也吃得出不新鮮!荔芋排骨煲, 芋頭多個排骨,而且芋頭未熟的,咬落「實」的,排骨的確就是只有骨和肥膏,緊有的肉也夠「林」,但是乸過的!芥蘭很硬,完全咬不開,牛肉也是「乸」過的,而且很咸,也無牛肉味!附上的三碗例湯,當然是茶餐室貨。食物不但質素差,而且偏咸,多油,都對健康不太好,坐耐少少都態度很差的趕緊人走。所以可以總括:難食!態度差! 可能獨巿生意的餐廳就是這樣吧? 很多味精,食完十分口渴的。
趕客的餐廳!

食物賣相還可以,但食物的質素都不能接受

附上的三碗例湯,當然是茶餐室貨。

所以可以總括:難食!態度差!

可能獨巿生意的餐廳就是這樣吧?
很多味精,食完十分口渴的。