今日大概六點鍾,見人少少入去叫左個招牌韓式甜辣醬炸雞 $8X  加個 炸蝦紫菜卷加炒韓式炒粉絲 $7X 首先一坐低唔洗5秒, 無水, 但上左三小碟前菜 :酸蘿蔔好好食 叫左佢REFILL左次 ! 白汁粟米係出曬水勁唔開胃 仲有 泡菜一睇就知係買特惠牌質數完全唔染色入味一味酸。之後黎料啦! 第一宗罪: 首先六點, 人客明明得小貓三四隻 , 都等左成足足半個鍾先上到菜 , 我明白係收場時間完左準備做晚餐,成間鋪頭得去到六點前都係得兩個STAFF 勁誇張 。 第二宗罪: 菜色完全唔熱! 首先係碟雞!  上到黎D 雞係'暖' 唔係新鮮炸出黎, 極懷疑拎午市賣剩叮返熱出黎暖暖地又有D煙出黎吹佢唔漲, 之後食到一半隔離台對夫婦都你眼望我眼笑而不語大家都知中曬伏。 之後前前後後食完碟機, 等果碟紫菜卷出黎足足45分鍾終於出場! 睇個樣D '炸蝦'真係想喊出黎, 心知不妙我用兩隻手指反手幫D紫菜卷把一把脈, 立即叫停朋友唔好掂兜野, 再叫個STAFF過黎解釋下點解'炸蝦'紫菜卷係會係凍冰冰! 佢只係話同廚房反映同整過碟出黎,咁樣一等,又等多15分鍾,前後一個鍾,好野! 仲要係勁一般水準。第三宗罪: 大
今日大概六點鍾,見人少少入去叫左個
招牌韓式甜辣醬炸雞 $8X
加個 炸蝦紫菜卷加炒韓式炒粉絲 $7X

之後黎料啦!

第三宗罪: 大家睇下幅圖先 D 汁多到係浸稔曬成塊雞, 簡直係到游緊水咁… 大家知道韓國國民美食都唔係平,一開波我心諗可能每間鋪頭都可能有自己醬料配方, 點知…一食真係出曬事!! 咕嚕肉汁!! 廚師係咪好憎我地呢個時間入黎? 完全0辣味, 唔酸唔辣, 真係M字頭果間既甜酸醬都好食過仍調味, 我同女友人一路食一路嘗試說服對方,唔係呀, D 雞都幾嫩呀 … 但係每咬一啖雞就飲左一湯匙既汁真係一D都唔誇張 …當時真係食到我地好嬲…

總結:  BLACK LISTED : 我都明白, 交場時間5點入黎,但係你地開得門口做生意,收得咁既價錢你地俾返D合理質數既野食俾人。終於明白點解D網上論壇有一大班人會係咁話韓國美食乜乜乜乜,呢D 餐廳咪做壞曬規舉囉!

BTW ,D STAFF其實幾有效率, 尤其有個哥哥仔。
招牌韓式甜辣醬炸雞
招牌韓式甜辣醬炸雞
2019-05-01
2019-04-01 302 views
假日走到商場,這間一定滿滿人在等位, 難得今日星期一, 無咩人、仲食三客送一客午餐(以價低為送),就選這間!午餐牌上有不同選擇,大約十多款手~我們三個人選了一飯一湯面一炒粉絲及人蔘雞湯~先上來一碟三款前菜三款都好好味, 由其個白蘿蔔酸得嚟唔太過先上炸雞蝦蛋包飯, 蛋包飯真的說不上,只係將蛋皮放上去個茄炒飯度, 不過個炒飯味道不錯, 不太酸係濕得滯唔夠乾身,炸雞都好好味第二樣上既係海鮮拉麵,沒什麼特別,面有點林得滯..我點的人蔘雞湯, 湯頭甜而不油膩,補氣之選我們三人一人一碗就喝光光啦~磨菇炒粉絲, 味道不錯看上去得惹味... 但...成碟都係炒粉絲, 說好的磨菇呢... 扣少少分檸茶夠重本用茶包 柚子茶不過不失~埋單尼個價, 值得下次Encore

午餐牌上有不同選擇,大約十多款手~
我們三個人選了一飯一湯面一炒粉絲及人蔘雞湯~

先上來一碟三款前菜

三款都好好味, 由其個白蘿蔔酸得嚟唔太過

第二樣上既係海鮮拉麵,沒什麼特別,面有點林得滯..

我點的人蔘雞湯, 湯頭甜而不油膩,補氣之選
我們三人一人一碗就喝光光啦~

磨菇炒粉絲, 味道不錯看上去得惹味... 但...
成碟都係炒粉絲, 說好的磨菇呢...
扣少少分

檸茶夠重本用茶包
柚子茶不過不失~

埋單尼個價, 值得下次Encore
2019-04-01
$75 (Lunch)
  • 人蔘雞湯
2019-03-24 177 views
今晚宵夜同左兩個小朋友去食nene炸雞既雪花冰,我哋冇叫雞因為已經食咗晚飯,之前黎食炸雞嘅時候已經想試吓佢啲雪花冰,但係因為嗰陣時新開仲未有得食!搞到我心掛掛!如果唔食炸雞,淨食冰係要9:15之後先可以入(星期五到日要9:15後,星期一到四要9:00後),不過有85折都好呀!平時我地都係夜一夜先食甜品今次我地9:30入座!坐低我地叫咗一個綠茶冰,三人食!但原來唔太大!我地兩三下就食晒!綠茶粉唔苦,仲甜甜地,好味不過如果冇d綠茶粉,食白冰時,d 冰冇咩味,唔似係用牛奶雪花冰然後唔夠喉,再叫多個綿花糖朱古力雪花冰!D 綿花糖俾啲冰雪都有少少硬硬地,連埋d冰一齊食口感都幾得意有會員card, 埋單$135
今晚宵夜同左兩個小朋友去食nene炸雞既雪花冰,我哋冇叫雞

今次我地9:30入座!

綠茶雪花冰

然後唔夠喉,再叫多個綿花糖朱古力雪花冰!

綿花糖朱古力雪花冰

有會員card, 埋單$135
綠茶雪花冰
綿花糖朱古力雪花冰
2019-03-20 314 views
今日難得有興致跟媽咪一齊到大埔超級城食午餐!這裏新開了兩間韓國餐廳,NeNe Chicken的lunch menu看上去不錯,我們決定試一試~菜式選擇多元化,而且比晚市單點便宜多,還會包一杯熱飲。我們點了兩個餐for sharing。Dish 1. 芝士炒年糕伴拉麵雖然這道菜盛在鐵板上,但吃上去不夠熱。菜式的份量倒挺多,材料主要有年糕,魚糕,蛋和拉麵。味道甜辣,質素正常。Dish 2. 芝士蛋拌泡菜炒飯同樣是盛在鐵板上,但這個飯就熱度十足。外圍的芝士蛋味道不俗,但口感挺乾。泡菜炒飯的味道還可以,只是剛剛吃了那個濃味的拉麵後會覺得這個淡淡的。Drink. 凍柚子茶我和媽媽都覺得這個太甜了~媽媽覺得這間的食物味道很一般,我則認為以價錢來看尚算OK。

Dish 1. 芝士炒年糕伴拉麵

Dish 2. 芝士蛋拌泡菜炒飯

Drink. 凍柚子茶
我和媽媽都覺得這個太甜了~

媽媽覺得這間的食物味道很一般,我則認為以價錢來看尚算OK。
2019-03-15
$75 (Lunch)
一個月內黎過一次,係因為想試白郡主炸雞,點知又話賣哂?我當因爲上次夜左食售罄,今次6點幾早D再黎,又話售罄??一問之下原來停左好耐(早講丫)今次再試左D新野,初雪炸雞好味所以再點,拼韓式甜辣炸雞,芝士炒年糕伴拉麵追加炸魷魚,脆炸紫菜蝦卷。最後加左甜品藍莓芝士雪花冰韓式甜辣炸雞其實一D都唔辣,甜味比較重,滿滿的醬汁淋响炸雞上面,淹沒埋旁邊初雪炸雞🤣,搞到初雪炸雞都係甜辣味。芝士炒年糕伴拉麵,明明標示同甜辣炸雞同樣係一隻辣椒,但相對黎講辣好多好多,小朋友一D都食唔到,追加個炸魷魚反而好好食,如果唔駛叫面都可以叫就好啦!脆炸紫菜蝦卷,都係伏伏地,炸左又唔係脆,紫菜卷得唔好散開哂,味道又無特別。芝士藍莓雪花冰,好味個雪花冰應該係用奶黎打冰,上面放左好多舊芝士餅,加埋藍莓醬,真係搶住食呀!題外話:今次發現佢D水杯好污糟,水面一層油咁
(早講丫)

芝士藍莓雪花冰,好味

題外話:今次發現佢D水杯好污糟,水面一層油咁

2019-02-24
Type of Meal
Dinner
NeNe Chicken新開左一排,唔知點解聽到都係話唔好食,最終忍唔住親自試一試!雖然好多人話唔好食,但門口排隊既人真係唔少,我地等8位大概等左半個幾鐘。。。我地叫左一個韓式家常菜套餐,另外叫左一份雙拼炸雞,明太子雞蛋卷,濟州海鮮炒粉絲,明洞小食派對,芝士蛋伴烤牛肉炒飯,最終係食唔哂要打包(咪做大晒鬼丫嘛)韓式家常菜之磨菇烤牛肉鍋連同人參雞湯、炸雞4件、泡菜同白飯2碗,L size再送沙律,$418都真係幾抵,呢個餐宵夜時段有85折就更抵(不過記住check單,因為埋單會俾漏85折)牛肉鍋好大鍋,牛肉用汁水煮到好香甜,但係有人歡喜有人愁,唔係個個都岩食。人參雞湯隻雞肚內有米,即係都係飽肚野,但我地只係飲湯,因為太飽啦!泡菜最終係上漏既,不過都費時追啦!!雙拼炸雞揀左初雪炸雞(即芝士)同香蒜炸雞伴薯條,初雪炸雞除左芝士味仲香香甜甜,好好味香蒜炸雞亦十分香脆雞肉好嫩滑,同埋熱辣辣新鮮炸起飲品叫左兩杯,都幾好味,以為得個樣又唔係喎!呢個中左伏,D蛋癡晒底,個飯又唔好食呢個先係終極伏,上台賣相已經唔掂,除左一隻有殻蝦仔,其他都係迷你蝦仁,青口殻散到成碟都係,一路食一路咬到殻另外蛋卷同小食派對

(咪做大晒鬼丫嘛)

香蒜炸雞亦十分香脆

雞肉好嫩滑,同埋熱辣辣新鮮炸起

飲品叫左兩杯,都幾好味,以為得個樣又唔係喎!

呢個中左伏,D蛋癡晒底,個飯又唔好食

另外蛋卷同小食派對都係不推薦系列之中,唔試都得

2019-02-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Celebration
Valentine's Day
2019-03-06 159 views
天寒地凍嘅天氣想食啲熱辣辣嘅火鍋,但係又想食韓國菜,就決定去商場入面嘅Nene Chicken試吓。見到餐牌有個韓式宮廷千層鍋圖片咁吸引,即刻叫咗二至三人份量,食完仲可以配以17多款配料打邊爐添。火鍋湯底仲有三款選擇,最後我哋揀選左慢煮韓牛雪濃湯🍲。估唔到千層鍋都幾大鍋,驟眼見到好似一個好大嘅玫瑰花🌹,一層係牛肉、一層係蔬菜🥬,中間位置仲有金菇同埋冬菇,可見廚師👨‍🍳好有心機!終於水滾了,飲一啖湯底有好濃郁嘅牛肉味道,清清地好鮮甜。牛肉質感本身都好軟熟,半肥瘦油脂非常均勻,所以食落去帶一點入口即溶的口感,如果食開濃味、食得辣嘅朋友,可以加一點豉油辣椒,更加滋味。另外再叫了一份NeNe 雙重滋味炸雞,我哋叫咗雙拼🍗兩款口味,食完覺得非常滿足飽肚!最後結帳都只係$400有找,兩人消費每人$200,屬於性價比高的一間韓國餐廳。

火鍋湯底仲有三款選擇,最後我哋揀選左慢煮韓牛雪濃湯🍲。

終於水滾了,飲一啖湯底有好濃郁嘅牛肉味道,清清地好鮮甜。

2019-03-04 184 views
朋友食過大埔中心的一間韓國菜,食物款式多,而且是新開幾個月,還推出了很多優惠套餐,今晚就特意去試吓先。原來隔離餐廳是以韓國燒烤方式為主題,這一間NeNe Chicken就主打熟食食物為主。店員服務態度殷勤親切,隨即俾咗兩個杯我哋,每一台都有一壺檸檬水,可以比客人自行斟用,非常方便。餐牌嘅食物圖片非常吸引,七彩繽紛,搞到我哋每一款都好想試吓。當然不得不叫呢度嘅主打食物-炸雞🍗,見到咁多款味道嘅炸雞選擇,我哋就揀選左兩隻味道、而且是無骨嘅NeNe 雙重滋味炸雞🍗。招牌Crispy炸雞呈現金黃色嘅脆脆外皮,咬一啖香脆之餘,入面嘅肉汁隨即滲透,估唔到咬落去雞肉肉質非常鮮嫩,好新鮮!另外嘅蒜香SoyGarlic炸雞好香口,香料四溢,食得好滋味。最後我哋再order左一個韓式宮廷千層鍋,清清地再填飽個肚仔。又食炸雞又恰下恰下,當然要叫番啲飲品爽一爽喉嚨,韓式宮廷千層鍋套餐仲可以以優惠價$5換購罐裝飲品,朋友就叫了一罐可樂。其他特飲只需要用半價就可以享用,非常抵飲!總括而言,食物質素有保證,而且食物新鮮,難怪餐廳門口經常多人等位。

其他特飲只需要用半價就可以享用,非常抵飲!

2019-02-18 170 views
平時好少食韓國菜,朋友推介大埔有幾間韓國菜啲菜式都幾出色,今晚就跟朋友去開餐。餐廳以黃白色為主,感覺很潔淨簡約。餐牌有木板為底板,攞上手睇更方便,一頁一頁打開餐牌,原來食物款式都幾多。朋友先叫了燒酒 真露,每人一小杯試吓,味道又幾易入口。芝士炒年糕拌拉麵-食親韓國菜都必叫食物之一,用熱辣辣嘅鍋上,能夠保持溫度,而且賣相好吸引,厚厚的芝士鋪滿面,旁邊還有多種配料,包括洋蔥、雞蛋等,食落去公仔麵好入味,小小辣好滋味。鮑魚海鮮辣豆腐鍋,足夠二至三人食嘅份量,飲一啖湯有好鮮甜嘅海鮮味道,豆腐質感滑溜,海鮮份量都幾多,飲完絕對唔會驚頸渴。還有人蔘雞湯,非常滋補,個胃即刻亂笠笠哂!最後還叫了金大人串燒拼盤,拼盤非常豐富,當中嘅雞翼外皮帶一點脆口,正!女士最期待嘅甜品時間到了,Order了綠茶雪花冰,賣相好靚,好似有幾朵花花係綠茶雪花冰上面,綠茶粉鋪滿雪花冰上面,食落去甜甜地帶一點苦澀味道。總括而言,位於大埔區來說這一間餐廳算是有質素的韓國菜,所以下次會再相約幾個朋友一齊食過!

餐廳以黃白色為主,感覺很潔淨簡約。

朋友先叫了燒酒 真露,每人一小杯試吓,味道又幾易入口。

還有人蔘雞湯,非常滋補,個胃即刻亂笠笠哂!

大埔超級城有很多美食,亦有很多新開的餐廳,朋友想食韓國菜,就去到新開張幾個月的Nene Chicken試吓晚餐。我們四人被安排坐靠窗邊的位置,餐廳位置寬躺,亦設有卡位位置,坐得非常舒適。餐牌七彩繽紛圖文並茂,食物圖片非常吸引,搞到我每一款都想試吓。當然不得不吃韓國炸雞,就連炸雞都有好多味道選擇,最後還是點了半份蒜香醬油炸雞🍗,還有得選擇有骨和無骨,好罕有啊!果然食落去炸雞外脆內軟,入面真係冇骨的,而且香蒜味道濃郁,雞肉肉質鮮嫩,非常新鮮!還有脆炸紫菜蝦卷,鍾意食煎炸野的人士一定要叫,除咗香脆可口之外,入面還有雞蛋等配料,非常豐富,同樣地有幾種口感!另外飲品款式都多款選擇,我就點了女士最滋補的熱韓國正官莊紅蔘茶,人蔘味道濃郁,非常足料!還有其他食物同樣新鮮美味!最後四個人埋單都只係$1000有找,平均每人消費$250就可以食到咁豐富、咁正宗嘅韓國菜,感覺值回票價。

還有其他食物同樣新鮮美味!

2019-02-18 182 views
突然想吃韓式炸雞,又不想去太遠,決定讓男人開車入大埔超級城,因為我記得這裡有NeNe Chicken,之前在葵芳join 了會員,有折其都算抵吃。這裡的座位不會太迫,尚算舒適。很喜歡這裡的蘿蔔泡菜,酸酸的很開胃。看到新的炸雞感覺吸引,決定試試。秘風塘炸雞 (無骨) $183炸雞配炸蒜再加辣椒和韮菜,聞上去真的很香,秘製醬汁有點重口味帶微甜,但配上沒經醃製的原味雞肉,也不會太鹹太濃味。期間限定飯卷,飯卷迷如我當然要點。炸蝦紫菜卷配炒粉絲 $73中間的粉絲軟硬剛好,口感有彈性,調味恰到好處。紫菜卷味道其實不錯,亦包得夠紮實,但美中不足是炸蝦不是脆的。整體來說,還是不錯及抵吃的,會繼續去。

這裡的座位不會太迫,尚算舒適。

很喜歡這裡的蘿蔔泡菜,酸酸的很開胃。

看到新的炸雞感覺吸引,決定試試。

秘風塘炸雞 (無骨) $183

期間限定飯卷,飯卷迷如我當然要點。

炸蝦紫菜卷配炒粉絲 $73

整體來說,還是不錯及抵吃的,會繼續去。
$140 (Dinner)
食左一次,真係吾想再黎。簡直係難食我食左 炸蝦飯卷加炒粉絲個飯卷,係冇味,得啲蝦味,真係超爆級難食。啲飯卷既飯厚到乜甘,啲飯仲要冇味。真係不得了。。。。之後個粉絲好一般,冇乜特別,特別冇味之後我仲叫左個甜辣炸雞,除左食到甜味,冇其他味可言,辣味一啲都吾突出。唯有覺得幾始好既係,啲拌菜。。。
食左一次,真係吾想再黎。
簡直係難食
我食左 炸蝦飯卷加炒粉絲
之後個粉絲好一般,冇乜特別,特別冇味

唯有覺得幾始好既係,啲拌菜。。。
2019-02-15 137 views
今日試左佢個9宮格,食雲9件味道!試到之前唔敢叫既超辣味!之前係堂食個職員話好辣,嚇到唔敢叫!今日試完後真係好彩上次冇叫到!如果唔係真係成碟淨坐檯唔駛食!呢個9宮格,明正言順有9隻味!每隻味有兩件冇骨雞肉!一份$199 會跟一盒酸蘿蔔同一罐汽水!我想叫個雪花冰外賣!但個職員話怕會好易溶,唔俾我叫唯有下次堂食啦!

我想叫個雪花冰外賣!但個職員話怕會好易溶,唔俾我叫
唯有下次堂食啦!
2019-02-15 58 views
之前成日想試試 但又唔想出咁遠 難得終於大埔開左 緊係捉埋屋企人試試啦一堆位見到好多家庭入去食叫左炸雞 壽司 芝士年糕拉麵食物好大份 比預期多 勁驚食唔曬初雪炸雞(芝士)好好味🤤最好食 壽司唔錯 都幾足料食到芝士年糕拉麵開始好飽啦因為真係好大份
一堆位見到好多家庭入去食
叫左炸雞 壽司 芝士年糕拉麵

食物好大份 比預期多 勁驚食唔曬

初雪炸雞(芝士)好好味🤤最好食
壽司唔錯 都幾足料
食到芝士年糕拉麵開始好飽啦因為真係好大份

2019-01-07
$150 (Dinner)
  • 初雪炸雞
2019-02-14 204 views
同屋企人慶祝生日,諗住試新野點知一試就伏。我地一行五人,入座個時講左五人,然後入座後去左四人台,我地問侍應我地係五人,佢話要加張櫈係走廊位,當時有四張六至八人大台,其中兩張坐左人,一張坐左六人食緊,另一張坐四人都係岩岩坐底。我地望到仲有兩張空台,問可唔可以調過去,侍應望一望後話可以。後來調左過去點埋食物就有另一侍應過黎話哩張唔坐得,有人預留左,請我地返細台加櫈,咁我地就好不解。然後原本個侍應就過埋黎睇下咩事,兩個侍應對峙起黎,一個話我唔理你自己搞掂去,另一個就話無講過咩都唔知。我地真係好無奈,兩個人突然走左,無幾耐又有第三個侍應出現請我地返去四人位,我地就解釋首先個侍應認同左,然後後面都係坐四人而且未點好菜或者前面六人已準備走,第三係我地好無奈。結果侍應妥協左。然後我地發現坐左好耐都無水,隔離每一台都入座時俾埋水,我地就叫侍應拎水,但等左好耐無拎過黎,又叫另一個又無拎。最終我地一共叫左六次先有人拎到黎。講真,服務態度真係非常失望😞 講返當晚食物,我諗更加認定唔會再光顧。首先,點左個香蒜炸雞半份,炸得好香脆外表睇黎都好金黃,但等等?蒜香味呢?點解變左一堆千島醬,本來仲滿懷希望,結果唔洗講

講返當晚食物,我諗更加認定唔會再光顧。首先,點左個香蒜炸雞半份,炸得好香脆外表睇黎都好金黃,但等等?蒜香味呢?點解變左一堆千島醬,本來仲滿懷希望,結果唔洗講。

第二個點左個芝士炒拉麵年糕,成功有拉芝效果。但啲公仔麵好似唔熟咁硬仲一餅野咁分唔開,而且個味好淡,辛字麵個調味粉仲濃過佢。

第三係海鮮炒粉絲,講真食咁多炒粉絲,大家去尖沙咀隨便搵一間,都應該唔係掛湯咁水汪汪咁。都唔緊要,海鮮我都唔要求高,最緊要味道,不過無味好清淡。

第四係金大人拼盤(M),見佢有幾種雞翼口味咁得意就叫左,叫做成晚最正常口味一道。中間芝士汁醬熱辣辣仲有煙出,芝士味都好夠。不過個幾種雞翼除去有餡料,雞翼本身味道都一模一樣,應該醃料都一樣,水牛城個款無後製調味所以都係一樣味有少少失望。個麵包外脆內軟,沾滿埋芝士汁,好正。

第五碟係安東雞(M),一望上去見到啲色咁淡咁稀已心知不妙。個啲汁水同炒粉絲一樣,都係淡。而且啲薯粉全部硬到咬唔開,未熟架!同左侍應講,佢都試左係唔熟問洗唔洗換,我地諗住食得七七八八就算。啲雞件好大陣雪味,未解得好凍隻味,認真麻麻。

最後一碟係係炸蝦紫菜包飯,我諗哩碟一改我對紫菜包飯既印象,真係打大佬咁。佢係碟個陣已經散哂,唔知點夾上手。再者,佢個炸蝦睇落好大條好有氣勢,結果一咬開?全部都係粉漿黎既,隻蝦好似甜蝦仔咁。炸得唔係香脆,反而好似油浸完咁。平常食一般紫菜包飯好正常,唔知點解炸完既啲餡料好似好唔岩,又酸又甜又咸咁,我地成家都覺得哩碟最難食。