2014-09-21 761 views
系旺角同同學聚餐~系通菜街行下巷仔有乜好野食~結果見E間5駛等位就入左去食其實都系其他地方見過依間野但一路未試過~一入去有好多選擇~ 有拉麵,扒,芝士車夫包果D <<其實好想試E個但系同同學夾份叫個二人餐冇得揀芝士包LOL唯有揀左個睇落已經飽既軍艦牛扒~而依個二人餐包主菜,湯,野飲同兩份小食 >> 128 每人都系64蚊左右..但系多到食5哂既野loooooool 首先系個湯(飲得太快冇影相)個湯系普通既粟米湯,但系唔知點解略帶苦味....對個湯印象麻麻但系!!! 跟湯個包系牛角包, 而且黎果陣仲熱架 !! 如果可以配湯一齊食應該會更好食 (好評y)之後黎既系兩個小食墨魚骨(y) 好味 佢既質感煙煙韌韌 好彈牙~ 雖然有好多蒜,但系因為好辣,所以食5到好大蒜味(sad芝士焗青口, um....普普通通既青口, 上面既芝士味亦唔濃, 下次可能會prefer揀墨魚餅試下多d主菜..軍艦級牛扒 扒如其名~大到隻碟都差d放5落~ d肉食落比較軟 大概似系漢堡扒既感覺多d~個人比較鐘意食有肉感d既牛扒多d, 所以下次可能會揀其他野食多d~但系可能塊扒太大x  佢左
系旺角同同學聚餐~
系通菜街行下巷仔有乜好野食~
結果見E間5駛等位就入左去食
其實都系其他地方見過依間野但一路未試過~

但系同同學夾份叫個二人餐冇得揀芝士包LOL
唯有揀左個睇落已經飽既軍艦牛扒~

首先系個湯(飲得太快冇影相)
個湯系普通既粟米湯,但系唔知點解略帶苦味....
對個湯印象麻麻

之後黎既系兩個小食
墨魚軟骨(yyyyyy)
芝士焗青口
軍艦牛扒
主菜..軍艦級牛扒
但系可能塊扒太大x  佢左半part系全熟 但系右半part系5-6成熟左右....
感覺怪怪地orz
紅豆牛奶冰
紅豆牛奶冰~ 同平時d奶茶鋪飲既差5多~ 只系加6蚊既價錢都算ok, 只系略嫌太細杯lol 主菜未到就飲哂咁制orz

總括而言~野食質素5差, 以咁既質素絕對值e個價~

2014-08-05
墨魚軟骨(yyyyyy)
芝士焗青口
軍艦牛扒
紅豆牛奶冰
2014-09-20 892 views
與友人去食呢間新森林餐廳,因為友人的極力推介就去嘗試一下,去到有D似普通既高級茶餐廳既,友人推介我食扒餐,咁我就叫左個西冷牛扒餐,我既友人就叫左個漢堡扒餐,佢上菜都算快。友人既漢堡扒餐,薯菜同漢堡扒就沒有什麼特別,但個個汁比較好食。我自己既西冷牛扒餐,牛扒大約7成熟左右,煮得岩岩好,配埋黑椒汁真係冇得輸,仲有另外個個鵝肝其實都幾好食,大家去到不仿試下。P.S 其實友人本身係叫巨人豬扒餐,點知賣曬,但根據友人既意見,巨人豬扒餐都係一個唔錯既選擇

漢堡扒配薯菜
西冷牛扒配飯
2014-09-19
$75 (Dinner)
西冷牛扒配飯
  • 巨人豬扒餐
2014-06-14 1028 views
今日好想食焗野,當然要去新森林,話哂都係焗之專門店!同朋友一齊去,一坐定就叫左野食喇, 朋友就叫左依個羊扒,我就當然叫焗飯男朋友個羊扒有依個餐湯同餐包,佢唔食就當然我要埋佢,叫左依個白湯,份量幾好,幾足料,入面又有粟米粒同埋少少菇,味道算係濃,幾好味嫁,加埋依個牛角包就真係幾正,有一陣好香既牛油味,最緊要係夠哂好鬆化,而且個表皮都有脆既,好食過普通餐包好多,朋友既羊扒配飯,要左燒汁賣相都幾靚嫁,羊扒都算幾有份量,但唔算太多,味道算係正常,但質感都做得幾好,控制得好好肉質岩岩好,等左一陣終於到我自己個焗飯喇,睇住羊扒等,真係好辛苦,個飯有幾塊豬扒有少少連骨,多番少少就岩岩好,不過佢依個焗复個黑松露味道做夠哂濃,起碼食得出先黑松露,同埋個芝士都好香,食飯個陣都有少少絲拉起黎,豬扒味道都係幾好,入味,不過可以厚番少少。
今日好想食焗野,當然要去新森林,話哂都係焗之專門店!
2014-05-21 985 views
今曰出旺角行街經過女人街見到以前的新森林原來裝修過環境都唔同咗以前環境感覺就活力些現在就浪費些,好多年都無品嘗過記得以前這裡的焗飯幾好食就睇睇餐牌原來仲有焗飯賣咁就order咗一客黑椒芝士焗安格斯漢堡牛肉飯外賣品嘗,品嚐後覺得漢堡牛肉一入口已感覺到最愛的牛肉味道而焗飯就帶小小飯椒再配合黑椒汁食落都幾開胃也同以前的焗飯一樣咁好味而價錢算抵食,服務員也有禮貌。總括來講我自己個人就覺得新森林的食物出品,環境,清潔及服務態度一向都保持得幾好,也希望他們的出品越做越好。

2014-05-21
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$49 (Dinner)
放工經過旺角唔知食咩好,諗起一次下晝去新森林食,都幾唔錯。係門口企左陣,見到啲野食圖片幾吸引,就決定晚餐係呢道解決。佢有二人套餐,但因為小食唔太吸引,所以無叫到。散叫可以自己加湯,同埋計番條數散叫同樣既野食係仲平。。。先黎餐湯,正常質數,餐包係牛角包,都幾鬆脆,唔錯。有三小塊焗過頭同幾肥既豬扒,面頭啲意粉都乾乾地。味道其實唔錯,但份量幾少,男仔會唔夠飽。雖然係炒飯底,但唔太好食,而且個汁無咩味,魚柳還可以。野飲叫左一杯特飲,北海道牛乳布丁紅豆冰,個牛乳布丁有點奇怪,不太好飲。水準已經不復當年,唔會再係道食焗野。
。。。
先黎餐湯,正常質數,餐包係牛角包,都幾鬆脆,唔錯。

雖然係炒飯底,但唔太好食,而且個汁無咩味,魚柳還可以。

水準已經不復當年,唔會再係道食焗野。
2014-04-08
$60 (Dinner)
今天和老婆仔去了旺角買相機為著6月的旅行做好準備經過格價後, 順利以相當合理的價錢買到不錯的相機接下來就要填飽肚子沿著通菜街走看到這間餐廳的食物和價錢好像都不錯就進去坐下等了不夠2分鐘就剛剛好有張二人桌讓我和老婆仔坐我點了48元的香草海鮮軟心芝士帆立貝意粉老婆仔則要了39元的重口味胡麻醬肥牛肉拉麵另外她還加5元配了北海道牛乳布甸紅豆冰先來的是老婆仔的重口味胡麻醬肥牛肉拉麵和菜單上的圖片有很大段的距離肥牛佔相當的少雖然老婆仔不是特別喜歡重口味才點這麵但怎麼看, 味道也不會重吧看似湯底還十分清淡幸好還有一點辣老婆仔更說是不會再試這麵至於我的香草海鮮軟心芝士帆立貝意粉更是過分只是一碟意粉, 加上兩粒帆立貝而已所謂的軟心芝士, 我完全吃不出來更別說其他海鮮了唯一比較能接受的只有北海道牛乳布甸紅豆冰甜度也算剛剛好裡面也真的足料有些淡淡的布甸紅豆冰也真的存在不過客觀一點來說與附近的餐廳比較這間餐廳的確便宜得多加上是與老婆仔一起吃看著她吃任何食物都會變得好吃了所以也不至於給負評
今天和老婆仔去了旺角買相機
為著6月的旅行做好準備
經過格價後, 順利以相當合理的價錢買到不錯的相機
接下來就要填飽肚子
先來的是老婆仔的重口味胡麻醬肥牛肉拉麵
和菜單上的圖片有很大段的距離
肥牛佔相當的少
雖然老婆仔不是特別喜歡重口味才點這麵
但怎麼看, 味道也不會重吧
看似湯底還十分清淡
幸好還有一點辣
老婆仔更說是不會再試這麵
香草海鮮軟心芝士帆立貝意粉
至於我的香草海鮮軟心芝士帆立貝意粉更是過分
只是一碟意粉, 加上兩粒帆立貝而已
所謂的軟心芝士, 我完全吃不出來
更別說其他海鮮了
吃任何食物都會變得好吃了
所以也不至於給負評
2014-04-04
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
北海道牛乳布甸紅豆冰
2014-03-28 820 views
筋疲力盡情況下 我地見到d相幾吸引 所以入左去食。餐廳裝潢普通 似薩莉亞feel 我地被安排坐卡位 但系真系for 2個人坐既卡位:(menu分開好多張 圖文並茂 列明價錢 非常清晰。我地叫左2個餐 男朋友叫左羊扒餐 我就叫左焗飯餐 只想簡簡單單食完飯就回家~男朋友個羊扒餐符送既餐湯同餐包 佢叫左白湯 入面有粟米粒同菇 味道幾濃 吾會溝好多水甘淡而無味 不過顏色偏黃 男朋友話可能煲左好耐。 牛角包就有驚喜 好香牛油味 而且真系好鬆化又有少少脆脆地 好食過麵包店!男朋友既羊扒配飯 今次佢叫左燒汁 羊扒size正常 分量吾算多 味道不過不失 味道吾突出 不過口感又好好 吾會稔吾會靭。佢+$8加煎鵝肝 我無食到 所以吾比評論喇 但系配菜涼哂 真系少少暖都無 應該改善下> <我既焗飯上場拉!有4小塊豬扒 其中2塊連骨 分量適中。黑松露味道幾濃 啖啖飯都充滿黑松露同芝士 而且食飯時仲會有少少芝士絲呢 豬扒吾算好厚 不過勝在好入味!左邊既特飲需要+$5 右邊熱飲吾洗加錢 我覺得布丁甜左少少 不過幾多紅豆 椰汁味偏輕 奶味偏重 正 正合我心意!如果再凍少少可能會更加好飲需要加一服務費
筋疲力盡情況下 我地見到d相幾吸引 所以入左去食。
menu分開好多張 圖文並茂 列明價錢 非常清晰。

需要加一服務費
$68 (Dinner)
2014-02-19 684 views
又黎到女人街食晏啦⋯⋯ 今次係新森林。聽講中環個間唔錯,唔知旺角又點呢?睇中左芝士焗既系列。 芝士焗黑松茸豬扒飯,一放低已經聞到好香既黑松露味。豬扒焗得過燶,但為左個汁都值得推介,實在好好食。芝士同黑松露混埋一齊,好香好滋味。 炒飯底就正正常常啦,冇乜特別。 芝士焗帆立貝吞拿魚飯,同豬扒飯未免差太遠啦。只係茶餐廳水準既白汁,好淡,上面少許焗得少少燶既芝士。唯一值得一讚係兩粒帆立貝都幾大粒。焗飯我expect會好熱,但佢只係暖暖地。加$3 有湯同蒜蓉包。粟米忌廉湯淡而無味同好稀,唔怪得只係$3啦⋯⋯

睇中左芝士焗既系列。

炒飯底就正正常常啦,冇乜特別。

2014-02-19
  • 芝士焗黑松茸豬扒飯
2013-12-08 459 views
如果不是朋友帶路,我也不知道隱藏在女人街當中有這一間焗飯專門店!餐廳的裝潢還可以吧!可惜我忘了拍照…我叫了一客雞扒炸蝦飯,雞扒是用煎的方法去製作,吃上去不會太乾亦不會太油,唯一不足的是溫度不夠,看得出是預先製作的。吃了雞扒後,我便試了一口炸蝦,炸蝦卻出奇地熱及脆口,而且不會有太多炸粉及麵包糠。除了主菜外,飯上亦有一隻太陽蛋及一些醬汁,太陽蛋的蛋汁與醬汁拼着飯一起吃,非常地相襯,亦簡接地提昇了食欲! 另外亦叫了一杯奶茶,雖然奶茶是奇怪地用紙杯,但相比起一般連鎖式快餐店味道還可以,至少奶滑且茶濃。 整體的會說是一般,但以價錢來比較,在旺角這些食物價格異常貴的地方來說,性價比真的很高!

餐廳的裝潢還可以吧!可惜我忘了拍照…

2013-11-16
$30 (Tea)
下午荼時段有$29餐, 但我叫了$38午餐-芝士鮮茄焗珍寶大胃王飯, 黎到係飯得幾啖, 豬扒(豬肉粒)細過包紙巾, 珍寶腸係牙籤版, 雞奕一細隻, 豬柳又細又薄, $38出面有好多選擇, 起碼食得飽, 而家連頂肚餓都未得.奶油脆豬 , 不知所謂, 一d都冇脆, 仲要乾乾地, 過份地多練奶, 同翠X比佢係得負分, 係負分. 食左一半個邊唔係我食既.
芝士鮮茄焗珍寶大胃王飯
芝士鮮茄焗珍寶大胃王飯
奶油脆豬
Other Info. : 想食得飽唔好黎, 連頂肚餓都未得. 奶油脆豬, 好難係人食既.
2013-11-10
Type of Meal
Tea
2013-10-21 268 views
今日出旺角行街想食焗飯,朋友就介紹去呢間專食焗飯的地方,星期日8點去到唔洗等位即入去坐。大部份都係卡位,基本上坐得舒服,但個位都幾污糟。。叫店員黎抺完都仲有油漬,於是我自己再抺。基本上餐牌既野食唔貴。。焗飯都係$4x 連野飲。最後叫左個二人餐$128。首先黎左紅白湯各一,好似水咁稀。。淡味之後上左兩個焗飯,朋友個蕃茄漢堡焗飯,好少汁,露出黎既飯又乾又硬。我果個係鴨+雞焗飯,我覺得普普通通,唔可以叫好食,不過$4x 我唔會有太高要求。之後的兩款小食就真係非常失望。。芝士龍蝦丸。。黎到已經係凍, 又炸過龍。。好硬! 雞軟骨串: 上枱既賣相極差,兩串有一串得返一半。。。最後上埋個加$10既心太軟。。。一上枱果下嚇親個心太軟已經爛左,流左一半出黎,望真d中間面頭仲未焗熟,我地見到已經打算叫待應,但等左一陣都無人理。。。最後諗住快d食完就走,於是我地每人食左一啖大家忍唔住即刻吐出黎嘩,成件野凍既,好似擺左成晚,同埋超爛食,完全唔知咩味,好苦! 今次真係忍唔到,我地即刻再舉手叫人,佢地話換比我地,但我地直接取消個甜品!真係愈食愈谷氣,唯一正常係杯杏霜-_-"我決定唔會黎第二次。。

首先黎左紅白湯各一,好似水咁稀。。淡味
我決定唔會黎第二次。。
2013-10-20
Type of Meal
Dinner
2013-08-24 193 views
( 由於Intern係mk附近做,所以有時都會行返黎mk呢邊食飯。)話說平時黎食焗豬扒飯都唔差既,有一日心血來潮就叫個咖哩飯黎食,點知一食就乃野-,-豬扒炸到幾乾, 而且幾厚身, 有點難咬開。個咖哩汁一d辣味都冇, 但係就好鹹而且汁好少, 食左半個飯就冇汁可以撈個湯勁稀, 如茶餐廳d 羅宋湯味既水一樣咁稀惟一好飲係個杯椰子布甸紅豆冰, D布甸仔幾好食幾match紅豆冰以後黎都係叫返焗豬扒飯算...
( 由於Intern係mk附近做,
所以有時都會行返黎mk呢邊食飯。)

話說平時黎食焗豬扒飯都唔差既,
有一日心血來潮就叫個咖哩飯黎食,
點知一食就乃野-,-
吉列豬扒咖哩飯
豬扒炸到幾乾, 而且幾厚身, 有點難咬開。

個咖哩汁一d辣味都冇, 但係就好鹹

而且汁好少, 食左半個飯就冇汁可以撈

個湯勁稀, 如茶餐廳d 羅宋湯味既水一樣咁稀

以後黎都係叫返焗豬扒飯算...
$45 (Lunch)
  • 布甸紅豆冰
2013-04-28 128 views
點了二人套餐 超令人失望Pizza 如同麵包店賣的貨色,最過分的時芝士焗西蘭花竟變了粟米湯浸西蘭花還説是焗物是招牌菜詢問待應為什麼貨不對辦時,待應竟説是不是餐牌寫了粟米lolCome on! 餐牌上絕對沒有'粟米' 二字!!後來他認證是沒有寫上粟米,便說不知道廚房何時轉了餐牌敷衍了事。而主菜點選的特濃芝士墨魚汁意粉,賣相求其,墨魚汁一點味道也沒有,所謂芝士味有一點,可是整盤意粉油膩到不行, 兩人吃了一點已經不想吃,這個還要是加錢的。
點了二人套餐 超令人失望

Pizza 如同麵包店賣的貨色,
最過分的時芝士焗西蘭花竟變了粟米湯浸西蘭花

還説是焗物是招牌菜

詢問待應為什麼貨不對辦時,
待應竟説是不是餐牌寫了粟米lol
Come on! 餐牌上絕對沒有'粟米' 二字!!

而主菜點選的特濃芝士墨魚汁意粉,
賣相求其,墨魚汁一點味道也沒有,所謂芝士味有一點,
可是整盤意粉油膩到不行, 兩人吃了一點已經不想吃,
這個還要是加錢的。
Other Info. : 還有,第一次堂食飲品會用紙杯盛載,非常不環保。 而收銀處設有意見箱,卻只有紙,没有筆,如同虛設。
2013-04-28
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$66 (Dinner)
2013-04-08 102 views
一個星期天的下午,清理好未完成的工作後,就在這兒吃了一個甚為飽肚的下午茶。之所以說這下午茶甚為飽肚,是因為我吃的不是一般的下午茶小食,而是一大碟的「粟米汁伴吉列石斑飯」,再加上配搭的「去骨酸辣鳳爪」和濃膩的「凍奶茶」,又怎會不夠飽呢!「去骨酸辣鳳爪」味道一般,酸味重,辣度少,自己不大喜歡,早知這樣,我就寧願要「日式煎餃」或者「麥樂雞」好了。「粟米汁伴吉列石斑飯」則比想像好,雖然粟米汁不夠,但兩大件的「吉列石斑」卻很不錯,外面炸得夠脆,裡面的魚肉又白又滑,是好吃的「吉列石斑」,加上飯也夠熱,這下午茶已可以收貨了。
去骨酸辣鳳爪」味道一般,酸味重,辣度少,自己不大喜歡
,早知這樣,我就寧願要「日式煎餃」或者「麥樂雞」好了。
粟米汁伴吉列石斑飯」則比想像好
,加上飯也夠熱,這下午茶已可以收貨了。
$32 (Tea)
2013-03-11 77 views
理想殘酷的現實本來心諗芝士焗薯!?正喎!即刻叫返個煙三文魚燒雞粟米芝士焗薯蓉再加個龍蝦湯先。本以為聽落都既餐品,竟然為天真既我帶黎呢個殘酷現實既打擊。龍蝦湯,無龍蝦味,仲要苦既,我以為飲緊中藥……主菜上個一秒,我腦裡面只有一把聲不斷迴響:薯蓉!?點解你係薯蓉!?所謂既芝士只不過係白汁……所謂既焗薯,比茶記既薯菜更加薯菜(而裡面真係有菜!)燒雞只不過係用水焯煮熟再煎0.5秒,而成個焗薯蓉好明顯係無焗過。焗薯!餐牌上面既你去左邊?
理想
殘酷的現實

既餐品,竟然為天真既我帶黎呢個殘酷現實既打擊。
龍蝦湯,無龍蝦味,仲要苦既,我以為飲緊中藥……

焗薯!餐牌上面既你去左邊?