2016-04-07
午餐時間,因為爸爸牙齒不適關係到處找尋有班腩湯河的食店同事介紹得知這間店有咖哩班腩湯河太好了,上去前打電話想加已確認一下電話打了數次后終於接通有個阿姐聽,我問佢有無班腩湯河呢?佢就話《有,有,有》咁我又問《但有無清湯咖?我唔要咖哩喎》阿姐《我地乜都有丫,你上黎啦!》既然阿姐咁肯定我亦無需懷疑同爸爸一齊上去了點知,上到去我問個阿姐佢同我講佢地無呢樣野我話我打左上黎問另一個男人出現好大聲話《無!!!你無打黎我地無聽過你電話!!!》我即時話左俾佢知我打幾號電話當然我係好肯定自己無搞錯囉然後之前個阿姐又拉黎第2個阿姐問佢係咪聽過個電話同人講話咩都有其實其間佢地3個人不停圍住我講,我根本都聽唔清邊個講乜野我已經覺得周圍既人望住我地呢檯因為第一個阿姐講野好大聲然後我爸爸都忍唔住出聲話《你唔洗講野咁大聲咖!!!我地而家都係想黎食野姐!!!》個男人即時行開左而個阿姐忽然間又轉呔話原來佢地有班腩湯河,連清湯都有我真係好奇怪點解頭先咁大聲話無佢話呢d野好少人會嗌我問返佢《咁而家少人嗌但係你地係有得嗌嘛!》我仲話《你咁大聲同我講其他客望住好似我係度搞事咁》個阿姐係我地照order之後仍然喋喋不休係我隔離"哦
因為爸爸牙齒不適關係到處找尋有班腩湯河的食店
同事介紹得知這間店有咖哩班腩湯河
太好了,上去前打電話想加已確認一下
電話打了數次后終於接通
有個阿姐聽,我問佢有無班腩湯河呢?
佢就話《有,有,有》
咁我又問《但有無清湯咖?我唔要咖哩喎》
阿姐《我地乜都有丫,你上黎啦!》
既然阿姐咁肯定我亦無需懷疑
同爸爸一齊上去了
點知,上到去我問個阿姐
佢同我講佢地無呢樣野
我話我打左上黎問
我即時話左俾佢知我打幾號電話
當然我係好肯定自己無搞錯囉
其實其間佢地3個人不停圍住我講,我根本都聽唔清邊個講乜野
我已經覺得周圍既人望住我地呢檯
因為第一個阿姐講野好大聲
個男人即時行開左
而個阿姐忽然間又轉呔話原來佢地有班腩湯河,連清湯都有
我真係好奇怪點解頭先咁大聲話無
佢話呢d野好少人會嗌
我問返佢《咁而家少人嗌但係你地係有得嗌嘛!》
我仲話《你咁大聲同我講其他客望住好似我係度搞事咁》
個阿姐係我地照order之後仍然喋喋不休係我隔離"哦"話真係無咩人會嗌所以先話無
其實我已經唔想再同佢講,
首先佢無講過一聲唔好意思話自己講錯
仲要係越講越大聲
我后尾真係頂唔順同佢講《你究竟仲要拗d乜野??我已經算數你仲仍然唔停係咁講?!》
呢個時候行開左個男人又突然出現叫個阿姐行開
雖然lunch時間係好忙
但咁樣係做生意咩?
完全理解唔到呢d員工既行為
係咪無老闆係間鋪頭就可以咁求其對待d客人??
反正呢間店我永無下次了!