2020-06-11 87 views
今日同朋友喺附近行完街,經過呢間餃子店就入去醫下肚。餐廳嘅裝修幾特別,有懷舊嘅風味。原來入面除咗餃子之外,亦都有西餐供應,十分多元化。今日我同朋友就試吓啲餃子先,落單紙簡潔易明,都幾方便。豆漿:今日我同朋友行街行到好鬼熱,一嚟到就即刻飲返兩支豆漿先,豆漿都係用返大和嘅樽裝豆漿,凍冰冰好解渴,又唔算貴。-白菜豬肉煎餃:白菜豬肉餡料充足,亦都煎得好香,唔錯。食得辣嘅人一定要試吓佢個辣椒醬汁,將餃子點落醬汁再食,味道更加有層次。-雙拼水餃我哋見到雙拼都冇額外收費,就點左香菇元西豬肉同埋白菜豬肉餡料。香菇元西湯汁好好味,而且入邊嘅元西味道好出,鍾意食元西嘅人不妨一試,由於我哋煎餃同水餃都嗌咗白菜豬肉,我同朋友就比較鍾意食煎餃子多啲,可能因為大家都比較住鍾意食煎炸野掛🙈🙈-醉鴨舌一食落去就有香濃既酒味,再加上鴨舌本身大大條,食落啖啖肉,幾好食,仲有少量杞子半碟配搭,賣相加分。
今日同朋友喺附近行完街,經過呢間餃子店就入去醫下肚。

今日我同朋友就試吓啲餃子先,落單紙簡潔易明,都幾方便。

豆漿:

白菜豬肉煎餃:

雙拼水餃

醉鴨舌

2020-06-10 120 views
💁🏻‍♀️ 喜相逢 (太子) 🍴-四川菜食得多, 有四川風味既餃子真係未試過~白菜豬肉餃 ($40) + 韭菜豬肉餃 ($40)湯餃份量幾足, 好大料, 餃子人手包製, 白菜同韭菜都幾新鮮, 再點埋秘製麻辣醬汁來食, 好有風味!香菇元茜豬肉煎餃 ($33) +  雞絲湯麵 ($36) 推薦! 連小丸子呢D唔中意食元茜既都覺得幾好味! 加埋香菇好夾, 餃子煎得好香脆, 加埋雞絲湯麵食落唔會好膩, 配搭得宜!/📍 喜相逢 (太子)太子 砵蘭街420號地下B號舖
💁🏻‍♀️ 喜相逢 (太子) 🍴

四川菜食得多, 有四川風味既餃子真係未試過~

白菜豬肉餃 ($40) + 韭菜豬肉餃 ($40)

香菇元茜豬肉煎餃 ($33) +  雞絲湯麵 ($36)

📍 喜相逢 (太子)
太子 砵蘭街420號地下B號舖
能夠相愛係一種緣份,塵世間太多恩怨,悲歡離合,人類都只不過係命運裡面操控既棋子。唯一可以做既就係珍惜現在擁有既野因為你唔知道幾時有一日,佢會好無情咁將佢帶走。對我黎講,我會珍惜而家令我每日都想食我自己鍾意既野,呢間「喜相逢」今晚一定要試試佢!👇📌必食 · 推介 - ▪ 秘製 · 醉雞 - $78▫ 醉雞呀!雖然係例牌但份量比我想像中多,而且真材實料,雞皮夠薄身酒香濃郁;話明秘製當然有佢既獨門秘技啦,所以調味方面比出面既醉雞相比,我覺得稍為清香。食落肉質腍滑入味,唔會太油膩,認真唔錯。📌湯餃 - ▪ 香菇芫茜 · 豬肉餃 - $40▫ 跟住就係最馳名既湯餃呀,一碗完全無味精既老火湯做湯底,豬肉餃加入芫茜、香菇粒加強口感。但最重點就係芫茜既清新,食落完全唔抗拒;加上餃皮夠薄,餡料夠多,真係話咁快就掃哂成碗呀,食得過!📌煎餃 - ▪ 白菜 · 豬肉餃 - $33▫ 另外煎餃都唔錯,表面輕輕煎過,夾落夠乾身唔會油淋淋,呢點抵讚。趁熱食既話,咬落仲相當脆身,裡面餡料均勻受熱,所以口感特別豐富。整體我覺得呢間小店值得再黎,鍾意食餃子既朋友可以一試呀 !
📌必食 · 推介 -
秘製 · 醉雞 - $78

食落肉質腍滑入味,唔會太油膩,認真唔錯。
📌湯餃 -
香菇芫茜 · 豬肉餃 - $40
▫ 跟住就係最馳名既湯餃呀,一碗完全無味精老火湯做湯底,豬肉餃加入芫茜
香菇粒加強口感。但最重點就係芫茜既清新,食落完全唔抗拒;

加上餃皮夠薄,餡料夠多,真係話咁快就掃哂成碗呀,食得過!
📌煎餃 -
白菜 · 豬肉餃 - $33

整體我覺得呢間小店值得再黎,鍾意食餃子既朋友可以一試呀 !
2020-06-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 白菜 · 豬肉煎餃
  • 香菇芫茜 · 豬肉湯餃
  • 秘製 · 醉雞
2020-06-06 577 views
今日lunch想食下餃子同四川菜😛香港餃子舖真係愈開愈多搵到太子嘅「喜相逢」距離港鐵站出口只係半條街 相當方便店內冷氣十足🥳讚啊!大熱天時出面天氣真係好熱🥵強勁嘅冷氣係非常重要!睇睇菜單有六款口味嘅餃子☺️煎餃、湯餃兩種食法仲有好多涼伴、醉浸系列嘅冷盤小食夏天食真係一流!😁樣樣都好啱胃口 今次又選擇困難啦😛醉豬手($78)出乎意料咁好食!真心高質!一嚟未食已經聞到好香酒味🤤面頭舖左啲紅棗 啲紅棗係處理過嘅食落係脆脆地嘅紅棗乾😚好有heart喎至於豬手皮係好爽有彈性 充滿骨膠原👍🏻👍🏻入味得嚟 唔會浸過頭過咸😊推薦!麻辣水晶涼皮(小辣)($36)配料超豐富 😂有雞絲、青瓜、芫荽、蒜蓉、花生😍涼皮晶瑩剔透 小辣都幾麻🤤調味較重醋味酸酸地😊雲耳椰菜豬肉煎餃($33)六隻 有啲擺盤喎🤣驚喜睇個名都知內餡口感好滿足啦☺️皮唔厚😊餡同料比例平均 每一啖都食到餡料「喜相逢」嘅煎餃無乜油 似係輕輕煎一煎辣一辣嘅感覺唔係一般街外連鎖店嘅整法要盡快食 因為呢種煮法放得耐餃子皮比較硬湯餃 雙拼($40)(韭菜豬肉餃x香菇元茜豬肉餃)芫茜控韭菜控福音!😂😂兩款餃都極濃味!尤其芫茜🤪一啖芫茜味上腦湯餃比煎餃保留較多
今日lunch想食下餃子同四川菜😛
香港餃子舖真係愈開愈多
搵到太子嘅「喜相逢」
距離港鐵站出口只係半條街 相當方便

店內冷氣十足🥳讚啊!
大熱天時出面天氣真係好熱🥵強勁嘅冷氣係非常重要!

睇睇菜單有六款口味嘅餃子☺️
煎餃、湯餃兩種食法
仲有好多涼伴、醉浸系列嘅冷盤小食
夏天食真係一流!😁
樣樣都好啱胃口 今次又選擇困難啦😛

醉豬手($78)
出乎意料咁好食!真心高質!
一嚟未食已經聞到好香酒味🤤
面頭舖左啲紅棗 啲紅棗係處理過嘅
食落係脆脆地嘅紅棗乾😚好有heart喎
至於豬手皮係好爽有彈性
充滿骨膠原👍🏻👍🏻
入味得嚟 唔會浸過頭過咸😊推薦!

醉豬手

麻辣水晶涼皮(小辣)($36)
配料超豐富 😂
有雞絲、青瓜、芫荽、蒜蓉、花生😍
涼皮晶瑩剔透 小辣都幾麻🤤
調味較重醋味酸酸地😊

麻辣水晶涼皮

雲耳椰菜豬肉煎餃($33)
六隻 有啲擺盤喎🤣驚喜

似係輕輕煎一煎辣一辣嘅感覺
唔係一般街外連鎖店嘅整法
要盡快食 因為呢種煮法放得耐餃子皮比較硬

雲耳椰菜豬肉煎餃

湯餃 雙拼($40)
(韭菜豬肉餃x香菇元茜豬肉餃)
芫茜控韭菜控福音!😂😂
兩款餃都極濃味!
尤其芫茜🤪一啖芫茜味上腦
湯餃比煎餃保留較多肉汁 亦比較順口滑口🥰

2020-05-31 61 views
間舖頭嘅裝修好靚,所以忍唔住入去試一試啊😍😍😍我哋叫咗秘製醉雞例牌,而家間餐廳嘅醉雞係唔同其他舖頭,食得出係加咗另外嘅酒😘😘😘十分香!雞肉亦都好嫩❤️❤️❤️❤️大大力推薦😂😂😂😂另外就叫咗一個煎芹菜豬肉餃,因為我好鍾意食芹菜,非常之好食😊😊😍個皮好薄,仲有個醬汁十分夾😍😍😍😍另外我哋叫咗個鴛鴦戲水,韭菜豬肉餃和香菇元茜豬肉餃❤️❤️❤️都係一樣好有水準!蒜蓉萵筍絲,份量好多,正😍😍😘😍
間舖頭嘅裝修好靚,所以忍唔住入去試一試啊😍😍😍

蒜蓉萵筍絲,份量好多,正😍😍😘😍

2020-05-25 62 views
如果唔係朋友介紹,真係唔會留意到太子呢個位有一間餃子店🙈成間店舖嘅裝修都好古色古香,有一種純樸嘅味道🙂最估唔到嘅係夜晚餐廳一變,變為一間供應西餐嘅餐廳😂有機會會嚟試下🙌🏼今日就最主要講翻餃子先啦🥟我同朋友每人嗌咗兩碗湯餃🤓我嗌嘅係雲耳椰菜豬肉餃拼白菜豬肉餃~而朋友嗌嘅係白菜豬肉餃拼香菇芫茜豬肉餃(中辣)🤗餃子皮夠薄,而且餡料滿滿🥰唔會食到肥豬肉😛所以餃子都係即包即煮,食落去真係有家嘅感覺☺️食嘅時候記得連埋菜脯粒一齊食,微辣又爽脆,正😚朋友嗌嘅中辣係指湯底會係中辣程度嘅酸辣湯,好好飲,不過辣度略嫌不足🙊另外仲嗌咗兩個小食,分別係麻辣粉晶涼皮同涼拌木耳😋兩款小食都夠大份👍🏼涼皮、雞絲、青瓜絲、芫茜加上芝麻,帶點微辣,不過口感夠哂清香,我同朋友都對呢個小食讚不絕口,必試🤩涼拌木耳夠爽口,加上大量芝麻,感覺更加香口😚配上麻油同醋,食到停唔到口啦🙈

2020-05-22 40 views
太子地鐵站附近有間古式裝修食舖,日間做餃子麵食,晚間就做西餐酒吧,坐底橫觀四周,有幾分似歐洲老China Town feel,加埋隻四腳踏雪嘅黑貓,仿如王家衛下嘅一位食客😆星期六一個下午孖住愛人入去食餃子,老闆娘介紹佢係四川人,香料都係響四川運過嚟好正宗,可惜我倆都不好辣,都係揀返清湯餃。韭菜豬肉餃 $40 八隻,好香韭菜味,餃子皮煙煙韌韌,包得滿滿實實,只略嫌有啲鹹。芹菜豬肉餃$40八隻,最喜歡呢個調味,芹菜份量多且清香。注意此餃乃季節限定。雲耳椰菜豬肉餃,拼白菜豬肉餃,同樣$40 各款四隻,雲耳椰菜豬肉餃,咬落爽爽,口味清新;白菜豬肉餃,最普通嘅餃,反而同我平時食嘢好唔同,唔知係唔係用咗黃芽白。雞絲湯麵$36,好喜歡呢個麵,簡簡單單食到雞絲、冬菇絲及大量蔥花嘅鮮味,麵條亦好好食,軟硬適中。

呢晚約左朋友仔去食野,諗左好耐都未知去邊好,見太子站附近應該都有幾間餐廳,就過去再搵。出左站之後見到對面有間bar就行過去,發現居然左邊系bar餐牌,但右邊個間居然系食餃子上海菜的餐牌,我地見咁有趣,就一於試一試。出面同裏面的裝潢都好古色古香,好有feel。我地隨便叫左少少小食包括晶瑩皮蛋。宜家就沒有酒賣,所以都是叫幾杯汽水幻想下他是啤酒就算。皮蛋不錯,有少少麻辣。但麵食就麻麻,好似未煮熟。煎餃都衹是還好,叫煎餃,但只是個底少少煎過,食落完全沒有煎過的香味。而且韭菜肉餃居然得韭菜,肉就冇咩..
2020-05-07
2020-05-19 46 views
太子D出口尼邊比較靜,但係總有啲小店係令人有驚喜~係d出口一轉右,行過兩三個舖位就見到尼個好傳統嘅木門,好有特色~喜相逢主要以手工餃子,湯餃煎餃為主,今次我叫左雲耳椰菜豬肉餃煎餃同埋白菜豬肉湯餃,再加埋每次我見到都會叫嘅醉雞,可能太熱,唔算好有胃口,叫個例牌就岩岩好!醉雞份量合理,而且非常入味,又有酒香,肉亦好滑尼一個係煎餃,皮嘅厚薄好適中,而且入而餡料好豐富,唔會煎過龍,唔會好重油膩感,好好食!湯餃,每一粒都有成隻湯匙咁大,皮好滑,滑到會夾唔實個種,同埋根本唔需要任何調味,好好味呀餃子唔算一樣好難整嘅食物,但係要做到皮薄餡靚就真係好有難度,而且要包到靚,有摺痕,而唔會過厚或者易穿,好有難度,但係尼間做得好好!

醉雞份量合理,而且非常入味,又有酒香,肉亦好滑

2020-05-19
$80 (Dinner)
  • 秘製醉雞
  • 秘製醉雞(例牌)
  • 西洋菜豬肉湯餃
2020-05-17 41 views
📍 喜相逢經過太子砵蘭街見到呢間主打手工餃子既小店,簡約而充滿古色古香設計,而佢又有川菜供應,吸引左小編同男朋友入去醫下肚。-店鋪主打手工餃子同川式小食,價錢好經濟實惠,大家可以黎試下。-白菜豬肉煎餃餃子皮都算薄身,肉餡脂肪比例均勻,粒粒都脹卜卜好足料,肉質夠曬滑嫩Juicy,如果餃子皮可以煎得再脆d就好啦-芹菜豬肉餃入口好多肉汁,材料一樣好足料,加左芹菜所以好脆口,如果覺得淡味,可以配埋旁邊餐廳自製既豉油。-涼拌萵荀絲 (小辣)份量超級多,就係想像中既味道。點左微辣,一dd辣味再帶少少酸味,加上花生芝麻夠香口,青瓜增添口感,好開胃地址: 太子砵蘭街420號地下B號舖
📍 喜相逢

白菜豬肉煎餃
芹菜豬肉餃
涼拌萵荀絲 (小辣)

地址: 太子砵蘭街420號地下B號舖
$70 (Dinner)
2020-05-15 43 views
自從限制令放寬之後,放工之後多了外出晚餐。這晚和男友在旺角的寵物街行左一陣,經過太子站對面這間古色古香的店鋪,走近才發現其實是兩鋪兩店- 一間鋪位有兩個招牌,門口也有兩份餐牌。不要看錯了,喜相逢是右邊餐牌,主打每日新鮮製作的餃子和上海菜。我們看店鋪裝潢特別,似是酒吧又似餃子店,加上價錢不貴,覺得不妨一試。餐桌上也放了兩份餐牌,喜相逢的餐牌是一張類似點心紙,上面主要都是上海小食和餃子煎或是湯餃,最有趣的是鴛鴦戲水。問過店員,原來這是辣的湯餃。由於我們小食已經點了麻辣的水晶皮蛋、水晶粉皮和重慶小麵,水餃就選煎的韭菜豬肉餃。韭菜豬肉餃,擺碟有心思,中間放了麻辣汁。重慶小麵是冷盤,主要蔥碎,豬肉,灑上芝麻帶出香味。小麵帶酸微辣,味道頗開胃。水晶粉皮則是寬闊的透明麵條,加上蒜頭和大量花生作爲味道提升。味道比起重慶小麵更爲麻辣,口感刺激。水晶皮蛋外貌與一般吃的烏黑的皮蛋不一樣,晶瑩剔透。皮蛋淋上麻辣汁,底下鋪了青瓜絲讓口感更清新,頗有心思。

韭菜豬肉餃,擺碟有心思,中間放了麻辣汁。

2020-05-14
Dinner
2020-05-14 36 views
很久沒有為餐廳寫食評了,留意到身邊不少的餐廳改頭換面,就再有衝動嘗試新店,寫寫感受。今次想留名的餐廳就是這間喜相逢,中西合璧,有中菜水餃又有西式薄餅和甜食,很有趣的一件事,而我打算先試中式,下次有緣再試其他。我們點了一份蒜蓉翼尖,煎餃六隻,名為鴛鴦戲水湯餃八隻,裏面包含了芹菜豬肉餃和香菇芫荽豬肉餃,另外兩份小菜,就是水晶皮蛋和麻辣水晶涼皮。水餃方面我比較喜歡芹菜豬肉餃,其他餡料都一般。雖然不知道什麼是鴛鴦戲水,點了試一試覺得有點咸,個人認為煎餃比較吸引。小菜就推介蒜蓉翼尖,可以用作佐酒小食!至於水晶皮蛋和麻辣水晶涼皮,不太特別。二人光顧了$165,份量適中,如果水餃大隻一點就更好。

水餃方面我比較喜歡芹菜豬肉餃,其他餡料都一般。

小菜就推介蒜蓉翼尖,可以用作佐酒小食!

至於水晶皮蛋和麻辣水晶涼皮,不太特別。

二人光顧了$165,份量適中,如果水餃大隻一點就更好。
老闆娘係四川人🇨🇳所以味道非常正宗,主打手工餃子同涼拌小食。裝修好似間中式酒吧咁,仲有個開放式廚房。💗蔥油雞 ($78/例牌)呢個組合有d反傳統,由涷食雞件配上熱辣辣蔥油。雞皮爽滑,底下有層水晶啫喱,再到口感結實嘅雞肉。聽講係走地雞,所以脂肪比例較少,肉質較瘦相對冇咁滑,但健康好多🐔白斬雞冇用鹽醃過,未夠入味,雞味亦未算好濃,所以一定要點即叫即撞嘅蔥油🥣蔥同薑嘅份量足料夠哂香,但都係唔夠鹹。💗雙拼湯餃 ($40)餃子包得好工整,隻隻大小一樣🥟外皮薄身得嚟唔易穿,食落比一般餃皮更煙韌,悲傷小姐特別欣賞👍🏼餡料脹卜卜,菜同肉既比例啱啱好,唔會淨係得肥肉,伴碟嘅生菜食落都爽脆清甜。🥬白菜豬肉餃較淡味,更食得出菜嘅清甜味,咬落去好多肉汁,餡料比較柔軟。🐷雲耳椰菜豬肉餃口感就較豐富,雲耳增加爽口,配上嫩滑豬肉,食落偏鹹鮮。配埋四川麻辣醬油吊味,帶少量蔥、芫茜同辣椒粒好香,花椒油唔會太麻,唔食辣都接受到🌶💗雞絲湯麵($36)麵條幼細,口感較軟滑,唔會煮到淋哂依然有咬口,不過悲傷小姐本身比較鐘意爽口彈牙嘅粗麵多d🍜舖面嘅雞絲唔會得個一束仔做裝飾咁少,食落都唔算「鞋」🐥清湯底帶濃烈嘅麻油香。整體味道偏

💗蔥油雞 ($78/例牌)
蔥油雞
蔥油雞

💗雙拼湯餃 ($40)
雙拼湯餃

白菜豬肉餃

雲耳椰菜豬肉餃

💗雞絲湯麵($36)
麵條幼細,口感較軟滑,唔會煮到淋哂依然有咬口,不過悲傷小姐本身比較鐘意爽口彈牙嘅粗麵多d🍜舖面嘅雞絲唔會得個一束仔做裝飾咁少,食落都唔算「鞋」🐥清湯底帶濃烈嘅麻油香。整體味道偏淡,必定要加自家製菜脯,食落爽口帶微微麻辣,完全畫龍點睛😍
雞絲湯麵
雞絲湯麵
2020-05-13
雙拼湯餃
2020-05-13 26 views
今日下晝去左太子砵蘭街既喜相逢,淺嚐兩味菜。第一個叫咗醉豬手,第二個叫咗湯餃雙拼,白菜豬肉拼韮菜豬肉,(因為西洋菜老闆說不合時令)個醉豬手酒味好濃,落咗好多花雕,肉質彈牙,亦都夠入味,份量亦唔少,唯一既瑕疵係有少少毛未拔清。湯餃有得揀辣度,味道似係酸辣粉既湯底,不過少咗蒜蓉同花生,餃子皮餡勻稱,肉汁豐富,亦都鮮味,略嫌同個湯底唔算好夾。飲品只有豆漿,汽水。洗手間乾淨,但有D雜物,收費只收現金。店鋪風格半中半西,有D似唐人街既鋪,(雖然我未去過)
今日下晝去左太子砵蘭街既喜相逢,淺嚐兩味菜。

飲品只有豆漿,汽水。

洗手間乾淨,但有D雜物,收費只收現金。

店鋪風格半中半西,有D似唐人街既鋪,(雖然我未去過)
2020-05-11
Tea
2020-05-11 430 views
餃子我就食得多,不過好多時食完都衹會覺得滿口味精,口渴非常,不過總有例外的,<喜相逢>既自家制餃子,就真係真材實料,感覺完全係媽媽係屋企包既餃子一樣,沒有奢華感,感覺實在,比較正氣的一種住家感覺。香菇元茜豬肉餃: 本身其實都不太愛元茜的味道,出奇地將元茜同豬肉用來包起餃子做湯餃,感覺完全不一樣,沒有我討厭的味道,反而覺得清新好食。雲耳椰菜豬肉餃: 餃皮晶瑩透薄,雲耳椰菜同豬肉比例剛剛好,少肉多菜,而且新鮮即叫即造,吃下去感覺好清好健康。白菜豬肉煎餃: 餃子是輕煎的,完全沒有油膩感,呢點非常好,煎得乾身,但入面仍然能夠保持住肉汁同水份,不覺得乾硬,非常好食。蔥油雞 例牌($78)例牌份量都不少,蔥油雞肉,肉質實在而不肥膩,雞皮簿而滑,配埋自家制葱油醬汁,味道實而不華,完全充滿着住家感覺,吃的是真材實料。現在還能夠有這樣的住家風味食店,很是難得,難怪會令我再三回味呢道既餃子同每一道菜。<喜相逢>,我一定會再來的。

蔥油雞 例牌($78)

Tea
  • 白菜豬肉煎餃