2021-02-06 205 views
Megabox周圍都好多人,唯獨呢間無咩人,所以就入去試下啦。佢嘅價錢唔算貴,所以都想像到味道大概如何,食品質素普通,都叫對得住價錢嘅。我地叫左兩個下午茶餐。極上牛肉讚岐烏冬(熊本黑蒜豚骨湯)($69)得兩片好生嘅牛肉,不過浸耐d都有熟。有半隻流心蛋,的確做到流心效果。其他配料同湯嘅味道都係一般。讚岐烏冬好食,硬度適中,唔會煮得太淋。豚骨讚岐烏冬(芝士番茄豚骨湯)($64)麵嘅配料都係一般,不過不失,豬軟骨味道尚可,特別想講下佢個湯。本身飲完上面個熊本黑蒜豚骨湯覺得普通,飲完呢個芝士番茄豚骨湯覺得上面個熊本黑蒜豚骨湯都唔錯,番茄湯配芝士唔係好夾仲有佢嘅芝士係一堆芝士醬,撈落湯奇奇怪怪咁。加州卷呢d下午茶餐都會配2件加州卷,加州卷都係普普通通,勝在開胃一流。火灸三文魚壽司($16)凡惠顧下午茶餐都可以以優惠價加配小食。三文魚都燒得幾香,份量適中,幾好食。吉列炸生蠔($18)咁第二款小食就叫左吉列炸生蠔,唔好睇佢大大舊咁,其實入面嘅生蠔好細隻。不過都還可以,炸得都ok,出面個炸個皮都唔會太粉。海膽($168)見佢個海膽咁啱半價,所以叫黎試下,無咩鮮甜味,但係唔會臭,味道尚可。佢比埋飯同埋紫

極上牛肉讚岐烏冬(熊本黑蒜豚骨湯)($69)
極上牛肉讚岐烏冬

豚骨讚岐烏冬(芝士番茄豚骨湯)($64)
豚骨讚岐烏冬

仲有佢嘅芝士係一堆芝士醬,撈落湯奇奇怪怪咁。

加州卷

火灸三文魚壽司($16)
火灸三文魚壽司

吉列炸生蠔($18)
吉列炸生蠔

。不過都還可以,炸得都ok,出面個炸個皮都唔會太粉。

海膽($168)
海膽

見佢個海膽咁啱半價,所以叫黎試下,無咩鮮甜味,
但係唔會臭,味道尚可。佢比埋飯同埋紫菜黎送海膽,都唔錯。

呢度要自己寫單然後交比職員,佢嘅餐附送飲品,落單嘅時候直接寫“凍奶茶”就可以。題外話,我寫凍檸茶但係佢比左凍奶茶。
希望佢哋落單可以再仔細啲。
2021-01-24
$150 (Tea)
極上牛肉讚岐烏冬
豚骨讚岐烏冬
火灸三文魚壽司
2021-01-10 180 views
黎到Megabox 9樓 有溜冰場之餘有好多日本餐廳 拉麵 烏冬 丼飯 壽司 鍋物 乜都齊依間日和號舖頭較大 等位時間較短 所以食佢2個人坐咗張長枱 坐得超寛鬆2:30食午餐 勁多選擇諗咗好耐食烏冬定拉麵 因為連湯底都有幾款 全部唔同配撘最後揀咗 泡菜牛肉拉麵 ($58) 送加州卷2件同飲品加州卷細細件 整得幾靚 唔易散開 有青瓜 玉子蛋 蟹柳上面加咗少少沙律醬味道唔錯 米飯好黏 明顯食到壽司醋味泡菜牛肉拉麵份量正常 賣相唔錯 仲有粟米 海帶 半熟蛋 日式魚蛋片湯底味道十分濃郁 少鹹 食完好口渴🙈🐂牛肉份量唔多 而且肥膏位較多 加上可能湯底味道太濃 唔太食到牛肉味至於泡菜 味道正常 唔太辣 咬落脆口 偏鹹 啲味道落咗湯到🥚半熟蛋真係流心 味道相對較清其他配料都幾好 同麵好夾味 亦增添唔同質感🍜拉麵麵質一般 唔算彈牙或煙韌 食到尾仲淋咗啲 所以普通 飲品要檸水 正常 冇乜特別份量就夠食 食曬成個set都飽-味道中規中矩 係偏鹹同濃味服務... 除左樓面啲男侍應較唔好服務 其他都幾好 尤其收銀姐姐有禮貌環境唔錯 裝修主題好似火車咁Cp算抵食嘅 $58咁大碗麵 又有壽司同飲品
黎到Megabox 9樓 有溜冰場之餘

味道中規中矩 係偏鹹同濃味
環境唔錯 裝修主題好似火車咁
Cp算抵食嘅 $58咁大碗麵 又有壽司同飲品
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-01-08 143 views
九龍灣Megabox 真係好多好野食,想食日本野既不妨來這家位於10樓的日和號壽司料理,包你有驚喜。我們二人點了超級多野食,究竟驚喜係邊?就係壽司魚生都係半價,哇哇哇這個真的是好大的優惠,雖然沒有試過這裡的日本野,但都好想試試。我們首先點了一份火焰帆立貝鰈魚邊牛油果沙拉作前菜,別小看這份沙拉好多帆立貝和鰈魚在面頭,而且撈埋牛油果果真好好味,而且又開胃作用。跟住就食熱野先,叫一個鹿兒黑豚鍋,這個是麻辣湯底,要注意真心辣,但辣得好過癮,喜歡辣的朋友可以試試。另外再追加了火鍋牛肉和烏冬,牛肉質量好,漉兩漉可以入口,好正。再來就係壽司同魚生,一份火焰柚子胡椒帆立貝壽司,三文魚籽軍艦,海膽軍艦,鰻魚壽司,三文魚腩,劍魚腩刺身,還有拖羅壽司盛合,這些都是半價計算,超級抵食。所有魚生片都超厚超新鮮,我更要推薦拖羅壽司,D拖羅真心正到不得了,大家一定要試試。特別一提餐廳服務很好,服務員都超熱情細心,大家都能係一個愉快環境進食,實在是舒適開心,疫情好返更要帶多d朋友一起來食。
2020-12-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2021-01-05 131 views
食物一般,不過不失,價錢尚可。唔知係因為疫情冇咩生意,定係本身都唔多客人。員工的服務態度有待改善,叫外賣的時候企係收銀前面1分鐘,員工只顧著低頭寫字,無視客人。不會光顧第二次。

不會光顧第二次。
TakeAway
平時去了MEGABOX都係快閃一下,這次就行曬咁多層睇下食咩好,行到10樓food court位置見到呢間食日本菜 ,仲要做緊壽司刺身半價優惠呀😍 在門口看店舖裝修好特別,中間是一座火車頭🚆隔邊的是車廂式既座位。就搭呢部「日和号壽司料理」啦!GO...GO!店員們很有禮貌,細心向我們介紹有什麼優惠和放食物時也會輕輕放下。🔸劍魚腩刺身 $33🔸油甘魚刺身 $34🔸香蔥吞拿腩碎軍艦 $16🔸火炙左口魚壽司 $15🔸海膽軍艦 $22.5🔸三文魚籽軍艦 $22.5以上嘅價錢都已經係半價左,真係超抵食呀😍😍所以我忍唔住瘋狂咁叫叫叫🙆🏽‍♀️叫曬我喜歡既壽司同刺身🤤火炙左口魚壽司上面有燒汁芝麻和蔥粒, 左口魚用火槍輕輕燒過,放入口即溶呀🤤 軍艦既紫菜脆脆,唔會好軟🔸拖羅壽司盛盒 $76有中拖羅同大拖羅,4件都係$76咋🤤油脂分布明顯均勻,左邊係大拖右邊係中拖🔸火灸帆立貝鰈魚邊牛油果沙律 $75鰈魚姐係左口魚,左口魚溶係口正呀!面頭有黑松露,醬汁係柚子醋 ,撈勻嚟食酸酸地好開胃!呢個沙律係有生菜、青瓜絲同車厘茄,整體好有口感🔸鹿兒島黑豚鍋 $118鹿兒島黑豚是五花腩位置,果層脂肪厚又爽脆,食落唔多太

就搭呢部「日和号壽司料理」啦!GO...GO!

🔸劍魚腩刺身 $33
🔸油甘魚刺身 $34
🔸香蔥吞拿腩碎軍艦 $16
🔸火炙左口魚壽司 $15
🔸海膽軍艦 $22.5
🔸三文魚籽軍艦 $22.5
以上嘅價錢都已經係半價左,真係超抵食呀😍😍所以我忍唔住瘋狂咁叫叫叫🙆🏽‍♀️叫曬我喜歡既壽司刺身🤤

軍艦既紫菜脆脆,唔會好軟

🔸拖羅壽司盛盒 $76
有中拖羅同大拖羅,4件都係$76咋🤤
油脂分布明顯均勻,左邊係大拖右邊係中拖

🔸火灸帆立貝鰈魚邊牛油果沙律 $75
鰈魚姐係左口魚,左口魚溶係口正呀!

🔸鹿兒島黑豚鍋 $118
鹿兒島黑豚是五花腩位置,果層脂肪厚又爽脆,食落唔多太肥膩嘅感覺。有豆腐玉子、生菜、金菇、冬菇,配菜有好多呀!
簡左黑蒜豬骨湯底
另外仲追加牛肉(+38)同烏冬(+28)

🔸巨峰乳酪沙冰 $32
🔸梅子青檸梳打 $32
打邊爐點都要叫下凍飲😆
梅子青檸梳打飲落好爽,梅子味好出。
巨峰乳酪沙冰,感覺不太沙冰,都很好因為想諗巨峰味,但又怕沙冰太凍

**我果時係封晚餐堂食時去食的,我上日和号壽司料理既ig睇,呢家做緊下午茶時間都有
有半價堂食壽司優惠!**
2020-12-12 108 views
在封晚餐堂食前一天, 去了MEGABOX搵朋友順便去吃晚餐 在10樓food court搵到一家日本菜 - 日和號壽司料理店舖裝潢好特別 像走進90年代的日本以火車為風格 中間是一座火車 而其他位置是車廂式的座位職員非常有禮貌 熱情 跟我們介紹餐牌周一到周五 晚市刺身跟壽司都是半價 火鍋也不錯 順應餐牌 都要了不同的食物 嚐嚐刺身:三文魚腩&甘海老刺身、帶子: 口感豐盈 油脂香壽司: 半價拖羅壽司盛合:有鮮味 入口即融火炙柚子胡椒帆立貝壽司&胡麻醬火炙帆立貝壽司 : 帆立貝鮮甜 火炙後更為突出 配柚子及胡麻醬 別具風味軍艦:三文魚籽軍艦&海膽軍艦:魚籽粒粒漲卜卜 新鮮,海膽鮮甜 一啖吃下 好幸福火炙帆立貝鰈魚邊牛油果沙律:牛油果沙律本人比較少吃主要原因怕口感不太好 太糊了 但這個沙律有爽口的生菜、青瓜同車厘茄配送 反而有咬口火炙鰈魚邊跟帆立貝 更添口感特製醬汁 醒胃鹿兒島黑豚鍋 追加 牛肉跟烏冬一塊島黑豚在鍋面 好驚喜 配料豐富,豆腐、金菇、大葱等等吸收了黑蒜豚骨湯底 好吃加上牛肉跟烏冬 完全一個日式火鍋飲料:白桃乳酸梳打 + 巨峰提子梳打 整體服務不錯,職員熱情推介 貼心服務
在封晚餐堂食前一天, 去了MEGABOX搵朋友順便去吃晚餐
店舖裝潢好特別 像走進90年代的日本
以火車為風格 中間是一座火車 而其他位置是車廂式的座位
職員非常有禮貌 熱情 跟我們介紹餐牌
周一到周五 晚市刺身壽司都是半價 火鍋也不錯
順應餐牌 都要了不同的食物 嚐嚐

刺身
三文魚腩&甘海老刺身、帶子: 口感豐盈 油脂香

壽司:
半價拖羅壽司盛合:有鮮味 入口即融

軍艦:

火炙帆立貝鰈魚邊牛油果沙律:
牛油果沙律本人比較少吃主要原因怕口感不太好 太糊了
但這個沙律有爽口的生菜、青瓜同車厘茄配送 反而有咬口
火炙鰈魚邊跟帆立貝 更添口感
特製醬汁 醒胃

鹿兒島黑豚鍋 追加 牛肉跟烏冬
一塊島黑豚在鍋面 好驚喜
配料豐富,豆腐、金菇、大葱等等吸收了黑蒜豚骨湯底 好吃
加上牛肉跟烏冬 完全一個日式火鍋

飲料:白桃乳酸梳打 + 巨峰提子梳打

整體服務不錯,職員熱情推介 貼心服務
This Japanese restaurant having so many bad comments lolll, but I already stepped into  the restaurant, and a bit afraid. This shop really surprised me in a good way haa, the taste is yumm with reasonable price, such a good choice when you shopping hard haaaSide salad with crabsticker isnt bad normally I don't eat it but the taste is nice like the salad I have when I was young haaaSoft Boilded Egg & Cheese Beef Rice in Pot is a bit spicy and serve you with a hot pot, be careful when you go to sa

Soft Boilded Egg & Cheese Beef Rice in Pot is a bit spicy and serve you with a hot pot, be careful when you go to savour it
, when having those overcooked rice with cheese is niceee
but the taste is good too, still so hot ahh, but id prefer the pork cutlet one haaa
Boiled Pork Cutlet with Egg Sauce Rice tastes really good,
with yummm yumm egg and mushroom mixture, so with Japanese taste haaa, scrambled egg so smooth and soft, lovely texture, the pork cutlet is not soft enough though, overall it's a good meal haa esp when you are hungry
Added dishes Grilled Salmon Sushi is lovely one
, as a salmon super fan, it's definitely a perfect choice for me haa, on the top with some fish supplement is lovely ha
Grilled Salmon Sushi
Hot Milk tea is in average standard, Graspefood Rose Tea is so sweet with strong Graspefood flavor but lacking rose flavor sadly
, it's not a bad choice if you wanna have something new
Graspefood Rose Tea
menu:
insides:
The taste is lovely and normally the service is good here, go and try some Japanese food haa
$80 (Tea)
Grilled Salmon Sushi
2020-12-08 118 views
雖然OpenRice見到好多負皮,入嚟之前我考慮一陣,最後決定左上日和號的美食快車!但其實都幾好食呢!星期一至五晚市半價刺身壽司, 最新拖羅盛合都有半價!呢個價錢呢個質素其實都算合理呢!叫咗啲大路嘅刺身壽司都幾新鮮,最抵食係佢有半價!拖羅壽司盛盒$38帶子刺身$29甘海老刺身$29帆立貝壽司$19香蔥吞拿魚腩碎軍艦$16鹿兒島黑豚肉火煱入面塊黑豚肉有豬肉味!煮耐左都唔會鞋!有牛丸,玉子、冬菇、金菇再追加烏冬肥牛!真係大滿足呢!#日和號#megabox美食#食好西#壽司#日本野#返家鄉#拖羅#半價#抵食

叫咗啲大路嘅刺身壽司都幾新鮮,最抵食係佢有半價!
拖羅壽司盛盒$38

帶子刺身$29

甘海老刺身$29
帆立貝壽司$19
香蔥吞拿魚腩碎軍艦$16

鹿兒島黑豚肉火煱

• 刺身
2020-12-07 470 views
間唔中我都好鍾意去MegaBox 行下,呢個商場行得幾舒服,又有大型超市同傢私店~ 餐廳亦有不少選擇~今晚放工行完「超市特價日」,去咗10樓間✨日和号壽司料理dinner😋有咩好食?因為呢度星期一至五既晚市都有半價刺身壽司😍而最新出既拖羅盛合都有半價!梗係要嚟試下la!唔知係咪shopping 完特別肚餓,我都order咗好多嘢食下😂👇🏻睇下我食咗咩丫~黑松露牛油果火炙刺身沙律係我至愛嘅火炙左口魚邊同埋帆立貝呀😻加埋滑滑牛油果🥑、香濃松露醬,沙律菜有羅馬生菜、青瓜同車厘茄配以美味日式沙律醬汁,清新醒胃!刺身: 劍魚腩、三文魚腩片片厚切,口感細膩而鮮美😋壽司🍣親子花之戀、三文魚籽軍艦: 三文魚籽粒粒鮮甜漲卜卜,兩者各有特色!火炙三文魚腩、火炙柚子胡椒帆立貝:兩種食材火炙後鮮味更突出,帆立貝配以柚子胡椒醬作調味別具風味!🐮壽喜牛肉鍋一上枱已經好驚喜,🐮牛肉份量比平時坊間的多,配料又豐富,雞蛋🥚、旺菜🥬、滑豆腐、冬菇、金菇、大葱,全部「索晒」鮮甜醬油湯底,好好味啊~我仲order咗一杯白桃🍑乳酸梳打~ 😋一邊食牛肉鍋,一邊飲杯凍梳打~ 正呀!我好鍾意呢度既列車座位設計,令我諗起係日本搭JR~

今晚放工行完「超市特價日」,
去咗10樓間✨日和号壽司料理dinner😋
有咩好食?
梗係要嚟試下la!

黑松露牛油果火炙刺身沙律

刺身: 劍魚腩、三文魚腩

片片厚切,口感細膩而鮮美😋

壽司🍣
親子花之戀、三文魚籽軍艦:
三文魚籽粒粒鮮甜漲卜卜,兩者各有特色!
火炙三文魚腩、火炙柚子胡椒帆立貝:

🐮壽喜牛肉鍋
一上枱已經好驚喜,🐮牛肉份量比平時坊間的多,

我好鍾意呢度既列車座位設計,令我諗起係日本搭JR~ 仲有呀,枱面已經有一大壺茶任你斟,
而呢度d staff全部都好有禮貌好nice又細心,係講緊由我入嚟到離座都係,👍🏻值得一讚呀~

食到飽飽,棒住個肚繼續shopping啦!
2020-12-02
$250 (Dinner)
2020-12-02 295 views
今日放工不算晚,約左一位好耐未見嘅朋友在MEGABOX一同食飯,想來想去,決定去10樓嘅日和號壽司料理食日本菜。不出所料店鋪嘅設計風格讓人眼前一亮,車廂式嘅座位擺放寬敝舒適,幹凈衛生,接待我嘅staff也非常熱情友好!因為是平日,得知餐廳周一至周五晚市刺身同埋壽司🍣都是半價!最新拖羅壽司盛合都有半價只需要HKD38一客!於是我们毫不猶豫選左☑️好幾款,Staff端上來D美食更是讓我們迫不急待!三文魚腩刺身&油甘魚刺身:口感豐盈肥美、油脂較香,能食得出食材相當新鮮!三文魚籽軍艦:魚籽非常新鮮,配埋wasabi食,每壹啖都好幸福!火炙柚子胡椒帆立貝&鰻魚壽司&帆立貝壽司:我是帆立貝fans,個帆立貝好厚身而且非常鮮甜,水準都相當岀色!鰻魚咬落去都唔會太硬,醬汁亦都足夠,味道香濃!火炙帆立貝鰈魚邊牛油果🥑沙律:個沙律真系不得了,見到個名都估到口感層次一定系好多。燒過嘅鰈魚好爽口,夾埋牛油果竟然好搭配,我第一次食到這組合都幾驚喜, 作為前菜真係100分~ 超級推薦!雜錦牛肉鍋:牛肉份量勁多,配料都好豐富,有豆腐、金針菇、冬菇、白菜等等等,味道香甜好吸引但又都好健康!最後配埋椰汁紅豆冰和白桃乳酸梳

最後配埋
椰汁紅豆冰和白桃乳酸梳打:食到壽喜燒都好口渴,配埋飲品剛剛好!

整體服務都唔錯,staff都好熱情推介,仲話如果覺得好食都要下次再來!其實平日晚市刺身壽司半價來講都完全對得住個性價比☺️在當今疫情期間能飽嘗一頓美味健康的日式料理,又能有貼心溫暖的服務想必也是一件人生幸事!
Dinner
  • 火炙帆立貝鰈魚邊牛油果,
  • 雜錦牛肉鍋
2020-12-02 59 views
入到餐廳見到大大「車廂」都幾得意😎但因為仔仔坐BB櫈會食得舒服啲所以我地冇揀到卡位坐🤪因為咁,先發現裡面空間超級充足😳我地叫左個二人套餐慢慢嘆🥗帆立貝魚邊牛油果沙律:牛油果好新鮮,特製醬汁好開胃🍣新出嘅拖羅壽司盛合:略嫌薄咗啲,勉強食到鮮味同甜味🦐🐟三文魚腩同油甘蝦刺身:三文魚腩肥美鮮甜但蝦就略為失色了🍣海膽軍艦不夠甜美,最後🥘雜菜牛肉粉絲煱:呢個值得推介,壽喜燒調得好,肉質嫩滑,配合粉絲無得彈🌹野飲我揀左玫瑰柚子茶:玫瑰味重🤩但另一柸梅子青檸梳打就no good啦😅食飽行街街影燈飾感受下聖誕氣氛🎄🌟🌺🎊

食飽行街街影燈飾感受下聖誕氣氛🎄🌟🌺🎊
2020-11-28 97 views
周不時都會行下megabox ,唯獨未食過呢一間日本料理,見餐牌幾吸引,同埋隔離幾間都full嗮,得佢唔洗等位,就入去試下,叫左炸雞,炙燒三文魚壽司,叉燒烏冬,魚較,估唔到會令我咁失望,全部都好難食第一次寫食評就係唔希望有其他人同我一樣 ,比貴價錢食難食嘅嘢
2020-11-18 145 views
今日(18/11/2020)來Megabox,二點來到這間餐廳,見仍有幾枱客,便試吓。午餐餐牌款式不多,坐下,侍應推介每日限定。由於隔離下午茶時間不足半小時,侍應多次建議食午餐。點了三個午餐咖哩炸雞飯($68),雞很脆及滑,咖哩汁味道幾好,啱大人及小朋友,醃漬物偏辣。沖繩吉列白豚咖哩飯($85),吉列白豚亦很脆口,肉味濃,可口。野菜燒雞扒丼($38),三個餐份量差不多,只差前菜及麵豉湯,但價錢相差都幾多,這個餐好抵食。

午餐餐牌款式不多,坐下,侍應推介每日限定。
由於隔離下午茶時間不足半小時,侍應多次建議食午餐。

點了三個午餐
咖哩炸雞飯

沖繩吉列白豚咖哩飯

野菜燒雞扒丼

2020-11-18
Lunch
2020-10-13 297 views
黎九龍灣行 IKEA 之後搵地方食晚飯,見到呢間地方闊落所以黎試吓,餐廳空間感十足,坐得好舒服,waiter 服務態度好好,不過食物就一般般啦。叫咗個刺身、拉麵、明太子玉子燒、燒冬菇、南瓜天婦羅、一口芝士同芝士魚餅。刺身都算新鮮,拉麵正正常常。一口芝士同芝士魚餅都好食!尤其個一口芝士,分量好足夠,咬落去脆卜卜,有濃厚芝士味 明太子玉子燒上面嘅明太子雖然多,可惜個玉子燒太熟,口感麻麻地。至於個冬菇,太亁喇,燒到冬菇謝咗咁。最嚴重係個南瓜天婦羅,厚粉過夏惠bb,完全唔知食緊乜.....總括而言,不過不失。下次黎 Megabox 會食第二間。

刺身都算新鮮,拉麵正正常常。

至於個冬菇,太亁喇,燒到冬菇謝咗咁。

總括而言,不過不失。下次黎 Megabox 會食第二間。
2020-10-10
Dinner
2020-09-27 245 views
日式㗎喱吉列豬扒飯竟然用中國梅菜點解一間主力估日本菜既集團會咁樣做日本菜,叫Naruto俾人以為有基本水準咬入塊豬扒有筋,要吐出來,真係很少見塊豬扒和㗎喱汁都唔夠熱,好彩個飯夠熱,成碗飯好似放完入微波爐叮完叮唔夠時間既暖暖地咁計埋加一收成100元低於所值感覺人生食過最差劣既日式㗎喱吉列豬扒飯難得疫情一家人出去食飯被個咁差既豬扒飯掃哂慶,真是超級失望以後嗚門集團naruto group的食店都不會再去
日式㗎喱吉列豬扒飯竟然用中國梅菜
咬入塊豬扒有筋,要吐出來,真係很少見
計埋加一收成100元低於所值感覺
人生食過最差劣既日式㗎喱吉列豬扒飯
難得疫情一家人出去食飯
被個咁差既豬扒飯掃哂慶,
真是超級失望

以後嗚門集團naruto group的食店都不會再去